Synot liga - preview 25. kola

24.04.2015, 08:44, aktualizováno 26.04.2015, 08:56
Previews
Pouze jedno prvoligové klání je dnes na programu v české kotlině, a to jmenovitě hnedka v hlavním městě. Všechny páry očí budou upřeny na zápolení domácí Sparty s cestující Zbrojovkou Brno, která bude na Letné odčiňovat loňskou porážku 0:4...
Sparta Praha - Zbrojovka Brno  (neděle 17:45)
Tečku za 25. ligovým kolem udělá nedělní atraktivní dohrávka mezi pražskou Spartou a Brnem. Letenští stále nevzdávají o titul, hosté by rádi setrvali v elitní desítce.

Sparta v uplynulém víkendu nenavázala na 10 ligových utkání v řadě bez prohry, když prohrála v Liberci. Přesto nadále živí naděje na obhajobu titulu. Plzeň v sobotu podruhé zaváhala, tentokrát vyšla bodově naprázdno, když doma nestačila na oslabenou Mladou Boleslav. Spartě se naskýtá velká příležitost se přiblížit lídrovi tabulky na dohled tří bodů, pokud doma splní úlohu favorita a porazí Brno. Na nedělního soupeře mají Letenští velmi dobré vzpomínky, neboť vyhráli poslední tři vzájemné ligové zápasy. "Po porážce v Liberci, kde jsem mužstvo vedl poprvé, je teď povinností a nutností doma zvítězit. A nejen to, chceme se prezentovat dobrým výkonem," zdůraznil kouč domácích Zdeněk Ščasný, pro něhož to bude reparát a také premiéra před domácím publikem. V sestavě domácích bude chybět vykartovaný Vácha a zraněný Shala.

Brno se v tabulce pohybuje na desátém místě s bezpečným náskokem od sestupových pozic a jakýkoli bodový zisk by pro Moravany znamenal takřka záchranu. "Sparta je v domácím prostředí velmi těžký soupeř. Pro nás by každý bod zřejmě znamenal definitivní záchranu, dosáhli bychom hranice třiceti bodů, což by mělo stačit. Vítězství by bylo z kategorie snů, na Letné v této ligové sezoně vyhrála jen Ostrava. Hráči se pod trenérem Ščasným budou chtít ukázat, navíc si Sparta po zaváhání v Liberci další ztrátu nemůže dovolit, pokud chce pomýšlet na titul. My bychom chtěli podat lepší výkon než proti Plzni," prohlásil trenér hostí Václav Kotal, jenž bude postrádat zraněného Zoubeleho a kvůli dohodě klubů Sýkoru.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Štěch - Kadeřábek, J. Brabec, Holek, Costa - Dočkal, Matějovský, Mareček, L. Krejčí - Lafata, Kadlec.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Jugas, Košťál, Schuster, Keresteš - Pašek, R. Buchta, Zavadil, Kopúnek, Lutonský - Markovič.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.00 - 15.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Slovan Liberec  (sobota 17:00)
Nově položený trávník stadionu v Uherském Hradišti zažije zatěžkávací test. Domácí Slovácko totiž přivítá liberecký Slovan, jehož forma se prudce zvedá. Slovácko se ale pyšní rovněž skvělou formou, i když doma se mu úplně nedaří.

Slovácko v lize neprohrálo čtyři zápasy v řadě, ale pokud s něčím trenér Svatopluk Habanec není spokojen, jsou to výsledky před vlastním publikem. České Budějovice sice jeho svěřenci doma porazili 3:1, ale předtím jen remizovali s Teplicemi a s Hradcem a s Jabloncem dokonce prohráli. V minulém kole si odvezli všechny tři body z Ostravy a na tento výsledek by rádi navázali i v zápase s Libercem. Vedle domácího prostředí by jim měl vyhovovat i zcela nový trávník, který se v Uherském Hradišti položil jakožto součást příprav na blížící se ME hráčů do 21 let. Na druhou stranu jim bude chybět vykartovaný Rada.

"Do každého zápasu jdeme s představou zisku tří bodů. Nyní je však naše touha ještě více umocněna, protože budeme hrát na novém pažitu a chceme potvrdit výhru v Ostravě," nechal se slyšet trenér Svatopluk Habanec, jenž se následně vyjádřil i k soupeři: "Kvalita týmu Liberce v žádném případě neodpovídá jejich postavení v tabulce. Poslední zápasy navíc naznačily, že jejich forma jde nahoru. Porazili Brno, remizovali v Mladé Boleslavi a v posledním zápase doma zdolali mistrovskou Spartu. Navíc postoupili do semifinále poháru, takže soupeř nás nečeká rozhodně jednoduchý. To však neznamená, že bychom se měli zaleknout. Naopak. Máme třicet dva bod, takže můžeme volně dýchat."

Liberec ještě není stoprocentně zachráněn, ale je na dobré cestě. Před dvojicí Hradec - České Budějovice už má k dobru pětibodový náskok. Mimo to mohou na severu Čech stále doufat v účast v evropských pohárech. Čtrnáctý tým soutěže totiž postoupil přes Třinec už do semifinále národního poháru. A konečně, Liberec má dobrou formu. Po příchodu trenéra Vavrušky se herně i výsledkově zvedl. Slovan neprohrál tři ligová utkání v řadě, porazil doma Brno i Spartu a z Boleslavi si odvezl cenný bod.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.40 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Bohemians Praha 1905 - FK Teplice  (sobota 17:00)
Na programu 25. kola je také utkání ve Vršovicích, kde domácí Bohemians 1905 přivítají hosty z Teplic.

Bohemians se doma příliš nedaří, například na jaře vyhráli v Ďolíčku jen jednou. O to víc tak těší Klokany zisky z hřišť soupeřů, kterých v probíhající sezóně není málo. Vítězství z venkovního hřiště si Bohemians dovezli i v minulém kole, když v důležitém souboji o záchranu přehráli České Budějovice. Na toto vítězství se domácí pokusí navázat i proti Teplicím. Případné tři body by již znamenaly velkou naději na záchranu.

"Naše výhra v Českých Budějovicích byla o to důležitější, že jsme odskočili na osm bodů. Aktuální pozitivní atmosféru se pokusíme přenést do dalšího utkání. Teplice jsou velmi kvalitní mužstvo, vyřadily Plzeň v poháru, samozřejmě chtějí i do pohárové Evropy," varuje domácí trenér Roman Pivarník.

Teplice prožívají hektickou sezónu a na jaře pod koučem Radou sbírají všechny možné výsledky. Venku však na jaře prohráli pouze jednou. Ano, stalo se tak na Letné díky známé penaltě v závěru utkání. Hosté stále bojují o pohárové příčky. Do Evropy mohou jistě ze čtvrté příčky v tabulce, na kterou ztrácí čtyři body či z domácího poháru, ve kterém jsou stále ve hře o vítězství.

"Na Bohemce to nikdy není jednoduché - je tam malé hřiště a divácká kulisa. Navíc Bohemka naposledy otočila zápas s Českými Budějovicemi a odskočila sestupovému pásmu. Takže soupeř bude ve větší pohodě, než kdyby prohrál. Nám pomohla třízápasová série s Plzní, kdy jsme si dokázali, že můžeme hrát s nejlepšími. Musíme ale navázat na druhý poločas z ligového zápasu s Viktorkou, protože s prvním bychom v Praze neuspěli," řekl teplický trenér Petr Rada.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Škerle, Šmíd, Šírl - Moravec, Jindřišek, J. Rada, Mosquera - Bartek - Mikuš
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lüftner, Jablonský, Krob - Hora, Ljevakovič, Vachoušek, Vůch, Litsingi - Salami
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.35 - 3.30 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Baumit Jablonec - Slavia Praha  (sobota 17:00)
Jablonec v sobotu přivítá pražskou Slavii. Půjde o střet dvou týmů z odlišných pater tabulky. Zatímco domácí bojují o titul vicemistra, to hosté o záchranu.

Severočeši v uplynulém víkendu klopýtli na Dukle, tím tak ukončili sérii sedmi kol bez porážky. Naštěstí pro ně i Sparta zaváhala, a tak čtyřbodová ztráta na letenský výběr nadále zůstává neměnná. Proti Slavii Jablonečtí neočekávají nic jiného než vítězství. Navíc se sešívanými prohráli jediný zápas z posledních 11 vzájemných ligových soubojů. "Čeká nás těžký a nevyzpytatelný soupeř, kterému zřejmě vyhovují těžší zápasy, jako například na Spartě. Oni hrají jednoduše, přímočaře na branku a nekomplikují si rozehrávku. My jsme ale favoritem utkání a budeme chtít hrát tak, aby všechny body zůstaly doma," prohlásil trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jenž bude postrádat tři rekonvalescenty Valeše, M. Hubníka a Fantiše.

Slavia se nachází v krizi, z posledních šesti kol bodovala pouze jednou a na výhru čeká už sedm zápasů. V tabulce se pohybuje na třináctém místě se sedmibodovým odstupem od sestupového pásma. Sešívaní nejedou do Jablonce s poraženeckou náladou. "Jablonec má velmi zkušený a kvalitní tým. Zároveň má ale v kádru také ambiciózní mladé hráče. Navíc doma boduje naplno. Nám ale v naší situaci nezbývá než se pokusit bodovat také. Tým se musí semknout a ukázat fyzickou i mentální sílu. Slova, sliby ani žádné řeči neplatí, platí jen výkon na hřišti. S Plzní nebo Spartou jsme si dokázali, že umíme favority potrápit. Dáme do toho všechen um a nasazení a porveme se o tři body," řekl trenér hostí Miroslav Beránek. Ten se bude muset obejít bez obou rekonvalescentů Mičoly a M. Černého, dále je nejistý start u Latky a Zmrhala.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, F. Novák - Greguš, Hübschman - Kopic, M. Pospíšil, Mingazov - Doležal.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Švec, Deli, Bílek, Tamás - Baéz, Piták (R. Hrubý) - V. Vukadinovič, Kenija, Prošek - Milan Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.36 - 4.75 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Šest kol před koncem se proti sobě postaví v důležitém utkání týmy, které se již pro letošek nemusejí strachovat o svou prvoligovou příslušnost a naopak ještě mohou bojovat o Evropu. Příbram nastoupí doma u Litavky i vzhledem k nedávné historii obou týmů k pikantnímu souboji proti pražské Dukle.

Příbram v posledním kole přerušila řadu porážek na soupeřových hřištích a tříbrankovým obratem dokázala zdolat Votroky z Hradce. Během pár minut se tak zvětšil náskok Příbrami na sestupovou pozici z osmi na čtrnáct bodů, což znamená prakticky jistou záchranu. Doma navíc Příbram hraje daleko lépe a na jaře si odsud odvezla bod pouze Jihlava. Příbram tak překvapivě také může pošilhávat po pohárových příčkách.

"S Duklou jsou vždy těžké zápasy, hraje se proti ní špatně. Je to hodně běhavé mužstvo. Příbram ji nikdy neporazila, tak doufám, že se to podaří teď," přeje si příbramský trenér Pavel Tobiáš.

Dukla je na tom o dva body lépe a aktuálně okupuje pátou pozici, která teoreticky může znamenat i účast v Evropě. Vzdálena není ale ani od čtvrté pozice, na kterou ztrácí jen tři body. Hosté na jaře nejprve dvakrát vyhráli, následně dvakrát prohráli, dvakrát remizovali a zase dvakrát vyhráli. Logickou řadu, dle které by měli v Příbrami prohrát, se samozřejmě budou snažit přerušit. Aktuálně tedy mají šňůru čtyř utkání v řadě bez porážky. Venku na jaře Dukla padla jen jednou.

"Příbram je typicky domácí mužstvo, na svém hřišti dělá většinu bodů. My se momentálně nacházíme ve slušné formě a poslední úspěšné výsledky zvedly náladu i formu některých hráčů, takže se ji budeme snažit potvrdit i v sobotu v Příbrami," poznamenal hostující kouč Luboš Kozel.

Dukla se v roce 1997 přemístila z Julisky do Příbrami. Současná Dukla se zase do první ligy dostala poté, co odkoupila práva na druhou ligu z Jakubčovic.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kelemen - Nitrianský, Hájovský, Zápotočný, Matějů - Moulis, Hnaníček, Fillo, Suchan, Zeman - Bednář
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Karavajev, Štetina, Polom, Matěj Hanousek - Považanec, Gedeon, Marek Hanousek - Berger, Beauguel, Jakub Mareš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.25 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - FC Hradec Králové  (sobota 17:00)
O zachování naděje na záchranu budou bojovat oba nováčci, kterým se v sezóně vůbec nevede. Na tragický podzim Hradce navázaly Budějovice na jaře a oba týmy se tak logicky krčí na sestupových příčkách.

Dynamo s 18 body po podzimu mohlo být relativně spokojeno, ovšem na jaře se tým jakoby ještě neprobudil ze zimního spánku. Všechna jarní utkání České Budějovice prohrály a inkasovaly v nich 26 branek, což je více než tři na kolo. Vzepření se proti osudu přišlo v posledním kole, ovšem nezvládnutý závěr proti Bohemians poslal domácí definitivně do kolen. Ztráta pěti bodů na čtrnáctý Liberec se na první pohled nejeví jako neřešitelná, ovšem vzhledem k předváděné hře se se záchranou Dynama příliš nepočítá.

"Hradec je na tom trochu lépe v tom, že na jaře udělal nějaké body a hraje dobře. V zápase proti Spartě hrál opravdu výborně, bylo to naprosto vyrovnané. Šance na záchranu pořád ještě žije, i když už je jen teoretická. Uděláme všechno pro to, abychom ještě nějaké body získali, protože pak se může ještě leccos stát," doufá budějovický trenér František Cipro.

To Votroci po změně na pozici hlavního kouče konečně na jaře začali předvádět fotbal hodný první ligy a společně s tím začaly přicházet i body. Poslední duely však Hradec nezvládl, prohrál čtyři utkání za sebou a slibně rozjetou cestu za záchranou tak opět devalvoval. Velké zklamání přišlo v posledním kole po nezvládnutém důležitém souboji s Příbramí, ve kterém Hradec neudržel dvougólové vedení. Pokud však hosté zaberou na jihu Čech, nejlépe za tři body, formu a čas k záchraně ještě mají.

"Naším cílem je vítězství. Všichni víme, co nám to dalo práce ligu vykopat. Proto bychom se měli na hřišti rvát do závěrečného hvizdu. Nic nebalíme, věříme," řekl hradecký trenér Bohuslav Pilný.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Janotka, Lengyel, P. Novák, Machovec - Varadi, Chrien, Eliáš, Benát, Pešek - Michal Škoda
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
T. Koubek - Holeš, Križko, Chleboun, P. Mareš - Štípek, Trubač, P. Černý, Čermák - P. Dvořák, Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.40 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Viktoria Plzeň - FK Mladá Boleslav  (sobota 20:15)
Vedoucí Plzeň v rámci 25. kola české nejvyšší soutěže doma hostí čtvrtou Mladou Boleslav. Ta je pro Západočechy oblíbeným soupeřem, neboť vyhráli posledních osm vzájemných ligových soubojů.

Plzeňští nadále vedou tabulku s pohodovým náskokem, dokonce ho i navýšili i přes remízu v Teplicích, kde ukončila sérii devíti ligových výher v řadě. Nedařilo se totiž i druhé Spartě, ta dokonce přišla o všechny body v Liberci. Takže rozdíl mezi prvními dvěma celky v soutěži je šestibodový. Koubkovi svěřenci doma ještě v této ligové sezoně neztratila ani jeden bod a v tomto duchu hodlá pokračovat i proti Mladé Boleslavi. "Věřím, že zápas zvládneme a mužstvo půjde cílevědomě za vítězstvím. Bojovnost i chuť zvítězit jsem cítil z týmu i v Teplicích, tam to bohužel nevyšlo. Očekávám vysoké nasazení, uvědomění si nutnosti utkání zvládnout a vyhrát, zkrátka nic nepodcenit. Boleslav je útočné mužstvo, snaží se hrát ofenzivně a to od nich budu očekávat. Absence Limberského není pro nás nic nového, věřím, že si s tím dokážeme poradit. Naopak zranění Dana Koláře se lepší a mohl už by být k dispozici," řekl plzeňský trenér Miroslav Koubek.

V sestavě domácích bude scházet zraněná dvojice Řezník Horváth a vykartovaný Limberský, kvůli dohodě klubů nenastoupí Chramosta a nejistý je start D. Koláře.

Mladá Boleslav, která už tři kola čeká na výhru a v posledních 8 z 11 venkovních ligových utkání nevstřelila branku, přijede do Plzně oslabena. V sestavě bude postrádat Wágnera, Ďuriše a Končalu, Ti totiž hostují z Plzně a kvůli dohodě klubů nemůžou nastoupit. Dále jim bude chybět trojice zraněných Klela, Mendy a Hůlka, kvůli čtyřem žlutým kartám hrát nebude i Ščuk s Navrátilem. "Čeká nás nesmírně náročné utkání, protože proti soupeři z čela aktuální ligové tabulky nám bude scházet osm hráčů. Každý, kdo proti Plzni nastoupí, musí bojovat na hranici svých schopností a dovedností," pronesl trenér hostí Karel Jarolím, jehož tým bude hájit čtvrtou příčku před Duklou, ta na něj ztrácí tři body.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Kovařík - Vaněk, Hrošovský - Petržela, Hořava, Pilař - Mahmutovič.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Hruška - J. Kysela, Šisler, Koch, Bořil - Milla, Štohanzl - Zahustel, Vacek, Skalák - Magera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Vysočina Jihlava - Baník Ostrava  (pátek 17:00)
V předehrávce 25. kola se v Jihlavě proti sobě postaví domácí Vysočina a ostravský Baník. Oba kluby se nacházejí ve středu tabulky a se záchranou by již starosti mít neměly. Tím spíše, pokud v pátek budou bodovat.

Jihlava z posledních šesti utkání padla jen jednou, jinak se jí výsledkově i herně daří. Aktuálně má tak na svém kontě 30 bodů, které ve většině případů představují hranici, nad kterou se již nesestupuje. Do zbylých kol tak může jít relativně v klidu. Motivací proti Baníku bude náprava posledního domácího utkání, kdy Jihlava podlehla Dukle i vylepšení vzájemné bilance s Ostravou, se kterou dokázala v sedmi duelech zvítězit jen jednou a hned čtyřikrát prohrála. Domácím budou chybět zranění Marcin a Šourek.

"Naším cílem je domácím vítězstvím potvrdit tříbodový zisk v minulém kole na Slavii. Nebude to snadné, neboť Baník se prezentuje velice nepříjemnou, důraznou a běhavou hrou. Jeho jarní výsledky nekorespondují s dobrými výkony týmu, který by měl být v tabulce rozhodně výš. Herní osu Baníku tvoří útočník Narh a středopolaři Jirásek a Kukec. My jsme získali už třicet bodů, tím ale naše snaha nekončí. Chceme se ještě posunout v tabulce na vyšší příčky," řekl před utkáním Luděk Klusáček.

Jen o dva body méně má v tabulce Baník, který by se tak případným vítězstvím mohl posunout nad zmíněných 30 bodů. Na jaře se však Baníku nedaří. V osmi duelech získal jen šest bodů, zvítězit dokázal pouze ve Vršovicích nad Bohemians. Naposledy se hosté trápili na Bazalech se Slováckem. Aktuální, relativně dobré postavení v tabulce je tedy zásluhou především bodů nahraných z podzimu, díky kterým se na jaře oslabený Baník nemusí strachovat o udržení v lize. Radost však svými výsledky ani výkony svým fanouškům nedělá. Hosté nastoupí bez zraněných Baroše a Mensaha.

"Jihlava má v kádru řadu zajímavých hráčů, zkrátka šikovný tým. Náš výkon proti Slovácku byl kaňkou na dosavadním snažení mužstva, ale jdeme dál. Máme před sebou další zápas a s ním šanci začít zase od nuly. Byl bych ale docela rád, aby na zápas se Slováckem nikdo z hráčů nezapomněl. Byl po něm trošku virvál, ale pojmenovali jsme si samozřejmě i kvalitativní věci, které nám ze hry vypadly. Je to zkrátka o tom, že každý z nás musí chtít být prospěšný týmu a ne se za někoho schovávat," uvedl Petr Frňka.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Marek, Tlustý, J. Krejčí, Hybš - Jánoš, Kučera - Fulnek, Šulek, Vaculík - Mešanovič
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Štěpán, Frydrych, Kouřil, Helešic - Foltyn, Šichor - Sivrić, Jirásek, Holzer - Narh
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.25 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň24193254:1760
2.Sparta Praha24173441:1254
3.Baumit Jablonec24155445:1750
4.FK Mladá Boleslav24114933:2737
5.Dukla Praha2497827:3234
6.FK Teplice2489736:2633
7.1. FC Slovácko24951034:3132
8.1. FK Příbram24951029:3632
9.Vysočina Jihlava24861025:2930
10.Zbrojovka Brno24851126:3129
11.Baník Ostrava24771018:3028
12.Bohemians Praha 190524751227:3626
13.Slavia Praha24671132:3825
14.Slovan Liberec24411928:3323
15.FC Hradec Králové24461420:4518
16.České Budějovice24461421:5618

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (422)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele