Gambrinus liga - souhrn 20. kola

09.03.2012, 22:08, aktualizováno 12.03.2012, 19:53
Komentáře a souhrny
V pondělní dohrávce mezi Příbramí a Teplicemi gól nepadl. Liberec otočil utkání v Mladé Boleslavi a drží tak krok se Spartou, ta v pátek vyhrála na Žižkově. V neděli po změně stran vyhořela Plzeň, doma dostala od Olomouce čtyři branky. Znovu si polepšila Dukla, Slavia remizovala s Jabloncem...

1. FK Příbram - FK Teplice 0:0

12.03.2012 18:00

Góly: -

Bezbrankovou remízou skončila pondělní dohrávka 20. kola. Příbram opět nedokázala vstřelit gól a Teplice si tak odvážejí bod.

Příbram se na jaře ještě netrefila a ve třetím utkání před vlastním publikem chtěla tuto nelichotivou bilanci vylepšit. K Litavce přijely Teplice, které chtěly pro změnu navázat na vítězství proti Liberci.

Opatrný začátek utkání nepřinesl příliš pokoukání a domácí rozhodně nepotvrzovali fakt, že si i přes špatné střelecké skóre vypracovávají dobré příležitosti. Ve vlažné atmosféře se k vážnějšímu ohrožení brány soupeře dostal až po půlhodině hry teplický Dolejš. Nezakončil ovšem přesně.

Během první půle si svou velkou šanci nakonec připravili i příbramští, ale Hejdovu hlavičku po Koukalově centru skvěle zneškodnil Grigar. Nic víc toho za zmínku z úvodního poločasu nestojí.

Do druhé části vstoupila obě mužstva aktivněji. Jakoby však týmy v zápasech pondělní televizní dohrávky měly zakázány střílet góly. Bezbrankové skóre totiž na tabuli svítilo jak po šanci domácího Koukala, tak po Čajičově tutovce na druhé straně. Když už se domácí prokombinovávali do šance, či tepličtí do nebezpečného protiútoku, vždy selhalo zakončení, v horším případě skončila akce již při finální přihrávce.

Po závěrečném hvizdu rozhodčího Lercha tak bylo jasné, že se Příbram netrefí ani ve čtvrtém jarním zápase a doma si připíše třetí bezbrankovou jarní remízu, čímž dává vzpomenout na loňskou velmi neproduktivní sezónu. Teplice neprohrály a neinkasovaly potřetí v řadě.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Baumit Jablonec 0:0

11.03.2012 17:00

Góly: -

Slavia naposledy porazila Jablonec na vlastním hřišti ještě díky trefám Tomáše Necida, dnes jsme gól neviděli žádný a bezbranková remíza se tak už pomalu stává rutinou Edenu. Nově jmenovaný trenér Poustka neměl k debutovému vítězství daleko, nakonec si ze zápasu odnáší pouze bod a dva poraněné hráče. Nespokojený Jablonec si body dělí potřetí za sebou.

Severočeši se od úvodních minut hnali do útoku, po sedmi minutách to byli ale právě oni, kdo se musel strachovat před svou brankou. Jarolím od lajny výborným centrem našel do vápna nabíhajícího Blažka, který z první placírkou minul vzdálenější tyč.

Jablonečtí, zaskočeni aktivitou domácích, si svou první příležitost vypracovali po dvaadvaceti minutách, když Loučka našel mezeru v obraně soupeře a vysunul Pitáka, který obdobně jako Blažek netrefil.

Slávisté nepolevovali v úsilí a krom samotného zakončení dělali defenzívě hostů potíže. Čonka, Milutinovič i Nitrianský finální fázi útoku nezvládli a Špit si připsal relativně snadné zákroky. Právě Nitrianský výrazněji prověřil brankáře soupeře po půlhodince hry, když balón do vápna pohotově vypálil z pravé strany a Špit se musel hodně natahovat, aby vytěsnil na roh.

Další obrovskou šanci měl pět minut před odchodem do kabin Milutinovič, ke kterému dopadl zblokovaný centr. Po zpracování si nechal míč dopadnout na zem a z bezprostřední blízkosti dal veškerou sílu do pokusu, který těsně přeletěl břevno.

Nedá se říct, že by druhá půle nějak přespříliš nudila. Oba týmy rozhodně neskrývaly touhu po všech bodech, rozhodující přihrávku však většinou bránící tým zachytil, v případě dobré příležitosti Milutinoviče zase pomohl obětavý vpád obránce do střely.

Nepovedené závěry dobře se rozjíždějících akcí nejlépe dokumentovala absence střeleckého pokusu během deseti minut, při kterých se brankář Čontofalský každou chvíli chytal za pravou stranu žeber a až do vystřídání Berkovcem tak byla pražská branka ve velkém ohrožení. A bez jediné výrazné šance se nakonec zápas obešel až do závěrečného hvizdu. Slavia tak na jaře už potřetí remízovala bez branek.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 0:4

11.03.2012 15:00

Góly: 53. Jan Navrátil, 60. Jan Schulmeister, 73. Adam Varadi, 89. Jakub Podaný

Trenér Vrba prožil na lavičce Plzně jeden z nejhorších poločasů, přitom se zprvu zdálo, že vše půjde tak, jak jsou na to jeho fanoušci zvyklí. Změna stran však přinesla hned čtyři přesné zásahy sestupem ohrožené Olomouce, která se vypořádala s tlakem favorita a veze veledůležité tři body na Hanou.

Domácí se od začátku ujali role dirigenta hry a soupeře pouštěli k míči jen sporadicky. Po patnácti minutách tak byli blízko otevření skóre, když šel tváří v tvář Ďuriš proti Zlámalovi, který vyrazil pouze k Pilařovi. Ten v nelehké pozici odkrytou branku minul.

Zchladit plzeňské hráče tak mohl ve 23. minutě Ordoš, který po rychlém kontru pálil ke vzdálenější tyči, Pavlík solidním zákrokem ukryl nebezpečí do rukavic. Nezměnilo se tak sice skóre, ale obraz hry úprav doznal. Sigma začala objevovat polovinu soupeře a několikrát nebyla daleko od gólové hrozby.

Nejblíže tomu byl Schulmeister, který tísněn ve vápně dokázal vystřelit a domácí brankář musel vyrážet k Ševinskému. Viktoriáni tak do poločasu stihli zahrozit pouze ranou Daridy zpoza vápna, která postrádala metr k levé tyči.

Olomouc se do druhé půle rozběhla už s podstatně mírnějším respektem, než do samotného úvodu zápasu, a po osmi minutách se tak mohli radovat z překvapivého vedení. Vydařené napadání na polovině hřiště zavedlo hosty až do vápna, kde dostal Varadi dostatek času, podíval se na vápno, kam už nabíhal Navrátil. Ten dostal balón proti noze a bez přípravy parádně vypálil pod břevno.

A začaly se dít věci. Pavlík v další moment musel být pozorný proti střele Schulmeistera z dvaadvaceti metrů. Na druhé straně mohli favorité využít otřesení Zlámala, když Pilař zatáhl míč na brankovou čáru a zpětnou přihrávkou našel Petrželu, který z pár metrů nepochopitelně pozdravil diváky v horních řadách.

Fanoušci hostů se tak mohli radovat dokonce z navýšení svého náskoku. Přitom si Ordoš dovolil zahodit stoprocentní šanci, když při centru před malé vápno nebyl široko daleko jediný bránící hráč, a hlavičkou nechal vyniknout Pavlíka. Schulmeister totiž po hodině hry vezl další rychlý protiútok a u vápna se rozhodl vzít zodpovědnost na sebe. Výtečnou ranou ke vzdálenější tyči pak opravdu vedení svého týmu pojistil.

Začal tak vysoký nápor domácích a nebyli daleko od rychlé odpovědi po přihrávce Rajtorala podél malého vápna. Jenže před Bakošem, který by mířil do zcela prázdné branky, dokázal v pádu odkopnout jeden z obránců.

Skvělý výkon pak předvádělo zhruba sedm tisíc diváků, ti totiž šli slyšet i poté, co Ordoš sklepl hrudí na vápně pro Varadiho, a ten pohotovou ranou propálil vše, co mu stálo v cestě - 0:3. Snaha Plzně pak byla poznamenána frustrací z průběhu utkání, když už se konečně dostala do zakončení, Zlámal zasahovat nemusel.

Naopak pět minut před koncem musel rychle dolů Pavlík, zachránil tak své spoluhráče od další trefy ze sedmnácti metrů Schulmeistera. Čtvrtý gól však přeci jen přišel z kopačky Jakuba Podaného, toho času jen pár desítek vteřin na hřišti. Čišovský nestačil k olomouckému talentu doběhnout a pohotovou ránu tentokrát už nestihl zastavit ani nešťastný Pavlík. Viktorka si tak mohla oddechnout, že konečný hvizd přišel hned po skončení řádné hrací doby.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Dukla Praha 0:2

11.03.2012 15:00

Góly: 62. Ondřej Švejdík, 64. Petr Malý

Dukla vyhrála na půdě Hradce 2:0 a v tabulce se posunula už na šesté místo. Vítězství nováčka soutěže zařídili po poločase Švejdík a Malý. Votrokům patří i přes porážku slušné desáté místo.

První poločas toho příliš nenabídl. Obě strany se sice pokoušely překvapit protivníka, avšak do žádné stoprocentní šance se nedostaly. Jako první hrozil Hradec, před brankou hostí pálil z voleje Štěpán, ale obrana Dukly míč srazila na rohový kop. Bohužel další minuty nabídly jen fotbalovou nudu. To se částečně změnilo až po výmeně stran.

Vůbec první tutovka přišla až v 56. minutě, hostujícímu Švejdíkovi ale úplně nesedla rána a gólman Lindr v poklidu lapil. Každopadně přesně po hodině hry se poprvé změnilo skóre. Na rohový kop si naskočil Ondřej Švejdík a hlavou zajistil hostům zničehonic vedení - 1:0 pro Duklu. Hned za tři minuty vedli Pražané už 2:0. Pávek ve středu hřiště ztratil míč a přečíslení Dukla zužitkovala parádně. Petr Malý obešel brankáře a střelou do prázdné zvýšil.

Pro Hradec byl průběžný výsledek hodně krutý. Dukla svůj náskok bránila a ubránila ho i v 76. minutě, kdy utekl po pravé straně Černý, jenž následně přihrál Mrázkovi, ale ten netrefil míč. Votroci nakonec nestačili ani snížit a po devadesáti minutách podlehli Dukle 0:2.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 2:1

10.03.2012 19:30

Góly: 90+2. Theodor Gebre Selassie, 90+3. Miloš Bosančić - 30. Ondřej Kúdela

Takový závěr se rozhodně nevidí každý večer. Ještě v první minutě nastavení měli hosté zabalené všechny body na cestu domů, nakonec si neodváží ani jeden. Gebre Selassie s Bosančičem doslova během pár posledních vteřin vrátili Liberec nadosah první příčce.

Boleslav se snažila na svého soupeře vlétnout od prvních minut, svého soupeře však nezaskočila a musela se obejít bez výraznější šance. Diváci si tak počkali až do dvacáté minuty, kdy se zrodily hned tři naděje pro domácí. Nejprve Vácha pálil z velké dálky a Miller měl co dělat, aby posunul míč na roh. Následně se z pravé strany hnal do vápna Rabušic, brankáře ale nepropálil. V další moment si pro centr Šurala seběhl k penaltě Štajner, který z voleje trefil pouze chráněný střed branky.

Radovali se tak Středočeši. Zahustelova střela po centru Chramosty byla sražena ke Kúdelovi, který potvrdil svou střeleckou formu a pohotovou střelou ze čtrnácti metrů zamířil nechytatelně k levé tyči Bičíkovy brány.

Aktivní Liberec pak neměl daleko k tomu, aby pomohl svému soupeři k pojistce. Dlouhý výkop Millera chtěl odkopnout Bičík, jenže těsně před ním hlavičkoval Fleišman a nechybělo mnoho, aby se balón ocitl v domácí síti. Poslední šanci první půle pak neproměnil Breznaník, který ve vápně pálil z úhlu a Miller musel rychle na zem, aby stačil vyrazit.

Jalová snaha libereckých hráčů po změně stran mohla být potrestána po hodině hry. Stačilo, aby po centru Kuliče z rohového kopu dokázal osamocený Janíček hlavičkovat o metr níž. Další nebezpečný balón poslal z hlavy Zahustel a podklouznuvší Bičík by neměl šanci, kdyby střelecký pokus přeci jen těsně neminul jeho pravou tyč.

První opravdová šance Liberce srovnat krok v druhé půli přišla až v 78. minutě. Šural chytře poslal míč za obranu do běhu Rabušicovi, se kterým se do vápna hnali dva spoluhráči proti dvěma obráncům. Dvaadvacetiletý útočník vzal zodpovědnost na sebe, ale v přímém souboji s Millerem prohrál.

Obrovskou šanci pak daroval Vácha střídajícímu Marešovi, který se prodral do vápna a Bičík konečky prstů vytáhl povedený lob. Balón se snesl ke Kúdelovi, který v pádu a z úhlu rozezvučel tyč. To zdaleka ani netušili, jak důležitá tato akce pět minut před koncem řádné hrací doby byla.

Ve druhé minutě nastavení se odhodlal ke střele z jednadvaceti metrů Theo Gebre Selassie, Miller přes změť těl viděl míč až na poslední chvíli a vydařenou střelu už vyrazit nedokázal. Tragédie pro Boleslav, která se už viděla na stejné pozici s Libercem? Ale kdepak.

Radující se fanoušci, kteří už v bodový zisk přestávali doufat, zatajili dech za necelé dvě minuty znovu. Defenzíva hostů se pár metrů před vápnem rozestoupila před Bosančičem, který neváhal a skákající balón napálil. Přesná rána k tyči nedávala boleslavskému brankáři mnoho šancí, Liberec dnes pro své fanoušky připravil nezapomenutelný závěr.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians 1905 3:2

10.03.2012 17:00

Góly: 36. Libor Došek (pen.), 51. Libor Došek, 67. Michal Žižka (vl.) - 17. Martin Nešpor, 79. David Bartek

Střelecký spánek na Slovácku rázně uťal Libor Došek, který dvěma zásahy přispěl k nečekaně bohatému zápasu. Rozdílový gól si nakonec připsal hostující Žižka, který usměrnil míč do vlastní branky. Debut trenéra Webera tak úspěch neslavil a jeho svěřenci se pomalu zapojují do zápletky o druhého sestupujícího.

V Uherském Hradišti bylo od úvodního hvizdu znát, že se zde potkávají týmy postrádající alespoň náznak formy. Ofenzivněji naladěni však vstoupili do zápasu hosté a po osmnácti minutách se mohli radovat z vedení. Moravcův centr na bližší tyči hledal Nešpora, který za pomoci Trousila dokázal překonat Filipka.

Ve 24. minutě sklepával k vyrovnání Došek Lukášovi, ten ale zblízka Sňozíka nepropálil. Na první jarní trefu si tak domácí fanoušci museli počkat do 35. minuty čtvrtého pozimního zápasu. Kaufman fauloval ve vápně Volešáka a pokutový kop proměnil Libor Došek v dorovnání gólového manka.

Nepočetný hlouček výletníků z Prahy na začátku druhé půle pozastavil zápas svou pyrotechnickou show, která paradoxně pomohla domácím k obratu, když si v 51. minutě sběhl k přední tyči na centr z rohu Došek a hlavičkou překonal Sňozíka podruhé.

Klokani se za navrácením alespoň jednoho bodu nikterak nehnali a domácí se tak pár minut po hodince hry mohli radovat z navýšení svého vedení. Míč do vápna vracel Trousil, přetažený centr pak posílal před branku do malého vápna Daníček, kde pohotově v pádu pálil nešťastný Žižka. Brankář hostů neměl sebemenší šanci reagovat.

Štěstí hraje ve fotbale také velkou roli, to připomněl divákům v 79. minutě David Bartek, ke kterému se dostal balón na vápně a snad ani on sám neví, jak se před Mezlíka dostal, přesto pak nekompromisně zakončil k tyči.

Drama mohl ukončit střídající Valenta, jenže po pár minutách na hřišti mířil zpoza vápna pouze do břevna. Bohemians se ale k závěrečnému náporu nenadechly a Slovácko bez větších problémů své první jarní vítězství uhlídalo.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 1:1

10.03.2012 16:00

Góly: 64. Lukáš Droppa - 58. Petr Javorek

Po většinu času fotbal pozbývající ligovou kvalitu přinesl dva slepené zásahy, které body nijak nepřerozdělily. Jihočeši tak v důležitém zápase uhlídali tříbodový náskok na Baník, který se minimálně do zítřejšího plzeňského odpoledne dostal ze sestupové příčky.

Od úvodních minut se diváci mohli dívat především na soubor nepřesností a pozorné obrany obou týmů. Zajímavý moment tak přišel až po osmnácti minutách, nebyl však z kategorie fotbalové krásy. Adámik se při výskoku srazil se Zawadou, který ještě zkusil pár vteřin pobýt na hřišti, vzápětí ho však musel nahradit Frydrych. Prvně jmenovaný se po ošetření vrátil s obvazem na hlavě.

Chybám v defenzívě pak zdatně sekundovaly chyby ve finální fázi útoku, o jediné zajímavé střely se tak postaral domácí Kukec. Nejprve napálil zbloudilý centr Frydrycha, Daněk stíhal pouze vyrazit a oddechnout si mohl až poté, kdy Marek nestihl snadno dorazit. Čtyři minuty před koncem první půle pak centroval Vrťo a Kukec nechal vyniknout brankář hostí, který s vypětím všech sil gólovou střelu vytáhl.

Po změně stran pokračovala ostravská převaha, kterou se snažil gólově projevit Svěrkoš, po rychlém kontru ovšem vzdálenější tyč minul. Jestli se hlásil o slovo někdo z Jihočechů, byl to stoper Řepka, který si po pár minutách druhého dějství koledoval o druhou žlutou, o jiný projev se hosté snažili marně.

Po hodině hry tak přešel mráz po zádech osmi tisícům diváků na Bazalech, Klesův centr totiž propadl k Javorkovi, který z hloubi vápna bez problémů otevřel skóre, a hosté zničehonic vedli. Jenže po necelých třech minutách se na druhé straně dostal balón k Droppovi, který zamířil přesně k tyči.

Zatímco vedení Budějovic přišlo z čistého nebe, Baník neměl daleko k bleskurychlému obratu. Magerův pas nechal jednou spadnout na zem Svěrkoš a zpoza vápna pak parádní ranou rozezněl břevno. Hosté se nechtěli nechat zahanbit a po rohovém kopu Otepky hlavičkoval do vápna Sandro, kde se sám před brankářem ocitl Řezníček, který polekaně přestřelil.

Probuzené Budějovice strašily defenzívu domácích, nejnebezpečnější atak byl však zakončen nepřesnou střelou Řezníčka. Podobně se pak prezentoval na druhé straně pohotovou střelou z dvaceti metrů Droppa.

Poslední minuty patřily logicky Ostravě, závary ve vápně však pokaždé vyšly v prospěch hostů, kteří si tak odvezli důležitý bod.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - Sparta Praha 0:2

09.03.2012 20:15

Góly: 38. Tomáš Přikryl, 49. Leonard Kweuke

Sparta se oklepala z porážek v Hradci Králové a s Plzní, zvítězila v malém derby na půdě Žižkova 2:0 a i po dvacátém kole Gambrinus ligy zůstane v čele tabulky. V souboji posledního s prvním se ukázal rozdíl v kvalitě obou týmů, hosté byli lepší a zaslouženě si na své konto připsali tři body. O branky vítězů se postarali Přikryl a Kweuke.

Zajímavé změny se udály na straně Sparty. Tou nejpodstatnější byla přítomnost Jaroslava Hřebíka na lavičce letenského klubu, v minulých zápasech býval GSM pouze na tribuně. V brance se pak poprvé na jaře představil Tomáš Vaclík, jenž dostal přednost před Švengerem a svou ligovou premiéru v rudém dresu si tak odbyl právě proti svému bývalému zaměstnavateli. V základní sestavě nastoupili také dva mladíci - stoper Brabec a křídelník Přikryl, nedostalo se naopak na Keriče, hosté tak šli do zápasu s osamoceným Kweukem na hrotu.

Sparta začala dobře a od začátku si vypracovala slušnou převahu, jako první se v dobré pozici ocitl kamerunský útočník, jenže hlavičkoval v záklonu, a tak míč k brance vůbec nedošel. První opravdu zajímavé momenty byly k vidění až v jednadvacáté minutě, ovšem zato hned na obou stranách v krátkém časovém intervalu. Grajciar nejdřív chytře našel na pravé straně Přikryla, jeho křižnou ránu ale dobrým zákrokem vyrazil Ticháček. Ten také okamžitě založil rychlý protiútok, na jehož konci byl Bálek, situaci tři na dva ale s Miloslavjevem nevyřešili vůbec dobře, a tak Vaclík ani nemusel zasahovat.

Hušbauerova dělovka pak skončila vysoko nad brankou, Pamič zase trefil jen místo, kde se nacházel gólman Ticháček. Jarošíkova hlavička proskákala mimo tři tyče, ve třicáté osmé minutě už ale Sparta vedla. A byl to parádní gól, i když není stoprocentně jisté, jestli ne náhodný. Přikryl dostal přihrávku od Grajciara a i přesto, že všichni přítomní jednoznačně očekávali centr do šestnáctky, balón skončil za Ticháčkovými zády.

V závěru poločasu mohla Viktoria vyrovnat, Valentův pokus ze standardní situace ovšem Vaclíkovu svatyni těsně minul, o dvě minuty později zase usměrňoval do sítě Milosavljevův centr do sítě Bálek, Vaclík však vytasil vynikající zákrok a Brabec pak odklidil volný míč do zámezí.

Žižkov lépe zachytil vstup do druhého dějství a Milosavljev mohl z krátké převahy vytěžit vyrovnání, to by ovšem musel z hranice šestnáctky mířit o metr přesněji. A v padesáté minutě bylo rozhodnuto, Grajciar totiž parádně posadil míč na hlavu Kweukeho, jehož hlavička olízla břevno a skončila v bráně. Pár minut nato zazmatkoval Lafrance a výborně hrajícímu Grajciarovi předložil gól jako na zlatém podnose, hostující záložník ale nabídku odmítl a Ticháčka nepřekonal.

Grajciar si pro šestý letošní ligový gól mohl dojít ještě jednou, to si skvěle poradil s nepřesnou přihrávkou Kweukeho, přehodil domácího brankáře, jenže na brankové čáře stačil zasáhnout Bartl. Hned v zápětí byl v gólové příležitosti Přikryl, ovšem vypálil těsně mimo, v druhém případě ho zase skvělým zákrokem vychytal Ticháček. Sparťané měli hodně volného prostoru k útočení, Kweuke mohl postupovat úplně sám na bránu, jenže zakončil nepřesně.

Stejně se vedlo i Přikrylovi a když gólem neskončila ani situace, při které Hílek atakoval vlastní branku a trefil břevno, skončilo utkání vítězstvím Sparty 2:0. Letenští tak znovu zvýšili svůj náskok na prvním místě na šest bodů a čekají na zápasy Liberce, Plzně a Mladé Boleslavi, Žižkov zůstává beznadějně poslední.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha20151437:1646
2.Slovan Liberec20134345:2243
3.Viktoria Plzeň20114546:3137
4.FK Mladá Boleslav20114535:2337
5.FK Jablonec2096543:2233
6.Dukla Praha2086628:2130
7.1. FK Příbram2093828:3030
8.FK Teplice2085722:2329
9.1. FC Slovácko20821019:2426
10.Slavia Praha2058717:2323
11.FC Hradec Králové2065915:2523
12.České Budějovice2047922:3519
13.Bohemians 190520541116:3619
14.Sigma Olomouc2068622:2117
15.Baník Ostrava20361117:3215
16.Viktoria Žižkov20211712:407
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (613)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele