Životopisy

Sándor Kocsis - Zlatá hlava

Snad žádný jiný fotbalista v historii nepraktikoval tak jednoduchý fotbal, díky němuž se tolik proslavil. Sándor Kocsis se stal přírodním živlem, neboť jeho nenapodobitelná hra hlavou přinesla nejen jemu, ale i maďarské reprezentaci nesmrtelnost. Žádnému jinému hráči v dějinách se nepodařilo dát v národním dresu své vlasti tolik hattricků, jako Kocsisovi.

14.01.2009 Životopisy 88 komentářů
Zaujalo nás

Gunnar Nordahl - Bizon

Josef Masopust jednou řekl: "Bouchnul to na bránu a bylo hotovo." Výstižněji to snad říct ani nemohl. Gunnar Nordahl byl hráč, jakých se v historii fotbalu příliš mnoho nenarodilo. Je to paradoxní, ale dějinám slavného AC Milán vládne švédský fotbalista. Schiaffino? Altafini? Rivera? Van Basten? Ševčenko? Ne - Nordahl.

08.01.2009 Životopisy 71 komentářů
Zaujalo nás

Michal Papadopulos: Návrat ztraceného muže

Ještě před několika lety byl považován za jednoho z nejtalentovanějších útočníků. Fotbalovými experty mu byla přisuzována skvělá budoucnost. Z ostravského Baníku si ho vytáhnul dokonce slavný londýnský Arsenal. Jeho kariéra začala prudce stoupat a většině mladých hráčů by se z toho zamotala hlava. Po několika tvrdých pádech je tu Michal Papadopulos zpět.

05.01.2009 Životopisy 55 komentářů
Zaujalo nás

Raymond Kopa - Napoleon

Na světě nebylo a není mnoho fotbalistů, kteří by mohli tvrdit, že odehráli čtyři finále Poháru mistrů v řadě. Raymondu Kopovi se to podařilo. Dnes už není tak známý jako Alfredo di Stéfano, či Ferenc Puskás, tedy jeho slavní spoluhráči z královského a tehdy hlavně nepřemožitelného Realu, přesto si pozornost jistě zaslouží.

04.01.2009 Životopisy 74 komentářů
Zaujalo nás

Chorvatská reprezentace - útočníci

Závěrem našeho seriálu o chorvatské reprezentaci si podrobně přiblížíme její útok. Nejsou zde tak velká jména jako například v záloze, ale na druhou stranu třeba Ivica Olič hraje aktuálně v životní formě a touží po něm kluby z celé Evropy. Nedávno byl vyhlášen po právu chorvatským fotbalistou roku. Také nastupující mladé pušky o sobě dávají pořádně vědět.

01.01.2009 Životopisy 178 komentářů
Zaujalo nás

Chorvatská reprezentace - záložníci

V dalším pokračování seriálu o chorvatské reprezentaci si můžete přečíst něco o její záloze. Zde hraje tolik individualit, že jsme se rozhodli dát jí samostatný prostor. Nekorunovaným králem je zde pochopitelně Luka Modrič, opora zálohy Tottenhamu.

30.12.2008 Životopisy 102 komentářů
Zaujalo nás

Sandro Mazzola - kanonýr s knírkem

Sandro Mazzola je jasným důkazem toho, že i útočník, či chcete-li ofenzivní záložník, může strávit celou kariéru v jednom klubu. V dresu Interu Milán strávil celý fotbalový život. Nikdy, ani v mládežnickém věku, ani na sklonku kariéry, nehrál jinde. Dámy a pánové, představuje se Pan Věrný - Sandro Mazzola.

29.12.2008 Životopisy 67 komentářů
Zaujalo nás

Chorvatská reprezentace - brankáři a obránci

Připravili jsme další pokračování seriálu, který představuje chorvatské hráče. V této části si představíme brankáře a obránce, kteří aktivně nastupují nebo ještě v letošním roce nastoupili za reprezentaci. Uvnitř článku naleznete známá jména jako Stipe Pletikosa nebo Robert Kovač, ale také méně známá jako Vedran Runje či Hrvoje Vejič.

28.12.2008 Životopisy 160 komentářů
Zaujalo nás

Waldir Pereira - Didi

"Pokud šlo o přihrávky, byl Didi nedostižným géniem," prohlásil jednou samotný Král fotbalu Pelé. Kdo jiný by to měl vědět lépe? Vždyť to byl právě Didi, kdo Brazílii jako hlavní tvůrce hry dovedl ke dvěma titulům mistra světa. Jeho jméno přitom dnes není již tak známé.

26.12.2008 Životopisy 39 komentářů
Zaujalo nás

Bruno Conti - Srdce Věčného města

"Bez Bruna bychom zlato nikdy nezískali, to on mužstvo vedl a řídil hru." To jsou slova legendárního útočníka Paola Rossiho, který stejně jako Conti výrazně přispěl ke zlatým medailím Itálie na světovém šampionátu v roce 1982. Bruno Conti byl výjimečným hráčem. Takřka celou kariéru strávil v římském AS, fanoušci giallorossi na něj nikdy nezapomenou...

24.12.2008 Životopisy 38 komentářů
Zaujalo nás

Omar Sivori - Špinavá růže

"Byl to Maradona šedesátých let," prohlásil jednou Antonio Iuliano, bývalý Sivoriho spoluhráč z Neapole. Měl pravdu. Sivori byl fotbalista, na nějž v současnosti již mnozí zapomněli. Neoprávněně, neboť na poválečných trávnících neběhalo hodně lepších fotbalistů. Zvláště turínský Juventus nikdy nezapomene na muže, jenž klub přivedl ke třem mistrovským titulům během čtyř let.

21.12.2008 Životopisy 77 komentářů
Zaujalo nás

Santiago Bernabeu - bílý život

Snad žádný jiný člověk toho v dějinách fotbalu pro svůj klub neudělal tolik jako Santiago Bernabeu pro Real Madrid. Tento Španěl v královském klubu působil v různých funkcích celých šedesát devět let. Za tu dobu si vyzkoušel všechno: byl hráč, kapitán, sekretář, ředitel, prezident i majitel.

17.12.2008 Životopisy 411 komentářů
Zaujalo nás

Zico - Bílý Pelé

Stadion Maracaná v brazilském Rio de Janeiru je patrně nejslavnější fotbalový stánek světa. A Brazilci jsou na jednu z největších dominant své země patřičně hrdí. Maracaná se svým věhlasem a sportovní tradicí zařadila mezi vůbec nejslavnější sportovní stavby planety, což dokumentují mnohé pověsti či pověry, které se k podobným věcem vážou.

15.12.2008 Životopisy 119 komentářů
Zaujalo nás

Luis Suárez - básník mezi prozaiky

V době, kdy evropskému klubovému fotbalu jasně vládnul madridský Real, se v kádru úhlavního rivala, Barcelony, objevil hráč, jehož fanoušci vždy a všude milovali. Luis Suárez Miramontes, jak zní celé jméno slavného hráče, byl přesně tím typem fotbalisty, jakého fanoušci mají nejraději.

10.12.2008 Životopisy 35 komentářů
Zaujalo nás

Franco Baresi - největší z rossoneri

Nordahl? Schiaffino? Rivera? Van Basten? Gullit? Weah? Maldini? Ne, Franco Baresi - tak rozhodli sami fanoušci AC Milán, když volili, kdo byl nejlepším hráčem jejich klubu ve 20.století. Malý a nenápadný stoper zastínil všechny ofenzivní hvězdy. Číslo šest bylo navždy vyřazeno a žádný jiný hráč klubu už nikdy nebude moci s tímto číslem nastoupit.

25.11.2008 Životopisy 182 komentářů
Zaujalo nás

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele