Gambrinus liga - souhrn 16. kola

28.11.2009, 18:07, aktualizováno 30.11.2009, 19:26
Komentáře a souhrny
Baník Ostrava ukončil vítězné tažení Olomouce a poskočil na třetí místo před Jablonec. První zůstávají Teplice, druhá je po výhře nad Bohemians 1905 o skóre Sparta. Mezi prvním a čtvrtým je ovšem rozdíl jenom jeden bod. Až sedmá je po výhře nad Brnem Slavia, před ní jsou Plzeň a Mladá Boleslav, ta v sobotu nestačila na Liberec...

1. FK Příbram - SK Kladno 3:2

28.11.2009 16:00

Góly: 19. Josef Hušbauer, 68. Josef Hušbauer, 88. Tomáš Wágner - 29. Tomáš Strnad, 86. Lukáš Zoubele

Parádní drama připravila dnes domácím fanouškům Příbram. Ta dvakrát vedla, tři body však nakonec získala až gólem dvě minuty před koncem. Kladno tak zůstává na příčkách garantující sestup.

Po pěti minutách mohli jít do vedení domácí, když rohu Kladna využil k bleskovému brejku Klesa. Ten si poradil se dvěma obránci, na brankáře už mu ale síly nestačily a o míč při kličce přišel. Kladenští nebyli horším týmem, přesto se v 19. minutě museli smířit s inkasovaným gólem.

Josef Hušbauer po dobré individuální akci, kdy se dostal přes hostující obranu, zakončil přesně k pravé tyči. A mohlo být ještě hůře, když Pleško opět předvedl svou dobrou kopací techniku a z přímého kopu přes zeď rozezvučel břevno. Do půlhodinky hry tak naopak bylo srovnáno.

Chaotická akce Kladna skončila u Strnada, který dal lekci z produktivity domácím prostřelením Krbečka. Příbram sice přebrala dominanci v zápase, její nebezpečné centry však na poslední chvíli vždy hasili obránci Kladna.

Druhý poločas pokračoval ve stejném stylu, jak ten první skončil. A po čtvrthodině byl blízko opětovnému vedení Huňa, jehož hlavičku brilantním zákrokem na brankové čáře zlikvidoval Pavlík. O druhý domácí gól se tak znovu postaral Hušbauer, který po narážečce se spoluhráčem unikl obraně a překonal brankáře Kladna.

Jen chvíli poté se do další gólové pozice dostal Huňa, tentokrát hlavičkou branku minul. Další góly tak začaly padat až v samotném závěru. Kladenští si napravili chuť z neuznané branky v 75. minutě regulérním gólem v minutě šestaosmdesáté. Centr, který propadl až na zadní tyč, perfektně trefil Zoubele pod břevno a vyrovnal.

Jenže body nakonec zůstaly v Příbrami. Jen dvě minuty poté totiž našel Tarzcal pouze deset minut hrajícího Wágnera, který chladnokrevně k tyči zakončil. Kladno zůstalo v posledních minutách v křeči, snaha o útoky tak přicházela vniveč.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 3:0

28.11.2009 16:00

Góly: 22. Jan Nezmar, 64. Andrej Kerić, 71. Miloš Bosančić

Překvapující výsledek se zrodil na severu Čech, kde znovuzrozený Liberec gólově jasně předčil Boleslav. Ta přes svou ofenzivní sílu nedokázala vstřelit ani korigující gól a nechává si utéct pohárové příčky.

Kde je ten starý dobrý Kerič? Hned ve druhé minutě opět zklamal domácí publikum, když se dostal až před brankáře Millera, aby vůbec netrefil branku. Obdobně skončila i snaha Poláčka, který se dostal zleva tváří v tvář Zichovi, mezi tři tyče však nezamířil.

Do vedení se tak chvíli po dvaceti minutách hry dostali Severočeši. Celou oku libou akci začal Gebre Selassie, následně Frejlach našel svým centrem ve vápně Keriče a ten sklepl míč pro Nezmara. Liberecký zkušený útočník pak přízemní střelou k tyči zakončil přesně. O pojištění vedení připravil v 31. minutě Vulina Miller, jehož střelu z blízka zastavil těsně před brankovou čarou.

Poločas nadále zůstával vyrovnaný, Liberec si tak v klidu hlídal své vedení. Závěrečný tlak Boleslavi přišel už moc pozdě, žádná výrazná akce tak již nevznikla a do šaten šli lépe rozpoložení domácí.

Liberec, jak ho již dlouho nikdo nezná, nedal ve druhé půli hostům šanci. Papouškův a Vulinův pokus ještě gólem neskončil, v dalším okamžiku se už domácí radovali. To střelec Nezmar namazal Keričovi na vápno, ten si poradil s obránci a před samotným brankářem konečně uspěl. Jen sedm minut poté byl zápas definitivně rozhodnut.

Papoušek rozehrál standardku na zadní tyč, kde si na míč počíhal Gebre Selassie, vrátil ho před branku a Bosančič bez problémů sklepl do boleslavské sítě třetí míč. Rozjetý Liberec pak zastavila nedisciplinovanost Váchy, který nejprve fauloval na půli Rajnocha a za pět minut trefil rukou Kalinu do obličeje.

Boleslav však již neměla sílu, jak skóre alespoň kosmeticky upravit, ba naopak. Minutu před koncem unikal na branku Purič, kterého zastavil za hranicemi pravidel Rolko a musel následovat Váchu. Liberec tak po dvou prohrách bez vstřelené branky porazil lehce favorizovanou Boleslav rozdílem třídy.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Baumit Jablonec 1:1

28.11.2009 16:00

Góly: 74. Ondřej Smetana - 57. Petr Pavlík

Očekávání se nenaplnilo a zcela průměrný zápas skončil šťastnou remízou pro Slovácko. Jablonec svého soupeře pustil k jediné vážné šanci, sám si toho ale nevytvořil o mnoho více.

Ač zápas sliboval mnohé, šance v zápase stále nepřicházely. Za půlhodinky hry se tak Slovácko dostalo maximálně k centru, který, leč s obtížemi, uklidili hosté na roh. To Filipko měl sice zajímavější práci, přesto většina střel byla magneticky přitahována do míst, kde právě stál.

První akce, která tak stála za slovo, přišla až po pětatřiceti minutách, kdy Ondřejka svou hrubkou poslal hosty do rychlého brejku. Čížek přihrál před branku Pavlíkovi, jehož pokus se štěstím hrudí vytěsnil Filipko. Právě Ondřejka se pak snažil hned v několika situacích zakončovat, Špitovi však práci nenadělal.

Druhý poločas začal akčně, kromě několika šancí, které skončily nepřesnou finální přihrávkou, se především rozezvučela konstrukce domácí branky. Tu trefil Vošahlík hlavičkou po rohu, překonaný Filipko si tak mohl na chvíli oddychnout.

Jen sedm minut nato se totiž Pavlík chytře zbavil obránce, následnou střelu opřel o nešťastného Urbánka a míč tak skončil až v síti Slovácka. Když v další šanci opět selhal Vošahlík, který po dobré příhře od Čížka zamířil nepřesně, dokázalo Slovácko čtvrthodinky před koncem vyrovnat.

Valenta přetaženým centrem vybídl k hlavičce Abraháma, který vrátil míč do vápna. Nedůrazní obránci přenechali míč Smetanovi, a ten míč dotlačil do branky. Když Smetana odmítl obrat nepřesnou hlavičkou, zápas tak skončil vcelku spravedlivou remízou.

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Sparta Praha 0:2

28.11.2009 18:15

Góly: 60. Jan Holenda, 64. Igor Žofčák

Sparta nakonec přezimuje na uspokojivém druhém místě. Svou dobrou formu potvrdila i na Strahově proti Bohemians 1905. Bez větších problémů nakonec zvítězila v poměru 2:0.

Na trávníku se potkaly týmy s nejlepšími obranami celé soutěže. Na gólové hody tedy mohli diváci zapomenout, což se také v prvním poločase potvrdilo. K vidění byla jen řada pološancí, ze kterých se příliš zahrozit nedalo. Trochu vzruchu se diváci dočkali ve 14. minutě. Tomáš Řepka se dopustil velké chyby, což u něj rozhodně nebývá zvykem, a umožnil Ibragimovi pelášit na bránu. Včas ale nakonec zasáhl Roman Hubník a uzbeckého útočníka odzbrojil.

Po tomto momentu bohužel přišla velká nuda. Oba účastníci nabídly boj ve středu hřiště, řadu nepřesností a jak se očekávalo, dobrou práci defenzivních hráčů. Více starostí měli sice domácí, i přesto se však bez problémů drželi. A když se náhodou někdo ze sparťanů dostal ke střele, v pohodě jí lapil Radek Sňozík. Pět minut před přestávkou mohli jít Bohemians do vedení. Po rohovém kopu Diana hlavičkoval Pávek a Blažek se musel činit, aby míč vyrazil.

Ve druhém poločase všichni přihlížející věřili ve výraznou změnu, ta však v úvodu ani zdaleka nepřišla. Až po necelých patnácti minutách hry si na konto připsali první skutečnou gólovku zápasu Letenští. Ze Střeštíkova rohového kopu sice nic nebylo, následně se ale dostal k dorážce Pamič a pořádně Sňozíka vystrašil. O pár sekund později to však Spartě už vyšlo. Střelou k bližší tyči vstřelil úvodní gól střetnutí Jan Holenda.

Hosté ovšem nepolevili a výsledkem byl druhý gól v síti Bohemians. Kušnírův centr sklepl pro Žofčáka Střeštík a slovenský záložník krásnou střelou zvýšil na rozdíl dvou branek. V 80. minutě se mohl střelecky prosadit také reprezentant Ondřej Kušnír, jeho technický pokus ale narazil na bezchybného Sňozíka. Poslední šanci, jak s výsledkem ještě něco udělat, měl Jan Holenda, jenže míč nedokázal hlavou zasáhnout ideálně a ten skončil mimo.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - Bohemians Praha 3:0

29.11.2009 15:00

Góly: 6. Martin Leština, 60. Tomáš Stráský, 86. Ľubomír Meszároš

Stadión na Střeleckém ostrově sliboval tvrdý boj týmů bojující o záchranu. Nakonec ale Dynamo potvrdilo vzrůstající formu a v pohodě si došlo pro výhru 3:0, díky které se vzdálilo sestupovým příčkám.

Domácí fotbalisté do utkání vstoupili o poznání lépe než soupeř. Již po pár sekundách zkoušel gólmana Belaně překvapit Pavel Mezlík, ovšem neuspěl. O moc více štěstí neměl ani útočník Stráský, jenž pro změnu trefil tyčku. V 7. minutě to už ale Budějovicím vyšlo. Na Doležalův centr z rohového kopu si vyskočil Martin Leština a přesně mířenou hlavičkou poslal svůj tým do vedení. Blízko vyrovnání se ocitli Bohemians v 16. minutě. Tečovaná Zoubkova střela orazítkovala tyč.

Vzápětí musel zasahovat opět Belaň, jenž zlikvidoval hlavičku aktivního Pavla Mezlíka. Tempo zápasu následně řádně opadlo a místy se již začali diváci nudit. V 28. minutě mělo Dynamo dobrou šanci, jak své vedení navýšit. Riegel a Šíma si vytvářeli zajímavou šanci, přítrž jejich snažení ale udělal včasným zákrokem Belaň. V nastavení pálil nebezpečně Kincl, jeho ránu však vyrazil Kučera a následnou dorážku Jeslínka pro změnu skvěle vykopl Hunal.

Necelé tří tisíce diváků viděly velkou gólovku v 51. minutě. Domácí útočníci pořádně provětrali obranu hostí, následná střela ovšem příliš nesedla Stráskému a i přes teč Mezlíka letěla mimo. Přesně po hodině hry to už ale dopadlo jinak. Doležalův centr prodloužil Leština na Stráského, který nebyl nikám atakován, a tak bez problémů navýšil vedení Dynama.

České Budějovice se nezastavily a v 64. minutě opět zahrozily. Po rychlém protiútoku zakončoval Mezlík a vyznamenat se musel Belaň. I přesto se nakonec domácí třetího gólu dočkali. V 86. minutě si pohrál s hostující obranu zkušený Mezsároš a poté bez problémů skóroval.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - 1. FC Brno 3:1

29.11.2009 17:00

Góly: 31. Rudolf Skácel, 42. Rudolf Skácel, 48. Rudolf Skácel - 5. Tomáš Polách

Slavia si v posledním podzimním ligovém kole nemohla dovolit žádnou bodovou ztrátu. I když nezačala zrovna nejlépe, po devadesáti minutách však brala tři body za výhru 3:1. Největší podíl na ní má Rudolf Skácel, který vsítil hattrick.

Šok pro sešívané přišel už v 5. minutě. Tomáš Došek dokázal přetlačit v osobním souboji Čelůstku, vybídl ke skórování Tomáše Polácha, který krásnou střelou z hranice pokutového území vymetl šibenici brány Romanovse. Žádný očekávaný tlak Slavie ale po tomto momentu nepřišel. V 17. minutě se mohl prosadit Adam Hloušek, jemuž omylem sklepl míč stoper Dvorník, jenže zaskvěl se gólman Bureš a míč vyrazil na roh.

Nakonec však přeci jen dokázali domácí fotbalisté nepříznivý stav ještě do konce poločasu otočit. V 31. minutě Križko odvrátil nebezpečný centr, ovšem míč netrefil ideálně, a ten se dostal k nohám Skácela, který pohotovou střelou vyrovnal. V samotném závěru vyslal do úniku Krajčíka mladík Vaněk, slovenský obránce našel Skácela, jenž z deseti metrů zcela otočil stav utkání.

Ihned po změně stran přidala Slavia třetí branku a již bylo z větší části vymalováno. Svůj hattrick zkompletoval Rudolf Skácel. Tentokrát překonal Bureše nádhernou dalekonosnou ranou k pravé tyči. Další hřebíček do brněnské rakve mohl přidat v 57. minutě Marek Suchý. Ten hlavičkoval po Grajciarově rohu, jenže při zakončení mu scházela přesnost.

Zkušený Skácel by dnes k nezastavení. Tři góly mu nestačili a v 62. minutě se pokoušel o čtvrtý. Po přihrávce od Hlouška pálil z místa penaltového puntíku, ovšem Tomáš Bureš v tomto momentě neinkasoval. Závěrečné minuty se již odehrály bez většího vzruchu na obou stranách, a tak si Slavia na konto připsala nesmírně důležité tři body.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - Sigma Olomouc 2:0

30.11.2009 17:30

Góly: 11. Mario Lička, 89. Dominik Kraut

V pondělní dohrávce 16. kola Gambrinus ligy se střetly dvě štiky ligy, a to domácí Baník Ostrava s hosty z Olomouce. Utkání se hrálo na vítkovickém stadionu a předpokládala se tedy i nižší návštěvnost. Opak byl však pravdou, fanoušci se dostavili ve velmi hojném počtu a nakonec jich bylo necelých osm tisíc, což je opravdu velmi solidní počet.

V samotném zápase se radoval nakonec Baník, který zvítězil po gólech Ličky a střídajícího Krauta 2:0.

První branka padla v 11. minutě. Na pravé straně Řezník poslal Lukešovi, ten míč přenechal Varadimu a tan následně odcentroval. Na tečovaný centr byl brankář Lovásik krátký a Lička se tak mohl opřít do rány a poslat domácí do vedení - 1:0. Druhou branku mohl rychle přidat domácí Mičola. Ten se po nedorozumění olomouckých obránců dostával do nebezpečného postavení, ale defenziva Olomouce vše stihla včas napravit. Na druhé straně neproměnil dobrou příležitost Hořava. Zleva se prosadil Šultes a našel svou nahrávkou Hořavu, ten se s balonem otočil a z deseti metrů vystřelil, ovšem vedle. Ve 37. minutě vybojoval míč autor gólu Lička a Ostravští tak mohli jít do útoku tři na tři. Lička dobře nahrál na Zehera, ten však špatně zpracoval a jeho střelu stačil tečoval obránce a Lovásik míč vcelku bez problémů chytil. Olomouc mohla vstřelit domácím gól v samém závěru půle, takříkajíc do šatny. Onofrej zahrál rohový kop a silný vítr míč zahnal skoro až do brány. Nakonec to branka nebyla, balon trefil jen tyč.

Druhá půle začala šancí Olomouckých. Bajer zprava odcentroval před bránu Ostravy, Šultés do centru strčil nohu a míč skončil nakonec jen těsně nad bránou. Po hodině hry dal o sobě vědět opět, loni ještě druholigový hráč Opavy, Pavel Šultés. Ten obešel Neuwirtha a v záklonu vystřelil na bránu, ovšem Baránek jeho pokus nohou vykopl. Na opačné straně hřiště vybojoval míč po souboji s Janotkou Mičola. Prošel i mezi obránci a vystřelil, ovšem nad bránu. Další možnost dát gól a pojistit tak vedení domácích nevyužil Zeher. Janotka nedokázal odvrátit centr zprava a Zeher mohl zakončovat, ovšem ani z naprosté blízkosti nedokázal propálit Lovásika a dát gól. Minutu před koncem Ostrava už vedení pojistila a definitivně tak uhasila naději Olomouce na vyrovnání. Mičola nahrál Lukešovi a ten poslal lahůdkovou nahrávku na střídajícího mladíka Krauta. Ten měl dost času a mazácky překonal Lovásika poduhé, když mířil do horní části brány - 2:0. V poslední minutě mohl z výsledku udělat debakl Mičola, ale ten nevyužil špatné rozehrávky Lovásika a do prázdné brány gól nedal.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.FK Teplice1595129:1632
2.Sparta Praha1688019:732
3.Baník Ostrava1694323:1531
4.FK Jablonec1694317:1231
5.Viktoria Plzeň1575317:1326
6.FK Mladá Boleslav1674528:2125
7.Slavia Praha1666421:1424
8.1. FK Příbram1672717:1723
9.Sigma Olomouc1664627:1722
10.Slovan Liberec1662818:2220
11.Bohemians 1905164579:1317
12.1. FC Brno1645713:2217
13.České Budějovice1635813:2114
14.1. FC Slovácko16421014:2314
15.SK Kladno16321112:2711
16.Bohemians Praha16311215:3210
Zbývající zápasy
29.11. 15:00FK Teplice - Viktoria Plzeň

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (466)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele