Gambrinus liga - souhrn 21. kola

21.03.2009, 16:54, aktualizováno 23.03.2009, 19:06
Komentáře a souhrny
Slavia vyhrála i nad Zlínem a titul je opět o něco blíže. Trochu překvapivě zvítězila Olomouc v Brně. Liberec porazil díky penaltě Keriće Bohemians. Žižkov se stále více přibližuje sestupu, na jaře konečně vyhrála Mladá Boleslav, v pondělní dohrávce mezi Teplicemi a Spartou branka nepadla.

Slovan Liberec - Bohemians Praha 2:1

21.03.2009 15:00

Góly: 11. Bořek Dočkal, 83. Andrej Kerić (pen.) - 51. Marek Kincl

Severočeši předvedli v prvním poločase skvělý výkon, v šatně na něj však zapomněli a za tři body nakonec můžou děkovat penaltě. Bohemians se tentokrát do hry nedostaly především díky hře soupeře, ale ani snaha útočit jim k bodům nepomohola.

Pražané v úvodu ukazovali, že chtějí hrát fotbal, ale možná právě absence naprostého koncentrování na obranu se jim vymstila. Hned v jedenácté minutě se totiž po rychlé akci dostal k míči zcela nehlídaný Bořek Dočkal. Míč od Keriče převzal na vápně a křižnou střelou nedal Šimonovi moc šancí k úspěšnému zákroku. Vyrovnat mohl vzápětí Novotný, kdyby se neunáhlil a z deseti metrů zbytečně nemířil nad libereckou branku.

Deset minut po první brance mohl vedení navýšit Nezmar. Po dobré práci Keriče a Papouška střílel z patnácti metrů osamocen, svých zkušeností však nevyužil a vnějším nártem minul branku o dobrý metr. O další pozdvižení se postaral rozhodčí Adámek, který nejistě odpískal penaltu za faul na Gebre Selassieho. Po naléhání hostujících hráčů se však šel ještě poradit s asistentem Večeřou a pokutový kop následně odvolal. Pro správnost změny názoru mluvili neprotestující liberečtí hráči.

Snaha Liberce o pojištění vedení pokračovala i po půlhodině hry. Dočkal našel centrem na vzdálenější tyči Papouška, jenž zblízka Šimona neprostřelil. Právě Papoušek dalším centrem vybídl k hlavičce Nezmara, který mířil jen decimetry nad břevno nejistého brankáře. Svou střeleckou nemohoucnost dokumentoval i střelou do nebes z deseti metrů, kterou mu vybojoval po dobré individuální akci Gebre Selassie. Skvělou fázi domácích mohl gólem zakončit i kanonýr Kerič, když mu míč před odkrytou branku poslal Dočkal. Obránci hostů ho však zdrželi natolik, aby se Šimon stačil vrátit.

Bohemians se v první půlce nedostávali do šancí především kvůli vynikající hře domácích, ale první minuty půle druhé si přisvojili a dokonce přišel vyrovnávací gól. Po nepodařeném odkopu z obranného pásma se k míči dostal střídající Eismann a nadýchaným centrem našel ve vápně Kincla. Ten se i v tísni prosadil hlavičkou a Zlámal zůstal stát na místě jak přikovaný.

Ve slabším pokračování tohoto duelu mohl vedení vrátit domácím Kerič, který po oku lahodící akci Papouška s Gebre Selassiem zakončoval do prázdné branky z těsného ofsajdu. Svůj den rozhodně neměl Nezmar. Po další přihrávce mladičkého českého obránce střílel z malého vápna nepřesně.

Gólu se však přeci jen dočkal Kerič. Ve vápně totiž zahrál proti pravidlům Macháček a pro balon si šel okamžitě právě Kerič. Ten už byl jednou zklamán, když si bral míč na penaltu, která byla odvolána. Tentokrát si již míč na značku penalty dát mohl a střelou doprostřed branky zajistil domácím vedení. Svou marnost v zápase poté dokonal Nezmar, když po faulu na nešťastníka Macháčka uviděl druhou žlutou kartu. Toho však již hosté využít nedokázali.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Baník Ostrava 2:1

21.03.2009 17:00

Góly: 62. Daniel Huňa, 73. Zdeněk Šmejkal - 56. František Rajtoral

Překvapení se zrodilo v Příbrami. Po bezbrankovém poločasu přišel obrat v podání domácích a Baník tak ztrácí další body v boji o poháry.

Baník od prvních minut tápal a nechal tak nepřesně hrající Příbram první gólovou možnost. Tu po prodloužení centru kanonýrem Huňou spálil Borek střelou těsně nad spojnicí branky. O to víc mrzela neproměněná šance diváky. Gól by totiž zcela jistě zaručil větší aktivitu Baníku, který po celý poločas postrádal přesnost a větší chuť útočit.

Že v šatně hostí rozhodně ticho nebylo, potvrzoval Baník od hvizdu rozhodčího. A hned po jedenácti minutách znovuzrození ostravského týmu byl k vidění i první gól. Tchuř nacentroval do vápna, ani dva obránci nestačili na Rajtorala, a ten hlavičkou otevřel skóre. Příbram se ale nenechala zahanbit a po pár minutách bylo srovnáno. Klesa, ač pravák, odcentroval levou nohou, na míč si naskočil Huňa, a dal vzpomenout na své góly z podzimní části sezóny.

To od domácích nebylo vše. V 73. minutě zahrávali roh, první střelu Vašek vyrazil, Borek následně hlavičkoval do břevna, aby nakonec Šmejkal dopravil míč do branky. Hned po čtyřech minutách mohla přijít dokonce i pojistka, kdyby Huňa nerozezněl pouze tyč. Dění na hřišti dokumentoval i fakt, že tři minuty před koncem vedli domácí outsideři 7:1 na rohy. V 88. minutě navíc mohl rozhodnout Klesa, ale z úhlu otřel svůj pokus pouze o břevno. Příbram tak vedení ani nemusela bránit.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Baumit Jablonec 0:1

22.03.2009 10:15

Góly: 59. Adam Hloušek

Viktorka prohrává podruhé za sebou doma a Kladno má další možnost uniknout sestupu. Naopak Jablonec potvrdil, že ani proti Slavii nehrál špatně a i potřetí na jaře vyhrál na hřišti soupeře.

Zápas se nehrál ve špatném tempu, nicméně v útoku už rychlost a především přesnost hodně strádala, a tak i přes nikterak defenzivní hru šance nepřicházely. Do značné míry tomu přispíval opět tragický stav žižkovského "trávníku". Největší příležitost domácích měl v první půli Vozábal, který se otočkou uvolnil ve vápně, ale střelu mu zblokoval často kritizovaný Kučera. Na druhé straně překvapil střelou z přímého kopu Valenta a Bartalský musel vytahovat zpod břevna. Za chvíli zase velkou šanci zahodil Klapka, když z dvanácti metrů střílel osamocený přímo do brankáře.

Když ve druhé půli nevyužil skvělého sklepnutí Švancary Sabou, jenž dělal zbytečnou kličku a nedokázal již dobře vystřelit, přišel trest hostů. Haurdić si seběhl pro pas, z kraje vápna odcentroval dokonale přesně na Hlouška, a ten neměl problém hlavičkou překonat Bartalského. Bohužel mírně aktivnější Žižkov nedokázal nic vymyslet, Zich se míče dotýkal hlavně při odkopech. Kdo si zahrával s nervy svých fanoušků nejvíce, byl určitě Sabou, který byl prakticky jistotou špatného zakončení akce. Dopolední zápas tak rozhodně nebyl dobrou pozvánkou na nedělní český fotbal.

Více informací k zápasu

SK Kladno - FK Mladá Boleslav 0:1

22.03.2009 15:00

Góly: 64. Michal Papadopulos

Boleslav na jaře poprvé vyhrála a přidala k dosavadním dvěma další tři body. Na Kladně to ale rozhodně něměl tým z města škodovek lehké a veze si těsnou výhru.

V 17. minutě velmi chyboval boleslavský Janíček, když jako poslední obránce zkoušel kličku, přišel o míč a domácí Klinka se řítil sám na bránu. Vše zachránil brankář Miller, asi proto aby to vzápětí všechno pokazil. Brankář rozehrál tak nepřesně, že míč trefil nohu Klinky, tentokrát ale byla obrana pohotová a zažehnala nebezpečí.

Utkání nebylo na šance příliš výživné, a tak se diváci zaradovali, když přišla 57. minuta a v jedné se objevil Hajník a hned trefil břevno. Szabo vyslal naprosto přesný centr na hlavu Hajníka, tomu pak chyběl ke gólu jen kousíček. Jediná branka padla na druhé straně a vsítil ji Michal Papadopulos. Kalina odcentroval z pravé strany a boleslavský forvard hlavou rozhodl o vítězi.

Zápas rozhodně nebyl příliš pohledný, ale dosti vyrovnaný a zasloužil si skončit smírem. Ovšem domácí Hajník trefil jen břevno, naopak Papadopulos svou šanci proměnil a tak se raduje Boleslav.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Viktoria Plzeň 1:1

22.03.2009 15:00

Góly: 13. Tomáš Sedláček - 54. Jan Lecjaks

Budějovice potvrdily titul remízového krále i doma s Plzní, když vzájemný soubouj skončil 1:1. Smírný výsledek odpovídá dění na hřišti, za zmínku stojí určitě i krásný gól Lecjakse na 1:1.

První šanci na změnu skóre měl budějovický Stráský. Ten se v desáté minutě dostal do dobré pozice, ale neměl dostatek času na to, aby kvalitně zakončil a Daněk tak v pohodě sebral balon. Dynamo se dočkalo branky hned záhy. Ve 13. minutě domácí rozehráli rohový kop, brankáři Daňkovi vypadl balon a Tomáš Sedláček tak vstřelil pohodlně gól. Díky tomu, že využil zaváhání Daňka, si připsal svou letošní čtvrtou trefu. V příležitosti zvýšit skóre se ocitl nejprve Sedláček, který ale mířil nepřesně, a poté ještě Stráský, ten ovšem netrefil balon.

Ve druhém dějství zahrozila i Plzeň. Krbeček přijmul pas od Tatanašviliho mezi obránce a zakončoval. Jeho střela šla těsně vedle tyče. Stav se srovnal v 54. minutě. Plzeň rozehrávala přímý kop, míč si postavil Pavel Horváth, ale místo předpokládané střely přiťuknul balon Lecjaksovi, který nádhernou ranou z dvaadvaceti metrů vyhnal všechny pavouky z šibenice Kučerovy branky. Pět minut před koncem mohl zvrátit duel na stranu hostí Rezek, ten se ocitl sám před brankářem domácích, který ho ovšem skvěle vychytal.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Tescoma Zlín 1:0

22.03.2009 16:00

Góly: 53. Tomáš Pekhart

Slavia zvládla úspěšně domácí souboj se Zlínem a za výhru 1:0 si připisuje tři body a na čele tabulky jich má již padesát. Zlín zůstává poslední.

První šanci měli domácí ve 22. minutě. Grajciar zatáhl balon a odcentroval na Jarolíma. Ten ovšem hlavičkoval vedle pravé tyče. Tato šance byla pro Slavii v první půli jedinou vážnější a to se nelíbilo fanouškům na tribunách. Hlavně v závěru půle se několikrát ozval pískot, který ještě zesílil ve 43. minutě, kdy se do šance dostal hráč hostí Žůrek. Ten se uvolnil v šestnáctce a technickou ranou mířil jen těsně mimo bránu.

Domácí se ujali vedení v 53. minutě. To jim zajistil Tomáš Pekhart, který se po centru Černého pohodlně prosadil střelou zblízka - 1:0. Vzápětí mohl Černý Pekhartovi přihrát i na druhý gól, jenže útočník Slavie tentokrát netrefil míč ideálně. Pekhart ale zůstával i nadále aktivní, jeho další ránu jako z děla mu vyrazil brankář Baránek. Deset minut před koncem hlavičkoval nebezpečně Brabec, ale i jej pokryl skvělý brankář Zlína. A když se vyznamenal i proti Černému, Slavia zvítězila jen 1:0.

Více informací k zápasu

1. FC Brno - Sigma Olomouc 1:2

22.03.2009 20:00

Góly: 65. Michael Rabušic - 39. Martin Hudec, 76. Tomáš Janotka

V moravském derby dokázala hostující Olomouc porazit ve velmi vyrovnaném utkání Brno. Velký podíl na výhře měli oba střelci Hudec s Janotkou, ale také dobře chytající brankář Drobisz.

Oba týmy nastoupily do prvního poločasu s celou řadou změn v základních sestavách a tato skutečnost nijak nepomáhala nízké kvalitě předváděné hry. Domácí kouč Beránek vsadil na tradiční rozestavení 4-4-2, ovšem na krajích záložní řady operoval mladíček Šural a také David Kalivoda, proto se očekával od Brňanů velice ofenzivní fotbal. Toho se ovšem fanoušci nedočkali, neboť v úvodních minutách byla k vidění jenom zoufalá nuda, protkaná snad všudypřítomnou nepřesností, dlouhým zpracováním míče či tázavými pohledy, co spoluhráč zamýšlel. Světlou chvilku fotbalu tak měl z pohledu "zbrojováků" na svědomí hned v prvních minutách hry již zmíněný Kalivoda, který vyslal ze střední vzdálenosti nebezpečnou ránu z halfvoleje, jejíž umístění i razance byla dostatečná, ovšem hostující brankář Drobisz si s ní efektivním tygřím skokem poradil.

Následovala předlouhá pasáž, v níž se oba týmy "praly" o každý metr prostoru. Jejich kombinace sice vyhlížely poměrně nadějně, jenže s blízkostí vápna jako by zafungovala nervozita a ani jedna z přihrávek si dlouho nemohla najít místo svého určení. Jako výstřel do ticha tak zapůsobila skvěle zahraná standardní situace hostí, jejíž exekuce se ujal Brazilec Melinho a jak je jeho dobrým zvykem, vyslal kvalitní centr na hlavu Hudce, pro nějž nebyl problém se v klubku hráčů prosadit a otevřít tak skóre - 0:1.

Tempo zápasu poté trochu nabralo na obrátkách a především domácí se začali snažit o zkorigování výsledku ještě do přestávky. Velký kus práce odváděla dvojice Lira - Šural. Právě první jmenovaný stál u zárodku akce Brňanů, na jejímž konci byl Kuncl, který dokázal v těžké pozici odcentrovat, ovšem ani jeden z jeho spoluhráčů se nedokázal v pokutovém území protlačit k balónu. Těsně před skončením poločasu se brazilský obránce ve službách Zbrojovky pokoušel překvapivým padáčkem překonat olomouckého brankáře, jenže ani tato možnost se neukázala tou účinnou.

Ve druhém poločase jakoby oba dva týmy přeřadily na vyšší rychlostní stupeň a hra dostala kýžený spád a rychlost. Brno se od začátku poločasu hnalo za vyrovnáním, ale nedokázalo si poradit s pozornou a velmi početnou defensivou Hanáků, pro které by měly 3 body z místního stadionu velkou cenu. Důkazem budiž velká šance aktivního Kalivody, který po deseti minutách hry dokázal po přiťuknutí od Doška vyslat tvrdou pumelici, kterou brankář Drobisz reflexivně vyrazil. Domácí ale nemuseli smutnit dlouho, neboť v minutě pětašedesáté vsítili poněkud bláznivý, ale o to cennější gól. Kdo jiný než Kalivoda stál na začátku rozehrané standardní situace, po které hlavičkoval Švejnoha, gólman hostí míč vyškrábl do tyče, ten se od ní odrazil do "leteckého prostoru" v němž se nejlépe zorientoval mladý tryskáč Rabušic a z bezprostřední blízkosti vyrovnal - 1:1. Ani v dalších minutách nepolevovala snaha obou soupeřů zvrátit vedení na svou stranu. Úspěšnější byli nakonec hosté. Ti totiž dokázali vyniknout ve své parádní disciplíně - rychlých protiútocích. V tomto případě stál na jeho konci Brazilec Rossi, který odcentroval na Janotku, jehož hlavička znamenala opětovné odskočení Olomouce na rozdíl jednoho gólu.

Brno v závěru dokázalo soupeře zatlačit do defensivy, ovšem ani jeden z jeho hráčů se nedokázal výrazněji prosadit. Za zmínku stojí jen prudká rána Heinze z 92. minuty, která ovšem mířila jen do míst, kde stál připravený brankář Sigmy.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Sparta Praha 0:0

23.03.2009 17:15

Góly: -

Teplice dokázaly v chladném a deštivém večeru získat alespoň bod za remízu se Spartou, která tak opět prodloužila sérii bez výhry na Stínadlech, přestože měla ve druhé půli smůlu, neboť Wilfried nastřelil tyč.

Úvodní poločas nabídl velmi vyrovnanou partii, ve které byli přeci jen mírně aktivnější hráči hostujícího celku z Prahy. Domácí se naopak uchylovali k zabezpečené obraně, která až na občasnou chybu či nepřesnou přihrávku fungovala po celou první půli velice kompaktně. Největší starosti jim přinášela "expresní zásilková služba" Žofčák, který díky své rychlosti mnohokrát utekl pomalejšímu protivníkovi. Právě po jednom úprku s balónem slovenský záložník skvěle odcentroval na nabíhajícího Pamiće, který jako blesk proběhl mezi dvěma spícími obránci a jenom o kousek míč minul. Že se diváci v úvodu utkání nebudou nudit, potvrdil hned v zápětí domácí Rosa, jehož vysoký centr musel Blažek na poslední chvíli boxovat před dobíhajícím Mahmutovičem.

To byla bohužel na dlouhou dobu jediná příležitost Teplic k ohrožení branky hostí, neboť stoperská dvojice ve složení Hubník - Řepka fungovala naprosto spolehlivě. Především ve vzduchu neměli tito dva hráči konkurenci a za celou pětařtyřicetiminutovku neprohráli snad jediný hlavičkový souboj.

Tempo hry po tuctu minut lehce opadlo, a tak Stínadla měla k vidění především usilovné dobývání defensivních tvrzí obou týmů, které sice dokázaly poměrně často přejít přes úvodní obranné valy, ovšem na úrovní vápna jakoby jim došel dech. Největší příležitost prvního dějství měl na kopačce hostující Wilfried, který stál na konci bleskového protiútoku, na jehož vzniku měl lví podíl Kucka, neboť dokázal na polovině hřiště vystihnout přihrávku, uběhnout svižným tempem velký kus cesty k pokutovému území a tam předložit přihrávku africkému útočníkovi, který se ale nedokázal prosadit proti skvěle vyběhnuvšímu brankáři Grigarovi.

Dobrou příležitost měl v závěru ještě Holenda, který zcela volný dokázal zpracovat na úrovni penaltového puntíku těžký balón, ovšem svou střelou trefil jen prvního bránícího hráče, kterým byl domácí Klein.

Do druhého poločasu nastoupily oba týmy beze změn, zato ale přidaly na tempu. Především Sparťané vlétli do domácích jako utržení ze řetězu a hned po pár vteřinách hry vystřelil nebezpečně Kucka, jehož střela ze střední vzdálenosti byla jedním z bránících hráčů tečována mimo. Střelecké manévry pokračovaly v podstatě po celou dobu druhé třičtvrtěhodinky, neboť své štěstí zkoušel například domácí Stožický, jehož skákavá střela byla sice nepříjemná, ale pro brankáře Blažka nikterak těžká. V nastoleném trendu dalekonosných pumelic poté pokračoval Vachoušek, který řádně protáhl sparťanského brankáře. Jinou verzi vyslání projektilu zkusil naopak Žofčák, který se pokoušel zcela osamocený trefit z první Zemanův centr, ale ani tento projektil nezpůsobil větší zmatky.

Do největší šance celého zápasu se tak dostal v 65. minutě Wilfried, který po krásném přiťuknutí Holendy rychle vystřelil, jeho střelu tečoval domácí Lukáš a míč následně orazítkoval pravou tyč.

Teplice v závěru Spartu opticky lehce zatlačily, ovšem žádnou velkou příležitost si nevytvořily. Jedinou výraznější možností byla chytře rozehraná standardní situace, po které balón prošel přes hradbu hráčů až k Mahmutovičovi, který ale střelou zblízka Blažka nepřekonal.

Za zmínku stojí skvělý výkon rozhodčího Adama, který nechával hře spád, zbytečně do ní nezasahoval, navíc povoloval tvrdší zákroky na obou stranách a přispíval tak k plynulosti poměrně kvalitního zápasu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Slavia Praha21155144:1450
2.Sparta Praha21115534:1838
3.Slovan Liberec21106529:2236
4.FK Mladá Boleslav21106529:2436
5.Baník Ostrava21104732:2134
6.FK Jablonec21104723:2434
7.Sigma Olomouc2186726:2930
8.FK Teplice2085721:1529
9.1. FC Brno2176824:2427
10.České Budějovice21413418:2525
11.Viktoria Plzeň2159726:2824
12.1. FK Příbram2065921:2523
13.Bohemians Praha21641124:3222
14.SK Kladno21551114:3120
15.Viktoria Žižkov21351318:3014
16.Tescoma Zlín21261312:3312

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (564)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele