Gambrinus liga - souhrn 7. kola

12.09.2009, 18:16, aktualizováno 14.09.2009, 19:28
Komentáře a souhrny
V pondělní dohrávce se body mezi Mladou Boleslaví a Olomoucí dělily. Remízu 2:2 však zajistil až pět minut před koncem Táborský. Teplice vedou po sedmém kole tabulku, dnes zvítězily na Slovácku 2:0. Mistrovská Slavia remizovala v Liberci. Sparta doma porazila dosud vedoucí Jablonec 2:0. Příbram dokázala naplno bodovat proti Plzni, stejně jako Ostrava proti střížkovským Bohemians.

1. FK Příbram - Viktoria Plzeň 1:0

12.09.2009 16:00

Góly: 23. Daniel Huňa

Plzeňská série byla zastavena již v zárodku, když si Příbram připsala další cenný skalp. Jediná přesná trefa rozhodla o tom, že se podceňovanější Středočeši dostali o bod před svého dnešního konkurenta.

Úvod zápasu rozhodně neměl připomínat první ligu, oba týmy hrály hodně chaoticky a na první výraznější šanci si diváci museli počkat až do třiadvacáté minuty. Rodriguez se na kraji uvolnil ke střílenému centru, ten propadl k Huňovi, který v pádu otevřel skóre utkání. Dvě minuty poté mohl domácí srazit do kolen Rodriguez, ale ztroskotal na dobře vyběhnuvším Daňkovi.

Plzeňští si své dvě šance na vyrovnání vypracovali po rohových kopech. Nicméně Petržela ze slibné pozice nedokázal trefit branku, Hájovský sice mířil přesněji ale nedůrazně, a tak si Krbeček mohl připsat solidní zákrok. Do poločasu tak šli domácí za nejtěsnějšího vedení.

Deset minut po přestávce mohl druhý gól přidat kapitán Huňa, když Rodriguez chytře pustil centr Klesy. Osamocený před Daňkem souboj s brankářem prohrál. V 67. minutě se na trávník vloudil nefotbalový moment, když Bystroň nepochopitelně sejmul Rodrigueze a po zásluze musel opustit hřiště.

To utrápenou Plzeň ještě víc poslalo do kolen. Žádný odzbrojující tlak favorizovaných hostů tak nepřišel, největší šanci spálil osm minut před koncem Jiráček, který v gólové pozici minul branku domácích. Západočeši tak ztratili další cenné body, když z Příbrami odjížděli s prázdnou.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Bohemians Praha 1:0

12.09.2009 16:00

Góly: 26. René Bolf

Baník se díky těsnému vítězství nad Bohemians posunul alespoň do pozdních večerních hodin na druhé místo. Střížkovští naopak nenavázali na vítězství před reprezentační přestávkou a po sedmi kolech budou stále na sestupových příčkách.

V deváté minutě mohl domácí fanoušky zchladit Zoubek, který ale nenachytal Bučka střelou mířenou mezi jeho nohy. Baník poté začal přebírat iniciativu, správný okamžik pro střelu prováhal Neuwirth, deset minut poté se ale již radoval z trefy jiného obránce. Na Lukešův centr si totiž naskočil Bolf a hlavičkou poslal domácí do vedení.

Po půlhodině hry mohl vedení pojistit Varadi, ten však nabídl divákům ukázku, co se také dá nedat, když prázdnou branku ze dvou kroků přestřelil. Lehce zvýšená aktivita hostů v závěru poločasu k ničemu nevedla, domácí tak do šaten šli jako lídři.

Deset minut po změně stran byl blízko ke krásné trefě Lička, když jeho pokus z dvaceti metrů s velkými problémy tahal nad břevno Belaň. Něco málo přes pět tisíc diváků ani netušilo, že to byla také poslední větší šance domácích. Nicméně ani hosté se nepředvedli jako úspěšné ofenzivní mužstvo.

Jedinou šanci na vyrovnání znamenal až brejk v předposlední minutě, ke kterému zavelel Turtenwald, nicméně Kinclovu ránu vychytal pozorný Buček. Baníku tak vychytal letošní třetí čisté konto a především povinné tři body.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Baumit Jablonec 2:0

12.09.2009 18:15

Góly: 60. Ondřej Kušnír, 70. Wilfried Bony

Sparta po změně stran podala parádní výkon, kterým naprosto zastínila lídra tabulky z Jablonce. Špička tabulky se tak ještě více vyrovnala.

Aktivitu domácích držela dlouho od nebezpečí dobrá defenzivní hra hostů. A tak právě jablonecký Lafata měl jako první příležitost otevřít skóre, když se dostal s míčem do vápna a ztroskotal až na reflexu Blažka, který míč vyrazil nohou mimo nebezpečí. Při současných činech disciplinárky může být Kušnír velice rád, když jeho nahraný pád ve vápně neocenil sudí Adam penaltou. Jeho překvapený výraz pak určitě překvapil kdejakého diváka.

Lépe si už vedl Wilfried s Vackem. První jmenovaný donutil Špita vyrazit pouze k Vackovi. I jeho střelu vyrazil hostující brankář a Wilfried byl podruhé už nepřesný. Na druhé straně byl blízko gólu Kovařík. Eliášova střela byla zblokována právě ke Kovaříkovi, který mohl využít předčasného pohybu Blažka, střelou bez důrazu ale dal domácímu brankáři šanci míč chytit.

Po necelé půlhodině hry sice poslal Spartu do vedení střelou bez přípravy Wilfried, bohužel pro něj byl však chvíli předtím špatně odpískán ofsajd Pamiče. V poslední minutě se znovu projevil Wilfried, který vyhrál těžký souboj nad Drskem a jeho střelu zpoza vápna musel krýt dobrým zákrokem Špit.

V první desetiminutovce druhé půle se ujala role dirigenta Sparta. Ke gólu měl blízko Kušnír, jehož střelu musel Špit vyrážet nad branku, a Pamič, jehož střela minula branku jen těsně. Po pár minutách to zkoušel stejný hráč znovu, tentokrát ztroskotal na Špitovi. Tím převaha domácích nekončila. Ještě před hodinou hry střílel z otočky jen decimetry nepřesně Wilfried a dostal tak vyčiněno od lépe postaveného Vacka.

Gól pro Spartu tak nakonec připravila nedůsledná obrana Jablonce, která nechala Kušníra projít přes celé malé vápno, který pak střelou přes hráče nedal mnoho šancí brankáři. Brzy poté mohl vedení pojistit Žofčák, kterému na hlavě přistál přesný centr Wilfrieda, míč ale branku o kousek minul.

A Sparta pokračovala ve výborném výkonu. Nejprve Hubník hlavičkoval po rohu jen milimetry vedle vzdálenější tyče bezmocného Špita. V další minutě skvěle sklepl Wilfried míč pro Kadlece, ten ještě přiťukl Žofčákovi a jeho střelu zblízka musel srážet až obětavý Drsek.

Právě ten ale o další chvíli neuhlídal po centru Pamiče Wilfrieda, který ze stoje z malého vápna v klidu překonal Špita. O jiskru naděje se pokoušel čtvrthodiny před koncem Drsek, jeho střela zpoza vápna nicméně mířila doprostřed branky a Blažek tak bez větších potíží vyrazil.

Závěrečné minuty pak byly již opravdu jen povinné, vyjímala se tak střela Kucky, kterou Špit nadvakrát lapil. Jablonec nedokázal vymyslet ani gól naděje a připsal si tak letošní první porážku.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Slavia Praha 1:1

12.09.2009 20:00

Góly: 18. Theodor Gebre Selassie - 10. Tijani Belaid

Vzhledem k obrazu hry se dá jistě říci, že Slavia v sobotní večer ztratila dva body. Svému soupeři dovolila prakticky jen bezzubé brejky, sama ale nic pořádného na libereckou obranu nevymyslela. První místo tak po sobotě drží Baník.

Hned na začátku druhé minuty měl rozradostnět domácí fanoušky Kerič, který doběhl Liškův pas a z úhlu se dal čekat střelecký pokus. Místo toho přišla zbytečná přihrávka na obsazeného Blažka. A tak se ještě před uplynutím prvních deseti minut dostali do vedení hosté.

Po centru Krajčíka se míč dostal na vápno k Belaidovi, který z první napálil míč na bránu. Ten před Hauzrem změnil směr a bezmocný brankář se již jen ohlédl za sebe. Tuniský reprezentant mohl brzy zvýšit vedení hlavičkou. Ukázal však, že má raději míč na noze a pokus z dobré pozice kryl domácí brankář do náruče.

Brzy tak mohlo přijít vyrovnání. Theo Gebre Selassie překvapil zkušeného Vaniaka, který se jeho technického pokusu zúčastnil pouze jako pasivní divák. Kontrovat chtěl Šenkeřík, který svůj pokus po rychlém úniku namířil těsně vedle vzdálenější tyče.

Po pětadvaceti minutách byl blízko gólu Belaid, který se mohl trefit obdobně jako při svém prvním zásahu, tentokrát však Hauzr nohou šťastně vyrazil. V blížícím se závěru poločasu šli domácí do brejku dva na jednoho. Dočkal se snažil vracejícího se Vomáčku obehrát, poté ale místo přihrávky na Keriče volil střelu do jediného obránce. Do šaten se tak šlo za nerozhodného stavu.

Druhý poločas začal v tempu, kdy převahu přebrala Slavia. Po pěti minutách to mohl gólově stvrdit Vasiljevič, ale jeho tečovaný pokus branku těsně minul. Hosté byli i nadále natlačeni na polovině soupeře, nejnebezpečnější však byla zablokovaná střela Vomáčky a nepřesná hlavička Šenkeříka.

Čtvrthodiny před koncem přišel rychlý sled dvou šancí. Nejprve gólovou střelu z half-voleje zablokoval se štěstím Belaidovi Liška a z následného brejku mířil Blažek pouze do vnější strany sítě. Další střelu Belaida opět nemusel Hauzr krýt, technická rána branku netrefila. Vytáhnout se musel až proti střele v pádu od Šenkeříka.

Slávističtí se pár minut před koncem hodně zlobili na sudího Královce, který neodpískal možnou ruku Gecova ve vápně. Jen chvíli poté kopali hosté přímý kop, po němž se dostali ke dvěma hlavičkám, aby míč nakonec lapil Hauzr a rozhodl tak o remíze.

Více informací k zápasu

SK Kladno - 1. FC Brno 1:0

13.09.2009 17:00

Góly: 83. Dimitri Tatanašvili

Kladenští si doma vyšlápli na Brno a vyhráli 1:0. O gól se postaral sedm minut před koncem Tatanašvili.

První šanci měli domácí již v sedmé minutě. To pálil ve skluzu zblízka Szabo, ale Bureš si poradil. Na druhé straně kontroval Rabušic, který taktéž ve skluzu pálil, ale jeho slabá rána neměla potenciál úspěchu. Brno mohlo jít do vedení těsně před pauzou. Rabušic nacentroval, ale Minchnova střela byla zblokována a následný Doškův pokus šel vedle.

Dvacet minut před koncem se málem krásně trefil domácí Klinka, ale jeho bomba jen o kousek minula horní růžek brány. Šibenici brněnské brány tak vymetl až v 83. minutě domácí Tatanašvili. Ten se trefil po skrumáži před brankou asi z deseti metrů a rozhodl o výhře svého celku. V úplném zavěru ještě hlavičkoval Klinka, ale Bureš na čáře jistil.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Dynamo České Budějovice 2:0

13.09.2009 17:00

Góly: 63. Milan Škoda, 86. Jiří Kaufman

Bohemka doma vyzrála na Budějovické a vyhrála 2:0. Obě branky padly v druhém poločase, a to zásluhou nejprve Škody a poté Kaufmana.

Tenér hostí Pavel Tobiáš slavil 300. ligové utkání v pozici trenéra, ale to se jeho týmu vůbec nevyvedlo. Budějovice se nedostaly za celý zápas naprosto k ničemu, co by mohlo ohrozit alespoň diváky sedící za brankou Bohemians a po zásluze byly poraženy.

První poločas jako takový nemá cenu nějak dlouze hodnotit, neboť lze vše shrnout jediným slovem - nuda. Přesuneme se tedy rovnou do dějství druhého, kde už se několik zajímavých momentů událo. První vážnější šanci měl asi po hodině hry domácí Róth, který pálil z dvaceti metrů na bránu, ale Kučera dobře zasáhnul. Neproměněná šance Rótha nemusela dlouho mrzet, jelikož v 63. minutě se po spolupráci s Ibragimovem do míče opřel Škoda a s pomocí břevna vstřelil krásnou branku - 1:0. Čtvrthodinu před koncem o sobě dal opět vědět domácí Róth, ten se položil do hlavičky a mířil jen těsně vedle. Čtyři minuty před koncem definitivně stvrdil výhru Bohemians střídající Kaufman, který se trefil z přímého kopu.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Teplice 0:2

13.09.2009 19:00

Góly: 3. Tomáš Vondrášek, 90. Aidin Mahmutovič

Teplice jsou novým lídrem české ligy, když si bez větších problémů poradily se Slováckem. To nadále doplácí v ofenzivní části na absenci Švancary, a tak na bleskový gól hostů nedokázalo za celý zápas odpovědět.

Ve třetí minutě nijak nápadně rozehrál hostující Grigar dlouhým nákopem. Za ním se rozeběhl Němčický, který však nestíhal běžícího Vondráška, a ten chytře přehodil brankáře Vaška - 0-1. Slovácko se samozřejmě tlačilo do útoku, ve 20. minutě však nemělo daleko od druhé inkasované branky, když s Vidličkovým dalekonosným projektilem měl nečekané problémy Vašek, který až s pomocí brankové konstrukce vytěsnil míč na roh.

Právě Němčický, který v úvodu utkání neuhlídal Vondráška, svým špatným odkopem vybídl stejného hráče k dalšímu nebezpečnému pokusu. Přízemní střela skončila decimetry od vzdálenější tyče. Deset minut před koncem přišel brejk hostů, přesná přihrávka mezi hráči a rázem byla dvojice Vondrášek, Verbíř. První jmenovaný ztroskotal na Vaškovi, zkušený záložník pak z první balon netrefil dobře.

Hned v dalším momentu šel sám na brankáře Mahmutovič, dobře vyběhnuvší brankář však srazil míč na roh. Místo toho tak v nastaveném čase mohl po krásné akci, která započala už od Vaška, rozvlnit patičkou do odkryté branky síť Chmelíček. Bohužel pro něj stál v ofsajdu a vyrovnávací gól do šatny se tak nekonal.

Hned v úvodu druhé půle zkoušel pohotovou střelou překvapit Valenta. Jeho pokus zpoza vápna Grigar kryl. Slovácko se hnalo za vyrovnáním, to by však musel Kordula hlavičkou trefit odkrytou branku.

První teplická střela Kalivody pak nastartovala rychlý přechod do útoku, který o osmdesát metrů dále zakončoval Valenta. S tou si Grigar poradil obdobně jako s nebezpečným pokusem Gondy o minutu později.

Tepličtí chtěli své vedení pojistit a blízko k tomu měl dvacet minut před koncem Mahmutovič, který před Vaškem mířil do horní části branky, kterou nakonec přestřelil. Domácí brankář tak musel zasahovat až proti gólové střele Stožického, jehož pokus vytáhl na roh.

Dvanáct minut před koncem si starosti přidělal i sám Vašek, který s centrem Vidličky naložil tak nešikovně, že si míč málem srazil do vlastní branky. Závěrečný zámek Slovácka ale nakonec přeci jen vedl ke druhému gólu Teplic. Marešův centr mířil přesně na volného Mahmutoviče, který z dvou kroků hlavičkou rozhodl. Vše pak mohl dokonat ještě Stožický, jeho pokus ale mířil milimetry nad.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sigma Olomouc 2:2

14.09.2009 17:30

Góly: 23. Marek Kulič, 86. Ivo Táborský (pen.) - 41. Jakub Petr, 55. Tomáš Janotka

V komorní atmosféře se na mladoboleslavském stadionu představil silný protivník z Hané, Sigma Olomouc. Ta hrála od 33.minuty bez vyloučeného Hubníka, avšak ani to jí nezabránilo vstřelit dvě branky a po dramatickém průběhu si tak vybojoval alespoň bod.

K prvnímu vážnějšímu útoku se dostali domácí, kteří hned od úvodu hrozili. Po pár vteřinách hry se totiž dostal míč ke Kuličovi, který z hranice šestnáctky jen těsně netrefil branku. A ony pověstné centimetry se dostaly do hry i na druhé straně při velké šanci hostujícího Petra, který však hlavičkou zamířil o chloupek vedle.

Postupem času byla k vidění čím dál větší aktivitu Boleslavi, avšak jejich hru brzdila řada nepřesností. K vidění byla i dlouhá série ve hře "odkopněme balón co nejdále", což na kvalitě zápasu příliš nepřidalo. Hráči,jakoby se snažili diváky uspat, a poté je probudit brankovou příležitostí.

Do té se dostávali především domácí Kulič s Peckou, avšak ani jednomu se nepodařilo seřídit mířidla dostatečně rychle a přesně, aby mohli oslavovat vstřelenou branku.

Radost tak do středních Čech přišla až po Kuličově gólu, kterému předcházel téměř ztracený míč, který od autové čáry ve skluzu vykopl Kúdela natolik přesně, že se mohl domácí kapitán řítit téměř sám na brankáře. Ten následně dostál své pověsti gólového střelce a přesnou střelou rozvlnil síť za Drobiszem.

Další rána do olomouckých nadějí přišla hned vzápětí, když Hubník neudržel nervy na uzdě a nepochopitelně "knokautoval" pěstním útokem mladoboleslavského Djaloviče. Tento zákrok neunikl jednomu z pomezních rozhodčích, a tak se musel hříšník po zásluze už ve 33.minutě poroučet pod sprchu.

Kdo si pak myslel, že budou Středočeši bušit do hostujících obranných valů a sázet jednu branku za druhou, ten se mýlil. První část, tedy zvýšená útočná aktivita domácích se sice vyplnila, v proměňování šancí se však svěřenci trenéra Uhrina zle trápili, a tak přišel trest! Jakub Petr se dostal k Onofrejovu centru a se štěstím překonal brankáře Vorla.

Do druhé půle vstoupili mladoboleslavští evidentně vybaveni o spoustu důrazným pokynů k ještě vyšší aktivitě směrem dopředu. Ta však jako mávnutím kouzelného proutku končila na hranici vápna, neboť ani jeden ze spousty centrů, které do vápna směřoval Poláček, Mendy či Sylvestre nenašla nic jiného, než kopačku pozorného obránce Hanáků.

A tak přišel šokující trest ze strany hostů. Olomoučtí se totiž rozběhli k rychlému brejku, kdy se, po přesném centru zcela osamocený na malém vápně, objevil Tomáš Janotka a na rozdíl od svých protihráčů se ve velké šanci nemýlil - 1:2.

Pro příznivce Hanáků pak přišla nepříjemná chvíle, když se ze hry musel po zatím neznámém zranění odporoučet Kaščák.

Stadionem to následně jen zahučelo, neboť v 76.minutě proskotačil centr Mendyho až na tyč hostující branky, odkud se odrazil do pole. A když pak Opiela zamířil jen do připraveného Drobisze, vypadalo to s domácími přešpatně.

Vše nasvědčovalo tomu, že se Olomouc velkému tlaku domácích ubrání, zahrál si jeden ze svěřenců trenéra Psotky rukou ve vlastním vápně a daroval tak penaltu Táborskému, pro něhož nebyl problém nabízenou "desítkou" rozvlnit síť - 2:2.

V samotném závěru pak ve velké šanci selhal i střídající Chramosta, rozešli se oba soupeři smírně.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice743014:615
2.Baník Ostrava74218:514
3.FK Jablonec74219:714
4.Sparta Praha73407:213
5.Slavia Praha733110:612
6.FK Mladá Boleslav732212:711
7.1. FC Brno73227:511
8.1. FK Příbram73227:611
9.Viktoria Plzeň73139:910
10.Bohemians 190572324:39
11.Slovan Liberec722310:118
12.Sigma Olomouc71427:87
13.1. FC Slovácko72058:126
14.SK Kladno71154:114
15.České Budějovice71154:124
16.Bohemians Praha71064:143

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (325)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele