Gambrinus liga - souhrn 18. kola

24.02.2012, 22:12, aktualizováno 27.02.2012, 19:54
Komentáře a souhrny
V pondělní dohrávce branka nepadla a Slavia s Teplicemi si připisují po bodu. Sparta v páteční předehrávce prohrála v Hradci Králové a dala šanci týmům na dalších místech ke snížení manka na pražský klub. Toho využil Liberec, který porazil Příbram. Jenom částečně uspěly Jablonec, ten v závěru vydřel bod v Ostravě a také Plzeň.

Slavia Praha - FK Teplice 0:0

27.02.2012 18:00

Góly: -

V Edenu se v souboji dvou týmů, které už konečně chtěly po delší době získat všechny body, neradoval z vítězství nikdo. Slavia remizovala s Teplicemi bez branek.

Hned po úvodním hvizdu si slibnou příležitost vypracovali domácí a Blažek mohl zasadit hostům rychlou ránu na uvítanou. Hlavou však nedokázal usměrnit míč za špatně vyběhnutého Grigara přesně do sítě. Do podobné šance se dostal po chvíli i Škoda, ovšem svůj gólový půst v nejvyšší soutěži nepřerušil.

To bylo na delší dobu poslední ohrožení brány Teplic. Hosté se totiž přestali pasivně bránit a sami přešli do útoku. V rozmezí pár minut se dostali do zajímavých příležitostí, z nichž nejvíce čněla nebezpečná střela Mahmutoviče. Poté umlčeli své útočné zbraně i tepličtí a až do přestávky se fanoušci v Edenu nudili. Hru plnou soubojů ve středu hřiště a nepřesných kombinací nerozčeřila žádná zajímavá akce.

Do druhé půle vletěla po hlavě opět domácí Slavia. Po nevyužité šanci Trubily si dokonce mohli zakřičet gól, ale kvůli předchozímu faulu nemohl být Škodovi uznán. Podle stejného scénáře, jako byl odehrán první poločas, se i v tom druhém dostala po hlušších momentech k zajímavým příležitostem Radova sestava. Branku však nepřinesly ani šance Vondráška, ani Dolejše.

S přibývajícím časem sice byla na hráčích obou týmů vidět větší snaha o vrhnutí sil do útoku a zvrácení skóre na svoji stranu. Nepřesnost však byla pro obě mužstva snad větším soupeřem, než samotný protivník. Před koncem utkání se mohl stát jeho hrdinou Škoda, v dobré příležitosti ale trefil Grigara.

Pondělní dohrávka tak skončila mnohými skeptiky očekávanou bezbrankovou remízou a oba týmy prodloužily své čekání na vítězství. Slavia na jaro ještě nedala gól.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Dukla Praha 1:1

26.02.2012 17:00

Góly: 30. Pavel Horváth (pen.) - 52. Petr Malý

Fotbalisté Plzně v utkání 18. kola první ligy remizovali doma s Duklou Praha 1:1. Obhájce titulu tak naplno nevyužil pátečního zaváhání vedoucí Sparty, na kterou ze třetího místa ztrácí devět bodů a v příštím kole se představí na její půdě. Navíc se Plzeň nechala bodově dostihnout čtvrtou Mladou Boleslaví.

O úvodní gól zápasu se po půlhodině hry postaral plzeňský kapitán Pavel Horváth proměněným pokutovým kopem, za hosty srovnával Petr Malý, kterému však usnadnil pozici chybující domácí brankář Marek Čech. Dukla získala bod i přesto, že dohrávala od 62. minuty bez vyloučeného Jakuba Sklenáře.

Plzeň nastoupila v základní sestavě bez dvou reprezentantů Koláře a Rajtorala, kteří léčili šrámy po čtvrteční odvetě 2. kola Evropské ligy se Schalke, a do hry naskočili až v průběhu zápasu. Dukle zase chyběl potrestaný útočník Lietava, nejlepší střelec týmu, místo kterého nastoupil v základní sestavě Sklenář, který měl dosud v první lize odehranou jedinou minutu. Na premiéru v základu ale nebude vzpomínat v dobrém.

Domácí začali aktivně a vytvořili si převahu, ovšem bez přesnějšího zakončení. V 15. minutě se plzeňští fandové marně domáhali penalty za kontakt Vorla s Bakošem. Rušno bylo ve 26. minutě. Nejprve zahrozila Dukla, ovšem průnik Hanouska, který v létě zamíří právě do Plzně, byl bez zakončení. Z protiútoku se pak z úhlu řítil na brankáře Radu Bakoš, ale gólman Dukly ho vychytal.

Pak se už skóre měnilo. Při centru z přímého kopu do vápna Dukly stáhl smolař utkání Sklenář naskakujícího Daridu a rozhodčí nařídil penaltu. S ní si Horváth poradil.

Jenže pak Dukla vysunula presink a plzeňské zatlačila. Trest pro Viktorii přišel po změně stran. Malý se 20 metrů od branky uvolnil a svou skákavou střelou překvapil brankáře Čecha, který lehký míč nezachytil.

Po srovnání se nejproduktivnější tým ligy probudil a vytvořil si drtivou převahu, kterou ještě umocnilo vyloučení Sklenáře. Ten za stažení soupeře dostal druhou žlutou kartu. Jenže Bakoš, Ďuriš ani Darida se svými pokusy neuspěli, neujaly se ani Čišovského nůžky.V závěru měl další velkou šanci Bakoš, ale z úhlu přestřelil, a Rajtoralovu nebezpečnou střelu zastavil nechtěně spoluhráč Čišovský. A Rada vychytal také v jasné šanci Ševinského. Plzeň tak ztratila body po předchozích čtyřech výhrách.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Bohemians 1905 3:1

26.02.2012 15:00

Góly: 3. Michal Klesa, 24. Zdeněk Ondrášek, 78. Michal Klesa - 88. Pavel Vyhnal

Fotbalisté Českých Budějovic vyhráli čtvrté prvoligové domácí utkání v řadě, když dnes porazili 3:1 Bohemians 1905. Jihočeši, za něž poprvé před domácím publikem nastoupil stoper Tomáš Řepka, tak získali důležité body v boji o záchranu.

Největší posila českobudějovického týmu přilákala vyšší návštěvu než obvykle, ale řada fanoušků patrně zůstala doma kvůli chladnému počasí. To začalo naplno řádit ve 3. minutě, kdy se spustila silná sněhová přeháňka. Ta jako by svědčila domácímu týmu. Právě se změnou počasí Jihočeši poprvé udeřili. Rýdel posunul míč na rozběhnutého Klesu, ten se prohnal kolem tápajícího Jindřiška a překonal Sňozíka.

Sudí musel ve 12. minutě zápas na moment přerušit, aby pořadatelé očistili už v té době neviditelné čáry. Navíc se začalo hrát s oranžovým míčem, bílý se na zasněžené ploše téměř ztrácel.

Bohemians v první části nepůsobili výrazně horším dojmem, ale nedokázali proměňovat šance. Třeba ve 23. minutě stačil před váhajícím Nešporem na poslední chvíli zasáhnout Krajčík.

O pár desítek vteřin později navíc domácí přidali druhý úder. Na levé straně se výborně uvolnil Sandro, poslal po zemi střílený centr, na který si na první tyč naběhl Ondrášek a vstřelil svůj osmý gól v sezoně.

Hosté mohli snížit ve 26. minutě, ale Hartigovu hlavičku Daněk vyrazil. V posledních vteřinách první půle domácí zadák Machovec stáhl v pokutovém území Borka. Sudí nařídil penaltu, ale Nešpor ji poslal po zemi vedle tyče.

O svém vítězství domácí definitivně rozhodnuli ve druhém poločase. V 77. minutě z levé strany odcentroval Sandro a Klesa hlavou překonal Sňozíka podruhé v utkání. Vyhnal sice v 88. minutě snížil, ale Bohemians i tak prohráli šestý zápas v řadě.

Více informací k zápasu

Viktoria Žižkov - FK Mladá Boleslav 1:2

26.02.2012 10:15

Góly: 1. Matej Sivrič - 45. Jasmin Ščuk, 70. Ondřej Kúdela

Po Spartě a Jablonci se zdála být reálná i bodová ztráta Boleslavi. Ta se dostala do potíží hned po první akci sympaticky hrající Viktorie, která však vedení do přestávky neudržela a v druhé půli doplatila na individuální chybu. Osmá porážka v řadě tak drží Žižkov na poslední příčce, šťastnější Boleslav naopak tvrdě doráží na pohárové příčky.

Kdo se byť jen o půlminuty déle přemlouval z postele, aby mohl sledovat první nedělní utkání, mohl si díky žižkovskému náletu hned v dopoledních hodinách zaklít sám nad sebou. Na levou stranu totiž dostal míč Bálek, kterého pozorně z bezpečné vzdálenosti sledoval Dimitrovski, a potáhl ho až do vápna, kde centroval na zadní tyč. Na rozdíl od svého spoluhráče si Šírl Sivriče nevšímal vůbec a žižkovský záložník tak v pádu mohl se špetkou štěstí překonat Millera.

Vyrovnáno mohlo být v desáté minutě, kdy se na vápně odrazil balón k Chramostovi. Ten se zničehonic ocitl tváří v tvář Ticháčkovi, který se střelou bez razance neměl výrazné potíže. Dokonale zaskočení hosté mohli v samém úvodu inkasovat ještě po dalekonosné střele Valenty, která jen těsně přelétla brankovou konstrukci.

Další naději na boleslavskou odpověď rozvinul Dimitrovski, který pasem do vápna dával na zřetel volnost Chramosty, který bez přípravy netrefil míč ideálně a důrazný Ticháček nedovolil žádné další útočné akce.

Deštivé počasí očividně rozhodilo boleslavské hosty, kteří zůstávali daleko za očekáváním, a jejich defenzivní hrubky těžko někdo stíhal počítat. Přestože ofenzíva zůstávala bezzubá, okna dokořán mohl po pasu Kropíka využít Sivrič, proti kterému stačil vyběhnout Miller a zkušeně ho čistým způsobem dostatečně zbrzdil.

O to výraznější ledovou sprchu tak pocítili Pražané pouhých čtyřicet vteřin před hvizdem uzavírajícím první dějství. Šírl si rovnal míč pro centr, všiml si však nabíhajícího Ščuka, který nabídkou nepohrdl a zpoza vápna se prosadil pokusem k bližší tyči.

Trenér Koubek byl podle zlepšení obranné fáze slyšet alespoň po půlce Prahy, nadále ovšem přetrvával solidní výkon posledního celku ligy. Na zajímavé akce se tak čekalo více jak dvacet minut od změny stran.

Nejprve Kulič vysunul za obranu Chramostu, toho ovšem stíhal Sloboda a tísněný talent nedokázal Ticháčka překonat. Jen pár momentů poté se ovšem hostům rozehrávka nevyvedla, Žižkov rychle otočil a Sivrič dostal parádní přihrávku mezi dva obránce na hranici vápna. Balón si uklidnil a chytře se snažil přehodit brankáře, nicméně nemířil úplně přesně.

V 71. minutě pak strhl veškerou pozornost na sebe obránce Bartl, který měl bez problémů odkopnout centr Mareše. Jenže míč odskočil jen pár metrů přímo ke Kúdelovi, který napoprvé nepropálil obětavého hříšníka, napodruhé už však ranou z bezprostřední blízkosti nedal nikomu šanci zabránit obratu.

Viktorka se i nadále snažila, ostatně jako celý zápas, aby přidala alespoň jeden další zásah. Pouhá snaha ovšem nestačila na kvalitativní rozdíly a Boleslav dokázala šťastně nabyté vedení udržet.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - 1. FK Příbram 2:0

25.02.2012 18:50

Góly: 14. Jiří Štajner, 18. Jiří Štajner (pen.)

Liberec doma využil zaváhání Sparty a po výhře 2:0 nad Příbramí už ztrácí na první místo pouze tři body. Hlavní postavou dnešního zápasu se stal Jiří Štajner, autor obou branek. Příbramští prohráli po šesti ligových kolech, dnes navíc přišli o vyloučeného T. Pilíka.

Hned na úvod je nutné říci, že zápas měl tempo od začátku do konce. S prvním ohrožením soupeřovy branky přispěchali hosté, už v 1. minutě hledal Bernardo T. Pilíka, tomu však míč odebral brankář Bičík. Následně se začal Liberec tlačit do šestnáctky a v 15. minutě za to byl odměněn vedoucí brankou. Štajner si vyměnil míč se Šuralem a před brankářem Hruškou zkušeně nezaváhal - 1:0 pro Liberec. Příbramští se sotva stačili vzpamatovat z první branky a už prohrávali 0:2. Hned za minutu od Štajnerovy branky fauloval brankář Hruška Rabušice a hlavní sudí odpískal pokutový kop. Míče se samozřejmě nemohl ujmout nikdo jiný než Štajner, liberecký útočník nezaváhal ani nyní a Liberec vedl 2:0.

Slovan byl i nadále lepší, ale Příbrami se málem podařilo do šaten snížit. Fleišman zahrál nešikovně malou domů a ta Bičíkovi nadělala ohromné problémy, liberecký brankář nakonec sám celou situaci vyřešil a dotírajícímu Krbečkovi nedal šanci na skórování. Liberec výsledek 2:0 v prvním poločase udržel.

Domácí byli lepším týmem i po změně stran, nezastavitelný Jiří Štajner si dělal s obranou středočechů co chtěl a po jeho další akci pálil Breznaník, avšak jen do připraveného Hrušky. Svěřenci trenéra Vavrušky se dostávali do zakončení ztěžka, Liberec jim příliš prostoru nedával a od 68. minuty navíc hrál přesilovku. T. Pilík si totiž přidržel Štajnera a byl odměněn žlutou kartou, jelikož byla v pořadí druhá, musel předčasně do sprch.

Oslabený soupeř se už nezmohl na zhola nic. Liberec do konce zápasu v poklidu kontroloval a vítězství 2:0 si nenechal vzít.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sigma Olomouc 0:1

25.02.2012 17:00

Góly: 90. Zdeněk Klesnil

Pět tisíc diváků v Uherském Hradišti sice nepolevovalo v povzbuzování po celý zápas, který ovšem sotva dosahoval kvalit divizní soutěže. Nastavené minuty však dnes mluvily proti Baníku, který v nich přišel o vítězství nad Jabloncem a Sigma se takovou trefou dotáhla právě na čtrnáctý Baník.

O nepříjemné déjà vu se mohl postarat Ordoš, který svou mířenou, jedovatou střelou z vápna donutil k dobrému zákroku Filipka už v první minutě. Na dlouhou dobu to ovšem byla také jediná nebezpečná střela mířící mezi tři tyče. Schulmeister s Hálou na jedné a Pavelka na druhé straně při svých příležitostech přesně nemířili.

Diváci si rozhodně na své nepřišli. Ordoš byl do poločasu ještě dvakrát blízko k otevření skóre, v obou případech mu ale chyběly centimetry k zásahu míče. Pavelka s Volešákem zase týrali fanoušky svou neschopností přetavit rychlý brejk alespoň ve střelu ohrožující soupeře.

Druhé dějství pak místo zlepšeného fotbalu přineslo především zvýšené emoce a nezáživný fotbal se tak akorát více rozkouskoval. První moment po změně stran stojící za zmínku se tak odehrál až sedmnáct minut před koncem, kdy po faulu na Valentu viděl svou druhou žlutou kartu v zápase Daniel Rossi.

Domácí se nakonec dočkali v nastavení. Ke své smůle však Došek uklidil balón do vlastní sítě, když Schulmeister překvapil zeď i Filipka přízemní střelou z přímého kopu. Míč se po teči Klesnila odrazil od tyče a běžel po brankové čáře, kde ho nešťastně trefil domácí hráč.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Baumit Jablonec 2:2

25.02.2012 16:00

Góly: 10. Antonín Fantiš, 21. Tomáš Vrťo - 28. Pavel Eliáš, 90. Karel Piták

Jablonečtí po celý zápas nedokázali najít recept na takticky dobře zvládnutou hru Baníku, přesto neodjíždějí s prázdnou. Ostravští ukázali, že dokáží přehrát i tým bojující o poháry, nešťastná poslední minuta jim ale jinak zasloužené body ukradla.

Domácí na svého soupeře vlétli a od prvního momentu byli lepším týmem. Jablonec nedbal na Svěrkošovo varování z druhé minuty, kdy jeho hlavička skončila těsně vedle, a po deseti minutách hry tak překvapivě po zásluze prohrával. Vrťo výborně přenesl hru na levou stranu k Fantišovi, který před vápnem balón zasekl a pohotově vypálil k bližší tyči. Špit se pouze ohlížel.

Kdo čekal náhlý zvrat a jabloneckou agresivní ofenzívu, musel nevěřícně zírat, když po jediném jakž takž zajímavém centru z kopaček hostí, zvýšili svůj náskok ostravští hráči. Svěrkoš poslal od lajny milimetrový centr do vápna na Vrťa, který střelou po zemi prostřelil vyběhnuvšího Špita.

I nadále se zdála hra favorita nemastná neslaná, nicméně ve 28. minutě ukázal Eliáš dokonalý přehled o hře a z velké dálky překvapil všechny přihlížející přesným pokusem k bližší tyči, kde byl Pietrzkiewicz, čekající centr, pozdě.

Šest minut poté mohl být rozdíl opět dvoubrankový, kdy Fantiš táhl rychlý kontr, přihrál ke středu hřiště na Vrťa, který se prosmýkl mezi obránci díky parádní narážečce se Svěrkošem, aby nepřesvědčivým lobem z patnácti metrů nenadělal Špitovi skoro žádné problémy.

Ve 36. minutě se po rohovém kopu vrátil míč do vápna k Adámikovi, který nejprve pálil do Eliáše a dorážku z penalty zamířil pohotovou ranou vedle tyče. Baník tak nebyl daleko od ledové sprchy minutu před koncem první půle, kdy se do vápna prodral Kopic a jen těsně minul vzdálenější tyči.

Nudu v první půli se snažil v 61. minutě protrhnout Zábojník, jehož střelu z třiceti metrů dokázal Pietrzkiewicz vyboxovat na nevyužitý roh. Pět minut poté přinesl podstatně vyšší vzrušení do domácích řad Droppa, který po rohovém kopu Fantiše rozezněl svou hlavičkou břevno.

Jablonečtí dávali divákům lekci dokazující, že se kvantita nutně nemusí rovnat s kvalitou a jejich početné centry prakticky pomáhaly Baníku ke snadnějšímu bránění těsného náskoku. Naopak na druhé straně hrozil Vrťo. Nejprve pálil přes Nováka a pozorný Špit musel střelu z vápna krýt do rukavic. Devět minut před koncem se pak na něj řítil sám ostravský odchovanec, ten si ale v klíčové fázi ukopnul balón a z bezprostřední blízkosti už brankáře nepřekonal.

Když v samém závěru po hlavičce Třešňáka nedokázal v pádu usměrnit balón mezi tři tyče Lafata, zdálo se, že prvně od 3. října pojede Jablonec ze hřiště soupeře bez bodu. Jenže v třetí minutě nastavení přišel přímý kop Jarolíma posazený přímo na hlavu Pitáka, který v posledních vteřinách zápasu obrátil ostravskou náladu o 180 stupňů.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Sparta Praha 1:0

24.02.2012 20:15

Góly: 53. Pavel Dvořák (pen.)

Fotbalová Gambrinus liga se dramatizuje! Sparta hned ve druhém kole jarní části zaváhala, když prohrála na hřišti Hradce Králové 0:1 a Liberec tak může snížit své manko na tři body. Klíčová situace přišla v padesáté čtvrté minutě, kdy byl za faul v šestnáctce vyloučen Vidlička a následnou penaltu proměnil Pavel Dvořák.

Hosté šli do utkání bez vykartovaných Pamiče s kapitánem Matějovským a zraněného Krejčího, šanci v základní sestavě tak dostali Frýdek, Kadeřábek a Hušbauer. Úvod zápasu byl velmi opatrný, Sparta zahrozila jen střelami Kweukeho a Keriče, v prvním případě však hradecká obrana dokázala gólu zabránit včasným zákrokem, v tom druhém se zase mohla spolehnout na pozorného gólmana Koubka.

Jinak většina nebezpečných akcí ztroskotala na nepřesné finální přihrávce, mnohdy k ní dokonce ani nedošlo. Na druhé straně si hosté na problémy zadělali sami, když Poděbradského centr málem srazil za Švengerova záda Frýdek, naštěstí pro něj ale sparťanský brankář dokázal vytěsnit míč nad břevno. Poté to ještě zkoušel Hušbauer, Koubek ovšem neměl s jeho přízemní střelou problémy.

Po přestávce domácí přidali a převzali iniciativu, hned po dvou minutách se přitom dostali do obrovské příležitosti. Po Sionkově chybě šli dva hradečtí fotbalisté na jednoho soupeře, Štěpán předal balón Zelenému, ten si ho však nepřesně zpracoval a zakončoval na dlouhou nohu do Švengera. A pak už přišel jediný gól zápasu. Dvořák poslal nádherným pasem do úniku rychlíka Štěpána, kterého v pokutovém území fauloval Vidlička a verdikt sudího byl nekompromisní - penalta a červená karta.

Hradec tak s přehledem poslal do vedení Dvořák. Třináct minut před koncem měl ještě gól na noze Zelený, jenž se ocitl prakticky sám před brankou Sparty, jenže jí levačkou přestřelil. Domácí si závěr zápasu pohlídali, porazili tým z Letné 1:0 a posunuli se v tabulce na desáté místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha18141334:1343
2.Slovan Liberec18124243:2040
3.Viktoria Plzeň18104443:2634
4.FK Mladá Boleslav18104431:1934
5.FK Jablonec1894542:2131
6.1. FK Příbram1891828:3028
7.FK Teplice1874721:2325
8.Dukla Praha1866624:2124
9.1. FC Slovácko1872916:2023
10.Slavia Praha1857615:2022
11.FC Hradec Králové1864815:2322
12.Bohemians 19051854914:3219
13.České Budějovice1845920:3317
14.Sigma Olomouc1848616:2011
15.Baník Ostrava18251115:3111
16.Viktoria Žižkov18211511:367
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (582)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele