Primera División - preview 38. kola

13.05.2016, 08:42, aktualizováno 15.05.2016, 08:34
Previews
Ve Španělsku se včera rozhodlo o mistrovi a dnes jsou na řadě především boje na opačném konci tabulky. Sportingu Gijón bude proti svému bývalému kouči Marcelinovi v čele Villarrealu stačit jakákoliv výhra a je v suchu, případně bude muset zaváhat jak Getafe na půdě Betisu, tak Rayo doma proti Levante...
Málaga CF - UD Las Palmas  (neděle 12:00)
Nováček z Kanárských ostrovů má šanci zakončit sezonu v La Lize mnohem výš, než by mu před začátkem kdokoli předpovídal. V rámci posledního kola La Ligy narazí na Málagu a bude se chtít ukázat. Málagu totiž na jejím hřišti ještě nikdy neporazil!

Je známým faktem, že se Málaga dlouhodobě opírá o stadion La Rosaleda jako o pevnost, kterou je těžké pokořit. V případě Las Palmas to ale platí stoprocentně, protože Las Palmas se ještě nikdy nepovedlo Málagu na její půdě porazit. Nejblíže tomu Las Palmas bylo v roce 2002, kdy s domácími remizovalo 1:1. Stejným výsledkem skončilo také poslední utkání mezi oběma týmy, o což se zasloužily zásahy Tany a hostujícího Roqueho Santy Cruze.

Oba týmy od sebe dělí jen jeden bod, takže není jasné, kdo bude po utkání okupovat vyšší příčku. Teď je na ní Málaga, která sídlí na osmém místě a na kontě má 45 bodů. V minulém kole aler neměla radost, protože naprosto nezvládla duel s Celtou Vigo. Jedinou trefou se o to postaral hvězdný útočník Nolito, který domácím zajistil tři body. Trenéra Javiho Graciu to po utkání hodně mrzelo.

Sám ale spíše hledí do budoucnosti s očekáváním. "Slyšel jsem zvěsti o jiných týmech, které se o mne prý zajímají. Sám to ale teď neřeším. Rád zůstanu v Málaze, pokud bude vedení chtít. Prodloužil jsem nedávno kontrakt, ve kterém mám výkupní klauzuli. Ale nevím, co se stane. Pokud mne bude nabídka hodně zajímat a dostanu od klubu povolení nebo mne zájemce vykoupí, pak vše zvážím. Pro tuto chvíli chci dokončit sezonu."

Domácímu týmu bude chybět Juan Carlos a Roberto Rosales. Hosté nemají vážně zraněného nikoho, pouze o Castellanovi panují obavy. Las Palmas minule dosáhlo skvělého výsledku, když remizovalo s Bilbaem. Domácí ochozy se loučily s veteránem Juanem Valeronem, který po sezoně skončí. Připíše si poslední gól proti Málaze?
Málaga CF - pravděpodobná sestava:
Ochoa - Torres, Weligton, Albentosa, Ricca - Juanpi, Recio, Camacho, Castro - Charles, Cop
UD Las Palmas - pravděpodobná sestava:
Lizoain - García, Bigas, Lemos, Castellano - Viera, Hernán, Roque - El-Zhar, José, Wakaso
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Real Betis - Getafe CF  (neděle 17:00)
Getafe ještě žije a rozhodně se nehodlá vzdávat. Pokud se má zachránit, potřebuje ale pomoc Villarrealu a především tři body z utkání proti Realu Betis. A s ním má poměrně dobré zkušenosti.

Madridský celek stále není zachráněn. Je ale pravda, že se poslední dobou hodně snaží, aby jeho fanoušci nemuseli na fotbal příští ročník chodit v rámci druhé ligy. Mezi Getafe a Segundou je jedno jediné kolo, ve kterém se rozhodne vše. Madridský tým možná nemá situaci ve svých rukou, ale musí začít u sebe. Výhodou je fakt, že se nalézá rozhodně v lepší formě než jeho soupeř. A navíc už několikrát dokázal Béticos porazit.

Na straně madridského celku stojí především aktuální forma. Z pěti posledních duelů prohrálo Getafe jediný, když nestačilo na Real Madrid. Od té doby se mu ale daří pravidelně bodovat a obírat o body své soky. Po výhře nad Deportivem si Getafe v minulém kole rozdělilo body se Sportingem Gijón poté, co muselo dotahovat. Nad početně oslabenými hosty ale nakonec dokázalo vyzrát a Stefan Šcepović deset minut před koncem rozhodl o dělbě bodů.

Trenér Juan Esnaider je i před posledním duelem optimistou. Žádá ale od svých hráčů maximální koncentraci a bojovnost. "Čeká nás poslední utkání, ve kterém se rozhodne. Minule jsme hodně chtěli vyhrát, ale soupeř měl stejné ambice. Myslím, že konečná remíza tomu utkání sluší víc. My jsme ale teď pod tlakem, protože musíme vyhrát. Od hráčů chci, aby do utkání dali všechno. Nemáme svůj osud ve svých rukou, ale potřebujeme tři body."

Hostům nepomůže v Seville jen Vigaray, který pyká za karty. Karetním hříšníkem v domácí kabině je Antonio Adán, ke kterému se přidal také Álvaro Cejudo. Domácí pak mají ještě jednu absenci jistou, protože Cristiano Piccini se nestihne uzdravit.

Betis sídlí na 14. příčce, záchranu už řešit nemusí, ale měl by řešit minimálně herní projev. Béticos se nedaří udržet si formu a čisté konto za posledních deset utkání udrželi jen třikrát. V rámci minulého kola odpověděli na porážku od Barcelony v duelu s Eibarem, na jehož hřišti uhráli remízu i zásluhou Castrovy branky.
Real Betis - pravděpodobná sestava:
Giménez - Montoya, Westermann, Pezzella, Varela - Joaquín, Ceballos, N'Diaye, Musonda - Molina, Castro
Getafe CF - pravděpodobná sestava:
Guaita - Suárez, Vergini, Cala, Pereira - Medrán, Lacen - León, Gómez, Sarabia - Vázquez
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.90 - 1.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Rayo Vallecano - Levante UD  (neděle 17:00)
Rayo Vallecano má poslední šanci vymanit se ze sestupové propasti. Z ohrožených týmů má ale relativně nejsnadnější pozici, jelikož doma hostí poslední Levante. Konkurenční Sporting a Getafe se střetnou s tabulkově silnějšími soupeři, ovšem mají na Vallecanos jednobodový náskok. Madridští tak musí za každou cenu vyhrát.

Tým Paca Jémeze neodehrál vůbec dobrou sezónu. Jedenáctý tým loňského ročníku Primera División se po katastrofálním podzimu a podobně nevydařenému jaru ocitl kolo před koncem soutěže na předposledním místě tabulky. Mužstvo zmítají rozepře s hlavní koučem a v minulém kole se dokonce kolem Blesků vyrojily spekulace o ovlivnění zápasu s Realem Sociedad. Na neobvyklé tiskové konferenci následně vystoupilo kompletní mužstvo, které jednoznačně odmítlo, že by měl být výsledek zápasu předem daný. Rozruch způsobily zejména podezřele vysoké sázky na porážku Madridských.

"Naprosto odmítáme, že by proběhly jakékoli rozhovory mezi hráči obou mužstev o ovlivnění výsledku, jak psala některá média. Většina hráčů mám smlouvy i pro příští rok s klauzulí o redukci platu v případě pádu do Segunda División, což naprosto protiřečí myšlence o úmyslné porážce," napsalo vedení klubu ve svém oficiálním vyjádření.

V takto rozjitřené atmosféře nyní musí Rayo zvládnout zápas s Levante. Pokud Madridští nezvítězí, jejich naděje na setrvání v nejvyšší soutěži se rozplynou. Rayo totiž ztrácí na své konkurenty v boji o záchranu bod a musí proto kromě svého vítězství doufat i v zaváhání Sportingu nebo Getafe. Obě konkurenční mužstva se potkají s tabulkově lepšími týmy, takže situace Jemézova mužstva ještě není zcela ztracená.

Levante naproti tomu už prakticky nemá o co hrát. Valencijští už mají sestup jistý a navíc se s La Ligou v minulém kole rozloučili ve velkém stylu. Na svém hřišti totiž porazili finalistu letošního ročníku Ligy mistrů a donedávna ještě jednoho z kandidátů na titul Atlético Madrid. Uvidíme, jestli se poslední tým tabulky vytáhne i proti dalšímu celku z hlavního města.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.25 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sporting Gijón - Villarreal CF  (neděle 17:00)
Villarreal se s veleúspěšnou sezónou rozloučí v Gijónu. Už jistý účastník play-off Ligy mistrů však nebude mít lehkou práci. Sporting hraje o bytí a nebytí v La Lize a za každou cenu potřebuje vítězství. Na Rayo mají domácí totiž náskok jen jednoho bodu a od Getafe je dělí jen lepší skóre.

Aby se zachránil v Primera División, čeká Sporting proti Villarrealu jasná mise - přehrát semifinalistu Evropské ligy a čtvrtý celek La Ligy. Domácím konec sezóny na domácím stadionu vychází, vždyť zde dvakrát v řadě vyhráli, a to nad Eibarem a Sevillou. Abelardův tým proto musí na nedávné úspěchy navázat, pokud chtějí být gijónští pány svého osudu. V případě porážky či remízy by potřebovali, aby žádné mužstvo z dvojice Rayo-Getafe nevyhrálo. A to vzhledem k tomu, že Rayo hostí doma Levante, není úplně pravděpodobné.

"Vím, že na nás budou naši fanoušci vytvářet podobný tlak jako v utkání proti Seville, ale to by nám mělo na El Molinónu pomoci. Věřím, že tento tým a naši fanoušci si zaslouží setrvání v Primera División. Po pátečním tréninku věřím, že jsou mí hráči připraveni, musí však přistoupit k zápasu s chladnou hlavou a vřelým srdcem," uved před utkáním domácí lodivod, z jehož rozhodnutí měli všichni fandové na páteční trénink vstup zdarma. Villarreal povede do poslední bitvy letošního ročníku jako obvykle zkušený kouč Marcelino. Právě on však musí zažívat velmi smíšené pocity. Lodivod Žluté ponorky totiž začínal svou kariéru právě ve Sportingu a nyní může být jeho katem v La Lize. "Co chcete, abych vám řekl? Že chci zařídit sestup Gijónu? To neřeknu, ale můžu říct, že půjdeme do utkání pro vítězství. Nebudu zpochybňovat náš profesionalismus. Já mám čisté svědomí a spí se mi dobře," řekl před zápasem Marcelino. "Vzhledem k tomu, že nemáme k dispozici hráče z B-týmu, půjde do zápasu přibližně stejná sestava, jako minulý týden," vyjádřil se Marcelino krátce též k základní jedenáctce.

Pošle Marcelino, jenž v Gijónu strávil patnáct let života, Sporting do druhé ligy? To se dozvíme v neděli od 19:30, hlavním sudím bude Alberto Undiano Mallenco.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Espanyol Barcelona - SD Eibar  (neděle 19:00)
Na Estadi Cornellà-El Prat se odehraje duel dvou týmů, které v podstatě hrají jen o čest. Minimálně domácí Espanyol ale bude mít jednu motivaci navíc, protože na svém hřišti ještě Eibar nikdy neporazil.

Většina fotbalových klubů se při zápasech opírá o domácí prostředí, které představuje motivaci, stimul a oporu fanoušků. Ke ztrátám bodů obvykle pak dochází při výjezdech na hřiště soupeřů. V případě duelů mezi Espanyolem Barcelona a Eibarem je to ale jinak. Espanyol, který tradičně spoléhá právě na domácí tvrz, ještě na svém stadionu Eibar nikdy neporazil. Navíc mu podlehl také minule, což bude chtít odčinit.

Začátkem ledna tohoto roku se Eibar ocitl ve formě a pokračoval v okupaci evropských pohárů. Na ty samozřejmě musí zapomenout, neb mu nezbyly síly, ale v prvním utkání letošního ročníku si ještě s katalánským soupeřem dokázal poradit. Viděli jsme tehdy hodně aktivní úvod do zápasu, během prvních dvaceti minut padly dva góly. Rozhodnutí znamenala až zdařilá penalta Bastónova dvacet minut před koncem.

Za posledních deset duelů v rámci La Ligy ale nasbíral jen jedno vítězství, což není moc pozitivní bilance. Na druhou stranu, z dvanácté příčky měl záchranu zajištěnou dostatečně dopředu a nemusel se stresovat. V duelu proti Espanyolu za Eibar nenastoupí jen dvojice Kiko a Jaime. Domácí mají absencí mnohem víc, protože jim schází Abraham, Anaitz Arbilla, Jose Caňas a Felipe Caicedo, což jsou citelné ztráty.

Espanyol naposledy dostal pět branek od městského rivala Barcelony, z čehož si ale brankář Pau López těžkou hlavu nedělá. "Hodně lidí na mě pískalo, dostali jsme pět branek a já zřejmě před duelem probudil emoce svými výroky. Ale netrápí mne výsledek ani předvedená hra. Zachránili jsme se, což byl cíl. Neměli jsme snadnou sezonu, ale nakonec jsme to zvládli. Chtěl bych si poslední utkání užít naplno s našimi fanoušky," přeje si López.
Espanyol Barcelona - pravděpodobná sestava:
Pau - López, Gonzalez, Roco, Oscar - Sánchez, Duarte, Diop - Pérez, Moreno, Asensio
SD Eibar - pravděpodobná sestava:
Irureta - Capa, Ramis, Santos, Juncá - Keko, García, Escalante, Inui - Enrich, Bastón
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Granada CF - FC Barcelona  (sobota 17:00)
Barcelonu čeká v Granadě poslední krok k obhajobě trofeje pro fotbalové krále Španělska. Blaugranas mají na druhý Real Madrid náskok jednoho bodu a jakékoli vítězství odstartuje v hlavním městě Katalánska oslavy zisku čtyřiadvacátého titulu španělských šampionů. Granada nemusí bojovat o záchranu, takže by před sebou měli mít hosté relativně snadnou cestu ke třem bodům.

Barcelona kralovala Primera División prakticky celou sezónu a využívala zaváhání svých soupeřů k budování náskoku na čele soutěže. Trio Neymar-Messi-Suárez táhlo Katalánce svými góly kupředu, ovšem pokles formy na začátku dubna mužstvo připravil nejen o náskok na čele La Ligy, ale i o šanci obhájit jako první mužstvo v historii triumf v Lize mistrů. První místo v domácí soutěži nakonec Enriqueho tým uhájil a v Andalusii má tak nyní šanci zajistit si ligový primát.

"Mistrovský titul odráží formu mužstva po celu sezónu a tato sezóna La Ligy ukázala, že se jedná o nejtěžší soutěž v Evropě. Zatím jsem velmi pyšný na to, co tým dokázal, avšak úplné hodnocení můžeme dělat až po konci sezóny," uvedl na předzápasové tiskovce Luis Enrique. "Budeme hrát v posledním ligovém utkání stejně jako v předchozích sedmatřiceti utkání. Bude to složité a přijdou momenty, kdy nás Granada dokáže zatlačit. Proto musíme být koncentrovaní po celý zápas. Tento typ utkání s sebou přináší mnoho napětí, proto je důležité nevystavovat hráče přílišnému tlaku," dodal hostující lodivod, jenž po tomto kole povede své hráče ještě do finále španělského poháru.

Granada naopak nemá příliš o co hrát. Setrvání v La Lize si tým José Gonzáleze uhrál již v minulém kole díky překvapivě vysoké výhře 4:1 na půdě Sevilly. I proto se ve španělských médiích vyrojily spekulace o možné finanční transakci ze strany Realu Madrid v případě, když Granada obhájce titulu porazí. Britský bulvární deník Daily Mail uvedl, že celkem daadvacet úředníků finanční správy bude dohlížet na potencionální nekalé transakce v okruhu sledovaných hráčů. Nicméně vše jednoznačně odmítl domácí kouč José González.

"Nevěřím v žádné proplácení od nějaké třetí strany. Věřím jen v hrdost granadských hráčů a jejich touze po vítězství. Tato lichá nařčení jsou hodně nefér a myslím, že by se z nich měly vyvodit důsledky," ohradil se domácí lodivod. "Naši fanoušci mohou utkání pojmout jako párty, jelikož už jsme svého hlavního cíle dosáhli. Chceme však být na svůj tým hrdí ještě více," zakončil González.

Zápas odstartuje na Estadio Nuevo Los Cármenes v 17:00, utkání bude řídit Alejandro José Hernández.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 26.00 - 13.00 - 1.07
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Deportivo La Coruña - Real Madrid  (sobota 17:00)
Drama vrcholí, opona se postupně zvedá. Do konce La Ligy zbývá poslední kolo, které v mnoha ohledech rozhodne. Například to, kdo se stane mistrem. Real Madrid potřebuje - kromě zaváhání Barcelony - porazit domácí Deportivo.

Rok uplynul velmi rychle a my se zase loučíme s jednou z nejlepších lig na světě. A zatímco v ostatních ostře sledovaných soutěžích po Evropě známe majitele mistrovských pohárů, La Liga nejde s davem. Mistra ligy představí až samotný závěr, který by měl být strhující od první do poslední vteřiny. Stane se mistrem Real Madrid, nebo se bude radovat katalánská Barcelona? Škoda, že El Clásico nebylo na programu právě nyní...

O titulu se tedy bude rozhodovat na dálku. Real Madrid je v méně výhodném postavení, neboť na vedoucí Barcelonu ztrácí jeden bod. S Deportivem navíc prohrál naposledy před osmi lety a ve vzájemných duelech zpravidla dominuje. Jen za minulá tři klání mu nasázel už patnáct branek! A ve formě je také nyní. Poté, co porazil Manchester City v rámci Ligy mistrů a těší se na finálový duel s Atléticem, se mu dařilo také v La Lize. Zápas s Valencií byl sice hodně vyrovnaný, ale tři body nakonec díky skóre 3:2 ukořistil právě Real.

I když je jeho forma dobrá a soupeř naopak ztrácí zápas za zápasem, nesmí hráči polevit. To ví i mladík Jesé, který v rozhovoru pro oficiální stránky klubu poznamenal: "Na utkání s Deportivem se připravujeme jako na každé jiné. Dáme do toho všechno, i když je to poslední duel sezony a bojujeme o první místo. Nesmíme si dovolit žádné zaváhání. Šance na titul nejsou sice jen v našich rukách, ale my jsme Real Madrid a je naší povinností chtít vyhrát každý zápas. Tvoříme jednu velkou rodinu, obětujeme se pro ostatní spoluhráče a tvrdě pracujeme - to jsou naše přednosti," dodává Jesé.

Trenér Zinedine Zidane, který byl pověřen napravením reputace velkoklubu po fiasku španělského trenéra Beníteze, si zatím vede velmi dobře. Teď má navíc téměř kompletní kádr k dispozici. Chybět mu bude jen zraněný Lucas Vázquez a otazník se stále vznáší nad připraveností útočníka Garetha Balea. Domácí Deportivo je na tom mnohem hůře. Chybět budou zranění Fabricio, Germán Lux a Juan Domínguez. Připraven možná nebude ještě Juanfran, místo něhož by v případě nutnosti zřejmě zaskočil Laure.

A pro něj by to bylo speciální utkání. Fandí totiž právě Realu Madrid. "Preferuji, aby ligu vyhrál Real Madrid. Kdysi jsem tam hrál ještě jako žák, ale fandím mu vlastně celý život. My už vlastně nemáme nic, o co bychom bojovali. Nacházíme se ve středu tabulky, splnili jsme své cíle a nemusíme se obávat sestupu. Když vás tohle potká, pak samozřejmě ztrácíte trochu motivace a koncentrace. Necítíme žádné nervy a hrajeme naprosto v klidu. To ale samozřejmě neznamená, že bychom Realu něco jen tak od cesty darovali," dodává obránce Laure.

Deportivo konečně přerušilo sérii šesti utkání, ve kterých se mu nic nedařilo. V minulém kole se totiž galicijský celek dočkal tří bodů. V utkání s domácím Villarrealem sice nebyl favoritem, ale o to víc si mohl utkání užít. Díky brankám Faycala Fajra a Lucase se mu povedlo vyhrát a Žlutá ponorka odcházela poražena. Deporu patří 13. pozice a nemůže skončit hůře než šestnáctý. Podaří se mu překvapit dalšího velikána?
Deportivo La Coruña - pravděpodobná sestava:
Manu - Juanfran, Sidnei, Arribas, Navarro - Fajr, Borges, Mosquera, Cartabia - Alberto, Pérez
Real Madrid - pravděpodobná sestava:
Navas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Kroos, Casemiro, Modrić - Bale, Benzema, Ronaldo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 13.00 - 8.50 - 1.17
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Atlético Madrid - Celta Vigo  (sobota 19:30)
Tak trochu ve stínu boje o titul se odehraje relativně prestižní souboj třetího s pátým celkem tabulky. Atlético bude ve svém posledním utkání v sezóně hostit Celtu Vigo, která stále obhajuje svou pozici v top 5 a možnost zajistit si přímou účast v Evropské lize. Domácí by rádi smazali debakl z minulého kola a připravili se na finále Ligy mistrů.

Madridští dýchali prakticky po celou sezónu na záda vedoucí Barceloně, ale v minulém kole definitivně ztratili naději přivlastnit si trofej pro ligové šampiony. Na půdě beznadějně posledního celku soutěže Levante totiž finalista Ligy mistrů ztratil rovnou všechny body po porážce 2:1, čímž se podobně jako v minulé sezóně opět odsoudil do role třetího celku Španělské ligy. Už jen sobotní vítězství a zároveň ztráta Realu v La Coruni by mohla pro Madridské znamenat posun na stříbrnou pozici.

"Výhra by nám mohla zajistit zisk druhého nejvyššího počtu nasbíraných bodů v jedné sezóně v historii klubu. Co nás však zajímá nejvíce, je hrát na nejvyšší úrovni v každém zápase. I proti takovému rivalovi, jakým je Celta proto chceme hrát náš nejlepší fotbal," uvedl kouč Atletů. "Je jasné, že jsme opět udělali hlubokou stopu v celkovém vývoji Primeri División a tuto úspěšnou sezónu budeme chtít zakončit vítězstvím. Nejlepší přípravou na finále Ligy mistrů je hrát stále na nejvyšší úrovni," zakončil El Cholo, jenž bude zápas kvůli disciplinárnímu trestu opět sledovat pouze z tribuny.

Celta už si zajistila účast v příštím ročníku evropských pohárů a má slušnou šanci probojovat se z pátého místa v lize rovnou do skupinové fáze Evropské ligy. I v případě porážky na stadionu Vicente Calderóna totiž může doufat v pro ni pozitivní výsledek ze zápas Bilbao-Sevilla. Pokud Lvi doma padnou, budou se z pátého místa radovat Galicijští. Ať už jejich souboj o pátou příčku dopadne jakkoli, budou ve Vigu hodnotit uplynulou sezónu pozitivně. I proto už se kouč Eduardo Berizzo, jenž Celtu vyvedl z krize po ztrátě formy na začátku kalendářního roku, dočkal jednoletého prodloužení smlouvy.

Utkání bude zahájeno paralelně se zápasem Bilbaa, tedy v 19:30. Utkání bude řídit David Fernández Borbalan.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.20 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Athletic Bilbao - Sevilla FC  (sobota 19:30)
Athletic se těší na klání v evropských pohárech. Nejlepší způsob, jak se na líté boje připravit, představuje duel se zkušenou Sevillou. Baskický celek má na svého soka příjemný náskok, ale rád by ještě poškádlil pátou Celtu Vigo.

Baskická chlouba uvítá na San Mamés Barria v Bilbau hosty ze Sevilly, které čeká ještě finále Evropské ligy. Do něj se Sevilla dostává potřetí za sebou a brousí si zuby na výhru. Ještě předtím, než změří síly s anglickým Liverpoolem a bude řešit případné obchodní tahy načrtnuté vedením, ji čeká poslední duel La Ligy. Pro mnohé týmy to znamená konec náročné sezony a symbol odpočinku, ale pro Sevillu nikoli.

Tým trenéra Unaie Emeryho totiž v rámci Copa del Rey ještě změří síly s Barcelonou a na stadionu Vincente Calderóna se dá očekávat bouřlivé utkání plné emocí. Další finále pak ztělesňuje již zmíněný střet s Liverpoolem v rámci Evropské ligy, takže se dá všeobecně říct, že ta rozhodující část sezony Sevillu teprve čeká. V duelu s Athleticem jí zdánlivě o tolik nejde. Sevilla celkově vypustila poslední hry La Ligy.

Za posledních deset soutěžních duelů se jí povedlo vyhrát jen třikrát a jeden nepříjemný šok zažili hráči i fanoušci Sevilly v minulém kole. Ne proto, že by nemohlo dojít k překvapení, ale v domácím utkání s Granadou jen málokdo očekával, že by Sevilla mohla podat tak špatný výkon. Její hra zdaleka neodpovídala nastaveným standardům, neboť sestupem ohrožená Granada na hřišti jasně vládla. Nakonec svému soku nasázela nepříjemné čtyři branky!

Naštvaný byl i trenér Unai Emery. Po utkání deníku AS sdělil: "Nerad prohrávám. Vlastně to přímo nesnáším. A to víc mě to mrzí, že jsme měli vyhrát a hráli doma před našimi fanoušky. Někdo může říct, že nám vlastně už o nic nejde, ale to není pravda. I kdyby nic jiného, pořád máte odpovědnost před fanoušky a musíte ctít barvy, ve kterých hrajete. Nejsem rád za to, co hráči předvedli, ani jak se utkání vyvíjelo."

V domácím dresu je hodně nervózní Xabier Etxeita, který není úplně ve formě. Zřejmě se ale stihne uzdravit a měl by nastoupit. To se ale nedá říct o Aymericu Laportem, který hrát nebude určitě. A stejná situace platí pro de Marcose. Hosté přijedou do Bilbaa bez zraněného obránce Marca Andreolliho, kterého na listině zraněných doplnil ještě Michael Krohn-Dehli.

Ani Athletic ale v poslední době nehraje úplně přesvědčivě. Doma sice zvládl klíčový duel s Celtou Vigo, ale hned v dalším utkání selhal. V rámci minulého kola nedokázal vstřelit gól domácímu Las Palmas a rozdělil si s ním body. Takže je stále na šestém místě a na pátou Celtu ztrácí jeden bod. Oba týmy se dobře znají, neb je svedla dohromady také Evropská liga. Nakonec se na úkor Athleticu radovala právě Sevilla. Oplatí Seville smutný výsledek?
Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Iraizoz - Bóveda, Etxeita, Gurpegi, Balenziaga - José, Beñat - Williams, García, Muniain - Aduriz
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Rico - Figueiras, Fazio, Pereira, García - Cristofóro, Carriço - Curro, Iborra, Konopljanka - Llorente
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 5.50 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Valencia CF - Real Sociedad  (pátek 20:30)
Poslední kolo španělské La Ligy začíná jako tradičně už v pátek večer, kdy se otevřou brány slavného stadionu Mestalla. Domácí Netopýři hostí svého souseda v tabulce, Real Sociedad San Sebastian. A ten má velkou motivaci zvítězit.

Páteční předehrávka slibuje hodně napínavé utkání plné emocí. La Real, který přijede coby host, má šanci skončit na osmém místě před Málagou, čehož chce pochopitelně využít. V jeho prospěch hovoří i poslední střety, které zvládá celek ze San Sebastianu mnohem lépe než Valencia. Netopýrům se proti La Realu přestalo kolem roku 2012 dařit a pozitivní série Basků začala. Přerušil ji pouze rok starý duel zasazený právě do Valencie.

Domácí tehdy hodně tlačili a pomohla jim úvodní branka druhé půle, kterou si vstřelil Ansotegi. O pouhé tři minuty později na něj navázal Pablo Piatti, jehož branka definitivně pečetila dlouho očekávanou výhru Netopýrů. Na začátku tohoto roku se ale situace neopakovala, o což se dvěma góly postaral střelec Jonathas. Poslední dobou se ale nedaří shodně oběma sokům, kteří se v pátek večer utkají.

Domácí Valencia tři poslední duely La Ligy nevyhrála a v minulém kole nestačila na Real Madrid. S královským klubem ale hrála velmi dobrou partii, než ji nohy podlomilo vyloučení Rodriga. Kromě toho samozřejmě rozhodl faktor Ronaldo, který dvakrát skóroval. Na domácí půdě se ale Valencii daří mnohem lépe, což dokumentují také jen dvě domácí porážky za posledních deset duelů.

Oba soupeře trápí velká marodka. Na straně domácích nejsou v pořádku hráči jako Bakkali, Gayá, Čeryšev nebo Abdennour. To ale není všechno, protože karetní tresty si musí odpykat Fuego, Pérez a zmíněný Rodrigo. Situace v táboře hostí je obdobná, protože karetním hříšníkem je Granero, zatímco zdravotně jsou omezováni Martinez, Agirretxe, Canales, Navas a Zaldua.

Forma hostujícího Realu Sociedad San Sebastian také není zrovna pastvou pro oči fanoušků. V deseti minulých kolech se La Real radoval jen třikrát, přičemž naposledy právě v minulém kole. Ačkoli dohrával patnáct minut v oslabení, přesto dokázal vyhrát nad Rayem Vallecano poměrem 2:1 a udržel se na průběžném devátém místě. Osmá Málaga jev nyní osmá jen o skóre, což se dá dohnat. A vědí to i hráči. Mladý bek Aritz Elustondo před utkání odpovídal na zvídavé dotazy novinářů.

"Máme šanci na osmé místo a to by také mělo být naším cílem. Do pohárů nás to samozřejmě nedostane, ale jsou i jiné důvody. Když se ohlédnu zpět na naši sezonu, nemůžu říct, že by byla zklamáním. Noví hráči se zapojili do týmu dobře, zlepšili jsme se a pro mne osobně to byla skvělá sezona. Doufám, že se nám povede odehrát ještě lepší utkání než proti Vallecanu. Nehrajeme sice doma, ale hrajeme pro sebe a o vlastní hrdost."
Valencia CF - pravděpodobná sestava:
Alves - Cancelo, Mustafi, Santos, Siqueira - Gomes, Danilo, Parejo - Mina, Alcácer, Piatti
Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Rulli - Elustondo, Gonzalez, Reyes, Yuri - Pardo, Illarramendi, Prieto - Oyarzabal, Vela, Zurutuza
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.75 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.FC Barcelona372845109:2988
2.Real Madrid372764108:3487
3.Atlético Madrid37274661:1885
4.Villarreal CF371810944:3364
5.Celta Vigo371791151:5760
6.Athletic Bilbao371781255:4459
7.Sevilla FC3714101350:4752
8.Málaga CF3711121434:3445
9.Real Sociedad371291644:4845
10.Valencia CF3711111546:4744
11.UD Las Palmas371281744:4944
12.SD Eibar3711101647:5743
13.Deportivo La Coruña378181145:5942
14.Real Betis3710121532:5142
15.Espanyol Barcelona371171936:7240
16.Granada CF371091846:6639
17.Sporting Gijón37991938:6236
18.Getafe CF37991936:6536
19.Rayo Vallecano378111849:7235
20.Levante UD37882136:6732

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (528)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele