Primera División - souhrn 38. kola

13.05.2016, 22:28, aktualizováno 15.05.2016, 21:23
Komentáře a souhrny
Barceloně se nakonec podařilo obhájit mistrovský titul a nezasloužil se o to nikdo jiný než Luis Suárez, jenž si připsal další hattrick. V souběžně hraném utkání Deportivo - Real Madrid úřadoval pro změnu Cristiano Ronaldo, jeho dva góly však Bílému baletu nestačily. Athletic za pomoci Atlétika přeskočil Celtu Vigo a skončí pátý, o patro níže sestupují Rayo a Getafe...

Real Betis - Getafe CF 2:1

15.05.2016 19:30

Góly: 56. Germán Pezzella, 73. Rubén Castro (pen.) - 84. Álvaro Medrán

Getafe se v posledních týdnech takřka zázračně zvedlo a zdálo se, že si ještě příšerně rozjetou sezonu stihne napravit záchranou na poslední chvíli. Madridský celek nastupoval do posledního kola Primera División v boji o sedmnácté místo v roli favorita, avšak nakonec jako jediný svůj zápas nezvládl a po prohře 2:1 s Realem Betis se s první španělskou ligou musí rozloučit.

Bude to tak vůbec poprvé od roku 2004, co se Getafe znovu objeví v druholigové Segunda División, a to spolu s dalším klubem z madridského předměstí, Rayem Vallecanem. Na něj Getafe drželo náskok jednoho bodu, zatímco se Sportingem Gijón se zase mohlo těšit z lepších vzájemných zápasů. Oba kluby však své zápasy vyhrály a Getafe tak připadl černý Petr v podobě devatenáctého místa s šestatřiceti body.

Hosté přitom do utkání vstoupili slibně a brankář Dani Giméneze se při pokusech Juana Rodrígueze, Stefana Scepoviće či Pabla Sarabii rozhodně nenudil. Obdobně pak deset minut před koncem první půle dopadl i hostující útočník Jorge Molina a Pedro León pro změnu svou prudkou ránu pod břevno poslal jen těsně vedle. Do kabin se tak odcházelo za bezbrankového stavu.

Po změně stran znovu na domácím brankáři ztroskotali León se Scepovićem a bylo ještě hůř, když záhy v šestapadesáté minutě udeřil Betis. Byl to konkrétně Pezzella, jenž prolomil skóre, když přesnou hlavičkou uklidil do sítě centr Joaquína. Zoufalé Getafe pokračovalo v nátlaku a málem se dočkalo vyrovnání prostřednictvím Sarabii, jenže místo toho přišel šok číslo dvě. Za zákrok Suáreze na Musondu totiž rozhodčí nařídil pokutový kop, s nímž si Rubén Castro pohodlně poradil a Betis zničehonic vedl dokonce o dva góly.

Aby toho nebylo málo, čtvrthodinu před koncem šli hosté ještě do desíti kvůli faulu Buendii na Ceballose. Malou jiskřičku naděje pak sice vykřesal snížením Álvaro Medrán, avšak víc už toho v hektickém závěru Getafe nestihlo a s Primera División se tak musí alespoň nakrátko rozloučit.

Více informací k zápasu

Rayo Vallecano - Levante UD 3:1

15.05.2016 19:30

Góly: 12. Pablo Hernández, 23. Jozabed Sánchez, 73. Miku - 60. Verza (pen.)

Rayo Vallecano se s Primera División přinejmenším na jeden rok loučí. Madridský celek sice splnil svou povinnost udržet se v boji o záchranu a porazil v posledním kole Levante pohodlně 3:1, jenže zároveň musel spoléhat na zaváhání konkurenčních Getafe se Sportingem Gijón. A právě druzí jmenovaní si po výhře nad Villarrealem ukořistili poslední nesestupové místo pro sebe, zatímco Vallecanu zbyly jen oči pro pláč.

Po pěti letech v první lize se tak svěřenci kouče Paca Jémeze posouvají zpět o ligovou úroveň níže, byť se s letošní sezonou rozloučili vítězně. Jako první skóroval již po jedenácti minutách nadmíru vydařenou ranou Pablo Hernández, jehož v minutě třiadvacáté doplnil kapitán Roberto Trashorras, který s pomocí Jozabedovy teče navýšil náskok domácích na dvě branky. Utkání ještě lehce zdramatizoval Verza proměněnou penaltou, ovšem na víc se už hosté nezmohli a naopak ještě jednou inkasovali z kopačky střídajícího Mikúa.

Rayo tedy končí na osmnácté příčce se ziskem osmatřiceti bodů, přičemž zmíněný Sporting uhrál o bod více. Do zápasu šli domácí až z předposlední pozice, ovšem Getafe svůj zápas nezvládlo a podlehlo Realu Betis 2:0. Po vlažném úvodu utkání předvedl fantastickou míčovou techniku Hernández, jenž bez rozpaků napálil míč z voleje ještě zpoza pokutového území a přesnou přízemní ranou zaskočil brankáře Mariňa.

O navýšení náskoku Vallecana se postaral kapitán Trashorras, který musel stejně jako zbytek týmu vytrvale odmítat spekulace o možném úplatku za nedávnou prohru s Realem Sociedad, byť gól byl nakonec připsán Jozabedovi, neboť změnil dráhu letu míče vlastní tečí a Mariňo byl bez šance. Hosté pak sice snížili zásluhou Verzovy penalty po faulu Amayi na Garcíu, ovšem poslední slovo měl Mikú, jenž upravil z Bebého centru skóre na konečných 3:1 pro domácí.

Více informací k zápasu

Sporting Gijón - Villarreal CF 2:0

15.05.2016 19:30

Góly: 8. Jony, 79. Sergio Álvarez

Zatímco o ligovém titulu se rozhodovalo již v sobotu, boj o záchranu připadl až na nedělní odpoledne. Ze tří celků se mohl v Primera División udržet jediný a nakonec je tímto šťastlivcem nováček Gijónu, který si na domácí půdě poradil se čtvrtým Villarrealem a po výhře 2:1 ukořistil se ziskem 39 bodů sedmnácté místo na úkor Raya Vallecana s Getafe.

O výborný vstup do klíčového utkání se postaral Jony Rodríguez úvodní trefou již v sedmé minutě a svěřenci Abelarda Fernándeze již nabyté vedení nepustili. Jedenáct minut před koncem pak uklidnil pocuchané nervy domácích příznivců Sergio Álvarez navýšením náskoku povedenou ranou z třiadvaceti metrů a bylo dokonáno. Villarreal tato porážka příliš mrzet nemusí, neboť o výtečné čtvrté místo v tabulce nepřichází tak jako tak.

Situace Sportingu přitom před začátkem utkání nebyla nijak růžová. Ligový nováček totiž neměl svůj osud pouze ve vlastních rukou a musel se spoléhat na zaváhání Getafe, které mělo k dobru lepší vzájemné zápasy. Madridský klub však na hřišti Realu Betis selhal a po porážce 2:1 se s prvoligovým fotbalem přinejmenším na rok loučí.

Gijón se po celou sezonu prezentoval nebojácnými výkony, což hned v úvodním kole potvrdila remíza s Realem Madrid či nečekané prvenství 2:1 nad dalším favoritem z hlavního města Španělska, tedy Atlétikem. To vše se Abelardově družině povedlo navzdory finančním potížím, které klubu znemožňovaly pořizovat si nové hráče mimo hostování.

Tak trochu hrálo Sportingu do karet i postavení jejich posledního soupeře či samotná postava trenéra. Villarreal již v závěru sezony hrál jen pouze o čest a do utkání nastoupil v řádně pozměněné sestavě. Jeho kouč Marcelino navíc začínal svou hráčskou kariéru právě v Gijónu a kontroverzně v minulém týdnu prohlásil, že si přeje, aby tento asturijský klub jeho mládí udržel prvoligovou příslušnost. Vítězství Gijónu tak vlastně ani příliš velkým překvapením není...

Domácí si zajistili klíčové vedení hned v úvodu, kdy Carmonův centr usměrnil do sítě ranou z voleje Jony. Zatímco Villarreal za celý zápas směrem dopředu předvedl jen pramálo, Sporting mohl navýšit svůj hubený náskok prostřednictvím Sanabrii či Haliloviće, ovšem nakonec si musel počkat až na trefu Álvareze zpoza šestnáctky, která stvrdila výhru domácích v poměru 2:0 a setrvání v Primera División i pro příští ročník.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - SD Eibar 4:2

15.05.2016 19:00

Góly: 13. Gerard Moreno, 32. Marco Asensio, 66. Marco Asensio, 76. Gerard Moreno - 57. Borja Bastón (pen.), 90. Sergi Enrich

Poslední kolo ligové sezony vyšlo v souboji dvou celků ze středu tabulky lépe domácímu Espanyolu, který si v zábavném utkání plném gólů poradil s Eibarem v poměru 4:2. O góly barcelonského klubu se postaralo duo Marco Asensio - Gérard Moreno, které si připsalo po jedné trefě v každém poločase, za hosty pouze korigovali Borja Bastón se Sergim Enrichem.

Oba týmy měly již delší dobu pojištěnou záchranu v nejvyšší soutěži a mohly tak hrát uvolněně pouze o svou čest a dílčí postavení v tabulce na přelomu třináctého a čtrnáctého místa. Jako první zahrozili hosté, ovšem dalekonosnou ránu Keka zvládl brankář Pau Sabata zpacifikovat a vedení se tak ujali barcelonští. V jedenácté minutě totiž Moreno doklepl zblízka míč do sítě po výtečné kolmici Víctora Sáncheze.

Eibar se snažil kontrovat dalšími střelami Keka s Adriánem, jenže místo vyrovnání se diváci dočkali navýšení náskoku domácích. Krátce po půlhodině hry totiž aktivní Moreno vybídl k zakončení Asensia, jenž z hloubi šestnáctky s přehledem zajistil Espanyolu dvoubrankové vedení v poločase. Domácí byli v tu chvíli při chuti a ještě do přestávky se měl brankář Irureta co ohánět, aby zastavil ránu Péreze.

Po změně stran se baskický celek usilovně pokoušel o návrat do zápasu. Adrián ještě se svou střelou zpoza šestnáctky neuspěl, neboť stejně jako Antonio Luna musel sklopit hlavu před zákroky Sabaty, avšak v sedmapadesáté minutě se Eibar přece jen dočkal zaslouženého snížení. Enzo Roco totiž fauloval ve vlastním pokutovém území Keka a nařízenou penaltu nejlepší střelec hostí Borja Bastón chladnokrevně proměnil.

Místo dramatu v závěru utkání se však konala další gólová sprška Espanyolu. Nejprve jen těsně neuspěl Pape Diop, avšak Asensio po další asistenci Víctora Sáncheze již se svou kroucenou ranou z šestašedesáté minuty uspěl. Vítěznou tečku pak deset minut před koncem přidal Moreno po přihrávce Asensia a Espanyol tak ani nemusela mrzet gólová hlavička Sergiho Enriche z devadesáté minuty, která upravila skóre na konečných 4:2.

Více informací k zápasu

Málaga CF - UD Las Palmas 4:1

15.05.2016 12:00

Góly: 26. Duje Čop, 45. Charles (pen.), 84. Christian Atsu, 86. Charles - 31. Willian José

Nedělní program posledního kola Primera División otevřelo utkání Malagy s Las Palmas, které vyznělo jednoznačně pro domácí celek. Andalusané totiž zvítězili 4:1, což je jejich nejvyšší vítězství za celou sezonu.

Willian José ještě dokázal srovnat skóre po úvodní trefě Dujeho Ćopa, ovšem Charles z pokutového kopu vrátil vedení Malaze ještě do přestávky a po změně stran dokonali rozdrcení Las Palmas Christian Atsu a podruhé Charles. Malaga tak končí na osmé příčce se ziskem osmačtyřiceti bodů, zatímco Las Palmas uzavírá své nováčkovské vystoupení ve španělské první lize o čtyři body níže.

Hosté přitom měli blízko k tomu, aby se ujali vedení, ovšem Willian José trefil pouze tyč. O průlom skóre se tak postaral chorvatský forvard Ćop, jenž naskočil na Torresův centr a uklidil jej k přední tyči do sítě. Šlo o jeho sedmou trefu sezony. Pak sice José napravil dřívější neproměněnou šanci a zužitkoval Tanův přízemní centr k vyrovnání, jenže v nastavení první půle se domácí dočkali výhody pokutového kopu za Lemosovo hraní rukou. K penaltě se postavil Charles a nezaváhal - 2:1 pro Malagu.

V druhé půli se pak diváci na stadionu Rosaleda dočkali vůbec nejhezčí branky odpoledne. Ghanský reprezentant Atsu, jenž v Malaze hostuje z londýnské Chelsea, podnikl dravý průnik z pravé strany a prudkou ranou, která se ještě otřela o tyč, poslal domácí do dvoubrankového vedení. Čtyři minuty před koncem pak dodal výsledku punc debaklu Charles, když skóroval svou druhou trefu zápasu po pasu střídajícího Dudy.

Více informací k zápasu

Atlético Madrid - Celta Vigo 2:0

14.05.2016 19:30

Góly: 51. Fernando Torres, 54. Antoine Griezmann

Atlético se rozloučilo s uplynulou sezónou La Ligy vítězstvím nad Celtou Vigo. Rojiblancos vyhráli po slepených brankách Torrese a Griezmanna 2:0 a zakončí ročník se ziskem osmaosmdesáti bodů. Galicijští porážkou v posledním kole ztratili kýženou pátou příčku, a do Evropské ligy se tak musí probojovat přes předkolo.

Simeone si musel odpykávat poslední část disciplinárního trestu a opět sledoval utkání z tribuny. El Cholo mohl bý na své svěřence v prvních minutách hrdý. Dobrou střelu na branku vyprodukoval Saúl. V ješté lepší pozici se pak v 8. minutě ocitnul Godín, jenž se po Gabiho centru za obranu Celty prodral k hlavičce a nastřelil břevno! Na druhé straně mohl v 37. minutě udeřit hostující Orellana, jenže jeho hlavička po standardce Nolita neprošla přes dobře postaveného Oblaka.

Po změně stran se diváci na stadionu Vicente Calderóna konečně dočkali branky svých miláčků. V 51. nešťastně přizedl hostující Wass rohový kop až k úplně nehlídaném Fernandu Torresovi, jenž efektní ranou z voleje rozvlnil síť - 1:0! Netrvalo dlouho a domácí se mohli radovat podurhé. O tři minuty později sehráli madridští povedenou kombinaci, na jejímž konci byl další akrobatický pokus Torrese. Dvaatřicetiltý forvard tentokrát mířil do břevna, ale k odraženmu míči se dostal Antione Griezmann, jenž hlavou dotalčil míč za záda gólmana Álvareze - 2:0!

Atleti kráčeli za vítězstvím a Celta nebyla ve zbytku utkání příliš nebezpečná. Za zmínku tak stojí snad jen hezké individuální umění Nolita, jenž si v 62. minutě pohrál s domácí obranou a střílel k tyči. U míče však byl včas Oblak. Střelou z dálky se pak ještě prezentoval Saúl, ale bezúspěšně. To již nic nezmenilo na zasloužené výhře domácích, kteří se tak příjemně nabuduli před finále Ligy mistrů.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - Sevilla FC 3:1

14.05.2016 19:30

Góly: 11. Aritz Aduriz, 31. Aritz Aduriz, 71. Raúl García - 55. Juan Muñoz

Athletic letos přeci jen skončí v top 5 Primera División. Lvi díky výhře 3:1 nad Sevillou a porážce Viga předskočili celek z Galicie, a mají tedy jistou účast v základní skupině Evropské ligy. Tři body domácím zařídily dvě branky Aritze Adurize a jeden přesný zásah přidal dvacet minut před koncem Raúl García. V dresu Andalusanů zaznamenal jediný brankový úspěch Juan Muñoz.

Sevilla nastoupila do utkání ve značně obměněné sestavě. Tým Unaie Emeryho se totiž soustředí především na finále Evropské ligy, skrze nějž by si andaluský tým mohl vybojovat lístek do příštího ročníku Ligy mistrů. Baskové tak měli usnadněnou pozici, kterou v první půli beze zbytku využili. Tedy poté co přežili první šanci zápasu v podání hostujícího Iborry. V 11. minutě však obrana Sevilly vytvořila obrovskou hrubku v rozehrávce, míče se zmocnil García, jehož ránu vyrazil Rico jen před sebe, a Aduriz mohl pohodlně dorážet do odkryté branky - 1:0!

Baskové byli v utkání lepším týmem a v 31. minutě se dostali do dvoubrankového vedení. Po faulu hostí domácí rychle rozehráli míč a rozhozená obrana si nestihla včas rozebrat všechny nabíhající hráče. Po centru Susaety se tak Aduriz ocitl zcela sám před brankou Sevilly a mohl krásnou ranou do protipohybu Rica vsítit svou druhou branku v utkání - 2:0! To ale neunesl hostující Koke, jenž z lavičky protestoval až příliš hlasitě a sudí Álvarez Izquierdo jej červenou kartou rovnou poslal ze hřiště.

V druhém poločase se Andalusané vzchopili a hned v 55. minutě dokázali snížit. Při bleskové akci hostů se Konopljanka hezky uvolnil na levé straně vápna a adresoval přesnou přihrávku na nabíhajícího Juana Muñoze. Dvacetiletý mladík měl dost prostoru zamířit a vsítit svou vůbec první branku v Primera División - 2:1! Nděje na zvrat ale pro Emeryho tým rychle pohasly. V 58. minutě totiž dostal za další nemístné protesty rovnou červenou kartu Kolodziejczak a Andalusané museli dohrávat v deseti.

Oslabený soupeř už pro Basky nebyl tak nebezpečný a v 71. minutě mohl dát výsledku konečnou podobu Raúl García. Po centru z levé strany v podání Susaety hlavičkoval devětadvacetiletý záložník na zadní tyč, kam Rico neměl šanci dosáhnout - 3:1! Ani domácí mužstvo nakonec nedohrálo zápas se všemi hráči na hřišti. V 90. minutě byl totiž po pouhých třech minutách na hřišti vyloučen Mikel Rico, který si odchod do kabin zcela po právu vykoledoval po drsném faulu na Cristófora.

Závěr utkání pak byl ve znamení loučení Carlose Gurpegiho s profesionální kariérou. Pětatřicetiletý záložník prožil v Athleticu patnáct sezón a sklízel mohutné ovace během odchodu ze hřiště i po závěrečném hvizdu. Athletic tedy skončí na pátém místě tabulky, Sevilla o své místo v pohárech pro příští sezónu bude bojovat ve finále Evropské ligy.

Více informací k zápasu

Granada CF - FC Barcelona 0:3

14.05.2016 17:00

Góly: 22. Luis Suárez, 38. Luis Suárez, 86. Luis Suárez

Žádné překvapení se nekonalo. Lídr z Barcelony nezaváhal v cestě za obhajobou titulu ani v posledním kole na půdě Granady a po pohodové výhře 3:0 může znovu slavit. O všechny góly se postaral nejlepší střelec Katalánců i celé ligy vůbec, tedy Luis Suárez.

Uruguayský forvard poslal hosty do vedení již ve dvaadvacáté minutě po přihrávce Jordiho Alby a ještě do přestávky přetavil v druhý gól pro změnu pas z opačné strany od Daniho Alvese. Hattrick pak Suárez uzavřel po nezištné práci Neymara a o vítězi nebylo pochyb. Pro někdejšího útočníka Liverpoolu šlo již o třetí hattrickový příděl v posledních pěti zápasech, celkem za letošní sezonu Suárez nasázel skvostných čtyřicet branek v pětatřiceti utkáních. Je tak prvním hráčem od Diega Forlána z roku 2009, který dokázal uzmout korunu střelců dvojce Messi - Ronaldo.

Barcelona tak zakončuje letošní sezonu se ziskem 91 bodů, druhý Real Madrid zaostal o jediný bod a šňůra dvanácti vítězství v řadě mu nakonec nebyla nic platná. Katalánci tak pokračují v dominanci na Pyrenejském poloostrově - jde již o jejich osmý triumf z posledních dvanácti let!

O první vzruch se v zápase postaral po šesti minutách Ivan Rakitić s Javierem Mascheranem, jenž na rohový kop chorvatského záložníka naběhl k přední tyči a přizvedl jej směrem k Gérardu Piquému. Jeho kolega z obrany však ztroskotal na brankáři Fernándezovi a hostující hráči se marně dovolávali k rozhodčímu, že míč už měl přejít přes brankovou čáru. Domácí gólman pak ještě odolal i proti jedovce Messiho a další Piquého hlavičce, ovšem po dvaceti minutách stejně inkasoval. Výtečná kombinace skrze Mascherana, Neymara a Albu skončila až u Suáreze, jenž přízemní centr suverénně sklepnul do sítě a poslal Barcelonu vstříc titulu.

Granadští, kteří již mohli jít do zápasu bez nervů, neboť prvoligovou příslušnost si zajistili již v minulém kole, pak na chvíli zvládli zastavit smršť barcelonských útoků, avšak sami toho směrem dopředu příliš nepředvedli. Sedm minut před koncem první půle navíc hosté odskočili na rozdíl dvou branek, a to po další výtečné souhře. Znovu byl u zrodu celé akce Mascherano, jehož dlouhý pas k pravé postranní čáře stihnul skvěle udržet ve hře Alves a bez váhání pak poslal centr do ohně na hlavu jako vždy připraveného Suáreze, který podruhé překonal bezmocného Fernándeze.

Po změně stran měl na kopačkách zdramatizování zápasu Isaac Cuenca, ovšem v samostatném úniku tváří v tvář brankáři ter Stegenovi nezvládl německého gólmana prostřelit. Na opačné straně pak stále hladový Suárez usiloval o hattrick, ovšem Fernández ještě odolával a fantastickým zákrokem držel stav 2:0. V závěru ovšem měli konečné slovo barcelonští útočníci, když Neymar v samostatném úniku nesobecky přihrál právě Suárezovi, aby výsledku a celé ligové sezoně dodal finální tečku.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Real Madrid 0:2

14.05.2016 17:00

Góly: 7. Cristiano Ronaldo, 25. Cristiano Ronaldo

Real Madrid si povinnost splnil a porazil Deportivo la Coruňa v poměru 2:0, jenže aby ještě ukořistil ligový titul, musel se spoléhat na zaváhání vedoucí Barcelony v Granadě. V souběžně hraném zápase však Katalánci žádné potíže nepřipustili a po vlastním triumfu 3:0 jsou mistry Španělska stejně jako loni.

Na kratičkou chvíli ještě svěřenci Zinedina Zidana byli ve virtuální tabulce na prvním místě, když se na stadionu Riazor ujali vedení, zatímco v Andalusii ještě Barcelona hrála stále 0:0. O první gól Bílého baletu se postaral jeho nejlepší střelec Cristiano Ronaldo, jenž záhy přidal i gólovou pojistku, jíž upravil své vlastní střelecké ligové statistiky na kulatých pětatřicet zásahů. Portugalský křídelník pak ještě do přestávky dvakrát napálil brankovou konstrukci a do druhé půle již s výhledem na finále Ligy mistrů ani nevyběhl.

Po změně stran již Real žádnou velkou snahou neoplýval, neboť dvoubrankový náskok byl dostačující a Barcelona v tu chvíli vedla totožným rozdílem. Konečná bilance devadesáti bodů je sama o sobě výtečná a s přihlédnutím k tomu, že ještě na začátku minulého měsíce zela mezi Realem a Barcelonou desetibodová propast, nejde v závěru sezony Realu takřka nic vytknout. Na spravení chuti a zisk alespoň nějaké trofeje nyní příznivcům madridského velkoklubu může posloužit zmíněné finále Ligy mistrů, v němž se za dva týdny utká v městském derby s Atlétikem Madrid.

O všem podstatném se v tomto utkání rozhodlo již během první půle. Na první gól si museli diváci v Galicii počkat pouze sedm minut: Gareth Bale vběhl z levé strany do šestnáctky a skrze Karima Benzemu se pak jeho pas dostal až k připravenému Ronaldovi, jenž snadno uklidil míč do sítě. V minutě pětadvacáté pak hosté své vedení pojistili, když Ronaldo vystoupal na Kroosův rohový kop nejvýše a navzdory snaze domácího Mosquery procpal míč do sítě.

Čtyři minuty nato mohl Ronaldo dokonce dokonat hattrick, avšak tentokrát měl překonaný brankář Pletikosa štěstí, neboť míč skončil pouze na jeho tyči. Tentýž výsledek se opakoval i chvíli nato, když Ronaldo pro změnu napálil břevno. Deportivo mělo nejblíže ke zdramatizování zápasu devět minut před koncem první půle skrze střelu Fedeho Cartabii, ta však zamířila těsně vedle Navasovy brány.

Po změně stran již Ronaldo, který ani neměl realistickou šanci získat korunu střelců, neboť v Granadě stejně jako on řádil i nejlepší střelec ligy Luis Suárez, přepustil své místo na trávníku Jamesi Rodríguezovi a přihlížel vyrovnanějšímu průběhu zápasu. Keylor Navas musel zasahovat při ranách Lucase i střídajícího Robera, aby udržel dvoubrankový náskok svého týmu a čisté konto k tomu, přičemž v závěru ještě mohli upravit skóre hosté. Isco však minul, Marcelo si vylámal zuby na Pletikosovi a ani James nebyl přesný v zakončení. Ne že by na tom v konečném výsledku až tak záleželo: Real zvítězil pohodlně 2:0 a zakončil tak letošní sezonu na druhém místě ligové tabulky.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Real Sociedad 0:1

13.05.2016 20:30

Góly: 90+4. Mikel Oyarzabal

Jediná branka Mikela Oyarzabala v poslední minutě nastavení rozhodla, že se Valencie rozloučí s nevydařenou sezónou domácí porážkou. Hodně vyrovnaný zápas se začal lámat až po přestávce, kdy domácí spálili několik slibných šancí. Netopýři tak nejspíš neskončí letos ani v první polovině tabulky, Baskové naopak upevnili svou pozici těsně za nejlepšími celky letošního ročníku.

První poločas příliš fotbalové krásy nanabídl. V 7. minutě se pokusil o střelu z dálky Paco Alcácer, jenže vysoko přestřelil. To bylo na dlouhou dobu vše ze vzrušujících momentů a rozruch tak způsobilo až v 39. minutě nucené střídání domácího Piattiho. Ten se bez cizího zavinění skácel k zemi a kvůli svalovému zranění musel opustit hřiště. Na jeho místo naskočil devatenáctiletý mladíček Sito, který si tak odbyl premiéru v Primera División. V závěru poločasu opět zahrozili Netopýři, jenže hlavička Santose po rohovém kopu těsně minula Rulliho branku.

Zápas začal téměř osmadvacet tisíc diváků bavit až v posledních dvaceti minutách druhé půle. První velkou šanci měl Santi Mina v 73. minutě. Ten se protáhl s míčem až za obranu Basků, ale svou střelu mezi tři tyče nevměstnal, když proti němu dobře vyběhl brankář Rulli. Domácí forvard si po nezaviněné srážce s hostujícím obráncem a gólmanem odnesl krvavé zranění a musel být krátce ošetřován. Na druhé straně mohl udeřit střídající Bruma, jehož pumelici z poza vápna tečoval před domácím gólmanem Doménechem obránce Siqueira. Doménech nicméně ukázal skvělý reflex a míč na poslední chvíli vyrazil!

Aktivní Bruma měl pak ještě několik šancí v závěru zápasu, když střílel z přímého kopu v 88. a 89. minutě. Ani jedna střela však Doménecha nevylekala. Na druhé straně následně spálil obrovskou šanci Negredo, jehož hlavička letěla po sérii odrazů příliš vysoko. Ještě větší rozruch ale způsobilo sražení domácího kapitána Alcácera ve vápně San Sebastianu. Zákrok Mikela Gonzáleze ale sudí jako penaltový neposoudil. Rozhodující se tak ukázala až šance hostů v poslední minutě nastavení. Bruma pálil ostrými ve vápně, ale Doménech jeho střelu vyrazil. K odraženému míči se však dostal Oyarzabal, jenž napálil balón z velké blízkosti do sítě - 0:1! Real tak zakončil sezónu dvěma výhrami, Valencie naopak třetí porážkou v řadě.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona382945112:2991
2.Real Madrid382864110:3490
3.Atlético Madrid38284663:1888
4.Villarreal CF3818101044:3564
5.Athletic Bilbao381881258:4562
6.Celta Vigo381791251:5960
7.Sevilla FC3814101451:5052
8.Málaga CF3812121438:3548
9.Real Sociedad381391645:4848
10.Real Betis3811121534:5245
11.Valencia CF3811111646:4844
12.UD Las Palmas381281845:5344
13.SD Eibar3811101749:6143
14.Espanyol Barcelona381271940:7443
15.Deportivo La Coruña388181245:6142
16.Sporting Gijón381091940:6239
17.Granada CF381091946:6939
18.Rayo Vallecano389111852:7338
19.Getafe CF38992037:6736
20.Levante UD38882237:7032

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (990)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele