Životopisy

Ivo Viktor - Víťa

Plánička, Viktor, Čech. To je trio naprostých suverénů mezi třemi tyčemi české, resp. československé branky, nejlepší gólmani, jaké tato země zrodila. A že jich byla fůra opravdu hodně dobrých. A právě prostřední z nich se dnes dožívá 71 let a nedávno byl uveden do Síně slávy - Ivo Viktor vulgo Víťa.

21.05.2013 Životopisy 57 komentářů
Zaujalo nás

Nat Lofthouse, ten nejangličtější z Angličanů

Je jedním z těch, kdo nás vždy budou nutit k úvahám o vývoji kopané. První jeho slavný gól by vůbec nekorespondoval se zvyklostmi většiny současných hráčů v poli, ten druhý zase s přehnanou péčí o komfort dnešních brankářů. V 50. letech nicméně Nat Lofthouse ztělesňoval ideál ostrovního fotbalisty...

Alfredo di Stéfano - Světlovlasý šíp

Alfredo di Stéfano. Jméno, jež je synonymem pro celou jednu fotbalovou epochu, symbolem své doby a fotbalové dokonalosti. Patří jednomu z největší géniů této hry, muži, jenž dosáhl nejvyšších pater fotbalového kumštu, která jsou vyhrazena jen úzkému okruhu těch nejlepších z nejlepších.

04.03.2013 Životopisy 236 komentářů
Zaujalo nás

Předčasná úmrtí IV. - František Svoboda

Když počátkem 20. let minulého století vyprávěli otcové svým synům o bájném Koškovi a jeho bombách trhajících sítě, tajil se synům dech. Když povyrostli, vzpomínali na vyprávění svých otců se shovívavým úsměvem. Až do doby, než se na fotbalových hřištích objevil František Svoboda. Tehdy synové svým otcům uvěřili.

05.02.2013 Životopisy 22 komentářů
Zaujalo nás

Předčasná úmrtí III. - František Kloz

Nenapadá mě žádný jiný náš fotbalista, na nějž by sedělo "ulitěji" pořekadlo, že jsou hráči, kterým to kope jen v jednom mužstvu. V obou pražských "S" shořel jak papír, ale jakmile se vrátil na Kladno, nezastavil ho nikdo. V jeho dresu nastřílel 175 branek ve 184 zápasech. Není divu, že po něm Kladeňáci pojmenovali svůj stadion.

Předčasná úmrtí II. - Antonín Kaliba

Jeho životní příběh patří k těm nejsmutnějším. Brankář, kvůli jehož uměním šíleli diváci po celém světě, a který za krátkou dobu klesl nejen svou vinou z vrcholu až na samé dno, a to doslova, a zemřel v bídě a zapomnění.

Předčasná úmrtí - Karel Steiner

Čas od času probleskne médii zpráva o smrti mladého vrcholového sportovce. V tomto miniseriálu bych se chtěl vrátit ke čtyřem fotbalistům, kteří v meziválečném období patřili přinejmenším nějaký čas ke hvězdám tuzemských trávníků. Prvním z nich bude Karel Steiner, pamětníky považovaný za jednoho z nejlepších obránců naší historie.

Sir Bobby Charlton - Gentleman fotbalu

Dnes (11.10.) i v následujících dnech se bude v Manchesteru, potažmo celé Anglii pít jak v Rusku. Bude se připíjet na zdraví nejslavnějšího fotbalisty Kolébky kopané, symbolu fotbalu jako takového a ztělesnění rytířského pojetí hry, který právě slaví 75 let.

Zinedine Zidane - Droit au But 3/3

Ačkoliv se hnedle v prvé sezóně po zisku prvenství v Lize mistrů podařilo Realu Madrid a Zidanovi uspět na domácí půdě, roky následující byly v trikotu Blancos nedobré a neúspěšné. Ani Zidanova skvělá fazóna v údobí rozkolů a chaosu Realu nepomohla, přesto se mohl rozloučit krásnou trofejí...

26.08.2012 Životopisy 133 komentářů
Zaujalo nás

Zinedine Zidane - Droit au But 2/3

Druhé pojednání načne postupné strádání v Itálii, kdy se Zizou po veleúspěšném mistrovství světa začal na kolbištích loudat, z čehož rezultovaly nepatrné psychické potíže, pocit malého zadostiučinění a ve výsledku i přestup do Realu Madrid. S Los Galácticos ponejprv přichází úspěchy, v závěrečném oddílu ovšem zjistíme, že projekt Florentina Péreze neuspěl a selhal...

Zinedine Zidane - Droit au But 1/3

Kdesi v ústraní přistěhovaleckých sídlišť, nevábných končin situovaných na severní okraj Marseille, vzešel z chudoby a asketického života mládí již pátý syn dvou alžírských imigrantů z kmene Kabylů, aby zanedlouho uchvacoval obyvatelstvo této planety svými finesami, perfektním fotbalovým myšlením, svou osobností, ale i kontroverzemi.

22.08.2012 Životopisy 254 komentářů
Zaujalo nás

Jimmy Greaves - Mašina na góly

Jedna z největších postav dějin anglického fotbalu. Muž s takřka až nadpřirozenými střeleckými schopnostmi, které prokazoval úplně všude, kde hrál. Tuzemští fanoušci znají možná spíše jiné anglické hráče, ale co se gólů týče, málokdo před ním či po něm je na Ostrovech dával s takovou lehkostí a grácií jako on.

Jan Lála, ten, co uhlídal Genta

Kdyby se měla vyhlašovat nejlepší jedenáctka slávistické historie, zřejmě by v ní nechyběl. Vynikající pravý bek, rychlý, důrazný, technicky skvěle vybavený, hrající navíc jako první náš obránce dosti útočně, hlavně však jeden ze strůjců slavného chilského stříbra.

Preben Elkjær-Larsen - Bizon

Toto jméno těm mladším asi moc neřekne, ale pamětníci si snad vzpomenou. Není to tak dávno, co byl postrachem soupeřových obran a největší údernou silou Dánského dynamitu. Říkali mu všelijak - Blázen z Lokerenu, Býk utržený ze řetězu, ale nejčastěji Bizon.

Peter Dubovský - Nedokončená

Možno sa sporiť o tom, či bol najlepším slovenským futbalistom, alebo "len" jeden z najlepších. Nikdy si nezahral na majstrovstvách sveta ako Adamec, Jokl či Kuna, ani na majstrovstvách Európy ako Ondruš, Jurkemik či Masný, a predsa ho mnohí radia do spoločnosti týchto slovenských velikánov.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele