Serie A - preview 18. kola

10.01.2015, 08:49, aktualizováno 11.01.2015, 08:28
Previews
Hned dva vrcholy má dnešní program italské ligy. Odpoledne se v Římě koná městské derby mezi AS a Laziem, večer pak celé kolo uzavře souboj Neapole s Juventusem. Inter Milán hostí Janov, Fiorentina přivítá Palermo...
Inter Milán - Janov CFC  (neděle 12:30)
Milánský Inter v minulém kole překvapil nejednoho fanouška, když remizoval s lídrem z Turína. Teď potřebuje navázat na dobrý výkon i proti týmu, kterému se přestalo dařit. A s příchodem dalších posil se zdá, že entuziazmus Interu nemá konce.

Inter Milán si s příchodem nového roku začal plnit přání. Hned v prvním utkání kalendářního roku remizoval s lídrem Serie A a na své si přišli i fanoušci. Inter konečně začal předvádět atraktivní a bojovný styl a dá se říct, že Juventusu vytvořil zdatného a vyrovnaného konkurenta v boji o tři body. To ale nebylo vše, protože vedení Interu si s úderem lednového přestupního období přichystalo pro své fanoušky dva dárky. Z Arsenalu dorazil na hostování Lukas Podolski a fanoušci měli důvod k radosti. Když ale Nerazzurri oznámil, že našli společnou řeč s vedením Bayernu Mnichov ohledně služeb talentovaného Xherdana Shaqiriho, propukla ve městě módy nefalšovaná euforie.

Třiadvacetiletý záložník či útočník dlouho projevoval nespokojenost s tím, jakou důvěru a kolik herního vytížení mu trenér Pep Guardiola věnuje. Nakonec se může těšit na celek, který jeho služby zoufale potřebuje. Pokud se Inter chce vrátit do časů, kdy vyhrával Serii A nebo Ligu mistrů, bude jej čekat nejen dlouhá cesta plná náročné práce a trpělivosti, ale také nákladné přestupy. První dva už vedení uzavřelo a dalo tím jasně najevo, že hodlají útočit na evropské poháry.

Dalším signálem bylo prodloužení kontraktu s mladým tvůrcem hry Mateem Kovačićem. Ten si pochvaloval jednak atmosféru v týmu, ale také se zmínil o cílech a snech Nerazzurri. V rozhovoru pro italská média bezprostředně po prodloužení smlouvy uvedl: "Chci poděkovat celému klubu, který mi věří a doložil to i touto smlouvou. Jsem moc šťastný a těším se na těch pět dalších let, které jsou přede mnou. Chtěl bych se v nich rozvíjet jako člověk i jako hráč a pomoci celému klubu, aby dosáhl svých cílů. Chceme do Ligy mistrů a myslím, že s těmito posilami není třetí místo nereálné," dodal mladý Chorvat.

Tým trenéra Roberta Manciniho je navíc z hlediska minulosti jasným favoritem. Grifové, jak se přezdívá janovskému celku, si z posledních deseti vzájemných zápasů odnesly tři body jen jednou. Před rokem v rámci Serie A si poradili se svým soupeřem těsně 1:0, když se na konci utkání prosadil Luca Antonelli. V nedělním utkání bude ale Mancinimu chybět několik důležitých hráčů. Mezi ně patří Andrea Ranocchia a Juan Jesus, kteří nebudou hrát kvůli kartám. Yuto Nagatomo reprezentuje svou zemi na asijském šampionátu, Mateo Kovačić rovněž hrát nebude. Do utkání nejspíš nenastoupí ani Pablo Daniel Osvaldo, který se se spoluhráči snáší stále méně. Kompletní nebudou ani Grifové, kterým bude scházet duo Facundo Roncaglia a Diego Perotti.

Janov prožil začátek snů, ale optimismu ubývá s každým dalším odehraným kolem. Poté, co Rossoblu porazili AC Milán, prohráli s římským AS. Na tuto ztrátu odpověděli hráči stejně také proti FC Turín. V minulém kole sice porážky zastavili, ale remíza 2:2 proti trápící se Atalantě Bergamo se nedá považovat za výhru. Atalanta navíc vedla o dvě branky, ale díky zásahům Iaga Falquého a Alessandra Matriho si nakonec CFC připsalo alespoň bod. Podaří se jim napravit si reputaci a překvapit další celek z Milána? Nebo Inter potvrdí svůj vzestup tabulkou? Aktuálně mu patří až jedenácté místo.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanovic - Campagnaro, Andreolli, Vidic, D’Ambrosio - Guarin, Medel, Kuzmanovic - Hernanes - Icardi, Podolski
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Burdisso, De Maio - Edenilson, Bertolacci, Rincon, Antonelli - Iago Falque, Matri, Lestienne
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
AS Řím - SS Lazio  (neděle 15:00)
Věčné město se na chvíli opět stane centrem pozornosti mnoha fotbalových nadšenců. Nabídne totiž velmi lákavý duel dvou městských rivalů, který patří co do míry emocí a napětí k nejsledovanějším derby na světě. Poslední ligové klání vyhrálo Lazio před více než dvěma lety, takže chce konečně odplatu.

Souboj dvou nesmiřitelných rivalů by mohl mnohé napovědět také z hlediska postavení v tabulce. Pokud by totiž AS dokázalo porazit svého konkurenta a podobným úspěchem by se pochlubila také Neapol ve večerním utkání s Juventusem Turín, stali by se Giallorossi lídrem Serie A. Na toho nyní ztrácejí jen jeden bod. Už je to hodně dlouho, co byly oba týmy na tak vysokých příčkách. AS je druhé, Lazio po skvělé sérii výher okupuje hned následující příčku. Tým trenéra Stefana Pioliho chce stůj co stůj získat třetí místo, které by mu zajistilo Ligu mistrů. V současné chvíli má 30 bodů, stejně tak ale čtvrtá Neapol.

Lazio by mohlo využít také mnoha absencí, které postihly kádr AS z nejrůznějších důvodů. Dlouhodobě zraněný je stoper Leandro Castán, mimo hru je také Federico Balzaretti, který naposledy rozjásal římské tifosi, když vstřelil první branku v zápase ze září roku 2013. AS se dotkl také Africký pohár národů, na kterém je duo Gervinho a Seydou Keita. Především absence prvního jmenovaného rychlíka je pro AS citelná, neboť na jeho rychlosti a schopnosti dopravit míč k bráně soupeře za co možná nejmenší časovou jednotku je systém Rudiho Garcii založen primárně.

Vidět to bylo i v minulém kole. V utkání s Udinese musel spasit AS jedinou brankou stoper Davide Astori. Navíc to byla opět kontroverzní branka, po níž se spustila lavina požadavků k zavedení technologie, která spolehlivě určí, zda míč přešel bránu celým objemem. Do zápasu opět nenastoupil útočník Mattia Destro, který si stále hlasitěji stěžuje na minimum času stráveného v základní jedenáctce. Italské deníky navíc přinesly informaci o tom, že pokud ani tentokrát neodehraje Destro alespoň poločas, je ochoten z Věčného města odejít již v lednu.

Lazio také nebude kompletní. Mimo hru jsou Ederson, Michael Ciani, Edson Braafheid, Santiago Gentiletti a nově také Senad Lulić, který si natrhl kolenní vazy. Svalové problémy má obránce Lorik Cana, v jeho případě ještě není jasné, jak dlouho bude mimo hru. Utkání, které dostal na starosti sudí Daniele Orsato, bude mít speciální příchuť také pro kapitána "domácích" Francesca Tottiho. Pokud totiž vstřelí gól, bude se jednat o jeho desátou branku proti Laziu v historii. Problém je, že Lazio je v posledních týdnech ve formě.

Přesvědčit se o tom mohla naposledy Sampdoria, které Lazio nasázelo tři branky. Hrdinou zápasu se stal Felipe Anderson, jenž měl prsty ve všech gólech. Sám sice vstřelil jen jeden gól, ale prakticky po celou dobu si na hřišti dělal, co se mu zachtělo. První branku si připsal na své konto Marco Parolo, gólový účet Lazia dokonal Filip Đorđević. Trenér Stefano Pioli mohl být na své hráče hrdý a rozhodně by rád pokračoval ve stejném tempu také v derby.

Na tiskové konferenci před nedělním utkáním Pioli prohlásil: "Jsme hodně ambiciózní a chceme dodržet náš standard. Když bychom vyhráli, znamenalo by to bonus do naší již tak dobré sezony. Chci vidět stejnou mentalitu a stejný přístup, jaký nás dostal na třetí pozici. Chuť po gólech, dravost, pohyb a jistotu vzadu. Myslím, že i s těmi hráči, které mám aktuálně k dispozici, mohu postavit vyrovnaný tým, který bude hrát s AS skvělou partii. Od prvního dne, co jsem tady, slyším a cítím, co pro fanoušky derby znamená. Nesmíme je zklamat," vyzval zkušený trenér.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
De Sanctis - Maicon, Manolas, Yanga Mbiwa, Holebas - Pjanic, De Rossi, Nainggolan - Ljajic, Totti, Iturbe
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Basta, De Vrij, Cana, Radu - Onazi, Parolo, Biglia - Candreva, Djordjevic, Anderson
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
UC Sampdoria - Empoli FC  (neděle 15:00)
Stadio Luigi Ferraris v Janově hostí zajímavý duel, ve kterém se o body utká domácí Sampdoria s hostujícím Empoli. Pokud by většina sázkových kanceláří vsadila remízu, pak se nebude mýlit - oba kluby se totiž dělí o pomyslný primát krále remíz, protože Sampdoria i Empoli si se svými soupeři body rozdělily již devětkrát. Skončí i jejich vzájemný střet dělbou bodů?

A to je další kuriozita. Ačkoli jsou oba týmy pomyslnými remízovými králi, jejich vzájemné utkání skončilo remízou jen jednou. Favoritem je v tomto ohledu Sampdoria, která zvítězila již sedmkrát. Empoli za celou dlouhou historii bralo tři body čtyřikrát. Doria by v tuto chvíli zoufale ráda vyhrála, protože tři body by jí mohly dopomoci k tomu, že předskočí svého městského rivala CFC a zaujme jeho pozici. Oba janovské celky mají shodně 27 bodů, ale lepší skóre má právě CFC, které sídlí na poslední příčce zaručující evropské poháry. Vzhledem k tomu, že se Grifové ale nepyšní kdovíjakou formou, není sen Dorie o posunu vůbec nereálný.

Problém je to, jak se Sampdoria vyrovná s odchodem své hvězdy. Manolo Gabbiadini se totiž rozhodl pro přestup do Neapole a jeho důraz, pohyb i střelba důležitých branek by teď Dorii mohly hodně scházet. Gabbiadini dal letos ve třinácti zápasech sedm branek a Sampdoria za něho dostala třináct milionů eur. Ty hodlá energický prezident Massimo Ferrero okamžitě investovat zpět do kádru. V zákulisí se hodně mluví o přestupu Luise Muriela z Udinese. Nebyl by ale jedinou posilou, protože do Janova prý zamíří také slavný veterán Samuel Eto'o! Nově se navíc spekuluje o příchodu Victora Ibarba z Cagliari Calcio.

Z posledních tří zápasů se dvakrát radovala Doria, jednou vyhrálo Empoli. Celkově se ale Dorii daří pramálo, což dokumentovala série několika nepovedených zápasů. Za zmínku stojí remíza s Udinese hraná na domácím stadionu. A především výprask od římského Lazia. Sampdoria doplatila na formu Felipeho Andersona, který s obranou Blucerchiati cvičil s obratností mladého tělocvikáře. Felipe Anderson jeden gól dal a další dva připravil. Kádr má jinak sympatický trenér Siniša Mihajlović k dispozici téměř kompletní, zcela fit není snad jen obránce Lorenzo De Silvestri.

Empoli bude jistě postrádat jen jednoho hráče, kterým je vykartovaný Tonelli. Nováček Serie A příjemně překvapuje poměrně dobrými výkony založenými na organizované defenzivní činnosti a rychlých protiútocích. Třináctý celek Serie A se začal rovněž specializovat na remízy. Naposledy prohrál s Juventusem Turín na začátku listopadu minulého roku, od té doby se mu porážky vyhýbají. Empoli má za sebou cyklus čtyř remíz, naposledy si rozdělilo body s Hellasem Verona. Fanoušky musely ale víc potěšit remízy s týmy jako Neapol nebo Fiorentina. Dočká se Empoli dalších důležitých bodů?
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Cacciatore, Gastaldello, Romagnoli, Regini - Rizzo, Palombo, Obiang - Soriano - Okaka, Eder
Empoli FC - pravděpodobná sestava:
Sepe - Mario Rui, Rugani, Barba, Hysaj - Croce, Valdifiori, Vecini - Verdi - Tavano, Maccarone
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.30 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Hellas Verona - Parma FC  (neděle 15:00)
V souboji dvou tápajících celků přivítá veronský Hellas předposlední Parmu. Hosté v minulém kole po dlouhé době získali tři body a nyní doufají, že se co nejdříve vyšplhají ze sestupového pásma. Tam naopak může spadnou Hellas, zatím si však drží šestibodový odstup.

V minulém kole si Hellas připsal bod za remízu 0:0 s Empoli a víceméně potvrdil obrovskou nevyrovnanost svých výkonů. Kouč Andrea Mandorlini tak nadále nemůže být spokojen a trápí ho i marodka, díky které nemůže počítat s hráči základní jedenáctky. Hellas se oproti minulé sezoně zatím hledá a stále nemůže najít optimální rytmus.

Teprve potřetí v sezoně dokázali fotbalisté Parmy zvítězit a alespoň díky lepšímu skóre se posunuli na předposlední místo. Ducali přehráli díky brankce Andrey Costy 1:0 ambiciózní Fiorentinu. Situace Parmy je však nadále kritická, na nesestupové pozice ztrácí celých sedm bodů. "Bylo opravdu důležité vykročit do roku 2015 tou správnou nohou. Je to pro nás zlaté vítězství. Jsem s výkonem a s bojovným duchem svých hráčů velmi spokojen. Je sice pravda, že naše postavení v tabulce se díky jednomu výsledku nezmění, ale je to první krůček v našem boji za záchranou," liboval si trenér Roberto Donadoni.

Domácí se budou muset obejít bez Ionity, Obbadiho, Jankoviče, Goméze i suspendovaného dua Hallfredsson - Campanharo. Ztráty hlasí i Parma a nutno podotknout, že dosti citelné. Stále schází Biabiany, vedle něj se na trávníku neobjeví Coda, Ghezzal, Jorquera, Acquah a Belfodil a to je slušná řádka členů jinak obvyklé základní jedenáctky.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Benussi - Martič, Marquéz, G.Rodriguéz, Agostini - Sala, Tachtsidis, Greco - Nico Lopéz, Toni, Christodoulopoulos
Parma FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Costa, Paletta, Lucarelli - Cassani, Mauri, Lodi, Lila, Gobbi - Cassano, Palladino
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.40 - 3.25 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
ACF Fiorentina - Città di Palermo  (neděle 15:00)
Zatímco Palermu úvod nové sezony naprosto nevyšel a sicilský klub jednu chvíli laškoval s pásmem sestupu, Fiorentina byla vždy pasována do role favorita na evropské poháry. Nyní se ale situace otáčí a oba kluby se paradoxně potkávají jako bezprostřední sousedé v tabulce.

A lepší formu má právě sicilský celek. Ten se může pyšnit něčím, co Fiorentině zoufale schází - kvalitním střelcem schopným rozhodovat zápasy. Tuto roli v Palermu obstarává především mladý zázrak jménem Paulo Dybala. Jistě, jeho reputace má tak vysokou úroveň také proto, že ji neustále přiživuje extravagantní prezident Palerma Maurizio Zamparini, jenž žene hráčovu cenu přes 40 milionů eur, ale za Dybalu hovoří především činy.

Již mnohokrát jsme viděli, že když má den, dělá si, cokoli se mu zlíbí s jakoukoli obranou. Dybalu ctí ale nejen technická stránka, protože dokáže svému týmu pomáhat i jinak. Za posledních osm po sobě jdoucích zápasů nebylo jediné utkání, ve kterém by mladík buď nevstřelil branku, nebo na ni alespoň nenahrál. I to ukazuje, že když je třeba, Palermo se má na koho spolehnout. Vidět to bylo i v posledním zápase. Palermo smetlo bezbranné Cagliari Calcio poměrem 5:0 a hlavním katem sardinského celku byl právě Dybala, autor dvou branek. Sicilskému celku se daří spíše na jeho vlastním poli, ale ani venku neprohrává často.

Trenér Iachini si po utkání s Cagliari pochvaloval přístup celého týmu, i když zdůraznil, že dostat se do formy po době, kdy nehrajete, je velmi složité. "Bylo to skvělé utkání. Povedlo se nám prakticky všechno, na co jsme sáhli. Měl jsem trochu obavy, jak na tom hráči budou. Když pár dní nehrajete a je přestávka, je dost složité dostat se zpět do formy. Fanoušci od vás vždycky očekávají maximum, ale není to snadné. Myslím, že jsme si ale udrželi stejné tempo a rytmus jako před Vánoci," těší Iachiniho.

Palermo ale netvoří jen Paulo Dybala. Hodně mu pomáhá také ofenzivní talent Franco Vázquez. Dynamické duo nastřílelo dohromady už čtrnáct branek a táhne Palermo za cílem mnohem vyšším, než jakým byla předsezónní záchrana. V současné chvíli je tým trenéra Beppeho Iachiniho už na osmé příčce a na příčky znamenající Evropskou ligu mu chybí jen pouhé dva body! Ty by mohl nasbírat už v dalším kole, protože Fiorentina se poslední dobou hodně trápí.

Fiorentině hodně chybí rozený střelec. Respektive střelec, který by dokázal rozhodovat zápasy. Rozených střelců má Fiorentina mnoho a její útok na papíře vyvolává bázeň. Vedle sebe se tísní Giuseppe Rossi, Mario Gómez, Khouma Babacar či talentovaný Federico Bernardeschi. Problém je, že se většina z nich vedle sebe tísní také na marodce. A když už se německý střelec Mario Gómez dostal na hřiště, většinou se z něj stal jen pouhý stín jeho někdejší reputace. Zahozená penalta v posledním ligovém klání mu také příliš neprospěla.

Fiorentina sehrála utkání s domácí Parmou, která se sice trápí, ale i ona dokáže využít zmatků v obraně soupeře. A že jich v kádru Fiorentiny bylo několik. Zejména bránění rohového kopu, z něhož Andrea Costa skóroval jako jediný střelec zápasu, vyvolává úsměvy na tvářích. Gómez k tomu ještě neproměnil penaltu a Fiorentina dohrávala utkání bez dvou vyloučených hráčů. Trápila se i herně, takže do zápasu s Palermem má trenér Vincenzo Montella o čem přemýšlet.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Tatarusanu - Tomovic, Basanta, Alonso - Joaquin, Mati Fernandez, Pizarro, Borja Valero, Vargas - Cuadrado - Gomez
Città di Palermo - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Munoz, G. Gonzalez, Feddal - Morganella, Rigoni, Maresca, Barreto, Laazar - Vazquez, Dybala
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.75 - 5.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Cagliari Calcio - AC Cesena  (neděle 15:00)
Ostudný debakl a příšernou premiéru trenéra Gianfranca Zoly teď bude chtít odčinit sardinské Cagliari. Nové tým Josefa Hušbauera se nachází na sestupových pozicích, ale ani případná výhra nad poslední Cesenou jejich postavení prozatím nezmnění.

Takovou premiéru si Zola jistě nepředstavoval. Cagliari převzal od Zdeňka Zemana, ale jeho první zápas skončil porážkou 0:5 nad Palermem. Sardiňané vůbec nezachytili začátek utkání a po vyloučení už neměli proti rozjetému Palermu sebemenší nárok. "Není to nejlepší začátek. Tato ztráta ale bude poučením mých hráčů, budeme tvrdě pracovat na zlepšení. Nemůžeme po porážce zoufat, ale musíme reagovat tím nejlepším možným způsobem," věří v lepší výsledky Gianfranco Zola.

Svoji krizi prožívá i Cesena, která po posledním kole dokonce spadla na úplně poslední místo. Společně s Parmou má sice devět bodů, ale o něco horší skóre. A také Cesena dostala v týdnu pořádně vypráskáno. Její svatostánek vyloupili hráči Neapole výsledkem 4:1. Každopádně Domenico Di Carlo zůstává optimistou. "Můžeme porazit kohokoliv, pokud nebudeme házet ručník do ringu po jednom inkasovaném gólu. Chceme-li si proti Cagliari odnést body, musíme omezit chyby, které děláme."

Cesena zatím zvítězila jen jednou a to v prvním utkání proti Parmě. Od té doby nevyhrála dlouhých šestnáct kol! Bilance mořských koníků je tak vskutku hrozivá.

Nahlédneme-li trošku do historie, zjistíme, že lepší vzájemnou bilanci má trochu překvapivě Cesena. Ta poslední duel sice s Cagliari prohrála, ale šlo o doposud jedinou porážku za posledních několik let. Cagliari bude postrádat několik klíčových hráčů, zejména Cossua a Ibarba. Vykartovaný je i Conti a Farías a mimo je i brankář Cragno. I na druhé straně jsou citelné ztráty, trenér Di Carlo nemůže počítat s Marilungem, Tabanellim, Lucchinim a Hugem Almeidou.
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Brkič - Balzano, Ceppitelli, Rossettini, Avelar - Dessena, Crisetig, Ekdal - Caio Rangel, Longo, Joao Pedro
AC Cesena - pravděpodobná sestava:
Leali - Volta, Capelli, Magnusson - Giorgi, Valzania, Cascione, Defrel, Mazzotta - Brienza, Rodríguez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 3.80 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Atalanta Bergamo - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Na Atleti Azzurri D'Italia se střetnou dva týmy, jenž jsou ohrožení sestupem. Domácí Atalanta přivítá Chievo a případný vítěz duelu se zase o něco více přiblíží vytoužené záchraně.

Atalanta sice konečně střílí góly, ale bodově si zatím moc nepřilepšuje. V posledních dvou kolech nastříleli svěřenci trenéra Colantuona pět gólů, ale získali jen dva body. Bergamaschi se tak aktuálně nacházejí těsně nad sestupovou propastí, před osmnáctým Cagliari mají čtyřbodový náskok.

V zimním přestupovém období potřebovali Bergamaschi oživit útok a to se podařilo příchodem Maurizia Pinilly, kterého si vypůjčili z Janova. Chilský útočník by mohl s Argentincem Germanem Denisem vytvořit velmi zajímavé ofenzivní duo. "Jsem rád, že jsem tady. Doufám, že se mi povede splatit důvěru, kterou ve mne klub má. Jsem připraven hrát a podat v útoku pomocnou ruku," prohlásil po svém příchodu právě chilský útočnék Maurizio Pinilla.

Chievo je na tom v tabulce podobně, na svého soupeře má jen jednobodový náskok a také ono se musí bát o záchranu. A současný problém Chieva tkví v nestřílení branek, což byl stejný problém, který ještě donedávna měla Atalanta. Fly Donkeys totiž za poslední tři kola vstřelili jediný gól (v derby Hellasu), ten ale paradoxně stačil na tři body.

Colantuono musí oeželet starty Cherubina, Estigarribii, Raimondiho i potrestaného Benalouaneho. O něco menší starosti má jeho trenérský protějšek Rolando Maran. V jeho kádru budou scházet Radovanovič, Botta a Hetemaj, posledně zmíněná dvojice je v karetním trestu.
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Zappacosta, Stendardo, Biava, Dramé - D'Alessandro, Baselli, Carmona, Moralez - Pinilla, Denis
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Bizzarri - Frey, Dainelli, Cesar, Zukanovič - Schelotto, Izco, Cofie, Birsa - Paloschi, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.20 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Juventus FC  (neděle 20:45)
Nedělní program Serie A je doslova napěchován zajímavými zápasy. Odpoledne čeká milovníky calcia římské derby, večer se utkají další dva celky, které bojují o ty nejvyšší příčky. Lídr z Turína přijede pod Vesuv, aby zde změřil síly s domácí Neapolí. Ta je ve formě a ráda by na první tým soutěže vyzrála.

S tím má ostatně své zkušenosti. A to zkušenosti poměrně čerstvé, protože svěřenci trenéra Rafaela Beníteze se s Juventusem Turín utkají podruhé za poslední tři týdny. Juventus svedl s Neapolí bitvu také v posledním oficiálním zápase loňského roku, když se oba celky střetly v rámci italského Superpoháru. Juventus Turín tehdy poslal do vedení hbitý Carlos Tévez, na něhož reagoval stejným počinem Gonzalo Higuaín. V prodloužení se opět ozval argentinský střelec Tévez, jenže i napodruhé se prosadil jeho krajan v dresu Partenopei. Na řadu přišly penalty a v nich byla úspěšnější Benítezova Neapol.

Juventus by opravdu potřeboval nějakou vzpruhu. Nedařilo se mu ani v minulém kole Serie A. V prvním poločase utkání proti Interu Milán sice jasně dominoval a předváděl rychlý a agresivní styl hry, jenže postupem času a s příchodem Lukase Podolského se Juventusu nepodařilo dostat se do tempa a nakonec z toho byla jen remíza. Jediný gól Interu Milán vstřelil Mauro Icardi, kterému se proti Juve dařilo již za časů, kdy oblékal dres Sampdorie Janov.

Neapol se naopak rozjela a její tempo naposledy odnesla Cesena. Skromný celek inkasoval čtyři branky a rozloučil se s utkáním potupnou prohrou. O čtyři branky Partenopei se podělili dva hráči Neapole, když se trefil José Maria Callejón a dvougólový Gonzalo Higuaín. Třetím střelcem Neapole byl Marek Hamšík, ale velký podíl na brance měl nešťastně zasahující Daniele Capelli. Jediný zásah Ceseny stál za to a na kontě jej měl Franco Brienza. Ani jeho akce ale na zastavení Partenopei nestačila.

Lednové přestupní období je v plném proudu a z těchto dvou celků jej zatím jasně ovládla Neapol. Ta si pořídila dvě nové akvizice. Koupila útočníka Sampdorie Manola Gabbiadiniho, další novou tváří v kabině SSC pak bude chorvatský obránce Ivan Strinić. Manolo Gabbiadini dal letos ve třinácti zápasech sedm branek, sedmadvacetiletý obránce Strinić se upsal Neapoli poté, co mu vypršela smlouva v Dněpru Dněpropetrovsk. Juventus neustále usiluje o hráče, který by hrál na pozici trequartisty. Zatím se zde usadil Chilan Arturo Vidal, ale trenér Massimiliano Allegri požaduje dalšího hráče. Nevyšel mu Shaqiri, mimo jeho dosah zřejmě bude také Javier Pastore. Posledním z dlouhé řady adeptů je Wesley Sneijder.

Neapol zvládla minulé utkání a trenér Rafael Benítez zářil štěstím. Dobrý pocit musel mít také z pohledu na minulé souboje. Neapol na Juventus vyzrála nejen v Superpoháru, ale také v rámci Serie A. Poslední termín v březnu loňského roku byl pro Neapol vítězný, neboť jí stačily zásahy od Josého Callejóna a Driese Mertense k tomu, aby si připsala tři body. Trenér Rafael Benítez měl mnoho důvodů k optimismu a na předzápasové tiskové konferenci zdůraznil že hlavním cílem jeho hráčů je výhra a postup tabulkou.

"Pro nás je to hodně důležitý zápas, protože hrajeme proti skvělému týmu. Něco podobného nás vždycky motivuje k co nejlepšímu výkonu a já doufám, že naši hráči předvedou něco výjimečného. Víme, že hlavní bude kontrola zápasu. Když se nám to povede, můžeme pomýšlet na vítězství. Moc rád bych viděl podobného ducha jako proti Ceseně. Hráči napadali soupeře, vzadu si byli jistí a celá hra byla dynamická. Pokud nebudeme stejně motivováni, nemůžeme proti Juventusu Turín uspět," uvědomuje si Benítez.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Rafael - Maggio, Koulibaly, Albiol, Britos - Gargano, Lopez - Callejon, Hamšík, Mertens - Higuaín
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra - Marchisio, Pirlo, Pogba - Vidal - Tevez, Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.00 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
US Sassuolo - Udinese Calcio  (sobota 18:00)
Po senzační výhře na San Siru ztrácí Sassuolo na evropské poháry už jen čtyři body, a jelikož s jídlem roste chuť, bude chtít v domácím zápase s Udinese jednoznačně zvítězit. Zvláště když hostům se nedaří podle představ.

Více než skvěle vstoupilo do další sezony Sassuolo, které zvítězilo na půdě AC Milán 2:1. Neroverdi se na svého soupeře dobře připravili, a i když brzo prohrávali, dokázali skóre otočit. Sassuolo se zároveň posunulo už na desáté místo a je mnohem blíže evropským pohárům než sestupovým pozicím. Domácí v tomto kole vyzvou Udinese, kterému se nedaří a případný zisk dalších tří bodů by znamenal další krok k vytyčenému cíli.

Zatímco Sassuolu se daří, totéž se nedá říci o Udinese. Bianconeri za poslední dva a půl měsíce porazili jen Inter Milán, jinak kráčejí od porážky k porážce. Nevyšlo jim ani poslední kolo, ve kterém podlehli nejtěsnějším rozdílem římskému AS a v tabulce už spadli na dvanácté místo.

Andrea Stramaccioni nicméně věří, že jeho tým se vrátí do formy, kterou měl na začátku sezony, kdy se pohyboval na pohárových pozicích.

Oba týmy se zatím utkaly jen dvakrát a to v minulé sezoně. Udine zvládlo stoprocentně oba duely, ale v žádném případě se nedá říci, že by bylo favoritem. Vzhledem k aktuální formě je to spíše naopak.

Sassuolo se musí obejít bez Saphira Taidera, který se připravuje na africký šampionát, mimo budou také gólman Pegolo, Manfredini a Peluso. Stejná je situace i v táboře hostí, kouč Stramaccioni nemůže spoléhat na služby Muriela, Badua, Wagueho, Evangelisty, Zapaty, Pasquala a Pinziho.
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Vršaljko, Cannavaro, Acerbi, Longhi - Biondini, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Zaza, Sansone
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Karnezis - Danillo, Domizzi, Heurtaux - Widmer, Allan, Guilherme, Koné, Gabriel Silva - Geijo, Théréau
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.20 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Turín FC - AC Milán  (sobota 20:45)
Odčinit ostudnou domácí porážku se Sassuolem bude úkolem milánského AC, které cestuje na půdu Turína. Ten se zatím plácá ve druhé polovině tabulky, nicméně na rozdíl od Milána musí válčit na evropské frontě. A ještě jedna věc, Granata přivítá "ztraceného" syna Alessia Cerciho, byť v dresu Rossoneri.

Jestli Alessio Cerci nastoupí od začátku, je nejisté a spíše méně pravděpodobné. Nová akvizice, příchozí z Atlética Madrid, byla u poslední porážky Milána se Sassuolem, coby střídající hráč, každopádně jaké jiné jméno by se mělo v souvislosti s tímto zápasem skloňovat? "Pokud bych v sobotu vstřelil gól, nebudu ho slavit. Jakpak bych ho mohl slavit? Mám tetování, které je věnováno Turínu, je to klub a místo, které zůstalo v mém srdci. Doufám, že budu mít dobré přijetí, dal jsem do tohoto klubu své srdce a celou duši. Nicméně v sobotu budu myslet jen na jednu věc, jak pomoci Milánu znovu vítězit," rozhovořil se nejsledovanější muž blížícího se střetnutí Alessio Cerci.

AC Milán po porážce se Sassuolem spadl zpátky nohama pevně na zem a jeho ztráta na Ligu mistrů se prohloubila už na pět bodů. Svěřenci Filippa Inzaghiho teď potřebují nutně zvítězit, aby se propast mezi nimi a milionářskou soutěží ještě více nerozevřela. Milánští budou v Turíně favoritem a to nejen dle názvu klubu, ale také dle vzájemné bilance. Granata naposledy zvítězila nad AC v roce 2001. Na druhou stranu v loňské sezoně skončily oba zápasy nerozhodnými výsledky.

Turín má stejně jako Milán co napravovat. První část sezony se až na představení v EL nevyvedla dle představ, a aby si i v příštím ročníku zahrál Evropskou ligu, bude muset pořádně přidat. Pravdou je, že momentálně drží Granata čtyřzápasovou sérii bez porážky, ale z toho hned třikrát si dělila body, naposledy s Chievem za výsledek 0:0.

Domácím budou chybět Amauri a Barreto, jinak může trenér Ventura počítat se všemi hráči. Marodka se zredukovala i Milánu, přesto se musí obejít bez Hondy, jenž je na asijském šampionátu, Van Ginkela a Bonery.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Padelli - Maksimovič, Glik, Moretti - Vives, Gazzi, Farnerud, Darmian - El Kaddouri - Quagliarella
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Diego López - Abate, Alex, Méxés, Armero - Montolivo, De Jong, Muntari - Bonaventura, Ménez, El Shaarawy
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Juventus FC17124135:840
2.AS Řím17123229:1139
3.SS Lazio1793531:1930
4.SSC Neapol1786332:2130
5.Janov CFC1776423:1727
6.UC Sampdoria1769222:1727
7.AC Milán1767426:2025
8.Città di Palermo1767427:2625
9.ACF Fiorentina1766521:1424
10.US Sassuolo1758419:2223
11.Inter Milán1757526:2422
12.Udinese Calcio1764720:2322
13.Empoli FC1739517:2218
14.Turín FC1746712:1818
15.Hellas Verona1746718:2718
16.Chievo Verona1745812:1917
17.Atalanta Bergamo1737713:2316
18.Cagliari Calcio1726921:3412
19.Parma FC17311317:369
20.AC Cesena17161014:349
Bodové odečty
Parma FC-1za pozdní plnění finančních závazků

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (923)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele