Gambrinus liga - souhrn 22. kola

23.03.2012, 22:08, aktualizováno 26.03.2012, 18:23
Komentáře a souhrny
Viktoria Plzeň potvrdila v pondělí dohrávce roli favorita a České Budějovice porazila jasně 4:0. Sparta už v sobotu remizovala na Slavii a po výhře Liberce nad Bohemians má na čele tabulky už jen jednobodový náskok...

Viktoria Plzeň - Dynamo České Budějovice 4:0

26.03.2012 16:30

Góly: 35. Vladimír Darida, 36. Marek Bakoš, 80. Vladimír Darida, 81. Michal Ďuriš

Plzeň na jaře poprvé vyhrála před vlastními fanoušky a boj o titul nevzdává. Dynamo nepotvrdilo jarní formu, která vycházela z pevné a zkušené obrany a odjíždí domů s debaklem.

Zajímavý duel byl k vidění v Plzni. K mistrovské Viktorce, která myslí na poháry, přijelo o další body bojovat na jaře neporažené Dynamo. Naopak domácí si chtěli na nově zrekonstruovaném stadionu připsat první domácí vítězství a proti defenzivně laděným Českým Budějovicím začali od podlahy. Hosté přijeli s jasnou taktikou, snažili se především nepouštět Plzeň do nebezpečných kombinací a vyrážet do rychlých protiútoků. Kvalita ve hře dopředu byla jednoznačně na straně Plzně a domácí potvrzovali chuť po třech bodech a snížení náskoku na první místo.

Po úvodním oťukávání přišly i první šance. Nejprve se zastřeloval Darida, poté se po závaru dostal do šance i Bakoš, nepřesná byla také Petrželova střela. Když se po půlhodině hry neprosadil ani Kolář, začalo to vypadat na možné další domácí trápení s neproměňováním šancí. Do přestávky se ale domácí nakonec mohli uklidnit. Skóre otevřel povedenou střelou Darida, pár minut po něm pak zvýšil na dvoubrankový rozdíl Bakoš. Druhé trefě předcházel sporný moment, konkrétně Bakošova ruka, který rozdmýchal emoce na obou stranách. Do kabin se šlo každopádně za stavu 2:0 pro domácí.

Druhé dějství otevřel další krásnou pumelenicí Darida. Míč šel však těsně vedle a předznamenal to, co se bude dít prakticky po zbytek zápasu. Dynamo jakoby rezignovalo nejen na jakoukoliv snahu o zvrácení výsledku, ale také na větší důraz a pohyb při bránění a utkání připomínalo spíše hokejovou exhibici, než Gambrinus ligu. Kombinace domácích v blízkosti brankáře Delače se daly nazvat Barcelonou v českém podání a jen zlá koncovka hráčů Plzně byla příčinou toho, že se skóre neměnilo. Velké šance zahodili postupně Darida, Petržela, Kolář i Bakoš.

Až deset minut před koncem si většina fanoušků na stadiónu mohla zakřičet gól do třetice. U jeho zrodu bylo opět nepřesné posouzení situace ze strany rozhodčích, nicméně že by hosté prohráli zápas kvůli pánům v černém, se říct nedá. Hned o minutu později přidal další branku Ďuriš a skóre tak přeci jen více začalo odpovídat průběhu utkání. Hráči Českých Budějovic již zřejmě měli v hlavách další utkání proti Hradci Králové.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav 2:0

25.03.2012 17:00

Góly: 36. Vojtěch Štěpán, 89. Pavel Dvořák

Fotbalisté Hradce Králové ve 22. kole první ligy porazili Mladou Boleslav 2:0 a hodně si pomohli v boji o udržení v nejvyšší soutěži. Východočeši dnes prolomili střelecké trápení a po 343 minutách se radovali ze vstřelené branky, o níž se postaral Štěpán. Triumf Hradce v závěru pojistil Dvořák. Hradec má už dvanáctibodový náskok na předposlední Ostravu. Boleslav v lize čeká na výhru už tři zápasy a nepolepší si ze čtvrtého místa.

Boleslav se musela obejít bez kapitána a také hradeckého rodáka Kuliče a absence distancovaného útočníka byla na hře hostů znát. Středočeši byli v útoku neškodní, ale stejně si dlouho počínalo také domácí mužstvo.

Hosté, jeden z aspirantů na postup do evropských pohárů, byli velmi nepřesní. Především útočník Mareš zkazil několik slibně rozjetých akcí. Jenže ani Hradec nebyl nebezpečný. Znovu se ukazovalo, jak týmu schází zraněný kapitán Fischer. Hradci tak nakonec pomohla až chyba hostujícího hráče. Pravý bek Kalina se ve 36. minutě nechal přetlačit útočníkem Štěpánem, který technickou střelou získal domácím vedení a ukončil jejich střeleckou mizérii.

Druhá půle byla už rušnější. V domácím mužstvu byl stále nebezpečný Štěpán, který odehrál nejlepší zápas na jaře. Po jeho centru málem skóroval Janoušek, na druhé straně se neprosadil jarní kanonýr Kúdela. Boleslavi nepomohlo, ani když se na hrot vysunul dvoumetrový stoper Rolko, další hradecký patriot v hostujícím týmu. Naopak na druhé straně se prosadili dva střídající hráči: Malinský nahrál Dvořákovi, který definitivně rozhodl svým šestým letošním gólem. Hradec po skalpu Sparty doma na jaře porazil i druhého favorita.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Baumit Jablonec 4:2

25.03.2012 17:00

Góly: 5. Martin Kotyza, 12. Vladimír Bálek, 18. Matej Sivrič, 90. Matej Sivrič - 4. Karel Piták, 81. Lukáš Třešňák

Viktoria Žižkov ještě neřekla poslední slovo. Sestup do druhé ligy je stále velmi blízký, ale její fanoušci si ještě mohou užívat první ligy. Dnes Viktoriáni přestříleli Jablonec 4:2 a přerušili dlouhou sérii bez vítězství. Baumitu se tak opět vzdálily evropské poháry.

Utkání mělo začátek jako hrom! Už v páté minutě dopravil centr Jablonského za Kolářova záda Piták a Jablonec vedl 1:0. Žižkov ale okamžitě odpověděl, Kotyza, jenž se ocitl za jabloneckou obranou, nadvakrát překonal Špita a zařídil vyrovnání na 1:1. Další šance na sebe nenechaly čekat, Kovařík nejprve přestřelil a z další akce si vylámal zuby na pohotovém Kolářovi. Ve 14. minutě žižkovští využili zahozených šancí Jablonce a dostali se do vedení. Bálek vyhrál souboj se Zábojníkem a řítil se sám na Špita, dokázal se jej zbavit a následně přihrát do tutovky Bálkovi - 2:1 pro Viktorii Žižkov.

Za dalších pět minut inkasovala obrana Jablonce potřetí. Defenzíva se rozestoupila před postupujícím Sivričem, ten se zbavil i Špita a vstřelil už třetí branku - 3:1 pro Viktorii Žižkov. Jablonec byl jako opařený, Viktorka byla na nohou. Ve 41. minutě vyslal pumelenici Hílek a se Severočechy to mohlo vypadat ještě hůře.

Hosté se po změně stran zmátořili a začali lépe bránit i útočit. Obrana Žižkova si vedla dobře a zejména Lafata nedostával příliš prostoru. Až osm minut se nejlepší střelec letošního ročníku dostal do šance, ze které padla branka. Lafata se probil skrze Kotyzy a posunul míč na Třešňáka, který snížil na 3:2. Šance alespoň na bod žila, ale vzala za své poté, co v nastaveném čase propálil Špita opět Sivrič. Žižkov porazil Jablonec v krásném utkání 4:2, ale na jeho postavení v tabulce se nic nemění.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sigma Olomouc 3:1

25.03.2012 17:00

Góly: 59. Antonín Rosa, 64. Štěpán Vachoušek, 90. Vlastimil Stožický - 32. Jan Navrátil

Fotbalisté Olomouce zůstávají v bezprostředním ohrožení sestupem i po 22. ligovém kole, v němž podlehli v Teplicích 1:3. Na severu Čech přitom po půlhodině hry vedli díky rychlému brejku, který využil Navrátil, ve druhém poločase ale propadli a domácí zápas rychle otočili. O zvrat se postarali po stejných akcích Rosa a Vachoušek, těsně před koncem pak přidal třetí gól střídající Stožický.

Teplice sice přišly o sérii čtyř zápasů bez inkasovaného gólu, ale neprohrály už popáté v řadě a posunuly se na šestou příčku. Olomouc má na předposlední Ostravu náskok dvou bodů.

Domácím na začátku nebyla nic platná herní převaha, při které chtěli nechat zapomenout na minulé ofenzivní trápení se Žižkovem. Olomouc naopak po půlhodině z první vážné akce skórovala. Kolem zraněného beka Vondráška se prohnal Pospíšil a po jeho centru se prosadil záložník Navrátil. Pro Teplice to byl první inkasovaný ligový gól po 400 minutách.

Teplice v tu chvíli chvíli viditelně svírala herní krize. Inkasovat domácí mohli i podruhé, kličkujícímu Pospíšilovi ale před brankou Vondrášek stihl na poslední chvíli ukopnout míč. Sigma v těch chvílích domácí přehrávala a až střídání indisponovaného Vondráška a kompletní přeskládání teplické obrany poměr sil opět vyrovnalo.

Po poločase se na hřišti představily jiné týmy. Severočeši najednou před brankou byli hodně nebezpeční, hlavně po centrech z pravé strany. Stoper Rosa po přetaženém centru v 54. minutě vyrovnal. A za dalších pět minut už po další podobné akci Teplice vedly, když se po pasu Ježdíka trefil Vachoušek.

Zdrcení Hanáci kontrovali jen hlavičkou Podaného, mnohem nebezpečnější však byly teplické brejky. Vachoušek prošel už v nastavení do vápna a místo střely našel úplně volného Stožického, který prázdnou branku s přehledem trefil.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baník Ostrava 1:0

24.03.2012 18:30

Góly: 58. Filip Hlúpik

Fotbalisté Slovácka porazili ve 22. kole první ligy brankou střídajícího Hlúpika předposlední tým tabulky Baník Ostrava 1:0. Baník byl v první poločase aktivnější, nedokázala se však prosadit v koncovce. K vyrovnání mu nepomohla ani přesilová hra v závěrečné čtvrthodině, neboť domácí dohrávali bez vyloučeného Volešáka. Slovácku se podařilo na domácím trávníku porazit Baník po více než sedmileté přestávce.

Baník začal v útočném rytmu. Od prvních minut vsadil na ofenzivní hru, která mu vynesla i slibné šance. Domácí brankář Heča měl hodně práce s první tvrdou střelou Greguše a vzápětí jen s obtížemi kryl Magerův pokus. Aktivita soupeře domácí tým viditelně zaskočila. Slovácko kombinačně tápalo, jen s obtížemi přecházelo do protiútoků. Ty většinou končily pouze v náznacích na pozorných zadácích Baníku.

Ovšem z počáteční iniciativy postupně hosté hodně slevili. Slovácku se podařilo srovnat krok, jeho akcím však chyběla přesná kombinační souhra, která by zaskočila soupeře. Domácí tým se většinou uchyloval k nepřesnému nakopávání dlouhých míčů na útočníka Doška.

Baník si udržoval územní převahu, v koncovce mu ale chyběla přesnost a důraz. Slibnou akci předvedl Fantiš, jenž si na pravé straně pohrál s domácím zadákem Kubáněm. Střelu z úhlu však stačil brankář Heča krýt.

Už po půlhodině hry odstoupil po zranění domácí kapitán Kordula, kterého nahradil Hlúpik. Slovácko střelecky zahrozilo až v závěru poločasu. Tvrdou Volešákovu střelu k tyči z hranice trestného území stačil ostravský brankář vyrazit.

Po změně stran Slovácko zvýšilo aktivitu, získalo převahu ve středu hřiště a také se dostávalo častěji k zakončení. Na rozdíl od prvního poločasu Baník více hrozil rychlými protiútoky. V 55. minutě brankář Heča jen vyrazil Droppovu střelu před sebe a z bezprostřední blízkosti Magera přestřelil.

O tři minuty později se rozhodčí Mikel chystal odpískat faul ostravského obránce. Nakonec ponechal Slovácku výhodu a po centru Lukáše vstřelil Hlúpik vedoucí branku. Vzápětí mohl vyrovnat Kukec, jehož přízemní střela těsně minula cíl. V 65. minutě další ostravskou šanci Fantiše zachránil v poslední chvíli skluzem obránce Reinberk.

Slovácko dohrávalo v oslabení, když v 76. minutě posoudil rozhodčí pád Volešáka v trestném území soupeře jako simulování a po druhé žluté kartě dostal Volešák červenou. Přitom právě kvůli simulování byl Volešák ve čtvrtek od disciplinární komise postrestán pokutou 30 tisíc korun.

I když měl Baník v závěru zápasu výraznou převahu, takticky dobře hrající Slovácko těsné vítězství ubránilo.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Bohemians 1905 3:0

24.03.2012 16:00

Góly: 17. Theodor Gebre Selassie, 53. Miloš Bosančić, 76. Jan Nezmar

Liberec doma dle předpokladů neměl problémy s Bohemians 1905 a díky zaváhání Sparty stáhl ztrátu už na jediný bod. Mezi střelce se při výhře 3:0 zapsali Gebre Selassie, Bosančič a Nezmar.

Domácí před tímto utkáním ztráceli na pražskou Spartu čtyři body a byli připraveni případnou ztrátu Pražanů okamžitě využít.

Svěřenci trenéra Jaroslava Šilhavého se do Klokanů pustili se vší vervou hned od úvodní minuty. Pokus Šurala z úhlu zablokoval Sňozík a Štajner mířil mimo. V 17. minutě už Liberec vedl. Po standardní situaci se dral k balónu Nezmar, ale poprvé rozvlnil síť soupeřovi branky Gebre Selassie, který střelou k tyči překonal brankařskou oporu Klokanů - 1:0 pro Liberec. Hned o dvě minuty později hlavičkoval Šural nad horní síť, takže Bohemka mohla být ráda, že to bylo pouze 1:0. Pražané tento výsledek dokázali do šaten udržet a stále byli ve hře o body.

Ofenzivní výpady Klokanů, tedy pokud k nějakým vůbec došlo, byly neškodné. Klíčový okamžik celého zápasu nastal až po změně stran, přesněji v 53. minutě. Miloš Bosančič předvedl krásnou individuální akci, popotáhl míč až k šestnáctce a neomylně vypálil! Brankář Sňozík se natahoval marně - 2:0 pro Liberec. A Slovan byl nadále aktivní a Bohemku takřka do ničeho nepouštěl. Čtvrthodiny před koncem bylo o vítězi zápasu definitivně rozhodnuto. Přesný centr přetavil ve třetí branku hlavičkující Jan Nezmar - 3:0 pro Liberec.

Liberec vyhrál 3:0 a stalo se přesně to, co si všichni pod Ještědem přáli. Sparta v derby klopýtla, a jelikož Slovan vyhrál, ztrácí na titul už jeden jediný bod. V pondělní dohrávce je na tahu Viktoria Plzeň.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Sparta Praha 1:1

24.03.2012 15:50

Góly: 14. Martin Latka - 74. Tomáš Přikryl

Sobotní derby pražských "S" nakonec vítěze nenašlo. Své fanoušky ale rozhodně více potěšila Slavia, která předvedla bojovný výkon a ke konci měla i blíže k vítězství. Sparta naopak nemohla udělat radost žádnému příznivci svou hrou ani bodovým ziskem.

Slávisté vstoupili do utkání ofenzivněji naladěni a po dvou minutách se už chytali za hlavu, když Böhm rozezněl břevno, k jeho útěše z milimetrového ofsajdu. Výraznější část Edenu zahřměla ve 14. minutě, když z přímého kopu centroval Nitrianský, Jarošík s Holkem nedoskočili a Latka přesnou hlavičkou zavzpomínal na říjnové derby 2005.

Sparta samozřejmě musela začít hrát a sklizně ovoce se mohla dočkat už devět minut poté. Skoro identickou situaci rozehrál Matějovský, který našel před malým vápnem Jarošíka, jehož střelu bravurním zákrokem zastavil Berkovec. Přestože síla ataků hostů rostla, mohl ve 36. minutě po autu do vápna zvýšit náskok znovu Latka. Ten hlavičkou zády k brance překvapil Vaclíka, který stihl vytěsnit míč zpod břevna na roh.

K obrovské příležitosti srovnat krok se Sparta dostala tři minuty před koncem první půle, když Matějovský našel ulici do vápna ke Krejčímu, který zpětnou přihrávkou poslal nabídku Hušbauerovi. Jeho tečovanou střelu využil Berkovec k projevení své kvality. Hlavně díky němu tak mohli domácí odcházet za těsného vedení.

Osm minut po změně stran přišla další nebezpečná standardní situace, tentokrát po rohu hlavičkoval ve vzduchu osamocený Kweuke, pravou tyč však minul. Nemastná neslaná snaha o odpověď na Latkův zásah mohla dostat chuti v 65. minutě, kdy z dálky napřáhl Hušbauer a prudkou ránu musel pozorný brankář vyrazit.

Otěží se tak opět musela ujmout známá dvojka talentů. Krejčí se na vápně uvolnil přes Dostála a parádní technický pokus opřel do břevna. Balón pak dopadl k Přikrylovi, který pravičkou k bližší tyči rozvlnil slávistickou síť.

V 83. minutě se opět ozval Nitrianský, který centrem z rohového kopu našel Blažka, jehož hlavička odskočila jen pár decimetrů vedle vzdálenější tyče bezmocně přihlížejícího Vaclíka. Budějovický odchovanec se na sklonku předposlední minuty řádné hrací doby sám zaskvěl nebezpečnou ranou, když z nevýhodné pozice přímého kopu překvapil brankáře a jen těsně minul spojnici. Hráči se tak rozešli smírně.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Dukla Praha 2:2

23.03.2012 20:15

Góly: 9. Zdeněk Koukal (pen.), 42. Martin Šlapák - 10. Ivan Lietava, 90. Ondřej Švejdík

V předehrávce 22. kola remizovala Příbram s pražskou Duklou 2:2, ale ještě v devadesáté minutě vedla. Duklu spasil Ondřej Švejdík a díky jeho trefě udrželi hosté jarní neporazitelnost. Ta trvá už šest zápasů.

Diváci, kteří v páteční večer dorazili na Litavku, jistě nemohli litovat. Branky začaly padat velmi záhy, střelecký účet otevřeli domácí. Švejdík fauloval Šlapáka a nařízenou penaltu v osmé minutě proměnil ve prospěch Příbrami Zdeněk Koukal -1:0 pro Příbram. Radost z vedení netrvala dlouho, o pár sekund později se prosadil pěknou ranou z voleje Lietava a Hruška musel lovit míč ze své sítě - 1:1.

V devatenácté minutě mohli Pražané výsledek otočit, ale zaskvěl se brankář Hruška. Svatonský si vše dobře připravil, střelu tlačil na zadní tyč, ale Hrušku tím neobelstil. Pozadu nezůstal ani brankář Rada, který pro změnu vychytal tvrdou střelu Mareše. Další změnu skóre uviděli diváci na Litavce těsně před koncem prvního poločasu. Šlapák se dostal k míči a střelou o zem vrátil Příbrami vedení - 2:1. O něj mohli domácí znovu přijít, ale Malý těsně přestřelil.

Začátek druhého poločasu patřil Dukle. Ta si aktivitou vytvořila převahu, ale gólově ji nedokázala zužitkovat. Další Malého ránu vyrazil Hruška a Vrzal s Hanouskem mířili vedle. Vůbec tu největší šanci měli na svědomí Pázler s Lietavou. Pázlerova akce prakticky neměla chybu, po kličce brankáři přihrával před prázdnou branku Lietavovi a obrana Příbrami na poslední chvíli nebezpečí odvrátila.

Dukla neproměňovala a mohla za to být ztrestána Šlapákem, ten však trefil pouze boční síť. Už to vypadalo na výhru Příbrami, ale v nastaveném čase rozehrávala Dukla roh. Šanci Pázlera Hruška vyrazil ale pokus Švejdíka už skončil v síti. Dukla vyrovnala na poslední chvíli, ale nutno podotknout, že remíza je spravedlivým výsledkem.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha22162440:1750
2.Slovan Liberec22154352:2449
3.Viktoria Plzeň22134552:3143
4.FK Mladá Boleslav22115637:2738
5.FK Jablonec2296745:2833
6.FK Teplice2296725:2433
7.Dukla Praha2288630:2332
8.1. FK Příbram2295832:3432
9.1. FC Slovácko22931022:2630
10.FC Hradec Králové2276917:2527
11.Slavia Praha22510718:2425
12.České Budějovice22481024:4120
13.Bohemians 190522551216:3920
14.Sigma Olomouc2268825:2817
15.Baník Ostrava22361317:3515
16.Viktoria Žižkov22321716:4211
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (819)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele