Socrates - fotbalista, filozof, doktor

23.03.2009, 16:39
Životopisy
Zaujalo nás
Svět fotbalu již poznal mnoho výjimečných osobností. Meazza byl nezkrotným živlem, Pelé samotným králem, Maradona ďáblem, Garrincha největším talentem, Facchetti čestným gentlemanem, Baresi zase věrným synem svého klubu. Brazilský internacionál Socrates však byl patrně nejpozoruhodnějším fotbalistou, jaký kdy běhal po zelených trávnících světových stadionů...

Sampaio de Souza Vieira de Oliveira Socrates, jak zní celé hráčovo jméno, se narodil 19. února roku 1954 v brazilském městě Beleém, jako první syn vzdělaného středoškolského profesora. Chlapcův otec v mládí naprosto propadl starořecké filozofii a literatuře, svému synovi proto vybral věru originální jméno - Socrates. A nutno dodat, že "nový" Socrates svému antickému jmenovci ostudu rozhodně neudělal. Naopak, vhodnější jméno bychom pro geniální dítě těžko hledali. Socrates byl hráčem s velkou fantazií, výborným čtením hry a autoritou, jaká se viděla jen vskutku výjimečně.

V údolí Amazonie, kde lidé za těžkých podmínek neustálých veder a dešťů bojují o holé přežití, v padesátých a šedesátých letech minulého století vyrůstal chlapec, který se zamiloval do fotbalového míče. Talent měl vrozený, jeho technika brala dech a střela? Ta byla přímo úžasná... Ani přes očividně mimořádné schopnosti však fotbal nikdy nebyl tím, co Sokrata zcela naplňovalo. On žil pro medicínu. Již od mládí trávil většinu času studiem, dlouhé hodiny vysedával na přednáškách na univerzitě. V době, kdy se jeho vrstevníci bavili pouličním fotbalem, Socrates neúnavně studoval a studoval. Jeho inteligence a vědomosti daleko přesahovaly ostatní kamarády, učitelé to s ním mívali těžké, věděl víc než oni... V deseti se zapsal do žáků rodného Beleému, tamní mužstvo nese název Varzeu Ribeirao Preto. Na tréninky však měl málo času, raději se věnoval četbě antické literatury, později pak praxi v nemocnici. "Kdybych nestudoval, jako hráče by mě to omezilo. Neměl jsem tolik natrénováno a musel na hřišti víc přemýšlet," říká sám Socrates. Je to tak, fyzická kondice nikdy nepatřila k výstavním prvkům jeho schopností. Vše však nahrazoval nevídaným přehledem, herní inteligencí, skvělým zakončením a přímo neuvěřitelnou autoritou. Nikdo by si jej nedovolil faulovat, u protihráčů vyvolával takřka nábožnou úctu. Vše začínalo už od držení těla. Působivá vzpřímená postava, kudrnaté havraní vlasy, hustými vousy zarostlý obličej, přísný a hluboký pohled a pohyb natolik vznešený, že to budilo dojem spíše chůze než běhu. Nepřehlédnutelnost ještě zvyšovala urostlá postava, Socrates měřil 191 centimetrů. Mezi spoluhráči byl vždycky velmi oblíbený, každý si k němu chodil pro radu. Socratova rozvážnost a klid za jakékoli situace působily impozantně. Už od svých fotbalových začátků byl přirozeným vůdcem a skutečným lídrem kolektivu. Trenéři s ním jednali s úctou, jako se sobě rovným.

Socratovi už bylo sedmnáct, a přesto stále nevěděl, čím se bude živit. Miloval medicínu, fotbal ovšem stejně tak, navíc bylo jasné, že fotbalem se dá vydělat mnohem více peněz... Roku 1972, po roční herní pauze, přestoupil do Botafoga Ribeirao Preto, kde ze začátku hrával za amatéry v nižších brazilských ligách. O fotbalové kariéře nadaného lékaře nakonec rozhodl paradoxně až zisk diplomu medicíny, od té chvíle Socrates chápal, že kdyby to ve fotbale nevyšlo, může začít pracovat v nemocnici, vystudováno už má... Bylo mu však již dvacet čtyři, a to je věk, kdy většina fotbalistů už dávno pravidelně hraje a usiluje o přestup do nejlepších klubů. Skauti klubu Corinthians se však ukázali jako lidé na svém místě, okamžitě zpozorovali mimořádný talent inteligentního záložníka a přestup byl brzy hotov. Psal se rok 1978 a Socrates konečně začal pravidelně a naplno hrát brazilskou první ligu.

Na prvním místě však musel zapracovat na fyzičce, vždyť se sám přiznal, že od třinácti pravidelně kouří a od patnácti pije alkohol! Kouč Corinthians mu sice nic nezakazoval, hráč sám však věděl, že své slabosti musí utlumit. Těžko říci, zda se mu to podařilo, nebo prostě jen trénoval o tolik víc, že mohl kouřit a pít i nadále... Jisté je jedno, jeho výkony braly dech. Z počátku angažmá v Corinthians se sice musel potýkat s několika zraněními, záhy však prokázal svůj potenciál. Hned v první sezóně klub v Sao Paolu dotáhl k mistrovskému titulu. Svou vybroušenou technikou a intelektem se stal miláčkem fanoušků. Navíc měl ještě jednu, dosud nezmíněnou, geniální schopnost: hru patičkou. "Patičkou hraje líp než někteří hráči špičkou nohy," obdivoval se "doktorovi" dokonce i Pelé, který Socrata mimochodem zařadil mezi 125 nejlepších žijících fotbalistů světa, které vybíral při příležitosti sta let FIFA. Skutečně, Socratova hra patou byla pověstná. Vlastně se stal jakýmsi stvořitelem této, dnes již tradiční, exhibiční technické finesy. Nezapomenutelným se stal třeba zápas proti Fluminense, v němž Socrates geniálně oklamal tři protihráče, dalšímu nasadil jesličky a patou vysunul zcela volného spoluhráče, který nikým nepovšimnut nabíhal do zcela volného prostoru na druhé straně pokutového území...

Socrates byl také značně zainteresovaným politikem. Jeho silně levicové názory se ne vždy shodovaly se stanovisky brazilské vlády, což několikrát vyvolalo napjaté výměny názorů. Avšak nebojte, Sokrates ze svého nikdy neustoupil a politikové si netroufli cokoli podniknout na jeho diskreditaci, jeho oblíbenost to zkrátka nepřipouštěla. V době, kdy ve Flamengu řádil věhlasný Bílý Pelé - Zico, byl Socrates stejně tak obdivovanou hvězdou v Corinthians. V klubu ze Sao Paola tehdy, na rozdíl od ostatních mužstev, vládla naprostá svoboda a demokracie. "Korintská demokracie" - tak se jmenoval projekt, který v Corinthians založil právě Socrates. Projekt byl založen na svobodě a vůli hráčů klubu. "Když se o čemkoli jednalo, či nastal jakýkoli problém, hlasovali jsme. Je to totiž nejspravedlivější. Tam, kde byla většina, tam byla pravda - to byl základ našeho sytému. Nikdo si nemohl stěžovat, vše bylo čistou a neovlivnitelnou vůli hráčského kolektivu," vysvětluje Socrates. Hlasovalo se o všem, od času obědů, přes konce tréninků, po nápis "Volte číslo 15", což bylo číslo jedné politické strany ve volební kampani, s níž sympatizoval Socrates a tedy i celý klub. Někteří političtí oponenti Socratovi vyčítali, že se chová jako aktivista, on to však striktně odmítal. Na jednom se však shodli všichni: fotbalista to byl výtečný... Netrvalo dlouho a Corinthians znovu ovládli šampionát Sao Paola. Přesněji řečeno, jedná se o ročník 1981/82. Socrates byl přitom hlavním tahounem týmu, nebylo proto divu, že trenér národního výběru Brazílie nemohl při výběru kádru na světový šampionát do Španělska příliš otálet.



Říká se, že žádný brazilský tým nehrál tak krásný fotbal jako ten okolo Socrata a Zica v roce 1982. Trenér Tele Santana ze Socrata udělal kapitána a do záložní řady mu přidal zmíněného Zica (působil mezi útokem a zálohou), Falcaa a Cereza, v útoku navíc řádil skvělý střelec Eder. Santana, který miloval ofenzivní fotbal, si liboval: "Jestli se nestane nic zásadního, musíme být mistry světa!" Bohužel pro Kanárky, stalo se, avšak nepředbíhejme... Lahodná útočná hra žlutých se ukazovala jako nanejvýš efektní i efektivní již od počátku turnaje. V prvním utkání ve skupině Brazilci porazili Sovětský svaz 2:1, když Socrates srovnával na 1:1, po úvodní trefě Bala. Zápas se ukázal jako těžší, než se původně předpokládalo, šedesát osm tisíc diváků v Seville si na rozhodnutí muselo počkat až do osmaosmdesáté minuty, kdy skóroval Eder. Od dalších zápasů však již začala překrásná útočná jízda, která například Skoty semlela v poměru 4:1 (Zico, Oscar, Eder, Falcao), v dalším utkání pak i Novozélanďany, tentokrát dokonce 4:0 (2x Zico, Falcao, Serginho). Hra Selecaa byla atrakcí celého šampionátu, miliony diváků po celém světě se celé dny těšily jen a jen na další branky Zica, další geniální přihrávky Socrata, či další kličky Falcaa. Klíčovým bodem hry kanárků byl fakt, že hráli především pro vlastní potěšení. Výsledky byly až na druhém místě, přesto se zpravdila dostavily také. Dnes již legendární jsou záběry, kterak Socrates patičkou přihrává Falcaovi, jenž zase přes hlavu nachází Zica, který posouvá na Edera atd. atd..

Kéž by se takoví hráči objevovali také dnes, a třeba i ve větší míře... Ale konec nostalgie, a zpět k roku 1982. Ve čtvrtfinálové skupině na Socrata a spol. čekali velice pikantní soupeři. Jako vždy silná Itálie a nenáviděný jihoamerický rival Argentina. Prvním zápasem skupiny byl souboj Argentinců s Italy, přičemž šťastnější nakonec překvapivě byli modří, kteří po brankách Tardelliho a Cabriniho zvítězili 2:1 (za Argentinu snižoval Passarella). Mimochodem Italům se do té doby na turnaji vůbec nedařilo a postup do dalších bojů jim zajistila jen velká souhra okolností, když po třech remízách na úkor Kamerunu postoupili jen díky většímu počtu nastřílených gólů... Brazílie se ve skupině měla utkat nejprve s Argentinou, nikdo nepochyboval o výhře a pozdějším postupu žlutých. A předpoklady se naplnily (tedy alespoň částečně). Argentina úhlavnímu nepříteli podlehla 1:3. Socrates podal další výborný výkon, stejně jako Zico, který byl prvním střelcem utkání (dále Serginho a Júnior, za Argentinu v závěru korigoval Díaz). O jediném postupujícím se mělo rozhodnout až v posledním zápase mezi Itálií a Brazílií, Argentině po dvou porážkách nezbývalo než objednávat letenky směr Buenos Aires.

Před výkopem zmíněného závěrečného utkání skupiny patrně nikdo netušil, jak legendárními se oněch devadesát minut stane. Měl to být večer brazilské samby a radosti ze hry, místo toho nastal večer do té doby ne příliš výrazných Italů, kteří se na turnaji spíše trápili. Vše odstartovala již pátá minuta, kdy úvodní trefu zápasu zaznamenal Paolo Rossi. Že vám to jméno něco říká? Jen počkejte ještě chvíli... Na jeho branku však za pouhých sedm minut odpověděl brazilský kapitán Socrates. Rossi však stále neměl dost a za dalších třináct minut poslal Squadru Azzurru opět do vedení. To vydrželo až do poločasové přestávky, po níž kanárci na soupeře vlétli s velkým úsilím a vervou. Brilantní italská obrana hrající v legendárním složení Gentile-Scirea-Collovati-Cabrini, však prokazovala svou sílu a statečně odolávala nájezdům Socrata, Zica i Falcaa. Nakonec však přece jen podlehla, krátce před sedmdesátou minutou na 2:2 srovnal Falcao, který mimochodem Italy dobře znal, neboť v té době zrovna hrával za AS Řím. K obraně Italů ještě doplňme, že vinou brzkého zranění Collovatiho se na trávník ve 34. minutě dostal mladičký Giuseppe Bergomi, pozdější legenda Interu Milán, který předvedl doslova ohromující výkon a perfektně pokryl jinak těžko uhlídatelného Zica. Stav 2:2 dával možnost případné prodloužené, konec zápasu se blížil, atmosféra by se dala krájet. Avšak, 5. červen 1982 byl dnem Paola Rossiho, který v 74. minutě završil hattrick. Mimořádně silná ofenziva žlutých se již na odpověď nezmohla, postup se tak slavil na Apeninském poloostrově. "Měli jsme výborné mužstvo, ale smůlu. Kdybychom pak s nimi hráli desetkrát, tak minimálně remizujeme, a to by nám k postupu tehdy stačilo," lituje dodnes Socrates. Smutní a nesmírně zklamaní Brazilci poznali, že o fotbale často rozhoduje také taktika a vůle, triumf italského stratéga Enzo Bearzota nad brazilským Tele Santanou byl zřejmý. Jen pro úplnost doplňme, že Italové nakonec celý šampionát vyhráli a Paolo Rossi se stal nejlepším střelcem i hráčem mistrovství...

Po příjezdu do Brazílie musel Socrates hledat další motivaci v Corinthians, s nímž rok po šampionátu opět získal titul mistra Sao Paola. Socrates byl ten rok navíc vyhlášen nejlepším hráčem celé Jižní Ameriky. Jeho vliv a obliba stále stoupaly, což se projevovalo především v politických názorech veřejnosti. Když roku 1984 Sokrates vystoupil na hlavním náměstí Sao Paola, tísnilo se v ulicích města na jeden a půl milionu lidí. Ti všichni čekali na fotbalistův projev v otázce voleb prezidenta země, které tehdy byly výhradně v rukou zákonodárců, což se občanům a Socratovi zvláště velmi nelíbilo. "Pokud Kongres schválí svobodné prezidentské volby, zruším plánované angažmá v Itálii," slíbil posluchačům v narážce na své domluvené působení v italské Fiorentině. Ovšem Kongres nesouhlasil, Socrates se tedy z největší země Jižní Ameriky stěhoval na jih Evropy.

Smlouva mezi celkem z překrásné metropole Toskánska a filozofem z Brazílie byla stanovena na tři roky spolupráce, nakonec však trvala jen rok. Socrates se totiž nesmířil s příliš taktikou svázanou italskou hrou, ani s osobním a urputným bráněním ofenzivních hráčů, a tak se za pouhých dvanáct měsíců vracel zpět do rodné Brazílie. Nezamířil však do Corinthians, ale do Flamenga, kde se setkal s reprezentační kolegou Zicem. A šlo jim to opravdu znamenitě, vždyť hned v prvním roce Socratova působení v Riu klub slavil vítězství v prestižním Mistrovstí Ria de Janeira. To už však slavnému intelektuálovi bylo třicet dva, roky nezadržitelně utíkaly a Socrates sám věděl, že už mu mnoho času nezbývá. Ještě jednou chtěl jet na mistrovství světa, což se mu splnilo v roce 1986, kde opět jako kapitán vedl Selecao na nezapomenutelný turnaj do Mexika. Kanárci však znovu dopadli bídně, stopkou se stalo čtvrtfinále, kde nad jejich síly byla našlapaná Platiniho Francie. Přitom vše začalo tak zdařile... Základní skupina = 3 zápasy = 3 výhry = jednoznačný postup z prvního místa = 3 čistá konta = 5 nastřílených branek. Socrates sám se trefil jednou, když jedinou brankou zápasu rozhodl hned první utkání se Španělskem. Partnerem v ofenzivě mu byl tentokrát skvělý technik Careca, který se dvěma góly postaral o porážku Severních Irů.



V osmifinále pak čekali Poláci, které vedl známý Zbigniew Boniek. Zápas však připomínal spíše vraždění neviňátek, kanárci soupeře rozstříleli 4:0, Socrates gólový účet utkání otevřel originální trefou z pokutového kopu, kdy se vůbec nerozběhl a míč napálil přímo z místa. Čtvrtfinále s Francií penaltu nabídlo také, a ne jednu. Utkání skončilo nerozhodně 1:1 (Careca - Platini), a tak rozhodoval právě až penaltový rozstřel. V něm se hned k první střele postavil Socrates, který tentokrát udělal dva rozvláčné kroky, ovšem slabou a neumístěnou ranou nabídl gólmanu Batsovi snadnou práci. Brazilcům sice svitla naděje, když ve čtvrté sérii překvapivě neproměnil hvězdný Michel Platini, v další sérii však nedal ani brazilský César, a tak postoupili Francouzi (rozhodoval Fernández).

Rozčilený a zklamaný Socrates se po příjezdu domů stáhl do ústraní, půl roku nepřijal žádnou nabídku. Až po šesti měsících se upsal Santosu, kde si mohl opět zahrát na slavném Maracaná. Vydržel však jen rok, po němž ve věku čtyřiatřiceti let navždy ukončil aktivní fotbalovou kariéru. Král patiček, básník zelených stránek a klíč k lidské radosti skončil svou bohatou pouť, konečně se začal věnovat milované medicíně. Ze zápisů statistiků toho příliš nevyčteme. Podle dostupných informací však můžeme s jistotou uvést 209 vstřelených branek klubových. Ověřená čísla jsou pak ta z národního týmu: v 63 reprezentačních zápasech dal 25 gólů.



Momentálně je již pětapadesátiletý Socrates majitelem prestižní kliniky zaměřené na sportovní a dětské lékařství, stejně jako uznávanou kapacitou a odborníkem přes choroby pohybového ústrojí. Nic se nezměnilo na jeho levicových názorech, ani na lásce ke klasické antické literatuře. Fotbal údajně sleduje pouze příležitostně, naplno se věnuje své klinice. Je zajímavé, že tak vzdělaný lékař sám o sobě prohlašuje, že bezpochyby umře na rakovinu, a to do pár let. "Svůj život jsem si užil, nepotřebuji tu být do devadesáti," říká s náznakem úsměvu za svýma hlubokýma, moudrýma očima. Mimořádně inteligentní fotbalista a člověk stále s velkou oblibou pije i kouří, i když se prý z cigaret dal na doutníky...

Úspěchy: 3x mistr Sao Paola (1979, 82, 83), mistr Ria de Janeira (1986), nejlepší fotbalista Jižní Ameriky (1983).

Autor: Tomáš Bojda

Komentáře (128)

Přidat komentář
smazaný uživatel

skvely clanok

Reagovat
smazaný uživatel

To už je snad jen provokace...

Reagovat
honziss

Snad mu nevěříš, že by to stihl přečíst.. Prostě viděl článek tak napsal že je skvělý. Zas od TB špatný životopis není, takže mu to nelze vyčítat.

Reagovat
smazaný uživatel

Nechápu. Co je na tom článku špatného?

Reagovat
smazaný uživatel

Na článku nic, tou provokací jsem myslel, že za minutu po zveřejnění už tu byly hlášky o výbroném článku...

Reagovat
smazaný uživatel

Ach tak...

Reagovat
Tsigi

další rychločtenář

Reagovat
Yanek

Skvělý článek Za minutu přečtené ? Pan rychlík

Reagovat
smazaný uživatel

reagovals na článek?

Reagovat
smazaný uživatel

sis nevzal prasky na hlavu vid

Reagovat
smazaný uživatel

To jsi teda borec . Necham si to na zítřejší nudné hodiny ve škole.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak tak, pěkně do PDAčka a jedu. Z EF jsou tyhle životopisné články nejkvalitnější. Těším se na další, v budoucnu určitě nebude chybět Zidane, Paolo Maldini apod.

Reagovat
smazaný uživatel

To si ještě počkáš

Reagovat
smazaný uživatel

Ty seš fakt dement, je to skvělá práce, ale nejdřiv si to přečti

Reagovat
smazaný uživatel

najprv napisal,potom precital

Reagovat
smazaný uživatel

Jestli vůbec...

Reagovat
smazaný uživatel

No jo, no - kam se hrabe Leonardo da Vinci

Reagovat
honziss

Chválím ten nápad vložení videa do článku, ale třikrát to stejné by tam být nemuselo.

Jinak opět kvalitka, už se těším na příští životopis..

Reagovat
honziss

Aha, tak už je to OK.

Reagovat
smazaný uživatel

Taky se mi to tak poprvé zobrazilo...

Reagovat
Kily

chybička při kopírování, ty kódy jsou strašně dlouhé a docela podobné, takže jsem si toho všiml až ve chvíli, kdy to bylo na webu. Taky jsem hned spěchal na youtube znovu nakoupit dvě videa

Reagovat
honziss

Reagovat
smazaný uživatel

Stane se, já Ti za to hlavu neustřelím...

Reagovat
smazaný uživatel

Ještě k těm kódům - to se stává i mě, proto si vždycky otevřu Notepad, tam ta videjka nahážu a pak to zkopíruji...

Reagovat
Tsigi

kopal 3 penalty :)

Reagovat
smazaný uživatel

super, chválim autora

Reagovat
Sosi

Nevíte někdo, jestli hraje Necid v základu? Ho tam nevidím...

Reagovat
smazaný uživatel

Klikni na livescore a podobné sračky piš radši tam, do chatu , lamo

Reagovat
smazaný uživatel

Aspoň byl slušný...

Reagovat
Sosi

kdyby to tam bylo, tak asi neotravuju, kozi ksichte

Reagovat
smazaný uživatel

Ne, hraje Carvalho a Love.

Reagovat
Sosi

Dik, uz jsem si psal s nejakym Rusakem Ale dík

Reagovat
smazaný uživatel

Nz...

Reagovat
smazaný uživatel

Článek o Socratovi mi chyběl, byl to impozantní hráč. Takoví už po trávnicích dnes neběhají. Byla to lepší doba, hrálo se pro radost, tito hráči měli v sobě kus cti.

Reagovat
fantomas

Kdepak, tomuhle klukovi konkurovat nemá cenu.

Reagovat
smazaný uživatel

Myslíš Socrata nebo Tomáše Bojdu?

Reagovat
herbage

Myslím že myslel oba

Reagovat
fantomas

Hlavně Toma.

Reagovat
smazaný uživatel

Paráda, díky moc

Reagovat
smazaný uživatel

Brazilský internacionál Socrates však byl patrně nejpozoruhodnějším fotbalistou, jaký kdy běhal po zelených trávnících světových stadionů...

Moc odvážné tvrzení....v jistém smyslu by se to ale dalo použít na hodně fotbalistů.

Reagovat
smazaný uživatel

V jistém smyslu slova na každého fotbalistu...

Reagovat
smazaný uživatel

asi tak, ale nechtěl jsem to hrotit

Reagovat
smazaný uživatel

jj, to bylo napsáno hlavně ke zdůraznění Socratovy znalostní výjimečnosti, přece jen, podobně moudrý a pozoruhodný fotbalista (ať už vzhledem, kvalitou hry, chováním, zálibami) se objeví málokdy...

Reagovat
smazaný uživatel

parádní článek...

moc se mi líbí, je parádní tak jako socrates ( a jeho hra )

Reagovat
smazaný uživatel

SUPER ČLÁNEK-DÍKY ZA NÁVRAT K ROKU 1982 NEJLEPŠÍ MISTROVSTVÍ V HISTORII-NESKUTEČNÁ"PARÁDA"VE HŘE BRAZILCŮ S"DOKTOREM"SOKRATESEM-A ITALOVÉ?"PSI OBRANÁŘI"-SCIREA,GENTILE,COLLOVATI ONI DOSLOVA"TRHALI DRESY"-MUSELI VYHRÁT A ONI TO-K SMŮLE BRAZILCŮ-VYVÁLČILI A UBRÁNILI

Reagovat
smazaný uživatel

Už dlouho mne nějaký fotbalista takto neinspiroval... Lékař a fotbalista, to je úchvatná kombinace. Dnešní blbečci typu Cristiana Ronalda můžou jen závidět...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
herbage

Nj, dneska se fotbalisti rozhodují, model nebo fotbalista?

Reagovat
Mr.Jindros

Fotbalista vysokoškolák (navíc vystudoval těžkou školu). Unikát.

Reagovat
herbage

Karolko Kiselko je prý právník či co, ale zastupovat bych se jím si nenechal

Reagovat
božský John

V dnešních dobách jich je fakt málo,chytrejch fotbalistů..napadá mě Karel Poborskej,en je taky myslim vyštudovanej a když něco říká nebo říkal,tak to má/mělo hlavu a patu...

Reagovat
smazaný uživatel

Lampard, není on náhodou právník ?

Reagovat
božský John

Tak to fakt nevim...ale je to možný...

Reagovat
smazaný uživatel

a co já?

Reagovat
smazaný uživatel

Ty taky?

Reagovat
smazaný uživatel

Lampard a právník? To jsem neslyšel, ale Ballack je, tuším, inženýr...

Reagovat
smazaný uživatel

Ja si nejsem jistý, ale jak hrála Chelsea LM tak to Bosák říkal, ale nejsem si jistý jestli Lampard Ballack nebo Terry

Reagovat
minoLFC

Poborský? to je ako vtip?

Reagovat
božský John

Tak já ho měl z fotbalistů pomalu nejradši,takže to je trošku subjektivní ..ale vejšku myslim má ne?

Reagovat
minoLFC

no o tom som nepočul...ale vravelo sa o ňom, že není moc chytrí, tak sa mi to nezdá

Reagovat
Vasil

U Karla se mi to taky nezdá. Co vím tak Kisel, Sabou a snad i Kuka s Nezmarem mají nějaký vyšší vzdělání. Zbytek holt myslel od malička na fotbal a vystačí si se zednickou.

Reagovat
smazaný uživatel

Kisel je právník..

Reagovat
smazaný uživatel

Já myslím, že právník ještě není, ale práva studuje... stejně jako Marek Jarolím ze Slavie.

Reagovat
smazaný uživatel

Pokud někdo znáte finského hokejistu Jarka Rutuua (na ledě celkem prasátko, hrál - nebo možná stále hraje v NHL - a na nějakém MS brutálně zfauloval Jágra, což nebyl jeho jediný podobný přečin), tak jsem o něm někde zaslechl, že když se ve Finsku dělaly v některém roce přijímačky na VŠ, tak on patřil mezi úzkou špičku těch, kteří v celém Finsku zvládli přijímací zkoušky nejlépe..., myslím, že byl snad mezi deseti nejúspěšnějšími nebo tak nějak...

Reagovat
smazaný uživatel

Jj , hraje v Otawe myslim

Reagovat
stas87

vitalij alebo vladimir klicko jeden z nich tiez vystudoval vysoku skolu

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Tohoto fotbalistu jsem znal podle jména a podle fousů,jinak jsem o něm nevěděl nic,takže děkuju za přiblížení a další pěknej článek:)

Reagovat
smazaný uživatel

Solidní článek... Zřejmě o skvělém fotbalistovi, škoda, že jsem nezažil.

Reagovat
smazaný uživatel

Socrata milovala moje matka Velmi zajímavý hráč.

Reagovat
vlastik

Vyborny clanek Jen doplnim zajimavost, Sokrates je starsi bratr Raiho, taktez byvaleho kapitana kanarku a podle mnohych nejlepsiho hrace historie Sao Paulo FC

Reagovat
smazaný uživatel

SPRÁVNÝ POSTŘEH-ZAJÍMAVOST.. BRATRU RAIMU SE PAK PODAŘILO-TO ČEHO SE SOKRATES NEDOČKAL-VYHRÁT S BRAZÍLIÍ TITUL MISTRA SVĚTA(PO 24LETECH ČEKÁNÍ!!) ROKU 1994 V USA

Reagovat
smazaný uživatel

Zmáčkni, prosím, na klávesnici tlačítko s nápisem "Caps Lock".

Reagovat
smazaný uživatel

Dík všem za kladné ohlasy

Reagovat
M11

opet parada

Reagovat
smazaný uživatel

díky

Reagovat
Kapřík

To spíš díky tobě . Píšeš to hodně poutavě.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kapřík

Famósní článek, famósní fotbalista ! Díky za něj . Jinak, až na tu medicínu máme se Socratem podobný záliby...

Reagovat
smazaný uživatel

Brilantní italská obrana hrající v legendárním složení Gentile-Scirea-Collovati-Cabrini

tři legendy Juve mezi nima. jeden AC-Inter

jinak budeš psát Edera nebo tu je?

Reagovat
smazaný uživatel

Eder tu ještě není, já se na něj ale ani zatím nechystám. Jinak ta bíločerná obrana byla opravdu nepřekonatelná, vlastně tak nějak plynule navázala na onu možná ještě legendárnější řadu z 60. let s Picchim, Facchettim a Burgnichem v čele - to byla naopak zase elita obrany Grande Interu...

Reagovat
smazaný uživatel

škoda

Reagovat
smazaný uživatel

Autor těchto článků si zaslouží obrovskou pochvalu

Reagovat
smazaný uživatel

jmenovitě tedy robertocarlos

Reagovat
smazaný uživatel

jenom bych se ještě rád zeptal, jestli je v plánu i Hristo Stoichkov

Reagovat
smazaný uživatel

dík za chválu, o Stoičkovovi jsem uvažoval, ale nedávno tu Kyslík psal něco o možném překladu jeho životopisu, tak nevím...

Reagovat
smazaný uživatel

To asi padá, od té doby jsem neslyšel o žádném posunu vpřed, tak nemá cenu to brzdit...

Reagovat
smazaný uživatel

OK, ale teď Christa stejně moc neplánuju, na řadě jsou jiní a vůbec v posledních týdnech trpím neskutečným nedostatkem času

Reagovat
smazaný uživatel

Jo však já tě neúkoluju, jen že máš volnou cestu.

Reagovat
smazaný uživatel

já vím

Reagovat
smazaný uživatel

Kdo je na řadě příště? Vůbec - mohlo by tu být vždy za článkem, kdo bude následovat?

Reagovat
smazaný uživatel

a na co by ses potom těšil? Překvapení je překvapení. Ne ale tak prozradím, že na řadě je nyni konečně mnohými vytoužený Bobby Moore...

Reagovat
smazaný uživatel

Jak na co bych se potom těšil? Myslíš, že kdyby to tu bylo, tak bych se netěšil?

Reagovat
smazaný uživatel

no to sice asi jo, ale stejně je lepší, když zapneš stránku a najednou vidíš třeba titulek: Bobby Moore...

Reagovat
smazaný uživatel

Do té doby budu ale nervózní...

Reagovat
smazaný uživatel

tak si dej Actimel nebo Airwaves

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

A Moorovi bude Papin

Reagovat
smazaný uživatel

ne ne, Passarella a Baggio

Reagovat
božský John

Sakra . Jinak jsem pro copánek

Reagovat
fantomas

Ty to ale nakonec stejně všechno vykecáš...tak k čemu to je?

Reagovat
M11

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Musím se přiznat, že jsem ho neznal, ale po přečtení článku(opět výborného) a zkouknul videa jsem si ho zařadil (pokud vynechám to jeho levičáství) mezi nejoblíbenější fotbalisty.

Reagovat
fantomas

100. pro Toma.

Reagovat
M11

predbehl si me

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
božský John

Samochvála smrdí...

Reagovat
fantomas

Ááá, já tušil, že mě někdo prokoukne. No když už je to venku, tak aspon díky M11 a Ol!verovi za ty palce...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pochvala vtipu...

Reagovat
fantomas

Ne, bylo to samozřejmě mířeno na robertacarlose...

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

ó díky

Reagovat
eder

Díky moc za článek, rád jsem si připomněl jednoho z vůbec nejlepších fotbalistů, které jsem měl možnost vidět hrát. Byl opravdu výjimečný, neznám podobný typ hráče, který by se k němu dal přirovnat - ve smyslu stylu hry, pohybem na hřišti, fotbalovým myšlením...

Brazilci v dvaaosmdesátém hráli vůbec nejpohlednější fotbal, jaký jsem na reprezentační úrovni viděl, bohužel "umřeli" na krásu...

Reagovat
smazaný uživatel

eder, bombič

Reagovat
smazaný uživatel

jojo nekdo to tu rikal . driv se hralo na krasu ted kdyz vidim africký týmy tak je to snad jen síla a vytrénovanost

Reagovat
smazaný uživatel

Nahodou, prave zrovna Africky tymy sou jeste jedny z mala co hrajou fotbal pro radost, nesvazanej taktikou a branenim.

Reagovat
smazaný uživatel

už dávno ne

Reagovat
smazaný uživatel

Oproti zbytku sveta rozhodne jo.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
fantomas

Přišlo ti snad, že Sloni na nedávném MS jen běhali a de facto s míčem nic neuměli? Mně se teda jejich fotbal libil snad nejvíc ze všech učastniku. Totéž Ghana, což sme sami na vlastní kůži pocítili...

Reagovat
božský John

Egypt pánové..to je fotbal..

Reagovat
smazaný uživatel

Maroko

Reagovat
smazaný uživatel

+Alžírsko, játkarahavgho

Reagovat
Jolly Roger

Hezký článek o mém oblíbeném fotbalistovi z týmu, podle mého názoru hrajícímu nejlepší fotbal všech dob. Nechci být šťoura, ale kapitánem Brazílie z MS 1986 ( který už ty kvality mužstva z roku 1982 nemělo, ale přesto tam škola Telé Santany byla vidět a škoda, že se nedostali do finále s Argentinou ) byl obránce Edinho, účastník i MS 1978 a 1982 ......

Reagovat
smazaný uživatel

Sókrates, jeden z mála fotbalistů, kteří vystudovali dvě tak těžké vysoké školy (kromě medicíny ještě filozofii), milovník tabáku a alkoholu... můj nejoblíbenější hráč.

Díky za článek. Jen bych jednu věc opravil - Corinthian Democracy byl především ideologicko-politický koncept. Socrates a Wladimir vlastně jednali jako disidenti - mohli si to dovolit, díky své světové popularitě - proti vojenské juntě, která v Brazílii vládla od coup d'etat z roku 1964.

Corinthian Democracy byl fotbalový protest proti diktatuře vojenské junty. Hráči zavedli v klubu demokratické praktiky jako vzor pro celou zemi. A ta třička? Nikoliv "Volte číslo patnáct" - ale "Volte patnáctého" - byla to výzva brazilcům, aby šli k prvním svobodným volbám po dlouhém čase a svrhli v nich juntu. Bylo to 1982, přesto trvalo ještě téměř 6 let, než se Brazílie stala "demokratickou zemí". Hráči Corinthians také nosili nápis democracia na dresu...

K Socratově cti jistě slouží, že se nepokoušel o politickou kariéru a je znám jako špičkový pediatr.

Obzvláště sympatická je ale jeho láska k moudrosti, tabáku a dobrému pití.

Reagovat
smazaný uživatel

Mimochodem, vím ještě o jednom fotbalistovi, co vystudoval dvě vysoké - byl to Káďa Pešek.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele