Gambrinus liga - souhrn 26. kola

20.04.2012, 19:55, aktualizováno 23.04.2012, 19:53
Komentáře a souhrny
Sparta prohrála v Mladé Boleslavi a již má čtyřbodovou ztrátu na Liberec, který nezaváhal proti Žižkovu. Plzeň vyhrála v Hradci, Budějovice uspěly v Příbrami a mají jistou záchranu, tím se pochlubit stále nemůže Slavia po prohře se Slováckem. Výrazně se jí po pondělku přiblížila Olomouc, která rozstřílela Bohemians...

Sigma Olomouc - Bohemians 1905 4:0

23.04.2012 18:00

Góly: 6. Zdeněk Klesnil, 11. Jan Schulmeister, 42. Zdeněk Klesnil, 89. Jakub Podaný

V dohrávce 26. kola Gambrinus ligy zvítězili fotbalisé Sigmy Olomouc nad Bohemians 1905 4:0 a jsou velmi blízko záchraně. Klokani porážkou potvrdili příšernou formu a zatím mohou být rádi, že jsou stále mimo sestupové pásmo.

Pro Bohemians ale nemuselo utkání začít špatně. Ve 4. minutě zahrál rohový kop Šumský, olomoucký Klesnič promáchl a Lukáš míč tečoval, čímž donutil ke skvělému zákroku brankáře Zlámala. Olomouc tuto neproměněnou šanci okamžitě potrestala! Ordoš v souboji vyřadil ze hry Sňozíka a Klesnil na malém vápně trefil odkrytou branku - 1:0 pro Sigmu Olomouc. Za dalších pět minut inkasovala Bohemka po druhé, Ordoš našel přihrávkou za obranu Schulmeistera, a ten křižnou ranou zvýšil na 2:0. Klokani měli v úvodu i dost smůly, Šumského hlavička skončila těsně vedle.

Vršovičtí se nedočkali snížení ani po půlhodině hry. Zlámal špatně vyběhl a míč směřující do prázdné branky na poslední chvíli vykopl jeden z obránců. A ještě do poločasu následovala třetí branka Olomouce. Vepřek rozehrál volný přímý kop a Klesnil hlavičkou tečoval do branky. Pro Klesnila to byla už druhá branka v zápase a zejména díky němu vedli Hanáci po prvním poločase 3:0.

Hlavní postava prvního poločasu Klesnil mohl krátce po změně stran zkompletovat hattrick, ovšem jeho hlavička skončila vedle. V 65. minutě měl dobrou šanci domácí Navrátil, ale také jeho střela zamířila jen těsně vedle. Rozhodnutý zápas spěl do svého konce a Olomouc v nastaveném čase vstřelila ještě jednu branku. Janotka z rohového kopu našel hlavu Podaného, který uzavřel skóre na konečných 4:0.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 2:0

22.04.2012 19:15

Góly: 68. Jan Chramosta, 90. David Brunclík

Sparta prohrála v Mladé Boleslavi 2:0 a titul se jí vzdálil už na čtyři body. Letenské srazilo zejména zbytečné vyloučení Manuela Pamiče. Ten po dvou žlutých kartách musel předčasně do sprch a toho Boleslav dokonale využila. Rozhodující trefu vsítil Chramosta a v nastavení pečetil výsledek střídající Brunclík.

Mladá Boleslav se díky domácímu triumfu stala jediným týmem, který Spartu letos porazil doma i venku a zároveň svému soupeři dokonale oplatila středeční vyřazení z domácího poháru.

Domácí byli na Spartu pořádně nažhavení a podle toho vypadal začátek dějství. Po Matějovského ztrátě míče založil rychlý protiútok Mareš a nakonec ho i sám zakončil. Jeho střela byla ale nevýrazná a Boleslavští kopali jen rohový kop. V 17. minutě se naskytla dobrá příležitost i Spartě, po centru Sionka pálil placírkou nad talentovaný Krejčí. Poté následovala další rychlá akce domácích a velké štěstí pro Spartu, kterou zachránila tyčka! Šance pokračovaly na obou stranách, do Přikrylovy střely se položil Daníček a zabránil tak velké pohromě. O efektivní zakončení se pokoušel i Sionko, ve snaze přehodil Šedu byl ale neúspěšný.

Utkání mělo velmi dobré tempo a ani po změně stran z něho nesešlo. V 58. minutě přišel rozhodující moment celého utkání. Manuel Pamič se unikajícího Štohanzla nechtěl dotknout, ale udělal to nešikovně a mladoboleslavský záložník se skácel k zemi. Pamič rozhodně nefauloval, avšak i přesto mu rozhodčí udělil druhou žlutou kartu. Sparta byla sice i v oslabení mírně lepším týmem, ale rychleji jí ubývaly síly. V 62. minutě mohl klidně poslat Spartu do vedení Erich Brabec, jenže hlavičkou zamířil těsně vedle.

Městský stadion v Mladé Boleslavi se dočkal první branky v 68. minutě. Šírlův přesný pas našel Jana Chramostu, pro kterého to byla situace, s níž si umí poradit - 1:0 pro Mladou Boleslav. Pro Spartu to byla pochopitelně velká rána, ale nevzdávala se a bojovala až do úplného konce. Hušbauer byl dokonce blízko vyrovnání, ale proti byla opět branková konstrukce! Poté měl obrovskou gólovku Sionko, tři minuty před koncem trestuhodně přestřelil branku a odmítl tím sparťanské vyrovnání.

Sparta v samotném závěru hru pořádně otevřela a místo vyrovnání to vedlo k druhé brance domácích. Chramosta před Vaclíkem neuspěl, ale dorážející Brunclík už mohl slavit! Mladá Boleslav doma porazila Spartu 2:0 a pořádně jí zkomplikovala boj o první místo.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Viktoria Plzeň 0:1

22.04.2012 17:00

Góly: 40. David Limberský

Plzeň se nevzdává nadějí alespoň na druhé místo a důležité tři body si veze z Hradce, kde nebyla lepším týmem a půlhodiny se musela bránit v oslabení. Votroci dnes doplatili na svou koncovku a po svém návratu do Gambrinus ligy stále čekají na první bod ze zápasu s Plzní.

Po čtyřech minutách měl skvělou příležitost otevřít skóre Milan Petržela, který využil chybujícího obránce a najednou střílel tváří v tvář Lindrovi, ten se propálit nenechal. V 10. minutě to z velké dálky po zemi zkoušel Dvořák a Pavlík měl plné ruce práce, aby jeho pokus vyrazil.

Po čtvrthodince hry rozehráli Hradečtí přímý kop nakrátko a z pětatřiceti metrů pálil Šisler, aby rozezvučel břevno plzeňské branky. Z následného kontru mohli těžit hosté, když Kolář dostal milimetrový balón za obranu, Lindr však předvedl další parádní zákrok a přehodit se nenechal.

Útlum šancí i herní krásy pak nejvíce poškodil právě domácího brankáře. Ten dvakrát svůj tým podržel, ve 40. minutě ale dostal po rohovém kopu míč před vápno Limberský a z velké dálky propasíroval míč mezi nohama Lindra.

Ještě před přestávkou mohl vyrovnat Holeš, který napřáhl z dálky a donutil Pavlíka k úspěšnému skoku. Hradec tak do šaten šel se sklopenými hlavami, přestože ohrožoval branku soupeře častěji.

Nudící druhá půle, ve které měla více ze hry Plzeň, přinesla zajímavý moment až ve své sedmnácté minutě, kdy si Ďuriš po skluzu na Černého vysloužil druhou žlutou a musel předčasně do sprch. A po sedmi minutách mohl převahy využít Šisler, který opět ukázal, jakou sílu v noze má, nicméně jeho pohledný pokus břevno přeletěl.

Nepřesně hlavičkoval i Dvořák, který po centru Hochmeistera poslal balón decimetry od pravé tyče. Poslední minuty nabídly několik diskutabilních situací, nejtěžší pro domácí fanoušky však byly až poslední vteřiny, kdy se po rohovém kopu marně domáhali penalty za hru rukou.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Slovácko 0:1

22.04.2012 17:00

Góly: 38. Michal Kordula

Eden dnes hostil střeleckou bídu s nouzí, ze které nakonec vítězně vyšlo Slovácko. To se prosadilo po třech kolech, zatímco se Slavia podruhé za sebou netrefila a bude tak bojovat o to, aby neskončila až za potrestanou Olomoucí.

Domácí začali kousat chvíli po deseti minutách hry. Nejprve nepřesnou Vlčkovu přihrávku hrozivě zpracoval Daníček pro Milutinoviče, který ale z vyložené šance střílel po zemi k bližší tyči příliš slabě, v další moment zkoušel dalekonosnou střelu Jarolím, nicméně mířil nad břevno.

Slovácko se prvně ozvalo ve 27. minutě, když po dlouhém obléhání pražského vápna našel Kubáňův centr Doška, který po tvrdém souboji s Cicmanem nechal střelou z deseti metrů vyniknout Čontofalského. Za necelé dvě minuty dával další možnost Kubáň Hlúpikovi, ten ale branku netrefil vůbec.

Blíže k otevření skóre tak měl po odehrané půlhodince Böhm, který po centru Dostála překonal Melichárka, balón tak zastavilo až břevno. Do vedení tak šli hosté, když se po rychlé kombinaci dostali do vápna a Hlúpik nahrával na malé vápno zcela osamocenému Kordulovi, který si chytře do protipohybu brankáře připsal první gól v sezóně a první trefu na hřiště soupeře od října 2009.

Marná snaha domácích po změně stran vlastně nedovolovala druhé půli k zaujetí nestranného fanouška a těžko říct, jestli nějakého "stranného". Jedinou světlou chvilkou, a to ještě před slávistickou brankou, byla dvaašedesátá minuta, kdy po centru Ondřejky hlavičkoval z pár kroků Hlúpik nepřesně.

Až v naprostém závěru tak přišly závary před brankou hostů. Jenže hlavičku Pospěcha po centru Dostála dokázal parádně vyškrábnout na roh Melichárek, který dvě minuty poté zneškodnil i pokus Škody.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Baumit Jablonec 3:2

22.04.2012 17:00

Góly: 24. Matej Siva, 43. Štěpán Vachoušek, 82. Martin Jindráček - 26. Tomáš Jablonský, 66. Marek Jarolím

Teplice přehrály doma Jablonec 3:2 a posunuly se už na šesté místo ligové tabulky, hosté se naopak i nadále propadají a už jsou osmí. Jako první se trefil domácí Siva, Jablonský ale brzy vyrovnal. Do kabin už se však šlo za opětovného vedení Teplic, jelikož se trefil Vachoušek. Jarolím znovu srovnal krok, ale rozhodující trefu si připravil na osmdesátou druhou minutu Jindráček.

Od začátku se hrál zajímavý fotbal, úvodní šanci měl na hlavě Lukáš, zakončoval ale nedůrazně, a tak mohl Špit bez problémů zasáhnout. Následně se dvakrát v solidní možnosti ocitl Jindráček, napoprvé ovšem na míč těsně nedosáhl, při druhé situaci se ke kulatině dostal, avšak střela mu nesedla. V sedmnácté minutě přišla první opravdu velká příležitost utkání, Lukášova hlavička mířila přesně k tyči, Špit však fantastickým reflexem zachránil Jablonec.

Hosté o sobě dali poprvé výrazně vědět v minutě třiadvacáté, Loučkův volej ovšem proletěl těsně vedle pravé tyče. A o minutu později udeřily Teplice, když se z dálky opřel do míče Siva a po zaváhá ní Špita se mohli domácí radovat. Jenže Jablonec prohrával pouhé dvě minuty, pak si našel odražený míč Jablonský, šikovně se vyhnul obránci a zamířil přesně. A hosté mohli i prohrávat, Třešňák ale nedokázal najít před prázdnou brankou Lafatu.

Zaváhání v domácí rozehrávce poté mohl využít Jablonský, jenže odkrytou svatyni z těžké pozice netrefil. Dolejš na druhé straně přestřelil, dvě minuty před přestávkou však už Teplice vedly. Po levé straně utekl Vůch, připravil ideální příležitost Vachouškovi a ten nezaváhal.

Po přestávce byli o něco aktivnější hosté a po pasu Jarolíma mohl jít sám na Grigara Lafata, bohužel pro Jablonec se mu ale zastavil míč o paty. Akce přesto pokračovala a do zakončení se dostal Loučka, ovšem minul. Podobná situace byla k vidění i na opačné straně hřiště, Vachoušek se však dostal až příliš blízko Špitovi, kterého už nedokázal prostřelit. V šedesáté šesté minutě bylo opět vyrovnáno, to se krásně do šibenice trefil Jarolím.

Oba týmy v závěrečných minutách sahaly po vítězství, jenže Dolejš přestřelil, Lafata zase trefil jen tyč Grigarovy svatyně. Aktivní Dolejš na sebe upozornil i deset minut před koncem, nádherné sólo však zakončoval chytře, nýbrž nepřesně. Ve dvaaosmdesáté minutě Matulův centr se dostal k Vachouškovi, ten ještě posunul balón k Jindráčkovi, na kterého už nezbyla příliš složitá úloha, stačilo se v klidu otočit a bylo rozhodnuto.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dynamo České Budějovice 1:2

21.04.2012 16:00

Góly: 83. Martin Šlapák - 41. František Němec, 48. Jakub Řezníček

Nejvyšší česká soutěž zůstane s devadesáti devíti procenty i na jihu Čech. České Budějovice v čele s Tomášem Řepkou dnes zvítězily v Příbrami 2:1 a o úspěch už je může připravit jen zázrak. Osud utkání rozhodl gólem do vlastní sítě Jiří Krejčí.

Příbramští fotbalisté zahájili první poločas lépe, ale jejich územní převaha k ničemu nevedla. Koukalovu hlavičku z jedenadvacáté minuty lapil Daněk a zabránil tak prvnímu gólu. Aktivita domácích nadále pokračovala, ale pět minut před koncem prvního poločasu přišla pro Příbram studená sprcha. Sandro si nejprve prohodil Divíška a následně našel ve vápně nehlídaného Rýdla - 1:0 pro České Budějovice. Byla to vůbec první vážnější šance Jihočechů, která skončila v síti.

Krátce po změně stran byla zkáza Příbrami dokonána. Domácí nestačili ani pořádně zaútočit a už prohrávali 2:0. Řezníčkův centr si za Hruškova záda dopravil vlastencem Jiří Krejčí. České Budějovice už vedly u Litavky 2:0 a měli nakročeno k tříbodovému zisku. Příbram se ale nevzdávala, po hodině hry hlavičkoval z malého vápna Koukal, ale proti Daňkovi znovu neuspěl, neboť mířil těsně vedle. Čtvrthodiny před koncem zápasu domácí doslova odmítli vyrovnání, když před prázdnou brankou nebyl nikdo, kdo by míč dopravil za čáru. Navíc o dvě minuty později se neujala ani ráda Krause z dobrých pětadvaceti metrů.

Necelý čtyři tisíce diváků se bavili až do závěrečného hvizdu. Devět minut před koncem vypálil Šlapák, ale trefil jen dobře postaveného obránce. Hned za další dvě minuty už mu to vyšlo. Šlapák si zaběhl za obranu hostí a Příbram díky němu snížila na 2:1. Kdo však čekal závěrečný nápor, musel být zklamán. Příbramským se vyrovnat nepodařilo, doma prohráli s Českými Budějovicemi 2:1.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Viktoria Žižkov 4:0

20.04.2012 20:15

Góly: 72. Michal Breznaník, 81. Zbyněk Musiol, 88. Michael Rabušic, 89. Jiří Fleišman

Na čele Gambrinus ligy zůstane i po tomto kole Slovan Liberec. Severočeši doma nezaváhali proti houževnatému Žižkovu, když ho sestřelili čtyřmi brankami. Ačkoliv je výsledek jednoznačný, Liberec se na vítězství pořádně natrápil. Vždyť ještě čtvrthodinu před koncem byl stav nerozhodný.

Liberečtí se pochopitelně ujali iniciativy, ale nutno podotknout, že Žižkov je do ničeho nepouštěl. Větší vzrušení přinesla až třicátá minuta, to velice nebezpečně pálil Breznaník, ale jeho pokus zlikvidoval brankář Kolář. Následně ještě vypálil z voleje Gebre Selassie, ovšem míč se mezi tři tyče nedostal. První poločas skončil 0:0 a spokojenější mohli jít do šaten hosté.

Slovan nechtěl dopustit ztrátu a podle toho se také ve druhém poločase zařídil. Po individuální akci Rabušice si brankář Kolář jen oddychl, když šla střela těsně kolem jeho tyče. A Gebre Selassie zase z penaltového puntíku spálil doposud největší šanci domácích. Nerozhodný výsledek platil u Nisy až do 73. minuty. Pak totiž napřáhl z voleje Breznaník a střelou k tyči zařídil Slovanu veledůležité vedení - 1:0.

Výsledek 1:0 ale stále nic neznamenal. Definitivní zlom zápasu nastal až s vyloučením Šťastného. Ten zajel do Šurala a hlavní sudí ho po druhé žluté kartě vyloučil. To byla rána, ze které už se Žižkov nevzpamatoval. Liberec v poslední desetiminutovce předvedl ofenzivní smršť a Viktorka si nakonec odvezla čtyřgólový debakl. Breznaník našel ve vápně Musiola a ten přeloboval gólmana Koláře - 2:0 pro Liberec.

Dvě minuty před koncem si udělal z obrany Viktorie "dobrý den" Jiří Štajner a přihrávkou před poloprázdnou branku vyzval ke třetí brance Rabušice - ten neodmítl - 3:0 pro Liberec. O minutu později byl zatlučen poslední hřebík do žižkovské rakve. Kolář sice střelu Breznaníka vyrazil, ale jen před sebe, kde číhal Fleišman - 4:0. Liberec nakonec vyhrál jednoznačně, ale jednoduché to rozhodně neměl. Co je však důležitější, Liberec získal tři body a upevnil si vedení v soutěži.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Baník Ostrava 4:1

20.04.2012 18:00

Góly: 14. Jan Vorel, 28. Jan Pázler, 44. Ivan Lietava, 59. Jan Svatonský - 88. Jan Zawada

Dukla Praha pokračuje ve vynikajících výkonech a dnes si doslova pochutnala na předposledním Baníku Ostrava. Pražané vyhráli vysoko 4:1 a minimálně dočasně se posunuli už na čtvrté místo.

Pro hosty to bylo veledůležité utkání. Mnoho zápasů už do konce soutěže nezbývá a Ostrava zkrátka musí bodovat. Jenže dnes se to zase nepovedlo, porážka Baníku nejvíce pomohla Bohemce, která je tak na tahu.

Ostrava začala na Julisce velmi špatně. Hned první vážnější šance Dukly totiž skončila brankou. Ve 14. minutě načechral Podrazký míč na hlavu Jana Vorla a gólman Baránek poprvé inkasoval - 1:0 pro Duklu. Hosté sice mohli okamžitě odpovědět, ale následná šance Fantiše skončila na břevně a dorážka Magery těsně vedle.

Po půlhodině hry to bylo s Baníkem ještě horší. Pázler ve vápně levačkou překonal Baránka a bylo to 2:0 pro Duklu. Za další tři minuty zahodil velkou šanci Hanousek. Když ho autor druhé trefy Pázler vyzval gólovou přihrávkou, nedosáhl ve skluzu na míč. Diváci se na Julisce zajisté bavili, Baník mohl snížit, ale opět neuspěl a do šaten musel skousnout ještě jeden gól. Ve 44. minutě prostřelil Baránka Lietava - 3:0 pro Duklu.

Dukla si v prvním poločase vytvořila jasný náskok a o ten už nepřišla. Ba naopak, po hodině hry zvýšil už na hrozivých 4:0 Jan Svatonský. Vše následovalo po pohledné akci, kterou započali Podrazký s Lietavou. Rozložená Ostrava si koledovala o další branku, proti hlavičce Pázlera zasáhl výborným zákrokem Baránek. Hosté přežili i další šance a mohli být rádi, že si neodvezli mnohem vyšší výprask. V závěru utkání se pak podařilo Ostravě snížit, Droppa našel uličkou Adámika a ten uzavřel gólový účet dnešního utkání. Dukla doma vyhrála naprosto jasně 4:1 a alespoň dočasně se posunula už na čtvrté místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slovan Liberec26184462:2958
2.Sparta Praha26173645:2454
3.Viktoria Plzeň26165557:3353
4.FK Mladá Boleslav26135844:3144
5.Dukla Praha26118739:2641
6.FK Teplice26117831:2940
7.1. FK Příbram26116943:4339
8.FK Jablonec261061051:3736
9.1. FC Slovácko261031323:3133
10.České Budějovice26881029:4232
11.FC Hradec Králové26861220:2830
12.Slavia Praha266101020:2728
13.Sigma Olomouc2699837:3427
14.Bohemians 190526551617:5020
15.Baník Ostrava26461622:4518
16.Viktoria Žižkov26431918:4915
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (550)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele