LaLiga - souhrn 2. kola

26.08.2016, 22:43, aktualizováno 29.08.2016, 00:07
Komentáře a souhrny
Noční šlágr mezi Villarrealem a Sevillou gól nenabídl. Barceloně v Bilbau k výhře stačila jediná branka. Real s problémy přetlačil Celtu Vigo, zatímco konkurenční Atlético ztratilo i s druhým nováčkem. Betis se doma rozešel bez branek s Deportivem. Valencia začala sezonu mizerně a po Las Palmas podlehla i Eibaru, Real Sociedad uspěl v Pamploně...

Villarreal CF - Sevilla FC 0:0

28.08.2016 22:15

Góly: -

Na první výhru v sezoně stále čeká Villarreal. Žlutá ponorka sice byla mírně aktivnějším týmem, nicméně obranu Sevilly překonat nedokázala. Diváci na stadionu El Madrigal se kýžené branky nedočkali i díky skvělému brankáři Sevilly Ricovi.

Villarreal se v úvodu sezony trápí. Po vyřazení z Ligy mistrů si zahraje jen Evropskou ligu a dobře to nevypadá ani v domácí soutěži, kde v prvním zápase pouze remizoval v Granadě 1:1. To Sevilla má za sebou neúspěšný Superpohár, první kolo ale zvládla, když přestřílela Espanyol 6:4. V tomto utkání se ale žádné střelecké hody nekonaly.

První poločas nabídl jen jednu velkou gólovou příležitost a to až na samém sklonku první pětačtyřicetiminutovky. Na rohový kop si naskočil Musacchio, prodloužil na Borrého, který se v době přihrávky nacházel v ofsajdu, takže branka nemohla být uznána.

Také po změně stran byl Villarreal aktivnější a postupem času začal utahovat šrouby. Po ráně Borrého musel zasahovat golman Rico. Ten se dostával do čím dál většího varu a byl to on, kdo držel naděje Sevilly na bodový zisk. Vytáhl se jak proti ráně Triguerose, tak i Borrého. Sevilla šance soupeře přečkala a před koncem zápasu mohla udeřit. Sarabiův centr do ohně nadělal domácím pořádné starosti a míč nakonec neskončil v síti jen vinou brankové konstrukce. Oba celky se tak rozešly smírně 0:0.

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - FC Barcelona 0:1

28.08.2016 20:15

Góly: 21. Ivan Rakitić

Druhé, byť poněkud hubenější vítězství si na své konto připisuje Barcelona. Katalánci dokázali jedinou brankou Ivana Rakitiće vyloupit Baskicko a odpovědět na včerejší vítězství Realu. Naopak pro Athletic Bilbao jde už o druhou porážku.

Barcelona si naposledy zběsile zastřílela proti Betisu a v úvodu zápasu na půdě Bilbaa to vypadalo, že v tom hodlá pokračovat. Brzký gól jí však překazil zdvižený praporek. Ve 12. minutě to pak vypadalo, že se ujmou vedení domácí. Golman Ter Stegen vyrobil obrovskou hrubku, ale Etxebarria jí nepotrestal a umožnil německému brankáři celou situaci odčinit. Vzápětí si Ter Stegen poradil i s pronikajícím Adurizem.

To byly šance, které Barcelona většinou nenabízí. Athletic toho využít nedokázal a ve 21. minutě Barca udeřila. Arda Turan načechral centr na malé vápno a v náběhu hlavičkující Rakitić poslal Katalánce do vedení.

Pochopitelně, držení balónu bylo v režii svěřenců Luise Enriqueho, nicméně další nebezpečná situace se naskytla až těsně před odchodem do šaten. Sám před golmanem Iraizozem se ocitl Arda Turan a nebyl úspěšný.

Bilbao víceméně dokázalo eliminovat největší hrozby Lionela Messiho i Luise Suáreze. Uruguayského útočníka pustili ze zřetele jen jednou a málem z toho byl průšvih. Suárez naštěstí pro domácí minul branku. Bilbao mělo jen náznaky šancí, než že by vyloženě ohrožovalo branku Ter Stegena. Čas se navíc domácím neúprosně krátil a ti stále více otevírali zadní vrátka. Luis Suárez měl na kopačce druhý, rozhodující gól, ale po dobré individuální akci znovu netrefil branku.

Barca hazardovala s výsledkem a v 86. minutě přežila více než slibnou šanci Etxebarrii. Fotbalista domácích trefil jen boční síť. Sudí Mateu ještě přidal navrch tři minuty a v nich si už Katalánci žádné problémy nedělali. Barcelona tak zvládla i druhé ligové vystoupení a na kontě má plný počet bodů.

Více informací k zápasu

UD Las Palmas - Granada CF 5:1

28.08.2016 18:15

Góly: 23. Nabil El Zhar, 51. Kevin-Prince Boateng, 69. Nabil El Zhar, 72. Momo, 85. Sergio Araújo - 45. Jérémie Boga

Ještě v poločase byly šance obou celků vyrovnané, Granada však po přestávce úplně vyhořela a z Kanárských ostrovů si domů odnesla pětigólový raneček. Las Palmas tak navázalo na minulé vítězství na půdě Valencie, i nadále si drží stoprocentní bilanci a zůstává na čelních pozicích. Jeho soupeř má na svém kontě po dvou kolech jeden bod.

Až nečekaně dobře se domácím daří v ofenzívě. Zatímco v minulé sezóně po dvou zápasech nevstřelili ani branku, teď už jich nasázeli devět, tedy přesnou pětinu všech dosažených z loňska! Dobrou zprávou pro Los Amarillos je také fakt, že mužstvo není závislé na konkrétním jedinci, v tuhle chvíli má v kádru hned šest různých šutérů.

Do první vážnější možnosti se dostali hosté. Ponce, který v předchozím zápase zařídil Granadě svou trefou bod s Villarealem, však svou tvrdou hlavičku usměrnil jen mimo. Na druhé straně naopak poprvé udeřil El Zhar ve 23. minutě, když těsně před šestnáctkou poslal skrytý pokus přesně ke vzdálenější tyčce.

Svěřenci kouče Quiqueho Setiena však do přestávky těsné vedení neudrželi. Sergi Semper ve 45. minutě předal balón Bogaovi, Francouz dostal od defenzivních řad ve středu pole až příliš prostoru, takže neměl problém namířit svou střelu za záda gólmana Javiho Varase. Gól do šatny Las Palmas nezlomil. Právě ho spíše vyburcoval k ještě lepšímu výkonu ve druhé půli.

Šest minut po obrátce zařídil rozdílový zásah Boateng, který si naběhl do zcela volného prostoru v protivníkově šestnáctce a bez problémů hlavou zužitkoval Livajaův pas z levé strany. Pro ghanského záložníka ovšem tímhle momentem zápas prakticky skončil, protože o pár chvil později musel odejít střídat kvůli zranění.

Náskok následně navýšil svým druhým gólem v utkání El Zhar, jehož parádně uvolnil Jonathan Viera, a Maročan sám před brankářem Ochoaou nezaváhal. Prosadil se i Momo v 72. minutě, a to doklepnutím balónu do prázdné brány, načež se pět minut před koncem objevil v malém vápně také nehlídaný Sergio Araujo, jenž zařídil hostům pověstného búra.

Více informací k zápasu

Deportivo Alavés - Sporting Gijón 0:0

28.08.2016 18:15

Góly: -

Diváci na Estadio Mendizorrotza se po dlouhých deseti letech dočkali nejvyšší soutěže, čeho se však nedočkali, byly branky. Deprotivo Alavés remizoval se Sportingem Gijón 0:0. Zvláště v prvním poločase obě strany zahazovaly šance, skvěle se vyznamenali jak golman Pacheco, tak i Cuéllar.

Alavés si před týdnem připsal velmi cenný bod ze hřiště Atlétika Madrid a dnes na to chtěl navázat proti Gijónu. Hosté ale přicestovali v dobrém rozpoložení, před týdnem si totiž připsali skalp Bilbaa.

Utkání začalo ve vysokém tempu a hra se neustále přelévala, tedy alespoň to platilo pro první polovinu zápasu. Lillova rána skončila na vynikajícím zákroku Pacheca. Za další tři minuty se hra opět přesunula před Cuéllara, Deyverson zakončoval z malého vápna a Cuéllar ještě lepším zákrokem vyrazil. Cuéllar se vytáhl i proti střele Thea Hernándeze a Ibai Gómez pálil těsně vedle. Tedy bylo se na co dívat, ale branka ne a ne padnout.

Bohužel ve druhém dějství šancí ubylo a spíše to byla úporná bitva ve středu hřiště. Obě strany se snažily utkání oživit, ale žádná střídání k tomu nepříspěla. Něco málo přes 16 tisíc diváků čekalo na branku marně. Deportivo Alavés remizoval se Sportingem Gijón 0:0. Alavés tak má na svém kontě dva body, Sporting hned čtyři.

Více informací k zápasu

CD Leganés - Atlético Madrid 0:0

27.08.2016 22:15

Góly: -

Takhle mizerný start do nové sezóny si fotbalisté Atlética Madrid určitě nepředstavovali. Svěřenci zklamaného kouče Diega Simeoneho nedokázali porazit ani druhého nováčka soutěže v řadě a zase jen plichtili. Leganés bere bezbrankovou remízu pochopitelně všemi deseti, na kontě má mimochodem překvapivě už čtyři body.

Domácí věděli, že jsou v malém madridském derby považováni za jasné outsidery, takže se snažili se svým soupeřem držet krok co nejdéle. A taktický plán vyšel na jedničku. Trápící se Atlético stejně jako před týdnem proti Alavési nemohlo najít na urputně bránící Leganés recept, a to se přitom vrátil do sestavy útočník Antoine Griezmann.

Už první poločas nevěstil pro hosty nic dobrého. V útoku jim to opravdu notně skřípalo, kombinace vázla, finální přihrávka jakbysmet. A brankář Jon Ander Serantes se vlastně musel potit jen jednou jedinkrát, to když z voleje po dlouhém pasu Gabiho u tyčky vypálil ostře Griezmann, nicméně rukavice jeho protivníka mezi třemi tyčemi zasáhly včas.

Pepineros zároveň Atléticu hru často pořádně znechutily. Vysoké napadání a některé ostřejší zákroky ze hry zcela odrovnaly například neviditelného Kokeho. Simeoneho družina se ani po přestávce nedokázala natolik zlepšit, aby strhla vítězství na svou stranu. Hostující stratég zkoušel vše, nepomohla ani změna Fernanda Torrese za Gameira z 58. minuty.

Rozvlnit síť se sice v 62. minutě podařilo obránci Diegovi Godínovi, jenže ten se nacházel ve zcela evidentním ofsajdu. V nastavení přece mohl ještě rozhodnout Fernando Torres, jenže úplně selhal v zakončení. Po centru Filipeho Luíse se ocitl tváří v tvář Jonu Anderu Serantesovi, hlavičku však usměrnil jen do jeho náruče.

Více informací k zápasu

Real Madrid - Celta Vigo 2:1

27.08.2016 20:15

Góly: 60. Álvaro Morata, 80. Toni Kroos - 67. Fabián Orellana

Real Madrid zůstává i po druhém kole stoprocentní. S Celtou Vigo ovšem domácí neměli vůbec lehké pořízení a vítězství 2:1 si zajistili až devět minut před koncem trefou Toniho Kroose. Na úvodní branku Álvara Moraty totiž hosté ještě dokázali odpovědět zásluhou Orellany a byli favoritovi po valnou většinu zápasu rovnocenným soupeřem.

V první půli měl nejblíže k průlomu bezbrankového stavu Luka Modrić, když před uplynutím půlhodiny hry převzal míč a doputoval s ním až na kraj šestnáctky. Jeho nadějná rána však ke smůle Realu skončila pouze na brankové konstrukci. Jen tři minuty nato pokoušel chorvatský záložník štěstí podruhé, a i když se již mezi tři tyče trefil, zastavil jej pro změnu kvalitním zákrokem brankář Sergio Álvarez. Do šaten se tak v poločase odcházelo za stavu 0:0.

Deset minut po změně stran měl Álvarez co dělat, aby si poradil s nebezpečným přímým kopem Garetha Balea, a znovu mu musela pomoci i konstrukce. V devětapadesáté minutě už ale ani třicetiletý gólman Celty neměl nárok na úspěch, když jej vlastní obránci nechali na holičkách. Nejprve se v perfektní šanci tváří v tvář Álvarezovi ocitl mladíček Asensio, jehož matnou ránu ještě hostující gólman zvládl vyrazit, jenže dorážka Moraty již byla nechytatelná. Nutno podotknout, že Realu během této gólové akce přálo i štěstí, neboť Morata se v jejím úvodu nacházel v postavení mimo hru, které čárový rozhodčí přešel bez zdvižení praporku.

Chvíli nato mohl španělský reprezentant přidat i gól číslo dvě, avšak v dalším duelu s Álvarezem znovu přispěchala k záchraně Celty levá tyč. V sedmašedesáté minutě se pak zdálo, že Real budou tyto neproměněné šance stát i přinejmenším dva body, neboť John Guidetti vybídl ke střele z hranice šestnáctky Fabiana Orellanu, jenž krásnou ranou zakroutil míč za záda bezmocného Francisca Casilly a bylo znovu srovnáno.

Tribunami stadionu Santiaga Bérnabeua se začínala rozmáhat nespokojenost, ovšem nakonec mohli domácí příznivci odcházet spokojení. Devět minut před koncem totiž Lucas Vázquez nabil Tonimu Kroosovi a německý záložník svým typickým technickým zakončením překonal Álvareze podruhé. Real tak zvítězil 2:1 a bude čekat na své konkurenty v boji o titul, zda s ním zvládnou držet krok.

Více informací k zápasu

CA Osasuna - Real Sociedad 0:2

27.08.2016 18:15

Góly: 45. Juanmi, 81. Unai García (vl.)

Real Sociedad se úspěšně odpoutal z úvodního nezdaru a na prohru s Realem Madrid zareagoval suverénním prvenstvím v poměru 2:0 na půdě Osasuny. Těsně před odchodem do šaten poslal hosty do vedení Juanmi, jehož po změně stran doplnil vlastní gól Unaie Garcíi, a tak má baskický tým na kontě své první tři body v novém ligovém ročníku.

Domácím rozhodně nepomohlo ani vynucené brzké střídání, když hned po sedmi minutách musel Javier Flaňo přepustit své místo Aitoru Buňuelovi. Přesto to byl právě celek z Pamplony, který si vytvořil první šanci zápasu. Oriol Riera na přelomu půlhodiny hry právě z Buňuelova centru hlavičkoval ze slibné pozice, jenže nepřesně. Po pasu Cuevase pak pokoušel štěstí García, jenže rovněž minul, a tak se dostali ke slovu i hosté.

Mikel Oyarzábal ještě se svým hlavičkovým pokusem neuspěl, ale na samém konci první půle se tentýž hráč postaral o asistenci k zásahu Juanmiho z hloubi pokutového území. Aktivní Oyarzábal pak na úvod druhé půle málem přidal i pojišťovací gól číslo dvě, jenže ztroskotal na brankáři Nauzetovi. Závěrečný tlak Osasuny však přesto nepřišel, neboť devět minut před koncem si domácí García vstřelil kuriózní vlastní gól.

Třiadvacetiletý obránce se pokoušel odvrátit dlouhý nákop Berchiche Yuriho, jenže k vlastní smůle poslal svou hlavičku zrovna přes hlavu Nauzeta, který se svému spoluhráči snažil vypomoci vyběhnutím z branky. Sociedad tak zvítězil 2:0 a na domácí zápas s Espanyolem bude disponovat patřičným sebevědomím, zatímco Osasunu čeká nezáviděníhodný výjezd na půdu Realu Madrid, přičemž na své první ligové vítězství v novém ročníku La Ligy stále čeká.

Více informací k zápasu

SD Eibar - Valencia CF 1:0

27.08.2016 18:15

Góly: 62. Pedro León

Valencia si po minulém nepovedeném zápase s Las Palmas nespravila chuť ani v Eibaru. O jedinou branku domácích se postaral v 62. minutě Pedro León, který tak pomohl svému týmu vybojovat premiérové body v sezóně. Hosté naopak na první úspěch stále čekají a i nadále zůstávají v nejdolnějších patrech tabulky.

Pedro León byl přitom aktivní už od úvodních minut a po čtvrthodině hry rozehrál poměrně zajímavou standardku z velké dálky střelou na branku, každopádně brankář Mathew Ryan si vlastně celkem v pohodě poradil. Netopýři brzy srovnali krok a před přestávkou se mohli ujmout ze dvou šancí vedení oni.

Nejprve chyběl opravdu jen kousek ke gólovému zakončení Santiho Miny, aby jen o minutu později hostující forvard spálil další tutovku, tentokráte po přihrávce Josého Luise Gayáy mířil z vyložené pozice jen vysoko nad. Málem se ještě v nastavení první půle prosadil hlavou z blízkosti domácí Escalante, nicméně skóre zůstalo přece nerozhodné.

Stejně jako vstup do dějství prvního i začátek toho druhého se Pedru Leónovi vydařil. V 51. minutě zase zahrozil z přímého kopu, opět si však na Mathewa Ryana nepřišel. Po hodině hry přišel na řadu klíčový okamžik zápasu. Abdennour v šestnáctce zahrál rukou a sudí Alejandro Hernández ukázal ve prospěch Eibaru na bílý puntík.

I když Pedro León nedokázal jako exekutor Mathewa Ryana překonat, z dorážky už na Australana vyzrál. Los Che nebyli schopni na soupeře vyvinout nějaký větší tlak, takže na tohle inkasování už nezareagovali. Asi v největší možnosti se objevil právě hříšník Abdennour, avšak po centru z rohového čtvrtkruhu od Daniho Pareja hlavičkoval jen mimo.

Více informací k zápasu

Espanyol Barcelona - Málaga CF 2:2

26.08.2016 22:00

Góly: 28. Gerard Moreno, 61. Gerard Moreno - 67. Diego Llorente, 90. Charles

Espanyol vedl v domácím prostředí už o dva góly, ale ani to mu na vítězství nestačilo. Malaga se ani za nepříznivého stavu nevzdala a v poslední minutě srovnala na konečných 2:2. Dvě branky domácích zaznamenal Moreno, branky hostů mají na svědomí Llorente a Charles.

Barcelonský celek vstoupil do zápasu o něco aktivněji a brzy šel do vedení. Moreno sice v 15.minutě promáchl, ale v další šanci už zamířil do černého. S míčem u nohy si seběhl do středu a s pomocí lehké teče poslal míč za záda Kameniho! Druhý gól na sebe nenechal douho čekat, ale sudí správně odmávali ofsajd. Malaga ohrozila branku Espanyolu až ve 41.minutě, z podobné akce, ze které dal vedoucí branku Moreno. Aňor však tolik úspěšný nebyl a balón místo do sítě poslal nad.

Hosté nehráli nijak dobré utkání a do druhého poločasu se rozhodli pro změnu. Hru měli oživit nejprve Miguel Torres a krátce po něm i Charles. Ale nešlo to a v 61.minutě domácí odskočili na rozdíl dvou branek. Piatti vykouzlil přesný centr a znovu Gerard Moreno hlavou pokořil Kameniho - 2:0. V této fázi by si už na Malagu vsadil málokdo, ale hosté ukázali, že i takový výsledek se dá dohnat. V 67.minutě se dostal Rosalesův centr až k Diegu Llorentemu a Roberto inkasoval. Branka šla tak trochu na jeho vrub, neboť se snažil na míč dosáhnout a vyboxovat jej, to se mu ale nepodařilo.

Jeden z klíčových okamžiků nabídla 77.minuta, Moreno měl na kopačce nejen třetí gól a zkompletování hattricku, ale dost možná rozhodnutí celého zápasu. V dobré pozici poslal míč vedle a Malaga se začala nadechovat k závěrečnému náporu. Charles ještě z úhlu na Roberta nevyzrál, ale v 90.minutě už se stal hrdinou hostů. Llorenteho dlouhý pas prodloužil Camacho a Charles překonal Roberta - 2:2. Espanyol tak neudržel dvoubrankové vedení a s Malagou jen remizoval 2:2.

Více informací k zápasu

Real Betis - Deportivo La Coruña 0:0

26.08.2016 20:45

Góly: -

Real Betis si na stadionu Manuel Ruiz de Lopera v Seville jen rozdělil body s Deportivem. Pro diváky šlo navíc o smutný zápas, protože se v něm nedočkali ani jedné branky. Koření fotbalu, jak se gólům říká, nebylo to jediné, co na hřišti chybělo. Přidaly se emoce, akce nebo pohledná hra, bez nichž jsme se museli obejít.

V pátek večer se málokomu chce do velkých výkonů a skvělých projektů. Platilo to také pro hráče na obou stranách barikády, protože jejich přístup byl spíše relaxační. Ofenzivní akce domácích Béticos měli na starosti Joaquín s kapitánskou páskou na ruce, Antonio Sanabria a Rubén Castro. Do brány se opět postavil Adán. Dvoučlennou zálohu soupeře tvořilo duo Guilherme, Mosquera, které mělo podporovat především útočníka Andoneho.

Betis začal aktivně a snažil se přelstít svého soka, jenže ten výtečně bránil a jeho stopeři se pyšnili pozičně vytříbeným smyslem pro hru. Patnáct minut uteklo jako voda a neslo se ve znamení obléhání hostující branky. Fajr vyslal do vápna zajímavý centr, ale soupeřova obrana byla ve střehu a odvrátila jej. Po pětadvaceti minutách se do míče opřel Gama, který ale na brankáře Adána nevyzrál.

Sem tam se nějaký ten hráč odhodlal vzít to na sebe, jak se říká, nebo nedej Bože vymyslel nějakou kolmou nahrávku. Po většinu času jsme ale mohli mít pocit, že oba týmy jsou již v šatně domluveny o bezbrankové remíze. Až minutu před koncem první půle se Mandi dostal k zakončení, ale jeho hlavička skončila pouze uprostřed branky. Brankář Lux tak neměl příliš mnoho starostí.

Kdekdo by možná čekal, že oba trenéři dají plný průchod emocím a v šatně procvičí své hlasivky. Ale to se zřejmě nestalo, protože rovněž po změně stran se odehrával podobný fotbal. Pět minut po příchodu na trávník se do míče opřel aktivní Gama, jenže jeho dělovka postrádala přesnost, takže ani tohle gólem neskončilo. Andone běžel z levé strany jeden na jednoho, ale míč si předkopl až moc, takže brankář Antonio Adán neměl potíže a sebral mu jej.

Dvacet minut před koncem utkání se na hřiště dostal mladík Charly Musonda a ten svou rychlostí mohl trochu popohnat duchem nepřítomné spoluhráče k vyššímu tempu. Jako první se také zapsal hodně povedenou střelou, která ale rovněž neskončila gólem. A tak to šlo až do konce. V závěru se Betis opět pokoušel, jenže jeho snažení bez nápadu navíc zastavoval ofsajdový praporek.

Oba týmy si tak připsaly bezbrankovou remízu, na kterou dlouho nikdo vzpomínat nebude. Mají bod, neinkasovaly a Depor si bude chtít vyfotit tabulku, protože je zatím po dvou kolech první. Ani Betis zatím není na sestupových místech.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.UD Las Palmas22009:36
2.FC Barcelona22007:26
3.Real Madrid22005:16
4.Sevilla FC21106:44
5.Sporting Gijón21102:14
 Deportivo La Coruña21102:14
7.CD Leganés21101:04
8.SD Eibar21012:23
9.Real Sociedad21012:33
10.Málaga CF20203:32
11.Atlético Madrid20201:12
 Villarreal CF20201:12
 Deportivo Alavés20201:12
14.Espanyol Barcelona20116:81
15.CA Osasuna20111:31
16.Real Betis20112:61
 Granada CF20112:61
18.Celta Vigo20021:30
 Athletic Bilbao20021:30
20.Valencia CF20022:50

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (593)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele