Synot liga - souhrn 24. kola

08.04.2016, 22:05, aktualizováno 10.04.2016, 21:23
Komentáře a souhrny
Plzeň otáčela na půdě oslabeného Zlína a podobně si počínala i druhá Sparta proti Příbrami. Brno má dobrou formu a potvrdilo ji i v duelu s Bohemians 1905. Domácí zaznamenali třetí výhru v řadě, když zvítězili 2:1. Tento výsledek je ve 24. kola populární a zrodil se i v Liberci, Jihlavě a Ostravě. Slavia a Jablonec se rozešly smírně, Mladá Boleslav ztratila s Duklou...

Sparta Praha - 1. FK Příbram 2:1

10.04.2016 19:30

Góly: 66. Bořek Dočkal, 86. David Lafata - 3. Valērijs Šabala

Těsně, ale přece! Sparta se proti Příbrami pořádně nadřela, ale nakonec nepříznivý vývoj otočila a zůstává ve hře o titul. Příbram posadila do sedla minela brankáře Bičíka, ovšem jeho spoluhráči mu pomohli a nejprve srovnal Dočkal a po něm vstřelil vítěznou branku kanonýr Lafata.

Podobně jako na Villarrealu se Pražanům vůbec nepovedl start do utkání a lví podíl na tom měl hrubou chybou opět brankář David Bičík. Ranu Šabaly doprostřed branky nedokázal chytit a Spartu čekalo to, co si v sobotu zkusila i Plzeň, tedy otáčet nepříznivý vývoj. Sparta dle očekávání zvýšila obrátky, ale Příbram mohla udeřit ještě jednou. Hnaníček se dostal do solidní pozice, jenomže nedokázal trefit branku. Sparta si do konce prvního poločasu vytvořila hned několik stoprocentních šancí, ale střídavě neuspěli Lafata, Costa, znovu Lafata i Dočkal.

Příbram šla do šaten za příznivého stavu, ale ve druhém dějství ji čekala ještě těžká práce. Sparta byla naprosto dominantní, měla více než sedmdesáti procentní držení míče a hlavně spoustu vyložených šancí. V 51. minutě cpal míč před prázdnou branku Krejčí a Lafata na něj nedosáhl. Na druhé straně zase hlavičkoval z malého vápna Hnaníček, ale Bičík bez problémů lapil. Nicméně Hnaníček hlavičkoval na malém vápně úplně sám a kdyby balón lépe trefil, mohlo být se Spartou zle.

Ale tlak sílil a Sparta se nakonec dočkala v 66. minutě. Lafatova přihrávka prošla až k Dočkalovi, který propálil Hrušku a srovnal na 1:1. Sparťané pochopitelně ještě více ožili a Příbram už se jen a jen bránila. Tlak Pražanů byl drtivý a to Příbram nemohla vydržet. Čtyři minuty před koncem přišel rozhodující okamžik. Konaté našel ve vápně Davida Lafatu a ten se stal sparťanským spasitelem! Zlomená Příbram se ve zbývajících minutách na odpor nezmohla a nakonec odjíždí s prázdnou.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Viktoria Plzeň 1:2

09.04.2016 20:15

Góly: 9. Lukáš Pazdera - 59. Milan Petržela, 74. Ondřej Vaněk

Mistr z Plzně to sice zvládl, ale ve Zlíně to neměl vůbec jednoduché. Necelou hodinu trvalo Viktorii dobývání zlínské branky, než se díky kontroverzní brance prosadil Milan Petržela. Následné vyloučení Matějova a rozhodující branka Ondřeje Vaňka znamenali vítězství Plzně 2:1.

Zlín cítil křivdu, Plzni dlouho odolával a jelikož vedl zásluhou brzké branky Poznara věřil, že může překvapit a získat důležité body. Zlom nastal v 59.minutě, kdy Milan Petržela předvedl skvostné sólo, zakončené brankou, jenomže při něm zahrál rukou, takže se mělo pískat. Sudí Paták branku uznal a následně udělil protestujícímu Matějovu druhou žlutou kartu. Oslabený Zlín pak inkasoval ještě jednou.

Ale pěkně od začátku. Zlín favorita dokázal dokonale zaskočit a už v deváté minutě se ujal vedení. Holík našel přesným centrem Poznara, ten si zpracoval balón na prsa a přesně mířenou ranou překonal Kozáčika! To byl pro Zlín snový začátek a zároveň také všechno, co směrem dopředu v prvním poločase vymyslel. Viktoria okamžitě převzala otěže zápasu a svého soupeře jasně přehrávala. Ševci se nicméně v prvním poločase ubránili, ale ve druhém je čekal velký nápor.

Kolářův pokus z úhlu vyrazil Dostál a zlínský brankář si poradil i s další ranou, tentokrát Hubníka. Zlín každopádně mohl vstřelit druhý gól a několikrát tomu byl blízko. Nepříjemná byla Hájková rána, kterou Kozáčik zkrotil a poté přišel onen klíčový okamžik. Petržela při gólovém sólu zahrál rukou, ale nepískalo se, což rozlobilo Matějova, který za vehementní protesty uviděl druhou žlutou kartu a byl vyloučen. To posadilo Viktoriány do sedla a následný drtivý tlak přetavili v rozhodující branku. Z dálky napřáhl Ondřej Vaněk, střela mířící do středu branky zaplavala a Dostál kapituloval. Po zápase se zlínský brankář za chybu kál, nicméně i takové momenty fotbal přináší.

Ševci se i v oslabení sympaticky snažili a mohli při troše štěstí srovnat. Kozáčik ale závary před brankou ustál a Plzeň tak díky další výhře navyšuje náskok už na dvanáct bodů.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Dukla Praha 2:2

09.04.2016 18:00

Góly: 76. Stanislav Klobása, 80. Jan Chramosta - 1. Jakub Mareš, 11. Bidje Manzia

Po Slavii ztratila body také Mladá Boleslav. Ta do zápasu s Duklou vstoupila katastrofálně, ale ani dvoubrankové manko ji nepoložilo. Mladoboleslavští zareagovali na branky Mareše a Manzii prostřednictvím Klobásy a Chramosty.

Dukla v prvním poločase Mladou Boleslav dokonale zaskočila. Jasmin Ščuk ztratil balón, čehož využil rychlým centrem Manzia a hlavičkující Jakub Mareš zmrazil domácí fanoušky - 1:0 pro Duklu. Boleslav sice mohla bleskurychle odpovědět, ale Takácsova hlavička skončila těsně vedle. Místo vyrovnání udeřila Dukla podruhé, nejprve Šeda zmařil šanci Teturovi, ale krátce po něm hostě předvedli povedenou akci na jejímž konci střílel do prázdné branky Manzia - 2:0 pro Duklu. To byl začátek jako hrom a opařená Boleslav se dlouho nemohla dostat do hry. Ve 25. minutě zablokoval Takácse Štětina a i další horké okamžiky ve vápně hosté přečkali.

Boleslav se nicméně nevzdávala a do druhého poločasu vstoupila hodně aktivně. Ve 48. minutě tvrdě vypálil Kalabiška, načež Rada předvedl pohotový zákrok. V další velké šanci se ocitl Chramosta a hosté jeho pokus přežili jen se štěstím. V 65. minutě spálil další velkou šanci Vrzal a bylo s podivem, že golman Rada stále držel čisté konto.

Hosté se neuchýlili jen k bránění. Z protiútoků také dokázali pořádně zaměstnat domácí defenzívu jako například v 66. minutě po další ztrátě Ščuka, kdy vstřelil branku Tetour, ovšem díky ofsajdu správně neplatila. Každopádně Mladá Boleslav ovládala hru a nakonec zaslouženě vstřelila kontaktní branku. Chramosta přiťukl balón Klobásovi, jenž z otočky vymetl šibenici!

Závěrečných patnáct minut slibovalo dramatickou podívanou a nutno podotknout, Dukla si koledovala o další gól. Mladá Boleslav ještě víc sešlápla plyn a v 80. minutě bylo srovnáno. Magera poslal Chramostovi krásnou přihrávku a ten technickou ranou překonal Radu - 2:2.

Dukla mohla mladoboleslavský stadion ještě jednou zmrazit, ale souhra Čajiče s Marešem brankou neskončila. V nastaveném čase byla Boleslav blízko dokonání zvratu, avšak Chramostu na přední tyči vychytal Rada.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - FK Teplice 2:1

09.04.2016 17:00

Góly: 32. Tomáš Kučera, 43. Lukáš Vaculík (pen.) - 51. Štěpán Vachoušek

Důležité body získala na úkor Teplic jihlavská Vysočina. Domácí zvítězili díky brankám tradičních opor Kučery a Vaculíka 2:1 a v tabulce se posunuli na desáté místo. Jediný zásah Teplic obstaral Vachoušek.

Nebýt brankáře Hanuše, vše mohlo být úplně jinak. Teplice totiž vstoupily do zápase o něco aktivněji a už v deváté minutě zlikvidoval obrovskou šanci Lüftnera brankář Hanuš! Hlavičku, která směřovala jasně do branky, vyrazil fantastickým zákrokem na rohový kop. Na druhé straně zase vyslal varování Kučera, Chudému však problémy nenadělal. Skóre se tedy poprvé změnilo až ve 33. minutě a postarala se o to Jihlava. Tomáš Kučera z dálky práskl do míče, Chudý se sice natáhl a na míč si sáhl, cestu do branky mu však překazit nedokázal. Vysočina navíc vycítila šanci vstřelit další branku a to se také do konce prvního poločasu podařilo. Vachoušek totiž v pokutovém území fauloval Dvořáka a sudí měl jasno. Lukáš Vaculík pak coby správný kapitán penaltu proměnil a Vysočina šla do šaten za výborného stavu 2:0.

Trenér Vondruška na nic nečekal a do druhé půle si připravil hned dvojí střídání. Uvadlou ofenzívu přišel podpořit Davor Kukec a místo Ljevakoviče nastoupil Kodeš. A tento záměr se vyplatil, neboť Teplice z kraje druhé půle skutečně snížily. Štěpán Vachoušek využil propadlého míče a nadvakrát překonal Hanuše.

Kdo čekal teplické pokropení živou vodou, musel být zklamán. Z jejich strany to totiž bylo po hříchu vše a jelikož do černého nezamířila už ani Jihlava, skončilo utkání vítězstvím domácího celku.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 2:1

09.04.2016 17:00

Góly: 31. Robert Hrubý, 79. Robert Hrubý - 82. Stanislav Hofmann

Baník si připisuje třetí vítězství v sezoně! Svěřenci Vlastimila Petržely si vyšlápli na nedávného přemožitele Sparty a dvěma zásahy Roberta Hrubého zvítězili 2:1. Slovácko bylo hlavně v závěru hodně nepříjemné, ale Baník nakonec výhru uhájil.

Pomalu se stává tradicí, že jde v jarní části sezony Baník takřka vždy do vedení. A i tentokrát si jako první zakřičeli gól ostravští fanoušci. Po půlhodině hry se poněkud šťastným odrazem dostal míč až k Hrubému, který jej nekompromisně dopravil do sítě! Jinak se toho na vítkovickém stadionu příliš nedělo. O něco více ze hry měl Baník, Slovácko nedokázalo v první pětačtyřicetiminutovce branku Šroma jakkoliv ohrozit, a tak se stal jejich nejvýraznějším momentem odchod Lukáše Sadílka, kterého poměrně brzy nahradil Jaroslav Diviš.

Slovácko nesehrálo dobrý poločas, a tak se čekalo, že do hry přijde Libor Došek. Střídání se přímo nabízelo, neboť hosté prohrávali, navíc dopředu potřebovali někoho, kdo by na mladou obranu Baníku mohl platit. Ale kouč Habanec si další střídání šetřil, a tak se začalo tak, jak se končilo. Až v 62. minutě došlo na obávaného dlouhána, ovšem že by se tím hra Slovácka nějak změnila, to tedy ani náhodou. Naopak, v 68.minutě mohl vstřelit druhý gól Robert Hrubý, který z rychlého protiútoku ztroskotal na Hečovi. To byla obrovská šance, která mohla Baníku výrazně přiblížit tři body.

Slovácko se ale nepoučilo, směrem dopředu dál neprodukovalo nic a deset minut před koncem mohla ostravská euforie propuknout naplno. Karol Mondek našel přihrávkou Roberta Hrubého, jenž napravil zaváhání z před pár minut, krásně se položil do centru a zvýšil na 2:0.

Cestu za třemi body ještě dokázal ztížit Stanislav Hofmann, když jen dvě minuty po Hrubého brance snížil tak, že zůstal hlavičkující zcela osamocen a gólman Šrom neměl nárok. Závěrečné minuty byly dramatické, Slovácko hledalo dlouhými míči Doška, ovšem domácí už výsledek ubránili.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Jablonec 0:0

09.04.2016 17:00

Góly: -

Slavia doma ztratila další body, když nenašla recept na obranu Jablonce a jelikož sama neskórovala, skončilo utkání 0:0. Pražané měli o něco více ze hry a také větší smůlu, neboť po střelách Bořila a Mahalíka zazvonila tyč.

Šlágrem sobotního programu byl bezesporu duel Slavie s Jabloncem. Utkání slibovalo ofenzivní podívanou, nicméně diváci se nakonec v Edenu žádné branky nedočkali.

Šance tu ale rozhodně byly a to na obou stranách. Slavia začala o něco aktivněji, ale Mešanović a po něm Hušbauer zamířili těsně vedle. Na druhé straně musel předvést několik perfektních zákroků Pavlenka. Nejprve zlikvidoval pokus Mihálika a před koncem poločasu famózně vychytal i Karavajeva. Změnu skóre si nevynutil ani obránce Bořil, kterému se postavila do cesty tyčka! To ještě Sešívaní netušili, že se jim branková konstrukce připlete do cesty ještě jednou.

I druhý poločas byl vyrovnaný. Po hodině hry se odhodlal k další pumelenici Hušbauer a předvést se musel i brankář Bárta. Bohužel zatímco v prvním poločase bylo šancí několik, v tom druhém zajímavých momentů razantně ubylo. Solidní osmitisícová návštěva ožila až v závěru, kdy doslova odmítl vedení Mešanovič a krátce nato napálil tyčku Mihalík. Tlak Slavie v této fázi zápasu vrcholil, nicméně s nastavením už se i do jejích nohou vkrádala křeč. Zápas nakonec vítěze nepoznal, oba celky se rozešly smírně 0:0.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Sigma Olomouc 2:1

09.04.2016 17:00

Góly: 2. Kevin Luckassen, 77. Zdeněk Folprecht - 69. Petr Ševčík

Liberec zvýšil svůj náskok na čtvrtém místě před Slavií už na pět bodů, když doma porazil Sigmu Olomouc 2:1, zatímco Slavia jen remizovala bez branek s Jabloncem. Liberec se před vlastním publikem dostal brzy do vedení, Sigma sice srovnala, ale o pár minut později vstřelil vítěznou branku Folprecht.

Slovan byl v domácím prostředí stadionu U Nisy jasným favoritem a páté Slavii za nic nechtěl dát možnost smazání náskoku, zvláště když doma hostil předposlední Sigmu.

Liberec vstoupil do zápasu tím nejlepším možným způsobem. Už ve druhé minutě se po Coufalově centru dostal ke střele Luckassen a Buchta na jeho razantní projektil pod břevno neměl nárok! Domácí se rychle vstřelenou brankou uklidnili a nadále kombinovali na soupeřově polovině, ovšem do další velké příležitosti už se nedostali. Pouze ze střední vzdálenosti pokoušeli štěstí Chorý a na druhé straně Vůch, oběma scházela patřičná přesnost a když Bartlovi nevyšel pokus o lob, skončil první poločas vedením domácího celku 1:0.

Svěřenci trenéra Trpišovského měli ve druhém poločase jasný úkol, soupeře co nejdříve dorazit druhou brankou a pokud možno kontrolovat hru. Sigma se ale nejenže nenechala zatlačit, ale dokonce vyrovnala hru a po hodině hry srovnala i skóre. Petr Ševčík si vyměnil míč s Hálou a poté přízemní střelou překonal brankáře Koubka - 1:1. Z vyrovnání se Olomoučtí radovali všudy všeho jen osm minut. Po centru Bakoše vrátil vedení na stranu Slovanu Folprecht!

Olomouc mohla ještě jednou srovnat, ale Ordoš svojí tutovku zazdil a více už Liberec nepovolil. V páté minutě nastavení zkratovaly nervy Buchtovi a za nepochopitelnou hlavičku Pulkrabovi si nic jiného než červenou kartu nezasloužil.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905 2:1

08.04.2016 20:15

Góly: 11. Michal Švec (vl.), 76. Michal Škoda - 3. Tomáš Čížek

Zbrojovka Brno doma dokázala otočit výsledek proti Bohemians 1905 a připisuje si tři body. Klokany sice poslal do vedení Čížek, ovšem krátce na to si vstřelil vlastní gól Švec a obrat dokonal vítěznou brankou Škoda.

Zbrojovka nevstoupila do zápasu ideálně, už ve třetí minutě inkasovala vůbec po prvním vážnějším centru. Acosta posadil míč na hlavu zkušeného Čížka a Bohemka vedla 1:0. Domácí nicméně nemuseli na vyrovnání čekat dlouho, Keresteš poslal do vápna Klokanů parádní centr a nešťastník Michal Švec si vstřelil vlastní gól. V úvodní čtvrthodině jsme tak viděli dvě branky a nerozhodný výsledek 1:1.

Další fáze zápasu patřila zejména domácím borcům, kteří měli hned několik vyložených příležitostí. Zoubeleho pobídku nedokázali využít jak Škoda, tak i Pašek a akrobatické zakončení Jakuba Řezníčka musel likvidovat Zlámal. Ve 36. minutě nabídl Klokanům zajímavou šancí chybující Keresteš, avšak Acosta z nadějné pozice netrefil cíl a vzápětí Čížek těsně minul Melichárkovu branku. V závěru poločasu byli Pražané lepším celkem, ovšem skóre se i přes pokusy Mosquery a Krcha nezměnilo.

I ve druhém poločase se hrál útočný fotbal se šancemi na obou stranách. Zlámal měl co dělat s pokusem Hyčky a Buchta zase na poslední chvíli odzbrojil Schicka. Vyrovnaný průběh nakonec dokázali strhnout na svojí stranu domácí fotbalisté. Keresteš našel Škodu a jeho hlavička skončila v síti - 2:1 pro Zbrojovku. V závěru utkání mohlo Brno výsledek několikrát pojistit, ale neujala se jak hlavička Jovanoviče, tak i pokus Keresteše. Brno však nemuselo zoufat, výsledek 2:1 už udrželo a potvrdilo dobrou domácí formu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň24202249:1562
2.Sparta Praha23172448:1653
3.FK Mladá Boleslav24137452:3146
4.Slovan Liberec24136537:2545
5.Slavia Praha24117632:2140
6.Zbrojovka Brno24114928:3037
7.1. FC Slovácko241031131:3933
8.FK Jablonec24710738:2931
9.Dukla Praha2368930:3226
10.FK Teplice24751231:3926
11.Vysočina Jihlava24751225:4326
12.Bohemians Praha 190524510926:3225
13.Fastav Zlín24741325:4025
14.1. FK Příbram24731429:4424
15.Sigma Olomouc24481224:3920
16.Baník Ostrava24321923:5311

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (631)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele