Životopisy

Jmenuji se Barry Kilby a mám peněz jako želez!

Jak praví srbské přísloví: Budeš bohatý - budeš rohatý. A skutečně, také nemálo majetných vlastníků celků Premier League bývá spojováno se samotným ďáblem. Ale opravdu bychom měli být tak omezení při pohledu na ně?

22.04.2010 Životopisy 72 komentářů
Zaujalo nás

Jmenuji se Steve Morgan a mám peněz jako želez!

Jak praví srbské přísloví: Budeš bohatý - budeš rohatý. A skutečně, také nemálo majetných vlastníků celků Premier League bývá spojováno s ďáblem. Penězi posedlí, veškeré bariéry bořící, dlouholetou tradici ničící. Takoví jsou prý důstojní pánové ve fracích, kteří zápas od zápasu usedají do čestného lože sledovat ty, které tak štědře platí.

15.04.2010 Životopisy 121 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - AS Řím - Věčná jedenáctka z Věčného města (2.)

Nejlepším střelcem roku se na Apeninském poloostrově v sezóně 1980/81 s osmnácti zásahy stal Roberto Pruzzo, k naprosté dokonalosti již scházelo jediné - více štěstí. Další triumf Juventusu přitom provázel další z dlouhotrvajících sporů o údajném nadržování rozhodčích stran bianconeri.

Legendy Calcia - Inter Milán - Bohémství v krvi

Když 9. března roku 1908 na fotbalovou mapu přibyl nový bod s názvem Inter Milán, jeho městský rival AC procházel již devátým rokem své existence. Červenočerní "ďáblové", patřičně hrdí na starší původ a vždy si plně vědomi svých zásad, spoléhali na širokou podporu milánského měšťanstva, naproti tomu Inter těžil z obliby mezi lombardskou smetánkou a studentstvem.

Legendy Calcia: AS Řím - Věčná jedenáctka z Věčného města (1.)

Největší z italských měst, působivá a jedinečně krásná Roma, navzdory svému potenciálu dlouhá léta pouze nečinně přihlížela takřka neomezené vládě jiných týmů, z nichž v samotném zárodku italského fotbalového šampionátu vyčníval zvláště přístavní Janov a dnes již ne příliš známý celek Pro Vercelli.

Aleksandr Keržakov - návrat ztraceného syna

Přestup Aleksandra Keržakova z Dinama Moskva do Zenitu Petrohrad o víkendu oficiálně potvrdily i oba kluby a po třech letech se tak Keržakov opět stal hráčem Zenitu. Někteří se na návrat historického kanonýra dívají s odstupem kvůli pochybnostem o jeho výkonnosti, jiní zase kvůli jeho návratu přes mužstvo moskevského rivala.

20.01.2010 Životopisy 57 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - Il Grande Torino

Je smutným a dnes již také dlouhodobým faktem, že většina fanoušků, snad jen s výjimkou těch v centru průmyslového regionu Piedmont, upřednostňuje především celek slavnějšího Juventusu, zatímco historicky takřka neméně významné Torino zůstává v rovině jakéhosi zapomenutého mýtu, jenž se chce jen málokomu objevovat.

25.12.2009 Životopisy 42 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - Juventus Turín - Trapovi zlatí hoši (3.)

Bianconeri si chuť z předchozí nepovedené sezóny spravili v následujícím ročníku, kdy nejenže načali třetí desítku své velkolepé sbírky mistrovských titulů, ale ke Scudettu přidali ještě i prestižní Pohár vítězů pohárů a Evropský superpohár! Duo Platini-Boniek řádilo jako černá ruka, oba cizince navíc výborně doplňoval Paolo Rossi.

07.12.2009 Životopisy 116 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - Juventus Turín - Trapovi zlatí hoši (2.)

Se vzpomínkami na uplynulou veleúspěšnou sezónu se všichni juventini na nadcházející ročník nemohli dívat jinak, než s neochvějnou důvěrou. A jak se ukazovalo hned od prvních kol, turínští tifosi se těšili oprávněně.

03.12.2009 Životopisy 19 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - Juventus Turín - Trapovi zlatí hoši (1.)

Je paradoxem, o němž však málokdo ví, jak úsměvně si odporuje název nejúspěšnějšího a nejoblíbenějšího týmu země zpod Apenin s jeho proslavenou přezdívkou. Zatímco tradiční označení La Vecchia Signora - Stará dáma - poukazuje na pro turínský celek typickou aristokracii a usedlost, název samý, čili Juventus, je latinským synonymem pro slovo Mladost.

30.11.2009 Životopisy 40 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - AC Milán - od švédských králů po Paróna a Zlatého chlapce (2.)

Sezóna 1957/58, zakončená bez zisku jediné trofeje, pochopitelně nikterak "nezaujala" prezidenta diavoli Andreu Rizzoliho, který toužil po návratu Scudetta do své kanceláře, pročež na San Siro angažoval další z nekončící řady útočných es...

25.11.2009 Životopisy 26 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - AC Milán - od švédských králů po Paróna a Zlatého chlapce (1.)

"Černá vzbuzuje strach, červená zase respekt. Budeme jako fotbaloví ďábli," těšil se na sklonku devatenáctého století jistý anglický gentleman, jemuž v dobách vyřknutí oné okřídlené věty táhlo na třicátý rok života. V občanském průkaze měl napsáno Herbert Kilpin a pracoval jako obchodník s textilem.

16.11.2009 Životopisy 33 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - La Grande Inter (4.)

Stejně jako v minulém díle, i nyní začínáme zostra - na řadě je další finále Poháru mistrů. Již třetí během čtyř let! Avšak, pro Interisty to tentokrát nebude tak slastné počtení jako v předchozích dvou případech (bohužel). Po slzách radosti totiž zákonitě přišly také slzy hořkosti...

26.10.2009 Životopisy 63 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - La Grande Inter (3.)

Laskaví čtenáři snad omluví autorovu možná přehnanou pečlivost, dovolíme si připomenout, že v minulé části seriálu o jistém Interu Milán jsme skončili těsně pod vrcholem, pod nímž se netrpělivá skupinka borců oděných v černomodrých dresech připravuje na bitvu o ušatý pohár za vítězství v Poháru mistrů evropských zemí. Na druhé straně barikády stojí Benfica.

19.10.2009 Životopisy 56 komentářů
Zaujalo nás

Legendy Calcia - La Grande Inter (2.)

Ve druhém pokračování po cestách černomodrých chlapců Helenia Herrery se dostáváme ke skutečně strmému výstupu Interu na fotbalový Olymp. Ať už to byl Real Madrid, Juventus, Benfica, Liverpool, či Borussia Dortmund, všichni musely z cesty. Nezastavitelná lokomotiva Angela Morattiho se totiž rozhodla, že bude vyhrávat

26.08.2009 Životopisy 266 komentářů
Zaujalo nás

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele