Michal Papadopulos: Návrat ztraceného muže

05.01.2009, 11:09
Životopisy
Zaujalo nás
Ještě před několika lety byl považován za jednoho z nejtalentovanějších útočníků. Fotbalovými experty mu byla přisuzována skvělá budoucnost. Z ostravského Baníku si ho vytáhnul dokonce slavný londýnský Arsenal. Jeho kariéra začala prudce stoupat a většině mladých hráčů by se z toho zamotala hlava. Po několika tvrdých pádech je Michal Papadopulos zpět a snaží se o druhý comeback. Vyjde mu to opět? Dokáže ještě chytit ujíždějící vlak? Pozvánka do seniorské reprezentace by měla být dostatečnou motivací.

Michal Papadopulos má fotbal v krvi. Zdědil i otcův talent, a jelikož byl Papadopulos senior fotbalovým trenérem, vědělo se, k jakému sportu bude mladý kluk veden. Tento česko-řecký útočník začal s fotbalem už v sedmi letech v jednom z ostravských celků NH Ostrava. O několik let později si ho do týmu přetáhl slavnější FC Baník Ostrava. V modro-bílém dresu Papadopulos nastupoval už od dvanácti let a prokazoval obrovský potenciál. Jeho schopnost dostat se do šance byla mnohdy až obdivuhodná. Největší vliv na mladého fotbalistu měl trenér Malura a rovněž jeho otec Tanas Papadopulos. "Nikdy před tím a ani pak jsem zatím žádného tak talentovaného hráče netrénoval,"vyjádřil se na adresu mladého útočníka právě trenér Malura. Po tréninku vždy zůstal na hřišti a přidával si tréninkové dávky. Ptáte se proč? Jednoduchá odpověď. Chtěl být nejlepší.

Už tehdy v mladém věku byl pevně rozhodnutý, co chce dělat a měl to v hlavně pořádně srovnané. Na prvním místě byl vždycky jenom fotbal. Všechno ostatní šlo kolem. Možná právě i tato mentální vyspělost mu pomohla k rychlé aklimatizaci v mužském fotbale. Jeho cílevědomost a láska k míči ho dovedla až k vytouženému snu každého mladého hráče, který nastoupil v mládežnické kategorii se znakem ostravského Baníku na prsou. Snu, který se jmenuje první mužstvo.

Jeho skvělé výkony nemohl přehlédnout ani tehdejší trenér A mužstva Josef Jarabinský. Právě tento kouč zařadil Michala Papadopulose do svého týmu a dal mu možnost nakouknout do tuzemské nejvyšší soutěže. Tímto tahem, ale přeskočil několik věkových kategorii a v šatně ligovým hráčům z přílišného respektu ze začátku vykal. Svojí první ligovou šanci dostal 17. února 2002. Tehdy bylo Papadopulosovi pohých 17 let. Na svůj první ligový zásah si musel ovšem více než rok počkat. Ten přišel v tu nejvhodnější dobu. Na listinu střelců se poprvé Papadopulos zapsal 13. dubna 2003, tedy den před svými 18. narozeninami. Dostal nejlepší dárek jaký si mohl jenom přát.

Jeho obrovského potencionálu si všimli i scouti věhlasného Arsenalu a kouč londýnských kanonýrů Arséne Wenger neváhal s nabídkou na talentovaného mladíka z Ostravy. Nabídky anglických top klubů se dvakrát nemusí opakovat, a proto se velmi těžko odmítají. Při své poslední návštěvě Londýna vyfasoval červený dres s číslem 9. Toto Papadopulose uchvátilo a začal oprašovat učebnice angličtiny. Rozhodl se svést souboj se světovou špičkou útočníků v čele s francouzským zabijákem Thierry Henrym. Papadopulos se vydal neohroženě pokoušet štěstí a vydobýt si slávu do samého srdce Anglie.

Jeho přednosti je tvrdá hra, rychlost a dobrá hra hlavou. Je jako předurčený pro anglický styl hry. Proto si uznávaný Francouz vybral právě Papadopulose. Plnil funkci tvz. "target mana" českou terminologií funkci "devítky", tedy vysoký a koncový útočník. Papadopulos byl považován za naději, a proto nastupoval převážně v rezervním týmu. Zápasy Premier League sledoval pouze z tribuny starého a tradicemi protkaného stadionu Highbury. I když se Papadopulos snažil sebevíc do nominace prvního mužstva Arsenalu se podíval pouze ve dvou případech. Jedním z nich bylo pohárové utkání Carling Cupu a v druhém případě usedl jen na střídačku slavného San Sira v zápase Ligy mistrů s domácím Interem.

Papadopulos se ocitl v těžké životní situaci. Už v tak mladém věku musel žít daleko od své rodiny a kamarádů. Musel se osamostatnit a naučit se o sebe postarat. Vysoká konkurence a zranění, strašák všech fotbalistů, mu dělala největší starosti. Už před přesunem na Britské ostrovy se Papadopulos zranil ještě v dresu ostravského Baníku a mladičký hráč musel podstoupit operaci. I z toho důvodu sešlo ze zmiňovaného 100 milionového přestupu a bylo z toho pouze roční hostování s možnosti další opce. Právě krátce po nástupu do přípravy se Papadopulos opět zranil. Doplatil na nedostatečné doléčení operovaného kolena.

Rok v hlavním městě Anglie uplynul jako voda a Michal Papadopulos se znova objevil na ostravských Bazalech. Papa, jak mu mnozí spoluhráči přezdívají, se nedokázal prosadit do londýnského prvního týmu, a proto Arséne Wenger neuplatnil roční opci a mladý útočník si musel balit kufry. Do Ostravy přišel v době, kdy Baník zrovna postoupil do evropských pohárů po úspěšné jízdě Gambrinus ligou za titulem. Prosazování do základní sestavy bylo však obtížné. Útočné duo Heinz-Matušovič nahánělo strach celé republice. Papadopulos tvrdě dřel, ale nejen na fotbalovém trávníku, nýbrž ve školní lavici. I přes našlapaný ligový program si našel čas, aby dokončil studium na ostravském sportovním gymnáziu.

Při staronovém angažmá v domácím ostravském prostředí si v rozmezí roku a půl na konto připsal 38 startů a nastřílel osm branek. Právě poslední půlrok byl pro mladého útočníka velmi úspěšný. Pět gólů vstřelil v podzimní části nového ročníku a o mladého talentovaného hráče se znovu začaly zajímat zahraniční kluby. Největší zájem měl německý Leverkusen. Po několikadenním jednání se kluby dohodly na odstupném ve výši 60 milionu korun a tak se Papadopulos znovu stěhoval na západ.

Jeho druhá zahraniční kapitola se začala psát od začátku roku 2006. Do Leverkusenz šel už o něco starší, o něco zkušenější a o to více hladovější po úspěchu. Jeho sžití s týmem proběhlo v pořádku. Ani s jazykem neměl dlouhodobě problém. Jeho největší starostí byla znovu obrovská konkurence v útočné řadě německého celku. V týmu si o dvě místa v základní sestavě velmi razantně řekla bulharská hvězda Dimitar Berbatov a ukrajinský gólostroj Andrey Voronin. V prvním půlroku nového angažmá nedostával Papadopulos tolik šancí. Většinu zápasů proseděl na lavičce náhradníku a na hřiště se dostával jen sporadicky.

Nový ročník začal pro ex-ostravského útočníka o poznání lépe. V úvodním přípravném zápase nastoupil od první minuty. Za celý zápas si připsal šest branek a výrazně se podílel na výhře svého týmu 12:0. I přes slušné výkony v předsezónní přípravě se v průběhu ročník nedostával Papadopulos častěji do hry. I když mu trenér přislíbil větší vytíženost, hrál jen sedmkrát. Ani další ročník nezačal pro českého rodáka dobře. V základní sestavě německého celku se objevil poprvé v podzimní části až v 11. kole. Na hřišti vydržel pouhých 36 minut. Kvůli zranění stehenního svalu musel ze zápasu odstoupit.

Doposud nulová gólová produkce přinutila vedení klubu poslat Papadopulose na půlroční hostování do průměrného Cottbusu. V novém dresu Papadopulos nastoupil po více než měsíční rekonvalescenci zraněného stehenního svalu a právě proti svému bývalému celku z Leverkusenu. Měl obrovskou motivaci předvést se trenérovi i vedení a dokázat, že udělali chybu. Splnilo se mu to dokonale. Právě v tomto zápase si připsal první trefu v německé Bundeslize. Porážku 2:3 však odvrátit nedokázal. V dalším utkání nastoupil Cottbus na hřišti Bochumi a Papadopulos se opět trefil do sítě soupeře a pomohl vytěžit bod za remízu 3:3. Ovšem tyto světlé okamžiky Papadopulosova působení v německé nejvyšší soutěži byly na dlouhou dobu poslední. V dresu Cottbusu strávil Papadopulos půl roku a na jeho gólový účet už další čárky nepřibyli.

Po ukončeném hostování v Cottbusu se Papadopulos vrátil zpět do Leverkusenu, protože Cottbus neuplatnil opci. Jeho ligová bilance doposud činila 33 zápasů a pouhé dva vstřelené góly. I přes tuto nepříliš produktivní statistiku Papadopulos doufal, že dostane po odchodu bývalého trenéra Michaela Skibbeho v Leverkusenu více příležitostí. Tento optimismus mu však nevydržel dlouho. Vedení klubu přivedlo dalšího nového útočníka Patricka Helmese a Papadopulosovi bylo jasné, že jeho dny v německém klubu jsou sečteny. I proto vzal zavděk nabídkám z české Gambrinus ligy. Zájem měly údajně ostravský Baník, pražská Sparta i Slavie a středočeská Mladá Boleslav. Ikdyž se nabídka pražské Sparty odmítá těžko, tak Papadopulos nakonec zvolil poslední variantu, i díky tomu, že Středočechy koučuje Pavel Hapal, se kterým má vynikající vztah. To mu bylo později vyčteno od fanoušků ostravského Baníku, kteří ho mají stále v lásce.

Mladá Boleslav se nebála na stůl vyložit 12 milionů korun a ještě procenta z dalšího prodeje pro Leverkusen. Boleslav byla pro mladého hráče novou motivací a většina fotbalové veřejnosti upírala zrak právě na tohoto hráče, jak se mu podaří druhý návrat do české Gambrinus ligy. A začátek měl rozhodně těžký, v prvním kole Středočeši nastoupili na hřišti Sparty. Papadopulosovi se premiéra nevydařila. Jeho výkon byl uspokojivý, ale chyběl gól. Vytáhlý útočník měl jednu šanci na kopačce, avšak trefil pouze tyč. I proto Boleslav na Letné neuspěla a prohrála 1:0. Na svůj první letošní ligový gól nemusel ale čekat dlouho. Přišel hned v dalším kole na domácím hřišti proti Zlínu a nová posila vystřílela mladoboleslavským první body.

Další nečekanou zprávou pro Michala Papadopulose byla nominace do reprezentačního výběru na přátelské utkání s Anglií. "Je to pro mě obrovské překvapení, skoro bych řekl šok. Ale samozřejmě příjemný, jsem strašně rád," řekl Papadopulos. "O reprezentaci člověk sní, ale že to přijde teď, to by mě nenapadlo ani v tom nejdivočejším snu." Mnoho lidí začalo pochybovat o tom, že k reprezentačnímu dresu mu pomohl právě kouč Pavel Hapal, který trénuje Papadopulose v Boleslavi a také vykonává funkci asistenta u národního mužstva. Český výběr nakonec na ostrovech uhrál remízu 2:2, o kterou přišel až v závěru utkání. Papadopulos se podíval na hřiště až v nastaveném čase zhruba na dvě minuty.

Ale toto bylo z Papadopulosovy strany dlouho všechno. Další nepříjemnou situaci Papadopulos musel prožít, když v sedmém kole na domácím hřišti vážně zranil dva hráče Kladna. Nejprve při pokusu o zakončení zlomil nos Grossovi a poté v jednom z hlavičkových soubojů protrhl plíci a zlomil tři žebra hostujícímu obránci Bartošovi. Ten to po dvou měsících rekonvalescence stále má Papadopulosovi za zlé a myslí si, že mladoboleslavský útočník šel do souboje s úmyslem zranit soupeře. "Takové zákroky se prostě stávají, akorát si myslím, že Papadopulos do toho souboje nešel s úmyslem odehrát balón, ale s úmyslem mě zasáhnout," komentoval obránce souboj s odstupem času. Ovšem Papdopulos je jiného názoru. "V žádném případě v tom ale nebyl úmysl, skákal jsem opravdu na míč," kontroval útočník a za pravdu mu dává i sudí Mikel, které zápas soudcoval.

Papadopulosův gólový půst trval už sedm ligových kol a možná i proto sáhl k změně svého sestřihu na hlavě. Do parády si vzal holící strojek a razantně vlasy zkrátil. Možná mu to pomohlo, protože se hned v následujícím ligovém kole trefil na Stínadlech hned dvakrát a pomohl svému týmu výraznou měrou k cennému vítězství. Do konce podzimní části přibyly Papadopulosovi ještě dva přesné zásahy a jeho gólový účet ze zastavil na 5 gólech. Před sebou máme ještě druhou část ligové sezóny a po odchodu několika ligových kanonýrů v čele s Tomášem Necidem, Václavem Svěrkošem nebo Miroslavem Slepičkou se boj o titul nejlepšího ligového střelce velmi vyrovnává. Můžeme s napětím sledovat, jak se Michal Papadopulos popere s konkurenty o tuto prestižní cenu.

Autor: Miroslav Peřina

Komentáře (55)

Přidat komentář
icecube

jj doufám že hned neuteče do zahraničí .....jen tu tak dva roky vydrž jen ti to prospěje......

Reagovat
smazaný uživatel

V létě asi uteče, ale uvidíme...

Reagovat
smazaný uživatel

doufam, že se z Leverkusenu, Cottbusu a Arsenalu poučil a zůstane... (ikdyž, ten Arsenal bych řekl, že nebyl zase tak špatný tah... tréninky byli určitě lepší než tady...)

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej článek

Reagovat
smazaný uživatel

"podle expertů mohl být dokonce lepší než Pepi Bican"

Reagovat
smazaný uživatel

Záleží na tom, o jaké experty šlo - jestli třeba takový Vláďa Vízek a spol, tak to se tomu prohlášení ani nedivím...

Reagovat
smazaný uživatel

* Láďa

Reagovat
smazaný uživatel

souhlasim s tebou

Reagovat
smazaný uživatel

Možná Mikolanda se k tomu vyjádřil...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

taky sem se nad tim hodně podivoval, no

Reagovat
smazaný uživatel

pozvanka do seniorske repre dobry vtip,fakt superstrelec kdyz je to takovy super talent proc neni na vrcholu tabulky nej strelcu GL???

Reagovat
smazaný uživatel

Souhlasím, podle mně je hodně přecen'ovaný.

Reagovat
smazaný uživatel

jenže u nás není žádnej útočník, kterej by naplňoval nějaký obecný limity ve vstřelených gólech. já se dycky krásně bavím u ročenky od hattricku, kde koukám na ty statistiky našich útočníků, a to sou panečku čísla! žádnej tam nemá průměr ani 0,5 a hráče, kterej by měl víc jak 0,3 byste tam taky těžko hledali. někdy se i stane, že kdejakej záložník v týmu má víc než ten "striker". tož, prostě bída, no

Reagovat
smazaný uživatel

Jo když si myslíte že je přecenovanej tak počkejte za půl roku za rok...Ted se stane nejlepším střelcem GL!, a pak odejde do ciziny jak Svěrky...Úplně stejný Svěrky se taky vracel...Za půl roku vůbec nebudu závidět Radovi koho dát do útoku....Baroš, Bednář, Fenin, Necid, Papadopulos, Svěrkoš...Až začne hrát Pekhart někde tak bude další utočník do ,,A"!!!!

Reagovat
Vasil

Kéž by...

Reagovat
Bakary3

Jenomže Svěrkoš je fotbalista a bojovník

Reagovat
smazaný uživatel

ja mu taky nebudu zavidet. vsechno priblizne stejna kvalita. bohuzel B az C kvalita.....

Reagovat
Lorcan

myslim že Radovi závidět nemusíš ono o s tou konkurencí v útoku nebude moc horký, jestli někde máme přetlak kvalitních hráčů, tak je to post brankáře ale tim to bohužel končí

Reagovat
smazaný uživatel

Tak v útoku je hromada dobrých hráčů,kde se dá vybírat mezi "rovnocennými". Ale na postu ofenzivního záložníka po zranění Matějovskýho a Rosickýho není nikdo,ještě DM máme obsazený slušně,ale tím to končí.

Reagovat
$dolar$

A golmany

Reagovat
Raul07

dobrej clanek fandim mu prijde mi jako jeden z tech lepsich utocniku GL.....mel by zustat jeste tak 2 roky v bolce a kdyz se fakt rozstrili tak by mel jit zpatky do bundesligy

Reagovat
Bakary3

Papadopulos je bídnej, v GL je to trochu lepší průměr, vůbec nechápu, jak mohl být v Arsenalu nebo Leverkusenu

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo se venku neprosadí a vrátí se do GL,tak je automaticky za krále.

Reagovat
smazaný uživatel

Klidně at' králem je, ale musí to potrdit svýmy výkony.

Reagovat
smazaný uživatel

dobrej článek, i dobrej hráč, prošel toho dost, bohužel se neprosadil,ale v naší lize je dost vidět,snaží se, hlavně aby zase rychle někam neutíkal...patří mezi ty lepší hráče naší ligy a třeba se ještě někdy v cizině prosadí, uvidíme, no přála bych mu to ..

Reagovat
smazaný uživatel

mam otazku na cesku ligu...kto je podla vas momentalne naj hrac GL...lebo vasu ligu som prestal sledovat pre 2 rokmi

Reagovat
centos

Otepka

Reagovat
smazaný uživatel

nejde říct kdo je momentálně nejlepší hráč, po českejch trávnících běhá pořád ještě hodně kvalitních případně potenciálně velmi kvalitních hráčů. Navíc každej ti řekne jinýho hráče, ale myslim si že tak v počtu cca 8-10 hráčů by se pár lidí mohlo shodnout

Reagovat
smazaný uživatel

Suchý,Otepka,Rajnoch,Berger,Kerič,Švancara,

Reagovat
smazaný uživatel

Rajnoch

Reagovat
smazaný uživatel

Otepka

Reagovat
božský John

Žofčák

Reagovat
rufus

By mě zajímalo, jestli odehraje jaro ve Spartě.

Reagovat
božský John

Ne chcem ho zpátky,za málo a nastálo...

Reagovat
rufus

Co jsem slyšel, tak Hašek by si ho rád nechal. Rozhodovat o tom bude ale hlavně Chovanec..

Reagovat
božský John

Ach jo..proč o tom nerozhoduje Mirek Pelta ale José..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Tomanatura

Tavares

Reagovat
smazaný uživatel

Huňa

Reagovat
smazaný uživatel

Suchý

Reagovat
smazaný uživatel

Otepka

Reagovat
smazaný uživatel

Otepka

Reagovat
smazaný uživatel

Otepka...

Reagovat
Shevchenko

Otepka

Reagovat
smazaný uživatel

typek!

Reagovat
smazaný uživatel

tak Tavares ma dobrou formu.osobne si myslim ze papadopulos neni az tak skvelej hrac,urcite je jako dobrej na nejakou slabsi ligu nez je PL a u nas snad se mu bude darit

Reagovat
centos

Mě docela překvapil, jednak tím, že si nevybral domovský klub (i když to na jednu stranu chápu), a jednak tím, že si nevybavuju, že by za podzim něco předved. Pro mě zklamání.

Reagovat
smazaný uživatel

V Bolce se první půlrok nechytla pořádna posila snad nikdy, takže uvidí se na jaře

Reagovat
mike.84

jeden z nejvic přecenovaných hrráčů, který machroval že hraje za rezervu arsenalu a nedokázal se prosadit ani v leverkusenu ani u nás. a ještě mu pomohlo k angažmá" řecké občanství, které s velkou pompou řešil před tv obrazovkama. slaby utočník ..

Reagovat
smazaný uživatel

Slabý není, ale na to jaký to byl obrovský talent, mu trvá strašně dlouho se prosadit. Je to typický koncový útočník, má pro to i skvělé fyzické předpoklady, ale něco tomu pořád chybí. Asi by se potřeboval urvat, dát 20 gólů za sezonu a pak by mu snad i stouplo sebevědomí.

Reagovat
smazaný uživatel

chyběj tomu ty goly....

Reagovat
mike.84

koukni na takové utočníky kteří měli podobný start rosenberg z ajaxu, ashton z whu, james beattie a ti nastříleli vic golů jak on a pak se taky ztratili a dneska jsou i tak lepší jak ten rádoby řek a jsou považováni za slabé hrače.. a pravě si myslim že tenhle hrač ma sebevědomí až moc nahoře..na to jak je marný.na to jaky měl talent je hodně slaby ale jeho chyba sam si to posral když byl naivka a myslel si že se prorve v arsenalu. stejně dopadl pekhart a dopadne i kalouda :) a bihužel asi aj necid a to je největší fotbalova tragedie pro repre

Reagovat
smazaný uživatel

Pěkná práce, je to skromný kluk, snad se jednou rozstřílí. V Baníku jsem ho sice v létě nechtěl a jsem rád, že upřednostnil Mladou Boleslav. Ale jednou by se do Ostravy mohl vrátit, třeba po nějakém povedeném zahraničním angažmá.

Reagovat
smazaný uživatel

No podle mě na veřejnosti nikdy nevypadal a nemuvil jako fotbalista s přehnaným sebevědomím. On totiž ví, co si na veřejnosti může dovolit. A možná mu to sebevědomí chybí i při tom fotbale. K tomu by možná potřeboval nastřílet těch 20 gólů za sezonu. Předpoklady pro to určitě má. Každopádně souhlasím s tvrzením, že mu to brzké angažmá v Arsenalu příliš neprospělo. Na druhou stranu je podle mě Necid téměř hotový hráč, takže podle mě ho nepostihne stejný osud.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele