Premier League - souhrn 35. kola: Londýnské derby pro Arsenal

27.04., 15:25, aktualizováno 28.04., 19:27
Komentáře a souhrny
Mauricio Pochettino (© AFP)

Arsenal skolil venku těsně Tottenham a upevnil si vedoucí příčku, Manchester City ale zvládl také zvládl svůj duel, a to na půdě Nottinghamu, a dýchá tak Kanonýrům stále na záda. Chelsea už se radovala z obratu proti Aston Ville, po intervenci VAR se ovšem zrodila jen remíza. Liverpoolu nevyšel první poločas na půdě West Hamu, po přestávce ale zabral a ujal se vedení, nakonec se ovšem stejně konala remíza. To jeho městský konkurent Everton zdolal Brentford a definitivně si zajistil záchranu. Newcastle doma porazil Sheffield 5:1 a zpečetil tak sestup hostů z Premier League. V Manchesteru se měnilo skóre až v 79. minutě, Rudí ďáblové však vedení udržet nedokázali.

Nottingham Forest - Manchester City 0:2

28.04.2024 17:30

Góly: 32. Joško Gvardiol, 71. Erling Haaland

Manchester City zvládl utkání 35. kola Premier League a na hřišti Nottinghamu zvítězil 2:0. Navzdory 50 bodům, které před tímto duelem oba celky v tabulce dělily, se Citizens na vítězství řádně nadřeli a domácím k bodovému zisku chyběla víceméně pouze vyšší efektivita ve finální fázi. Hostům ovšem výrazně pomohl Kevin De Bruyne, jenž si při vítězství připsal asistence na obě branky. Tu druhou navíc vsítil Erling Haaland, který se po zdravotních komplikacích dostal na hřiště ve druhém poločase. Světlemodří navíc potřetí v řadě neinkasovali a na Arsenal ztrácí v dramatickém boji o titul pouze jediný bod.

Fanoušci Arsenalu, kteří zoufale vyhlíželi jakoukoliv bodovou ztrátu Manchesteru City, byli před několika dny svědky velkého zklamání, když úřadující mistr zcela dominoval na půdě Brightonu. Právě tento duel přitom považovali za jeden z nejtěžších ve zbývajícím programu týmu Pepa Guardioly. Do Nottinghamu naopak mnoho nadějí nevkládali, jelikož The Tricky Trees i kvůli čtyřbodovému odpočtu balancovali na hraně sestupu.

Akcie Forestu zvýšily zdravotní komplikace sužující favorita. Kromě svalovými problémy pronásledovaného Haalanda, který začal pouze na lavičce, s týmem totiž kvůli nemoci necestovali Phil Foden a Rúben Dias. Ačkoliv The Sky Blues kontrolovali hru, výraznější šance se dlouho nemohli dočkat. Hned v první velké příležitosti ovšem instinkt dravce potvrdil ve 32. minutě Joško Gvardiol, který po precizně zahraném rohu De Bruyneho navýšil hlavou počet standardních situací, ze kterých Nottinghamští letos inkasovali, na 23. Neskutečnou příležitost vyrovnat měl vzápětí Chris Wood, zcela nebráněný na hraně malého vápna však balon promáchl. V nastaveném čase pak po nejisté reakci Edersona na rohový kop propadl míč k Murillovi, jeho improvizovaná patička však skončila pouze na břevnu.

Během poločasové přestávky musel Guardiola řešit další potíže, po tvrdé srážce z první půle nemohl nakonec pokračovat gólman Ederson a teprve posedmé v sezoně se tak do branky dostal Stefan Ortega. Připravit ho o šanci získat čisté konto mohl okamžitě Novozélanďan Wood, jeho přízemní ránu z těsné blízkosti ovšem dokázal ještě před brankovou čarou zblokovat Gvardiol. V 62. minutě se realizační tým Blue Moon přece jen rozhodl zariskovat a poslat do hry hvězdného Haalanda. Ten po pouhých devíti minutách potvrdil pověst rozdílového hráče a utaženou přízemní ranou do levého dolního rohu přidal pojistku na triumf světlemodrých.

Manchester City tak odčinil loňské zaváhání z tohoto stadionu a zvítězil. V příštím kole přivítá 4. května Wolves, Nottingham se představí tentýž den v Sheffieldu.

Více informací k zápasu

Tottenham Hotspur - Arsenal FC 2:3

28.04.2024 15:00

Góly: 64. Cristian Romero, 87. Heung-min Son (pen.) - 15. Pierre-Emile Højbjerg (vl.), 27. Bukayo Saka, 38. Kai Havertz

Arsenal ovládl klíčové severolondýnské derby 35. kola Premier League, když na hřišti Tottenhamu zvítězil 3:2. Domácí prožili hororový první poločas, v němž od svého rivala inkasovali všechny tři góly. Jedním z hlavních hrdinů Gunners byl Kai Havertz, jenž na jeden gól asistoval a další sám po rohovém kopu vstřelil. Jeho přihrávku zužitkoval Bukayo Saka, který po rychlém protiútoku zaznamenal 15. ligovou trefu v sezoně. Spurs se sice po poločase i díky obrovské chybě Davida Rayi dostali do hry, spanilou jízdu však k bodu nedotáhli. Kanonýři tak vytvořili tlak na City, které sice má v boji o titul o dva odehrané duely méně, na svého soka ale ztrácí čtyři body.

Kohouti sice zdánlivě vypadli ze hry o Ligu mistrů, stále však mohli zamíchat kartami ještě o patro výš. Ve zbytku sezony je totiž čekaly zápasy se všemi aspiranty na titul, přičemž jako první narazili na Arsenal. Ten mohl mít z derby na hřišti svého odvěkého rivala oprávněné obavy. Naposledy zde sice poměrně hladce vyhrál, předtím ale čekal na triumf na půdě Spurs devět let.

Už od úvodních minut byla v souboji odvěkých rivalů vidět důležitost utkání, když ani jeden z celků nechtěl udělat zásadní chybu. V 15. minutě ovšem přece jen přišlo kritické zaváhání na straně domácích, Pierre-Emile Höjbjerg po rohovém kopu neuhlídal Takehira Tomijasa a nešťastně si srazil hlavou míč do vlastní sítě. Ve 22. minutě sice propukla velká radost na tribunách, jelikož dokázal vyrovnat Micky van de Ven, jeho trefě ale předcházel milimetrový ofsajd. Z velké euforie se nakonec stalo hrobové ticho, když o pět minut později pláchl obraně Saka, jenž si zasekl ve vápně balon na svou silnější levačku a technickým obstřelem k levé tyči zvýšil náskok Gunners. Hrozivý poločas ze strany Kohoutů završil po půlhodině hry Havertz, který se prosadil přesnou hlavičkou po rohovém kopu.

Po změně stran mohl svou druhou branku v zápase přidat Saka, proti jeho voleji po lobu Havertze se ale fantastickým zákrokem blýskl Guglielmo Vicario. Jeho brankářský protivník na druhé straně naopak po hodině hry místo světlého momentu prožil jeden hororový, neboť obrovskou hrubicí v rozehrávce namazal míč Cristianovi Romerovi, který stoprocentní šancí nepohrdnul a střelou k tyči snížil. Spurs v závěru vykřesali jiskru naděje na zisk alespoň jednoho bodu, když po jasném faulu Declana Rice v pokutovém území proměnil penaltu Heung-Min Son. Kanonýři si však v nervózním závěru vítězství přece jen uhlídali.

Arsenal tedy uspěl po Chelsea také proti dalšímu londýnskému rivalovi a opět se o kousek přiblížil titulu. Další krok budou chtít Kanonýři udělat 4. května proti Bournemouthu. Tottenham už o dva dny dříve zavítá na Stamford Bridge.

Více informací k zápasu

AFC Bournemouth - Brighton & Hove Albion 3:0

28.04.2024 15:00

Góly: 13. Marcos Senesi, 52. Enes Ünal, 87. Justin Kluivert

Bournemouth porazil ve 35. kole Premier League Brighton 3:0. Od úvodního hvizdu dával o své přítomnosti na trávníku vědět domácí obránce Marcos Senesi, jenž už v osmé minutě viděl svou 11. žlutou kartu v sezoně, což ho v této nelichotivé statistice zařadilo na druhé místo za Joaa Palhinhu z Fulhamu. Záhy se však argentinský bek předvedl v lepším světle, když zařídil svému týmu rychlé vedení. Po změně stran navázal na jeho zásah turecký forvard Enes Ünal, který si v rámci hostování z Getafe připsal teprve druhou trefu za The Cherries.

Svěřenci Roberta De Zerbiho už prožili i lepší období než poslední dva měsíce, v nichž vyhráli jediný ligový zápas. Racci si určitě nedali za rámeček ani čtvrteční konfrontaci s Manchesterem City, který si dokráčel v poklidném tempu pro vítězství 4:0. O bod lépe na tom v tabulce byl Bournemouth, jemuž ovšem v dubnu příliš nefungovala ofenziva, neboť The Cherries dali dva góly pouze Rudým ďáblům.

Brighton od úvodních minut častěji držel míč na kopačkách, nicméně to byli domácí, kteří jako první udeřili po rohovém kopu. Vzdušný souboj Ünala s Markem O’Mahonym sice skončil lépe pro bránícího hráče, s následnou dorážkou Sensiho už si ale defenziva neporadila. Ve 32. minutě získal po agresivním napadání balon Alex Scott a přesnou přihrávkou našel Ünala, jehož střela zevnitř pokutového území skončila jen pár centimetrů vedle tyče. Racci tak po první půli mohli být rádi za jednogólové manko.

Krátce po změně stran byl za svou aktivitu odměněn Ünal, když si naskočil na centr Danga Ouattary a hlavou napálil balon pod břevno. V druhém dějství sledovali fanoušci na stadionu atraktivní fotbal s šancemi na obou stranách. V 58. minutě vychytal Bart Verbruggen pokus Justina Kluiverta a hned o minutu později neuspěl na druhé straně ani Simon Adingra, jehož střelu vytěsnil Mark Travers na břevno. Tři minuty před koncem základní hrací doby o tříbodovém zisku Bournemouthu definitivně rozhodl Kluivert, který si navedl míč na střed a prudkou střelou na přední tyč překonal bezmocného brankáře.

Bournemouth tedy nezaváhal a vybojoval plný bodový zisk. O další úspěch se pokusí 4. května na trávníku Arsenalu, Brighton přivítá o den později Aston Villu.

Více informací k zápasu

Aston Villa - Chelsea FC 2:2

27.04.2024 21:00

Góly: 4. Marc Cucurella (vl.), 42. Morgan Rogers - 62. Noni Madueke, 81. Conor Gallagher

Aston Villa neudržela ve 35. kole Premier League nadějný náskok proti Chelsea, se kterou nakonec pouze remizovala 2:2. Lvi sice do utkání vstoupili velmi aktivně a do poločasové pauzy si nesli dvougólový náskok, o ten ale po změně stran i kvůli zlepšenému výkonu hostů a nucenému střídání Emiliana Martíneze postupně přišli. Nejprve po hodině hry snížil Noni Madueke, jenž v závěrečné desetiminutovce ještě asistoval u krásné vyrovnávající trefy Conora Gallaghera. Villans tak sice ztratili důležité body v boji o Ligu mistrů, i díky těžkému losu konkurenčního Tottenhamu však stále zůstávají favoritem na účast v milionářské soutěži právě oni.

Renomovaní novináři se předháněli v informacích o tom, kdo bude novým trenérem Bayernu, a jedním z kandidátů byl i kouč Aston Villy Unai Emery. Španělovi však v Birminghamu nic nechybí a podepsal novou smlouvu. Tu chtěl oslavit proti Chelsea, kterou jeho bývalí svěřenci z Arsenalu před několika dny zostudili pětigólovým debaklem. Ve Villa Parku hrozilo The Blues nebezpečí zejména od Ollieho Watkinse, třetího nejlepšího střelce ligy.

Londýnský celek se z vysokého výprasku v městském derby vzpamatovával ještě na začátku duelu v Birminghamu, čehož domácí Villans dokonale využili už ve čtvrté minutě. Emeryho svěřenci se pohlednou souhrou prokombinovali k zakončení Johna McGinna, které za záda bezmocného Djordjeho Petroviče srazil smolně Marc Cucurella. The Blues se z vyrovnání po přesné střele Nicolase Jacksona, jehož forma měla v posledních zápasech k ideálu daleko, radovali jen chvíli. Videorozhodčí totiž odhalil Senegalcův ofsajd a zásah odvolal. Stejný hráč byl blízko gólu také po půlhodině hry, kdy mu posadil balon na hlavu Cucurella, ale Jackson trefil jen pravou tyč. Územní převaha, kterou modří celý poločas disponovali, přišla vniveč, jelikož ve 42. minutě lovil Petrovič balon ze své sítě podruhé, když ho skrytou střelou na přední tyč překonal Morgan Rogers.

Vrásky na Emeryho čele udělal gólman Martínez, který vinou zranění musel o přestávce střídat. Náhradníka argentinského mistra světa Robina Olsena jako první vystrašil Madueke, jenž přízemní střelou v 53. minutě minul. Šikovného křídelníka to ovšem od dalších ofenzivních výpadů neodradilo, za což sklidil ovoce po hodině hry, kdy přesným zakončením potrestal chybu Douglase Luize. Snížení svěřence Mauricia Pochettina ještě více nabudilo a ti měli na trávníku jasně navrch. Neustálá převaha The Blues nakonec ve vyrovnání vyústila v úvodu poslední desetiminutovky. Madueke tentokrát v roli asistenta přiťukl míč za šestnáctkou Gallagherovi, který svůj technický pokus zakroutil parádně do vzdálenějšího rohu. V závěrečném nastavení dokonce Chelsea s Olsenovým přispěním dopravila míč do sítě potřetí, videorozhodčí ovšem odhalil faul a zásah odvolal.

Chelsea tak čtvrtý po sobě jdoucí triumf z Villa Parku nezaznamenala a získala jen bod. V příštím kole přivítá 2. května Tottenham, Aston Villa bude hrát o tři dny později v Brightonu.

Více informací k zápasu

Everton FC - Brentford FC 1:0

27.04.2024 18:30

Góly: 60. Idrissa Gueye

Fotbalisté Evertonu ve 35. kole Premier League porazili Brentford 1:0 a zajistili si tři zápasy před konce ročníku záchranu. Gólové šance viděli diváci v Goodison Parku až po změně stran. Nejdříve sice zahodil jasnou příležitost hostující Ivan Toney a krátce nato otestoval pevnost brankové konstrukce Dwight McNeil, vítězné branka však přišla v 60. minutě, kdy se prosadil Idrissa Gueye. Senegalec si za uplynulý týden připsal již druhý gól, což je více než v dosavadních dvou sezonách od přestupu z PSG. Toffees tak prožili fantastický duben, ve kterém prohráli pouze jednou.

Setrvání mezi anglickou elitou už by nemělo Everton minout poté, co v minulém kole senzačně v derby zdolal Liverpool. Na svém hřišti se mu to povedlo poprvé od roku 2010, přičemž tehdy dával jeden z gólů Karamelek Mikel Arteta, současný kouč Arsenalu. Brentford měl v tabulce i díky trestu pro klub z Merseyside o dva body více. Dařit se mu začalo s návratem dlouho zraněného Bryana Mbeuma do základní sestavy.

Úvodní obrovskou příležitost měli už v šesté minutě domácí. Na střílený centr McNeila skrze malé vápno totiž jen těsně nedosáhl před odkrytou brankou Chermiti. Ve 20. minutě z podobného prostoru na druhé straně sklepl míč před branku Vitaly Janelt, zakončení Mathiase Jensena ale srazil Jarrad Branthwaite na roh. Jinak se v první půli oba celky střídaly v držení míče a mírném tlaku, ani z jedné šance ovšem nevzešla jediná střela na branku.

Dosud největší příležitost utkání si připsal pět minut po změně stran Toney, jehož našel dalekonosným pasem na zadní tyči Jensen, Angličanovo zakončení ovšem fantasticky zneškodnil Jordan Pickford. Záhy daleko za hranou vápna napřáhl McNeil, jeho rána ale skončila na břevně. Radost v Goodison Parku tak vypukla až po hodině utkání, když z druhé vlny dobíhající Gueye vymetl ranou zevnitř vápna horní roh branky. Největší příležitost na srovnání měl v 76. minutě Keane Lewis-Potter, jeho ránu pod horní tyč ale vyškrábnul Pickford. Naopak pojistit vítězství mohl v nastaveném čase James Garner, z přímého kopu však nastřelil pouze břevno. Domácí už to ale mrzet nemuselo.

V souboji týmů s vítěznou dvouzápasovou minisérií tak vládl Everton. Ten se v příštím kole představí 3. května v Lutonu, Brentford přivítá o den později Fulham.

Více informací k zápasu

Wolverhampton Wanderers - Luton Town 2:1

27.04.2024 16:00

Góly: 39. Hee-chan Hwang, 50. Toti Gomes - 81. Carlton Morris

Hráči Wolverhamptonu přehráli ve 35. kole Premier League na vlastním hřišti Luton výsledkem 2:1. Domácí kouč Gary O’Neil si v posledních týdnech stěžoval na obrovskou marodku, tentokrát se však základní sestava už takřka blížila ideálu a na výkonu to bylo znát. Převahu favorita poprvé zužitkoval ve 39. minutě Hee-Chan Hwang, pro nějž šlo už o 11. ligovou trefu v sezoně, ale vůbec první v roce 2024. Po změně stran se navíc prosadil i Toti a právě jeho gól byl v konečném důsledku tím, který ukončil téměř dvouměsíční čekání Vlků na soutěžní vítězství.

Luton už neměl kam uhnout a s okamžitou platností musel začít sbírat body. To se mu nepodařilo ve čtyřech z posledních pěti duelů, ve Wolverhamptonu ale měl půdu připravenou relativně příznivě. Vlky totiž zastihl uprostřed sedmizápasového čekání na soutěžní výhru, byť naposledy proti Bournemouthu proti nim hrála i smůla, když jim nebyly uznány hned dvě trefy.

Po vyrovnaném úvodu střetnutí, ve kterém několikrát nebezpečně zahrozili fotbalisté Lutonu, převzali Vlci ve zbytku prvního poločasu otěže do svých rukou. Do první vážnější příležitosti se dostal ve 21. minutě domácí Hwang, jenž ovšem po průnikové přihrávce za obranu tváří v tvář brankáři Kloboučníků Thomasi Kaminskému selhal. Hwang představoval nebezpečí pro defenzivu hostů i nadále. Svou snahu ve 39. minutě vyšperkoval Jihokorejec gólovou střelou, která po teči od jednoho z bránících hráčů zapadla za Kaminského záda.

Po pauze se snažil Luton držet míč na svých kopačkách a kombinovat na polovině soupeře. Ten mu ovšem v 50. minutě zasadil další ránu, když se po centru Maria Leminy z pravé strany prosadil hlavou nikým nehlídaný Toti. Hosté si nadále nedokázali vypracovat gólové příležitosti a šance definitivně rozhodnout tak přicházely na druhé straně, všechny ale zůstaly nevyužity. V 81. minutě přišla pro The Hatters odměna v podobě snížení, které po střele z voleje uvnitř pokutového území zařídil Reece Burke. Na více se ale hráči Lutonu ve zbývajícím čase nezmohli.

Wolves tak po třech domácích nezdarech v řadě konečně získali před svými fanoušky body. V příštím kole se představí 4. května na hřišti Manchesteru City, Luton o den dříve přivítá Everton.

Více informací k zápasu

Manchester United - Burnley FC 1:1

27.04.2024 16:00

Góly: 79. Antony - 87. Zeki Amdouni (pen.)

Manchester United si ve 35. kole Premier League připsal nečekanou ztrátu, když na domácím trávníku jen remizoval s Burnley 1:1. Naděje hostů na solidní výsledek dlouho držel skvěle chytající Arijanet Murič, kterého až ze své páté velké šance v utkání překonal Antony. Ani první gól téměř 100milionové posily z Ajaxu Amsterdam v této sezoně ale na výhru Rudým ďáblům nestačil, neboť jen několik minut před koncem srovnal z penalty Zeki Amdouni. Pokutový kop byl odpískán po chybném vyběhnutí Andrého Onany, jenž ve snaze vyboxovat míč promáchl a trefil hlavu protihráče.

Skleslí fanoušci Manchesteru United se těšili na trojboj s papírově výrazně slabšími celky, zápasy s Coventry a Sheffieldem však jejich představy naplnily jen napůl. Postup do finále FA Cupu dokonali Rudí ďáblové až po penaltách poté, co v závěru normální hrací doby zahodili třígólové vedení. Žiletky před několika dny cestovaly na Old Trafford zničené debaklem od předposledního Burnley, přesto favoritovi výrazně zatopily.

V úvodní pasáži tohoto duelu ale United vypadali na to, že by je mohlo čekat o něco klidnější odpoledne než ve dvou zmíněných případech. Již ve třetí minutě našel Bruno Fernandes přesným centrem Alejandra Garnacha, ten ale situaci uspěchal a z první přestřelil. Jen o malou chvíli později se hned do dvou příležitostí dostal Antony, jenž nejprve přinutil po rohovém kopu Muriče k dobrému zákroku, aby několik desítek vteřin nato hostující gólman rychlým vyběhnutím zneškodnil Brazilcův pokus o skórování. Po pár minutách klidu opět zaúřadovali domácí. Spolupráce dánských reprezentantů vyústila v pokus Fernandese z velké blízkosti, Murič ale jeho dělovku vyrazil na brankovou konstrukci. Dalším neúspěšným střelcem se stal Kobbie Mainoo. Ten napřáhl kousek za vápnem a mířil těsně vedle tyče.

Krátce po změně stran opět došlo na souboje Antonyho proti Muričovi. Kosovský gólman nejprve vytěsnil ránu bývalé hvězdy Ajaxu z prostoru kolem penaltového puntíku a následně mu stejně jako v úvodu zápasu včasným vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a ani nyní neinkasoval. Další příležitost převážit misky vah na stranu Rudých ďáblů měl Garnacho, jeho pohotový volej po rohovém kopu ale znovu fantasticky zneškodnil Murič. Ten tak měl sice nakročeno k titulu jasného muže zápasu, jenomže na prahu závěrečné desetiminutovky přece jen inkasoval. Sander Berge předvedl katastrofální chybu v rozehrávce, které využil Antony, jenž pelášil s míčem sám na branku a z páté velké šance konečně překonal Muriče. Ani to ale Manchesteru na výhru nestačilo. Pár minut před koncem Onana hloupě fauloval jendoho z hostů a nabídnutou penaltu využil ke srovnání Amdouni.

Manchester United tak z posledních čtyř ligových duelů remizoval už potřetí. V příštím kole se představí 6. května na půdě Crystal Palace, Burnley přivítá o dva dny dříve Newcastle.

Více informací k zápasu

Newcastle United - Sheffield United 5:1

27.04.2024 16:00

Góly: 26. Alexander Isak, 54. Bruno Guimarães, 61. Alexander Isak (pen.), 65. Ben Osborn (vl.), 72. Callum Wilson - 5. Anel Ahmedhodžić

Hráči Sheffieldu United padli ve 35. kole Premier League na hřišti Newcastlu 1:5, a definitivně tak stvrdili návrat do nižší soutěže. Žiletky sice brzy po úvodním hvizdu skórovaly, pak však pokračovaly v tragické defenzivní práci z posledních týdnů, během nichž osmkrát v řadě inkasovaly minimálně dva góly. Tentokrát jejich obranu jako první překonal Alexander Isak, jenž se po změně stran prosadil i z penalty. Marnost hostů podtrhl smolnou vlastní brankou i dezorientovaný Ben Osborn.

Při přihlédnutí ke kombinaci široké marodky a dlouhodobě tristní venkovní bilance nebyla prohra Newcastlu na hřišti Crystal Palace překvapením. Straky se prezentovaly zcela bezzubým výkonem. To Sheffield si toho na Old Trafford vypracoval více a hned dvakrát dokonce skóroval. Pokračující špatná defenzivní práce ale vedla k nulovému zisku a k hrozící jistotě sestupu The Blades už po duelu právě v Newcastlu.

Navzdory nepříznivé situaci v tabulce šli hosté do vedení v páté minutě, kdy si na vysoký balon do šestnáctky naběhl Anel Ahmedhodžič, jenž hlavou zakončil přesně mezi nohy gólmana. Po čtvrthodině hry měl skvělou příležitost Cameron Archer, skvělý průchod do vápna ovšem zakončil střelou přímo do clonícího obránce. Newcastle se vzpamatoval až ve 26. minutě, kdy přízemní ranou ke vzdálenější tyči srovnal skóre Isak. Rychlou odpověď mohl obstarat dobře hrající Ben Brereton Díaz, jehož zakončení zblízka orazítkovalo tyč.

Další přesný zásah ovšem po návratu z kabin oslavoval Newcastle, když Anthony Gordon posadil z přímého kopu balon přesně na hlavu skórujícího Bruna Guimaraese. Anglický mladík mohl chvíli nato sám skórovat, v samostatném úniku jej však skvěle vychytal brankář. Před hodinou hry přišla pro Sheffield krutá rána v podobně pokutového kopu, který s chladnou hlavou proměnil Isak. Rozhozená obrana Žiletek inkasovala ještě jednou, když si po rohovém kopu nešťastně srazil míč do vlastní sítě Osborn. Odevzdané hosty ztrestal přesnou střelou pod břevno také Callum Wilson.

Porážka tak definitivně stvrdila návrat Sheffieldu do druhé nejvyšší soutěže. Rozlučku s Premier League načnou Žiletky 4. května doma proti Nottinghamu, Newcastle se tentýž den představí v Burnley.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Crystal Palace 1:1

27.04.2024 16:00

Góly: 53. Rodrigo Muniz - 87. Jeffrey Schlupp

Fotbalisté Fulhamu remizovali v londýnském derby 35. kola Premier League na vlastním hřišti s Crystal Palace 1:1. Chalupáři měli sice pozvolný vstup do utkání a v úvodu čelili několika šancím hostů, jejich výkon ovšem gradoval, což vyvrcholilo v první dubnovou branku Rodriga Munize. Eagles však našli recept k vyrovnání v závěru duelu, kdy se prosadil famózní ranou Jeffrey Schlupp.

Taktovka Olivera Glasnera začala v Londýně kouzlit. Crystal Palace totiž vyhrálo třikrát v řadě, což se mu naposledy podařilo prakticky přesně před rokem. Zatímco tehdy Orli triumfovali nad sestupem ohroženými celky, tentokrát skolili Liverpool či Newcastle. Velký podíl na tom měl Jean-Philippe Mateta, autor čtyř branek z posledních dvou duelů. Fulham donedávna také disponoval ve formě hrajícím střelcem, Rodrigo Muniz už ale nedal gól takřka měsíc.

Ve velké šanci se v šesté minutě zničehonic ocitl Michael Olise, jehož vybídl ke slibnému zakončení průnikovou přihrávkou přes polovinu hřiště Adam Wharton, Francouz ale pálil těsně vedle bližší tyče. Po čtvrthodině utkání vyskočil v chumlu hráčů nejvýše Chris Richards, hlavičkoval však těsně nad. Postupem času se začal do zápasu více dostávat Fulham, který hrozil zejména z rychlých protiútoků. Ten nejnebezpečnější zakončoval ve 43. minutě z úhlu do brankáře Rodrigo Muniz.

Vzestup výkonnosti ovšem vyvrcholil až po změně stran. V 53. minutě centroval do malého vápna Timothy Castagne, na zadní tyči si míč našel Rodrigo Muniz, jenž jej hlavičkou poslal do sítě. První šanci na srovnání měl krátce po nástupu na hřiště Odsonne Édouard, ránu zpoza obránce ale reflexivně vyrazil Bernd Leno. Krátce nato pálil přímo do jeho rukavic Olise. Srovnání tak přišlo od jiného střídajícího hráče. V 86. minutě si navedl míč na střelu daleko za hranou vápna Schlupp, který spektakulární dělovkou do levého horního rohu branky zaznamenal první letošní gól.

Už čtvrtý vzájemný zápas z posledních pěti tak skončil nerozhodným výsledkem. Crystal Palace přivítá v příštím kole 6. května Manchester United, Fulham se představí o dva dny dříve na půdě Brentfordu.

Více informací k zápasu

West Ham United - Liverpool FC 2:2

27.04.2024 13:30

Góly: 43. Jarrod Bowen, 77. Michail Antonio - 48. Andrew Robertson, 65. Alphonse Areola (vl.)

West Ham remizoval ve 35. kole Premier League doma s Liverpoolem 2:2. Týmy spolu hrály v této sezoně už dvakrát a v obou případech se radovali Reds navzdory inkasovanému gólu od Jarroda Bowena. Ten se prosadil i tentokrát, když těsně před přestávkou otevřel skóre přesnou hlavičkou. Po návratu z kabin ale na hřišti vládli hosté, kteří ze dvou skrumáží uvnitř vápna vytěžili obrat, přičemž druhá branka byla chvíli oficiálně přiznána jako vlastní Tomáše Součka. Favorit by se v danou chvíli dotáhl v tabulce na vedoucí Arsenal, v 77. minutě se ovšem po skvělém Bowenově centru z pravé strany, na níž operoval i Vladimír Coufal, trefil Michail Antonio.

Reds měli ve středeční dohrávce možnost dotáhnout se na vedoucí Arsenal, po téměř 14 letech ale padli v Goodison Parku a jejich šance na vytoužený titul se třetí ztrátou z posledních pěti duelů opět snížily. Udržet se v boji o trofej mohli proti West Hamu, na jehož hřišti ovládli pět ze sedmi předcházejících vzájemných zápasů.

Hráči Liverpoolu se oklepali z úvodní nervozity a začali svého soupeře tlačit i tentokrát. K zajímavému zakončení se dostal Harvey Elliott, jenž ovšem propadnutý balon nasměroval jen do boční sítě. Po půlhodině hry se na druhé straně opřel do odraženého balonu Coufal, jehož tečovaný projektil do levé části branky pořádně prověřil pozornost Alissona. Před pauzou ještě stihl rozezvučet tyč Luis Díaz, jenž střílel přes oba clonící české bojovníky v dresu West Hamu. Chvíli nato si ovšem vzal slovo domácí snajpr Bowen, jehož první ránu sice dokázal brazilský strážce na poslední chvíli odrazit na roh, po něm se však Angličan i přes svou nevysokou postavu prosadil přesnou hlavičkou.

Reds se ovšem s odpovědí dlouho nezdrželi, když ve 48. minutě z první pohotově zakončil Andrew Robertson k levé tyči. Hosté ve druhé půli naprosto dominovali, z velkého počtu šancí ovšem rozhodující gól dlouho nepřicházel. Neproduktivní ofenzivě Reds musel pomoct soupeř, když se po několika náhodných odrazech ve vlastní šestnáctce po rohovém kopu dostal míč k Součkovi, který jej nasměroval do Alphonseho Areoly, od nějž se odrazil do vlastní sítě. Zaváhání zkušený brankář odčinil hned vzápětí, když si počíhal na technickou ránu Díaze. Skóre tak dorovnal v 77. minutě přesnou hlavičkou Antonio, který zužitkoval milimetrový centr Bowena. Důležitý zákrok si v závěru připsal dobře hrající Coufal, jenž ve skluzu zamezil jasné gólové příležitosti střídajícímu Mohamedu Salahovi.

West Ham tedy překvapivě obral Liverpool a vystavil mu další stopku v titulových dostizích. Na Kladiváře čeká v příštím kole 5. května Chelsea, zatímco Reds ve stejný den přivítají Tottenham.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Arsenal FC
35
25
5
5
85 : 28
80
2
Manchester City
34
24
7
3
82 : 32
79
3
Liverpool FC
35
22
9
4
77 : 36
75
4
Aston Villa
35
20
7
8
73 : 52
67
5
Tottenham Hotspur
33
18
6
9
67 : 52
60
6
Manchester United
34
16
6
12
52 : 51
54
7
Newcastle United
34
16
5
13
74 : 55
53
8
West Ham United
35
13
10
12
56 : 65
49
9
Chelsea FC
33
13
9
11
63 : 59
48
10
AFC Bournemouth
35
13
9
13
52 : 60
48
11
Wolverhampton Wanderers
35
13
7
15
48 : 55
46
12
Brighton & Hove Albion
34
11
11
12
52 : 57
44
13
Fulham FC
35
12
7
16
51 : 55
43
14
Crystal Palace
35
10
10
15
45 : 57
40
15
Everton FC
35
12
8
15
37 : 48
36
16
Brentford FC
35
9
8
18
52 : 60
35
17
Nottingham Forest
35
7
9
19
42 : 62
26
18
Luton Town
35
6
7
22
48 : 77
25
19
Burnley FC
35
5
9
21
38 : 70
24
20
Sheffield United
35
3
7
25
34 : 97
16

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (444)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele