Pohár UEFA - souhrn odvet třetího kola

26.02.2009, 20:50, aktualizováno 26.02.2009, 23:25
Komentáře a souhrny
Brémy dokázaly remizovat v Miláně a díky většímu počtu branek na soupeřově hřišti postupují. Stejným způsobem vyřadilo Dynamo Kyjev Valencii. Dnes nebyla nouze o dramata, šťastně vyšly z odvet třeba Galatasaray, Marseille nebo Ajax. Žádné pochyby o svém postupu nedovolily Paříž, Hamburk, Charkov či Aalborg.

Metalist Charkov - UC Sampdoria 2:0

26.02.2009 18:00

Góly: 30. Serhij Valjajev, 40. Jajá

První zápas: 1:0, postupuje Metalist Charkov

Metalist Charkov si díky dnešnímu vítězství 2:0 nad Sampdorií Janov pojistil místo mezi šestnácti nejlepšími kluby Poháru UEFA. Vítězství zajistili ukrajinskému celku už v první půli svými góly Valijajev a Jackson.

Lepší pozici měli před utkáním hráči domácího týmu, který v Itálii zvítězil 1:0. I v odvetě měli od prvních minut nad svým soupeřem navrch. Už z kraje utkání zkoušel štěstí Rykun, ale mířil vedle. Sampdoria odpověděla střelami Bellucciho a Desseny, kterou musel gólman Goryainov vyrážet.

Metalist znovu zahrozil po dvacáté minutě, kdy zahrál rohový kop Jackson a Valiyaev mířil hlavičkou těsně vedle. Branka padla až po půlhodině hry, kdy se před bránou dostal k míči Valjajev a prostřelil bezmocného Miranteho.

Krátce před poločasem ještě zdvojnásobil vedení domácích přesnou střelou z volného kopu Jackson. Po začátku druhého poločasu se do šancí dostávali hlavně Italové, ovšem Bellucci ani Dessena snížit vedení Metalistu nedokázali.

Sampdoria měla potíže s přecházením do útoku, a tak hráči často zkoušeli štěstí z velké dálky, jako například Reto Ziegler. Jackson si mohl na své střelecké konto připsat druhou branku, ovšem Campagnaro míč zablokoval a po následném rohu mířil Olijnik hlavičkou nad bránu.

Tentýž hráč měl ještě v 75. minutě poslední větší šanci utkání, jeho střela ale mířila mimo bránu. Metalist ubránil do konce utkání vítězství 2:0 nad Sampdorií.

Více informací k zápasu

CSKA Moskva - Aston Villa 2:0

26.02.2009 18:00

Góly: 61. Jurij Žirkov, 90+3. Vágner Love

První zápas: 1:1, postupuje CSKA Moskva

CSKA podle očekávání porazilo na Premier League se šetřící Aston Villu 2:0 a může se těšit na osmifinále Poháru UEFA. Všechny branky padly v druhém dějství, skóre otevřel Jurij Žirkov, pojistku přidal v samotném závěru suverénně nejlepší střelec této soutěže Vágner Love.

O klíčové hráče oslabená Aston Villa obranu CSKA od prvních minut moc neprověřovala, a tak podnikli nebezpečné útoky Armějci. Bylo jen otázkou času, kdy odstraní CSKA všechny postupové otázky. Gólové šance si vypracovali Dzagojev i Vasilij Berezuckij, ale ke kýženému efektu to nevedlo.

Fotbalisté CSKA v poklidu kontrolovali utkání, ale gól ne a ne přijít. V 59. minutě se svěřenci Zica přece jenom dočkali, Dzagojev z přímého kopu chytře posunul na Žirkova a ten z hranice šestnáctky tvrdou střelou otevřel skóre. Po vstřelené brance ubralo CSKA na aktivitě, přesto naprosto bezzubá Aston Villa ani vážněji neohrozila branku domácích.

V nastaveném čase Miloš Krasič vysunul Vágnera a hvězdný Brazilec zvýšil na konečných 2:0. Trenér Zico se může těšit z prvního oficiálního vítězství v CSKA a postupu do osmifinále Poháru UEFA.

Více informací k zápasu

Hamburger SV - NEC Nijmegen 1:0

26.02.2009 18:15

Góly: 9. Ivica Olić

První zápas: 3:0, postupuje Hamburger SV

Hamburk bez problémů zvítězil i v domácí odvetě nad holandským Nijmegenem a s přehledem postoupil i v trochu oslabenější sestavě do osmifinále poháru UEFA. Ovšem holandský soupeř tentokrát nechtěl dát svou kůži zdarma a inkasoval pouze jednou, i postup do 3. kola je však pro něj úspěch.

Nicméně dnes obě strany předvedly velmi mizerný výkon s minimem gólových možností.

O jedinou trefu zápasu se postaral už po 9. minutách kanonýr Olič, jehož šanci vypracoval český záložník David Jarolím. Kouč Martin Jol dal poprvé šanci nově příchozímu Rinconovi, který rozhodně nezklamal.

Změny v sestavě ovšem udělal také hostující kouč, když nahradil čtveřici Kivuvu, Worm, Tshibamba a El Kabir hráči Sibumem, Radomskim, van Beukeringem a Schönem. Nijmegen zaváhal hned v první šanci zápasu, poté už působil jistým dojmem. Úvodní branku dal Ivica Olič po velmi rychlém pasu Jarolíma, který vybojoval balón a chorvatský kanonýr v tváří tvář gólmanovi Babosovi trefil z levé strany přesně dolní roh branky.

Hamburk zůstával i v dalším průběhu stále v mírném tlaku a držel míč převážně na svých kopačkách, už se ale výrazně na hranici rizika nikam tlačit nemusel. U většiny nebezpečných akcí byl stále Jarolím, jemuž se utkání povedlo. Ovšem až téměř do závěru první půle se žádná vážnější akce neurodila. Až v 37. minutě si vypracoval příležitost hostující mladíček El Kabir, dvacetiletý útočník ale pálil zhruba z 20 metrů těsně vedle pravé tyče.

Po změně stran obě mužstva vystřídala, utkání ale šťávu nedostalo. Objevovaly se spíše náznaky šancí. Zklamaní diváci jen hučeli, a když měli úsměv v obličeji, z předvedené hry to rozhodně nebylo. Do šance se probojoval až pět minut před koncem stále dravý El Kabir, nadvakrát však opět těsně minul pravou tyčku. Po nějaké době konečně sudí ukončil zápas hvizdem píšťalky a vysvobodil tak všechny přítomné. Hamburk v osmifinále za čtrnáct dní narazí na Barošův Galatasaray Istanbul.

Více informací k zápasu

FC Twente - Olympique Marseille 0:2p

26.02.2009 18:30

Góly: 24. Hatem Ben Arfa

První zápas: 1:0, postupuje Olympique Marseille

Vypjaté střetnutí mezi Twente Enschede a Olympiquem Marseille rozhodovaly po gólu Ben Arfy až penalty, ve kterých byl úspěšnější francouzský klub a postupuje tak mezi nejlepších šestnáct klubů soutěže.

Do utkání lépe vstoupila Marseille a už ve třetí minutě nebezpečně střílel Ben Arfa. Na druhé straně se do šance propracoval Kenneth Perez, jeho nepovedená střela však mířila nad Mandandovu bránu. Zařídit vedení mohl Marseille Samassa, ovšem svůj pokus poslal jen mimo bránu.

Ovšem úsilí Marseille bylo o chvíli později odměněno, když Hatem Ben Arfa prostřelil Boschkera. Vyrovnat se pokusil hlavou Arnautovič, ale Mandanda byl připraven. Ve 33. minutě musel brankář Marseille znovu zasahovat, tentokrát po střele Braafheida.

Nejlepší zákrok předvedl francouzský gólman pár minut před koncem první půle, když fantasticky vyrazil gólovou šanci Arnautoviče. Mamadou Niang měl první větší příležitost až v 57. minutě hry, ovšem stejně jako o chvíli později Ben Arfa nenašel bránu.

Twente navyšovalo tlak a nebezpečný pokus Tioteho musel vyrážet Mandanda. Hra se přesunula do nastaveného času, který byl ovšem hodně rozkouskovaný, s málo brankovými příležitostmi.

Až v 115. minutě zaznamenal Hersi svojí hlavičkou první střelu v nastavení. Tentýž hráč měl o chvíli později ještě větší příležitost, jeho ránu však zastavila tyč. Když svoji šanci neproměnil ani Cheyrou, došlo až na penalty. V těch selhal až Slobodan Rajkovič a M'Bami poslal Marseille do dalšího kola Poháru UEFA.

Více informací k zápasu

VfL Wolfsburg - Paris Saint-Germain 1:3

26.02.2009 19:00

Góly: 63. Makoto Hasebe - 38. Péguy Luyindula (pen.), 60. Jérôme Rothen, 73. Péguy Luyindula

První zápas: 0:2, postupuje Paris Saint-Germain

PSG se může radovat z postupu do osmifinále Poháru UEFA. Hosté přečkali úvodní velice nebezpečný tlak, a ačkoli byli v první půli horším týmem, z proměněné penalty Luyinduly nařízené za faul Šimůnka na Rothena se ujali vedení. Rothen pak v 60. minutě stvrdil postup rozhodující brankou. PSG nakonec ve Wolfsburgu vyhrál 3:1.

Pařížané nastoupili bez svých opor Giulyho, Makeleleho i nejlepšího střelce Hoaraua, přesto díky kompaktnímu výkonu zužitkovali svůj dvougólový náskok z prvního utkání a postup si zasloužili. Wolfsburg nehrál špatně, ale doplatil na neproměňování šancí, především pak ze začátku utkání.

Vlci hostům jasně naznačili, že se chtějí o postup poprat už od úvodních minut, kde byli jasně lepším týmem, jenže buď jim chyběla přesnější muška, nebo se vyznamenal pařížský gólman Landreau. Už ve 4. minutě dodal Gentner ze středu na aktivního Džeka, který pálil mimo jen o decimetry. O chvilku později se bosenský útočník dostal k odraženému míči, ale z blízkosti ho vychytal Landreau.

Ve 14. minutě vystřelili domácí v rychlém sledu na branku třikrát. Misimovič s Caiubym pálili jen do Landreaua, a když měl Gentner trefil poloodkrytou branku, mířil opět těsně vedle. Pak se snažil hlavou zužitkovat Misimovičův přímý kop Zaccardo, ale jako již tradičně se pokud mezi tři tyče nevešel.

Úvodní patnáctiminutová smršť Wolfsburgu polevila, naopak se do šance dostal hostující Luyindula, ale včasným vyběhnutím mu zamezil v pořádné střele brankář Lenz. Krutou ránu zasadilo PSG doposud lépe hrajícímu soupeři ve 38. minutě. Český obránce Jan Šimůnek srazil ve vápně Rothena a Luyindula s přehledem nařízenou penaltu proměnil. Právě zde ztratil Wolfsburg šanci na postup do čtvrtfinále Poháru UEFA, protože by musel vsítit ve zbytku zápasu čtyři branky.

Na začátku druhé půle zahrozili hosté, ale Pancrate po skvělém zpracování pálil slabě a Sessegnon svou střelu uspěchal, na druhé straně mohl udeřit po rohovém kopu Misimoviče hlavičkující Zaccardo, kterého ale opět vychytal skvěle chytající Landreau.

Definitivně rozhodl o postupu v 60. minutě Rothen. Hezky si s míčem vběhl do volného prostoru a ze 13 metrů uklidil míč přesně pod břevno. Hned na to se podařilo vsítit symbolický gól na 1:2 Hasebemu, který si absolvoval se štěstím úspěšný slalom vápnem a pohodlně zakončil.

Dvoubrankové vedení vrátil hostům Luyindula. Přímý kop našel v 74. minutě přesně jeho hlavu a Lenz se po střele jen marně natahoval. Francouzům stačilo už jen zápas v poklidu dohrát a radovat se ze zasloužené výhry.

Více informací k zápasu

Galatasaray SK - Girondins Bordeaux 4:3

26.02.2009 19:30

Góly: 43. Arda Turan, 45. Harry Kewell, 65. Arda Turan, 90. Sabri Sarioğlu - 1. David Bellion, 72. Marouane Chamakh, 75. Fernando Cavenaghi

První zápas: 0:0, postupuje Galatasaray SK

Obrovské drama se odehrálo na stadiónu Galatasaraye. Necelých dvacet minut před koncem zápasu prohrávalo Bordeaux o dvě branky, jenže svěřenci trenéra Blanka vyrovnali a sahali po postupu. Ten jim sebral v devadesáté minutě Sarioglu.

První zápas ve Francii skončil bezbrankovou remízou, takže Bordeaux chtělo vstřelit nejméně jednu branku. To se povedlo už v první minutě. Bellion si naběhl na dlouhý pas Placenteho, utekl Meirovi a otevřel skóre utkání. Domácí mohli po chybě Fernanda rychle vyrovnat, Bordeaux zachránil brankář Rame.

Galatasaray potřeboval tlačit, a to se mu také dařilo. Dvě minuty před přestávkou putoval míč přes Sabriho a Baroše k Turanovi, který prostřelil bránícího Henriqueho. Nálada v Istanbulu byla o přestávce ještě lepší. V pětačtyřicáté minutě se víc než z pětadvaceti metrů opřel do míče Kewell a nádherně zajistil domácím vedení.

Turci byli při chuti i nadále a začátek druhé půle byl v jejich režii. Po několika šancích uspěl znovu Turan, když do sítě usměrnil centr Lincolna. S Bordeaux to vypadalo hodně špatně, ale bylo to jen zdání. V 74. minutě připravil Cavenaghi gól Chamakhovi a zápas byl znovu otevřený.

Navíc střídajícímu Cavenaghimu se dařilo. Už o minutu později vlétl do domácí obrany, která byla po dlouhém balónu Chalmeho trochu rozhozená, prodral se k míčí a vyrovnal! Díky pravidlu o počtu vstřelených branek na soupeřově hřišti v tu chvíli postupovalo Bordeaux.

Galatasaray opět zapnul na vyšší tempo, hnán fanatickými diváky. Už to vypadalo, že další branku nevstřelí, jenže v devadesáté minutě Bordeaux špatně odvrátilo roh, do míče se z hranice vápna opřel Sabri a rozjásal celý stadión. Galatasaray tak postoupil do osmifinále Poháru UEFA, kde jej čeká Hamburk.

Více informací k zápasu

Manchester City - FC Kodaň 2:1

26.02.2009 20:45

Góly: 73. Craig Bellamy, 80. Craig Bellamy - 90+3. Martin Vingaard

První zápas: 2:2, postupuje Manchester City

Manchester City předvedl v utkání proti Kodani velice dobrý výkon, i když ho v první půli pronásledovala střelecká smůla. Ovšem zápas nakonec skončil 2:1 a Angličané se proto radují z postupu.

První poločas jednoznačně patřil Citizens, gólman Shay Given se v bráně nudil, na druhé straně byla ale dvakrát zasažena tyč. V 19. minutě nastřelil Robinho tyč brány Kodaně a o minutu později jeho střelu zastavil Christiansen. Chvíli poté se míče rukou dotkl ve vlastním pokutovém území Jorgensen, rozhodčí si toho však nevšiml.

V poslední minutě prvního poločasu předložil Robinho míč Bellamymu, reprezentant Walesu ale ve velké šanci přesně nemířil. Manchester City se stále nemohl dostat do vedení ani v druhé půli, často byl v ofsajdu chycen Bellamy.

Do jedné z mála příležitostí Kodaně se dostal Ailton Almeida, jeho rána ale letěla mimo bránu. Na druhé straně promarnil obrovskou šanci Wright-Phillips, který se namísto střelby rozhodl přihrát. Dlouho očekávaný gól ale nakonec přišel, když Ireland našel Bellamyho, který dostal City do vedení 1:0. Jedenáct minut zbývalo do konce zápasu, když se Bellamy prosadil podruhé. Kodaň dokázala v samém závěru už jen snížit gólem Vingaarda na konečných 1:2.

Více informací k zápasu

Standard Lutych - SC Braga 1:1

26.02.2009 20:45

Góly: 79. Dieumerci Mbokani - 88. Luís Aguiar

První zápas: 0:3, postupuje SC Braga

Braga si přivezla k odvetě v Lutychu pohodlný tříbrankový náskok, o který také nepřišla. Domácí se snažili, ale portugalského soupeře nepřehráli. Deset minut před koncem sice vstřelili branku, ale Braga dokázala reagovat stejným způsobem.

Hosté přijeli bránit, nikam se nehnali a podle toho také první půle vypadala. Standardu se útočení nedařilo a za pětačtyřicet minut ohrozil soupeřovat brankáře jen dvakrát. Po půlhodině hry se k nebezpečné hlavičce dostal De Camargo, ale přestřelil. Stejný hráč hlavičkoval v závěru poločasu ještě jednou.

Paradoxně to byla Braga, která mohla otevřít skóre. V poslední minutě první půle zahrávali hosté přímý kop, v houfu těl se prosadil Jorginho a jeho hlavička jen těsně minula branku. Jinak se hrál upracovaný fotbal. Domácím se nedala upřít snaha, která se ale projevila jen ziskem několika žlutých karet.

Standard musel do druhé půle vystřídat brankáře a po přestávce začal s chutí. Eduarda v bráně Bragy zasypal sprškou střel, ale byly to většinou pokusy z dálky. Mnohem nebezpečnější byl pozdější tlak a z něj plynoucí série rohů a přímých kopů, ovšem ani tady se diváci v Lutychu branky nedočkali.

Gól visel na vlásku v pětasedmdesáté minutě. Eduardo si tak tak poradil se střelou Mbokaniho, brankář ale hosty podržel, když kryl i pokus De Camarga a dorážku Defoura. Lutych byl konečně lepším týmem a byl také gólově odměnen. Po centru Dalmata se prosadil aktivní Mbokani.

Domácí potřebovali vstřelit ještě dvě branky, na což měli i s nastavením přibližně patnáct minut. Braga už ale žádné pochyby nedovolila, soupeř dokázal jen dvakrát vystřelit z dálky. V 87. minutě navíc utekl Aguiar a vyrovnávací brankou stvrdil postup svého týmu.

Více informací k zápasu

Udinese Calcio - Lech Poznań 2:1

26.02.2009 20:45

Góly: 57. Simone Pepe, 90+1. Antonio Di Natale - 13. Hernán Rengifo

První zápas: 2:2, postupuje Udinese Calcio

Udinese gólem v poslední minutě zachránilo italský fotbal od totálního výbuchu, protože právě Zebrette jsou jediným italským celkem, který se objeví v Poháru UEFA i v dalším kole. Dnes jim postup přes Lech Poznaň vystřelil Di Natale.

Po prvním zápase, který v Polsku skončil 2:2, byla situace otevřená, přesto lepší pro domácí. Ta se změnila už po třinácti minutách, kdy se ujal Lech Poznaň vedení. Z hranice pokutového území se již popáté v letošní sezoně Poháru UEFA trefil Hernan Rengifo a nasměroval Poznaň do dalšího kola. Udinese začalo tlačit po půlhodině hry. Simone Pepe poslal Di Nataleho do takřka jasné gólové situace, ale nakonec výborně zakročil brankář Ivan Turina.

Domácí věděli, že pokud chtějí postoupit, musí ve druhém poločase zabrat. Odpověď na první branku hostů přišla po deseti minutách, kdy Pasquale poslal míč Pepemu, jenž srovnal na 1:1. Vše definitivně rozhodl ve prospěch domácích Kwadwo Asamoah. Lépe řečeno, právě ghanský fotbalista byl strůjcem gólové akce, na jejímž konci byl ostrostřelec Di Natale, jenž vítěznou brankou poslal Udinese do další fáze. Tam se Bianconeri střetnou se Zenitem Petrohrad.

Více informací k zápasu

AFC Ajax - ACF Fiorentina 1:1

26.02.2009 20:45

Góly: 88. Leonardo - 61. Alberto Gilardino

První zápas: 1:0, postupuje AFC Ajax

Dlouho to v Amsterdamu vypadalo na prodloužení, když Fiorentina v Amsterdam Areně vedla po brance Gilardina 1:0. Domácímu Ajaxu ale nakonec postup tři minuty před koncem vystřelil střídající Leonardo.

Italská Fiorentina do utkání vstoupila útočně. Ostatně, co jiné jí také po prvním prohraném zápase (0:1) zbývalo. Adrian Mutu byl zastaven brankářem Vermeerem, stejně tak o chvilku později Franco Semioli. V sedmé minutě byl blízko brance Ajax, kdy obranou Fialek prošel Luis Suarez, ale brankář Frey ho v pohodě zneškodnil. Před brankou domácích po skvělém centru z pravé strany opět hrozil Mutu, ale jeho hlavička šla mimo branku. Hosté byli jasně lepším celkem, když hře po většinu času dominovali, ale kýžená branka stále nepřicházela. Všechny pokusy chytal brankář Vermeer.

Tempo utkání po půlhodině hry lehce upadlo a další šance přišla až tři minuty před přestávkou. Z pravé strany málem zaskočil domácí borce Franco Semioli, jenomže na poslední chvíli zasáhl Van der Wiel.

Útočné snažení Violy pokračovalo i po přestávce, ale ani stoperovi Gamberinimu se nepodařilo protlačit míč do branky. Nakonec se mohl ujmout vedení Ajax, jenž zahrával skrze Suareze slibný trestný kop, ale svou extratřídu předvedl gólman Frey, jenž si s jeho střelou poradil. Vytoužená branka Fiorentiny ale nakonec přeci jenom přišla, po hodině hry. Gilardino si vyměnil míč s Mutuem, jenž mu skvělým pasem připravil dobrou střeleckou pozici a bývalý útočník AC Milán si nebral servítky a otevřel skóre. Čtvrthodiny před koncem unikl červené kartě Mutu, jemuž se hlavní sudí neodhodlal dát druhou žlutou kartu po ošklivém faulu na Oleguera.

Ajax v útoku jen stěží něco vymýšlel a vše pomalu směřovalo k prodloužení. Jenomže tři minuty před koncem se chopil míče střídající Leonardo, obešel několik protihráčů a z hranice vápna vyrovnal. Za stavu 1:1 postupoval Ajax a jen druhá branka by posunovala dále Fiorentinu. Ta měla ještě díky Kroldrupovi velkou šanci, ale dánský obránce v rozhodující fázi zklamal. Dál tedy jde Ajax Amsterdam.

Více informací k zápasu

AC Milán - Werder Brémy 2:2

26.02.2009 20:45

Góly: 27. Andrea Pirlo (pen.), 33. Alexandre Pato - 68. Claudio Pizarro, 78. Claudio Pizarro

První zápas: 1:1, postupuje Werder Brémy

AC Milán končí v Poháru UEFA! Italský favorit měl odvetu s Werderem Brémy skvěle rozehranou, když vedl už 2:0, jenomže hosté z Německa předvedli fantastický výkon a ve druhém poločase zásluhou Pizarra vyrovnali a po prvním remízovém zápase 1:1 postupují.

Úvodní desetiminutovku utkání zcela ovládl Werder. První střelecký pokus si připsal Claudio Pizarro, ale nebyl přesný. Další ránu mimo tři tyče vypálil Alexandros Tziolis. Po šesti minutách byl poprvé prověřen brankář Dida, jenž si však poradil se střelou Mesuta Ozila. Další šanci připravil pro Pizarra Diego, ale znovu se vyznamenal domácí gólman. Milán měl svou první šanci až v 11. minutě, ale Patova střela byla příliš slabá.

Jedním z nejnebezpečnějších hráčů brémského celku byl Diego, jenž znovu prověřil brankáře Didu. Brazilský strážce domácí svatyně však zatím odolával. Stejně tomu bylo i po dvaceti minutách, tehdy zakročoval proti střele Nalda. Milán sice doposud nevymyslel skoro nic, jenomže zatímco Brémy útočily, ale branku vstřelit nedokázaly, domácí vytěžili z minima maximum.

Ve 27. minutě zahrál v pokutovém území po Beckhamově střele rukou Torsten Frings a sudí nařídil pokutový kop. Ten proměnil Andrea Pirlo a poslal AC do vedení. Domácí se vedení ujali velice se štěstím a to je neopustilo ani ve 33. minutě. To totiž k dělovce napřáhl Alexandre Pato a přesnou ranou poslal Milán už do dvoubrankového vedení.

Na druhé straně se snažil odpovědět Werder, jenomže kýženou branku stále vstřelit nedokázal. Zklamali Almeida, Ozil i Mertesacker. Milán mohl těsně před poločasem definitivně rozhodnout, ale hosty udržel ve hře dobrým zákrokem proti Seedorfově střele brankář Vander.

Brémy se ale ani po poločase nevzdaly a byly odhodlány vstřelil svou první branku. Diegovi ale ještě nebylo přáno, když se jeho jedovatá střela s pomocí Zambrotty do branky nevešla. První ránu Milán paradoxně nedostal v podobě branky, ale skrze zranění Clarence Seedorfa, jehož musel po pár minutách druhého dějství nahradit Flamini.

Domácí se snažili držet míč na svých kopačkých, ale v 63. minutě zahrozil Pizarro, do jehož dělové rány se položil Zambrotta a zabránil brance. Milán si však toto varování příliš k srdci nevzal, protože o minutu později se již Pizarro po Diegově střele nemýlil. Werder byl rázem zpět ve hře, protože další branka by mu zajišťovala postup.

Němci stále útočili a Milán příliš nevzdoroval, čehož litoval 11 minut před koncem. Hrdinou okamžiku se opět stal Claudio Pizarro, který přetavil v branku svou další hlavičku. Za stavu 2:2 se již karta obrátila a postupal Werder.

Brémy nepolevily ani po vyrovnávací brance a AC rozhodně nevypadlo, že by mělo ještě něco vymyslet. A nakonec se tak i stalo, když domácí víceméně nedokázali ohrozit soupeřovu branku a mohli v závěru ještě inkasovat. Po remíze 2:2 tedy do další fáze soutěže senzačně, ale nutno podotknout, že zaslouženě, postupuje Werder Brémy.

Více informací k zápasu

VfB Stuttgart - Zenit Petrohrad 1:2

26.02.2009 20:45

Góly: 80. Timo Gebhart - 42. Igor Semšov, 86. Viktor Fajzulin

První zápas: 1:2, postupuje Zenit Petrohrad

Bez několika klíčových hráčů Zenit Petrohrad vybojoval postup na hřišti Stuttgartu stejným výsledkem jako v domácím klání - 2:1. Zenit se dostal do vedení zásluhou Semšova, jiskřičku naděje vykřesal v osmdesáté minutě střídající Gebhart, ale poslední slovo měl žolík v dresu Zenitu Viktor Fajzulin.

První poločas byl především ve znamení boje, oba týmy hrály agresivně (stejně jako v prvním vzájemném měření sil) a fotbalových akcí bylo poskromnu. První vážnější příležitost si vytvořil v 13. minutě záložník Zenitu Zyrjanov, Lehmann jeho střelu vytěsnil na roh. Německý brankář měl o něco málo později hodně práce i s tvrdou střelou portugalského reprezentanta Dannyho.

Stuttgart si první vážnou příležitost vypracoval až ve 33. minutě, Cacau obelstil Križanace, ale jeho střelu zastavila tyč Malafejevovy svatyně. Nepsané pravidlo nedáš - dostaneš, přicestovalo do branky Stuttgartu ve 42. minutě, Danny se výborně uvolnil a centrem na vzdálenější tyč našel Semšova a zimní posila Zenitu střelou z prvního dotyku poslala petrohradského mužstvo do vedení.

Ve druhém dějství Zenit kontroloval hru a nedovolil Stuttgartu vytvořit si šance nebo alespoň souvislejší tlak. Trenér domácího mužstva Babel se tak pokusil oživit defenzívu a na hřišti rázem byli čtyři útočníci Stuttgartu. Tento tah se vyplatil, Zenit polevil v koncentraci a Élson z ničeho nic málem udeřil, nebezpečná střela olízla tyč Zenitu Petrohrad.

Kormidelník Zenitu Dick Advocaat se mohl vztekat, jak chtěl, nebylo mu to nic platné. V 80. minutě si Timo Gebhart obelstil tři lehkovážně přistupující hráče Zenitu a následně překonal i Malafejeva. Stuttgart rázem ucítil naději, ale aby přidal druhý gól, musel ještě více otevřít obranu.

A to Zenitu očividně sedělo, z protiútoku po krásné akci po ose Denisov - Danny - Fajzulin třetí jmenovaný, který přišel na hřiště místo Husztiho, rozvlnil prázdnou branku a zajistil tím Zenitu postup mezi nejlepších šestnáct. V nastaveném čase navíc Fajzulin mohl přidat druhou branku v zápase, ale trefil se do tyče.

Více informací k zápasu

AS Saint-Étienne - Olympiakos Pireus 2:1

26.02.2009 20:55

Góly: 45. Dimitri Payet, 58. Ilan - 75. Óscar González

První zápas: 3:1, postupuje AS Saint-Étienne

Saint Etienne sice v domácí lize bojuje o přežití, v Poháru UEFA se mu ale daří mnohem lépe. Hlavně třetí kolo francouzskému týmu skvěle vyšlo. Po překvapivé výhře 3:1 v prvním zápase zopakovalo St. Etienne dobrý výkon a Olympiakos porazilo i podruhé.

Domácí fanoušci o postupu nepochybovali, zvlášť když Olympiakios postihla ztráta formy a ještě k tomu početná marodka. Zápas také začal v klidném tempu, během prvních deseti minut to pouze z dálky zkusil Machado. I dál byly k vidění maximálně pološance, které brankáře neohrožovaly, a diváci se nudili.

Dojem z prvního poločasu zachránil v jeho poslední minutě Payet. Domácí útočník nevěděl co s míčem, tak si z víc než pětadvaceti metrů připravil střelu a nádherně překonal Nikopolidise. Tím se pro hostující Olympiakos nic nezměnilo, stále potřeboval tři góly.

Řecký mistr se pokusil vstoupit do druhé půle aktivně, jenže další branku dali opět domácí. Ilan dostal kousek volnosti ve vápně a Nikopolidis záhy inkasoval podruhé. Třetí branku málem přidal Dernis, jeho povedený volej jen těsně minul branku Olympiakosu.

Zápas pomalu ukrajoval své předepsané minuty, ani jeden z týmů se nikam nehnal, jelikož o postupujícím bylo rozhodnuto. Domácí v poklidu kontrolovali hru a vyrušil je už jen jediný moment. V pětasedmdesáté minutě napřáhl z dobrých třiceti metrů Oscar a zaznamenal čestný úspěch Řeků. Může ho těšit alespoň fakt, že jeho gól byl ještě hezčí než Payetův.

Více informací k zápasu

Deportivo La Coruña - Aalborg BK 1:3

26.02.2009 21:00

Góly: 38. Sergio González - 41. Luton Shelton, 45. Andreas Johansson, 45+1. Thomas Enevoldsen

První zápas: 0:3, postupuje Aalborg BK

Dánský klub si tříbrankové vedení z prvního utkání uniknout nenechal. Neuvěřitelným závěrem první půle potvrdil svou převahu nad La Coruňou a s přehledem postoupil do dalšího kola.

První půlhodinka přinesla očekávané útočné snažení Deportiva a občasné výpady ze strany Aalborgu. Právě jeden takový mohl využít Shelton, jeho střelu obětavým zákrokem vyrážel z brankové čáry Colotto. Poté se už, kromě Bodipova nuceného střídání, mockrát pozdvižení nekonalo. Brankář hostů totiž za celých 35 minut vytahoval pouze tři zákroky. Jak Lafita, tak i střídající Omar Bravo mířili často nepřesně. Aalborg byl až na závěr první půle naprosto nevýrazný, jasně uspokojený domácím vítězstvím.

38. minuta přinesla jiskru naděje pro španělský tým. Sergio González vystřelil levačkou z dobrých třiadvaceti metrů a pokus opřený do obránce zamířil od tyčky do branky. Poté však přišlo peklo pro domácí La Coruňu. Po třech minutách už bylo vyrovnáno. To si Luton Shelton naběhl na prodloužený přímý kop Dueho a z pár kroků hlavičkou rozvlnil síť.

Uběhly pouhé čtyři minuty a Andreas Johansson svou důraznou hlavičkou po rohu podruhé překonal Aranzubiu. V první nastavené minutě pak došlo k naprostému zdecimování domácích. Sheltonovu střelu ještě brankář nohou vyrazil na druhou stranu vápna, ale proti voleji od Thomase Enevoldsena už zasáhnout nestihl. Bláznivá osmiminutovka tak definitivně rozhodla o postupujícím.

Deportivo hrálo ve druhé půli sympaticky a nikterak odevzdaně. Nicméně jeho hráči buď propadávali v osobních soubojích blízko šestnáctky anebo se neustále bez úspěchu snažili centrovat do vápna při jakékoliv příležitosti. Dánský klub se nikam nehnal a v útočné fázi se téměř nezdržoval.

A právě taktická nemohoucnost domácích měla za příčinu naprostou absenci gólových šancí. Je tak až k podivu, že v mezinárodním utkání na tak vysoké úrovni se největší šancí druhé půle stala střela Lafity z 81. minuty, kdy z hloubi vápna mířil několik metrů nad. Asi o deset vteřin dříve než ostatní hráči musel ze hřiště Alvarez, který dostal druhou žlutou kartu. Nutno podotknout, že první žlutý kartonek viděl neprávem po čistém skluzu.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Šachtar Doněck 1:1

26.02.2009 21:00

Góly: 55. Giovani dos Santos - 86. Fernandinho

První zápas: 0:2, postupuje Šachtar Doněck

Tottenham Hotspur se navzdory remíze 1:1 se Šachťarem Doněck s Pohárech UEFA pro tento rok loučí. Tottenham šel do vedení díky brance Giovaniho, ovšem na druhé straně srovnal stav Fernandinho.

Tottenham nastoupil do zápasu s několika mladými hráči jako jsou Bale, Gunter, Giovani, nebo Obika, který nejvíce zapůsobil. Hosté chtěli hlavně ubránit v Londýně své vedení z prvního střetnutí obou klubů, ovšem hlavně Obika dělal velké problémy.

Jeho dalekonosná střela proletěla už v úvodu zápasu jen těsně vedle pravé tyče. Do šance se dostával také Campbell, který byl faulován Fernandinhem. Rozhodčí ale pokutový kop nenařídil. Na začátku druhé půle znovu nebezpečně střílel Obika a o chvíli později také Bale, ani jeden z nich však šanci neproměnil.

Gól padl až v 54. minutě, když Bale našel Giovaniho a mexický hráč zajistil Tottenhamu střelou do horního rohu brány Šachťaru vedení 1:0. Campbell se pokutového kopu dožadoval také po faulu Rata, také tentokrát ale neúspěšně. Poslední branka však padla do sítě Tottenhamu, postaral se o ni Fernandinho. Zápas tak skončil remízou 1:1.

Více informací k zápasu

Valencia CF - Dynamo Kyjev 2:2

26.02.2009 21:30

Góly: 45. Carlos Marchena, 54. Asier del Horno - 34. Artem Kravec, 73. Artem Kravec

První zápas: 1:1, postupuje Dynamo Kyjev

S Pohárem UEFA se loučí také Valencia. Španělé si přivezli z prvního utkání v Kyjevě remízu 1:1, a na Mestalle otočili skóre nepříznivě se vyvíjející odvety. Jenže necelých dvacet minut před koncem vstřelil druhou branku hostí Artem Kravets, a tak se z postupu raduje Dynamo.

Ve Valencii obě mužstva začala podobně jako v Kyjevě - snažila se držet míč ve své moci. Jenže obě strany srážely spousty nepřesností a hra působila rozháraně. K malé radosti domácího obecenstva si první střelecké přílžitosti vytvořilo Dynamo. Kravčenko hlavičkoval nad a Eremenkoviě střele chybělo několik decimetrů.

Domácí Fernandes brzy odpověděl podobnou mincí. Potěšující bylo, že se výkon obou mužstev začal postupem času zvedat. Jako první z toho těžili hosté. Kravets se prodral do vápna a propálil brankáře Cesara. Trenér Valencie Emery na inkasovaný gól reagoval změnou rozestavení, domácí rázem hráli na čtyři útočníky.

Španělé se snažili vytvořit si tlak a jejich snaha přinesla ovoce ještě do přestávky. V pětačtyřicáté minutě posadil Fernandes přímý kop na hlavu Marcheny a bylo vyrovnáno. Valencii navíc vyšel vstup do druhé půle, když po další standardní situaci poslal míč do sítě Del Horno.

Už bylo jasné, že se nebude prodlužovat. Valencia nezačala betonovat, naopak se snažila přidat třetí gól. A jelikož hlavně Dynamo muselo útočit, hrál se otevřený fotbal. Domácí Villa už uháněl k sólovému nájezdu, ale v poslední chvíli ho zastavil praporek pomezního rozhodčího.

Domácím se snaha o třetí gól nevyplatila. Albiol ztratil balón, Correa našel krásným pasem Kravetse a ten se dnes večer podruhé gólově prosadil. Valencia musela vrhnout všechny síly do útoku a málem ještě gól vstřelila, jen kousek chyběl po Joaquinově centru Barajovi.

Více informací k zápasu

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (790)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele