Gambrinus liga - preview 18. kola

24.02.2012, 08:55, aktualizováno 27.02.2012, 08:17
Previews
Z druhého jarního kola zbývá odehrát tradiční pondělní zápas, v němž změří síly pražská Slavie s Teplicemi. Sešívaní jsou v tuto chvíli až jedenáctí, v případě vítězství se ale mohou na svého dnešního soupeře bodově dotáhnout a proniknout do první poloviny tabulky...
Slavia Praha - FK Teplice  (pondělí 18:00)
19. kolo první fotbalové ligy se bude dohrávat v Praze, kde domácí Slavia přivítá Teplice. Zatímco sešívaní zahájili jaro bezgólovou remízou v Příbrami, to Severočeši domácí porážkou 3:4 od Plzně.

Slávisté momentálně figurují v tabulce na jedenáctém místě s desetibodovým náskokem na sestupové pásmo. Zlepšit své postavení budou chtít v pondělí, kdy se poprvé na jaře představí v domácím prostředí. "Teplice předvedly proti Plzni opravdu dobrý výkon, zejména jejich ofenzivní hráči, na které si budeme muset dát velký pozor. Byl to fotbal, který se musel fanouškům líbit. Kdyby i v našem pondělním zápase padlo tolik gólů a my jsme vyhráli, tak bych to samozřejmě bral. Věřím, že naši hráči se budou prezentovat podobným výkonem, jaký ukázali ve druhém poločase v Příbrami," řekl slávistický kouč František Straka, jehož tým by rád prolomil čtyřzápasové čekání na výhru.

Zatímco Slavii to nestřílí, to Tepličtí si nemůžou stěžovat na svou střeleckou produktivitu. Jenže má to jeden háček. Sice vstřelili v posledních dvou kolech pět branek, ale celkem jich inkasovali sedm. S tímto skóre neuhráli ani jeden bod. To se pokusí Severočeši změnit v Edenu, kde pouze jednou vyhráli před dvanácti lety. "Slavia je momentálně trošku v krizi, ta ale někdy přijde na každý klub. Slavia má pořád svůj zvuk, je to podobné, jako když hrajete se Spartou. Věřím, že navážeme na náš domácí výkon s Plzní. I když jsme vyšli bodově naprázdno, tak se za vstup do jara určitě stydět nemusíme. Tentokrát už ale chceme bodovat. Budeme chtít hrát směrem dopředu, být nebezpeční, aby to bylo divácky zajímavé utkání," prozradil trenér Teplic Petr Rada.

Slavia se bude muset obejít bez čtveřice marodů Frejlacha, Koreše, Pospěcha, Šimečka a vykartovaného Böhma. Nejistý je start domácího brankáře Čontofalského. Teplice budou postrádat pouze nemocného Zoubeleho.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Berkovec (Čontofalský) - Nitrianský, Latka, Cicman, Čonka - Blažek, Jarolím, Petrák, Trubila - Škoda, Hurka.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lukáš, Rosa, Matula - Dolejš, Ljevakovič, Vachoušek, Čajič, Vůch - Mahmutovič.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.35 - 3.00 - 3.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Žižkov - FK Mladá Boleslav  (neděle 10:15)
Týmy z opačných pólů tabulky se proti sobě postaví na Žižkově v tradiční nedělní dopoledne. Pod televizní vysílač přijede bojovat Mladá Boleslav.

Pokud se na Žižkově nestane zázrak, je letos Viktorka předurčena k návratu do druhé ligy. Na podzim se jevila jako jasně nejslabší tým soutěže. Zimní příprava a oslabování kádru, ani první jarní utkání neukázalo, že by se na tom mělo něco změnit. Červenobílí se z výhry radovali naposledy v 10. kole, od té doby odešli sedmkrát poraženi. Přesto, pokud Žižkov někde body získal, bylo to pouze před vlastními diváky.

"Čeká nás těžký soupeř, který patří do špičky první ligy. Je nebezpečný hlavně směrem dopředu a v rychlých protiútocích. Už máme dořešené přestupy a transfer karty, takže mohou nastoupit všichni hráči. Oproti poslednímu souboji s Duklou chceme zvládnout především úvod zápasu," uvedl kouč domácích Nádvorník.

Boleslav jede podle šablony posledních let a patří mezi kandidáty na příčky, které zajišťují evropské poháry. Na třetí Plzeň ztrácí pouhé dva body. Poslední dva venkovní duely na závěr podzimu se jí sice nepovedly, že však umí hrát i na hřištiích soupeřů ukázala Mladá Boleslav těsně před tím, když zesměšnila třígólovým rozdílem Spartu.

Bilance vzájemných utkání je vyrovnaná. Oba týmy se z výhry radovaly dvakrát, jedno střetnutí skončilo bezgólovou remízou.
Viktoria Žižkov - pravděpodobná sestava:
Ticháček - Bartl, Kiidron, Procházka, Tusjak - Lafrance - Kotyza, Valenta, Sloboda, Sivrič - Hílek
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Miller - Kalina, Dimitrovski, Rolko, Šírl - Ščuk, Kúdela - Zahustel, Kulič, Fillo - Chramosta
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 7.25 - 4.00 - 1.44
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
České Budějovice - Bohemians 1905  (neděle 15:00)
Boj týmů z druhé poloviny tabulky bude k vidění na jihu Čech. Domácí České Budějovice přivítají Bohemains 1905.

Hodně změn se v zimní přestávce událo v kabině Českých Budějovic. Napravit herní projev především v defenzivní části se trenér Cipro snaží pomocí osvědčených jmen s velkými zkušenostmi. V prvním jarním utkání se Dynamu obrana dařila. V Olomouci gól nedostala a ubojovala důležitý boj v záchranářském souboji. Nyní by České Budějovice rádi zabrali i dopředu, doma se jim to v letošní sezóně poměrně daří. Poslední tři duely vyhrála při dohromady 8 vstřelených gólech. Diváci se na Střeleckém ostrově tedy mají nač těšit. Domácím budou scházet Javorek, Bakala, Stráský a Brezinský. K dispozici již bude Novák a posila Hovorka.

"Doufáme, že přijde hodně diváků. Bude to první domácí duel Tomáše Řepky. Je obrovsky populární a mohl by přilákat hodně diváků. Spousta lidí bude na něho zvědavá," nechal se slyšet kapitán domácích Roman Lengyel.

Klokani se po povedeném startu sezóny propadají tabulkou dolů. Naposledy vyhráli 1. října v 9. kole a z posledních pěti duelů odešli poraženi. Po domácí porážce s Jabloncem si svěřenci kouče Medynského pojedou pro první body do Českých Budějovic. Do sestavy se můžou vrátit Nešpor a Jindřišek, kteří v Jablonci nemohli nastoupit kvůli karetnímu trestu. Naopak chybět budou Nikl, Nerad a Žižka.

"Do Olomouce si České Budějovice evidentně jely pro bod a s defenzivní činností mohou být spokojeni, doma jsou ale velmi nebezpeční. Podle posil je vidět, že jsou na tom finančně dobře, my zase chceme navázat na zlepšený výkon v druhém poločase proti Jablonci a v Budějovicích uspět," říká Medynský.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Daněk - Krajčík, Řepka, Lengyel, Machovec - Klesa, Rýdel, Otepka, Sandro - Ondrášek, Řezníček
Bohemians 1905 - pravděpodobná sestava:
Sňozík - Moravec, Cseh, Lukáš, Jindřišek - Bartek, Abraham, Borek, Budínský - Nešpor, Hartig
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.87 - 3.25 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Dukla Praha  (neděle 17:00)
Plzeň si po smolném vyřazení v Evropské lize od Schalke bude chtít spravit chuť v domácí soutěži. V neděli doma narazí na pražskou Duklu.

Plzeňští fotbalisté začali jarní ligovou část a stíhací jízdu za vedoucí Spartou přestřelkou v Teplicích, kde nakonec vyhráli 4:3. V tabulce okupují třetí příčku. Tu si budou chtít v sobotu udržet před svými pronásledovateli. Čtvrtá Mladá Boleslav ztrácí na Západočechy dva body a pátý Jablonec tři. "Po Evropské lize už zase musíme myslet na ligu. Musíme na zklamání z vyřazení rychle zapomenout, ale víme, že zápas s Duklou bude hodně složitý i proto, že po zápase na Schalke má dost hráčů zdravotní problémy a nevíme, s kým je možné počítat. Ale v lize máme ztrátu, nechceme zaváhat. Když zvládneme zápas s Duklou i další se Spartou, můžeme se nahoru dotáhnout a konec pro nás může být zajímavý," prohlásil trenér domácích Pavel Vrba.

Dukla taktéž odstartovala ligové jaro plným bodovým ziskem. Třemi góly doma rozstřílela Žižkov, vítěznou náladu si bude chtít přenést i do nedělního zápasu, kdy narazí na úřadujícího mistra. "Plzeň je jedním z nejtěžších soupeřů, disponuje zřejmě největší ofenzivní silou v soutěži. Kvalita je na straně soupeře a my můžeme pouze překvapit. To ale neznamená, že půjdeme do zápasu předem poražení. V zimě jsme s nimi sehráli velice povedené utkání, i když si uvědomujeme, že Plzeň nehrála v nejsilnější sestavě a jednalo se o přípravu. Na hřiště půjdeme s tím, že můžeme jen získat a nebudeme ustrašení," řekl trenér pražské Dukly Luboš Kozel, jehož tým v tabulce figuruje na osmém místě.

Plzeň bude postrádat zraněného Procházku a otazníky visí nad startem Koláře a Rajtorala. Dukla nebude moci počítat s vykartovaným Lietavou a zraněným Šimlem.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Čech - Rajtoral, Čišovský, Ševinský, Limberský - Darida, Horváth - Petržela, Kolář, Pilař - Ďuriš.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Hašek, Vorel, Švejdík, Vrzal - Podrazký, Gedeon, Hanousek - Malý, Pázler, Svatonský.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.40 - 4.33 - 7.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Baník Ostrava - FK Jablonec  (sobota 16:00)
Ostrava v sobotu doma přivítá Jablonec. Oba týmy mají za sebou rozdílný vstup do jarní části sezony. Zatímco hráči Baníku prohráli v Mladé Boleslavi, to Jablonečtí slavili vítězství 2:1 na hřišti Bohemians.

Baník potřebuje body jako sůl, proto v sobotu musí uspět, pokud se chce vzdálit sestupovému pásmu. Nyní ho dělí od předposledního místa pouhé dva body. Ostravští rovněž budou chtít přerušit sérii čtyř zápasů bez výhry. "Jablonec hraje nejatraktivnější fotbal v lize. Když jsme tam jeli na podzim, velké šance na úspěch jsme si tehdy nedávali. Teď je ale mužstvo natolik silné, že se soupeřem jsme schopni odehrát vyrovnanou partii a věřím, že i uspět. Výraznou posilou bude Lukáš Magera, který přišel dobře připravený a zabudovat ho do týmu bude jednoduché. Je to velká pomoc pro naši útočnou i obrannou činnost," poznamenal trenér domácích Pavel Malura.

Jablonec je venku hodně nebezpečný, svědčí o tom jeho poslední čtyři zápasy na hřištích soupeřů bez porážky. Tuto bilanci se pokusí potvrdit i na Bazalech, kde vyhrál pouze dvakrát. "V Ostravě probíhá velká mobilizace - změna majitele, příchod nových hráčů. O to zajímavější a náročnější utkání to bude. Baník určitě půjde do zápasu s velkým odhodláním, příchodem Magery se zvýší údernost ofenzivy. Svěrkoš, Magera, to je v podstatě reprezentační útok. My jsme vkročili do jarních odvet vítězně a i do Ostravy pojedeme neprohrát a bojovat o tři body," prohlásil trenér pátého týmu tabulky František Komňacký.

V sestavě domácích budou chybět oba zranění Poliaček a Ferenčík, otazníky visí nad startem Vomáčky a Zawady. Za hosty nenastoupí vykartovaný Loučka a čtveřice marodů Štochl, Beneš, Kocourek a Vukovič.
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Pietrzkiewicz - Droppa, Vomáčka, Frydrych, Cverna - Marek, Vašenda - Vrťo, Svěrkoš, Fantiš - Magera.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Špit - Eliáš, Zábojník, Pavlík, Novák - Kopic, Jarolím, Vaněk, Piták, Kovařík - Lafata.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 4.10 - 3.40 - 1.84
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - Sigma Olomouc  (sobota 17:00)
Moravská bitva vzplane v Uherském Hradišti. Proti Slovácku nastoupí ohrožená Sigma Olomouc.

Po porážce se Spartou se Slovácko představí domácímu publiku poprvé po zimní přestávce. Tým trenéra Soukupa si hlídá klidný střet tabulky. Proti Olomouci nebude moci nastoupit potrestaný Ondřejka, do kádru se naopak po trestu vrací Pavelka. Před svými diváky by domácí rádi vylepšili svou statistiku vstřelených branek. Od září se jim na svém stadionu nepodařilo vstřelit více, než jeden gól.

"Olomouc má silné mužstvo a rozhodně nás nečeká jednoduché utkání, ale chceme v domácím prostředí uspět a navázat tak na poslední podzimní zápas, kdy jsme doma zdolali Mladou Boleslav,"říká trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Jaký rozdíl mezi Sigmou v loňské a Sigmou v letošní sezóne! Loni sehraný tým stratéga Psotky letos bude bojovat o záchranu a situace je kritická. První jarní duel Sigma pod staronovým koučem "Johnem" Uličným výsledkově nezvládla. Přestože svého soupeře z Českch Budějovic jasně přehrávala, gól vstřelit nedokázala. Branku tak nedala loni produktivní Sigma již pět zápasů v řadě, na výhru čeká již devět utkání. Že by to napodesáté vyšlo?

Vzájemná bilance obou týmů je vyrovnaná. V devatenácti zápasech si oba kluby připsaly sedm výher a pětkrát se oba celky rozešly smírně. V Uherském Hradišti však Sigma dokázala vyhrát pouze jednou, v roce 2010.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Filipko - Kuncl, Trousil, Košút, Kubáň - Volešák, Kordula, Valenta, Daníček, Pavelka - Došek
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Zlámal - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek - Rossi, Ordoš, Heinz, Schulmeister - Jirouš, Podaný
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 2.70 - 2.90 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Slovan Liberec - 1. FK Příbram  (sobota 18:50)
Vedoucí Sparta včera prohrála v Hradci a druhý Liberec bude mít jedinečnou možnost dotáhnout se na rozdíl tří bodů, na domácím stadionu u Nisy přivítá ofenzivně laděnou Příbram. Slovan bude pochopitelně favoritem, avšak před středočechy se bude muset mít na pozoru, ti totiž naposledy prohráli koncem října loňského roku!

Trenér Jaroslav Šilhavý mohl být po prvním jarním kole naprosto spokojen. Jeho tým doma porazil Hradec Králové 3:1 a nedovolil pražské Spartě odskočit už na devět bodů. Severočeši teď budou mít možnost se Spartě přiblížit už jen na tři body a vrátit se tak do bojů o titul. Je k tomu však potřeba porazit Příbram a to nebude jednoduchý úkol.

"Vyhráli jsme první zápas, což bylo hrozně důležité, navíc si myslím, že i naše hra byla dobrá. Jsem ale daleko tomu, abych Příbram označil za snadného soupeře. Příbram byla velkým překvapením podzimu, hrála ofenzivní fotbal a díky tomu se vyšvihla tam, kde je. Diváci určitě uvidí atraktivní zápas," varoval před soupeřem trenér Jaroslav Šilhavý.

Příbramští v minulém kole remizovali 0:0 s pražskou Slavií a udrželi tak sérii neporazitelnosti, ta se vyšplhala už na pět utkání! Středočechům patří aktuálně šesté místo a to před sezonou čekal asi málokdo, také v Liberci bude chtít tým Davida Vavrušky bodovat.

"Nejedeme do Liberce otravovat hru, chceme hrát otevřený a útočný fotbal. Otázkou samozřejmě je, co nám domácí dovolí. Cením si toho, že jsme v prvním jarním utkání pokračovali v podzimních výkonech. Sice jsme neproměnili šance, ale to je hodně dané tím, že máme mladý mančaft. Důležité je, že se kluci do zakončení dostanou," pochválil své svěřence trenér Vavruška.

Liberec bude moci do zápasu s Příbramí nasadit to nejsilnější, co má, chybět mu bude akorát zraněný Krystan. Příbram to bude mít složitější, mimo jsou Koukal, Hejda, Tarczal a Mišůn.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Bičík - Gebre Selassie, Nezmar, Karišik, Fleišman - Šural, Vácha, Janů, Breznaník - Štajner - Rabušic
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Štochl, Ricka, Krejčí, Divíšek - Mareš, Kraus, T. Pilík, Pleško - Krbeček, Šlapák
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 1.32 - 4.75 - 8.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Sparta Praha  (pátek 20:15)
Páteční předehrávku 18. kola první fotbalové ligy obstará zápas mezi Hradcem Králové a Spartou. Domácí vstoupili do jarní části prohrou v Liberci, kdežto Letenští vydřeli domácí výhru nad Slováckem.

Nejrychlejší brankou letošní ligové sezony zahájila Sparta svou misi za mistrovským titulem. Jediný gól, který padl v první minutě, stačil Haškovým svěřencům k vítězství nad Slováckem. Před utkáním v Hradci vedou sparťané tabulku s šestibodovým náskokem před druhým Libercem. V pátek by si rádi připsali třináctý zápas venku bez porážky. "Proti Slovácku nebyl výkon optimální. Věřím, že proti Hradci už budeme lépe pohybově vybavení. K tomu snad pomůže, že jsme díky zlepšení počasí mohli trénovat na přírodní trávě. Pokud budou mít hráči lepší pohyb, automaticky se zvednou i jiné herní činnosti. Mužstvo má natrénováno na to, aby se prezentovalo lepší výkonem a střílelo více gólů," míní trenér hostí Martin Hašek.

Hradečtí zahájili jaro bez bodu, když nestačili na domácí Liberec a podlehli mu 1:3. V tabulce mu momentálně patří jedenácté místo. Své postavení se pokusí vylepšit v pátek, kdy ovšem proti němu bude stát velice těžký protivník. "Se Spartou jde vždy o prestižní zápas. Když si vzpomenu na naši výhru nad Spartou z minulé sezony a na pocit, jaký jsme měli, tak bych si to rád zopakoval. K tomu ale musíme být mnohem důraznější v osobních soubojích, než jsme byli v minulém kole proti Liberci. Také musíme eliminovat sílu Sparty v rychlém přechodu do útoku přes Keriče či Sionka. Pomoci by nám mělo to, že se už uzdravují hráči a Plašil s Klapkou by měli být schopní hrát od začátku," poznamenal trenér domácích Václav Kotal, jehož svěřenci Spartu porazili třikrát z 21 vzájemných zápasů.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Koubek - Plašil, Hochmeister, Fukal, Poděbradský - Klapka, Pávek, Janoušek, Zelený - Mrázek, Černý.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Švenger - Vidlička, Zápotočný, Jarošík, Jánoš - Sionko, Grajciar, Holek, Juhar - Kerič, Kweuke.
Kurzy sázkové kanceláře bwin.com: 5.75 - 3.50 - 1.61
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha17141234:1243
2.Slovan Liberec17114241:2037
3.Viktoria Plzeň17103442:2533
4.FK Mladá Boleslav1794429:1831
5.FK Jablonec1793540:1930
6.1. FK Příbram1791728:2828
7.FK Teplice1773721:2324
8.Dukla Praha1765623:2023
9.1. FC Slovácko1772816:1923
10.Slavia Praha1756615:2021
11.FC Hradec Králové1754814:2319
12.Bohemians 19051754813:2919
13.České Budějovice1735917:3214
14.Baník Ostrava17241113:2910
15.Sigma Olomouc1738615:208
16.Viktoria Žižkov17211410:347
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (404)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele