Synot liga - souhrn 25. kola

24.04.2015, 18:52, aktualizováno 26.04.2015, 19:36
Komentáře a souhrny
Sparta si zastřílela proti Brnu. Plzeň na domácí půdě překvapivě podlehla Mladé Boleslavi. Slavia znovu neuspěla, tentokráte nestačila na Jablonec. Liberec naopak veze důležité tři body ze Slovácka, Příbram potvrdila formu a rozstřílela Duklu a výhru slaví také Bohemians 1905. České Budějovice hrály s Hradcem Králové nerozhodně, už v pátek uspěla Jihlava...

Sparta Praha - Zbrojovka Brno 4:0

26.04.2015 17:45

Góly: 18. David Lafata, 37. David Lafata, 64. Bořek Dočkal, 75. David Lafata

Sparta neměla s Brnem absolutně žádné slitování a deklasovala ho 4:0, čímž zároveň dokonale využila zaváhání vedoucí Viktorie Plzeň. Letenští teď ztrácejí na první místo jen tři body, navíc přímý souboj s Viktorkou mají před sebou. Hrdinou zápasu byl David Lafata, autor hattricku.

První výhru za Spartu si na trenérské lavici připsal Zdeněk Ščasný. Jeho premiéra v minulém kole se vůbec nepovedla, ale porážka s Libercem je jak se zdá dávno zapomenuta.

Snad jen prvních pět minut to vypadalo, že Brno hodlá Spartu pořádně trápit. V úvodu zápasu vykazovalo útočnou snahu, ale sparťané postupně přebírali iniciativu a nakonec šli i poměrně brzo do jednobrankového vedení. V 18.minutě tečoval Costovu střelu David Lafata a brankář Zbrojovky byl bezmocný. První gól Spartu pochopitelně hodně nabudil a chvíli na to už se vezl druhý, ovšem Lafatu tentokráte Melichárek vychytal. Druhý gól si Sparta schovala na 38.minutu, na Kadeřábkův přesný centr na zadní tyč si naskočil Lafata a bylo to 2:0!

Dvoubrankový náskok z prvního poločasu byl solidním základem na cestě ke třem bodům, navíc Sparta po změně stran nic nepodcenila a nadále šla tvrdě za vítězstvím. V 64.minutě napřáhl z dálky tradiční střelec Bořek Dočkal a Melichárek se natahoval marně - 3:0 pro Spartu. Utkání bylo v podstatě rozhodnuto, zbývalo jen vyřešit, zdali si David Lafata připíše hattrick. Blízko k němu měl už v 69.minutě, ale jeho únik nakonec defenzíva Zbrojovky zastavila.

Jediná šance Brna přišla až čtvrthodiny před koncem, obranu obhájce provětral Jugas, ale na brankáře Štěcha už nevyzrál. Ten si připsal skvělý zákrok a nakonec i čisté konto. Minutu po Štěchově zásahu vstřelil čtvrtý gól David Lafata a tím zkompletoval hattrick, kanonýr české reprezentace trefil prázdnou branku po dalším bezchybném pasu uzdraveného Pavla Kadeřábka. Skóre se mohlo měnit ještě nekolikrát, ale už se tak nestalo. Sparta porazila Zbrojovku Brno vysoko 4:0 a na první místo ztrácí už jen tři body.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav 1:2

25.04.2015 20:15

Góly: 78. Daniel Kolář - 31. Jiří Skalák, 50. Ondřej Zahustel

Fotbalisté Plzně po dvou letech poprvé prohráli na domácím hřišti, když ve 25. kole první ligy překvapivě podlehli výrazně oslabené Mladé Boleslavi 1:2. Dali tak Spartě šanci, aby se k nim v nedělním utkání s Brnem přiblížila na tři body a znovu boj o titul zdramatizovala.

Hosté přijeli bez osmi hráčů, když mimo jiné Wágner, Ďuriš a Končal nemohli hrát kvůli dohodě mezi kluby, navíc už po čtvrthodině hry se zranil další hráč základu Bořil. Přesto si odvezli tři body. Nejprve chybu brankáře Kozáčika potrestal Skalák a pak z brejku zvýšil Zahustel.

Viktoria už jen snížila zásluhou Koláře a v závěru nevyužila ani početní převahu po vyloučení Skaláka. Doma v lize prohrála poprvé od května 2013, kdy se musela sklonit před Libercem. Hosté si upevnili čtvrté místo, otvírající dveře do Evropské ligy.

V souboji dvou posledních týmů tabulky remizovaly České Budějovice s Hradcem Králové 2:2. Východočeši po prvním poločase vedli už 2:0 zásluhou Vaněčka a Čermáka, ale podobně jako před týdnem proti Příbrami náskok prohospodařili. Po změně stran snížil Varadi a v závěru Volešák vyrovnal z penalty. Domácí tak po osmi porážkách za sebou prvně bodovali, situace obou nováčků však dál zůstává kritická.

Naopak z pásma ohrožení rychle uniká Slovan Liberec, který z posledních čtyř kol vytěžil deset bodů. Na novém trávníku Slovácka dvakrát vedl, když nejprve do vlastní branky zamířil Košút a pak se trefil Delarge. Domácí ale pokaždé vyrovnali díky Valentovi s Doškem. Poslední slovo však měl deset minut před koncem liberecký Frýdek. Výhru 3:2 zařídil v době, kdy jeho tým hrál v deseti bez vyloučeného Fleišmana.

Na čtrnáctou příčku se tak propadla Slavia, která v Jablonci utrpěla už třetí prohru za sebou. Svěřenci trenéra Beránka jsou už osm kol bez vítězství a od sestupových vod je dělí jen šest bodů. Jablonec útok na druhou Spartu ještě nevzdal. Domácí poslal rychle do vedení Novák, za hosty odpověděl 15. gólem v sezoně nejlepší ligový střelec Škoda, ale v 62. minutě zápas rozhodl samostatnou akcí Pospíšil.

Bohemians Praha porazili Teplice 1:0, po druhé výhře za sebou poskočili na jedenácté místo a přiblížili se záchraně. Vítězství "Klokanům" v Ďolíčku zajistil ve 21. minutě Slovák Mikuš. Naopak Severočeši klesli v tabulce na sedmou pozici a Evropská liga se jim vzdálila.

Na tu teď mohou pomýšlet v Příbrami, neboť třetí výhra za sebou je posunula už na páté místo. Hlavní postavou při výhře 3:0 nad Duklou byl Zeman, který nejprve dva góly připravil pro Moulise a Hnaníčka a třetí přidal sám. Svěřenci trenéra Tobiáše se tak v tabulce vyhoupli před svého dnešního soupeře.

Už v pátek dva góly během jediné minuty přinesly fotbalistům Jihlavy výhru 2:0 nad Baníkem Ostrava. Nejprve chybu hostujícího brankáře Pavlenky potrestal střelou z nulového úhlu Harba, hned na to hezkou střelou do šibenice zvýšil Kliment.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Slovan Liberec 2:3

25.04.2015 17:00

Góly: 13. Jiří Valenta, 49. Libor Došek - 10. Tomáš Košút (vl.), 38. Dzon Delarge, 81. Martin Frýdek

Liberec si připisuje další tři body a jeho náskok na sestupovou zónu narůstá. V Uherském Hradišti bylo k vidění skvělé utkání a celkem pět branek! Po deseti minutách si Košút vstřelil vlastní branku, tři minuty poté skóroval Valenta. Mezi střelce se pak zapsali také Delarge, Došek a Frýdek, který rozhodl osm minut před koncem.

Utkání hodně bohaté na šance i góly začal lépe hostující Liberec. Luckassen centroval z pravé strany do vápna Slovácka, kde si jej našel Fleišman. Ten sice pálil z dobré pozice, ale netrefil ideálně. Z levé strany centroval Šimko, ale celá akce skončila jen ofsajdem. První branka padla po deseti minutách. Z rohového kopu se míč snesl ve vápně k hlavičkujícímu Kevinovi Luckassenovi, který se snažil míč umístit do sítě. Pálil ale jen do Tomáše Košúta, který si naneštěstí pro domácí srazil míč do vlastní brány!

O dvě minuty později si za obranu domácích opět skvěle zaběhl Luckassen, ale jeho zakončení ještě lépe zastavil vybíhající brankář Heča. Jeho soupeř v bráně Slovanu Liberec ale také kapituloval. Hrošša překonal Jiří Valenta, který se trefil naprosto ukázkově. Za vápnem si počkal na nahrávku od Jaroslava Diviše a z první poslal míč přímo do rohu brány - 1:1.

Po patnácti minutách se Delarge dostal s míčem až do pokutového území a tam jej přihrál Luckassenovi, ale tomu se nepovedl centr. O chvíli později se do skvělé šance dostal hostující Delarge, ale neprostřelil brankáře Heču! Následnou ránu Luckassena zlikvidoval pohotový Košůt, který míč vyrazil téměř z brankové čáry. Po třiceti minutách spálili ofenzivní hráči Liberce další velkou šanci. Frýdek ale napálil jen Heču a toho neprostřelili ani poté zakončující Soungole s Pavelkou.

Slovácko pak přišlo při útoku o míč a potrestal jej Delarge. Ten celou akci začal, když unikl s míčem až těsně před vápno domácích. Tam jej nahrál Luckassenovi, který mu nesobecky do vápna vrátil. S tím už neměl Delarge žádné problémy a přes snahu domácí obrany zakončil přesně - 2:1.

Pouhé čtyři minuty po změně stran se ale radovali také domácí. Na 2:2 srovnával vysoký útočník Libor Došek. Hlúpik vystřelil z hranice malého vápna, brankář Hroššo ještě ránu vyrazil. Moc mu ale nepomohli jeho obránci, kteří ve vápně nedůsledně bránili Libora Doška. A pro něj už nebylo problémem zasunout míč do sítě.

Po hodině hry si Liberec zkomplikoval cestu za třemi body, protože se po zásahu míče rukou nechal vyloučit obránce Jiří Fleišman. Dvacet minut spálil Trávník velkou šanci, když po centru Hlúpika hlavičkoval z malého vápna jen do prostoru brankáře Hrošša. Až osm minut před koncem strhl vedení na stranu hostujícího celku Martin Frýdek, ke kterému se za obranou snesl míč po teči obrany domácích. Tři minuty před koncem zachránil tři body pro Liberec Pokorný, který zastal místo překonaného Hrošša.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Teplice 1:0

25.04.2015 17:00

Góly: 21. Matúš Mikuš

Teplice padly v Praze, protože nestačily na domácí Klokany. Bohemka vyhrála o jedinou branku, kterou měl po dvaceti minutách na svědomí Matúš Mikuš.

Mikuš si před vápnem parádně obhodil Ljevakoviče, který ho pak fauloval. Sudí Ardeleánu ale volil jen ústní výtku. Po pěti minutách sice hezky kombinovali Vachoušek s Horou, ale ten se nacházel v ofsajdu, takže zakončovat nemohl. Hosté se dostali do velké šance také po standardní situaci, když z hranice vápna pálil dvakrát Krob. Míč se dokonce otřel o tyč, ale i s její pomocí brankář Zlámal vše zvládl. Dorážku už Hora nezvládl a ze skvělé vzdálenosti poslal míč mimo!

Teplice byly v této fázi utkání mnohem lepším celkem a Bohemians trochu nevěděli, jak odpovídat na jejich šance. Za vápnem nahrával do dobré pozice Mosquera Moravcovi, ale jeho akce neskončila vůbec nebezpečně. Místo střely, která by byla jistě velmi nebezpečná, volil Moravec nahrávku na Mikuše, který ale míč nezachytil. Po nahrávce od Táborského pálil Litsingi, ale jen nepřesně.

Po dvaceti minutách se do šance dostali domácí Klokani a využili ji skvěle! Jakub Rada centroval míč na bránu, ale brankář Tomáš Grigar vyrobil obrovskou chybu. Míč mu vypadl z rukavic a Matúš Mikuš neměl problémy dostat míč do sítě! Domácí vedli o jednu branku a Teplice byly na tahu.

Na Krobův centr z levé strany si před Zlámalem naskakoval aktivní Vachoušek, jenže nakonec na balon nedosáhl. Po třiceti minutách Ljevakovič našel krásným centrem za obranu Horu, ale brankář Zlámal skvěle vyběhl a míč vyrazil! Krátce před odchodem do šaten Mikuš kombinoval s Bartkem, ale velmi dobře celou akci vyřešil zasahující Jablonský. Po změně stran se dostal do zajímavé šance Moravec, který nakonec také dobře vypálil, ale skvěle zásahl opět Jablonský.

Brankář Zlámal musel zasahovat proti střele Ljevakoviče, ale vše nakonec zvládl a míč vyrazil. Dorážka namířená do břevna byla zbytečná, neb Táborský pálil z ofsajdu. Dvacet minut před koncem utkání se do zajímavé šance prohnal Kapolongo, který využil zmatků v obraně domácí Bohemky, ale nakonec byl stejně v ofsajdu. Hořelo to také v obraně Teplic, když se do vápna dostal Mikuš. Ten ale přízemní ranou nepřekonal brankáře Tomáše Grigara. Grigar musel zasahovat také po akci Mosquery, ale včas vyběhl.

Litsingiho střelu zpoza vápna ke konci zápasu zablokoval Rada, Vachoušek pak pálil nad bránu. Teplice sice přijely do Prahy v roli favorita, ale dnes se jim rozhodně nedařilo. Vázla kombinace, střeleckých pokusů také příliš nebylo. V nastaveném čase sice Teplice přidaly a uzamkly svého soka před jeho pokutovým územím, ale ke skórování jim to nepomohlo.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Slavia Praha 2:1

25.04.2015 17:00

Góly: 4. Filip Novák, 62. Martin Pospíšil - 11. Milan Škoda

Fotbalisté Jablonce porazili v 25. ligovém kole pražskou Slavii 2:1. Domácí poslal zkraje utkání do vedení Filip Novák, v jedenácté minutě sice srovnal Milan Škoda, ale v 62. minutě rozhodl Martin Pospíšil. Jablonečtí tak napravili minulou porážku na Dukle a nejméně do neděle se přiblížili druhému týmu tabulky Spartě na rozdíl jednoho bodu. Slavia potřetí za sebou prohrála, na výhru čeká už osm kol a na sestupové příčky má nyní náskok šesti bodů.

Slávisté nastoupili bez stále zraněných opor Latky se Zmrhalem a začali nejhůře, jak mohli. Po centru ze strany nechali ve vlastním vápně u zadní tyče volného obránce Nováka a ten střelou z první k tyči už ve čtvrté minutě otevřel skóre. Levý bek Baumitu potvrdil pověst nejlepšího kanonýra svého týmu a dal jubilejní desátý gól v této ligové sezoně.

Hosty ale inkasovaná branka nijak neotřásla a už za sedm minut srovnali. Na rohový kop si naskočil Škoda a přesnou hlavičkou k tyči překonal Hrubého. Patnáctým gólem v tomto ročníku nejvyšší soutěže se osamostatnil v čele střelecké tabulky před sparťanem Davidem Lafatou. Jablonec na jaře doma inkasoval vůbec první branku.

Slavia v dalších minutách potvrzovala, že se jí lépe hraje proti papírově silnějším týmům. Po půlhodině mohl otočit stav Piták, který byl proti svému bývalému klubu viditelně nažhavený, ale z dobré pozice přestřelil. Severočeši pak v závěru poločasu zahrozili z rohu, po němž Pernica hlavičkoval těsně nad.

Po změně stran začal aktivně Jablonec, ale Novák z úhlu míč do sítě neprotlačil a podruhé v utkání neskóroval. Domácí se tak dočkali vedoucí trefy až v 62. minutě, kdy z hranice vápna napřáhl Pospíšil a jeho křížná střela zapadla k tyči.

Za dvě minuty doklepl balon do odkryté branky Kopic, ale gól zřejmě kvůli předešlému faulu neplatil. Jablonečtí se neprosadili ani z další šance, když osamocený Doležal hlavičkoval mimo. Slavia se v závěru snažila o vyrovnání, ale k vážnější šanci se vůbec nedostala.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dukla Praha 3:0

25.04.2015 17:00

Góly: 5. Pavel Moulis, 10. Josef Hnaníček, 73. Martin Zeman

Už na páté místo se po dalším vítězství posouvají fotbalisté Příbrami. Středočeši díky skvělému představení Martina Zemana porazili 3:0 pražskou Duklu a v tuto chvíli ztrácejí na čtvrtou Mladou Boleslav jen dva body.

Příbramský brankostroj poprvé spustil už po pěti minutách hry. Martin Zeman poslal do vápna krásně nadýchaný centr, Pavel Mousil do něj jen tak trkl a příbramské vedení bylo na světě. Za dalších pět minut bylo vedení domácích už dvojnásobné, Roman Bednář vyhrál ve vápně hlavičkový souboj pro Hnaníčka, který rovnou z první prostřelil brankáře Dukly - 2:0 pro Příbram. Hosté se dostali do těžké pozice, prohrávat v Příbrami po deseti minutách 2:0 je velmi nezáviděníhodné, na druhou stranu Dukla měla pořád spoustu času s výsledkem něco udělat. Nicméně šance ne a ne přicházet, až ke konci prvního poločasu orazítkoval břevno Matěj Hanousek.

Hosté chtěli do druhé půle vyrukovat aktivněji, ale byla to znovu Příbram, kdo ohrožoval branku soupeře. Obránci Zápotočnému byl nakonec odmáván ofsajd a branka, kterou vsítitl tedy nebyla uznána. Domácí kontrolovali hru, hlídali si výsledek a poté, co Hanouska vychytal Kelemen, potřetí udeřili. Martin Zeman si naskočil na Moulisův centr a nekompromisní hlavičkou uzavřel skóre na 3:0.

Příbram se díky výhře posunula už na páté místo a může si dělat zálusk na evropské poháry. Dukla je v těsném závěsu šestá.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové 2:2

25.04.2015 17:00

Góly: 67. Adam Varadi, 89. Ladislav Volešák (pen.) - 31. David Vaněček, 44. Aleš Čermák

Na dně ligové tabulky se nic nemění. Poslední zůstávají České Budějovice, předposlední je Hradec Králové. Oba celky mají po společně remíze 2:2 stejný počet bodů, oba zároveň ztrácejí šest bodů na nesestupové pozice.

Případný vítěz tohoto duelu se přitom mohl poměrně výrazně přiblížit vytoužené záchraně. Konečná dělba bodu tak vlastně nic neřeší.

Ačkoliv hrál poslední tým s předposledním, na atraktivitě utkání to nebylo vůbec znát. Oba celky se hnaly dopředu, vytvářely si šance a diváci se rozhodně měli na co koukat. Jako první vážněji zahrozili hosté. Dvořák se obtočil s balónem a donutil k zákroku Fryštáka. Na druhé straně zase obránce Roman Lengyel hlavičkoval do tyče! Změna skóre se poprvé udála ve 32.minutě, David Vaněček předvedl ve vápně bojovnost, získal míč a z otočky ho poslal rovnou za Fryštákova záda - 1:0 pro Hradec Králové. Před koncem prvního poločasu uděřili Votroci ještě jednou a domácí se dostali do zlého postavení. Aleš Čermák se opřel do volného přímého kopu a povedenou ranou zvýšil už na 2:0.

Jaké je to ztratit dvoubrankové manko hráči Dynama moc dobře vědí, nedávno takto ztratili důležitý zápas s Bohemkou a proto se ani za tohoto stavu nevzdávali. V 67.minutě přiťukl Kalod míč na Adama Varadiho, který zblízka snížil. Hradec si zanedlouho mohl vzít vedení zpátky, ale Malinský při samostatném postupu na Fryštáka neuspěl. A této neproměněné šance museli hosté litovat, neboť v 89.minutě domácí srovnali. Plašil stáhl ve vápně Nováka a sudí byl nemilosrdný. Ladislav Volešák pak z penalty neměl problém a vyrovnal na konečných 2:2. Ještě v nastavení měl na kopačce rozuzlení Halilovič, ale těsně netrefil.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - Baník Ostrava 2:0

24.04.2015 17:00

Góly: 12. Haris Harba, 14. Jan Kliment

Dva góly během jediné minuty přinesly fotbalistům Jihlavy výhru 2:0 v duelu 25. kola první ligy s Baníkem Ostrava. Nejprve chybu hostujícího brankáře Pavlenky potrestal střelou z nulového úhlu Harba, hned na to hezkou střelou do šibenice zvyšoval Kliment. Jihlava tak bodovala pošesté z posledních sedmi zápasů, naopak Baník prohrál čtvrtý z posledních pěti utkání.

Ostrava dosud přitom s Jihlavou padla v jediném ze sedmi zápasů, tentokráte však nezvládla začátek utkání. Vysočina byla od začátku mnohem aktivnější a brzy byla odměněna góly.

Ve 13. minutě poslal do vedení domácí tým bosenský útočník Harba, jenž vstřelil první branku v jarní části sezony. Naposledy se trefil dvakrát ještě na podzim do sítě Hradce Králové.

Probuzený elitní útočník Jihlavy využil chybného vyběhnutí brankáře Pavlenky. Reprezentant do 21 let se bál, že zahraje rukou mimo vápno, míč tak nezachytil, a Harba levačkou téměř z brankové čáry zakroutil míč do prázdné branky.

Navíc neuplynula ještě ani minuta hry a Jihlava znovu slavila. Šulek zatáhl po levé straně míč, který se ještě po Kučerovi dostal ke Klimentovi, ten napřáhl z 20 metrů a jeho střela zaplula přesně k pravé tyči hostující branky. Byl to jeho druhý ligový gól kariéry.

Po půlhodině hry mohl vedení dominující Jihlavy navýšit Šulek, ale záložník Vysočiny z malého vápna v záklonu mířil mimo tři tyče Pavlenkovy svatyně.

Do druhého poločasu hostující trenér Frňka stáhl ze hry Foltýna a posílil ofenzívu Mišákem, jenže středopolař, který do Baníku zamířil v lednu letošního roku, na sebe upozornil jen žlutou kartou po šesti minutách pobytu na hrací ploše.

To už ale domácí mohli vést o tři branky, ale Kliment tentokráte těsně minul pravou tyč ostravské branky. Hned z protiútoku dal o sobě přeci jen pozitivněji vědět střídající Mišák. Po přihrávce Narha ale v dobré pozici pálil nad.

Pět minut před koncem mohl ze standardní situace navýšit vedení domácích Kučera, ale centr se snesl jen na levou tyč ostravské brány. Ostrava ¨však ani ve zbytku utkání gól nedala a v Jihlavě potvrdila, že s 18 brankami má nejhorší útok ligy. Navíc z posledního tuctu kol dokázali Baníkovci vyhrát jenom jednou.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň25193355:1960
2.Sparta Praha25183445:1257
3.Baumit Jablonec25165447:1853
4.FK Mladá Boleslav25124935:2840
5.1. FK Příbram251051032:3635
6.Dukla Praha2597927:3534
7.FK Teplice2589836:2733
8.Vysočina Jihlava25961027:2933
9.1. FC Slovácko25951136:3432
10.Bohemians Praha 190525851228:3629
11.Zbrojovka Brno25851226:3529
12.Baník Ostrava25771118:3228
13.Slovan Liberec25511931:3526
14.Slavia Praha25671233:4025
15.FC Hradec Králové25471422:4719
16.České Budějovice25471423:5819

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (751)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele