Životopisy

Legendy Calcia - La Grande Inter (1.)

Vážení a milí, čtenáři a milovníci fotbalu. Dovolte, abychom Vás po dlouhodobé sérii portrétů géniů kulatého nesmyslu, pozvali a pobídli k četbě nového seriálu o nejlepších týmech v dějinách italského fotbalu - Calcia. V několika následujících článcích se vydáme po stopách bájných jedenáctek, které psaly kroniky kopané způsobem.

24.08.2009 Životopisy 452 komentářů
Zaujalo nás

Zázračné dítě Žano Ananidze

Vyhlášená mládežnická líheň Spartaku Moskva vybrušuje další klenot, na scénu se totiž dere šestnáctiletý ofenzivní záložník Žano Ananidze. A Gruzii s Ruskem čeká další konflikt - o tuto vycházející fotbalovou hvězdu...

11.08.2009 Životopisy 82 komentářů
Zaujalo nás

Silvio Piola - opomíjený velikán

Je paradoxní, že ve smutném meziválečném období, které bylo navíc poměrně krátké, se narodilo tolik geniálních hráčů, jejichž výkony mnohdy nebyly dodnes překonány. Jedním z takových fotbalistů je i Silvio Piola...

23.07.2009 Životopisy 20 komentářů
Zaujalo nás

Nils Liedholm - Baron

Jestliže ve fotbalové hantýrce existují slova jako respekt, úcta, autorita, či všestrannost, nehodí se snad na nikoho lépe než na elegantního švédského Barona Nilse Liedholma, který si za svůj dlouhý život podmanil fotbalovou Itálii hned několikrát. Byl to právě Liedholm, kdo hrdý AC Milán po čtyřiačtyřiceti letech přivedl k dalšímu Scudettu...

20.07.2009 Životopisy 25 komentářů
Zaujalo nás

Frank Rijkaard - Černá labuť

Ne každé zlato třpytívá se, ne každá hvězda je pozorovatelná hned na první pohled. Když na konci osmdesátých let slavný AC Milán znovu probouzel do té doby zcela neznámý kouč Arrigo Sacchi, věděl dobře, koho si vybrat na náročnou cestu za úspěchem.

28.06.2009 Životopisy 64 komentářů
Zaujalo nás

Michel Platini - Král všech mušketýrů

Vskutku jen málokterý fotbalista byl po všech stránkách tak dokonalý a výjimečný jako současný předseda UEFA Michel Platini. Ač dosahoval takřka epochálních úspěchů, nikdy nebyl vláčen tiskem, nikdy nepoutal pozornost čímkoli jiným než fotbalem, nikdy se okolo jeho osobnosti nevyrojily ony nechvalně známé spekulace o různých "nevhodnostech".

26.06.2009 Životopisy 135 komentářů
Zaujalo nás

José Leandro Andrade - Fotbalový muzikant

V našem dlouhodobém seriálu životopisů o slavných osobnostech dějin světového fotbalu se dostáváme k zatím vůbec nejstaršímu hráči, o jakém jsme zde troufale zatěžovali laskavou pozornost milých čtenářů. Řeč je o pohádce o patrně první skutečné hvězdě nejkrásnější hry světa, José Leandru Andradem.

24.06.2009 Životopisy 59 komentářů
Zaujalo nás

Luigi Riva - dunění hromu

Historie fotbalu nepoznala mnoho pozoruhodnějších příběhů, než je ten, který pro své milující "čtenáře" vytvořil nezapomenutelný Gigi Riva. Jen málo fotbalistů se dočkalo takové slávy a uznání, ačkoli po celou svou kariéru nastupovali v barvách řekněme malých klubů.

16.06.2009 Životopisy 46 komentářů
Zaujalo nás

Valerij Gazzajev - Mrož

Je jen málo hráčů moskevského Dinama, kterých by si vážili fanoušci armádního klubu. To stejné platí i naopak, obzvláště, když slovo hráč vyměníte slovem trenér. Valerij Gazzajev si dokázal získat uznání obou radikálních táborů. I to dokazuje, jak úžasným hráčem a zejména trenérem byl.

13.06.2009 Životopisy 96 komentářů
Zaujalo nás

Giampiero Boniperti - zlaté vlasy, zlaté nohy

Více než staletá historie nejúspěšnějšího italského fotbalového klubu, Juventusu Turín, dost možná nikdy nepoznala pozoruhodnějšího fotbalistu, než jakým byl proslulý Giampiero Boniperti. Nikdo jiný v bíločerném dresu neodehrál tolik ligových utkání a nikdo nenastřílel více prvoligových branek.

08.06.2009 Životopisy 21 komentářů
Zaujalo nás

Paolo Maldini - ten nejvěrnější syn

Třicet tři let! Tak dlouhou dobu v jediném klubu snad žádný jiný vrcholový fotbalista nevydržel. A o kom že je řeč? Říká se mu Věrný, ale mimo fotbalový kontinent se jmenuje Maldini. Paolo Maldini.

27.05.2009 Životopisy 131 komentářů
Zaujalo nás

Armando Picchi - Il Grande Capitano

Je vždy smutné, když lidský život vyhasne předčasně. Většinou se jedná o tragédie, či vrozené choroby, které si vyžádají svou daň. Avšak snad ještě krutější je ona nevyvratitelná diagnóza o zhoubné chorobě, jež se nedá zastavit. Armando Picchi se v pouhých čtyřiatřiceti dověděl o nálezu rakoviny ve svém těle.

19.05.2009 Životopisy 20 komentářů
Zaujalo nás

Valentino Mazzola - Jen smrt by ho mohla zastavit...

Vážení čtenáři, věřte, že není jednoduché uvést článek o muži, který toho stihl mnohem méně, ale zároveň i mnohem více než kterýkoli jiný Ital. Žil jen třicet let, přesto na něj fanoušci nikdy nezapomenou. Za svůj život si kvůli těžké době nemohl zahrát na žádném z velkých klubových či reprezentačních turnajů, ač jeho umění bylo takřka nedostižné.

05.05.2009 Životopisy 63 komentářů
Zaujalo nás

Juan Alberto Schiaffino - Zázrak z Montevidea

Říká se, že žádné utkání nebylo tak smutné jako finále MS v roce 1950. Domácí Brazílie tehdy před 205 000 fanoušky na Maracaná překvapivě podlehla svému mnohanásobně menšímu sousedovi z Jižní Ameriky - Uruguayi. Nemalý podíl na tom měl fotbalista, který o pár let později výraznou měrou pomohl milánskému AC k znovudobytí italského trůnu.

25.04.2009 Životopisy 16 komentářů
Zaujalo nás

Daniel Passarella - Kondor

Všichni Argentinci trpěli faktem, že jejich země ještě nebyla mistrem světa, víc než by se mohlo zdát. Jde o prestiž a národní čest. Bylo nutností zvítězit! Vše změnil až turnaj v roce 1978, kde hrdé Argentince k trofeji dovedl kapitán Daniel Passarella, bezesporu jeden z nejlepších stoperů všech dob...

14.04.2009 Životopisy 27 komentářů
Zaujalo nás

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele