Serie A - preview 15. kola

01.12.2017, 08:50, aktualizováno 04.12.2017, 08:12
Previews
Týmy ze druhé poloviny tabulky obstarají pondělní dohrávky patnáctého kola italské nejvyšší soutěže. Hellas Verona hostí Janov a pokud vyhraje, dostane se ze sestupových pozic. V souboji dvanáctibodových zase budou měřit síly Crotone a Udinese...
FC Crotone - Udinese Calcio  (pondělí 19:00)
Crotone zažívá hodně špatné období a naposledy si v poháru připsalo již třetí porážku v řadě. Sebrat body v pondělní dohrávce nebude pro tým trenéra Nicoly vůbec jednoduché, protože na stadion Ezio Scida zavítá motivované Udinese.

Udinese nedávno změnilo trenéra a doufá, že brzy vylepší i své postavení v tabulce. Dlouhodobý pobyt kolem pásma sestupu mu nedělá dobře a fanoušci doufají, že se klub velmi brzy vymaní z ohrožené propasti a postoupí výš. Za úkol to má trenér Massimo Oddo, který se před pár týdny ujal kormidla Zeber. Udinese totiž ještě nikdy nezažilo horší start po prvních třinácti kolech.

Udinese má za sebou zápas s Neapolí a také s Cagliari, přičemž v obou mělo shodné skóre - soupeř vyhrál pokaždé 1:0. Náladu si Bianconeri zlepšili až v pohárovém utkání, do něhož jako by směřovali veškeré své újmy a trápení. Perugia v Udine žalostně padla 8:3 pro domácí a Udinese může opět volně dýchat. Hlavní hvězdou byl zkušený veterán Maxi López, který měl na svědomí čtyři branky.

A další plánuje vstřelit Crotone. "Jsem moc rád, že jsem ty góly dal. Jsem útočník, takže střelba gólů je moje primární odpovědnost. Především to ale ukazuje, že na sobě pracuji a neustále se chci zlepšovat, to je pro mě důležité. Vím, že tím pomáhám celému týmu a trenér Oddo hodně dbá na týmovou spolupráci. Věřím, že se brzy dostaneme výš, jen v tomhle trendu musíme pokračovat," míní zkušený útočník.

Crotone tak dobré pocity mít nemůže, protože nestačilo na Janov a se soutěží se loučí. I s tímto duelem prohrálo už tři utkání v řadě, naposledy v lize dokázalo Juventusu Turín vzdorovat jen první poločas. Crotone ale ví, že naposledy doma Udinese porazilo a bude to chtít zopakovat. Koncem května rozhodl dramatický souboj Marcus Rohdén.

Oba celky se pohybují hodně blízko sestupové hranici, blíže to má Crotone. Domácí jsou aktuálně na patnáctém místě v tabulce a mají 12 bodů. Udinese je o příčku výše jen proto, že má lepší skóre. Crotone se bude muset obejít bez zraněných Kragla s Tumminellem a kvůli kartám nenastoupí Ante Budimir.
FC Crotone - pravděpodobná sestava:
Cordaz - Sampirisi, Ajeti, Ceccherini, Pavlović - Rohden, Barberis, Mandragora, Stoian - Trotta, Tonev
Udinese Calcio - pravděpodobná sestava:
Scuffet - Angella, Danilo, Samir - Widmer, Jankto, Fofana, Barák, Adnan - De Paul - Perica
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.87 - 3.13 - 2.81
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Hellas Verona - Janov CFC  (pondělí 21:00)
Hellas a Janov svedou ve městě Romea a Julie důležitou záchranářskou bitvu. Ani jeden z týmů si nemůže příliš vyskakovat, na druhou stranu poslední kola napověděla, že by jejich výsledková krize mohla být zažehnána.

Jak Hellas, tak i Janov prožily mimořádně povedený týden. Veronský celek v lize po dlouhé době zvítězil a navíc na půdě přímého konkurenta v boji o záchranu Sassuola, ale z psychického hlediska se jeví ještě důležitější výhra v derby nad Chievem v rámci Italského poháru. Kouč Pecchia tak může být maximálně spokojen a sám doufá, že se jeho týmu podaří na výtečné výkony navázat a uspět doma s dalším přímým konkurentem v boji o záchranu Janovem.

Grifové mají za sebou podobný týden jako Hellas. V lize zvítězil na půdě Crotone 1:0 a vše stvrdili mimořádně cennou remízou s AS Řím. Dařilo se i v poháru, kde vyřadili ze hry opět Crotone a znovu to bylo po nejtěsnějším výsledku.

Oba celky od sebe dělí pouhý bod a navzdory dobré aktuální formě jsou stále ve vážné situaci. Hellasu dokonce patří předposlední místo, když horší už je jen Benevento. Na druhou stranu Hellas dělí od nesestupových pozic pouze bod.

Trenér Hellasu Pecchia se musí vypořádat s absencemi zkušeného útočníka Pazziniho a mimo hru jsou i Bianchetti, Zaccagni a potrestaný obránce Heurtaux. Grifové zase nastoupí bez Galabinova a Pellegriho, oba si léčí blíže nespecifikované zranění.
Hellas Verona - pravděpodobná sestava:
Nícolas - Romulo, Caceres, Caracciolo, Souprayen - Zuculini,Büchel - Cerci, Valoti, Verde - Kean
Janov CFC - pravděpodobná sestava:
Perin - Izzo, Spolli, Zukanovič - Rosi, Rigoni, Veloso, Bertolacci, Laxalt, Taarabt - Panděv
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.49 - 3.38 - 2.26
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Benevento Calcio - AC Milán  (neděle 12:30)
AC Milán vstupuje do další nové etapy. Po odvolání Vincenza Montelly se kormidla Rossoneri ujal jejich někdejší hráč Gennaro Gattuso a jeho úkolem bude povznést AC na vyšší pozice. Premiéru u prvního týmu si odbude na půdě nejhoršího celku Serie A Beneventa.

Vedení milánského AC došla s Montellou trpělivost po další bodové ztrátě, tentokráte doma s Turínem. Jeho nástupcem se stal dosavadní trenér Primavery Gennaro Gattuso a pro Milán nepůjde o zas tak něco nového. Rossoneri vedli relativně nedávno jeho bývalí kolegové z týmu Clarence Seedorf, Fillippo Inzaghi nebo Cristian Brocchi. Ani jeden z nich nakonec nebyl úspěšný.

Dost se spekuluje o tom, že Gattuso je pouze dočasná náhrada a dříve nebo později se kormidla chopí starý známý Carlo Ancelotti. Ať už to dopadne jakkoliv, je jasné, že Milán pod Gattusem potřebuje začít vyhrávat, protože cíl vrátit se do Ligy mistrů nadále zůstává.

Z domácí soutěže to ale bude obtížné. Gattusovi svěřenci ztrácejí na čtvrté místo už propastných čtrnáct bodů, a tak se jako schůdnější cesta jeví ta přes Evropskou ligu.

Každopádně Gattuso začne proti Beneventu a musí zvítězit. Cokoliv jiného bude považováno za velký neúspěch, vždyť Benevento ještě nedokázalo obrat nikoho o body. "Bude to bitva. Je pravda, že Benevento má nula bodů, ale od doby, kdy tým převzal Roberto De Zerbi, se změnilo. Jsou nebezpeční a mají silnou mentalitu. Budeme hrát ve vášnivé atmosféře a myslím si, že proti Juventusu a Atalantě si Benevento zasloužilo více," prohlásil na adresu soupeře nový milánský kouč. "Musíme zavřít oči a představit si, že je to finále Ligy mistrů. Je to pro nás důležité," dodal Gattuso.

Benevento na první body stále čeká. Nováček soutěže se sice herně zlepšil, ale to samo o sobě Serii A nezachrání. De Zerbiho hoši ztrácejí na nesestupové pozice už deset bodů.

Beneventu bude chybět potrestaný kapitán Lucioni a trojice zraněných hráčů - Iemmello, Ciciretti a Lazaar. To Milánu se marodka vyprázdnila, zbývá na ní už jen obránce Conti.
Benevento Calcio - pravděpodobná sestava:
Brignoli- Letizia, Antei, Costa, Di Chiara - Del Pinto, Cataldi, Chisbah - Lombardi, Armenteros, D'Alessandro
AC Milán - pravděpodobná sestava:
Donnarumma - Musacchio, Bonucci, Romagnoli - Abate, Kessié, Montolivo, Rodríguez - Suso, Kalinić, Bonaventura
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.85 - 5.59 - 1.34
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Bologna FC - Cagliari Calcio  (neděle 15:00)
Boloňa se po třech nezdarech v řadě zase vrátila na vítěznou vlnu a proti Cagliari bude usilovat o třetí vítězství za sebou. Sardiňané cestují na sever Itálie s cílem odčinit ostudné vyřazení z poháru od třetiligového Pordenone.

Zatím je to pro Boloňu zvláštní sezona. Tým se pohybuje v klidnějším středu tabulky a může být víceméně spokojen. Na druhou stranu potenciál vést si ještě lépe tu je. Jak jinak si vysvětlit sérii výher, kterou posléze střídá série porážek. Jinými slovy Boloňa má problém s ustálením svých výkonů.

Jistá nevyrovnanost se dá názorně ukázat i na konkrétních zápasech. Boloňa doma dokázala obrat o body Inter Milán nebo Sampdorii, aby pak ztratila všechny body s o záchranu hrajícím Crotone.

Dlouhou sérii bez vítězství má už nějaký týden za sebou Cagliari a v posledních pěti kolech dokázalo hned třikrát zvítězit a výrazně si pomoct v ligové tabulce. Sardiňané posbírali body přesně tam, kde potřebovali, to znamená s Beneventem, Hellasem i Udinese. Naposledy pak dle předpokladů nestačili na Inter Milán. Cagliari samozřejmě pocestuje na sever Itálie s cílem získat body, ale také odčinit nečekanou porážku s Pordenone, tedy s třetiligovým mužstvem. To zvítězilo na Sardinii zcela překvapivě 2:1.

Cagliari je jedním ze tří týmů, který v letošní sezoně ještě nedokázal ani jednou remizovat. Dělbu bodů nepoznaly ani Udinese a logicky Benevento.

Tým Roberta Donadoniho se bude muset obejít bez potrestaného stopera Torosidise a to není jediná ztráta. Mimo hru jsou kvůli zranění Di Francesco, Falletti a Gonzalez. Cagliari se zase na Renato Dall'Ara představí bez Cragna a mimo hru je i útočník Sau.
Bologna FC - pravděpodobná sestava:
Mirante - Mbaye, De Maio, Maietta, Masina - Poli, Pulgar, Donsah - Verdi, Destro, Palacio
Cagliari Calcio - pravděpodobná sestava:
Rafael - Romagna, Pisacane, Ceppitelli - Faragó, Ionita, Cigarini, Barella, Padoin - Joao Pedro, Pavoletti
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.17 - 3.40 - 3.69
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
ACF Fiorentina - US Sassuolo  (neděle 15:00)
Sassuolo i s novým trenérem Giuseppem Iachinim zavítá do Florencie k utkání s místní Violou. Fiorentina nepatří mezi oblíbené soupeře, Neroverdi jí dokázali porazit všudy všeho jen jednou v památném utkání v roce 2014. Tehdy se na Artemio Franchi zrodil výsledek 4:3 ve prospěch Sassuola.

Ale to už je více jak tři roky zpátky. Od té doby Sassuolo nad Fiorentinou nikdy nevyhrálo a to spolu hrály oba celky šestkrát. Fiorentina letos rozhodně neoslňuje a bojům o evropské poháry se zatím "úspěšně" vyhýbá. Kouč Stefano Pioli nemá na růžích ustláno, navíc jeho tým už čtyři kola nedokázal zvítězit a v tabulce se propadl až do její druhé poloviny, tedy na dvanácté místo.

Jenomže ani Sassuolo si nemůže vyskakovat, ba je na tom dokonce ještě hůře. Domácí porážku s Hellasem už odnesl kouč Cristian Bucchi a jeho nástupcem se stal třiapadesátiletý rodák z Ascoli Piceno Giuseppe Iachini. Ten v minulosti nepříliš úspěšně trénoval Palermo nebo Udinese. Každopádně jde o zkušeného kouče, který by mohl hráčům Neroverdi přeci jenom pomoci.

Iachini už má za sebou úspěšnou premiéru. Sassuolo se představilo v Coppa Italia doma s Bari a zvítězilo 2:1.

Fiorentina bude takřka v kompletním složení, jediným vroubkem dlouhodobě zůstává zraněný Hristov. Oproti tomu je situace Sassuola téměř vážná. Kouč Iachini nemůže počítat s šesticí hráčů, a tak se na trávníku ve Florencii neobjeví Adjapong, Biondini, Dell'Orco, Frattesi, Letschert a Duncan.
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Sportiello - Laurini, Pezzella, Astori, Biraghi - Benassi, Badelj, Veretout - Chiesa, Simeone, Théréau
US Sassuolo - pravděpodobná sestava:
Consigli - Gazzola, Cannavaro, Acerbi, Peluso - Mazzitelli, Magnanelli, Missiroli - Berardi, Matri, Politano
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.58 - 4.31 - 6.07
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Inter Milán - Chievo Verona  (neděle 15:00)
Z výsledku pátečního šlágru mezi Juventusem Turín a Neapolí by mohl nejvíce těžit úplně jiný celek. A totiž Inter Milán, který pod vedením Luciana Spallettiho kráčí neochvějně za výhrou a neustále posiluje svou pozici. Tu teď vyzkouší Chievo Verona.

Inter Milán se pod vedením Luciana Spallettiho dokázal chytit téměř okamžitě a potvrdil starou známou pravdu kolující mezi fanoušky. Inter má velmi dobrý kádr, jenže často ho v posledních letech sráželi trenéři. Spalletti přišel s pověstí muže, který má jasnou vizi, umí z hráčů dostat maximum a stmelit je v něco většího než jsou sami. V Interu k tomu dostal čas i prostředky.

Inter spolu s Neapolí zůstává jediným duem týmů, které ještě neprohrály. Je tomu tak i po posledním kole, v němž Inter narazil na Cagliari. Po utkání s Atalantou mu chvíli trvalo, než se na hřišti rozkoukal, ale nakonec si s domácími poradil jasně 3:1. A opět u toho byl Mauro Icardi, který vstřelil dvě branky a v podstatě rozhodl o třech bodech. Tím se Icardi dostal na metu 15 ligových branek za dobu 14 zápasů a nadále potvrzuje, že je pro Inter nepostradatelný.

Kapitán Nerazzurri vede právem tabulku střelců a zatím s ním drží krok jen Ciro Immobile. Rád by se na špici tabulky střelců osamostatnil a využil toho, že Immobileho forma trochu pokulhává. Není důvod, proč by se mu to proti Chievu nemělo podařit, jakkoli defenzivní pověst Chievo má. Inter s ním hrát umí a to velmi dobře. Za posledních 17 let odváželi Mussi Volanti z Milána výhru jen v jednom případě!

Navíc trenér Spalletti hodlá vždy sázet na nejsilnější možnou sestavu a nechce nikoho šetřit. Před utkáním ostatně uvedl: "Někdo si myslí, že proti menším týmům budeme nasazovat hráče, kteří tak často nehrají nebo že nebudeme tak připravení či motivovaní. To je nesmysl, protože my chceme vždy vyhrát, připravuji tým stále stejně. Ať už by to bylo Chievo nebo Juventus, můžete se spolehnout, že uděláme maximum. Plánuji nasadit nejsilnější možnou sestavu."

To pro Chievo není zrovna dobrá zpráva. Verona teď chvíli žila atmosférou derby, která má ve městě vždycky speciální ráz. Chievo narazilo na svého soka v rámci Coppa Italia a tudíž nemá tolik prostoru pro odpočinek či přípravu na další kolo. Při pohledu na tabulku se sice nemusí třást strachy, ale ani současné deváté místo není zárukou kvalitní sezony. Mezi sedmým a dvanáctým místem panuje rozdíl jen dvou bodů.

Chievo si v posledním ligovém kole vysloužilo tři body v utkání proti Spalu, i když muselo pořádně zabrat, aby trápícího se nováčka z Ferrary porazilo. Spal totiž venku vedl po vlastní brance stopera Cesara. Ještě že domácí mají střelce Roberta Ingleseho, který v průběhu druhé půle dvěma svými góly otočil utkání ku prospěchu Chieva.

A z výsledku byl samozřejmě nadšen. "Máme velkou radost z toho, že se nám v poslední době daří. Především utkání se Spalem bylo prověrkou našeho charakteru, protože ten se ukáže ve chvíli, kdy prohráváte. My jsme se nevzdali a odměnou za to nám byly tři body. Jsem tu moc šťastný a doufám, že svými góly spoluhráčům ještě mnohokrát pomohu. Chceme udělat dojem i na Inter, který je ve skvělé formě," dodal zkušený útočník.
Inter Milán - pravděpodobná sestava:
Handanović - D’Ambrosio, Škriniar, Ranocchia, Santon - Joao Mario, Valero - Candreva, Brozović, Perišić - Icardi
Chievo Verona - pravděpodobná sestava:
Sorrentino - Cacciatore, Gamberini, Tomović, Gobbi - Hetemaj, Rigoni, Bastien - Birsa - Inglese, Meggiorini
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.44 - 4.81 - 7.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
UC Sampdoria - SS Lazio  (neděle 20:45)
Hodně náročné utkání čeká Lazio, které svede bitvu na stadionu Luigi Ferraris v Janově. Biancocelesti v posledních týdnech ztratili vynikající formu a v tabulce se propadli až za svého městského rivala AS. Navíc ze zadních pozic tlačí na Lazio právě Sampdoria, která tady před nedávnem přejela Juventus.

Na druhou stranu výkony Sampdorie na hřištích soupeřů celkový dojem kazí. Námořníci v minulém kole odjeli s prázdnou z Boloni, předtím nestačili na Inter respektive Udinese a vždy přitom inkasovali minimálně tři branky. Jestli se ale Sampdoria v letošní sezoně o něco opírá, je to o stadion Luigi Ferraris. Po Juventusu a Interu má totiž nejlepší domácí bilanci! Vlastně můžeme s klidem říci, že nejlepší, protože z šesti duelů všech šest vyhrála. Navíc zvládla i derby s Janovem, ve kterém byla formálně psána jako hostující tým.

Dobrou sezonu prožívá i Lazio, i když v posledních kolech tak trochu ztratilo dech a tři soutěžní zápasy v řadě nevyhrálo. Zlomovým okamžikem se ukázalo být městské derby s AS, protože od porážky v něm Inzaghiho parta nevyhrála, nýbrž pouze dělila body jak s Vitesse Arnhem v Evropské lize, tak i o minulém víkendu s Fiorentinou. Vždy shodně 1:1.

Lazio tedy prozatím opustilo první čtyřku a v Janově bude hájit páté místo, protože i to je v případě porážky v ohrožení. Jak už bylo řečeno, Sampdoria letos doma neztratila ani bod a porazila takové týmy jako AC Milán nebo naposledy Juventus. Nad Starou dámou dokonce vedla už 3:0.

Námořníci budou bez Striniče a Linettyho, což jsou sice znatelné ztráty, ale kouč Giampaolo za ně má adekvátní náhrady. O něco hůře se skládala sestava Simone Inzaghimu, na marodce jsou totiž Abukar, Nani, Anderson, Di Gennaro, Jordao a Wallace.
UC Sampdoria - pravděpodobná sestava:
Viviano - Bereszynski, Silvestre, Ferrari, Murru - Barreto, Torreira, Praet - Ramírez - Quagliarella, Zapata
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Strakosha - Bastos, De Vrij, Radu - Marušič, Parolo, Leiva, Milinkovič, Lulič - Luis Alberto, Immobile
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.70 - 3.77 - 2.04
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Turín FC - Atalanta Bergamo  (sobota 20:45)
V sobotu je v Itálii na programu jen jediný zápas. Domácí Turín po minulé remíze s AC Milán chce konečně vyhrát a má k tomu jako bonus domácí prostředí. Jeho soupeřem je ale Atalanta Bergamo, která zvládla pondělní dohrávku a posunula se právě před Turín.

Turín je hodně ambiciózním týmem, který už léta pokukuje po pohárech. Stále se mu ale nedaří do nich proniknout, i když trenér Siniša Mihajlović není špatným lodivodem a také kostra týmu je velmi zajímavá. Ani se střeleckým umem dvojice Immobile - Ljajić se ale Turín zatím letos nedostává nějak blíže svému snu a aktuálně mu patří až 11. místo.

O tom, jaké to v Evropě je, mu někdy po utkání může povyprávět právě Atalanta. Po dlouhých sedmadvaceti letech odmlky a strádání se totiž Orobici dokázali dostat až do základní skupiny Evropské ligy a ještě v ní kohokoli docela zaskočit. Naposledy se obětí Atalanty stal znovu Everton, který dokonce na své půdě dostal od Italů pět branek! Orobici se bijí o první příčku se slavným Lyonem, což čekal před začátkem skupin jen málokdo.

V Serii A už to taková paráda není a střed tabulky je pro Atalantu momentálně dobrou zprávou. Než se mužstvo naučí zvládat rytmus více soutěží najednou a Gasperini najde potřebnou kvalitu i vyváženost, chvíli to trvá. Zvláště přelom října a listopadu byl pro Atalantu hodně náročnou fází a k současnému desátému místu pomohla hráčům La Dea až minulá výhra nad Beneventem. Domácí proti nováčkovi spasila hvězda posledních dní, záložník Bryan Cristante.

Ani Turín neodehrál v minulém kole vůbec špatné utkání. Hvězdami nabité, i když dost roztřesené AC Milán nakonec jen remizovalo, aniž by Turínu dokázalo vstřelit branku. Schopnost střílet branky ale dlouhodobě nejde ani Turín a ani návrat střelce Andrey Belottiho po zranění to zatím nezlepšil. Býci si za posledních deset soutěžních duelů připsali jen dvě výhry a jejich forma je hodně střídavá.

Prezident Urbano Cairo po posledním pohárovém klání s Carpi v minulém rozhovoru pro Torino Channel zdůraznil: "Máme dobrý kádr a věříme v projekt, který roky zlepšujeme. Vidím na našem mužstvu zlepšení, po minulém kole víc odhodlání i radosti. Máme teď jen trochu smůlu se střelbou branek, ale jsem přesvědčen, že se to brzy zlepší. Atalanta má dost kvalitní kádr, bude to dle mého názoru hodně vyrovnaný duel," dodal zkušený prezident.

Když se Atalanta ukázala v Piemontu naposledy, na Stadio Olimpico nakonec vládla remíza. Hosté sice po brance domácího záložníka Iaga Falquého prohrávali, ale dokázali si nakonec poradit a srovnali zásluhou Petagny. Za posledních deset let se ale Orobici radovali z výhry v Turíně jen jednou.
Turín FC - pravděpodobná sestava:
Sirigu - De Silvestri - N’Koulou, Lyanco, Ansaldi - Obi, Rincon, Baselli - Ljajić, Belotti, Iago Falqué
Atalanta Bergamo - pravděpodobná sestava:
Berisha - Toloi, Caldara, Masiello - Hateboer, Cristante, Freuler, Spinazzola - Iličić, Petagna, Gomez
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.76 - 3.41 - 2.71
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
AS Řím - SPAL 2013  (pátek 18:30)
V pátek večer se římské AS na Stadio Olimpico pokusí zapomenout na poslední nezdar v Serii A. Kromě výhody domácího prostředí může spoléhat také na plnou lavičku a únavu soupeře. Spal totiž ještě v týdnu absolvoval náročné utkání Coppa Italia.

Trochu netradičně už v pátek zahájí další kolo Serie A, což navíc podpoří dvěma šlágry. Vzhledem k příštímu týdnu a rozhodující části Ligy mistrů totiž své duely odehraje AS Řím, Neapol a Juventus Turín již v pátek. Jako první na řadu přichází od půl sedmé duel AS Řím s hostujícím nováčkem, Spalem. A pro oba týmy to bude zápas hodně důležitý.

AS především proto, že nechce ztratit kontakt s prvními třemi týmy. V minulém kole se navíc jeho naděje o třech bodech rozplynuly a Vlci si připsali první remízu v sezoně. Utkání sice začalo pro hosty dobře, když se po změně stran trefil Stephan El Shaarawy, jenže poté vrazil kapitán De Rossi facku soupeřícímu Lapadulovi a kromě toho, že mu byla udělena rovnou červená karta, kopal Janov také penaltu. K ní se postavil právě Gianluca Lapadula a nemýlil se.

Vlci potřebovali dobrý výsledek také pro povzbuzení morálky, která po porážce od Atlética Madrid v Lize mistrů není zrovna ideální. Římský celek chtěl bojovat o první místo ve skupině, ale v tuto chvíli nemá jisté ani druhé. K tomu mu však stačí jen bod proti hostujícímu Karabachu a nikdo v Římě si nepřipouští scénář, že by hosté vyhráli.

Dobrou zprávou pro trenéra Di Francesca je zdravotní stav Patrika Schicka, který si už proti Janovu připsal pár minut a rozhodně oživil kombinačně strnulou hru AS. Kromě De Rossiho absence na dva zápasy se ale zranil také útočník Grégoire Defrel a Diego Perotti. K dispozici pak ještě dlouho nebude ani Rick Karsdorp. Hosté přijedou bez trojice Della Giovanna, Meret a Costa, zatímco zpět do hry se vrací Viviani, Antenucci a Salamon.

Právě útočník Defrel dostal šanci vyjádřit se při benefiční návštěvě nemocnice k současnému kádru a řekl: "Samozřejmě mě hodně mrzí, když vidím, že si nějaký týden zase nezahraji, protože jedno zranění střídá druhé. Nikdy to není nic vážného a to ani v tomto případě, ale tak dlouhá pauza je deprimující. Chceme v této sezoně dojít hodně daleko, počínaje Serií A po Ligu mistrů. Věříme, že máme dostatek kvality i chuti na to vyhrávat. Tohle je skvělý tým a všichni jsme jednotní."

Spalu se nedaří mnohem víc, a to ani na jedné frontě. V Serii A se pohybuje kolem pásma sestupu a v tuto chvíli dokonce v něm. Na kontě má jen deset bodů a dostal 23 branek. Při posledním výjezdu z Ferrary prohrál na půdě Chieva Verona 2:1, ačkoli od 17. minuty vedl. Aby toho nebylo málo, v úterý večer sehrál odvetné utkání Coppa Italia proti Citadelle a nestačil na ni, takže se se soutěží loučí. AS Řím ale porazit dokázal a naposledy v roce 1964 s ním remizoval.

Trenér Leonardo Semplici ale odolává vyhazovu a věří, že v pátek jeho tým soupeře překvapí. "Máme teď velké problémy koncentrovat se, udělali jsme jen dvě hloupé chyby, které náš soupeř potrestal. Chtěli jsme dojít dál, to je jasné. Teď se ale musíme soustředit jen na duel s Římem, což bude další velká výzva. Věřím, že společně můžeme uhrát dobrý výsledek, ani Řím není v optimálním rozpoložení," dodává trenér Semplici.
AS Řím - pravděpodobná sestava:
Alisson - Florenzi, Manolas, Juan Jesus, Kolarov - Nainggolan, Gonalons, Pellegrini - El Shaarawy, Džeko, Schick
SPAL 2013 - pravděpodobná sestava:
Gomis - Vaisanen, Vicari, Felipe - Lazzari, Schiattarella, Viviani, Mora, Mattiello - Borriello, Paloschi
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.26 - 6.41 - 12.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
SSC Neapol - Juventus FC  (pátek 20:45)
Páteční program Serie A nabízí dva zápasy a především ten druhý bude opravdovým šlágrem kola. Odehraje se totiž v Neapoli, ještě před posledním utkáním skupin Ligy mistrů zavítá Juventus Turín. Konečně tak dochází na očekávaný střet o titul!

Souboj o titul se až doposud vedl na dálku. Teď nadchází trochu netradiční hodina, kdy se do sebe oba soupeři pustí přímo. Jak už tomu bývá zvykem, Juventus Turín hodlal opět potvrzovat svou formu a dojít si pro další Scudetto. Tento ročník mu ale vyvstal jeden velmi těžký soupeř, který jej v tabulce už dokázal předhonit. A nyní jej zve do svého chrámu, aby jej konečně pokořil.

O tom, že se hlavní hvězdy Neapole před sezonou vzájemně dohodly zůstat, protože v tomto roce konečně chtějí ukončit nadvládu Juventusu, bylo napsáno už mnoho řádků. Z kabiny Neapole i celého klubu touha vyhrát letos trofej vyzařovala prakticky od začátku sezony a hráči podle svého snu jednají také na hřišti. V Lize mistrů sice strádají víc, než by se čekalo, ale na domácí scéně Serie A zatím plní svůj sen.

V tuto (dost možná rozhodující) chvíli jsou právě Partenopei na prvním místě tabulky. Dovedla je sem vzájemná spolupráce, drtivý útok, který i bez zraněného střelce Areka Milika nasázel 35 branek a je druhým nejlepším v lize. Není to ale všechno, protože Neapol konečně vykazuje vítěznou mentalitu a je schopná rozhodovat i v těch posledních vteřinách, silou vůle. K tomu je nutné připsat také spolu s AS nejlepší obranu v lize, která inkasovala zatím jen devět gólů.

Neapol má na svého pronásledovatele, kterým je pro tuto chvíli především Inter Milán, náskok dvou bodů. Čtyři ji pak dělí právě od Juventusu, který se zatím usadil na místě třetím. V minulém vzájemném klání už Neapol dokázala porušit zaběhanou "tradici" o vyhrávání Juventusu a porazila jej 3:2. Jednalo se však o Coppa Italia a přesto Juventus na základě prvního duelu postoupil. Teď Neapol cítí šanci mu oplatit léta druhých či třetích míst.

A to tím spíš, že má oproti Juventusu kompletní kádr. Postrádat bude jen dlouho zraněného Areka Milika a také obránce Faouzi Ghoulam. Na hřišti dost možná nebude ani muž, kterého měl v dresu domácích Arek Milik nahradit. Gonzalo Higuaín už překonával kritiku o vlastní váze nebo výpadku formy, ale náhle se zranil. Jeho levá ruka utrpěla zlomeninu a argentinský šutér by tak mohl scházet. V nominaci ale nakonec je, na rozdíl od chorvatského snajpra Mandzukiće.

Juventus Turín cítí menší napětí, protože případná prohra by jeho snahu dostat se na čelo hodně zkomplikovala. Ve stínu Vesuvu se Stará dáma zase tak dobře necítí, protože zde vyhrála za dlouhých sedmnáct let jen dvakrát! Po celkem vydařené remíze s Barcelonou si Juventus spravil chuť, když si poradil s Crotone jednoznačně 3:0 i bez zraněného Gonzala Higuaína.

Profesor Stefano Orofino, fanoušek Juventusu a občasný komentátor stanice Rai, řekl: "Když se tak dívám na šampionát, čekal jsem, že Juventus bude mít touto dobou tak o tři až čtyři body víc. Musím ale přiznat, že je první liga teď mnohem víc zajímavá, když o čelo bojuje Neapol a také Inter Milán. Jsem velmi zvědav, jestli se Juventusu povede zachovat klidnou hlavu a Neapol porazit," dodal Orofino.
SSC Neapol - pravděpodobná sestava:
Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Mario Rui - Allan, Jorginho, Hamšík - Callejon, Mertens, Insigne
Juventus FC - pravděpodobná sestava:
Buffon - Barzagli, Benatia, Chiellini - De Sciglio, Pjanic, Khedira, Alex Sandro - Dybala, Douglas Costa - Higuain
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.16 - 3.33 - 3.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.SSC Neapol14122035:938
2.Inter Milán14113028:1036
3.Juventus FC14111240:1434
4.AS Řím13101224:931
5.SS Lazio1392233:1529
6.UC Sampdoria1382327:1826
7.AC Milán1462619:1820
8.Bologna FC1462617:1720
9.Chievo Verona1455417:2120
10.Atalanta Bergamo1454520:1819
11.Turín FC1447318:2019
12.ACF Fiorentina1453623:1918
13.Cagliari Calcio1450913:2415
14.Udinese Calcio1340918:2412
15.FC Crotone1433811:2712
16.US Sassuolo143298:2411
17.Janov CFC1424812:2010
18.SPAL 20131424812:2310
19.Hellas Verona1423912:299
20.Benevento Calcio1400146:340

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (303)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele