Serie A - souhrn 18. kola

10.01.2015, 19:53, aktualizováno 11.01.2015, 22:43
Komentáře a souhrny
Juventus vyhrál v Neapoli a na čele tabulky má již tříbodový náskok, protože druhé AS Řím dokázalo v městském derby proti Laziu vybojovat jen bod. Remízový výsledek se zrodil i na hřišti Atalanty, naopak tři body berou Cagliari, Fiorentina, Sampdoria a Hellas. Důležité vítězství nad Janovem slaví Inter. Naopak v Turíně a Sassuolu diváci vítěze nepoznali...

SSC Neapol - Juventus FC 1:3

11.01.2015 20:45

Góly: 64. Miguel Britos - 29. Paul Pogba, 69. Martín Cáceres, 90+4. Arturo Vidal

Juventus ovládl duel s Neapolí a do Turína si odváží tři body. Ty mu zajistily trefy Paula Pogby, Martina Cácerese a Artura Vidala. Za Neapol se prosadil Miguel Britos, ale remízový stav tým trenéra Rafaela Beníteze neudržel.

Rozjetá Neapol se spolehla na tříčlennou ofenzivní zálohu s Markem Hamšíkem ve středu a dvojicí De Guzmán - Callejón na krajích. Ti podporovali jediného vysunutého útočníka, kterým nebyl nikdo jiný než argentinský střelec Gonzalo Higuaín. Juventus poslal do boje o tři body osvědčenou sestavu, jedinou výraznější změnou byl Martin Cáceres na kraji obranné čtveřice.

V prvních minutách se hra odbývala v blízkosti středového kruhu, a když už se Neapol vydala vpřed, zastavil ji buď Giorgio Chiellini, nebo se o to postaral sám Buffon. Toho trochu vystrašil snad jen David López, který po centrovaném míči od Jonathana De Guzmána mířil hlavičkou vysoko nad. Do šance se pokoušel dostat také Gonzalo Higuaín, ale ani jeho strážení obrana Staré dámy nepodcenila.

Partenopei měli čerstvou zkušenost s tím, jak porazit turínského soupeře, ale dnes se jim to příliš nedařilo. Oni byli tím aktivnějším celkem, ale gól se jim vstřelit nepovedlo ani v osmnácté minutě. Rychlou akci na pár dotyků zakončoval z pozice penalty Jonathan De Guzmán, ale tísněn dvěma protihráči pálil těsně nad břevno.

Když se nachylovala ke svému skončení minuta devětadvacátá, zrodil se první gól zápasu. A stál za to, protože mladý Francouz Paul Pogba předvedl své kvality v plné šíři. Míč se po několika odrazech uvnitř pokutového území dostal právě k Pogbovi, který nad ničím moc nepřemýšlel a hned jej namířil přímo na bránu. Rána to byla tak přesně umístěná, že i když si brankář Rafael na míč sáhl, nic víc nezmohl - 0:1.

Krátce před koncem první půle mohl Juventus navýšit své vedení, když se do zajímavé střelecké příležitosti dostal Cáceres, před kterým se uvnitř pokutového území uvolnil prostor a obránce Juventusu měl tak dost času zamířit. Nakonec se rozhodl pro tvrdou přízemní ránu, po které se brankář Rafael musel hodně natahovat, aby ji zvládl pokrýt.

Na úvod druhého poločasu se Neapol ještě snažila s výsledkem něco udělat, ale byl to spíše Juventus, kdo držel vývoj zápasu v rukách. Hrozil i ze standardních situací, když se například Pirlův rohový kop dostal na hlavičku naskakujícího Giorgia Chielliniho, ale vysoký italský reprezentant mířil těsně nad. Po hodině hry odešel slovenský záložník Marek Hamšík a místo něj se do zápasu zapojil Dries Mertens. A jeho vliv se okamžitě projevil, když Mertens rozehrál rohový kop, který skončil u Miguela Britose. Ten se ve vápně zorientoval skvěle a propálil Buffona - 1:1.

Juventus se ale nehodlal vzdát a o pár minut pozdě už bylo v Neapoli zase o něco víc truchlivo. Po faulu střelce branky Neapole Miguela Britose zahrál Andrea Pirlo volný přímý kop skvěle, když míč posadil přesně do prostoru, kde se nacházel obránce Martin Cáceres. Ten střelou z voleje umístil míč za bezbranného Rafaela a Juventus znovu vedl!

Své první minuty v dresu Neapole si připsal Manolo Gabbiadini, který vystřídal Josého Callejóna. Střídal i Juventus, který na hřiště vypustil Stephana Lichtsteinera s Álvarem Moratou. Neapol se samozřejmě snažila získat alespoň bod. Ke střeleckému zakončení zpoza pokutového území se dostal Britos, ale netrefil bránu. Tu trefil na opačné straně Arturo Vidal, který dostal přesnou nahrávku a krásnou ranou poslal míč pod břevno!

Více informací k zápasu

AS Řím - SS Lazio 2:2

11.01.2015 15:00

Góly: 48. Francesco Totti, 64. Francesco Totti - 25. Stefano Mauri, 29. Felipe Anderson

Věčné město dnes odpoledne krále nepoznalo. Celky AS i Lazia nastřílely shodný počet branek. Lazio se dostalo do dvoubrankového vedení už po třiceti minutách, když se nejprve trefili Mauri a po něm Felipe Anderson. AS ale spasil jeho kapitán Francesco Totti, který skóroval dvakrát.

Lazio nastoupilo v blankytně modrých dresech a na hrudi jim svítila slova, která v poslední době zaplavila internet - Je Suis Charlie. Někdo možná očekával, že trenér Rudi Garcia dá šanci Mattiovi Destrovi, který vyjádřil svou nespokojenost v klubu. Na jeho místě ale nastoupil kapitán Francesco Totti, kterého podporovali Juan Manuel Iturbe a Alessandro Florenzi. Lazio spoléhalo především na skvělého Felipeho Andersona, Antonia Candrevu a Filipa Djordjeviće. Právě Antonio Candreva se prezentoval zajímavou akcí, když přebral míč zhruba ve středovém kruhu, přesprintoval s ním až k vápnu AS a ranou na vzdálenější tyč protáhl brankáře De Sanctise.

Většina kombinací AS se odehrávala formou rychlého protiútoku, jenže ani Iturbe s Florenzim neměli nikoho, kdo by si nabíhal do pokutového území, takže častokrát volili nahrávku zpět na záložníky. Rychlou akci předvedl Antonio Candreva, který dostal míč do běhu po chybě záložní formace AS. Candreva postupoval směrem k vápnu, zasekl míč a následně se pokoušel o obstřel brankáře De Sanctise, ale bránu o kousek netrefil.

Míč se dostal na kraj hřiště ke kopačkám Manuela Iturbeho, který s ním udělal několik kroků a chystal se vypálit. Byl ale podražen Felipem Andersonem, který od sudího Orsata obdržel první žlutou kartu dnešního derby. Totti ale napálil jen nejbližšího obránce Lazia. To se dostalo ke střele díky tečované ráně Marca Parola, se kterou si brankář De Sanctis poradil.

Lazio předvádělo mnohem agresivnější napadání a jeho výsledkem byla akce vedoucí k první brance. Radja Nainggolan přišel o míč ve středu pole a Felipe Anderson završil svůj rychlý postup krásným lobem před bránu. Tam si naběhl kapitán Stefano Mauri, De Rossi nezasáhl míč a Mauri pohotovou ranou prostřelil bezmocného De Sanctise!

To ale nebylo vše. Další šok si pro AS přichystal Felipe Anderson. Obrana AS zaváhala a její laxní přístup v bráně znamenal, že si brazilský útočník mohl přichystat míč na střelu. Ta byla lehce tečována, brankář De Sanctis se hodně zdlouhavě pokládal na zem a míč skončil za jeho zády podruhé.

Každé derby mezi těmito týmy je hodně nervózní a nejinak tomu bylo i dnes. Po akci Iturbeho, který si pohrál s Canou, jej hráč Lazia fauloval. Následně se strhla potyčka obou táborů, ze které rezultovaly žluté karty pro Iturbeho, Mauriho a Canu. AS vědělo, že pokud chce body, musí radikálně změnit svůj přístup. I proto trenér Rudi Garcia vyslal do druhého poločasu duo Ljajić - Strootman a stáhl Nainggolana s Florenzim. Tři minuty po změně stran se AS dostalo zpátky do zápasu, když si na centr z levé strany si naběhl kapitán Francesco Totti - 1:2.

AS od té doby převzalo otěže zápasu a snažilo se alespoň srovnat. Juan Manuel Iturbe natáhl z třiceti metrů ke střele, která navíc ve vzduchu zaplavala. Brankář Federico Marchetti si ale poradil. Na druhé straně mohlo být znovu horko, protože Candreva poslal před branku AS prudký centr, na který si šikovně naběhl v tísni Mauri. Jeho hlavičku ale zastavila tyč! Lazio mělo další šanci díky Antoniovi Candrevovi, který tvrdě vypálil a brankář De Sanctis měl hodně co dělat. Bylo to ale znovu AS, kdo se radoval. A svou jedenáctou trefu proti Laziu vstřelil opět legendární Totti. Ten si jako jediný v tu chvíli se pohybující hráč v pokutovém území dostal k přetaženému centru a v akrobatické pozici srovnal! Jedno oslavné "selfie" a AS mělo v tu chvíli bod.

Deset minut před koncem utkání se na hrací plochu dostal také mladík Mattia Destro, který vystřídal unaveného Iturbeho. Ani on se ale neprosadil. Naopak se mohlo vedení opět ujmout Lazio, když Maicon neodehrál míč adekvátně, ten se po centru ze strany dostal na vápno a Miroslav Klose měl před sebou jen brankáře Morgana De Sanctise. Ten se ale vyznamenal skvělým zákrokem na čáře a zachránil pro AS alespoň bod.

Více informací k zápasu

UC Sampdoria - Empoli FC 1:0

11.01.2015 15:00

Góly: 49. Éder

Sampdoria slavní důležitou výhru. Připsala si tři body za vítězství nad Empoli, které však statečně vzdorovalo. Tým trenéra Siniši Mihajloviće se dokázal vyrovnat se ztrátou Manola Gabbiadiniho a zajistil si tři body díky trefě útočníka Édera, který rozhodl těsně po změně stran.

Fotbalisté si na rozcvičku před zápasem oblékli speciální sadu nových triček černé barvy s bílým nápisem "Je Suis Charlie", aby poctili památku zavražděných redaktorů pařížského deníku. Mnoho štěstí jim ale v úvodu zápasu nepřinášela, protože aktivnějším celkem byli hosté z Empoli. Nejprve se do koncovky tlačil Maccarone, který odcentroval na bližší tyč. Pro míč si ale došel brankář Emiliano Viviano. Následně z těžké pozice vypálil Simone Verdi a levačkou mířil těsně vedle domácí branky. I tento atak Sampdoria přečkala a mohla útočit.

Z třiceti metrů vypálil Eder, jenže jeho pokus mířil hodně nad břevno. O minutu později po krásné kombinaci vypálil z nějakých dvaceti metrů opět Éder a gólman Sepe musel dobrým zákrokem vytěsnit míč mimo tři tyče. Brazilský útočník Éder byl hodně vidět a také jeho další rána směřovala velmi dobře do sítě. Brankář Sepe ale i tentokrát stihl udělat rozhodující zákrok. Ke konci první půle se Doria hnala do dalšího útoku. Éder vyslal do dobré střelecké pozice Bergessia, který vypálil zpoza vápna těsně mimo.

Brankář Sepe ještě před odchodem do šaten zlikvidoval šanci Duncana, který sice dobře vypálil, ale mířil jen do míst, kde byl brankář hostí. Také ve druhé půli byli aktivnější domácí. Éder utekl po levé straně, udělal si kličku směrem k pokutovému území a vypálil zhruba z dvaceti metrů, ale Sepe byl opět na místě a připraven zasáhnout. O minutu později už to Éderovi vyšlo. Zkušený útočník se ukázal jako skvělý nahrávač i zakončovatel. Nejprve akci rozjel nahrávkou do vápna na Gonzala Bergessia. Ten mu balon vrátil hned z první. A Éder si poté poradil skvělým způsobem, když přesnou ranou z voleje obstřelil bezmocného Sepeho - Doria se díky nejaktivnějšímu muži zápasu dočkala zaslouženého vedení.

Pár minut poté Éder vypálil po zemi z nějakých dvaceti metrů a jeho skákavý pokus vyrazil Sepe jen stěží. Následná dorážka už se neujala, neboť zasáhli obránci. Éder byl o chvíli později faulován a k exekuci volného přímého kopu se postavil Angelo Palombo. Jeho rána ale mířila těsně nad břevno. Po hodině hry se Gonzalo Bergessio dočkal střídání, místo něj vyběhl trápit obranu Empoli Stefano Okaka Chuka. A byl hodně vidět, protože díky svým parametrům i silovému stylu hry dělal obraně hostí velké problémy.

Až dvacet minut před koncem zápasu se velké šance dočkali také hosté. Po krásné přihrávce a následné efektivní kličce vypálil Pucciarelli a brankář Emiliano Viviano měl hodně co dělat, aby byl u tyče včas a ránu zneškodnil. Domácí Blucerchiati chtěli s přibývajícím časem ještě více útočit, ale nedařilo se jim překonat ofsajdovou past Empoli. Do ní často padal zejména Okaka. Po faulu na Mchedlidzeho se k míči postavil Daniele Rugani, ale jeho bomba, ačkoli ve vzduchu ještě změnila dráhu letu, skončila těsně nad břevnem. Sampdoria může slavit zisk tří bodů, díky nimž se alespoň na chvíli opět přiblížila vysněné třetí příčce. Empoli sice bojovalo srdnatě, ale nakonec zůstává patnácté.

Více informací k zápasu

Hellas Verona - Parma FC 3:1

11.01.2015 15:00

Góly: 39. Jacopo Sala, 72. Luca Toni, 90+1. Mattia Valoti - 63. Francesco Lodi

Hellas před vlastním publikem nasázel Parmě tři góly a bez problémů zvítězil. Hosté tak nepotvrdili minulé vítězství a nadále zůstávají předposlední. Navíc ztráta na nesestupové pozice se opět prohloubila.

První minuty zápasu nabídly vyrovnanou podívanou a až v 15. minutě byla k vidění první vážnější situace. Postarali se o ní domácí borci, Luca Toni se zbavil svého strážce, ale stopku mu vystavil výborným zásahem Mirante. Golman Parmy musel zasahovat i po půlhodině hry, tentokrát ho prověřil Javier Saviola a Mirante opět obstál. A konečně ve 39. minutě se poprvé měnilo skóre, Jacopo Sala si na vápně zpracoval balón a křižnou, přízemní ranou překonal Miranteho - 1:0 pro Hellas.

Parma hodlala po změně stran srovnat, směrem dopředu vyvíjela značnou aktivitu, ale Hellas pozorně bránil. V 64. minutě se ale dočkala, Francesco Lodi se postavil k volnému přímému kopu a fantastickou ranou přes zeď nedal Benussimu žádnou šanci - 1:1. Nerozhodný stav byl Parmě souzen jen pouhých osm minut, Luca Toni opět prokázal svůj střelecký instinkt, když se nacpal do přesného centru a míč od jeho kopačky skončil v síti - 2:1 pro Hellas.

V závěrečné fázi zápasu se bylo rozhodně na co koukat. Šance se rodily na obou stranách, nejprve ztroskotal v tutovce Palladino a po něm nepřidal další trefu Luca Toni. Definitivně bylo rozhodnuto až v první minutě nastavení, kdy Hellas vstřelil třetí gól. Mattia Valotti si obhodil Miranteho a do prázdné branky pečetil výsledek tohoto utkání.

Více informací k zápasu

ACF Fiorentina - Città di Palermo 4:3

11.01.2015 15:00

Góly: 20. Manuel Pasqual, 51. José María Basanta, 64. Juan Cuadrado, 74. Joaquín - 59. Robin Quaison, 61. Robin Quaison, 81. Andrea Belotti (pen.)

Skvělou podívanou si pro diváky na stadionu Artemio Franchi připravily týmy Fiorentiny a Palerma. Utkání plné emocí, napínavých chvil i zajímavých příležitostí skončilo atraktivním výsledkem 4:3. Z výhry se nakonec radovali domácí, kteří odčinili poslední nepovedené výsledky.

První poločas skončil jen hubeným výsledkem 1:0 a asi jen málokdo čekal gólové hody, které měly přijít. Za domácí se postupně trefili José María Basanta, Juan Cuadrado a Joaquín. Za hosty snížilo duo Robin Quaison a Andrea Belotti. Prve jmenovaný švédský záložník se trefil dvakrát. Palermo vstřelilo tři branky i s tím, že se před utkáním zranil hvězdný kanonýr Paulo Dybala. Kdyby byl na hřišti, kdo ví, kolika branek bychom se dočkali.

Od prvních minut bylo jasné, že diktovat tempo dnes bude Fiorentina. Fialky mohl do vedení poslat Mario Gómez, kterému se absolutně nedaří. Architekt David Pizarro vymyslel parádní kolmici do vápna a Mario Gómez uklízel míč do prázdné branky. Jenže po rozhodnutí sudího Mazzoleniho se tak stalo s pomocí ofsajdu, takže branka nebyla uznána. A Gómezovo prokletí směle pokračuje. V desáté minutě se Mario Gómez opět dostal do zakončení z malého vápna, jenže také tentokrát jeho pohyb zastavil praporek pomezního.

Fiorentina udeřila o chvíli později po rychlé akci z křídla. Matías Fernández nahrál na hranici velkého vápna, tam si naběhl obránce a kapitán Manuel Pasqual a přesnou ranou do protipohybu brankáře Stefana Sorrentina otevřel skóre zápasu - 1:0 pro Montellovu družinu.

Fiorentina tlačila a další branku mohla přidat jen o chvíli později. Borja Valero chytře pronikl do vápna a přehodil brankáře Stefana Sorrentina. Míč však zastavilo břevno! Nicméně, od břevna se míč odrazil na malé vápno, kam si seběhl střelec Mario Gómez. Ani tato šance ale neukončila jeho střelecké trápení, protože někdejší opora Bayernu Mnichov poslala míč nad břevno! O chvíli později se ve velké šanci objevil aktivní Valero, jehož tvrdá rána byla ještě tečována, ale z dobré pozice brankáře neprostřelil. Deset minut před odchodem do šaten si na centrovaný míč si na přední tyči naběhl Marcos Alonso, jenže hlavičkoval mimo.

Do další velké šance se dostal nevysoký tvůrce hry David Pizarro, který ale v dobré příležitosti pálil jen do tyče! Pět minut po změně stran se měnilo také skóre zápasu. Po centru ze strany vznikl ve vápně Palerma závar, ve kterém se nejlépe zorientoval stoper José María Basanta a míč dorazil do brány - 2:0.

Palermo získalo míč, vydalo se dopředu a na konci bleskové akce se míč dostal ze strany k volnému švédskému záložníkovi Quaisonovi, který napálil míč k tyči. O dvě minuty později stejný hráč srovnal! Obránci Fialek udělali obrovskou chybu v obranné linii, jejich špatné nahrávky využil opět Quaison a téměř navlas stejnou situaci zakončil stejným způsobem - 2:2. Fiorentina byla na tahu a dokázala bleskově odpovědět. Pasqual odcentroval z levé strany, na malém vápně se k míči dostal Juan Cuadrado a Fiorentina opět vedla - 3:2.

Vyrovnat mohl Franco Vazquez, ale v dobré příležitosti pálil těsně vedle. Patnáct minut před koncem Fiorentina odskočila svému sokovi na rozdíl dvou branek, když si Joaquín udělal čas i prostor, potáhl míč kolem vápna na střed a krásnou ranou obstřelil brankáře Sorrentina - 4:2. Na tom, že si Montella může připsat tři body, už nic nezměnil ani proměněný pokutový kop Belottiho po faulu Basanty.

Více informací k zápasu

Cagliari Calcio - AC Cesena 2:1

11.01.2015 15:00

Góly: 11. João Pedro, 27. Godfred Donsah - 89. Franco Brienza

Druhé vystoupení Cagliari pod vedením Gianfranca Zoly konečně vyšlo na výbornou, tedy určitě co se výsledku a zisku bodů týče. Sardiňané totiž zvítězili v klíčové záchranářské bitvě nad Cesenou 2:1.

Domácí, vědomi si selhání z minulého kola, vstoupili do utkání hodně aktivně a první branka na sebe nenechala dlouho čekat. Už v desáté minutě byl ve vápně faulován Ekdal a sudí pískl pokutový kop. Každopádně Giorgi z desítky selhal, Leali ho skvěle vychytal, avšak na bezprostřední dorážku Joaa Pedra už byl krátký. Cagliari tak vedlo brzy 1:0. A vedoucí brankou aktivita domácích neustala. O několik minut později si Pedro narazil s Donsahem a druhý jmenovaný nechytatelně k tyči zakončil - 2:0. Cesena si mohla do šaten odnést ještě výraznější ztrátu, ale závar v první minutě nastavení nakonec přežila bez újmy.

Byl to poločas jednoho týmu, Cagliari vedlo zcela zaslouženě a mělo skvěle nakročeno k vítězství. Pokud chtěla Cesena myslet na bodový zisk, potřebovala po změně stran pořádně zabrat. Hned z kraje druhého poločasu mohla dokonce snížit, ale Brienza z bezprostřední blízkosti trestuhodně přestřelil branku. Útočník hostí se připomenul i po hodině hry, ovšem ani jeho další rána v síti neskončila. Na druhé straně si zase udělal prostor ke střele Longo, ale ani on netrefil prostor mezi třemi tyčemi.

V závěru zápasu si domácí hlídali pohodlný náskok a Cesenu drželi v bezpečné vzdálenosti od svojí branky. V 89. minutě ale zničehonic snížil Franco Brienza. Z levé strany propadl centrovaný míč až na vzdálenější tyč, kde se nacházel nehlídaný Brienza a v samotném závěru bylo zaděláno na drama.

Cesena dělala v nastavení co mohla, ale čas se jí rychle krátil a Cagliari nakonec vše ustálo. Po další prohře je Cesena nadále poslední.

Více informací k zápasu

Atalanta Bergamo - Chievo Verona 1:1

11.01.2015 15:00

Góly: 72. Davide Zappacosta - 90. Dejan Lazarevič

Pouze další remízu si na své konto připisují Atalanta Bergamo a Chievo Verona. Zápas na Atleti Azzurri d'Italia skončil 1:1, když na vedoucí trefu Zappacosty odpověděl v 90. minutě přímým kopem Lazarovič.

Chievu se velmi brzy naskytla obrovská možnost vedení, Schelotto byl sám před brankářem, ale Sportiello neuvěřitelným zákrokem svůj tým podržel. Hosty musela neproměněná šance pořádně mrzet, neboť tohle mělo skončit gólem. Po hříchu to ale byla jediná velká šance prvního poločasu. Oba týmy předváděly vyrovnanou partii, ale šancí bylo celkově poskrovnu.

Druhé dějství nabídlo o něco lepší fotbal. Birsova rána byla sražena a na druhé straně Moralez donutil k perfektnímu zákroku Bizzarriho. V 72.minutě se poprvé změnilo skóre a to ve prospěch domácího celku. Zappacosta z pětadvaceti metrů napřáhl a krásnou ranou, po které se marně natahoval Bizzarri, rozvlnil síť - 1:0 pro Bergamaschi.

Fly Donkeys už neměli mnoho času na srovnání a vehnali veškeré síly do útoku. Minutu před koncem navíc uviděl druhou žlutou kartu Bellini a zbytek zápasu se odehrál v početní převaze hráčů Chieva. Atalanta už se viděla jak vítěz utkání, ale v 90. minutě rozehrával standardní situaci Lazarevič. Míč z trestného kopu trefil parádně a Sportiello tahal míč ze sítě. Konečná dělba bodu byla dokonána.

Více informací k zápasu

Inter Milán - Janov CFC 3:1

11.01.2015 12:30

Góly: 12. Rodrigo Palacio, 39. Mauro Icardi, 88. Nemanja Vidić - 85. Armando Izzo

Inter Milán potvrdil vzrůstající formu, kterou ukázal už proti lídrovi z Turína. Dnes odpoledne si poradil s nebezpečným Janovem a zdá se, že i herní projev týmu trenéra Manciniho je stále přesvědčivější. O góly se v dresu domácího Interu postarali Rodrigo Palacio, Mauro Icardi a veterán Nemanja Vidić. Za hosty v závěru zápasu korigoval jen Armando Izzo.

Ani premiérová trefa v tomto ročníku pro mladého obránce Janova nestačila na to, aby zastavila rozjetý Inter Milán. Ten naopak potvrzuje, že ambice má vysoké a hráče mnohem kvalitnější, než tomu bylo na úvod sezony. Očistná kůra trenéra Roberta Manciniho začíná fungovat na výbornou, k čemuž přispívá také příchod Lukase Podolského a aura hvězdné posily na lavičce v podobě Xherdana Shaqiriho. Inter dnes nastoupil opět v rozestavení 4-2-3-1 s Icardim na hrotu, vedle Podolského se postavili Palacio a Hernanes.

Utkání začalo ve vysokém tempu. Vpřed se hnali hosté z přístavního města, De Maio se ihned dlouhým centrem pokoušel najít vepředu Matriho. Ten ale na míč nedosáhl a na opačné straně si s centrem Podolského poradil Nicolas Burdisso. O minutu později Hernanes parádně přihrál Icardimu, jenž byl sám před Perinem. Mladý brankář Janova ale zůstal klidný a stav se neměnil. Inter přidal a vytvořil si tlak, ze kterého šel málem do vedení. Skvělou práci odvedl Rodrigo Palacio, který se s míčem obtočil kolem svého strážce De Maia, ale svým centrem do vápna mířil nepřesně.

Vedení se mohl ujmout také Janov. Bertolacci poslal parádní centr za obranu na Antonelliho, který ale neprostřelil pohotového Samira Handanoviće. Ve dvanácté minutě se ale Inter konečně dočkal. Podolski nacentroval do vápna na Icardiho, jehož střelu z otočky Perin vyrazil. Bohužel pro CFC vyrazil míč jen k nohám dobíhajícího Rodriga Palacia, který už míč do prázdné brány dopravil bez větších potíží - 1:0.

Inter chtěl kout železo, dokud bylo žhavé. Hernanes si těsně před vápnem přehodil balon z levé na pravou a centroval na nabíhajícího Danila D'Ambrosia, ale jeho nahrávka byla příliš krátká. Medel posílal kolmici na nabíhajícího Maura Icardiho, ale toho včas zastavil De Maio. Po půlhodině hry se Inter dostal do přečíslení, ale vše zvládl Nicolas Burdisso, který fauloval Hernanese. Brazilský záložník byl dnes ve formě a poslal pěknou přihrávku Palaciovi. Zkušený argentinský útočník se obtočil kolem Izza a z výhodné pozice střílel na zadní tyč. Tam byl ale včas brankář Mattia Perin a míč zlikvidoval.

Pár minut před koncem prvního poločasu si Mauro Icardi naskočil na rohový kop a přesně umístěnou hlavičkou nedal Perinovi šanci zasáhnout. Inter vedl 2:0 a Janov musel hodně zabrat, chtěl-li body. Pět minut po změně stran se s tím pokoušel něco udělat Luca Antonelli, ale jeho rána po skákavé nahrávce nebyla přesná. O chvíli později Hernanes posílal do šestnáctky centr, který Andreolli prodloužil na Palacia. Argentinský útočník ale nemířil přesně.

Na opačné straně Rincón sklepl balon pro Falquého, ale jeho projektil nepřekonal pozorného brankáře Samira Handanoviće, který si s míčem poradil. Po hodině hry se do akce dostal opět zlepšující se Iago Falqué, který hlavičkoval těsně nad. Falqué o něco později našel ve vápně volného Bertolacciho, který ve skluzu mířil těsně mimo. Andrea Bertolacci se hodně snažil vytáhnout proti Nerazzurri, ale jeho další pokus taktéž mířil mimo tři tyče. Deset minut před koncem zápasu se slavným mohl stát střídající Juraj Kucka, ale mířil těsně mimo tyč.

Přesto se Janov dočkal. Armando Izzo se ve vápně dostal k dorážce Costovy střely a Handanović musel kapitulovat. Někdo možná očekával mohutný nápor Janova a jeho snahu o srovnání, ale nic z toho se nekonalo. A to proto, že Inter pojistil svou výhru. Veterán Nemanja Vidić se dostal po rohu k balonu, který zblízka dostal do sítě a Inter slavil tři body.

Více informací k zápasu

Turín FC - AC Milán 1:1

10.01.2015 20:45

Góly: 81. Kamil Glik - 3. Jérémy Ménez (pen.)

Smírně 1:1 se rozešly celky Turína a Milána. Ostře sledovaná postava duelu Alessio Cerci zůstal jen na lavičce náhradníků. Trenér Inzaghiho ho i vzhledem k vývojí utkání neměl potřebu nasazovat. AC v zápase dlouho vedlo díky penaltě Méneze, ovšem po vyloučení De Sciglia vyrovnal ve druhé půli Glik.

Diváci na turínském stadionu nečekali na úvodní branku dlouho, obrana Granaty vyrobila už ve třetí minutě hrubku, čehož využil Ménez a po faulu na něj sudí odpískal pokutový kop. Francouzský forvard vzal zodpovědnost na sebe, penaltu bezpečně proměnil a AC vedlo 1:0. Turín na nic nečekal a hnal se za vyrovnáním. Střela Farneruda skončila u pozorného Lópeze a španělský brankář si poradil i s průnikem Quagliarelly. Diego López byl tak společně s Ménezem hlavním strůjcem hubeného vedení.

Turínští byli i nadále lepší, hlavička zkušeného Morettiho skončila těsně mimo a o chvíli později tentýž hráč opět hlavou orazítkoval tyč. Při AC tedy stála i paní štěstěna. Nicméně ve třetí minutě nastaveného času prvního poločasu štěstí Rossoneri opustilo. Mattia De Sciglio zatahal za dres svého reprezentačního kolegu Darmiana a po druhé žluté kartě musel předčasně do srpch. Bránící se Milán tak čekal celý druhý poločas v početní nevýhodě.

Na Inzaghiho partu čekal přetěžký úkol. Turín byl už v prvním poločase lepší a ve druhé půli byl odhodlán odpor slavného soupeře zlomit. Není překvapením, že AC vyrukovalo po změně stran s úpornou defenzivní taktikou. Turín obléhal milánskou branku, ale vlastně až do 72.minuty si větší šanci nevypracoval. V tento moment se ke střele odhodlal Quagliarella a López musel rychle na zem. Za chvíli těsně minul branku Benassi a Milán měl velké štěstí, že stále vedl.

Jenomže nic netrvá věčně a devět minut před koncem zápasu se Granatě podařilo srovnat. Na rohový kop Perése si naskočil Kamil Glik a nechytatelnou hlavičkou zajistil kýžené vyrovnání! Turín vycítil možnost získat tři body, ale další úporná obrana AC to už nedovolila. Rossoneri byli v zápase jasně horším týmem a mohou být vlastně rádi, že si odvážejí alespoň bod.

Více informací k zápasu

US Sassuolo - Udinese Calcio 1:1

10.01.2015 18:00

Góly: 15. Simone Zaza - 26. Cyril Théréau

Osmnácté kolo italské ligy načalo utkání mezi Sassuolem a Udinese a po devadesáti minutách hry se body rozdělily. Domácí Neroverdi tak nepotvrdili vítězství nad AC, avšak na druhou stranu opět neprohráli. Všechny branky padly už během prvního poločasu.

Na Stadio Tricolóre se nehrál zrovna pohledný fotbal a tak nemohli být diváci úplně spokojeni. Naštěstí ale nějaké branky padly a to už během úvodní půlhodiny. A do vedení šli hned po patnácti minutách domácí borci, na krásně načechraný centr z pravé strany si naskočil reprezentant Simone Zaza a nekompromisní hlavičkou poslal Sassuolo do vedení!

Výsledek 1:0 ale vydržel zhruba jedenáct minut. Obrana Neroverdi ve vápně úplně zapomněla na Cyrila Théréaua, který dostál své pověsti kanonýra a přesnou střelou na vzdálenější tyč zajistil vyrovnání. Krátce před odchodem do šaten mohl strhnout vedení opět na domácí stranu Simone Zaza, nicméně tentokrát nebyl přesný.

Druhý poločas začal karetním mariášem v podání hlavního sudího. Před očima se postupně zažlutilo Berardimu, Widmerovi a Vršaljkovi. Jinak ale tempo hry upadalo a šancí se příliš nerodilo. Až v 72.minutě se obraně Udine opět připomněl Zaza, ale proti byl brankář Karnezis. Udine si tak odváží ze Sassuola bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC18134138:943
2.AS Řím18124231:1340
3.SS Lazio1894533:2131
4.SSC Neapol1886433:2430
5.UC Sampdoria1879223:1730
6.ACF Fiorentina1876525:1727
7.Janov CFC1876524:2027
8.AC Milán1868427:2126
9.Inter Milán1867529:2525
10.Città di Palermo1867530:3025
11.US Sassuolo1859420:2324
12.Udinese Calcio1865721:2423
13.Hellas Verona1856721:2821
14.Turín FC1847713:1919
15.Empoli FC1839617:2318
16.Chievo Verona1846813:2018
17.Atalanta Bergamo1838714:2417
18.Cagliari Calcio1836923:3515
19.Parma FC18311418:399
20.AC Cesena18161115:369
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (301)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele