Gambrinus liga - souhrn 19. kola

02.03.2012, 19:51, aktualizováno 05.03.2012, 19:55
Komentáře a souhrny
Baník vyhrál na hřišti Bohemians 1905 a stále má stejně bodů jako Olomouc, která porazila Žižkov. Doma se dařilo i Teplicím proti Liberci, Dukle a Mladé Boleslavi, remízou skončily duely v Příbrami a Jablonci a ve šlágru kola zvítězila mistrovská Plzeň na půdě vedoucí Sparty Praha...

Bohemians 1905 - Baník Ostrava 0:1

05.03.2012 18:00

Góly: 28. Lukáš Droppa

V dohrávce kola zvítězil Baník Ostrava na půdě Bohemians 1905 1:0 a učinil důležitý krok v cestě za záchranou. Jedinou branku utkání vstřelil ve 28. minutě Droppa.

Ve 25. minutě brankář Pietrzkiewicz podběhl centr a od Frydrycha málem skončil míč v síti. O tři minuty později si Baník vypracoval obrovskou šanci, při závaru před Sňozíkovou brankou pálil Cverna, ale svojí střelu nedokázal procpat za brankovou čáru - míč skončil od domácích těsně mimo. Každopádně z následného rohového kopu Baník udeřil! Fantiš odcentroval na hlavu Cverny a Droppa míč na cestě do branky ještě tečoval. Ostrava vedla v Edenu nad Bohemkou 1:0.

A ostravské branka hodně nabudila, zvláště Cvernu, po jehož centru se ocitnul v další velké šanci Fantiš. Sňozík ale nemusel zasahovat, neboť Fantišova střela šla mimo. Hráči Bohemians mohli ještě v prvním poločase vyrovnat, velkou příležitost k tomu měl Vyhnal. Před ostravskou brankou ale nedokázal trefit míč. Poslední pokus prvního poločasu vyslal na branku Sňozíka autor dosud jediné branky Droppa a brankář Klokanů měl co dělat, aby nepříjemnou střelu vyrazil.

Bohemians zahájili druhý poločas aktivněji a hned několikrát se dostali ke střele, Nešpor ale ani nadvakrát neuspěl. V 58. minutě měl na kopačce druhý gól Baníku Lukáš Magera, jeho střelu uvnitř pokutového území vyrazil pozorný Sňozík. I nadále se bylo na co dívat, halfvolej Moravce letěl nad a dvanáct minut před koncem to platilo i o ráně Kukece.

Ostrava si náskok hlídala, ale v nastaveném čase o něj mohla přijít. Bohemka si totiž vypracovala svojí největší šanci v celém zápase! Nešpor vybojoval míč pro Orolína a Pietrzkiewicz se jen ohlížel, jak střela těsně míjí jeho pravou tyč. Bohemians 1905 doma padli a komplikují si záchranu.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Slavia Praha 3:2

04.03.2012 17:00

Góly: 10. Václav Kalina, 45. Ondřej Kúdela, 71. Ondřej Zahustel - 44. Lukáš Jarolím, 60. Jan Blažek

Napínavé utkání s pěti brankami viděli dnes večer diváci v Mladé Boleslavi. Hostující Slavia dokázali dvakrát vyrovnat, na třetí branku už odpověď nenašla.

Už po sedmi minutách mohli jít domácí do vedení, Ščukova střela ale mířila vedle brány Kamila Čontofalský. Už o minutu později mohla opět domácí Boleslav vést. Do brány míč ale nedostali ani Kúdela, ani Chramosta.

V desáté minutě se už ale Boleslav mohla radovat z prvního gólu. Obránce Kalina si ranou nártem poradil s Čontofalským a poslal svůj tým do vedení!

Stoper Rolko musel zasahovat v první šanci Slavie, která se dostala do soustavnějšího útoku. Potrestat její zaváhání mohl opět Chramosta, v pádu ale nezamířil přesně a bránu Čontofalského přestřelil.

Za skandování rozčilených fanoušků Slavie, dovolávajících se odstoupení trenéra Straky, přežili "Sešívaní" další akci Boleslavi. Ránu Ščuky poslal na rok Čontofalský. Závěr poločasu jako hrom začal srovnávací brankou Slavie. Lukáš Jarolím se skvěle zorientoval v pokutovém území Boleslavi a zakončil - 1:1.

Ti, kteří odcházeli před poločasem, udělali velkou chybu. Ve třetí minutě nastavení se prosadil hlavičkující Ondřej Kúdela!

Brankáře Millera hned z kraje druhé půli otestoval Škoda, míč ale mířil doprostřed brány. Deset minut poté mohla Slavie zužitkovat rychlý protiútok, po chybě Janíčka našel Latka Blažka, který ale přestřelil. Na druhé straně musel Čontofalský zasahovat proti střele Filla.

Po odehrané hodině se znovu měnilo skóre zápasu. Zády k bráně Millera se dokázal prosadit útočník Blažek a srovnal krok s Boleslaví.

Slavia se z vedení neradovala ani deset minut, na centr Kuliče si naskočil Zahustel a hlavou usměrnil míč do brány - 3:2. Chramosta vzápětí mohl skóre navýšit, Čontofalský ale správně vyběhl a útočníka zneškodnil.

Kulič po Chramostově střele přestřelil prázdnou bránu a tak se stav dnešního utkání už nezměnil. Boleslav může slavit, Straka má naopak o čem přemýšlet.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - Viktoria Žižkov 2:1

04.03.2012 17:00

Góly: 69. Adam Varadi, 75. Adam Varadi - 81. Pavol Jurčo

V souboji dvou vážných adeptů na sestup byla úspěšnější domácí Olomouc, která doma udolala poslední Žižkov 2:1 a vytvořila si tak tříbodový náskok na patnáctý Baník Ostrava. Oba týmy se dlouho nemohly prosadit, až v závěrečné dvacetiminutovce se dvakrát trefil domácí hrdina Varadi, aby pak Viktoria stihla už jen snížit zásluhou Jurča.

Už od úvodního hvizdu bylo patrné, s jakou taktikou oba celky do zápasu vstupovaly, zatímco domácí se snažili tvořit, hosté jen zalezli na vlastní polovinu a usilovně bránili svou šestnáctku. V deváté minutě se do pokutového území dostal nikým nehlídaný Heinz, střela se mu ale nepovedla a skončila na rukavicích gólmana Ticháčka. Po půlhodině hry dostali domácí příležitost rozehrát volný přímý kop z nějakých dvaceti metrů, Valenta mířil technicky k tyči, o půl metru však minul.

O pár minut později se Sigma dokonce radovala ze vstřelené branky, jenže pouze do té doby než zjistila, že Schulmeister těžil z ofsajdového postavení. A do poločasu ještě jedna čistá gólová možnost Olomouce, Pospíšil chytrým centrem hledal před brankou Jirouše, ten ale tečoval míč těsně vedle.

Ani po přestávce se obraz hry nezměnil, po rohovém kopu hlavičkoval Škerle, ovšem ani po jeho pokusu nemusel Ticháček zasahovat, domácí měli velký problém s přesností svého zakončení. Dvacet minut před koncem už to přišlo, Sigma zaslouženě zužitkovala svou převahu a dostala se do vedení. Vděčit za to může hlavně Schulmeisterovi, jenž se perfektně dostal až před branku, kde následně předložil balón Varadimu, kterému sice nadělal míč trochu nečekané problémy, nakonec z toho však byl gól.

O minutu později mohl vyrovnat hostující Bálek, jenže Zlámal předvedl na brankové čáře perfektní zákrok. Sedmdesátá pátá minuta znamenala rozhodnutí, po nádherném pasu Škerleho se podruhé v utkání prosadil Varadi. Viktoria ještě dokázala závěr zápasu zdramatizovat, když se hlavou po rohovém kopu prosadil Pavel Jurčo, ovšem více už hosté nestihli, a tak i po devatenáctém kole zůstanou poslední, jejich ztráta na nesestupové příčky se navíc zvýšila na sedm bodů.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - Dynamo České Budějovice 1:1

04.03.2012 15:00

Góly: 28. David Lafata - 36. Jakub Řezníček

Jablonec doma pouze remizoval 1:1 s Českými Budějovicemi a v soboji o evropské poháry tak znovu ztratil. Severočechům nepomohlo ani relativně brzké vedení, znovu se trefil ligový kanonýr David Lafata. Budějovice dokázali srovnat krok ještě do poločasu.

Českobudějovičtí sehráli na jablonecké Střelnici vyrovnané utkání a byli to právě oni, kdo měl v devatenácté minutě první velkou šanci zápasu. Řezníček po těžkém sprintu naservíroval míč Sandrovi a jeho střelu z úhlu zlikvidoval pohotový brankář Špit. Jablonec se dostal do své šance až v pětadvacáté minutě. Novák odcentroval na hlavu Pitáka a ten ve vyložené šanci minul! Nicméně o tři minuty později už domácí Baumit vedl a netrefil se nikdo jiný než David Lafata. Jeho střelu tečoval stoper Řepka a brankář Daněk byl bezmocný - 1:0 pro Jablonec. O chvíli později mohli vést domácí už o dvě branky, Novák zvládl souboj s Němcem, ale před Daňkem mu míč skočil a tím byla celá akce zhacena.

Hosté dokázali vyrovnat ještě v průběhu prvního poločasu. Ve 36. minutě předvedli krásnou akci, na jejímž konci byl Otepkův centr na Jakuba Řezníčka. A pro Jablonec mohlo být hůře, Řezníčka na poslední chvíli zneutralizovala domácí obrana a branka nepadla ani po další ráně Javorky.

Také druhý poločas byl poměrně zajímavý, i když šancí přeci jenom ubylo. Jablonec byl lepší, ale do žádné stoprocentní šance se ne a ne dostat. Naopak v 72. minutě to mohl být Němec, kdo vstřelí rozhodující branku zápasu, naštěstí pro domácí ho zastavila defenzíva.

Velkou příležitost rozhodnout utkání měli osm minut před koncem Jarolím a Piták, ani jeden však nedokázal zužitkovat fantastický centr v podání Eliáše. České Budějovice byly s výsledkem 1:1 spokojeni a také ho dokázaly udržet až do závěrečného hvizdu. Pro Jablonec, který spřádá plány na Evropskou ligu, je to další ztráta.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 1:3

03.03.2012 18:20

Góly: 16. Leonard Kweuke - 3. Marek Bakoš, 14. Václav Pilař, 59. Marek Bakoš

Šlágr kola ovládla Plzeň a jasně ukázala, že hodlá obhájit mistrovský titul! Naopak Sparta už podruhé na jaře prohrála a komplikuje si cestu za prvenstvím. Na Letné se hrál pěkný fotbal, Plzeň velmi rychle vedla o dvě branky, Sparta snížila ale Viktoriáni měli poslední slovo. Dvě branky vstřelil Marek Bakoš. Mimochodem na začátku druhého poločasu neproměnil penaltu Pavel Horváth.

Plzenští měli snový start do zápasu, už ve třetí minutě totiž Horváth našel dlouhým centrem volného Bakoše a ten vstřelil vedoucí branku utkání. Pro zaplněnou Letnou to byl šok, tedy zejména pro tu část, která fandí Spartě. Ale Pražané měli možnost brzkého vyrovnání: o šest minut později totiž hlavičkoval Kweuke a orazítkoval břevno! Ve 14. minutě to už nicméně bylo 2:0 pro Viktorii Plzeň. Darida poslal do vápna jemný centr a maličký Václav Pilař hlavičkoval do prázdné branky!

Sparťané ale odpověděli. Kweuke se natlačil k hlavičce a míč směřující do branky nešťastně neodkopl Číšovský. Míč kutálející se na brankové čaře dopravil do branky vleže znovu Leonard Kweuke - 2:1. Hrál se velmi dobrý, ofenzivní fotbal. Po Keričově tutovce mohlo být vyrovnáno, chorvatský snajpr ale ze stoprocentní pozice těsně minul branku. Sparta byla o něco aktivnější, což bylo dáno vývojem hry. Plzeň vedla 2:1 a tento výsledek do konce prvního poločasu udržela.

A po změně stran mohla svůj náskok zvýšit. Po souboji Jarošík-Pilař se druhý jmenovaný ocitl na zemi a rozhodčí odpískal pokutový kop. Pravdou je, že ke kontaktu nedošlo - Pilař svému pádu hodně přidal. Nicméně kopala se penalta, k míči se postavil Pavel Horváth a brankář Švenger skvělým zákrokem udržel Spartu ve hře o body. Vzápětí mohl potrestat nevyužitou penaltu Krejčí, před Pavlíkem ale selhal; jeho střela neměla razanci a Plzeň tak nadále vedla. Navíc v 59. minutě zvýšila už na 3:1! Z rychlého protiútoku, který přesným výkopem založil brankář Pavlík, adresoval Petržela krásnou přihrávku Bakošovi a ten vstřelil svou druhou branku v zápase. Viktoria Plzeň vedla na Spartě 3:1.

Sparta se nevzdávala, ale proti Plzni to měla těžké. Matějovského rána skončila opět těsně vedle. Svěřenci trenéra Vrby byli nebezpeční až do závěrečného hvizdu, v 89. minutě pálil Ďuriš a ještě štěstí, že trefil tělo Tomáše Zápotočného. Domácí se už na nic nezmohli a s Plzní prohráli 3:1.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FC Hradec Králové 0:0

03.03.2012 15:00

Góly: -

Příbramští fotbalisté vyšli i ve třetím jarním utkání střelecky naprázdno a doma jen remizovali 0:0 s Hradcem Králové. Fotbalová nuda se přitom nekonala, šancí nabídlo utkání dostatek.

Domácí se dostali do první vážnější šance po čtvrthodiny hry, pohlednou kombinaci Krbečka, Kdolského a Bernarda zakončil posledně jmenovaný a hostující brankář Koubek musel zasahovat. O čtyři minuty později bylo pořádně horko i na druhé straně, hlavičku Černého zastavilo až břevno! Šance začaly přibývat, ve 22. minutě neuspěli příbramští nadvakrát! Nejprve hlavičkoval Bernard do Koubka a dorážku Krejčího odhlavičkovával Fukal z brankové čáry. Vzápětí pálil Krbeček a Koubek vytáhl parádní zákrok. Štěstí hrálo hlavní roli prvního poločasu na obou stranách.

Druhý poločas zahájili lépe Hradečtí, Mrázek obešel Divíška, který našel Černého, avšak ten ve velmi dobré pozici trestuhodně přestřelil! Mezi tři tyče nezamířil ani Fukal, jenž vyslal na domácí branku velice jedovatý pokus.

Přesně po hodině hry viděli diváci na Litavce další pohrdání šancemi. Příbramský Mareš z deseti metrů netrefil a střela Pávka na druhé straně byla nepřesná. Čtvrthodiny před koncem za stále nerozhodného stavu se rozhodl vypálit z pětatřiceti metrů Divíšek a opravdu jen těsně minul šibenici branky. Tři minuty před koncem utkání si domácí málem vstřelili vlastní gól, nečekanou malou domů musel s vypětím všech sil likvidovat golman Hruška. Diváci u Litavky nakonec branku neviděl, Příbram se rozešla s Hradcem Králové 0:0.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Slovan Liberec 1:0

02.03.2012 20:15

Góly: 53. Aidin Mahmutovič

Slovan Liberec se odmítl dotáhnout na Spartu a v Teplicích po jediné brance Mahmutoviče prohrál 0:1. Jeho ztráta na první místo tak může vzrůst na šest bodů. Teplice se díky vítězství posunuly dočasně na šesté místo.

Žlutomodří dali Liberci důrazné varování už v osmé minutě, kdy z levé strany odcentroval Vůch a míč špatně trefil Dolejš. Vzápětí si vytvořil zajímavou šanci i Liberec, Bosančičovu střelu zlikvidoval Grigar. Bosančič byl ústřední postavou i dalšího okamžiku, Rabušic mu do vyloženky poslal krásný balón, Bosančič na něj těsně nedosáhl. Závěr prvního poločasu přinesl po jednom zajímavém okamžiku na každé straně. Po Breznaníkově centru selhal v koncovce Nezmar a Čajič svůj pokus namířil mimo branku. Hostující Liberec měl více ze hry, ovšem převahu nedokázal gólově zužitkovat.

Tepličtí zahájili druhý poločas velmi dobře a Liberec se na okamžik dostal pod zajímavý tlak. V 53. minutě pak padla jediná branka utkání, Dolejš vysunul Aidina Mahmutoviče, který drze obešel brankáře a zavěsil do prázdné branky - 1:0 pro Teplice. Uběhly sotva dvě minuty a s Libercem to mohlo být ještě horší. Brankář Bičík ale proti Mahmutovičovi rychle vyběhl a následná dorážka z velké dálky v podání Vondráška k ničemu nevedla.

Liberci se nedařilo a Teplicím se naskýtaly další šance. Mahmutovič v jednu chvíli sebral Bičíkovi míč, ale liberecký brankář dokázal svoje zaváhání včas napravit a zlikvidovat pokus o přehození. V 69. minutě spálil další velkou šanci Vůch a Teplice mohly jenom litovat, že si zbytečně komplikují utkání.

Každopádně čas utíkal a Liberec se přeci jenom začal tlačit více dopředu. Po Breznaníkově střele musel vytáhnout pěkný zákrok Grigar a pět minut před koncem utkání vykopával míč z brankové čáry Rosa. Tepličtí přežili i další tutovky, Musiol pouze nastřelil Grigara a Nezmar hlavičkoval vedle. Liberec vyrovnat nestihl, na Stínadlech prohrál a nadále zůstává druhý.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - 1. FC Slovácko 2:0

02.03.2012 18:00

Góly: 45. Marek Hanousek, 62. Jan Pázler

Fotbalisté Dukly v páteční předehrávce 19. kola první fotbalové ligy doma zdolali Slovácko 2:0. Domácí fotbalisté tedy vstoupili do jarní části bravurním způsobem. Tři zápasy, z toho dvě výhry a jedna remíza, taková je jejich bilance. To Slovácko je úplný opak, ani ve třetím jarním zápase si nepřipsalo žádný bod a opět vyšlo střelecky naprázdno.

Dukla měla od samotného úvodu zápasu více ze hry, jen se dlouho trápili s přesností v koncovce. První nejvážnější šance přišla až ve 34. minutě, kdy vyběhnuvší brankář Slovácka Filipko zneškodnil střelecký pokus Pázlera.

První gól v zápase padl těsně před odchodem hráčů do šaten. Domácí Hanousek z hranice šestnáctky nedůrazně vystřelil pravačkou, jeho střela se sice dotkla Filipkových rukavic, ale míč skončil za jeho zády v brance. Pro Hanouska to byla šestá ligová trefa v tomto ročníku a díky němu vedla Dukla 1:0.

Po změně stran hosté začali být aktivnější, dychtili po vyrovnávací brance. V 55. minutě sice Pavelka ze Slovácka přestřelil bránu, o dvě minuty později s problémy vyrazil Hlúpikovu skákavou ránu na roh brankář Dukly Rada.

V 62. minutě opět udeřil domácí celek. Pázler utekl hostujícímu obránci a poté nekompromisní střelou překonal Filipka. Dukla se tak dostala do dvoubrankového vedení.

I přes dvougólovou ztrátu se Slovácko tlačilo nadále do útoku, do slušné šance se opět dostal Pavelka. Ten však v dobré pozici mířil těsně nad. Ani Doškova hlavička po standardní situaci v závěru utkání nepřinesla snižující branku na 1:2. Dukla tedy mohla slavit své druhé domácí vítězství na jaře.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha19141435:1643
2.Slovan Liberec19124343:2140
3.Viktoria Plzeň19114446:2737
4.FK Mladá Boleslav19114434:2137
5.FK Jablonec1995543:2232
6.1. FK Příbram1992828:3029
7.FK Teplice1984722:2328
8.Dukla Praha1976626:2127
9.1. FC Slovácko19721016:2223
10.FC Hradec Králové1965815:2323
11.Slavia Praha1957717:2322
12.Bohemians 190519541014:3319
13.České Budějovice1946921:3418
14.Sigma Olomouc1958618:2114
15.Baník Ostrava19351116:3114
16.Viktoria Žižkov19211612:387
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1245)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele