Chorvatská reprezentace - záložníci

30.12.2008, 20:55
Životopisy
Zaujalo nás
V dalším pokračování seriálu o chorvatské reprezentaci si můžete přečíst něco o její záloze. Zde hraje tolik individualit, že jsme se rozhodli dát jí samostatný prostor. Nekorunovaným králem je zde pochopitelně Luka Modrič, opora zálohy Tottenhamu.

LUKA MODRIČ (FC Tottenham Hotspur)

Aktuálně největší hvězda chorvatské reprezentace se narodila 9. září 1985 v Zadaru. Jelikož v tomto městě za občanské války zuřily největší boje, pohyboval se ve svých šesti letech se svým otcem v bojových zákopech nebo se zbytkem rodiny v hotelích. S fotbalem začal v Zadaru, ale již v roce 2002 především z finančních důvodů podepsal profesionální smlouvu s Dinamem Zagreb. Začal sice působit v juniorských reprezentacích, ale pro Dinamo v té době ještě nebyl dost dobrý, tak ho zapůjčilo na hostování do bosenského Mostaru, kde byl v roce 2003 v pouhých osmnácti letech vyhlášen nejlepším hráčem ligy. Po sezóně se vrátil do Chorvatska, ale zatím pouze do "dinamovského béčka", totiž do Interu Zaprešič. Tomuto klubu pomohl do první ligy a teprve v následující sezóně byl uveden na stadión Maksimir.

S Dinamem získal Luka třikrát za sebou titul mistra ligy a dvakrát se radoval ze zisku národního poháru. Do Premier League měl přestoupit již o sezónu dříve, ale chtěl tam nejdříve nechat otrkat svého nejlepšího kamaráda Vedrana Čorluku a také prezident klubu Zdravko Mamič jej chtěl prodat za nejvyšší možnou cenu. To se všechno nakonec podařilo, a tak v létě za 16,5 milionu liber odešel do Tottenhamu. Tam se brzy sešel i s Čorlukou, který si vyvzdoroval přestup z Manchesteru City.

V chorvatské reprezentaci debutoval Modrič v roce 2006 a dosud v ní odehrál 33 zápasů, ve kterých vstřelil 6 gólů. Na EURO 2008 patřil k nejlepším hráčům a po právu byl zvolen do all-star týmu turnaje. Pro zajímavost po Davoru Šukerovi teprve jako druhý Chorvat v historii. Někde se mu říká chorvatský Cruyff, jisté je ale jedno. Tento mladík má před sebou ještě velkou budoucnost.

NIKOLA POKRIVAČ (AS Monaco)

Defenzivní záložník se narodil 26. listopadu 1985 v Čakovci. Po nesmělých začátcích v klubu NK Čakovec přesídlil do Varteksu Varaždin, kde se začala psát jeho profesionální fotbalová kariéra. Zde vydržel až do roku 2006, kdy přestoupil do Dinama Zagreb, se kterým v témže roce získal titul. Se zkušenostmi z pohárové Evropy ještě z dresu Varteksu se stal pro Dinamo velmi platným hráčem. V lednu 2008 přestoupil do francouzského Monaka, kde podepsal smlouvu na 4 a půl roku a hraje v základu.

V reprezentaci zatím odehrál jen 5 zápasů (poprvé nastoupil také až na jaře 2008), protože na jeho místě hraje dlouholetý kapitán Niko Kovač.

NIKO KOVAČ (Red Bull Salzburg)

Druhý reprezentant s nejvyšším počtem startů (po Dario Šimičovi) nastoupil již k 83 startům a jeho kariéra v reprezentaci ještě není definitivně uzavřená.

Narodil se stejně jako jeho mladší bratr Robert v německém Západním Berlíně v rodině gastarbeitera. Jeho profesionální kariéra začala v roce 1991 v druholigové Hertě Berlín (šestiletý Modrič si tehdy hrál v zadarských bunkrech), poté přestoupil do Bayeru Leverkusen, kde působil tři roky a tam se poprvé setkal v jednom týmu s bratrem. V roce 1999 přestoupil do Hamburgeru SV, kde působil dva roky. Odtud se přesunul do Bayernu Mnichov, kde se opět potkal s bratrem. Zde se ale nijak výrazně neprosadil, takže posléze se vrátil zpět do Herthy Berlín. Po mistrovství světa v roce 2006 se přesunul do rakouského Salzburgu, kde podepsal smlouvu na tři roky, kterou nedávno ještě o rok prodloužil.

V reprezentaci debutoval v roce 1996 a dosud vstřelil 15 gólů. Na letošním Mistrovství Evropy se chtěl loučit ziskem zlatých medailí, bohužel po smolném vyřazení Tureckem ve čtvrtfinále si sen nesplnil. Po dohodě s trenérem Biličem však nakonec v reprezentaci ještě neřekl poslední slovo.

DARIO SRNA (Šachtar Doněck)

Nepostradatelný pravý záložník reprezentace spatřil světlo světa 1. května 1982 v Metkoviči a je mu úplně jedno, že na Ukrajině hraje spíše pravého beka.

O tom, že je to velký talent se vědělo již v mládí, bohužel pochází z muslimské rodiny a ve válečné době bylo nemožné, aby nastupoval za přísně nacionalistický Hajduk Split. První smlouvu s tímto klubem podepsal až v roce 1999, kdy národnostní vášně v Chorvatsku opadly. V klubu strávil 4 sezóny, než byl v roce 2003 spolu se Stipe Pletikosou prodán do Šachtaru Doněck. V tomto klubu nastupuje v roli kapitána, fanoušci ho zbožňují a on podle svých slov by odešel jen v případě, že by ztratil místo v základní sestavě. Při jeho pohádkové smlouvě se dá hravě pochopit, že odmítl i Manchesteru United. Chorvatsko začal reprezentovat v roce 2004 a dodnes odehrál 62 zápasů, ve kterých dal 17 gólů. V roce 2006 byl spoluaktérem aférky, když spolu s Oličem a Balabanem před kvalifikačním zápasem v Rusku vymetal noční bary. Všichni tři byli krátkodobě vyřazeni z reprezentace a zaplatili směšnou pokutu 30 000 kun (asi 100 000 Kč).

JERKO LEKO (AS Monaco)

Univerzální záložník se narodil 9. dubna 1980 v Záhřebu, kde také začala jeho kariéra. On je však typem hráče, který do vínku nedostal talent, ale všechno si musel poctivě vydřít. Takže po roce 2000, kdy podepsal vůbec první profesionální smlouvu, byl Dinamem zapůjčen na hostování do klubu Sesvete, kde působil dva roky. Pak se vrátil na Maksmir, ale již v roce 2002 podepsal přestup do Dinama Kyjev. Tam se po čtyřech letech nedohodl na prodloužení smlouvy a v roce 2006 přešel do Monaka jako volný hráč. V klubu má solidní pozici právě díky své univerzálnosti.

V reprezentaci debutoval v roce 2002, odehrál 57 zápasů a dal 2 góly.

IVAN RAKITIČ (Schalke 04)

Tento "nadnárodní" fotbalista se narodil 10. března 1988 ve švýcarském Mohlinu chorvatským rodičům, kteří před válkou utekli do Švýcarska. Otec je křesťanský Chorvat, matka však muslimského vyznání. Kariéru začal v roce 2005 v Basileji, kde působil dva roky. Pak si ho všimli skauti německého Schalke, kteří hledali náhradu za odcházejícího Brazilce Lincolna. V Schalke si svými výkony ihned řekl o základní sestavu.

V reprezentaci debutoval v roce 2007, což byl trochu problém. V mládežnických kategoriích totiž vždy reprezentoval Švýcarsko a tak se s tamním svazem rozešel hodně ve zlém. Dosud odehrál 16 zápasů, ve kterých dal 5 gólů.

NIKO KRANJČAR (FC Portsmouth)

Narodil se 13. srpna 1984 v Záhřebu a v reprezentaci to měl vždy nesmírně těžké. Kariéru totiž začal v roce 2001 v Dinamu, za které nastupoval již v takto mladém věku. V klubu působil až do roku 2005, kdy se po neshodách s vedením rozhodl přestoupit do Hajduku Split, kterému hned dopomohl k zisku titulu. Po mistrovství světa v roce 2006, na kterém si udělal jméno, začaly do klubu chodit nabídky z ciziny, až Hajduk nakonec kývl na tu z Portsmouthu.

V reprezentaci debutoval již v roce 2004, tu vedl v té době jeho otec Zlatko. Nastupoval většinou jen sporadicky, ale počítaly se mu starty. Teprve po odchodu otce začal v reprezentaci nastupovat pravidelně a nasbíral již 46 startů a vsítil 7 gólů. V posledním roce ale jeho kariéra silně stagnuje, na EURO 2008 si moc nezahrál a v Portsmouthu také zrovna není pilířem mužstva.

DANIJEL PRANJIČ (SC Heerenveen)

Tento ofenzivní záložník se narodil 2. prosince 1981 a kariéru začal v roce 2002 v Osijeku, kde působil tři roky. V roce 2004 přestoupil do Dinama Zagreb a po roce se stěhoval do holandského Heerenveenu, kde působí dodnes. Je ceněný hlavně pro své ofenzivní schopnosti. V holandské lize občas nastupuje i jako útočník a má na svém kontě již jeden hattrick a gól dává téměř v každém zápase.

Do reprezentace naskočil v roce 2004 a stačil odehrát 20 zápasů. V nich se kupodivu dosud do branky netrefil.

OGNJEN VUKOJEVIČ (Dinamo Kyjev)

Záložník platný spíše pro defenzivní činnost se narodil 20. prosince 1983 v Bjelovaru. S kariérou začal v místním klubu, odkud se přes Varteks Varaždin dostal v roce 2003 do Slavenu Belupo, kde strávil 2 roky. V roce 2005 odešel na zkoušku do belgického Lierse, kde se neprosadil, tak se vrátil zpět do Chorvatska, tentokrát do Dinama Zagreb. Zde pomohl k zisku dvou titulů a cesta pro zahraniční kariéru byla tentokráte nastartována lépe. V květnu 2008 se stal hráčem Dinama Kyjev, kde si rychle vydobyl pozici v základu.

Za reprezentaci debutoval v roce 2007, stačil dosud odehrát deset zápasů a dát jeden gól.

V příštím díle si představíme chorvatský reprezentační útok.

Autor: Ugljan / Eurofotbal.cz

Komentáře (102)

Přidat komentář
Arne

Niko

Reagovat
Arne

... Kovač

Reagovat
F.Torres

borec!!

Reagovat
$dolar$

Nejradsi mam Kranjcara

Reagovat
R22

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
GEGE

Rakitič

Reagovat
smazaný uživatel

Dle mého názoru je Niko Kranjcar stejně dobrý jako Luka....

Reagovat
$dolar$

Daleko lepsi

Reagovat
smazaný uživatel

s tím rozhodně nelze souhlasit, každej hraje úplně něco jiného.Niko defenzivní záložník, Luka je podhrotový. Srovnejte Galáska s Rosickým (herně), to také nejde

Reagovat
smazaný uživatel

Já měl za to, že Krajncar je krajní ofenzivní záložník. Aspoň na této pozice neustále hraje u Pompey...ale asi sis to s někým spletl ;)...každopádně Krajnčar hraje neustále v základu po tom delším zranění.

Reagovat
smazaný uživatel

Tím jsem chtěl říct. že pilířem ho v klidu můžeme označit. Je to jejich nejlepší záložník.

Reagovat
smazaný uživatel

presne Krajncar je levej ofenzivni zaloznik nebo podhrot,zadnej defenzivni zaloznik kde na to prisel???

Reagovat
smazaný uživatel

to si asi splet s nico kovacem

Reagovat
smazaný uživatel

samozřejmě to patřilo k Niko Kovačovi, omlouvám se

Reagovat
smazaný uživatel

Ugljan: Kranjčar a defenzivní záložník?? ses zbláznil ne??

Reagovat
herbage

Ognjen

Reagovat
honziss

Rakitič. Jednoznačně.

Reagovat
smazaný uživatel

NIKO KRANJČAR

Reagovat
smazaný uživatel

Pranjič dává gól skoro v každém zápase?? Tak to je superdrtič...

Reagovat
Xavi8

Rakitic aj Kranjcar su vyborni, ale podla mna je Modric trosku vyssie

kazdoapdne maju skvelu zaloznu formaciu

Reagovat
smazaný uživatel

Kranjčar hral minulú sezónu výborne,ale túto mierne stagnuje...

Niko Kovač je najväčší sympaťák ,najlepší hráč je Modrič...

Reagovat
georgeo

Kranjčar je ted skoro pořád zraněný, takže že stagnuje není divu

Reagovat
smazaný uživatel

Momentálne neni...,ale bol...

Reagovat
$dolar$

Byl furt zraneny a nyni se dostava zpatky do formy i sestavy

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

rakitič

Reagovat
smazaný uživatel

http://porraeurocopa.blogspot.es/img/modric.jpg - Johan měl snad románek na Jadranu.

Reagovat
smazaný uživatel

Ugljane, dneska se zeptám na novou posilu Sparty, Manuela Pamiče. Vím že teď hrál rok v Rakousku, kterou možná tak nesleduješ, ale před rokem byl v Chorvatsku, takže by si si mohl ještě něco pamatovat. Nevíš o něm nějakou fotbalovou charakteristiku?

Reagovat
smazaný uživatel

Manuel Pamič (20.8.1986) pochází z Istrie (narozen v Pule, kde také pár let hrál). Pak kopal na levé straně obrany v Rijece, až si ho všimli loni v Salzburku. Tam však moc nehraje, ale zato pravidelně za chorvatskou 21. Víc bohužel nevím, poslední rok, kdy bývají informace nejčerstvější, tak skoro stál. Hrát jsem ho neviděl, ale jestli Sparta nakupuje hráče, kteří ji kopli do míče 6x za sezónu, moc si nepomůže. Ale rád bych se mýlil...

Reagovat
smazaný uživatel

Tak teď si mi moc nepotěšil... No na druhou stranou stranu v Salcburku nehraje snad ani Vonlathen... A třeba Svěkoš toho za ty 4 roky v zahraničí taky moc neodkopal, a jak se chytil. Takže snad...

Reagovat
božský John

Supr,mam rád Jarka Leka(protože hraje ve Francii),ale samozřejmě i ost. hráči jsou zajímaví...tak mě napadá Ivan Leko(Club Bruggy),není to Jarkův bratr a proč nehraje za repre?..Ugljane,poraď!:)

Reagovat
smazaný uživatel

Ivan Leko je bratr Jarka, ale na reprezentaci nemá ani omylem.

Reagovat
jtbs

anketa nebude?

Reagovat
Arne

Asi by to nemělo smysl, Niko Kovač by neměl konkurenci.

Reagovat
$dolar$

Niko by vyhral s prehledem, ale Krajncar

Reagovat
Arne

Není pravda, ty tomu nerozumíš...

Reagovat
smazaný uživatel

Niko Kovač by vyhrál s velkým náskokem, to je každému, snad kromě $dolara$ jasné...

Reagovat
jtbs

hlupost, bolo by to tesne

Reagovat
smazaný uživatel

Taky bych byl pro Krajncara

Reagovat
smazaný uživatel

peknej clanek, o lukovi modricovi sem tohle vubec nevedela.. ale on ted moc nehraje, ne? nebo na zacatku sezony moc nehral? Moc anglii nesleduju..

Reagovat
georgeo

začalo se mu dařit až po odchodu Ramose

Reagovat
risk je zisk

Hral ale DM a to mu moc nesedelo(nechapu co ten Juande Ramos delal )vzdyt je to jasny str.zaloznik

Reagovat
smazaný uživatel

Žádný dm nehrál ani za Ramose...a zas o tolik se mu nedaří. I když rozhodně je to lepší než když hrál pod tím španělským tragédem.

Reagovat
risk je zisk

Nehral?Prave ze jo protoze to bylo napsane vsude ze za doby Ramose hral DM a ze mu to moc nesedlo proto hral na zacatku sezony nic moc.

Reagovat
$dolar$

Ne to opravu nehral

Reagovat
smazaný uživatel

Změň si nick, protože se k tobě nehodí :)

Reagovat
risk je zisk

A proc bych si ho mel zmenit? Ja ti taky nepisu abys sis zmenila Aarona na Ddavida

Reagovat
smazaný uživatel

Bylo to myšleno tak, že si risknul něco o Lukovi, ale zisk ti to nepřineslo

Reagovat
smazaný uživatel

Nacho ti to správně vysvětlil ;)

Reagovat
risk je zisk

aha tak to se timto omlouvam ale furt vim ze hral na defenzivni stit u spurs jeste pod ramosem videl jsem 2/3 zapasy a hral DM spurs hrali 4-5-1

Reagovat
smazaný uživatel

No já viděl všechny zápasy a nikdy na této pozici nehrál. Zahrál si třeba na lévé straně, ale jako defenzivní štít nikdy.

Reagovat
smazaný uživatel

Trochu si to pleteš. Za Ramose, hrál většinou klasické AM. Možná tě zmátlo, že jsi po odchodu španěla stěžoval že měl více defenzivních ukolů než je zvyklý. Ale DM nehrál nikdy, to vždy hráli Zokora s Hudelstonem, někdy oba najednou. Ted hraje podhrot.

Reagovat
risk je zisk

Dario SRNA

Reagovat
honziss

Chtělo to do článku zakomponovat něco jako u Čorluky, že je to jeden z pěti nejlepších RB v Evropě, ať je o čem diskutovat. Třeba: Nikola Pokrivač je bez nadsázky nejlepším klempířem v Evropě..

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
$dolar$

Reagovat
božský John

zas by ses hádal..spíš už,že Niko Kovač je neojblíbenější kopálista v Evropě,ať má koho Arne bránit..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Reagovat
smazaný uživatel

Sem si myslel ze na obrazku je Rosický je mu hrozně podobnej

Reagovat
smazaný uživatel

Rosickej na sobě v posledních pár měsících asi neměl žádnej dres, natož chorvatskej...

Reagovat
$dolar$

Asi je na case zajit si k ocnimu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Je to rozhodně zajímavé počteníčko,ale proč se tady najednou dává Chorvatská repre?

Reagovat
smazaný uživatel

informace o top 5 evropských ligách i repre si sežene skoro každý sám. Domnívám se, že tohle může prospět všeobecnému přehledu.

Reagovat
smazaný uživatel

Dobře. Já mám Chorvatsko rád,takže si to rád přečtu.

Reagovat
jtbs

tak by sa sem hodila aj repre slovenska nech cechuni stale nerypu

Reagovat
smazaný uživatel

Srna zabiják nejvetší borec

Reagovat
smazaný uživatel

jj hlavne na FM :D

Reagovat
smazaný uživatel

ta poslední věta o prajničovi vyznívá jako kdyby vůbec nikdy netrefil bránu

Reagovat
smazaný uživatel

Myšleno na rozdíl od tref v Heerenveenu. Ale dnes se nedostatky v chápaní odpouštějí, sám jsem se na začátku diskuze spletl

Reagovat
smazaný uživatel

Co bysme za takovoudle sestavu dali mi,mladý prespektivní hráči hrajou v dobrejch klubech základ!

Reagovat
smazaný uživatel

Nehral Pranjic v Chorvatsky repre nahodou levyho beka ?

Reagovat
$dolar$

Ano hral

Reagovat
smazaný uživatel

hrál, ale není to obránce

Reagovat
smazaný uživatel

Još bude kraj serijala o napadacima. Zbog togo zelje cjelih EuroFotbalu sretnu novu godinu i Torcidaši naprijed, Hajduk je spreman!

Reagovat
božský John

Jééé já tomu rozumim Я желаю вам всем хорошй год 2009!!!! И спосибо Ugljanбты молодец

Reagovat
božský John

...Ugljan ты молодец

Reagovat
smazaný uživatel

hvala

Reagovat
božský John

Reagovat
smazaný uživatel

Luka Modrič jeden z 5 nejlepších playmakerů Evropy..

Reagovat
smazaný uživatel

to já říkám pořád

Reagovat
smazaný uživatel

Kdyby nebyl tak dobrý. Asi by ho nechtěli takhle věhlasné kluby za takhle obroskou cenu, když řekněme si upřímně, to v tu dobu byl zajíc v pytli, protože sice v Chorvatsku i repre zářil, ale v top lize nikdy nehrál. Teď se konečně v poslední době aklimatizoval a ukazuje, že jeden z těch 5 nejlepších opravdu je. Chorvatsko bude černým koněm MS.

Reagovat
smazaný uživatel

Škoda, že to zatím v Anglii neprokazuje.

Reagovat
smazaný uživatel

Poslední zápasy pod Redknappem už ukázali jeho potenciál

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, dva dobrý zápasy z 5 je super výkon!

Reagovat
smazaný uživatel

Promiň nesleduju všechny zápasy Tottenhamu, ale v těch co jsem viděl, tak hrál dobře. I statistiky má podle mně celkem dobrý. Akorát za Ramose se mi zdálo, že se vůbec nedokáže srovnat s tim tempem.

Reagovat
smazaný uživatel

Jj, zlepšuje se. Ale i tak od něj čekám víc než 3 dobrý přihrávky za zápas...Směrem dozadu je zatím tragický a poslední 3 zápasy dopředu taktéž nebyl moc prospěšný...Ale jak říkám, zlepšuje se.

Reagovat
smazaný uživatel

Zatím je tam chvilku. S Modričem podle mně neproděláte. Škoda, že Anglie nemá zimní přípravu to by s nim třeba Redknapp dokázal divy.

Reagovat
smazaný uživatel

Luka hrál vždycky podhrota, v Dinamu i v repre. Aspoň je vidět, co byl ten Ramos za pako, když po něm chtěl bránit! Teď už to zase bude starý dobrý Modrič.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo no někteří trenéři chtějí, aby v týmu bránil úplně každej hráč. Někdy to není na škodu, ale když ten hráč má skoro geniální ofenzivu, tak by se k tomu mělo přihlídnout. Třeba takový Cavenaghi taky doplácí na to, že Blanc chce mít všechny hráče s vyváženou obranou i útočnou hrou. Škoda, jestli tenhle trend bude pokračovat tak třeba za 15 let se nedočkáme takových geniálních hráčů, ale jen takových robotů, kteří umějí všechno.

Reagovat
smazaný uživatel

inak preco rozoberaju vkuse chorvatskych hracov a muzstva?? asi som nieco neregistroval

Reagovat
honziss

A proč ne? Vadí ti to?

Reagovat
smazaný uživatel

proste by som to chcel vediet ze preco prave chorvatsko

Reagovat
smazaný uživatel

nejvetsi borec je Dari jo Snra

Reagovat
smazaný uživatel

rakitič v BL nic moc...

Reagovat
JuveIt

Rakitič do Juve!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Já mám nejraděj Davora Šukera a Zvonimira Bobana.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
vitecek15

IVAN RAKITIČ je prostě nejlepší, nikdo tam na něho nemá...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele