Gambrinus liga - preview 8. kola

23.09.2011, 08:34, aktualizováno 26.09.2011, 08:55
Previews
Na závěr osmého kola Gambrinus ligy přichází na řadu prestižní derby pražských "S". Mnohem lépe je na tom domácí Sparta, která zatím předvádí suverénní jízdu. To Slavia se vyrovnává s mnohými problémy a je v dolní polovině tabulky. Přesto sešívaní věří, že dnes mohou rivala překvapit.
Sparta Praha - Slavia Praha  (pondělí 19:30)
Program 8. kola Gambrinus uzavře pondělní prestižní derby pražských "S". Bude to pro ně již 276. vzájemný duel. Ve většině případů tyto zápasy představovaly boj o čelní příčky v tabulce. Jak v loňské sezoně, tak i letos tomu bude jinak. Zatímco Sparta opět patří na výsluní, tak slávisté se potácejí ve spodních patrech tabulky. Přesto pro český fotbal je to stále velký svátek.

Stále se nikdo nenašel, kdo by zastavil nadále neohroženou Spartu. Ta stále neztratila žádný bod a zaslouženě kraluje české nejvyšší soutěži. Před druhým Libercem drží komfortní sedmibodový náskok. Ten se pokusí navýšit v pondělí. "Slavia má nyní nějaké vlastní problémy, které mi nepřísluší rozebírat. I přesto je to znovu velký zápas jako každé jiné derby a pro nás největší svátek podzimu. Atmosféra utkání je výjimečná, obě mužstva si ji budou užívat a věřím, že budeme pokračovat v sérii posledních vzájemných i nynějších podzimních utkání," řekl trenér domácích Martin Hašek, jehož svěřenci se pokusí prodloužit sérii 11 vítězných utkání.

I po domácí bezbrankové remíze s pražskou Duklou Slavia nadále nemění svého trenéra Michala Petrouše, ale došlo během týdne ke změně na pozicích asistentů. Sešívaní nastoupí do 37. ligového derby proti Spartě z 12. místa se ziskem šesti bodů. Přesto v roli jasného favorita se v pondělí ocitnou Letenští, tak slávisté rozhodně nepůjdou do zápasu předem poraženi. "Jsme na opačných pólech tabulky, ale rozhodně nepůjdeme do utkání s poraženeckou náladou. Naopak si myslím, že to bude právě ten zápas, kdy se to všechno otočí a my se chytíme. Momentálně nemáme na Spartě co ztratit a já věřím, že kluci zaberou, že konečně odehrajeme kvalitní utkání a získáme nějaký bod," přeje si trenér hostí Petrouš. Jeho týmu se v posledních zápasech se Spartou příliš nedařilo, čtyřikrát v řadě totiž prohrál.

Domácí celek bude postrádat rekonvalescenta Huška a otazníky visí nad startem Zápotočného. To hosté nebudou moci počítat s dvojicí zraněných Korešem a Jandou, nenastoupí ani rekonvalescent Latka.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Kušnír, Zápotočný (Brabec), Jarošík, Pamič - Hušbauer - Sionko, Matějovský, Grajciar, Juhar - Kweuke.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Cicman, Hubáček, Trubila - Frejlach, Petrák, Jarolím, Hloušek - Pospěch, Blažek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.31 - 4.60 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - Viktoria Žižkov  (neděle 15:00)
Jablonec v sobotu přivítá Žižkov a bude si chtít spravit náladu po prohraném souboji v Plzni. To hosté se pokusí přerušit sérii dvou porážek v řadě.

Jablonec, jenž je v sobotu pasován na favorita zápasu, minulý týden neprodloužil vítěznou šňůru trvající čtyři zápasy. Z půdy úřadujícího mistra si totiž odvezl porážku 2:4. Severočeši chtějí na tento duel dát zapomenout a opět se naladit na svou vítěznou notu. Jejich trenér František Komňacký se však bude zřejmě muset vyrovnat s absencí nejlepšího ligového střelce a autora jedenácti jabloneckých branek Davida Lafatu. Trápí ho viróza. "Lafata měl teplotu, vůbec v týdnu netrénoval, a pokud by nebyl stoprocentně v pořádku, nebudeme u něj nic riskovat. Mužstvo si na něj zvyklo a jeho absence by byla ztrátou, ale musíme umět žít i bez něj," uvedl Komňacký.

Žižkov zatím plní papírové předpoklady o tom, že bude patřit mezi žhavými kandidáty na sestup do druhé ligy. V sedmi odehraných kolech získal celkem čtyři body a v tabulce mu náleží třinácté místo. Bodovou sbírku se pokusí rozmnožit v Jablonci, kde dvanáct let nevyhrál. "Naším cílem je navázat na prvních 40 minut z utkání se Spartou, které jsme odehráli velmi dobře. Rádi bychom v Jablonci bodovali, abychom odmazali nějaké body z tabulky pravdy," prohlásil kouč hostí Martin Pulpit, jehož tým nastoupí v kompletním složení.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Zábojník, Pavlík, Beneš, Jablonský - Kopic, Jarolím, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata (Třešňák).
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Šťastný, Procházka, Bodeček, Starý - Kadeřábek, Súkenník, Kalivoda, Lafrance, Mach - Nestorovski.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.18 - 6.25 - 13.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - FC Hradec Králové  (neděle 16:00)
Na duel dvou geograficky i tabulkově blízkých soupeřů se můžou těšit diváci v Mladé Boleslavi, kam zavítá Hradec Králové.

Oba soupeře pojí podobné, ne úplně přesvědčivé výkony, které nenavazují na výsledky z loňské sezóny. Přesto to zatím stačí na střed tabulky s nevelkou ztrátou na druhé místo.

Mladá Boleslav po skvělém vstupu do sezóny v posledních třech kolech nevyhrála, z posledních dvou zápasů dokonce nevytěžila ani bod. Ze sestavy bude trenéru Koubkovi chybět Kysela, jenž byl v minulém kole vyloučen a přidal se tak k disciplinárně potrestanému Marku Kuličovi. Pikantní bude duel pro odchovance Hradce v dresu Boleslavi, Rolka.

"Na hřišti musí být vidět, že jdeme za vítězstvím. Věřím, že si chlapci uvědomují, že před dvěma zápasy venku, které nás čekají, je zapotřebí vyhrát. Je třeba zapracovat hlavně na tom, že jsme v posledních zápasech dostávali zbytečné góly po standardních situacích. To se nesmí opakovat," uvádí trenér Miroslav Koubek.

Votroci sice vstoupili do sezóny dvěma vítězstvími, následná série čtyř porážek však na východě Čech vytvořila pořádné dusno, které opadlo až po úspěšně zvládnutém souboji s Bohemians 1905. V sestavě bude chybět pouze zraněný Hochmeister, jinak by kádr měl být kompletní.

"Jarní utkání nám v Boleslavi výsledkově vyšlo, vyhráli jsme dva jedna. Ale myslím, že v neděli to bude úplně jiný zápas. Mladá Boleslav dvakrát za sebou prohrála a vzhledem k tomu, jaké má ambice, bude chtít stoprocentně získat tři body. Na druhou stranu pro nás bude výhoda, že pod větším psychickým tlakem budou domácí," řekl kouč Václav Kotal.

Mladá Boleslav porazila Hradec jen v roce 2006 v rámci Poháru ČMFS, v lize nad ním ještě nevyhrála.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kúdela, Rolko, Janíček, Kalina - Wojnar, Procházka, Opiela - Zahustel, Bulut, Chramosta
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Lindr - Zelený, Fukal, Chleboun, Poděbradský - Janoušek, Fischer, Klapka - Dvořák, Malinský, Rezek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.72 - 3.30 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Bohemians 1905 - Slovan Liberec  (neděle 17:00)
Atraktivní duel dvou týmů z popředí tabulky, které navíc dělí pouhý bod, bude k vidění v Edenu, kde Bohemians 1905 přivítají Slovan Liberec.

Klokani neprohráli na domácí půdě již devět zápasů v řadě, v tomto soutěžním ročníku v Edenu ztratili body pouze za remízu se Slováckem. Na skvělý vstup do sezóny by chtěli vršovičtí navázat po dvou utkáních bez vítězství v duelu s Libercem. Po karetním trestu bude moci na levém kraji obrany nastoupit Michael Žižka, mezi zraněnými pak stále zůstávají Jiří Kaufman, Martin Kraus a Marek Nikl.

"Tak jako jsme nijak nepřeceňovali naše výhry, nijak ani nedramatizujeme poslední prohru v Hradci. Objevovaly se tam i pozitivní věci. Teď přijede rozjetý Liberec, který v současné době hraje výborně. Přesto půjdeme do utkání s cílem uspět a vyhrát," prozradil domácí trenér Pavel Medynský.

Liberec venku v sezoně ještě neprohrál. Že se mu na hřištích soupeřů nebývale daří, potvrzuje fakt, že ve čtyřech venkovních zápasech dal dvanáct ze svých celkově patnácti gólů. Ze sedmi zápasů prohráli svěřenci Jaroslava Šilhavého pouze domácí duel s Teplicemi. Do zápasu s Bohemkou nemůže nastoupit Lukáš Vácha, který v dosavadním průběhu soutěže nasbíral již čtyři žluté karty. Jan Nezmar vyloučený v posledním zápase nakonec dle rozhodnutí DK FAČR nastoupit může.

"Současná Bohemka je silná na krajích i v přechodu do útoku, navíc nebezpečná při standardkách. Rádi bychom zopakovali výkon proti Olomouci s tím rozdílem, že chceme všechny body. Je jen škoda, že proti soupeři, který se vyznačuje agresivním stylem, nám bude chybět potrestaný Vácha," upozorňuje Jaroslav Šilhavý.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Růžička - Moravec, Šumský, Borek, Bartek - Nešpor, Škoda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Polák, Fleišman - Štajner, Bosančič, Janů, Breznaník - Šural, Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.40 - 3.20 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Sigma Olomouc - FK Teplice  (sobota 16:35)
Zajímavý duel dvou tradičních celků české Gambrinus ligy se odehraje v Olomouci na Andrově stadionu, kam zavítají Teplice.

Sigmě znepříjemnil úvod sezóny odečet bodů a tak museli Hanáci poněkud pozměnit své předsezónní ambice. Slušný vstup do nového ročníku přibrzdila poslední čtyři kola, ve kterých Olomouc nevyhrála a získala jen tři body za tři remízy. Sigma je dosavadním remízovým králem, nerozhodný výsledek si odnesla z více než poloviny utkání, a to ji brzdí v letu tabulkou směrem vzhůru. Mužstvo Sigmy je před zápasem téměř v ideálním rozpoložení, kromě Murina jsou všichni v pořádku.

"Spousta hráčů, kteří se pohybují kolem třicítky a mají v lize hodně odehraných zápasů, navíc osmdesát procent týmu je pospolu tři čtyři roky. Sehranost, zkušenost, kvalita do defenzivy a velmi nepříjemní brejkoví hráči, mezi nimiž po příchodu Keriče není už jen Mahmutovič," charakterizuje trenér Zdeněk Psotka teplický tým.

Teplice za sedm odehraných kol získaly třináct bodů, jen o jeden více má v pořadí Gambrinus ligy druhý Liberec. Daří se jim především na hřištích soupeřů, kde si připsaly tři z dosavadních čtyř vítězství. Žlutomodří v Olomouci nevyhráli dlouhých osm let, tentokrát hodlají tuto nezáviděníhodnou sérii přerušit.

"Před zápasem v Olomouci jsme na pozoru. Není to tým, který by měl hrát na konci tabulky, jestli mají po odečtu za korupci jen jeden bod, tomu nepřikládáme žádnou váhu," je si vědom síly soupeře kouč hostů Petr Rada.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Heinz, Rossi, Hořava - Varadi, Schulmeister, Přikryl
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Ježdík, Smejkal, Lukáš, Rosa - Stožický, Ljevakovič, Čajič, Vachoušek - Kerič, Mahmutovič
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.83 - 3.25 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Baník Ostrava - 1. FC Slovácko  (sobota 17:00)
Baník Ostrava získal v sedmi kolech jediný bod a tuto bilanci by proti Slovácku rád změnil. Na Bazalech se ale představí mužstvo, které má formu, neboť čtyři ligové zápasy neprohrálo.

Ostravě se stále nedaří. V minulém kole podlehli svěřenci trenéra Malury pražské Spartě 0:2 a na svém kontě mají stále jenom jediný bod. Pravdou je, že Baníkovci neodehráli špatný zápas, bohužel je hodně ovlivnilo vyloučení Václava Svěrkoše. Slezané by se měli co nejrychleji zmátořit a začít sbírat body, proti Slovácku by se to mohlo povést.

"Příprava na sobotního soupeře začala až ve čtvrtek. Takže je to úplně jiné než obvykle. Věřím však, že navážeme na pondělní výkon a přidáme k tomu nějaké branky. Tři body už opravdu velmi nutně potřebujeme," je si vědom trenér Pavel Malura.

Slovácko ale nepocestuje do Ostravy na výlet. Tým Miroslava Soukupa si v posledních kolech vedl na výbornou a proti poslednímu Baníku chce jednoznačně uspět. "Tak jako jsme před týdnem hostili Budějovice v zápase o šest bodů, tak je pro Ostravu stejně klíčový zápas se Slováckem. Rozhodně nás tam nečeká nic jednoduchého, ale chceme v zápase bodovat. Věřím, že nám k tomu napomůže psychická výhoda z posledních zápasů," řekl k zápasu trenér Miroslav Soukup,

Hostům se do sestavy vrací několik hráčů a sice Fujerik, Volšák, Kuncl a Perůtka. Otazník však visí nad Hlúpikem. Ztráty hlásí Baník, pochopitelně tou největší je absence útočníka Svěrkoše.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Marek, Vomáčka, Cverna - Poliaček, Droppa, Lukeš - Kraut, Šenkeřík, Ferenčík
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Reinberk, Košút, Trousil, Kubáň - Pavelka, Kordula, Valenta, Kerbr - Lukáš, Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.10 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - 1. FK Příbram  (pátek 18:00)
Bude to hodně pikantní souboj. Dukla se s Příbramí střetla naposledy před třemi lety v druhé lize. V obou případech vzešli ze souboje vítězně právě Středočeši. Mimochodem, z pohledu právního je 1.FK nástupnickým týmem bývalého armádního klubu. Úspěchy v evropských pohárech v 70. nebo 80. letech minulého století tak formálně náleží právě Jaroslavu Starkovi a jeho mužstvu.

Kolem něj bylo v uplynulých dnech pozornosti jako snad nikdy v historii. Prezident klubu Větrovský se totiž ve spolupráci s novými sponzory snažil nalákat ze Sparty řízného obránce Tomáše Řepku. Nakonec však z přestupu sešlo. I tak ale na Julisku přijede tým, který se vyplatí sledovat.

Středočeši pod trenérem Vavruškou praktikují útočný fotbal, při kterém je co sledovat. Vždyť Příbram je pátým nejlépe útočícím týmem ligy! Kdo by si ještě před rokem pomyslel, že si právě takové údaje ve spojitosti s partou kolem brankáře Hrušky přečte.

Výsledkově je na tom ale lépe tým Pražanů. Ti už ve druhém zápase v řadě neprohráli a na vysokou domácí výhru 4:0 nad Hradcem navázali bezgólovou nudou se Slávií. "Určitě. Čtyři body jsou dobré, remízy ze Slavie si vážíme. Teď to jen musíme potvrdit doma s Příbramí," řekl obránce Dukly Ondřej Vrzal. Upozorňuje navíc na kvalitu soupeře: "Proti Boleslavi hrála dobře, takže je to varování. Musíme se na ni pořádně připravit. Každý domácí zápas chceme vyhrát, takže do toho šlápneme a budeme chtít získat tři body."

Zápas začíná v armádním areálu Juliska v 18 hodin. Očekávat se dá zajímavý souboj týmu, které chtějí útočit. Především pro domácí bude z toho zápasu povinností vybojovat alespoň bod. Naopak hosté se budou chtít prezentovat letos smrtícími brejky.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Pospíšil, Mikula, Švejdík, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Berger, Markovič, Lietava
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Krejčí, Hejda, Pleško - Mareš, Koukal, Tarczal, T. Pilík - Wágner, Šlapák
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.25 - 4.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
České Budějovice - Viktoria Plzeň  (pátek 20:15)
Než se fotbalisté Plzně začnou připravovat na atraktivní zápas Ligy mistrů s AC Milán, musí nejprve v pátek absolvovat předehrávku osmého kola domácí ligové soutěže. Tu odehrají v Českých Budějovicích.

Plzeň úvod podzimu zaspala a nyní stíhá čelo tabulky. Sice se ztráta na vedoucí Spartu nesnížila, byť v uplynulém kole Vrbovi svěřenci slavili vítězství nad Jabloncem 4:2. Zatímco na první místo ztrácí osm bodů, tak na druhý Liberec už jeden bod. Na jihu Čech úřadující mistři zaútočí na svou třetí výhru v řadě. "Uvědomujeme si, jak důležitý zápas to pro Budějovice bude. Jsou v situaci, kdy každý bod je pro ně důležitý. I když to teď tak v tabulce nevypadá, jsou dostatečně silní. Hrajeme v pátek a pak ve středu (Ligu mistrů v Miláně), což je myslím dostatečně dlouhá doba na to, abychom se případně dali do kupy. Určitě nemáme důvod k tomu, abychom někoho šetřili," prohlásil trenér čtvrtého týmu tabulky Pavel Vrba.

Českobudějovičtí mají za sebou velmi špatný vstup do ligové sezony. V sedmi dosavadních duelech uhráli jediný bod, a proto patří společně s Ostravou mezi aktuálně nejhoršími celky v lize. Jihočeši slibují, že v domácím prostředí potrápí Plzeň, kterou naposledy porazili před pěti lety. "Samozřejmě si uvědomujeme, že Plzeň je trochu někde jinde než my. Naši kluci by mohli hrát naprosto v klidu a uvolněně, protože od nich opravdu nikdo nic nečeká," prohlásil trenér domácích František Cipro.

Domácí budou postrádat zraněného Rýdela, zatímco hosté přijedou bez obou rekonvalescentů Riegela a Simiče.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Křížek - Machovec, Horejš, Lengyel, Novák - Bakala, Otepka, Klesa, Sandro, Čirkin - Ondrášek.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Čišovský, Bystroň, Limberský - Horváth, Jiráček - Petržela, Kolář, Pilař - Ďuriš (Bakoš).
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.00 - 3.80 - 1.48
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha770017:421
2.Slovan Liberec742115:914
3.FK Jablonec741221:713
4.Viktoria Plzeň741216:1213
5.FK Teplice74129:913
6.Bohemians 190574128:1013
7.1. FK Příbram740312:1112
8.FK Mladá Boleslav73229:811
9.FC Hradec Králové73046:99
10.Dukla Praha722310:88
11.1. FC Slovácko72237:88
12.Slavia Praha71335:106
13.Viktoria Žižkov71155:124
14.Sigma Olomouc724111:81
15.České Budějovice70167:191
16.Baník Ostrava70164:181
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra s Bohemians Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (508)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele