Gambrinus liga - souhrn 8. kola

23.09.2011, 19:56, aktualizováno 26.09.2011, 21:21
Komentáře a souhrny
Pondělní derby zcela jasně opanovala Sparta. Domácí potvrdili roli favorita a Slavii porazili 3:0. Gólově se prosadili Jarošík, Krejčí i ex-sešívaný Grajciar. Sparta je tak stále bez ztráty kytičky a po osmi kolech má na druhý Jablonec luxusní náskok osmi bodů...

Sparta Praha - Slavia Praha 3:0

26.09.2011 19:30

Góly: 27. Jiří Jarošík, 37. Ladislav Krejčí, 65. Peter Grajciar

Jednoznačným lídrem ligy a po podzimním derby také jednoznačným vládcem Prahy je Sparta.

Přestože se před utkáním pražských S často používá ono okřídlené "derby nemá favorita", už dlouho nebyly karty rozdány tak jasně. Postavení v tabulce, předváděné výkony i papírové předpoklady hovořily před zápasem jednoznačně pro Spartu.

Úvod utkání byl poznamenán výjimečnosti utkání a nervozita byla znát na obou soupeřích. Výborná fotbalová kulisa však fotbalisty postupně vyburcovala k přepnutí na vyšší stupeň. Atraktivitě utkání přispěla také snaha Slavie hrát fotbal a byli to právě hosté, kteří se dostali do první zajímavější příležitosti. Blažkova střela z úhlu však Švengera neohrozila.

Spartě se dlouho nedařilo dostat svého soupeře pod tlak tak, jak se jí to vedlo v minulých zápasech. Vzruch přinášely hlavně souboje mladíků Václava Kadlece s Adamem Hlouškem. Jeden z jejich střetů ve vápně Slavie posoudil rozhodčí Matějek jako čistý, přestože situace vypadala všelijak. Následně Hloušek, který viditelně neměl svůj den, pro změnu zpracoval míč pro nabíhajícího Kadlece. Špatné zpracování a výborné vyběhnutí Čontofalského však šanci zmařilo.

Stále patrněji přebírala taktovku utkání Sparta a za své snažení byla odměněna gólem. Ve 27. minutě si na Matějovského centr naběhl Jarošík a hlavičkou poslal domácí do vedení - 1:0. O deset minut později vypukla Letná v jásot podruhé. Do dalšího z Matějovského krásných centrů se položil do té doby dobře hlídaný, a proto téměř neviditelný Kweuke. Čontofalský jeho prudkou hlavičku ještě stačil vyrazit, na Krejčího dorážku však již byl krátký. Skvělý prvoligový start pro stříbrného medailistu z letního evropského šampionátu devatenáctek - 2:0.

Zpět do hry o body se snažili po nástupu do druhé půle dostat hosté. Střela Pospěcha, kterou Švenger bez problémů zlikvidoval, však byla jediným povedenějším zakončením, které Slávisté předvedli. Bojovnost a snaha sice Slavii nešla upřít, ovšem pány na hřišti byli domácí. Do další velké šance se po Kweukeho přiťuknutí dostal Grajciar, svého bývalého zaměstnavatele však gólem prozatím nepokořil.

S přibývajícím časem přibývalo nepřesnosti na slávistických kopačkách a naopak sebevědomí v hlavách domácích. Novou podobu výsledku navíc po Pospěchově ztrátě míče nastolil Grajciar, který již tentokrát Kweukeho nabídku proměnil v branku - 3:0.

Závěr zápasu si již téměř vyprodaná Letná mohla užívat. Komfortní náskok domácích sice trochu ubral na tempu hry, šance však byly k vidění stále. Nebezpečnou hlavičkou se blýskl Jarolím, Čontofalského chybu na druhé straně zase nepotrestal Kweuke. Povedené sólo Hurky v nastaveném čase pak ještě zazdil opět Lukáš Jarolím. Souboj konsolidovaného kádru Sparty proti nově se rodící Slavii tak dopadl podle očekávání jasným vítězstvím pro domácí.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Slovan Liberec 1:1

25.09.2011 17:00

Góly: 18. Tomáš Borek - 32. Michael Rabušic

Bohemians 1905 doma nedokázali porazit Slovan Liberec a oba celky si nakonec rozdělily body za remízu 1:1. Klokany poslal do vedení už v 18. minutě Borek, ale za dalších třináct minut srovnal Rabušic.

Hráči Bohemias 1905 i Slovanu Liberec sehráli vyrovnanou partii a na obou stranách se rozezvonila tyčka. Liberečtí začali v Praze aktivněji, ale domácí brzy hru vyrovnali a byli to oni, kteří se jako první ujali vedení. Nicolas Šumský rozehrál rohový kop a Tomáš Borek hlavičkou od země zajistil domácím vedení 1:0. Tento výsledek ale dlouho nevydržel. Už ve 31. minutě bylo srovnáno, Štajnerův přímý kop propadl až k volnému Rabušicovi, který neměl s vyrovnáním nejmenší potíže - 1:1. Hra se následně rozkouskovala a sudí Drábek rozdal o vyrovnávací trefy do konce prvního poločasu pět žlutých karet!

Žlutilo se i v úvodu druhého dějství, a jelikož to bylo na úkor gólových šancí, byla to jistě škoda. Fotbal se začal hrát zase po hodině hracího času. Nešporovu střelu vyrazil Bičík a na druhé straně minul branku liberecký Fleišman. Další šanci měli na svědomí opět Klokani, Škoda ale trefil jen boční síť.

Slovan Liberec byl blízko rozhodující trefě v 77. minutě, to se střídající Emil Rilke opřel do tyče! Branková konstrukce sehrála své i na druhé straně, Škoda takto neuspěl na malém vápně. To byly hektické minuty zápasu, po této šanci ale už se nic podstatnějšího nestalo a Liberec si odváží z Prahy bod.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové 1:1

25.09.2011 16:00

Góly: 49. Jan Chramosta - 65. Pavel Černý

Remízou 1:1 skončilo utkání Gambrinus ligy mezi Mladou Boleslaví a Hradcem Králové. Zatímco pro domácí je jednobodový zisk ztrátou, pro hosty má velkou cenu. Šest minut před koncem byl vyloučen domácí Janíček a nařízenou penaltu neproměnil Pavel Černý.

V 9. minutě byl Chramosta v dobré pizici, ale jelikož byl zády k brance přihrával ještě Opielovi, který už měl těžkou pozici. Mladá Boleslav byla lepším týmem, ale dostatečné množství standardních situací nedokázala přetavit ve vedoucí branku. Ve 30. minutě zahrával volný přímý kop Opiela, míč se dostal ke Ščukovi a Lindr měl co dělat aby ochránil hosty před inkasovanou brankou. Hosté se nadechli k prvnímu většimu útoku až ve 33. minutě, vyboxovaný centr se dostal ke Dvořákovi, který ale nepropálil Millera.

Diváci na stadionu v Boleslavi si museli počkat na úvodní branku utkání až do druhého poločasu, ve 49. minutě vyslal Procházka načechraný oblouček, který Jan Chramosta lehce zasáhl hlavou a poslal Mladou Boleslav do vedení - 1:0. Hradečtí se dostávali přes pozornou obranu domácích jen ztěžka a proto bylo trochu překvapující, když v 65. minutě vyrovnal střelou do protipohybu Millera Pavel Černý - 1:1. Svěřenci trenéra Koubka byli jako opaření, přesto ještě měli jakési pološance na vstřelení další branky.

Jenže hodně blízko výhře byli nakonec hosté, šest minut před koncem fauloval Janíček Dvořáka a penalta byla na světě! Navíc Janíček obdržel červenou kartu. Jedinečnou možnost zajistit Votrokům tři body měl Pavel Černý, ovšem ten ztroskotal. Brankář Miller jeho penaltu chytil a stal se nakonec hrdinou celého zápasu.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Viktoria Žižkov 3:1

25.09.2011 15:00

Góly: 35. David Lafata (pen.), 77. Jan Kovařík, 83. David Lafata (pen.) - 32. Jiří Böhm

Zápas mezi Jabloncem a Žižkovem měl být jasnou záležitostí, nakonec ale nabídl pořádné drama se šťastným koncem pro domácí fotbalisty.

Už od začátku držel favorizovaný Jablonec mnohem častěji míč na svých kopačkách, první pořádnou šanci si ale vypracoval až ve 12. minutě. Kopic přiťukl míč Pitákovi, který ovšem v dobré pozici nezakončil ideálně a míč lapil gólman Vaclík. O několik okamžiků později byl blízko brance také stoper Beneš, ten však hlavičkoval těsně vedle.

Jablonecký tlak každopádně pokračoval i nadále a obrana Žižkova si rozhodně na nedostatek práce stěžovat nemohla. Nebezpečně pálil jak Jarolím, tak krátce na to i Lafata, s oběma pokusy si ale poradil jistý Tomáš Vaclík.

V 33. minutě nakonec z ničeho nic udeřil Žižkov. Böhm se v pokutovém území zbavil bránícího Jablonského a následně překonal také brankáře Špita. Příznivý stav ale hostům příliš dlouho nevydržel. Bodeček totiž už o minutu později fauloval pronikajícího Lafatu, za což viděl červenou kartu a daroval Jablonci pokutový kop. Ten proměnil ostrostřelec David Lafata. První poločas tak vítěze nepoznal.

Brzy po změně stran mohl přidat druhý gól Lafata, jenže v dosti krkolomné pozici nakonec nemířil přesně. Viktoria se ale každopádně nevzdala a také v deseti lidech naplno bojovala. Do šestnáctky poslala řadu nebezpečný centrů, útočník Böhm ale ani jeden z nich využít nedokázal. Přesně po hodině hry mohl úspěšně zakončit Kovařík. Ten šel na Vaclíka zcela sám, jenže žižkovský brankář předvedl výborný zákrok a míč vyrazil.

Branky se nakonec dočkal Jablonec až v 77. minutě. Kovařík si zpracoval centr Pavlíka a hostujícího gólmana bez potíží přeloboval. O šest minut se Severočeši radovali znovu. Po faulu na svou osobu zahrával další penaltu David Lafata a ani tentokrát se nemýlil. Vydřený dvoubrankový náskok už Jablonec uhájil až do samotného konce.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - 1. FC Slovácko 0:1

24.09.2011 17:00

Góly: 82. Tomáš Košút

Ostravský Baník zůstává na dně i po osmém kole, tentokrát už ale není poslední jen o skóre, nýbrž o bod. Dnes totiž prohrál doma se Slováckem 0:1 a na první výhru stále čeká, to Slovácko zvítězilo už potřetí a je desáté. Jediný gól jinak nevídaně nudného zápasu vstřelil osm minut před koncem Košút.

Snad největší šance prvního poločasu se zrodila už ve třetí minutě, kdy Došek vysunul Pavelku, jenže ten ve snaze obstřelit Pietrzkiewicze minul branku snad o pět metrů. Ve dvanácté minutě se domácí Ferenčík snažil přehodit Filipka, jenže se mu povedlo o pořádný kus přehodit i hostující svatyni.

V osmnácté minutě měl dobrou možnost Došek, který se obtočil kolem Vomáčky a nastřelil tyč, asistent rozhodčího ovšem signalizoval ofsajd, a tak by gól stejně neplatil. V poslední minutě úvodního dějství se mohl hnát sám na Pietrzkiewicze Ondřejka, ostravský gólman však byl u míče dříve.

Hosté byli nebezpečnější, další Dočkovu střelu ovšem na poslední chvíli zblokoval Cverna. Z otočky krásně levačkou vystřelil Ondřejka, míč ještě tečoval Zawada, jenže kulatina nakonec skončila těsně vedle pravé tyče. Patnáct minut před koncem domácí vůbec poprvé trefily prostor branky Slovácka, Krautův pokus z volného přímého kopu však Filipko skvěle vytěsnil.

Osm minut před koncem se Slovácko zaslouženě dostalo do vedení, když si na nádherný pas za obranu naběhl Košút a tváří v tvář Pietrzkiewiczovi nezaváhal. Domácí se v závěru k žádnému většímu tlaku nedostali, a tak posedmé z osmi duelů prohráli a i nadále se krčí na posledním místě tabulky.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Teplice 1:0

24.09.2011 16:35

Góly: 81. Adam Varadi

Olomoučtí fotbalisté porazili v televizním utkání Teplice 1:0, když jedinou branku vstřelil deset minut před koncem Adam Varadi. Teplice rozhodně nebyly horším týmem, porážka je pro Severočechy poměrně krutá.

Utkání nabídlo hodně vyrovnanou partii plnou osobních soubojů, bohužel na úkor čistých stoprocentních šancí. O největší rozruch se staral svými střeleckými pokus Marek Heinz, většinou pálil těsně vedle a v jednom případě musel zasahovat Grigar. Teplice ale byly o něco nebezpečnější, Mahmutovič byl v protiútocích hodně nepříjemný. Největší tutovky Teplic přišly už v prvním poločase, nejprve Rosa nepřekonal vyběhnuvšího Zlámala a rovněž Stožický ve vyložené šanci nedokázal propálit olomouckého brankáře. Zlámalovi přitom pomohl spoluhráč Bajer. Jak už bylo řečeno, tempo zápasu bylo vysoké, ale šancí příliš nebylo.

Druhý poločas byl tomu prvnímu hodně podobný. Varadi hlavičkoval nepřesně a za chvíli proti stejnému hráčovi zasáhl Grigar a nejspíše zbytečně, neboť olomoucký útočník stál v ofsajdu. Utkání spělo k remízovému konci, když v tom udeřil jako blesk z čistého nebe Adam Varadi. Deset minut před koncem zužitkoval propadlý centr do pokutového území - 1:0 pro Olomouc. Teplice se ještě v závěru snažily vyrovnat, ale Olomouc je do ničeho nepustila a slaví po delší době důležité vítězství.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 0:0

23.09.2011 20:15

Góly: -

V Gambrinus lize se i nadále trápí obhájce titulu z Plzně, tentokrát si náladu zlepšily České Budějovice, které překvapivě vybojovaly svůj druhý bod v sezoně. Plzeň je třetí, ale ještě o víkendu se před ní může dostat dalších pět celků. Utkání skončilo bezgólovou remízou.

Začalo se hodně opatrně a první zajímavější moment si hráči obou týmů schovaly až do dvacáté minuty, kdy paradoxně zahrozily jak domácí, tak hosté. Nejprve našel budějovický Ondrášek úplně volného Sandra, toho však vychytal skvěle stojící Čech. Hned o pár sekund později málem udeřilo i na druhé straně, ovšem Bakoš z úhlu trefil jen boční síť.

O osm minut později potáhl protiútok domácích Lengyel, rozdal míč doleva Sandrovi, jeho prudká rána však skončila těsně nad brankou jenom se ohlížejícího Čecha. Ještě do poločasu znovu zahrozila i Plzeň, po nacvičeném signálu z rohového kopu se do šance dostal Petržela, jenže mířil jen do středu branky a Jiráček se k dorážce nedostal.

Ve druhém dějství pozemští fotbalisté přecejen trochu přidali a vypracovali si více gólových příležitostí, než soupeř. Žádnou jízdou se jejich hra ale rozhodně nazvat nedá. Po necelé hodině hry si ve středu pole předali balón Pilař s Horváthem, který vysunul do čisté gólové šance Bakoše, domácí gólman Křížek však stačil vytlačit míč těsně mimo tři tyče.

Deset minut před koncem se přes budějovickou obranu parádně prokličkoval Jiráček a tvrdě vypálil, jenže Křížek předvedl další perfektní zákrok nohou a uchránil svému týmu alespoň bod. České Budějovice remizovaly s Plzní 0:0 a posunuly se na nesestupovou čtrnáctou příčku, Plzeň je třetí, ovšem s největší pravděpodobní znovu natáhla svou ztrátu na čelo.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FK Příbram 2:1

23.09.2011 18:00

Góly: 16. Jan Vorel, 48. Marek Hanousek - 39. Tomáš Wágner

Na Julisce se odehrál zápas se zajímavým nábojem - v Příbrami se totiž v roce 1997 začal ligový fotbal hrát poté, co na něj vedení klubu odkoupilo práva právě od Dukly. Oba týmy se navíc utkaly v rámci české ligy vůbec poprvé.

Utkání začalo bez větších příležitostí na té či oné straně, prvním větším vzrušením bylo vlastně až střídání zraněného Hejdy za Ricku po čtvrthodině hry. Změna v zadních řadách hostů možná přispěla k tomu, že hned v zápětí došlo ke změně skóre. Dukla ukázala svou sílu při zahrávání standardních situací, když Malého centr z přímého kopu umístil přesně za Hruškova záda hlavičkující Vorel - 1:0.

Hned nato přišla další velké příležitost pro domácí. Po centru Bergra z pravé strany se na malém vápně dostal k míči Pázler, poslal jej však nad bránu. Další vzruch přinesla 27. minuta a velká minela smolaře Ricky. Po nepovedeném odkopu letícího míče musel zatáhnout unikajícího Lietavu a zaslouženě viděl po dvanácti minutách pobytu na hřišti červenou kartu.

I nadále tak byli aktivnější domácí, jejichž náskok mohl po pohledné kombinaci navýšit Berger. Střelou na zadní tyč však minul Hruškovu bránu. Zničehonic udeřilo na druhé straně. Příbramští podrželi míč na svých kopačkách a přihrávku z pravé strany zužitkoval volný Wágner - 1:1. Prakticky po rozehrávce mohl domácím vrátit vedení Lietava, mířil však mimo. Do přestávky nezměnila stav ani bomba Malého, která skončila na tyči.

Převaha domácích byla patrná i po změně stran. Hned po třech minutách ji navíc dokázal využít Hanousek, když si zpracoval centrovaný míč a ranou pod břevno vrátil Dukle zasloužené vedení - 2:1. Hosté se v deseti jen marně snažili o opakovanou odpověď na domácí vedení, nebezpečno bylo stále na druhé straně.

O vzruch se staral především slovenský útočník Lietava, jako by mu však tento večer nebylo přáno vsítit branku. Nepodařilo se mu skórovat ani z takových vyložených šancí, jako byly samostatné úniky pouze na brankáře Hrušku.

Nemohoucnost v koncovce se nakonec domácím mohla stát osudnou. Čtvrt hodiny před koncem totiž Šlapák po Pleškově centru trefil tyč Radovy brány. Na Julisce však tentokrát fotbal logiku měl, pokud tedy nebudeme brát pomatenou historii obou klubů, a domácí své zasloužené vedení dovedli až do závěrečného hvizdu rozhodčího Královce.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha880020:424
2.FK Jablonec851224:816
3.Slovan Liberec843116:1015
4.Viktoria Plzeň842216:1214
5.Bohemians 190584229:1114
6.Sigma Olomouc834112:813
7.FK Teplice84139:1013
8.FK Mladá Boleslav833210:912
9.1. FK Příbram840413:1312
10.Dukla Praha832312:911
11.1. FC Slovácko83238:811
12.FC Hradec Králové83147:1010
13.Slavia Praha81345:136
14.Viktoria Žižkov81166:154
15.České Budějovice80267:192
16.Baník Ostrava80174:191

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (693)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele