Gambrinus liga - preview 22. kola

23.03.2012, 08:48, aktualizováno 26.03.2012, 08:35
Previews
Plzeň by si ráda připsala své první jarní domácí vítězství, které by jí pomohlo k umazání dvou bodů z náskoku vedoucí Sparty. Soupeřem úřadujících mistrů ale budou České Budějovice, které o záchranu bojují srdnatě a na jaře ještě nenašly přemožitele...
Viktoria Plzeň - České Budějovice  (pondělí 16:30)
Program 22. kola první fotbalové ligy bude tradičně zakončen v pondělí dohrávkou Plzeň - České Budějovice.

Plzni se na nově zrekonstruovaném stadionu příliš nedaří, stále čeká na svou první domácí výhru během jara. Dosud doma jen remizovala a jednou prohrála, když vysoko podlehla Olomouci 0:4. Jarní body převážně vozí Vrbovi svěřenci z venkovních hřišť, kde vyhráli hned třikrát. Uhrát tři body chtějí i v domácím prostředí. "Je špatně, že doma nebodujeme naplno. Domácí ztráty jsou pro nás hodně bolestné, naštěstí to napravujeme venku. Věřím ale, že to co nejrychleji prolomíme a konečně potěšíme naše fanoušky i doma. Především ale musíme začít proměňovat šance. Proti Budějovicím to bude o to důležitější, že teď mají zkušenou obranu, která moc gólů nedostává. I proto Budějovice na jaře ještě neprohrály. Každá taková série budí respekt. Nic to ale nemění na našem záměru doma vyhrát," uvedl trenér domácích Pavel Vrba, jehož tým má díky špatné jarní domácí bilanci až desetibodovou ztrátu na lídra tabulky.

Dvanáctým Českým Budějovicím se na jaře daří, již šest kol nepoznaly hořkost porážky. Kouč Dynama František Cipro od zápasu s domácí Plzní nic moc nečeká, důležitější zápasy podle něho přijdou až poté. "Proti Olomouci zahodila Plzeň za stavu 0:0 hrozně moc šancí, které kdyby proměnili, ten zápas by vypadal úplně jinak. Proti nám si dají velký pozor, aby se jim něco podobného neopakovalo. Vypustili pohár a teď si budou v lize dávat pozor na podobná klopýtnutí. V Plzni můžeme jen získat, protože od nás nikdo nic nečeká. Rozhodně tam nejedeme nic vypustit, zkusíme to, ale důležitější jsou pro nás další čtyři utkání, ve kterých se bude lámat chleba. Každý tým má slabé místo, ale u Plzně se hledají těžko. Možná brankáři," míní českobudějovický kouč František Cipro, jehož svěřenci drží pětibodový náskok na sestupové pásmo.

Plzeň bude postrádat rekonvalescenta Procházku a nejistý je start Bakoše. To Budějovičtí přijedou bez trojice zraněných Berezinského, Stránského, Bakaly, vykartovaného Rýdela a chytat nebude kvůli dohodě mezi oběma kluby brankář Daněk. Otazníky visí nad startem budějovického Machovce.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Delač - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Otepka, Javorek, Sandro - Řezníček, Němec.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 11.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav  (neděle 17:00)
Mladá Boleslav v neděli zajíždí na hřiště Hradce Králové, kde s místním týmem sehraje duel 22. kola první fotbalové ligy. Favoritem zápasu jsou hosté, kteří bojují o poháry. To Hradec se ocitá až na 11. místě s bezpečným odstupem od sestupového pásma.

Mladoboleslavští potřebují napravit zaváhání z uplynulého kola, kdy doma pouze remizovali s Příbramí 2:2. Ztracené dva body se pokusí čtvrtý tým tabulky získat v Hradci. "Po dvou nerozhodných utkáních, v ligovém proti Příbrami i v pohárovém proti Spartě, ve kterých jsme neproměnili mnoho gólových příležitostí, chceme nyní proti Hradci Králové konečně dovést utkání do vítězného konce," řekl trenér hostí Miroslav Koubek, jenž bude postrádat pětici marodů Johanu, Opielu, Fabiána, Synka, Ščuka a vykartovaného Kuliče.

Hradec se na jaře trápí, v posledních třech zápasech se ani jednou neradoval z vítězství a navíc 307 minut nevstřelil branku. A s tímto výkonem není spokojen trenér domácích Václav Kotal. "Nejsem spokojen s posledními výkony mužstva a nelíbí se mi to. Jelikož nejsme schopní dát gól, musíme být rádi za to, že gól nedostaneme. Dokud se toto nezlepší, nemůžeme vyhrávat. Hráči si ale sami uvědomují, že na sebe vytvářejí nepříjemný tlak, protože se blíží konec a záchranu ještě nemáme jistou. Teď nás čeká Boleslav, která má ambice a velkou ofenzivní sílu. Nám by ale mohlo vyhovovat, že nepřijede jen bránit, a že bude hru otvírat pro naše brejky," prohlásil hradecký kouč Václav Kotal. Ten bude postrádat trojici zraněných Klapku, Rezka a Fishera.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Holeš, Plašil, Fukal, Hochmeister, Poděbradský - Šisler, Janoušek, Zelený - P. Dvořák, Černý.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Rolko, Dimitrovski, Šírl - Kúdela, Janíček, Štohanzl - Zahustel, Chramosta, Fillo.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.20 - 2.25
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Žižkov - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Domácí Žižkov v rámci 22. kola první fotbalové ligy hostí pátý Jablonec, který se na jaře zatím trápí.

Beznadějně poslední Žižkov má devět zápasů na to, aby se vyhnul sestupu. Nádvorníkovo mužstvo čeká nesmírně těžký úkol, když na nesestupovou pozici ztrácí hrozivých devět bodů. Pokud chtějí fotbalisté Žižkova setrvat v nejvyšší soutěži, musí porazit Jablonec. "Doufám, že hráčům psychicky pomůže výsledek v Teplicích. Výkonnost jde každý zápas nahoru a doufám, že to potvrdíme v zápase s Jabloncem a zlomíme to na tři body. Jablonec určitě nemá formu jako na podzim, kdy manšafty přehrával, střílel velké množství gólů a Lafatovi tam padalo všechno. Je to momentálně trochu výhoda, ale víme, že tam mají silné individuality, které jsou schopné kdykoli si rozpomenout na podzimní zápasy," prohlásil trenér domácích Roman Nádvorník, jehož svěřenci v minulém kole remízou v Teplicích zlomili sérii 10 proher.

Jablonci se nevydařil vstup do jara, jak sám mohl očekávat. Pohárové příčky mu začínají utíkat. Na třetí Plzeň ztrácí až sedm bodů. Severočeši už čekají čtyři ligové zápasy na výhru, tuto šňůru by rádi přerušili na Žižkově. "Naše postavení v tabulce a ambice nám velí, abychom na Žižkově hráli na vítězství, takže chci, aby mužstvo s tímhle vědomím do utkání nastoupilo. Samozřejmě na druhou stranu víme, že Žižkov na tom není tak špatně, jak by to podle tabulky mělo vypadat, a poslední výsledek z Teplic dokázal, že to ještě, jak se říká, nezabalili. Musíme se připravit na takovou tu jejich agresivní, důraznou a bojovnou hru," říká trenér Baumitu František Komňacký, jehož tým nedal 242 minut gól.

Žižkovští budou postrádat zraněného Šťastného, tři rekonvalescenty Kaloda, Čermáka, Folwarczného a vykartované duo Bartla s Valentou. Za hosty nenastoupí trojice marodů Kocourek, Vukovič, Novák a otazníky visí nad startem P. Pavlíka.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Bartl, Lafrance, Kropík, Slodowy - Sivrič, Valenta, Sloboda, Hílek, Milosavljev - Bálek.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Zábojník, Beneš, Jablonský - Kopic, Loučka, Piták, Jarolím, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.80 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
FK Teplice - Sigma Olomouc  (neděle 17:00)
Teplice v 22. ligovém kole doma přivítají Olomouc, která bojuje o záchranu. To domácí se nacházejí v klidném středu tabulky.

Teplicím v tabulce patří osmé místo se ziskem 30 bodů. Severočeši z posledních čtyř utkání uhráli třikrát bezbrankový výsledek, nyní věří, že se jim konečně povede skórovat a také i vyhrát. Jenže teď se postaví proti Olomouci, která sice hraje o záchranu, ale umí pozlobit. Nedávno vyškolila mistrovskou Plzeň, když na jejím hřišti jednoznačně vyhrála 4:0. Jenže tento triumf následně doma nepotvrdila a prohrála s Libercem 2:4.

Nyní Hanáci potřebují body pro záchranu, v případě vítězství v Teplicích se mohou předposlednímu Baníku vzdálit o pět bodů. "Teplice jsou těžký soupeř, který se pohybuje v tabulce nahoře a poslední zápas zremizoval v poháru s vynikajícím Libercem. Budeme hrát odhodlaně, chceme mít perfektní obrannou fázi. Venku jsou ale zápasy pro naše mužstvo kvalitnější z hlediska psychiky. Hrajeme tam s větším klidem než doma, kde musíme za každou cenu vyhrát. Pokusíme se bodovat, protože záchrana je běh na dlouhou trať a body potřebujeme pravidelně sbírat," ví trenér Olomouce Petr Uličný.

Teplice stále mohou pomýšlet na to, že by se zapojily do bojů o evropské poháry. Nejjednodušší cesta vede přes domácí pohár, kde hrají čtvrtfinále Poháru České pošty. V ligové tabulce totiž na pohárovou příčku ztrácí rovných deset bodů. Pokud Severočeši chtějí nadále živit teoretickou šanci na třetí místo zajišťující postup do Evropské ligy, musí bezpodmínečně porazit Ostravu. "Olomouc je v pásmu ohrožení, proto musí bodovat, což se projevuje na jejích kvalitních výkonech. Pokud ale budou mít naši hráči takový přístup jako v pohárovém utkání s Libercem, tak se dá hrát s každým. Pak by lidi prominuli i nějaké nedostatky, ne jako po nepovedeném utkání se Žižkovem. Věřím, že se dáme do kupy a budeme hrát na vítězství," tvrdí kouč Teplic Petr Rada.

Domácí budou postrádat pouze zraněného Ljevakoviče, kdežto jeho soupeř bude ochuzen o dvojici marodů Petra a Hořavy. Nejistý je také start obou olomouckých hráčů Jirouše a Vepřeka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Matula, Lukáš, Ježdík - Dolejš, Čajič, Siva, Vůch - Vachoušek - Mahmutovič.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Pospíšil, Rossi, Navrátil - Varadi, Ordoš, Schulmeister.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.10 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Sparta Praha  (sobota 15:50)
Na sobotní odpoledne mají fanoušci obou pražských S jasný program. V Edenu či u televize budou sledovat vždy prestižní a očekávané velké pražské derby mezi Slavií a Spartou.

Ono ohrané "derby nemá favorita" se před letošním soubojem skloňuje až příliš často. Podle papírových předpokladů se totiž očekává pouze vítězství hostů z Letné, zatímco domácí mohou jen překvapit právě v duchu této fráze.

Slávisté se, zdá se, sice již netopí ve finančních potížích jako nedávno, nicméně výsledky a předváděnou hrou stále zaostávají za svým jménem. Sešívaní nevyhráli již osm kol v řadě, z toho pět z posledních sedmi duelů skončilo bezbrankovou remízou. Na jaře se červenobílá ofenziva prosadila pouze dvakrát při porážce v Mladé Boleslavi. Třetí nejhorší útok ligy tak vyvažuje třetí nejlepší obrana. Pískat si domácí nemohou ani při pohledu na poslední vzájemné zápasy se Spartou. Svého úhlavního nepřítele porazili naposledy v roce 2008, z posledních pěti utkání odešli vždy poraženi. Domácí dlouhodobě trápí marodka, kde jsou Frejlach, Čontofalský, Škoda či Pospěch.

"Doufám, že protrhneme střelecké trápení. Čekám plný dům a věřím, že naši fanoušci vytvoří takovou kulisu, která kluky požene za těmi kýženými góly. Uděláme všechno pro to, aby tři body zůstaly doma," řekl domácí trenér Martin Poustka, který ve svém třetím utkání v roli hlavního kouče zažije pochopitelně premiéru v derby na této pozici.

Sparta je i přes ne zrovna jistý start do jarní části stále na pozici lídra tabulky. Díky vítězstvím v posledních dvou utkáních ze sebe nově budovaný tým lehce setřásl tlak a do derby může jít v uvolněné náladě. Na hřištích soupeře jsou navíc Haškovi svěřenci dominantní. Kromě porážky v Hradci Králové vyhráli všech ostatních deset zápasů. Vedle potrestaného Zápotočného do utkání nezasáhne ani nešetrným zákrokem zraněný Vidlička. Alespoň na lavičce by již naopak mohl být po delší době připravený Václav Kadlec.

"Odehráli jsme v úvodu jara špatný zápas v Hradci Králové, od té doby se naše výkony každým následujícím zápasem zlepšují a očekáváme, že v tom budeme pokračovat i v derby," nehledá výmluvy trenér Martin Hašek.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Latka, Hubáček, Čonka - Nitrianský, Jarolím, Cicman, Trubila - Hurka - Vlček
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Kušnír, J. Brabec, Jarošík, Pamič - Přikryl, Matějovský, Hušbauer, Grajciar, Krejčí - Kweuke
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.30 - 1.85
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Slovan Liberec - Bohemians 1905  (sobota 16:00)
Liberec čeká v sobotu domácí ligové utkání s Bohemians, v němž bude chtít udržet kontakt s lídrem tabulky ze Sparty. To Klokani se pokusí zlomit sérii dvanácti zápasů bez výhry.

Severočeši šlapou na paty vedoucí Spartě, na tu ztrácí pouhé tři body. Za sebou mají dostatečný šestibodový náskok před třetí Plzní. "Je vidět, že v táboru Bohemians se po změně trenéra dějí pozitivní věci. Jejich motivace je veliká a potřebují vyhrát. To samé ale platí pro nás. Jsme v dobré formě a to chceme potvrdit a vyhrát, abychom se drželi v kontaktu se Spartou," prohlásil trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jehož tým prohrál jediný zápas z posledních 12 kol.

Hráči Bohemians již 12 zápasů nepoznali, jak chutná vítězství. Kvůli špatným výsledkům se však přibližují sestupovému pásmu, na nějž mají náskok pěti bodů. Ani změna trenéra Klokanům zatím nijak nepomohla. "Situace není jednoduchá. Kdyby se udělala tabulka posledních 10 kol, tak jsme předposlední. To je realita. Musíme se zvednout. Budeme bojovat, nic nezdáváme. Pracujeme hlavně na psychice a ofenzivní síle, aby se podařilo vstřelit nějaké branky. Liberec je velice kvalitní a kompaktní tým a pokud chceme uspět, hráči musí podat maximální výkon," řekl trenér Bohemians Josef Weber, jenž dříve působil jako asistent v Jablonci.

Domácí budou v sestavě postrádat zraněného Krystana a nejistý je start Fleišmana a Váchy. Za hosty určitě nenastoupí zraněný Nikl a potrestaný Nešpor.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Karišik, Nezmar, Breznaník - Šural, Vácha, Janů, Bosančič - Štajner - Rabušic.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Žižka - Moravec, Budínský, Abraham, Borek, Bartek - Vyhnal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.25 - 5.50 - 12.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Baník Ostrava  (sobota 18:30)
Deváté Slovácko v sobotu hostí Baník. Zatímco domácí se v tabulce ocitají v klidném středu bez sestupových starostí, to hosté se musejí strachovat o záchranu.

V uplynulém kole se zdálo, že Slovácko odjede z Českých Budějovic bodově naprázdno. Až závěru zápasu ale zvládlo vstřelit dva góly a smazat dvoubrankovou ztrátu, takže z jihu Čech si odvezlo konečný výsledek 2:2. Bodovat chtějí Soukupovi svěřenci i doma proti Baníku. "I když se Baníku na jaře výsledkově moc nedaří, jeho herní projev je velmi dobrý. Čeká nás opět složité utkání. Zápas bych označil za jeden z našich vrcholů v jarní části soutěže. Chceme navázat na bodový zisk z posledních dvou zápasů. Ovšem naši hráči musí k utkání přistoupit se stejnou zodpovědností, jako k poslednímu vítěznému domácímu utkání s Bohemians. A rvát se o výsledek do poslední minuty, jako v minulém kole v Českých Budějovicích, kdy se nám podařilo vybojovat remízu," řekl trenér domácích Miroslav Soukup. Ten nebude moci v sestavě počítat s potrestaným Ondřejkou a zraněnými Fujeríkem a Košútem.

Dva body dělí předposlední Ostravu od nesestupové Olomouce. Slezané proto potřebují nutně bodovat na Slovácku. "I když v Budějovicích hrálo Slovácko bez Doška, jeho pořád považuju jako největší nebezpečí. Když je na hřišti, většinu akcí hraje Slovácko kolmo na něj a on je schopný míče sklepnout. Slovácko má dobře organizované mužstvo, ale prochází de facto taky určitou výsledkovou krizí a úvod jara mu asi nevyšel úplně podle představ. O to větší šanci cítíme. Ale soupeře nepodceňujeme. Očekávám vyrovnaný zápas, který může rozhodnout to, kdo vstřelí první gól," míní kouč Baníku Pavel Malura, jenž se bude muset obejít bez zraněného Svěrkoše a vykartovaného dua Poliačka s Cvernou.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Reinberk, Mezlík, Trousil, Kubáň - Hlúpik, Valenta, Kordula, Volešák, Pavelka - Došek.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Adámik, Vomáčka, Frydrych - Marek, Droppa - Fantiš, Lukeš, Kukec - Magera.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.20 - 2.88
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Dukla Praha  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 22. kola první fotbalové ligy obstará souboj mezi sousedy tabulky. Šestá Příbram doma hostí pražskou Duklu, která okupuje sedmou příčku. Pro oba týmy je to zatím skvělá sezona. Před startem ligového ročníku se od nich čekalo, že budou hrát o záchranu.

Obě mužstva mají shodně 31 bodů. Kdo v pátek večer vyhraje, předstihne minimálně na krátkou dobu pátý Jablonec, na nějž ztrácí pouhé dva body.

Povedlo se. Příbramští na pátý pokus na jaře vstřelili gól. A to hned dvakrát. V Mladé Boleslavi překvapivě remizovali 2:2 a to hosté předtím vedli 2:0. "Ani nebyla tak důležitá remíza jako ty góly. My jsme hráli pořád stejně. To, že jsme nedávali góly, byla shoda okolností nebo i smůla. Takže to štěstí potřebujete, zvlášť v naší kvalitě," vrátil se k předešlému utkání trenér Příbrami David Vavruška, jenž zároveň řekl, že jeho svěřenci a Dukla jsou si v několika směrech podobní. "Jsme na tom stejně. Co my jsme byli na podzim, to jsou oni na jaře. Myslím, že ta mužstva jsou hodně podobná. Máme dobrý herní projev, takže z toho může být buď výborný fotbal, anebo paskvil," dodal Vavruška, jehož tým stále čeká na jarní vítězství.

Dukla začala jaro mnohem lépe než Příbram. Za pět kol uhrála celkem jedenáct bodů, kdežto jeho příští soupeř pouze čtyři. Pražský celek jede do Příbrami udržet svou jarní neporazitelnost. "Příbram je nebezpečným soupeřem. Viděl jsem ji v posledním zápase v Mladé Boleslavi, kde mohla vyhrát. Nic lehkého nás nečeká. Sice měli problém se střílením branek, ale byla pouze otázka času, kdy dokážou nahradit Wágnera, protože ofenzivní styl jim zůstal a do šancí se dostávají v každém zápase. Nejsme však v situaci, abychom si nemuseli věřit, a rozhodně budeme chtít v Příbrami uspět," přeje si kouč hostí Luboš Kozel.

Příbram bude postrádat trojici marodů Tarczala, Hejdu a Divíška, zatímco hostům bude chybět pouze zraněný Šiml.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Andrejevič, Krejčí, Pleško - Mareš, Koukal, T. Pilík, Papšys - Šlapák, Bernardo.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Malý, Gedeon, Hanousek - Podrazký, Lietava, Pázler.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.20 - 2.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha21161439:1649
2.Slovan Liberec21144349:2446
3.Viktoria Plzeň21124548:3140
4.FK Mladá Boleslav21115537:2538
5.FK Jablonec2196643:2433
6.Dukla Praha2187628:2131
7.1. FK Příbram2194830:3231
8.FK Teplice2186722:2330
9.1. FC Slovácko21831021:2627
10.Slavia Praha2159717:2324
11.FC Hradec Králové2166915:2524
12.České Budějovice2148924:3720
13.Bohemians 190521551116:3620
14.Sigma Olomouc2168724:2517
15.Baník Ostrava21361217:3415
16.Viktoria Žižkov21221712:408
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (465)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele