Synot liga - souhrn 22. kola

04.04.2015, 16:26, aktualizováno 05.04.2015, 18:54
Komentáře a souhrny
Liberec konečně zabral a zásluhou Marka Bakoše porazil Brno. Plzeň vyhrála hřišti Baníku Ostrava a má na Spartu, která si přivezla tři body z Hradce Králové, pětibodový náskok. Díky tomu se letenský celek dotáhl na dva body za vedoucí Plzeň, ta má však utkání k dobru. Jablonec zareagoval triumfem v Českých Budějovicích, Teplice doma deklasovaly Mladou Boleslav...

Slovan Liberec - Zbrojovka Brno 1:0

05.04.2015 17:00

Góly: 81. Marek Bakoš

Liberec se dostal mimo zónu sestupu, protože dokázal udolat Zbrojovku Brno. Hosté museli dvacet minut dohrávat v oslabení, když byl vyloučen Josef Čtvrtníček. A ten si asi bude sypat popel na hlavu, protože jen o deset minut později domácí vstřelili rozhodující branku. Trefil se Marek Bakoš.

První střeleckou příležitost jsme viděli poté, co Šural vypálil. Neprostřelil ale hradbu těl před sebou. Následně se Luckassen dobře odpoutal od svého obránce a z otočky vypálil. Mířil ale hodně vysoko nad. Dušan Melichárek musel být neustále na pozoru, protože domácí tým hrál jednoznačně lépe. Před Melichárka létal jeden centr za druhým, ale nebyl nikdo, kdo by je využil.

Šural zkusil po patnácti minutách překvapit Melichárka z ostrého úhlu, ale rána se mu ne úplně povedla. Až po dvaceti minutách se Zbrojovka Brno výrazně osmělila a pustila se do útočení. Ostrý centr se snášel na hlavu Schustera a jeho hlavička posílala balon pod břevno, ale brankář Hroššo se vyznamenal a míč uklidil do své náruče. O chvíli později Sackey dostal kousek za vápnem dostatek volného prostoru a vypálil, jenže nemířil vůbec dobře.

Dnešní utkání v prvních desítkách minut mnoho krásy nenabídlo a spíše to byl boj o postavení s množstvím nepřesností na obou stranách. Po půl hodině se dočkal také Liberec první opravdu velké šance na vstřelení branky. Luckassen se v pokutovém území uvolnil a krásně vypálil. Míč, který mířil k tyči, ale včas vyrazil brankář Dušan Melichárek. Ten pak dostal žlutou kartu za to, že mu rozehrávka příliš dlouho trvá. Pět minut před koncem první půle se do střelecké příležitosti dostával Sackey, ale ani on nepochodil.

Kvůli zdravotním obtížím pak musel střídal Zoubele a nahradil jej Čtvrtníček. V nastaveném čase prvního poločasu se ještě k hlavičce dostával Šural, který zakončoval po rohovém kopu a jeho hlavička olízla břevno! Deset minut po změně stran Frýdek vyslal kupředu Šurala, který však nepřešel přes pozorného Schustera. Brankář Hroššo neměl mnoho práce ani ve druhém poločase a jeho rukavice vyprášil po hodině hry jen Pašek. Domácí ochozy se radovaly v minutě 69., když Slovan dostal míč do brány. Jeho radost ale trvala jen chvíli, protože Ardeleánu pískal ofsajd.

O minutu později měl Slovan další výhodu, když Čtvrtníček praštil Pokorného do choulostivých partií. Sudí jej okamžitě vyloučil. Liberec to pochopil jako signál dostat se do útoku a na hřiště se dostal Marek Bakoš. Následně Delarge našel přesně svého spoluhráče Luckassena, který ale neuvěřitelně minul bránu! Výhoda jednoho muže v poli byla znát a Slovan tlačil. Brankáře Melichárka ale nepřekonal ani Delarge, který pálil do jeho nohy. Přesto se domácí dočkali, když devět minut před koncem poslal před Melichárka centr Delarge a před brankářem ji Marek Bakoš tečoval do sítě!

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Viktoria Plzeň 0:2

05.04.2015 14:45

Góly: 59. Tomáš Hořava, 88. František Rajtoral

Viktoria Plzeň nepodala na ostravské půdě ideální výkon, přesto si odváží nakonec zasloužené tři body a zůstává na špici ligového pelotonu. Na Spartu si drží pětibodový odstup.

Západočeši, kterým chybělo hned několik tradičních opor, nezačali ideálně. Byla to Ostrava, kdo zahrozil jako první. Konkrétně se jednalo o Baroše, jenž se po dobré individuální akci dostal k ohrožení soupeřovy branky, doslova za minutu dvanáct ho však zastavil Hejda.

O chvíli později už se bývalý reprezentační kanonýr dostal ke střele, dokonce propálil Kozáčika, mičudu ale na brankové čáře zastavil Hejda! Viktoria naproti tomu hrozila především z brejků. Po jednom takovém zakončoval Procházka jen těsně vedle tyče!

Obrovskou šanci měla Plzeň po půlhodině hry: Mahmutoviče zastavil ve vápně Lučič za cenu nedovoleného zákroku, i když bývalý kanonýr Teplic pád přihrál, sudí nařídil pokutový kop! Ten si vzal na starost Kolář, ovšem na skvělého Pavlenku recept nenašel. Možnost na nápravu měl z dorážky Rajtoral, ale ani jemu se nepodařilo strážce ostravské svatyně překonat.

Nedáš - dostaneš. Chvíli po obrátce se po rohovém kopu opřel do míče Hořava a rázem se skóre měnilo - 0:1! Sudí Karel Hrubeš během zápasu oběma týmům zastavil slibně se rozvíjející akce kvůli neexistujícím ofsajdům - celkem při této herní činnosti chyboval čtyřikrát. Domácí už se ve zbytku utkání na odpověď nezmohli, dvě minuty před koncem navíc upravil Rajtoral na 0:2.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Bohemians Praha 1905 1:1

04.04.2015 20:15

Góly: 55. Vukadin Vukadinović - 89. Matúš Mikuš

Těžké časy zažívá pražská Slavia. Tradiční celek se proti Bohemians 1905 dostal do vedení, to však nedokázal udržet a nakonec si zapisuje pouze bod za remízu 1:1. SKS čeká na výhru už pět zápasů...

Od první minuty se bylo na co dívat. Jako první zakončoval Rada, pozorný Berkovec byl však na místě. Odpovědět mohl hned dvakrát během dvou minut Vukadinović, ani jednu pohlednou individuální akci se mu však nepodařilo dotáhnout do zdárného konce. Trestat mohl na opačném konci hřiště Bartek, ale slávistický brankář byl na místě. Do konce poločasu už se pak nic moc nedělo...

Krátce po změně stran se srbský křídelník dostal opět do samostatného úniku a tentokráte si proti Zlámalovi věděl rady - 1:0! Záhy mohl upravit vedení Škoda, jenž si našel centr Vukadinoviče, ovšem z nelehké pozice branku minul. Závěrečnou půlhodinu pak musela Slavia dohrávat v početním oslabení, neboť se po zcela zbytečném zákroku nechal vyloučit Vukadinović.

Po hodině hry se mohlo začínat od nuly: Radovu hlavičku zastavil Deli ve vápně rukou, sudí Příhoda však pokutový kop neodpískal a nechal hru volně plynout, protesty hostujících hráčů byly bez výsledku. Hlavičkující Šmíd pak na skvěle chytajícího Berkovce nevyzrál.

"Klokani" se však přece jen dočkali. Psala se 89. Minuta, když se ke standardní situaci postavil Mikuš a povedenou ranou přes zeď nedal slávistickému gólmanovi šanci zasáhnout - 1:1.

Více informací k zápasu

FK Teplice - FK Mladá Boleslav 5:0

04.04.2015 17:00

Góly: 8. Ivo Táborský, 20. Francis Litsingi, 31. Roman Potočný, 65. Francis Litsingi, 90. Eugéne Salami

Tepličtí fotbalisté si hravě poradili se čtvrtou Mladou Boleslaví, kterou rozprášili debaklem 5:0. Výhra domácích je zcela zasloužená, zápas na Stínadlech se hrál prakticky jen na jednu branku.

Mladá Boleslav poprvé otevřela dvířka své defenzívy dokořán v 8. minutě, ovšem nutno podotknout, že přihrávka Franciho Litsingiho byla výtečná. Ivo táborský převzal pas za obranou, otočil se s míčem a zakončil do prázdné branky - 1:0 pro Teplice. Za dalších dvanáct minut se skóre měnilo podruhé, Litsingi v běhu hlavou přeloboval hostujícího brankáře a s Mladou Boleslaví to vypadalo špatně. Svěřenci Karla Jarolíma nastoupili do zápasu doslova ještě v županech, po půlhodině hry už totiž prohrávali 0:3. Roman Potočný byl nakonec poslední z celé plejády hráčů, kteří přeskočili balón při nápadité standardce a jeho rána byla vskutku výstavní! Defenzíva Středočechů byla doslova jako na kolotoči, od další pohromy zachránilo hosty jen štěstí, že Litsingi střílel mimo. Jedinou šanci si Mladá Boleslav vypracovala před koncem půle v podání Zahustela, ale Grigar nijak zasahovat nemusel.

Teplice ničily svého soupeře i ve druhém dějství, byla to prakticky hra jen na jednu branku. A když v jediné větší šanci selhal Ďuriš, byl boleslavský zmar podtržen. V 64. minutě se s pomocí tyče prosadil Francis Litsingi a bylo to 4:0. Fanoušci v ochozech teplického stadionu se dožadovali populárního bůra a střídající Eugen Salami jejich prosby vyslyšel. V první minutě nastaveného času uzavřel na končených 5:0 a potupa čtvrté Mladé Boleslavi byla dokonána.

Hosté i přes trpký debakl nemusejí zoufat, na čtvrtém místě mají nadále dobrý náskok. Teplice jsou páté.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baumit Jablonec 0:3

04.04.2015 17:00

Góly: 60. Roman Lengyel (vl.), 65. Ruslan Mingazov, 90. Nermin Crnkič

Roli favorita zvádl i Jablonec a na druhou Spartu ztrácí stále čtyři body. Severočeši si bez problému poradili s Českými Budějovicemi 3:0, když se postupně prosadili Mingazov a Crnkič, první branku si domácí vstřelili sami, nešťastníkem se stal Roman Lengyel.

Baumit byl blízko vedení už v 11. minutě, kdy Pospíšil po rychlém brejku rozdělil balón na Kopice, jenž se zbavil Machovce a posléze orazítkoval břevno. Bylo to první varování pro obranu Dynama, ovšem ta si ponaučení nevzala. Mingazova v další šanci zastavil až parádním zásahem gólman Křížek. Ale nakonec zahrozilo i Dynamo a nemělo vůbec špatnou šanci, Chrien našel Fundu a ten těsně přestřelil. Do konce prvního poločasu pak hrálo s aktuálně třetím týmem Synot ligy poměrně vyrovnanou partii.

Ale druhý poločas už byl zase v režii Jablonce a konečně začaly padat branky, tedy výhradně jen do budějovické sítě. Přesně po hodině hry rozjásal fanoušky Baumitu Roman Lengyel. Stoper domácího Dynama si totiž po závaru vstřelil hlavou vlastní gól.

První branka favorita nakopla a za dalších pět minut se měnilo skóre podruhé. Hezkou akci nakonec vyšperkoval Kopic přihrávkou na Mingazova, který se nemýlil - 0:2. Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého hráli v naprosté pohodě, přesto mohlo dojít ke zdramatizování. Po hlavičce Škody musel zasahovat Hrubý.

Hosté se nakonec dočkali ještě jedné branky. V 90. minutě našel Kopic Crnkiče, ten si zpracoval balón a razantně vystřelil - 0:3.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Vysočina Jihlava 1:1

04.04.2015 17:00

Góly: 54. Jan Suchan - 25. Petr Tlustý

Příbram doma nedokázala porazit Jihlavu a oba celky si připisují bod za konečnou remízu 1:1. Hosté se U Litavky ujali vedení, ale na branku Petra Tlustého odpověděl po změně stran Jan Suchan.

U Litavky se hrála vyrovnaná partie, o něco nebezpečnější byli zejména v prvním poločase jihlavští fotbalisté, kteří se také ujali vedení. Po centru Šulka se hlavou prosadil Petr Tlustý a bylo to možná překvapivě 1:0 pro hosty. Jihlavští si dokázali v prvním poločase vytvořit ještě další nebezpečné šance. Nejprve pálil Marek a po něm se ještě dostal ke střele Mešanovič, před ním dokonce zívala prázdná branka, ale jmenovaný hráč jí trestuhodně netrefil. Pokud chtěla Příbram z domácího prostředí vytěžit víc, než jen hubenou porážku, musela přidat zejména v útoku.

Vyrovnání se nakonec domácí dočkali v 54. minutě, Aleš Matějů poslal do vápna přesný centr a nabíhající Jan Suchan zblízka hlavou překonal Hanuše. V 63. minutě mohl Suchan vstřelit druhý gól, tentokrát mu naservíroval přesný centr Zeman, ale Suchan netrefil branku. V závěrečné fázi zápasu si obě strany hlídaly průběžný výsledek a nechtěly udělat osudovou chybu, která by stála celý zápas, přesto nakonec mohlo dojít k vítěznému rozuzlení. Ve třetí minutě nastavení měl dobrou šanci Matějů, ale trefil jen Hanuše. Utkání tak vítěze nepoznalo a oba celky si připisují po bodu.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FC Slovácko 0:0

04.04.2015 17:00

Góly: -

Dnes se diváci na Julice branky nedočkali a jejich miláčci remizovali se Slováckem 0:0. Největší příležitost spálil Libor Došek, když hned dvakrát orazítkoval brankovou konstrukci.

Přitom na šance bylo utkání poměrně bohaté. Už ve třetí minutě musel tasit důležitý zákrok Heča a sice proti pokusu Romana Poloma. V 16. minutě pálil z poměrně dobré vzdálenosti veterán Gedeon, jeho střela byla zablokovaná, pak se ještě k míči dostal Blažek, ale minul branku. Jan Blažek si nakonec pobyt na hřišti příliš neužil, neboť musel být ve 22. minutě střídán. Na vině bylo zranění a na trávník tak vyběhl kanonýr Beauguel. Velké nebezpečí pro obranu Dukly představoval tradičně Libor Došek. Po půlhodině hry se dostal do zakončení a Pražany zachránila tyč! Na druhé straně se do koncovky propracoval nový muž na trávníku Beauguel, ale nebyl přesný. Před koncem prvního poločasu měl na kopačce úvodní branku Valenta a zasahovat musel Rada.

Také ve druhém dějství se bylo na co koukat. V jednu chvíli šance střídala šanci a branka opravdu doslova visela ve vzduchu. Beauguel těsně na míč nedosáhl a Libora Doška opět zastavila až branková konstrukce! Do třetice pak Marek Hanousek trestuhodně přestřelil.

Postupem času se pak hra přeci jenom více uklidnila a šancí notně ubylo. Dukla se Slováckem nakonec remizovala 0:0.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Sparta Praha 0:3

04.04.2015 14:30

Góly: 31. Václav Kadlec, 64. David Lafata, 86. Ladislav Krejčí

Sparta na hřišti Hradce Králové potvrdila roli favorita a z ofenzivně hraného utkání s množstvím šancí na obou stranách si nakonec odváží zasloužené tři body. Svěřenci Vítězslava Lavičky se tím drží ve hře o titul...

Pražský celek měl od první minuty jasně navrch. Jako první to po pěti minutách zkoušel Dočkal, jehož ideálně našel Mareček, odchovanec konkurenční Slavie však na Koubka recept nenašel! Úspěch neslavili ani Krejčí s Lafatou, na opačném konci hřiště pro změnu netrefil branku Štípek.

Hrálo se nahoru dolu a přítomní diváci se rozhodně měli na co koukat. Další možnosti měli aktivní Kadlec s Lafatou, mičudu však do sítě nedostali. Kontrovat mohl Plašil, ani jeho hlavička se však do ohraničeného prostoru třemi tyčemi nevešla. Skóre se nakonec měnilo po půlhodině hry: Mareček oslovil nabíhajícího Kadlece, jenž si střelou na zadní tyč poradil na jedničku - 0:1!

Prakticky záhy se do centrovaného balónu opřel Dvořák, jeho pokus ale pohotově reagující Štěch za svá záda nepustil. Na přestávku se tak odcházelo za těsného vedení favorita.

Ve druhé půli bylo k vidění hned několik nebezpečných situací na obou stranách, kýžená branka však ne a ne padnout. To platilo až do 64. minuty: Kadlec vrátil Krejčího centr do ohně na Lafatu, jenž si věděl rady - 0:2. Reagovat mohl vzápětí Černý, Štěch ale jeho hlavičku dokázal vytěsnit! Na druhém konci hřiště pro změnu neuspěl ani Kadlec, jenž měl na kopačce definitivní rozhodnutí.

To tak na sebe nechalo čekat až do osmdesáté sedmé minuty, kdy střídající Jakub Řezníček (nahradil Václava Kadlece) oslovil Krejčího, jenž měl z bezprostřední blízkosti snadnou práci - 0:3.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň22182250:1656
2.Sparta Praha22163338:951
3.Baumit Jablonec22145341:1647
4.FK Mladá Boleslav22113832:2536
5.FK Teplice2388736:2632
6.1. FC Slovácko23851032:3129
7.Dukla Praha2277824:3128
8.Vysočina Jihlava2276922:2627
9.Zbrojovka Brno22751024:2726
10.1. FK Příbram22751025:3426
11.Slavia Praha2267930:3425
12.Baník Ostrava2267916:2825
13.Bohemians Praha 190522651124:3223
14.Slovan Liberec22310925:3119
15.FC Hradec Králové22461218:3818
16.České Budějovice22461219:5218

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (389)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele