Synot liga - preview 22. kola

04.04.2015, 08:36, aktualizováno 05.04.2015, 08:20
Previews
Sparta si v sobotu odvezla body z Hadce Králové a vytvořila tlak na Plzeň, kterou čeká zápas v Ostravě. Trápící se Liberec potřebuje konečně zabrat, v domácím prostředí hraje s Brnem...
Baník Ostrava - Viktoria Plzeň  (neděle 14:45)
Vedoucí Plzeň ve 22. ligovém kole zavítá do Ostravy, kde bude bojovat o udržení pětibodového náskoku před druhou Spartou. To domácí by se rádi vešli do první desítky.

Baníku se pod vedením nového trenéra Frňky nedaří, již osm kol čeká na vítězství a ve třech z pěti ligových duelů nedokázal vstřelit branku. Získat konečně tři body, zvláště proti lídtovi tabulky, bude pro domácí těžký úkol. "Pokud bychom měli být pasivní a čekat, co Plzeň vymyslí, asi nám tam nějaký gól doveze. Proto si myslím, že aktivní hra může být klíčem k otupení jejich útočné síly. Kdybychom měli být zalezlí, to asi není cesta k úspěchu. Budu spokojený, když podáme dobrý výkon a získáme nějaký bod," řekl kouč Ostravy Petr Frňka, jehož svěřenci okupují jedenáctou příčku.

Plzeňští nadále pokračují na vítězné vlně, na Bazalech budou usilovat o osmé vítězství v řadě v rámci ligy. Jejich největší konkurent o titul Sparta zabral a po výhře v Hradci ztrácí na čelo tabulky dva body. Západočeši se v případě nedělního triumfu opět vrátí k pětibodovému náskoku. "Bude to nepochybně náročný zápas, protože Baník je v domácím prostředí nepříjemný, což potvrzuje i statistika. Všiml jsem si, že v domácím prostředí pouze jednou prohrál. Byť tam byla řada remíz, jen Jablonci se podařilo na Baníku vyhrát," uvedl trenér hostí Miroslav Koubek, jehož svěřenci s Baníkem neprohráli posledních deset ligových zápasů.

Zatímco v domácím táboře nejsou hlášeny žádné absence, to v hostujícím bude v neděli chybět zraněný Řezník a disciplinárně potrestaný Petržela
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Štěpán, Frydrych, Kouřil, Lučič - Mensah, Foltyn, Sivrič - De Azevedo, Baroš, Holzer.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Rajtoral, R. Hubník, Procházka, Limberský - Vaněk, Hrošovský - Pilař, D. Kolář, Kovařík - Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 4.00 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slovan Liberec - Zbrojovka Brno  (neděle 17:00)
Zatímco brněnská Zbrojovka už ze sestupového pásma uprchla (a dokonce vyšplhala do první poloviny tabulky), Liberec se stále trápí. Nepomohlo mu (zatím) ani angažmá staronového kouče Davida Vavrušky. Další případná prohra by už znamenala opravdu velké problémy..

Za ligovou prohru s Plzní Vavrušku kritizovat nelze, zvláště když Slovan neutrpěl žádný debakl; prohra 1:3 v Třinci ve čtvrtfinále poháru však už ukazuje, že v Liberci zkrátka není něco v pořádku. Také na jaře zatím získal jediný bod (!) a na výhru čeká už dlouhých devět kol, zatímco hosté se v posledních týdnech dostali do výborné formy. "Brno má za sebou velmi povedený vstup do jarní části. Sice začalo domácí porážkou s Duklou, ale pak ze čtyř zápasů třikrát vyhrálo a jednou remizovalo," připomněl domácí kouč.

"Pro nás je zápas nesmírně důležitý, to všichni vědí. Přípravě na toto utkání jsme podřídili úplně všechno. Z kluků cítím obrovskou motivaci přerušit černou sérii, která nás srazila na dno tabulky. Věřím svému týmu, že dokáže zvítězit a odrazit se k lepším výkonům ve zbytku sezony," dodal Vavruška, kterému dnes bude chybět distancovaný Hadaščok (Brno hlásí absenci zraněného Moukanzy).

Domácí nicméně mohou hledat útěchu alespoň ve faktu, že právě Zbrojovka patří k jejich oblíbenějším soupeřům; porazili ji hned pětkrát z posledních sedmi pokusů, takže nyní mají jedinečnou šanci odrazit se ke stíhací jízdě za záchranou. Jednoduché to však nebude, i proto, že brněnský gólman Melichárek drží už 273 minut čisté konto.

"Naším cílem je před sérií zápasů se silnými soupeři z popředí tabulky navázat v Liberci na předcházející dobré výsledky," plánuje kouč Václav Kotal, čerstvě oceněný nejlepší trenér měsíce března. "Po nich z hráčů spadl stres, obranná fáze nám nyní dobře funguje a chytli jsme se i střelecky. Nemůže nás však ukolébat, že je Liberec poslední a zatím se mu nedaří. Soupeř se potřebuje po dvou zápasech venku v boji o záchranu chytnout a bude určitě tvrdě bojovat o posílení svých nadějí na záchranu."
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Hroššo - Sus, E. Brabec, Pokorný, Fleišman - Obročník, Sackey - Delarge, Frýdek, Breznaník - Šural
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Jugas, Košťál, Schuster, Keresteš - Pašek, Zoubele, Zavadil, R. Buchta, Sýkora - Čtvrtníček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.75 - 3.60 - 4.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Sparta Praha  (sobota 14:30)
Sparta musí v sobotu v Hradci naplno bodovat, aby se jí opět nevzdálila vedoucí Plzeň a zachovala si tak šance na obhajobu titulu. To Hradec by se pro změnu rádo vzdálil sestupovým příčkám.

Domácím Votrokům patří v tabulce čtrnácté místo, ale s předposledními Budějovicemi mají stejný počet bodů. Proti Spartě bude těžké získat nějaké body pro záchranu, ale do zápasu rozhodně nepůjdou s poraženeckou náladou. Navíc ve dvou ze tří posledních vzájemných zápasů slavili výhru. Ta další by se jim teď náramně hodila. "Je to utkání z nejtěžších s výborným soupeřem. My ale předem nic nevzdáváme, naopak. Vnímáme to tak, že v tomto zápase si můžeme hodně pomoct. Uděláme maximum pro to, abychom zápas zvládli výsledkově. Už v utkání s Plzní jsme se přesvědčili, že není třeba se nikoho bát," prohlásil hradecký kouč Bohuslav Pilný. Ten v sestavě bude postrádat rekonvalescenty Plašila a Križka, zraněného P. Mareše a kvůli dohodě klubů Čermáka.

Letenští musejí na východě Čech uspět, neboť na lídra tabulky ztrácejí již pět bodů a další zaváhání by si už dovolit neměli. "Viděl jsem soupeře ve třech zápasech, z toho ve dvou naživo. Čeká nás velmi těžký zápas. Plzeň to v Hradci neměla vůbec snadné a rozhodla až v závěru. Takže abychom tam uspěli, bude potřeba nejen fotbalovost, ale i dobrý přístup všech hráčů z pohledu bojovnosti a agresivity," řekl sparťanský asistent trenéra Václav Jílek, jenž se bude muset obejít bez zraněných svěřenců Bičíka a Kadeřábka.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
T. Koubek - Holeš, Rolko, Chleboun, Shejbal - Štípek, Trubač, P. Černý, Halilovič, Malinský - P. Dvořák.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Štěch - Mareček, J. Brabec, Holek, Costa - Kadlec, Vácha, Dočkal, Matějovský, L. Krejčí - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.00 - 4.00 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Velmi atraktivní duel dvou ambiciózních týmů bude k vidění v Teplicích. V přímém souboji se domácí budou snažit snížit sedmibodovou ztrátu na aktuálně čtvrtou Mladou Boleslav.

Teplice na jaře pod novým koučem Radou zvítězily zatím jen dvakrát a na čtvrtou příčku zajišťující pohárovou Evropu tak ztrácejí stále více. Teoreticky může jako vstupenka do Evropy stačit i pozice pátá, i o tu však nastává stále těsnější boj. Teplicím se navíc v poslední době na Boleslav nedaří. Prohrály s ní poslední tři utkání při skóre 0:5. Trenér Rada bude moci nasadit kompletní kádr kromě vykartovaného Vachouška, který pyká za vyloučení z hektického závěru utkání na Letné a Nivalda, který Teplice opouští.

"Je to pro nás utkání jako každé jiné, ale je pravda, že je přeci jen trochu pikantnější, protože se potkají týmy, které hrají o poháry. Mladá Boleslav má velkou ofenzivní sílu a dokázala to i v týdnu v poháru na Slovácku, kde dala dva góly venku. Nečekám, že by soupeř oproti poslednímu ligovému zápasu měnil sestavu, protože ho vyhrál. My naopak máme za sebou třízápasovou nepovedenou sérii, ale já na tyhle série moc nedám. Hrajeme doma a chceme bodovat," uvedl Petr Rada.

Mladá Boleslav se po pomalejším vstupu do jarní fáze zvedla a v posledních třech zápasech brala všechny body. V týdnu si navíc připravila dobrou výchozí pozici pro odvetu čtvrtfinále domácího poháru, když uhrála remízu na Slovácku. Za elitní trojicí tak jistě šlape za čtvrtým místem znamenajícím kvalifikaci o Evropskou ligu. Minimálně stejný náskok na páté Teplice si bude chtít udržet i po utkání na Stínadlech. Hosté se budou muset obejít bez zraněného tria Kúdela, Mendy, Kysela.

"V předchozích ligových kolech jsme třikrát za sebou vyhráli a věřím, že po dvou týdnech reprezentační pauzy na tuto sérii navážeme. Pro postup do evropského poháru je totiž pro nás utkání v Teplicích velmi důležité," řekl před utkáním trenér Mladé Boleslavi Karel Jarolím.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Matula, Lüftner, Jablonský, Krob - Hora, Balázs, Ljevakovič, Litsingi, Vůch - Potočný
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Bořil, Navrátil, Šisler, Končal - Ščuk, Vacek - Zahustel, Skalák, Ďuriš - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
České Budějovice - Baumit Jablonec  (sobota 17:00)
V sobotním programu 22. kola české nejvyšší soutěže se proti sobě postaví týmy Českých Budějovic a Jablonce. Půjde o střet celků z odlišných pólů tabulky. Zatímco jihočeské Dynamo bojuje o záchranu, to hosté o Ligu mistrů.

Nedovolit šestou jarní ligovou porážku v řadě, s tímto cílem půjdou do zápasu českobudějovičtí fotbalisté. Těm aktuálně patří předposlední místo a body potřebují jako sůl. "Tenhle zápas má pro nás jednu velkou výhodu. Nikdo od nás nic nečeká, nikdo nám nevěří a všichni nás předem odsoudili. Můžeme tak hrát bez jakékoliv nervozity a hráčům nic nebude svazovat nohy. Jablonec má dobře poskládaný tým. Na druhou stranu si ale myslím, že v naší lize může každý porazit každého, tak proč by se to zrovna nám v sobotu nepovedlo," říká zkušený lodivod domácích František Cipro, jenž do sestavy nebude moci postavit zraněného Klesu a kvůli dohodě klubů Eliáše. Nejistý je pak start Kladrubského.

Jablonec, který se aktuálně pohybuje na pozicích zajišťující účast v evropských pohárech, v tomto ligovém ročníku skončí nejhůř čtvrtý, neboť od pátých Teplic jej dělí patnáct bodů. Ale je tu velká šance být mezi třemi nejlepšími, do konce soutěže zbývá devět kol a před čtvrtou Mladou Boleslaví má Šilhavého výběr náskok osmi bodů. Ale z aktuálně třetího místa může ještě poskočit výše, na druhou Spartu totiž ztrácí čtyři body. Nyní budou Severočeši hrát v Českých Budějovicích, kde vyhráli pouze jednou ze sedmi ligových případů. "Budějovice hrají doma, navíc v momentě, kdy se rozhoduje o jejich bytí a nebytí. Každý bod je pro ně důležitý, z tohoto pohledu očekáváme hodně těžké utkání. Musíme hrát rychle s míčem, dokázat rozpohybovat obranný blok soupeře a dostávat se k centrům a finálním přihrávkám do zakončení. Své šance pak musíme umět také proměnit," pronesl kouč hostí Jaroslav Šilhavý, jenž nebude moci počítat se třemi rekonvalescenty M. Hubníkem, Fantišem a Valešem. Otazník visí nad startem Mišůna.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Janotka, Lengyel, P. Novák, Machovec - Pešek, Benát, Kladrubský (Hála), Chrien, Funda - Michal Škoda.
Baumit Jablonec - pravděpodobná sestava:
V. Hrubý - Romera, Pernica, Beneš, F. Novák - Hübschman, Greguš - Kopic, M. Pospíšil, Crnkič - Šabala.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 11.00 - 4.50 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FK Příbram - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Duel sousedů ze středu tabulky bude k vidění v Příbrami. Domácí budou usilovat o předstižení Jihlavy, která má aktuálně na kontě o bod víc.

Příbram svými předvídavými výsledky doma a venku dělá radost sázkařům. Zatímco u Litavky pravidelně vítězí, venku pravidelně prohrává. Po katastrofickém startu do sezóny se po příchodu trenéra Tobiáše chytla a zabydluje se v klidných vodách tabulky, relativně daleko od sestupových starostí. Do konce ligy se ale ještě bude hrát o 27 bodů, takže se může stále stát cokoliv. Napravit prohru z Jablonce a navázat na poslední domácí výhry se bude Příbram snažit bez zraněného Boháče.

"Jihlavě se na jaře v lize daří, vyhrála dvakrát za sebou, takže nás čeká další náročný zápas. Je to pro nás důležité utkání. Věřím, že se nám bude dařit tak jako se Slováckem nebo Mladou Boleslaví a že na domácím hřišti opět zvítězíme," řekl domácí kouč Pavel Tobiáš.

Jihlava zažívá podobný sezónní scénář jako Příbram. Po výměně kouče se z ní stal postrach jakéhokoliv soupeře. Z posledních dvanácti utkání Vysočina pouze dvakrát prohrála, aktuálně táhne šňůru tří utkání bez porážky. V Příbrami by hosté chtěli odčinit také podzimní domácí porážku, po které padli na poslední místo tabulky. Od té doby se však nejen v Jihlavě, ale i u Příbrami hodně věcí změnilo, a zápas tak nabídne jinou podívanou, než tu podzimní. Hosté nastoupí bez zraněných Šourka a Marcina.

"Rádi bychom navázali na dvě předcházející vítězství a zajistili si postavení v klidném středu tabulky. Příbram v domácím prostředí těží z nátlakové hry, dokáže si vytvořit nebezpečné standardní situace. Pohlídat musíme zejména střelce Bednáře. Pokud chceme uspět, bude nezbytné hrát odvážně, obezřetně a koncentrovaně. V našich silách je přehrát soupeře ve středu pole a využít dobrou formu našich ofenzivních hráčů," uvedl Luděk Klusáček.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
L. Krbeček - Nitrianský, Hájovský, Zápotočný, Matějů - Pilík, Hnaníček, Fillo, Krameš, Zeman - Bednář
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Kukol, Tlustý, J. Krejčí, Hybš - Marek, Kučera - Fulnek, Harba, Vaculík - Mešanovič
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Dukla Praha - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Sousedé v tabulce, kteří pošilhávají po páté příčce, proti sobě nastoupí na Julisce v sobotu v podvečer. Domácí Dukla hostí borce z Uherského Hradiště.

Dukla na podzim utrpěla na Slovácku debakl a v případě povedené odvety by se v tabulce dostala přes svého soupeře. Vítězství by Pražané potřebovali jako sůl, protože na něj čekají více než měsíc. Ani v jednom ze tří březnových utkání se Kozlovým svěřencům nepodařilo brát tři body, vybojovali pouze bezbrankovou remízu ve Vršovicích. K utkání nejsou připraveni Néstor a Krmenčík, nad dvojicí Koval, Manzia visí otazník.

"Čeká nás mužstvo, které se snaží hrát kombinačně. Pokud jim to zrovna nevychází, mají variantu i v podobě dlouhých míčů na Libora Doška. Ten je nepříjemný nejen v zakončení, ale i v přípravě balonů pro nabíhající hráče, čehož Slovácko umí využívat a být nebezpečné," řekl před zápasem Luboš Kozel, trenér domácí Dukly.

Hattrickem se do sítě Dukly blýskl v Uherském Hradišti Libor Došek. Nejlepší střelec Slovácka ukončil v minulém kole pětizápasový gólový půst a další branku by rád vstřelil i Dukle. V sestavě na rozdíl od něj nebudou zranění Břečka a Reinberk. Dukla po sérii bez vítězství, během které překvapivě prohrála i doma s Hradcem Králové, před reprezentační přestávkou zabrala a zdolala České Budějovice. Slovácko ale umí být nebezpečné i venku. Z posledních pěti utkání na půdě soupeře dokázalo třikrát vyhrát.

"Dukla je v domácím prostředí silná. Přesto bychom rádi získali alespoň bod, kterým bychom potvrdili naše poslední dva vydařené domácí ligové zápasy, po nichž jsme se dostali do klidnějšího středu tabulky. Dukla hraje podobným stylem jako my. Doplnila kádr, který má kvalitu. Nic na tom nemění poslední horší bilance, kdy ze tří zápasů získala jen bod. Nepočítám rozhodně s tím, že by se opakoval scénář z našeho vzájemného podzimního souboje, v němž jsme jednoznačně zvítězili," nechal se slyšet Svatopluk Habanec.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
F. Rada - Karavajev, Štetina, Polom, Matěj Hanousek - Považanec, Gedeon, Marek Hanousek - Berger, Beauguel, Jakub Mareš
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Kuncl, T. Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski - Diviš, Kalouda, Valenta, Kerbr - Došek
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.40 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - Bohemians Praha 1905  (sobota 20:15)
Vršovické derby zastihne ve 22. kole oba týmy ve slabší formě. Vítězství sbírají Slavia i Bohemians jen obtížně a od sestupových příček pod sebou příliš vzdáleny nejsou.

Slavia na jaře porazila jen poslední Liberec, aktuálně má za sebou tři utkání bez jediného bodu. Zatímco na začátku sezóny se po sérii úspěchů hlasitě hovořilo o návratu staré Slavie, devět kol před koncem už situace zdaleka tak růžová není. Na druhou stranu v případě vítězství se mohou sešívaní teoreticky dostat dokonce i do horní poloviny tabulky. Proti Klokanům Slavia vyhrála tři z posledních čtyř vzájemných ligových soubojů (kromě posledního z podzimu) a doma svého vršovického rivala zdolala v lize hned šestkrát za sebou. Letos to však v Edenu Slavii nejde. Z posledních sedmi pokusů to na vítězství vyšlo jen jednou. Do utkání nenastoupí vykartovaný Kenija a zranění M. Černý a Mičola.

"Vyhlašujeme mobilizaci. Uvědomujeme si, jak těžké a hlavně důležité utkání nás čeká. Těšíme se na podporu fanoušků, kterých na vršovické derby dorazí tradičně hodně, a společnými silami zápas zvládneme. Určitě to bude bojovné, je to derby. Bez bojovnosti nemáte šanci uspět. Hrajeme po reprezentační přestávce, neměli jsme tým pohromadě. O to náročnější to bude. Musíme dát hráče po zdravotní stránce dohromady a oni musí zase v hlavě přeřadit z nároďáků na klub," řekl Miroslav Beránek.

Bohemians se v poslední době také nedaří. V závěru podzimu nedokázali Klokani udržet formu z úvodu sezóny a do jarní části rovněž nevstoupili dobře. V pěti utkáních zvítězili jen jednou proti Příbrami. To bylo také jediné jarní utkání, ve kterém dokázal Pivarníkův soubor skórovat. Na venkovních hřištích se Klokani ještě zkraje sezóny prezentovali sympatickými výkony a hned třemi vítězstvími ve čtyřech utkáních. V následujících sedmi utkáních však z venku odjeli s prázdnou. K utkání nebude připraven kvintet Gajič, Cseh, Artemuk, Krch a Engelmann.

"Každý zápas je důležitý, co se týká záchrany nebo postavení v tabulce, ale samozřejmě není rozhodující. Derby jsou trošku zvláštní, protože jak diváci, tak média jim věnují trošičku větší pozornost, je to i televizní zápas. Doma jsme se Slavií odehráli asi vůbec nejlepší utkání tohoto ročníku. Doufám, že se na ně dokážeme znovu nachystat a ten výkon zopakujeme. Myslím, že to bude hodně bojovné a vyhecované utkání, protože Slavia taky není úplně v pohodě a ten tlak na hráče bude enormní," uvedl Roman Pivarník, kouč hostujících Klokanů.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Mikula, Latka, Bílek, Tamás - Deli, R. Hrubý - V. Vukadinovič, Piták, Zmrhal - Milan Škoda
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Pauschek, Škerle, Šmíd, Šírl - Mosquera, Jindřišek, J. Rada, Bartek - M. Jarolím (Bratanovič) - Mikuš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.83 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň21172248:1653
2.Sparta Praha21153335:948
3.Baumit Jablonec21135338:1644
4.FK Mladá Boleslav21113732:2036
5.FK Teplice2278731:2629
6.1. FC Slovácko22841032:3128
7.Dukla Praha2176824:3127
8.Zbrojovka Brno2175924:2626
9.Vysočina Jihlava2175921:2526
10.1. FK Příbram21741024:3325
11.Baník Ostrava2167816:2625
12.Slavia Praha2166929:3324
13.Bohemians Praha 190521641123:3122
14.FC Hradec Králové21461118:3518
15.České Budějovice21461119:4918
16.Slovan Liberec21210924:3116

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (742)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele