Gambrinus liga - souhrn 5. kola

26.08.2011, 22:10, aktualizováno 29.08.2011, 20:23
Komentáře a souhrny
Šlágr kola skončil výrazně lépe pro Spartu, která veze z Plzně výhru 2:0 a je stále bez ztráty bodu. Liberec prohrál s Teplicemi a odmítl možnost posunout se do čela tabulky. Ostravská mizérie pokračuje, tentokráte Baník doma nestačil na Bohemians 1905. Slovácko vyhrálo nad Duklou, Slavia potřetí v řadě neprohrála. V neděli uspěly venku Jablonec a Příbram, Žižkov remizoval s Olomoucí.

Viktoria Plzeň - Sparta Praha 0:2

29.08.2011 18:30

Góly: 5. Leonard Kweuke, 29. Leonard Kweuke

Sparta Praha má po pátém kole české nejvyšší soutěže plný počet bodů. Ve šlágru kola dokázala vyhrát i na půdě mistra Viktorie Plzeň.

Ve zcela odlišném rozpoložení se oba soupeři nacházeli před utkáním. Mohly za to výsledky z evropských pohárů v posledních týdnech. Nicméně v lize zatím letos kraluje Sparta a dotahovat ztrátu musí Viktoria Plzeň, natěšená na podzimní zápasy Ligy mistrů.

Tradiční kombinační ofenzivní hra domácích tentokrát od začátku narážela na pevnou defenzivu Sparty, ve které se vedle Zápotočného objevil na stoperu Jarošík. Byli to paradoxně spíše hosté, kteří se dostávali do rychlých brejků, jinak velké zbraně plzeňské Viktorky.

První gól však padl po standardní situaci. Tradičně dobře centrovaný míč exekutora Podaného zatloukl do brány hlavou Kweuke, když se prosadil proti dvojbloku Čišovský, Bakoš - 0:1. Takový stav nahrával defenzivnějšímu stylu hry hostí, zatímco domácí se marně snažili proniknout blíže ke Švengerově bráně ať už roztahováním hry, úniky po křídlech či sérií přihrávek.

Když už to vypadalo, že by se domácí přece jen po náznacích šancí mohli dostat do tempa, udeřil kamerunský útočník podruhé. Hušek prošel s míčem středem hřiště přes několik nedůsledně bránících protihráčů a lahůdkově vybídl Kweukeho ke skórování. Ten kličkou obešel Čecha a navýšil skóre na 0:2. Tentokrát měla na inkasovaném gólu podíl také špatná domluva mezi stopery Plzně, Čišovským a Ševinským.

Před přestávkou bylo k vidění více emocí, než fotbalové krásy. Rozhodčí Adámek tahal během devíti minut žlutou kartu hned čtyřikrát, přičemž především zatažení ruční brzdy Zápotočného na unikajícího Pilaře by na mezinárodní scéně bylo oceněno možná i kartou jiné barvy.

Že defenziva Plzně nemá svůj den, možná kvůli absenci Bystroně, bylo k vidění hned od úvodu druhé půle. Zaváhání obrany domácích však nedokázal využít Kweuke, rychlý brejk dva na jednoho pro změnu zazdil pozdě a nepřesně přihrávající Sionko.

Na opačné straně hřiště se bez úspěchu pokoušeli o vstřelení kontaktního gólu domácí. Po Pilařových kličkách se do slibné příležitosti dostal Rajtoral, kvůli pomalejšímu zpracování však následná střela pod tlakem skončila vedle Švengerovy brány. O chvíli později Čišovský krásně vysunul Koláře, tomu však scházel krůček.

Podobný scénář marného dobývání sparťanské brány a rychlých brejků hostů do otevřené obrany domácích po nepřesné kombinaci Plzně pokračoval prakticky až do konce. Viktoria Plzeň si za celý zápas i kvůli takticky dobře zvládnuté defenzivní činnosti Sparty nevypracovala žádnou výraznější šanci. Odlišné osudy obou týmů na startu probíhajícího ročníku tak pokračují i nadále. Zatímco plzeňští se jistě těší na zápasy s Barcelonou či AC Milán, ovšem v lize nabírají ztrátu, Sparta dál vládne Gambrinus lize a dělá vše pro to, aby se o Ligu mistrů poprat v sezóně příští.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Baumit Jablonec 1:5

28.08.2011 17:00

Góly: 19. Zdeněk Ondrášek - 12. Jan Kopic, 42. David Lafata, 53. David Lafata, 73. Jan Kovařík, 90. David Lafata

Jablonec pokračuje ve válcování svých soupeřů a tentokrát nastřílel, "tradičně" s pomocí hattricku Davida Lafaty, domácím Českým Budějovicím pět branek.

Hosté s kanonádou neotáleli a poprvé se prosadili už ve 13. minutě, pěkná rána Jarolíma orazítkovala spojnici a odražený míč dostal za záda budějovického brankáře Kopic - 0:1 pro Jablonec. Neotáleli ani Jihočeši a za sedm minut vyrovnali na 1:1. Stalo se tak poté, co nádherný Bakalův centr přetavil hlavou ve vyrovnávací branku Ondrášek. Ve 27. minutě na sebe poprvé upozornil David Lafata, ve vzduchu přehlavičkoval Lengyela a těsně minul branku. Utkání se následně uklidnilo, ale těsně před odchodem do šaten úřadoval nepolapitelný David Lafata! Chyba obrany společně s brankářem zapříčinila úspěšnou Lafatovu hlavičku - 1:2 pro Jablonec.

Po změně stran začalo Dynamo náporem a šance Čirkina musí ještě nyní pořádně mrzet. Na druhé straně spálil dobrou příležitost Zábojník, ale Jablonečtí si to o chvilku později vynahradili. Horejš chyboval a Lafata přesnou střelou zvýšil na 3:1 pro Jablonec. Po hodině hry zazdili dobré šance Vaněk i Kopic.

Čtvrthodiny před koncem vstřelil Kovařík branku na 1:4 a o vítězi bylo jasno. Jeho dloubáček na Kučeru neměl chybu. Zápas sice byl rozhodnut, ale stále visela ve vzduchu otázka, zda se Davidu Lafatovi podaří vstřelit další hattrick. A podařilo. V 90. minutě předvedl schopnosti dotlačit míč za brankovou čáru a stanovil tak na konečných 1:5.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - 1. FK Příbram 0:1

28.08.2011 17:00

Góly: 48. Daniel Tarczal

Fotbalisté Hradce Králové doma doslova nechtěli vyhrát a Příbrami podlehli po jediné brance Tarczala. To bylo vše, co hosté museli pro vítězství udělat, Hradec neproměňoval šance a pohrdl i pokutovým kopem.

Hradečtí Votroci nevstoupili do zápasu vůbec zle a vypracovávali si jednu šanci za druhou. Tu první měl na hlavě Janoušek, míč ale těsně minul. O pár minut později vypálil Dvořák a ani tentokrát nemusel Hruška zasahovat, pokus šel totiž těsně vedle. V závěru prvního poločasu hradecký nápor gradoval, Zelený šel sám na Hrušku, zbavil se ho, ale vyloženě snad nechtěl dát gól, míč si zbytečně popotáhl a ten mu následně utekl. A ještě jedna šance, Fischer těsně přestřelil. Poločas tedy skončil bez branek, ale to je díky nemohoucnosti hradeckých útočníků.

Ve druhém poločase se skóre poprvé změnilo, ve 48. minutě zmrazil domácí fanoušky parádní střelou příbramský Tarczala a s pomocí brankové konstrukce slavil vedení 0:1. Hradec na chvíli znervózněl, přesto ale měl další šance na srovnání, tu největší v 65. minutě. Kapitán Roman Fischer totiž zahrával penaltu za faul v pokutovém území, ale v této roli vůbec neobstál - přestřelil!

Pak už to měli Votroci těžké, neproměnili spousty šancí, inkasovali a pak zahodili penaltu. To se nutně muselo podepsat na jejich psychice, Příbram výsledek uhlídala a pokračuje v dobrých výkonech.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Sigma Olomouc 2:2

28.08.2011 17:00

Góly: 28. Tomáš Procházka, 42. Kevin Lafrance - 19. Jan Schulmeister, 57. Jan Navrátil

Na stadiónu pod žižkovským vysílačem byli dnes diváci svědky atraktivní podívané mezi domácí Viktorkou a Sigmou Olomouc, kterou okořenily hned čtyři góly. Zápas vítěze nepoznal, a tak si oba celky nakonec rozdělily zaslouženě po bodu.

Žižkov mohl jít do vedení už v páté minutě. Nestorovskému ovšem zakončení příliš nesedlo a z dobré pozice nemířil přesně. I proto se nakonec z první branky radovali hosté. Schulmeister dostal dostatek prostoru k zakončení, čehož také naplno využil. Gólmana Vaclíka překonal skákavou dalekonosnou střelou.

Žižkovu se ovšem povedlo poměrně brzy vyrovnat. Procházka využil přesného centru Nestorovského a hlavou nedal Šustrovi žádnou šanci. V 41. minutě udeřili domácí fotbalisté podruhé. Kalivodovi se povedlo svým centrem za obranu najít nabíhajícího stopera Kevina Lafranceho, který se z těžké pozice nemýlil.

Brzy po změně stran mohl Žižkov své vedení dokonce navýšit, jenže Kalod v jasné tutovce nedokázal míč usměrnit za záda Šustra. V 57. minutě se naopak povedlo olomoucké Sigmě vyrovnat. Kučera poslal do vápna Žižkova přízemní centr, tam se míče zmocnil Jan Navrátil a technickou ranou překonal bezmocného Vaclíka.

Oba týmy cítily šanci na vítězství, a tak se hnaly i nadále dopředu. K žádným zajímavým momentům ale jejich aktivita dlouhou dobu nevedla. Až pět minut před koncem se zjevil v jasné tutovce domácí Súkeník. Svou příležitost ale přetavit v gól nedokázal, zcela nepochopitelně totiž přestřelil. Nevyužití této šance mohl zanedlouho potrestat hostující Rossi, avšak ani on nemířil přesně. Rozhodující trefy se už diváci nedočkali a zápas tedy skončil nerozhodným výsledkem 2:2.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Teplice 0:2

27.08.2011 19:20

Góly: 48. Aidin Mahmutovič, 56. Admir Ljevakovič

Liberec doma nestačil na Teplice a poprvé v sezoně prohrál. Hrdinou zápasu byl brankář Grigar, který uchránil svůj celek od několika branek. Čisté konto a branky Mahmutoviče a Ljevakoviče znamenaly vítězství Teplic 2:0.

Začátek utkání přitom nevypadal, že by měli domácí prohrát. Blažek se dostal do stoprocentní šance, ale sám před Grigerem neuspěl, kdyby dal gól, bůhví jak by se utkání nakonec vyvíjelo. Liberec měl ale i další šance, ve 23. a ve 24. minutě se opět dvakrát skvěle zaskvěl Grigar a jen jeho zásluhou bylo skóre nerozhodné 0:0. V prvním poločase lepší Slovan nedokázal najít recept na překonání teplického brankáře a po změně stran za to měl pořádně pykat.

Teplice si až do té doby pořádnou šanci nevypracovaly, přesto šly krátce po změně stran do vedení. Stožický našel přesným centrem Mahmutoviče, který hlavou otevřel skóre utkání - 0:1 pro Teplice. Zhruba o deset minut později byl výsledek navýšen, Ljevakovič vypálil a lehká teč způsobila, že Bičík inkasoval podruhé - 0:2 pro Teplice. Otřesený Liberec se dlouho nemohl vzpamatovat, po obrovské šanci Šurala mohl snížit a zápas zdramatizovat, jenže Teplice měly v brance nepřekonatelného Grigara. Vytáhl se i Bičík, když takřka vzápětí zlikvidoval šanci Čajiče. Tentýž muž mohl přidat třetí gól v závěru, ale Bičík byl proti a s likvidací šance pomohl odkopem Polák. Liberec se ani na snížení nezmohl a s Teplicemi prohrál především kvůli neproměňování šancí.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Dukla Praha 1:0

27.08.2011 19:00

Góly: 67. Milan Kerbr

Fotbalisté Slovácka se dočkali první výhry v sezoně, stalo se tak po nejtěsnějším výsledku nad nováčkem z Prahy - Duklou. O jedinou branku utkání se postaral ve druhém poločase Kerbr.

Tým z Uherského Hradiště toužil konečně zvítězit a do zápasu vstoupil v dobrém tempu. Navíc byl nebezpečnější a obrana Dukly se musela ohánět. První šanci si domácí vypracovali už ve třetí minutě, akci vedenou Ondřejkou zakončoval Hlůpík, avšak brankář Rada se vyznamenal. Činit se musel i o pět minut později, kdy tentokrát zneutralizoval hlavičku Doška. Na druhé straně došlo k velké šanci v šestnácté minutě, Berger se dokonce zbavil Filipka, jenomže trefil pouze boční síť. Pak už opět úřadovali jen domácí borci, Dukla se bránila a poločasový výsledek 0:0 i po šancích Doška, Hlůpíka a Valenty udržela.

Také ve druhém poločase byli lepší domácí, nicméně mohla to být Dukla, která by šla do klíčového vedení. Hanousek vystřelil a Filipka zachránilo břevno! Za jedenáct minut přišel trest, centr Valenty sklepl Došek a Kerbr poslal domácí do vedení - 1:0 pro Slovácko.

Závěr utkání nabídl patřičné drama, tak nejprve mohlo přidat pojišťovací druhý gól Slovácko, jenže v cestě stála branková konstrukce, přesněji břevno! A konečně v nastaveném čase mohlo přijít vyrovnání, z přímáku orazítkoval tyčku Berger! Dukla tak celkem smolně prohrála, nutno však říci, že výhra Slovácka je zasloužená.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Bohemians 1905 0:1

27.08.2011 17:00

Góly: 18. Lukáš Hartig

Po hrůzostrašném úvodu letošní sezóny potřeboval dnes Baník proti Bohemians za každou cenu vyhrát. To se mu ale znovu nepovedlo. Před domácími fanoušky tentokrát prohrál v poměru 0:1. O jediný gól utkání se postaral Lukáš Hartig.

První šance zápasu každopádně patřila domácím fotbalistům. Už v páté minutě využil obránce Řezník volného prostoru, míč prostrčil na Svěrkoše, který se zjevil v nadějné pozici, jenže nastřelil pouze boční síť. V 18. minutě nakonec z ničeho nic udeřili hosté. Budínského centr nedokázal v šestnáctce odklidit do bezpečí Řezník, k zakončení se tak dostal zkušený Lukáš Hartig a míč poslal neomylně do brány.

Baník se po zbytek první půle trápil. Na inkasovaný gól chtěl sice podle očekávání co nejrychleji zareagovat, avšak byl naprosto bezmocný. O moc lépe si ale nevedli ani Klokani, a tak další branku už v úvodním dějství diváci neviděli.

Po změně stran se bohužel obraz hry příliš nezměnil. Oba týmy sice bojovaly a chtěly se prosadit, jenže jejich snaha byla povětšinou naprosto marná. Za zmínku toho skutečně moc nestojí. Jedna z mála brankových příležitostí přišla v 57. minutě, kdy však nakonec Moravec stejně nemířil přesně. Zanedlouho si vedl na druhé straně obdobně útočník Kraut, jenž pro změnu zakončoval hlavou.

Skutečná tutovka přišla až osm minut před koncem normální hrací doby. Zpoza šestnáctky napřáhl ke střele zkušený Martin Lukeš a svou ranou orazítkoval břevno Sňozíkovy brány. To bylo ovšem ze strany Baníku vše, a proto se z tříbodového zisku radovali Bohemians.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - FK Mladá Boleslav 1:1

26.08.2011 20:15

Góly: 14. Štěpán Koreš - 79. Zbyněk Pospěch (vl.)

Fotbalisté pražské Slavie remizovali v předehrávce 5. kola první ligy s Mladou Boleslaví 1:1. Pražané sice vedli od 14. minuty po Korešově trefě, Boleslav se ale dočkala remízy poté, co si domácí Pospěch dvanáct minut před koncem dal vlastní branku.

Slavia se posunula na deváté místo před Duklu, ale má odehraný jeden zápas navíc. Boleslav poskočila na druhé místo, ale předstihnout ji mohou Liberec i Bohemians 1905. Duel mezi Slavií a Boleslaví skončil na půdě sešívaných remízou popáté z posledních šesti zápasů.

Slávistické publikum se před zápasem rozloučilo s brankářem Martinem Vaniakem, který v létě ukončil kariéru, a jeho bývalí spoluhráči jako by slavnostní atmosféru chtěli okrášlit i svým výkonem. Ten hlavně v prvním poločase snesl vysoké parametry.

Janda ještě v páté minutě v jasné šanci špatně trefil míč a odmítl Pražanům zajistit vedení, za devět minut si však už mnohem lépe počínal další záložník Koreš. Toho vybídl ke skórování ideálně načasovanou přihrávkou mezi stopery devatenáctiletý mladík Petrák, po jehož pasu Koreš zkušeně obhodil i vybíhajícího brankáře Millera.

Boleslavská obrana na začátku nepřipomínala nejméně průchodnou defenzivu ligy. Koreš byl teprve druhým hráčem, jenž v sezoně pokořil brankáře Středočechů. Ti měli hodně problémů s energickými slávisty, kteří vysokým presinkem nutili soupeře jen k bezcílným odkopům.

Až po poločase se zvedla i hra Boleslavi. Její hráči zřejmě pochopili, že bázlivý výkon z první půle k bodům nepovede. Zlepšili pohyb a slávisty začali obírat o míč hned v zárodku jejich akcí.

Nejprve v jasné šanci selhal útočník Chramosta, autor dvou branek z minulého utkání proti Žižkovu. Pak po Chramostově pasu těsně před brankou zaváhal i jeho útočný parťák Bulut, který doplatil na špatné zpracování míče.

Slávisté nakonec usnadnili Boleslavi pozici sami. Při sílícím náporu týmu z města automobilů před vlastní brankou chyboval útočník Pospěch, který nechtěně po Kuličově centru tečoval míč mimo dosah brankáře Čontofalského. Ten se pak na svého spoluhráče hodně zlobil a Slavia dohrávala zápas ve strachu, aby udržela aspoň remízu.

Boleslav nebyla daleko od toho, aby poprvé v historii na hřišti sešívaných vyhrála. Obranu Slavie ještě na konci hodně pozlobili Bulut se střídajícím Řezníčkem, kterým nechybělo příliš, aby zápas otočili na stranu hostů.

Oba týmy braly remízu s rozpaky: Slavii příliš netěšilo, že doma podesáté za sebou neprohrála, protože remíza s Boleslaví je další ztrátou. A Boleslav sice natáhla svoji neporazitelnost v lize na sedm zápasů, ale její hráči možná cítili, že duel v Edenu mohli otočit.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha550011:315
2.Bohemians 190554017:712
3.FK Mladá Boleslav53208:211
4.FK Jablonec531115:310
5.Slovan Liberec531110:710
6.1. FK Příbram53029:99
7.Viktoria Plzeň52129:87
8.FK Teplice52126:87
9.FC Hradec Králové52034:56
10.Slavia Praha51225:65
11.Dukla Praha51136:84
12.Viktoria Žižkov51134:74
 1. FC Slovácko51134:74
14.Sigma Olomouc52308:40
15.České Budějovice50057:170
16.Baník Ostrava50054:160
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra s Bohemians Praha

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (636)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele