Gambrinus liga - preview 20. kola

09.03.2012, 09:02, aktualizováno 12.03.2012, 08:41
Previews
Dvacáté kolo první fotbalové ligy se tradičně uzavře pondělní dohrávkou mezi Příbramí a Teplicemi. Oba týmy obývají klidný střed tabulky, domácí jsou sedmí, Teplice o příčku níž.
1. FK Příbram - FK Teplice  (pondělí 18:00)
Dvacáté kolo první fotbalové ligy se tradičně uzavře v pondělí televizní dohrávkou mezi Příbramí a Teplicemi. Oba týmy obývají klidný střed tabulky vedle sebe.

Příbramští se na jaře střelecky trápí. Ve třech ligových zápasech tohoto kalendářního roku ani jednou nedokázali skórovat, ale přesto ve dvou případech brali bod za bezbrankovou remízu. Střeleckou smůlu se pokusí zlomit doma s Teplicemi. "Šance máme dál, ale chybí nám kvalita v zakončení. Snad to prolomíme. Víme, že na Teplice se Příbrami dlouhodobě nedaří, ale to jsou pouze takové statistiky. Každý zápas je úplně jiný. V Teplicích mám plno známých, mám tam s nimi výborné vztahy. Pro naše hráče to bude jako každý jiný ligový zápas, pro mě určitě ne," míní trenér domácích David Vovruška, jehož tým figuruje v tabulce na sedmém místě.

Osmé Teplice na jaře zjistily, jaké to je zvítězit, prohrát a dělit se s někým o bod. Nyní jedou do Příbrami, kde osm let neprohrály. "Vyhráli jsme doma nad Libercem a určitě bychom chtěli bodovat znovu. Chceme hrát aktivně, směrem dopředu, ještě víc ofenzivně než v posledním utkání venku na Slavii. Příbram sice tři kola nevstřelila branku, ale nesmíme ji podcenit. Jsou velice dobře organizovaní, mají trenéra, který přinesl novou krev. Musíme také brát v potaz, že jsou v tabulce před námi. Určitě to pro nás bude těžké," řekl teplický trenér Petr Rada, jehož svěřenci ztrácejí na Příbram pouhý bod.

Domácí budou postrádat trojici marodů Koukala, Šlapáka a Tarczala, hosté přijedou bez zraněného Ljevakoviče a vykartovaného Rosy.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Hejda, Krejčí, Divíšek - Mareš, Kraus, T. Pilík, Pleško - Krbeček, Bernardo.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Matula, Lukáš, Ježdík - Dolejš, Čajič, Siva, Vůch - Vachoušek - Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.10 - 2.90 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc  (neděle 15:00)
Mistrovská Plzeň v neděli přivítá Sigmu Olomouc. Utkají se dva týmy z opačných pólů tabulky. Domácí hrají o evropské poháry, ale také znovu o titul. To hosté bojují o záchranu.

Třetí Plzeň zvládla minulý týden jeden z klíčových soubojů jara. Ve šlágru uplynulého kola totiž zvítězila na hřišti vedoucí Sparty 3:1 a dala jasně najevo, že se s ní v boji o mistrovský titul, jenž obhajuje, musí počítat. Pokud si chce Viktoria udržet šestibodovou ztrátu na lídra tabulky, který v pátek slavil vítězství na Žižkově, musí doma zvládnout roli favorita a zdolat Olomouc. "V posledním domácím zápase jsme ztratili dva body, teď potřebujeme potvrdit tři body ze Sparty. Věřím, že se bude hrát ofenzivní fotbal a že budeme hlavně úspěšní. Olomouc doplatila na korupční kauzu, která se táhla dva roky. Kdyby je to nepostihlo, jsou naprosto v klidu. Podle mě je to mužstvo, které patří do špičky české ligy," řekl trenér domácích Pavel Vrba. Ten bude postrádat vykartovaného Koláře a rekonvalescenta Procházku. Otazníky visí nad startem Čišovského

Olomouc na jaře ještě neprohrála a to si bude chtít udržet i v neděli proti úřadujícímu mistrovi. V posledních dvou ligových zápasech naplno bodovala a díky tomu se přiblížila na dosah nesestupových pozic. Na Ostravu, která již má zápas za sebou, ztrácí bod. "Plzeň je teď taková naše Barcelona, převyšuje všechna mužstva. Ale hrát se s ní dá. Musíme podat takový výkon, abychom jim zabránili nás potrestat a z rychlých protiútoků sami nějaký gól dát. Máme tam brejkové hráče, záleží na tom, jak zvládneme jejich hru přes kraje. Mám na Plzeň velice dobré vzpomínky, i se Sigmou a Brnem se mi tam dařilo, ale to byla ještě jiná Plzeň," vzpomněl si trenér předposlední Sigmy Petr Uličný, jenž nebude moci počítat pouze se zraněným Klesnilem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Pavlík - Rajtoral, Čišovský (Trapp), Ševinský, Limberský - Horváth, Darida - Petržela, Ďuriš, Pilař - Bakoš.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Heinz, Rossi, Navrátil - Schulmeister, Ordoš, Varadi.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.41 - 4.20 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Dukla Praha  (neděle 15:00)
Votroci na pražské týmy doma umí a v neděli se to budou snažit dokázat dvojnásob. S Duklou, na kterou momentálně ztrácí čtyři body, totiž utrpěli na podzim čtyřbrankový debakl. Svěřenci Luboše Kozla však vstoupili do jara působivě a ze tří zápasů získali skvělých sedm bodů.

Hradec doma porazil Žižkov, Bohemians i Spartu, pouze od Slavie inkasovali jeden gól, který nakonec rozhodl o remíze. Ze zimního spánku se sice probudil jasnou porážkou od Liberce, následně však porazil právě pražského lídra a v Příbrami se i bez střeleckého úspěchu mohl těšit alespoň z bodu.

Hráči z Julisky jsou na tom ještě o něco lépe, když na vlastním hřišti porazili Žižkov a Slovácko, překvapivý bod si pak odvezli z Plzně. Poháry jsou sice deset bodů daleko, pro Duklu je ovšem podstatně důležitější třináctibodový náskok na patnáctou Sigmu.

Ze čtyř střelců zářijového debaklu v Praze jsou v týmu již jen Lietava s Malým. Tomáš Berger hraje v současnosti ještě o pár příček před svým kmenovým klubem, v Plzni si však ligu zahrál zatím jedinou minutu. Nadějný Markovič se bude snažit střelecky prosadit na Slovensku v dresu Ružomberoku, stejně jako český záložník se však po konci sezóny na Julisku vrátí.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Plašil, Fukal, Pávek - Poděbradský, Janoušek, P. Dvořák, Zelený - Černý, Mrázek, Štěpán
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Malý, Lietava, Pázler
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.20 - 3.00 - 3.40
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slavia Praha - FK Jablonec  (neděle 17:00)
Jedenáctá Slavia se doma představí proti pátému Jablonci. Oba týmy budou chtít odčinit ztrátu z uplynulého kola.

Slavia se nyní nachází v klidném středu tabulky, přesto tento týden přišla o svého kouče Františka Straku, jenž rezignoval kvůli nepřízni vlastních fanoušků. Jeho funkci dočasně převzal asistent Martin Poustka. Jeho tým bude chtít odčinit těsnou porážku 2:3 v Mladé Boleslavi a udržet si bezpečný osmibodový náskok na sestupové pásmo. "Musím vyjádřit přání za celou kabinu, a to takové, že čekáme dvanáctého hráče v ochozech. Fanoušky chceme potěšit dobrým fotbalem a zároveň jim po utkání poděkovat tradiční slávistickou děkovačkou. Domácí utkání nám velí jako vždycky nezklamat fanoušky. Uděláme všechno pro to, aby tři body zůstaly doma v Edenu. Po nepříliš vydařeném utkání v Mladé Boleslavi zvažujeme určité změny v základní sestavě, detaily ale prozrazovat nebudu," řekl provizorní trenér Slavie Poustka, jehož tým čeká šest zápasů na výhru.

Jablonec doma nečekaně klopýtl poté, co remizoval 1:1 s Českými Budějovicemi. A čtvrtá Mladá Boleslav se mu už vzdaluje na rozdíl pěti bodů. Komňackého výběr tedy musí bodovat v Praze, pokud nechce ztratit kontakt s pohárovými příčkami. "Těžko říct, jestli rezignace trenéra Straky pro nás bude dobře, nebo špatně. Přeci jen změna trenéra dává týmu vždy impulz. Rozhodně z toho nemám radost i kvůli stavovské cti. Každopádně budeme chtít potvrdit, že se nám v Synot Tip Aréně daří a i tentokráte chceme vyhrát. Přeci jen máme v týmu hodně slávistů, kteří se vždy chtějí ve Vršovicích předvést," prohlásil jablonecký kouč František Komňacký.

Slávisté nastoupí bez tří rekonvalescentů Frejlacha, Pospěcha, Šimečka a dvou marodů Petráka s Korešem. Severočeši budou postrádat v základní sestavě čtveřici zraněných Kocourka, Vukoviče, Pavlíka, Nováka a nemocného Kopice.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Cicman, Čonka - Blažek, Jarolím, Milutinovič, Trubila - Hurka - Škoda.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Zábojník, Beneš, Jablonský - Vošahlík, Jarolím, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.85 - 2.95 - 2.55
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Baník Ostrava - České Budějovice  (sobota 16:00)
V sobotu je na programu 20. kola Gambrinus ligy i přímý souboj dvou týmů, které hrají o záchranu. Ostrava doma vyzve České Budějovice.

Baník se nachází v horší pozici než jeho sobotní protivník. Do jarní části sezony vstoupil prohrou v Mladé Boleslavi, poté však postupně začal bodovat. Nejprve remizoval doma se silným Jabloncem a před týdnem bral rovnou tři body za vítězství na hřišti Bohemians. Díky dvěma posledním výsledkům se hráči Ostravy hodně přiblížili nesestupovým pozicím. Pokud doma zvítězí, mohou konečně opustit sestupové pásmo. To se však stane za předpokladu, že Olomouc nevyhraje v Plzni. "Vypadá to, že se Dynamu sázka na zkušenost vyplácí. Budějovice teď málo inkasují, sbírají body a hodně se zlepšily i venku. Výkonnostně šel soupeř nahoru. Platit by na ně mohlo to, co na všechny: agresivně nahoru, odvážný presink, bojovnost jako v Edenu a fotbalovost ze zápasu s Jabloncem. Věřím, že nám výhra na Bohemce obrovsky pomohla, navíc jsme konečně udrželi čisté konto a i to tým potřeboval po dvou duelech se dvěma inkasovanými góly," míní trenér předposledního týmu tabulky Pavel Malura.

České Budějovice v uplynulém kole oloupily favorizovaný Jablonec na jeho hřišti o dva body. Bodovat chtějí i na Bazalech, kde se pokusí prolomit sérii 25 zápasů venku bez vítězství. "Pokud hráči k zápasu přistoupí stejně jako v Olomouci a v Jablonci, tak věřím tomu, že můžeme uspět. Pro nás jsou všechny zápasy na jaře velmi důležité a chceme určitě bodovat i na Baníku. Hráče připravuji na to, že na Bazalech bude v sobotu velká návštěva a mimořádná atmosféra," řekl zkušený trenér jihočeského Dynama František Cipro, jehož tým okupuje v tabulce třináctou pozici se čtyřbodovým odstupem na sestupové pásmo.

Ostrava bude postrádat zraněné Ferenčíka s Krbečkem a otazníky visí nad startem Vašendy. Budějovičtí přijedou bez čtveřice marodů Brezinského, Stráského, Ondráška a Bakaly, nejistý je start Hudsona.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Vomáčka, Adámik, Cverna - Marek, Droppa - Vrťo, Svěrkoš, Fantiš - Magera.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Javorek, Rýdel, Sandro - Otepka - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.10 - 3.10 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FC Slovácko - Bohemians 1905  (sobota 17:00)
Souboj týmů bez střelců se chystá na sobotní odpoledne na Městském stadionu v Uherském Hradišti. Zatímco Slovácko nedalo víc jak gól ve dvanácti zápasech, tragičtí Klokani nepřekonali soupeře více než jednou v patnácti.

K tomu připočtěme deset zápasů bez vítězství, sedm za sebou s prohrou. Pražané tak sice měli po podzimu slušný náskok na tradiční boje o sestup, ten se ale povážlivě krátí. Kdy jindy tak zase nabrat tempo, když ne proti týmu, který je na jaře taktéž bez bodu.

Poslední výhra Slovácka nad Bohemians se zapsala v říjnu 2009, domácí vítězství se pak datuje až do roku 2002. V letošní sezóně se pak čekalo na přesné zásahy až do poslední čtvrthodinky, kdy zásah Libora Doška v 85. minutě rozhodl o dělbě bodů.

Bohemians také bude k úspěchu tlačit debutující hlavní trenér Jozef Weber, který se jako jeho předchůdce bude muset obejít bez Nikla. Do sestavy však může zapojit Abrahama, čtyři roky hrávajícího právě za Slovácko. V dresu domácích se neobjeví potrestaný Ondřejka a zranění Fujerik s Košútem.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Mezlík, Kordula, Trousil, Kubáň - Daníček, Volešák, Pavelka, Valenta - Čtvrtníček, Došek
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Jindřišek, Lukáš, Cseh, Bartek - Moravec, Budínský, Abraham, Borek, Orolín - Nešpor
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.71 - 3.20 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav  (sobota 19:30)
V sobotu jsou na programu tři zápasy 20. kola první fotbalové ligy. Jedním z nich je atraktivní duel Liberce s Mladou Boleslaví. Oba týmy hrají o pohárové příčky, domácí dokonce stále drží reálné šance na titul.

Liberec se v uplynulém týdnu mohl dorovnat lídrovi tabulky ze Sparty, ale nevyužil této možnosti. Prohrál totiž v Teplicích, tento nezdar budou chtít svěřenci trenéra Šilhavého doma odčinit proti Boleslavi. "Mladá Boleslav je hodně ambiciózní, vyhrála poslední tři zápasy, což mluví za všechno. Pro oba týmy to bude nesmírně důležitý zápas vzhledem k postavení v tabulce. Pevně věřím, že odčiníme poslední prohru v Teplicích," řekl trenér domácích Jaroslav Šilhavý, jehož mužstvo ztrácí tři body na vedoucí Spartu.

Mladá Boleslav vletěla do ligového jara s plným odhodláním bojovat nejen o evropské poháry, ale i o mistrovský titul. K prvnímu místu ji chybí šest bodů. Navázat na předešlé tři jarní zápasy bez ztráty kytičky bude pro výběr vedený trenérem Koubkem hodně těžký oříšek. "Jsme rádi, že se nám podařil start do jara a že máme devět bodů. Jen aby nám to vydrželo. Jedeme do Liberce vyhrát. Očekávám zajímavé utkání, vždyť oba týmy usilují o ofenzivní pojetí. V dané chvíli to bude souboj o šest bodů, ale určitě se tam ještě nic nerozhodne," zdůraznil důležitost sobotního zápasu kouč hostí Miroslav Koubek.

Domácí budou postrádat zraněného Krystana, vykartovaného Nezmara a otazníky visí nad startem Karišíka. Za hosty nenastoupí distancovaný Rolko a čtveřice marodů Johana, Opiela, Fabián a Synek.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Kelič, Polák, Fleišman - Vácha, Janů - Šural, Štajner, Breznaník - Rabušic.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Janíček, Dimitrovski, Šírl - Ščuk, Kúdela - Zahustel, Kulič, Fillo - Chramosta.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.78 - 3.50 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Žižkov - Sparta Praha  (pátek 20:15)
Program 20. kola první fotbalové ligy načne malé pražské derby. Žižkov přivítá vedoucí Spartu. Ta pomalu přichází o svou suverenitu vinou špatných jarních výsledků.

Sparťané pobývali přes zimu na prvním místě se slušným sedmibodovým náskokem. Nyní se druhý Liberec přiblížil lídrovi tabulky na rozdíl tří bodů. Za ztrátu pohodlného náskoku může především start ligového jara. Sice začali domácím vítězstvím 1:0 se Slováckem, ale poté přišly dvě porážky v řadě. Nejprve podlehli Hradci na jeho půdě 0:1 a pak doma nestačili na obhájce titulu z Plzně 1:3. Pokud vážně myslí Letenští na titul, musí konečně zabrat. "I při vnějším tlaku mužstvu stále věříme, víme o potenciálu našich hráčů a o jejich kvalitách. V naší situaci si nesmíme dovolit soupeře podcenit. Fanoušci také mohou očekávat změny v sestavě," prohlásil kouč Sparty Martin Hašek.

Ani Žižkov nemůže být vůbec spokojený se svým startem do jarní ligové sezony. Ve všech třech duelech vyšel bodově naprázdno. Tímto se tak víc a víc přiblížil sestupu do druhé ligy. Krčí se na samotném dně tabulky a nesestupovou pozici ztrácí sedm bodů. To je tolik, co nahrál za celou sezonu. "V momentální situaci můžeme my jenom získat. Pod tlakem totiž bude Sparta, která u nás musí vyhrát a po nedobrém vstupu do sezony zabrat. Myslím si, že pro Spartu to bude u nás velice těžký zápas a já doufám, že se nám povede co nejvíce jim ho znepříjemnit a pokusit se konečně bodovat," řekl trenér domácích Roman Nádvorník, jehož tým naposledy porazil Spartu v roce 2003.

Domácí budou postrádat trojici marodů Kaloda, Čermáka a Folwarczného, zatímco hosté přijedou pouze bez zraněného Kadlece.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Bartl (Slodowy), Bodeček, Kropík, Šťastný - Sivrič, Valenta, Sloboda, Hílek, Milosavljev - Bálek.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Vaclík - Vidlička, E. Brabec (J. Brabec), Jarošík, Pamič - Přikryl, Hušbauer, Holek, Krejčí - Matějovský - Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 11.50 - 4.60 - 1.29
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha19141435:1643
2.Slovan Liberec19124343:2140
3.Viktoria Plzeň19114446:2737
4.FK Mladá Boleslav19114434:2137
5.FK Jablonec1995543:2232
6.1. FK Příbram1992828:3029
7.FK Teplice1984722:2328
8.Dukla Praha1976626:2127
9.1. FC Slovácko19721016:2223
10.FC Hradec Králové1965815:2323
11.Slavia Praha1957717:2322
12.Bohemians 190519541014:3319
13.České Budějovice1946921:3418
14.Sigma Olomouc1958618:2114
15.Baník Ostrava19351116:3114
16.Viktoria Žižkov19211612:387
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (564)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele