Gambrinus liga - preview 19. kola

02.03.2012, 09:18, aktualizováno 05.03.2012, 08:51
Previews
Pondělní dohrávku 19. kola Gambrinus ligy obstarají Bohemians 1905 a Baník Ostrava. Pro oba týmy je to docela klíčový zápas. Domácí potřebují ukončit své trápení a vzdálit se sestupovým pozicím, kdežto Slezané potřebují zvýšit své šance na záchranu.
Bohemians 1905 - Baník Ostrava  (pondělí 18:00)
Pondělní dohrávku 19. kola Gambrinus ligy obstarají týmy Bohemians 1905 a Ostravy. Pro oba týmy je to docela klíčový zápas. Domácí potřebují ukončit své trápení a vzdálit se sestupovým pozicím, kdežto Slezané potřebují zvýšit své šance na záchranu.

Devět zápasů, takovou dobu čekají na vítězství fotbalisté z pražských Vršovic. A v uplynulém kole si připsali již šestou porážku v řadě. V tabulce se tak propadli až na třinácté místo a jejich náskok na sestupové pásmo se zmenšil na sedm bodů. Pokud se Klokani nechtějí plně namočit do záchranářských bojů, potřebují vyhrát. "Všichni hráči si uvědomují, do jaké situace se můžeme dostat. Pondělní zápas nám jasně velí bodovat a uděláme pro to všechno. Chtěl bych pozvat i diváky. V hrozném budějovickém počasí jsme od nich měli výbornou podporu, kterou bychom moc potřebovali i v pondělí," přeje si trenér domácích Pavel Medynský.

I Baníkem se táhne nelichotivá série pěti zápasů bez výhry. V předchozím kole Ostrava doma však odehrála vyrovnanou partii s favorizovaným Jabloncem, vybojovala si remízu 2:2. "Přestože jsme v úvodních dvou kolech nevyhráli, na základě předvedené hry můžeme mít určitý důvod k optimismu. Mužstvo si věří a je to na výkonech vidět. Bohemka teď není určitě v nejlepším psychickém rozpoložení, protože se jí taky nedaří vyhrát, a toho bychom mohli využít," říká trenér Baníku Pavel Malura, jehož tým by se rád vyhrabal ze sestupové předposlední pozice. Na nesestupovou Olomouc ztrácí tři body.

Domácí výběr bude postrádat zraněného Nikla a vykartovaného Žižku. Do Prahy přijede Malurův celek bez distancovaného Vomáčky a trojice zraněných Poliačka, Ferenčíka a Šmejkala. Otazníky visí nad startem ostravského Vašendy.
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Moravec, Lukáš, Cseh, Jindřišek - Budinský, Borek, Abraham, Bartek - Hartig, Vyhnal (Nešpor).
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Zawada, Frydrych, Adámik, Cverna - Droppa, Marek - Vrťo, Svěrkoš, Fantiš - Magera.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.65 - 3.00 - 2.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Jablonec - České Budějovice  (neděle 15:00)
Jablonec v neděli čeká domácí utkání s Českými Budějovicemi. Severočeši dali v posledních dvou zápasech s Dynamem pět branek, přičemž se Lafata dvakrát radoval z hattricku.

Jablonečtí v prvních dvou jarních duelech celkem uhráli čtyři body a v tabulce jim tedy patří páté místo. Pokud nechtějí ztratit kontakt s pohárovými příčkami, musí doma splnit roli favorita a porazit Budějovice. "Viděli jsme poslední dva zápasy Budějovic, ve kterých získaly čtyři body. Není to typicky obranářské mužstvo, mají řadu hráčů, kteří chtějí a umějí hrát fotbal. Z naší strany se dá očekávat útočná hra. V domácím prostředí chceme hrát aktivně, s cílem dostávat se do zakončení, dávat góly. Každý jiný výsledek než vítězství by pro nás byl ztrátou, která by mohla být fatální," řekl kouč Jablonce František Komňacký. Ten bude postrádat zraněnou dvojici Kocourka s Vukovičem a vykartovaného Kopice.

Stejný počet bodů na jaře získaly i České Budějovice, které místo pohárů hrají o záchranu. Aktuálně figurují na třinácté příčce se šestibodovým náskokem od sestupového pásma. Venku se jim dlouhodobě nedaří, naposledy vyhráli na hřišti soupeře v květnu 2010. "Jablonec chce hrát v tabulce pořád nahoře a stále má tu šanci. My v zápase nebudeme určitě favoritem a navíc pro nás bude důležitější zápas v Ostravě následující týden. Tím ale nechci říci, že je pro nás zápas v Jablonci nedůležitý. Musíme se snažit bodovat v každém utkání. Kol do konce sezony už tolik nezbývá a stále budou zápasy ubývat," prohlásil trenér hostí František Cipro, jenž bude postrádat distancovaného Klesu a čtveřici marodů Ondráška, Brezinského, Stráského a Bakalu.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Zábojník, Pavlík, Novák - Vošahlík, Jarolím, Loučka, Piták, Kovařík - Lafata.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Krajčík, Lengyel, Řepka, Machovec - Hudson, Otepka, Rýdel, Javorek, Sandro - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.38 - 4.40 - 7.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - Slavia Praha  (neděle 17:00)
Do Mladé Boleslavi v neděli zavítají fotbalisté pražské Slavie. Zatímco domácí hrají o poháry, to hosté se pohybují v klidném středu tabulky.

Mladoboleslavští, kteří okupují čtvrté místo, zahájili ligové jaro velice dobře. Dva zápasy a dvě výhry. Stoprocentní bodovou úspěšnost budou chtít potvrdit doma proti Slavii a být tak nadále nadosah pohárovým příčkám. Na třetí Plzeň, která v sobotu vyhrála na Spartě, ztrácí tři body. "Slavia bude velmi těžký protivník, který má dobře organizovanou defenzivu. Chceme vyhrát a tak si s její kompaktností musíme poradit," uvedl trenér domácích Miroslav Koubek, jenž se bude muset obejít bez služeb obou rekonvalescentů Fabiána a Opiely. Hrát také nebudou oba zranění Synek a Johana.

Pět kol čeká na výhru jedenáctá Slavia, která z posledních 14 duelů venku vyhrála pouze jednou. A do jarní části sezony vstoupila oběma bezbrankovými remízami. "Doufám, že se konečně probudíme střelecky, poněvadž to je momentálně náš největší problém. Pozitivní je, že si šance připravit umíme, ale musíme je také začít už konečně proměňovat. Pokud v tomto směru uspějeme, tak jsem přesvědčen, že z Boleslavi určitě neodjedeme s prázdnou," říká slávistický trenér František Straka. Ten nebude moci počítat se třemi rekonvalescenty Frejlachem, Pospěchem, Šimečkem a zraněným Korešem.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Dimitrovski, Rolko, Šírl - Ščuk, Kúdela - Zahustel, Kulič, Fillo - Chramosta.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Čontofalský - Nitrianský, Latka, Cicman, Čonka - Blažek, Jarolím, Petrák, Trubila - Hurka - Škoda.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.67 - 3.50 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - Viktoria Žižkov  (neděle 17:00)
Olomouc v neděli hostí Žižkov. Pro oba týmy je to klíčový zápas. Oba totiž hrají o záchranu. Ve výhodnější pozici se aktuálně nacházejí domácí fotbalisté, kteří se ocitají na hraně sestupového pásma. To hosté se krčí na samotném dně tabulky a na svého sobotního soka a záchranářské pozice ztrácí čtyři body.

Fotbalová Sigma začala ligové jaro nejprve bezbrankovou remízou s Českými Budějovicemi a poté zvítězila na hřišti Slovácka 1:0. Doma se však Uličného svěřencům dlouhodobě nedaří, naposledy slavili výhru na Andrově stadionu v září loňského roku. To se pokusí změnit v neděli, kdy hraje proti poslednímu týmu tabulky. "Tři body jsou pro nás povinností, nebereme nic jiného než vítězství a musíme pro to udělat maximum. Žižkov hraje kombinační fotbal s presinkem, má tam rychlé kluky, kteří chtějí hrát. Viděli jsme je na Dukle, kde rychle prohrávali, ale výkon byl vynikající. Nevím, jakým stylem budou hrát u nás. My chceme hrát kombinační fotbal, vytvořit prvky presinku, abychom při jejich kombinaci získávali míče a akce rychle dohrávali. Doufám, že se probudí i naši útočníci, že se budou dostávat do šancí a dávat góly," přeje si trenér Olomouce Petr Uličný.

Žižkov ještě na jaře nebodoval, nejprve nestačil na pražskou Duklu a poté doma podlehl Mladé Boleslavi. Nyní jede do Olomouce, kde nevstřelila branku od roku 2001. A v letošní ligové sezoně všechny zápasy venku prohrál. "Pro nás to bude jeden z klíčových zápasů. Neradi bychom dovolili Olomouci, aby nám utekla na rozdíl víc bodů. Určitě to neberu jako poslední šanci na záchranu. Pokud se nám podaří bodovat, mohlo by nás to nakopnout do dalších bojů," míní trenér hostí Roman Nádvorník.

Domácí budou postrádat vykartovaného Rossiho a oba zraněné Petra s Hořavou, nejistý je start tří hráčů Klesnila, Ordoše a Jirouše. Za hosty nenastoupí dvojice marodů Kalod a Čermák.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Hála, Kučera, Škerle, Vepřek - Ordoš, Heinz, Nepožitek - Schulmeister, Jirouš, Podaný.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Bartl, Bodeček, Kropík, Šťastný - Sivrič, Valenta, Sloboda, Hílek, Milosavljev - Bálek.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.31 - 4.60 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FC Hradec Králové  (sobota 15:00)
Fotbalisté Příbrami na jaře ještě nevyhráli a tuto skutečnost budou chtít napravit v domácím střetnutí s Hradcem. Votroci v minulém kola zdolali lídra ligy a plni sebevědomí chtějí bodovat i u Litavky.

Středočeský celek má za sebou stejně jako Hradec dvě ligová utkání, ve kterých ale na rozdíl od Votroků nezvítězil. Svěřenci trenéra Vavrušky remizovali se Slavií 0:0 a v Liberci prohráli 0:2. Pro ofenzivně laděnou Příbram je to trochu překvapující, především tedy fakt, že dvakrát po sobě neskórovala. V tomto kole bude jejím soupeřem Hradec Králové, v prvním zápase uspěla Příbram, avšak nyní se očekává zcela jiné utkání.

"Hradec asi nebude tolik bránit a rozdá si to s námi na rovinu. Bude podstatné vstřelit první branku, abychom se zklidnili a podrželi balon. Chceme hlavně potvrdit, že umíme dávat góly. A také si musíme pohlídat jejich rychlé kraje," nechal se slyšet příbramský stoper Pavel Ricka.

Hradec tedy má Příbrami co vracet, navíc jak se zdá, forma je spíše na jeho straně. "V podzimním utkání jsme doplatili na neproměňování gólových šancí, včetně té nejvyloženější, penalty. Soupeř naopak z minima vytěžil maximum a Tarczal to krásně trefil do šibenice," zavzpomínal trenér Votroků Václav Kotal.

V minulém kole si Hradec připsal velice nečekanou, ale o to cennější výhru 1:0 nad pražskou Spartou. Jedinou branku utkání vstřelil z pokutového kopu Pavel Dvořák. Hostům bude v Příbrami chybět Klapka, domácím zase Tarczal a T. Pilík.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Ricka, Krejčí, Divíšek - Mareš, Kraus, Papšyš, Pleško - Krbeček, Bernardo
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Plašil, Fukal, Pávek - Poděbradský, Janoušek, P. Dvořák, Zelený - Černý, Mrázek, Štěpán
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.30 - 2.95 - 3.25
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Sparta Praha - Viktoria Plzeň  (sobota 18:20)
Hlavním tahákem 19. kola Gambrinus ligy je bezesporu sobotní zápas mezí vedoucí Spartou a třetí Plzní. Tento souboj může hodně napovědět, zda máme s Vrbovou partou nadále počítat v boji o mistrovský titul.

Sparťané zatím vévodí prvoligové tabulce s tříbodovým náskokem před druhým Libercem, před svým sobotním protivníkem drží devítibodový odstup. Letenští nezačali jarní cestu za titulem nijak oslnivým způsobem. Na úvod doma vydřeli vítězství 1:0 se Slováckem a poté podlehli Hradci na jeho hřišti 0:1. Tým vedený trenérem Martinem Haškem má tedy co napravovat. "V prvních jarních zápasech jsme nepodali výkon, jaký bychom si představovali a jakého jsme schopní. Věřím, že přichází čas, kdy rozvineme naše schopnosti, i když víme, že čelíme silnému soupeři. Prioritou je, abychom se soustředili na vlastní hru," prohlásil kouč Sparty Hašek, jenž bude moci počítat s návratem kapitána Matějovského a obránce Pamiče do sestavy.

Plzeňské fotbalisty čeká zápas pravdy. Pokud se nechtějí vzdát obhajoby mistrovského titulu, musí na pražské Letné bodovat, jinak jejich šance na ligový primát rapidně klesnou. "Ten zápas rozhodne o tom, jestli ještě budeme moci pomýšlet na titul, nebo ne. Pokud vyhrajeme, tak šance bude dost velká, abychom do toho ještě zasáhli. Bude to určitě svátek fotbalu. Myslím, že přijde hodně lidí a bude to mít tu správnou atmosféru. Ani jedno z mužstev určitě nebude příliš otevírat hru. My nesmíme dát ve vápně prostor Kweukemu, který rozhodl podzimní zápas," prohlásil trenér Plzně Pavel Vrba, o jehož služby se zajímá slovenská fotbalová reprezentace.

Domácí budou postrádat rekonvalescenta Kadlece, zraněného Krejčího, vykartované Kadeřábka a Vidličku a otazníky visí nad starty Keriče a Přikryla. Za hosty nebude hrát pouze Procházka kvůli zranění.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Jánoš (Kušnír), Zápotočný, Jarošík, Pamič - Sionko, Holek, Matějovský, Juhar - Kweuke, Kerič.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Darida, Horváth - Petržela, Kolář, Pilař - Bakoš.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.94 - 3.40 - 3.70
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Dukla Praha - 1. FC Slovácko  (pátek 18:00)
Na Julisce bude k vidění utkání dvou týmů z poklidného středu tabulky. Osmá Dukla přivítá deváté Slovácko.

Dukla si nováčkovskou sezónu užívá a pod trenérem Kozlem ukazuje, že na nejvyšší soutěž rozhodně má. Z posledních pěti zápasů Dukla prohrála jediný, nicméně vyhrála také jen jednou. Na jaře se prezentuje vynikajícími výkony, porazila Viktorii Žižkov a přivezla cennou remízu z Plzně. Proti Slovácku by tak domácí rádi prodloužili bodovou sérii.

"Už v prvním jarním kole na Spartě bylo vidět, že Slovácko má kvalitu a dobře organizovanou hru a moc gólů nedostává. Ale naše mužstvo si po dobrých výsledcích věří, Slovácku budeme chtít podzimní porážku oplatit," připomněl Kozel srpnovou prohru 0:1.

Slovácko zvládlo v poklidu podzim, ale do jarní části ligy dobře nevkročilo. Dvakrát prohrálo 0:1 a na první jarní vstřelený gól tak stále čeká. Vůbec ofenziva borce z Uherského Hradiště hodně trápí. Více než jeden gól dalo Slovácko naposledy v sedmém kole! Na Julisce by se tedy Soukupovi hoši rádi konečně chytli.

"O svých kvalitách Dukla přesvědčila remízou v Plzni. Naším cílem je napravit výpadek z posledního utkání s Olomoucí. Podali jsme bojácný a ustrašený výkon, nevyužili jsme ani početní převahu v závěru zápasu, naopak jsme po hrubé chybě inkasovali. Měli jsme v tomto nevydařeném zápase i dobré pasáže, na které se pokusíme navázat v duelu s Duklou tak, abychom bodovali," prohlásil Soukup.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Malý, Lietava, Pázler
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Mezlík, Kordula, Košút, Kubáň - Volešák, Daníček, Pavelka, Valenta - Čtvrtníček, Došek
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.88 - 3.20 - 4.25
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FK Teplice - Slovan Liberec  (pátek 20:15)
Severočeská bitva se odehraje na teplických Stínadlech, kam zavítá aktuálně druhé mužstvo tabulky, Slovan Liberec.

Domácí mívají tradičně velké ambice, ale letos se stále nedaří proniknout do horních pater tabulky. Můžou za to především výkony z domácího hřiště, kde žlutomodří vyhráli pouze třikrát. Tepličtí získali venku o pět bodů více než doma. Na jaře se Radovi svěřenci z vítězství zatím neradovali, nejprve padli doma v krásném souboji Plzni, naposledy pak remizovali v naopak nudném zápase se Slavií v Edenu. K dispozici pro utkání s Libercem nebude obránce Lukáš, který bude sedět kvůli čtyřem žlutým kartám.

"Přál bych si, aby byl zápas podobný tomu, jaký jsme odehráli s Plzní, ale samozřejmě s lepším koncem pro nás. Soupeř má dobrou formu, bojuje o titul a na rozdíl od nás zvládl úvodní dvě kola. My už se musíme odrazit k lepším výsledkům," nechal se slyšet Petr Rada.

Liberec letos patří k tomu nejlepšímu, co nejvyšší soutěž nabízí. Na vedoucí Spartu ztrácí pouhé tři body a spolu s Plzní disponuje nejlepším útokem. Venku Slovan ještě neprohrál, v devíti utkáních dokázal sedmkrát zvítězit! Na Stínadlech se jim ale tradičně nedaří, vyhráli zde pouze dva z patnácti zápasů, naposledy před téměř sedmi lety, prohrál zde pětkrát za sebou a šestkrát po sobě zde neskóroval. Tuto bilanci jedou svěřenci kouče Jaroslava Šilhavého rozhodně napravit.

"Po dvou domácích zápasech, které jsme vyhráli, nás čeká první těžká zkouška. Aniž bych chtěl Hradec a Příbram jakkoliv podceňovat, Teplice jsou podle mě o kousek výš. Doma s Plzní sehrály výborný zápas, který ke vší smůle prohrály. S námi budou chtít porážku určitě napravit," řekl Šilhavý.

Na podzim zvítězili žlutomodří v Liberci 2:0 a pro Slovan to byla jedna z pouhých dvou porážek za celý soutěžní ročník.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Smejkal, Rosa, Matula - Dolejš, Ljevakovič, Vachoušek, Čajič, Vůch - Mahmutovič
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Karišik, Fleišman - Šural, Štajner Vácha, Janů, Breznaník - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 3.60 - 3.20 - 2.05
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha18141334:1343
2.Slovan Liberec18124243:2040
3.Viktoria Plzeň18104443:2634
4.FK Mladá Boleslav18104431:1934
5.FK Jablonec1894542:2131
6.1. FK Příbram1891828:3028
7.FK Teplice1874721:2325
8.Dukla Praha1866624:2124
9.1. FC Slovácko1872916:2023
10.Slavia Praha1857615:2022
11.FC Hradec Králové1864815:2322
12.Bohemians 19051854914:3219
13.České Budějovice1845920:3317
14.Sigma Olomouc1848616:2011
15.Baník Ostrava18251115:3111
16.Viktoria Žižkov18211511:367
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (540)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele