Gambrinus liga - souhrn 10. kola

14.10.2011, 22:09, aktualizováno 17.10.2011, 20:31
Komentáře a souhrny
Premiéra Františku Strakovi na lavičce Slavie nevyšla. Jeho svěřenci prohráli na Žižkově po gólu bývalého slávisty Kalivody 1:0 a Straka musel celý zápas snášet pokřiky fanoušků hostí, kteří dávali jasně najevo, že bývalé Sparťana v klubu nechtějí...

Viktoria Žižkov - Slavia Praha 1:0

17.10.2011 18:30

Góly: 30. David Kalivoda

Kouči Františku Strakovi premiéra na lavičce slávistických fotbalistů nevyšla. Červenobílí dnes prohráli v dohrávce 10. ligového kola v malém pražské derby na Žižkově 0:1 a jejich náskok před první sestupovou pozicí se snížil na čtyři body. Viktorii zařídil první výhru po šesti zápasech ve 30. minutě bývalý slávista Kalivoda.

Straka se od fanoušků Slavie dočkal očekávaného nepřátelského přijetí. Příznivci červenobílých na protest proti jeho angažování vyrazili v černém oblečení a s nesouhlasnými transparenty v asi dvousetčlenném průvodu z Edenu a s pokřiky proti bývalému kouči Sparty pokračovali na žižkovském stadionu i po úvodním výkopu.

Chvíli se zdálo, že Straka své nové svěřence pořádně nabudil. Ve třetí minutě si zaběhl za obranu na kolmici Vlček, ale zpětnou přihrávku domácí zadáci zblokovali. Slavia sice začala nadějně, ale postupně její aktivita i vinou mnoha nepřesností opadala. Ani Žižkovu se kombinace nedařily, a tak se hrálo ve středu pole a bez šancí.

Až v 28. minutě hosté zakombinovali, jenže Blažek v dobré pozici pálil na dlouho nohu nad. A tak přišel za necelé dvě minuty trest. Exslávista Kalivoda se protlačil přes nedůrazného Kaufmana a sám před Čontofalským zkušeně pověsil míč do horní části branky. Proti svému bývalému klubu se dočkal jubilejní 20. ligové trefy.

V 36. minutě mohlo být s hosty ještě hůře, kdyby Čontofalský nevyrazil nebezpečnou střelu Macha. Na druhé straně se probíjel do šestnáctky Pospěch, ale kácel se na zem příliš ochotně na to, aby sudí Paták mohl odpískat penaltu.

Těsně před pauzou vystřídal otřeseného Petráka uzdravený Janda a i díky němu Slavia po přestávce přece jen zvýšila obrátky. Chvíli po příchodu z kabin hlavičkoval v dobré pozici vedle Blažek, ještě větší šanci pak promarnil po hodině hry Latka, který selhal tváří v tvář Čontofalskému. Následná střela Kaufmana mířila vysoko nad.

Slávistický nápor v závěru sílil, ale Viktoria už druhou výhru v sezoně i s přispěním Vaclíkova zákroku proti Jarolímově střele ubránila a přiblížila se soupeři v tabulce na pouhé dva body. Tým z Edenu porazila doma poprvé po čtyřech zápasech. Hosté byli po závěrečném hvizdu rozmrzelí a ani nešli na tradiční děkovačku ke "kotli".

Více informací k zápasu

Bohemians 1905 - Dukla Praha 0:0

16.10.2011 17:00

Góly: -

Malé pražské derby mezi Bohemians 1905 a Duklou Praha vítěze nenašlo. Ani jeden celek nebyl schopný vstřelit gól, a tak zápas skončil bezbrankovou remízou.

Úvod duelu příliš mnoho zajímavých momentů nenabídl. Hrálo se především ve středu hřiště, a proto si museli fanoušci počkat na první opravdovou šanci až do 18. minuty. To se ve výborné palebné pozici ocitl hostující Pázler, jeho dělovku ovšem bravurně zlikvidoval gólman Sňozík. Zanedlouho se musel činit také jeho protějšek Filip Rada, kterého přinutil k pohotovému zákroku nepříjemnou střelou Bartek.

Přesně po půlhodině hry zahrozila opět Dukla. Pázler vyslal výborným pasem do šance Markoviče, ten ve vápně obešel bránícího Lukáše, jenže na Sňozíka už nevyzrál. Poslední šanci první půle pak měli Bohemians, konkrétně Michálek. Domácí záložník pálil nebezpečně z hranice šestnáctky, ale Rada byl včas na zemi a jeho střelu lapil.

Po změně stran sice na sebe nejprve upozornil nepřesnou střelou domácí Josef Jindřišek, poté ale hned dvakrát zahrozila Dukla. Obě šance si na své konto připsal záložník Tomáš Berger. V 51. minutě jej výtečně vychytal jistý Sňozík, o pár okamžiků později naopak jeho střelu zblokovali obránci. Po těchto momentech však tempo hry výrazně opadlo a na hřišti se toho moc nedělo. Do konce zápasu již branka nepadla, a proto se oba týmy musely spokojit pouze s bodem.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Mladá Boleslav 1:1

16.10.2011 17:00

Góly: 22. Jakub Petr - 31. Jasmin Ščuk

Sigma Olomouc doma remizovala 1:1 s Mladou Boleslaví a výsledek považuje za ztrátu. Hanáci byli v průběhu zápasu lepším týmem, ale na více než jednu branku se zkrátka nezmohli. Za Olomouc se trefil Petr, za Boleslav Ščuk.

Začátek utkání příliš atraktivity nepřinesl, oba celky jakoby se neměly čím překvapit. Nicméně ve 22. minutě šla Olomouc do vedení, Přikryl šikovně sklepl míč na Jakuba Petra a boleslavský brankář Miller se mohl natahovat marně - 1:0 pro Sigmu Olomouc. Mladoboleslavští se okamžitě oklepali a za pár minut srovnali skóre. Kuličův rohový kop se snesl na hlavu Ščuka a bylo to 1:1. Olomouc byla do konce prvního poločasu aktivnější a ještě v jeho závěru mohla jít do vedení. Schulmeister se uvolnil ve vápně, ale svojí prudkou střelu nedokázal umístit za Millerova záda. To samé platilo i o pokusu Bajera, tomu scházel opravdu kousek.

Domácí pokračovali v aktivitě i po změně stran, ale defenzíva severočechů pracovala výborně. Větší rozruch přinesla až závěrečná čtvrthodina a pokus Adama Varadiho, brankář Miller předvedl těžký zákrok a podržel svůj tým nad vodou. Byl to hodně důležitý zákrok, neboť olomoučtí už ve větší šanci nebyli. I přes větší aktivitu domácích to Boleslav dotáhla do remízového konce.

Více informací k zápasu

Baumit Jablonec - 1. FK Příbram 5:1

16.10.2011 15:00

Góly: 13. David Lafata, 20. Jan Kovařík, 24. Karel Piták, 49. Jan Kopic, 67. Marek Jarolím - 62. Marius Papšys

Severočeši hráli po celý zápas o dvě třídy nad svým protivníkem, což se odrazilo i na celkovém skóre. Příbram nedokázala Jablonci vzdorovat a momentálně je tak týmem s nejvyšším počtem obdržených branek.

Favorit neponechával nic náhodě a od prvních minut ukazoval, kdo bude na hřišti pánem. Odměna přišla již ve třinácté minutě, když Piták přihrával Kopicovi, který poslal míč do vápna na Lafatu. Kanonýr Jablonce pak zblízka neměl problémy otevřít skóre.

Za sedm minut už Severočeši slavili znovu. Piták opět předsouval na úspěšného střelce, jeho pokus obrana zablokovala pouze ke Kovaříkovi, a ten dorazil za záda Hrušky ranou pod břevno. A domácí představení pokračovalo. Ve 24. minutě Kovařík stříleným centrem donutil příbramského brankáře k vyražení balónu na Karla Pitáka, který měl před sebou odkrytou branku.

Ještě do půlhodinky hry mohl navyšovat Lafata, po rohovém kopu a přiťuknutí Pitáka tentokrát dokázal Hruška zasáhnout. Příbramské trápení pokračovalo, kdyby tak ve 33. minutě využil své dobré pozice a špatného postavení Hrušky Kovařík ke střele místo k centru, mohlo se jít do šaten ještě za většího brankového rozdílu.

Přestože po vstupu na hřiště hosté ukázali, že se ještě nevzdali, přišla již ve čtvrté minutě další rána. Pas Jablonského doletěl až ke Kopicovi, který měl snadnou úlohu usměrnit míč za bezmocného brankáře. Právě Hruška tak musel ukázat své kvality, aby pověstného "bůra" nedostala Příbram ještě před 60. minutou. Piták zblízka nadvakrát míč neprocedil, Jablonského pokus skončil po dobrém zákroku rohovým kopem.

V 62. minutě přišel alespoň čestný úspěch Příbrami, když po příhře Tarczala střílel z jedenácti metrů Papšys a přízemní rána skončila v síti. Vzápětí mohli hosté přidat další trefu, Šlapák však trefil pouze Špita. Radovali se tak Jablonečtí. Lafata před vápnem důvtipně přenechal Jarolímovi, který se mířenou střelou k tyči stal pátým střelcem domácích v zápasu.

71. minuta a Loučkovo vysunutí Jarolíma další zásah nepřineslo, míč přeletěl břevno. Závěr už žádné vzrušení nepřinesl, Jablonec se tak musel spokojit s výhrou o čtyři branky, která je posílá na druhé místo v tabulce.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Teplice 1:1

16.10.2011 15:00

Góly: 86. Zdeněk Ondrášek - 11. Antonín Rosa

Budějovice jsou po desátém kole posledním týmem bez výhry a choulí se tak na samém chvostu ligové tabulky. Alespoň bod vydolovaly až tlakem v závěrečných minutách, neproměněná penalta tak může bolet o to víc. Severočeši tak nevyhráli již potřetí za sebou.

Přitom už v jedenácté minutě vykročili k první ligové výhře v Budějovicích od května 2007. Novák neuhlídal Mahmutoviče, ten šťastně našel Rosu, který nezdařenou střelou poslal balón od tyče do sítě domácích.

Marná snaha domácích pokračovala, hosté se naopak za pojištěním zrovna nehnali, a tak šli slyšet především nespokojení diváci. A nechybělo mnoho, aby pro fanoušky Dynama bylo o přestávce ještě hůř. Technický pokus Vachouška pod břevno však Křížek vyrazil a Keričova střela z šestnáctky tři minuty před koncem proletěla kolem levé tyče.

Přestávka přinesla prakticky jedinou změnu, týmy si prohodily strany. Na slibnou příležitost se čekalo do 66. minuty, když Ondrášek našel svým centrem Stráského a Grigar měl plné ruce práce, aby stihl vyrazit. Čtyři minuty poté se domácím naskytla další výrazná příležitost. Vachoušek zahrál ve vápně rukou a Otepka si postavil balón na značku pokutového kopu. Své zkušenosti však poslal vysoko k nebi a Teplice tak stále vedly.

Vzápětí mohl vedení pojistit Mahmutovič, pohotovou střelou však Křížku nepřekvapil. Deset minut před koncem gradovala budějovická touha po vyrovnání, Sandrův povedený pokus předčil Grigar zdařilejším zákrokem.

V poločase střídající Brazilec dál nabízel své kvality k vyrovnání, v 83. minutě se po jeho centru dostal k míči Machovec, ten ale přestřelil. Jenže za další tři minuty se již slavilo. Sandro opět centroval a Ondrášek bez přípravy vyrovnal.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Slovan Liberec 0:3

15.10.2011 18:20

Góly: 7. Michal Breznaník, 10. Josef Šural, 64. Michal Breznaník

Sparta poprvé v sezoně zaváhala a hned je z toho vysoká porážka 0:3 od Liberce. Severočeši zaskočili vedoucí tým hned v úvodu, kdy mu nasázeli dvě branky. Zdrcená Sparta nedokázala ani snížit, misto toho ve druhém poločase ještě jednou inkasovala.

Liberec začal na Spartě hodně nebojácně a už v 7. minutě vedl. Do Štajnerova centru se akrobaticky položil Breznaník a Švenger poprvé kapituloval - 0:1. Pražané se sotva vzpamatovali z rychlé branky a Liberec jim uštědřil další ránu. Další Štajnerův centr tentokrát našel Šurala a ten hlavou zvýšil už na nečekaných 0:2 pro Slovan Liberec. Začátek jako hrom Spartu hodně opařil a ve 29. minutě měl další šanci hostující celek. Sparta se předvedla až po půlhodině hry, Grajciar tvrdě vypálil a Bičík musel předvést dobrý zákrok. Hned za dvě minuty spálili Letenští další velkou šanci, Grajciar opět vypálil a z dorážky neuspěl ani Vidlička.

V prvním poločase to ještě nebylo vše. Štajner za chvíli po Matějovského zaváhání pálil do připraveného Švengera. Hra se následně rychle přenesla na druhou stranu a Slepička zblízka nepřekonal Bičíka. Hodně vzruchu přinesl i závěr poločasu, Breznaník běžel sám na Švengera a neuspěl, Nezmar zase pro změnu hlavičkoval mimo.

I ve druhém dějství se bylo na co dívat. Oba celky předváděly vynikající fotbal. V 62. minutě nepochopitelně zazdil tutovku stoper Zápotočný a Liberec to vzápětí potrestal třetí brankou. Reprezentační obránce Gebre Selassie poslal krásný centr na hlavu Breznaníka, který pohodlně zvýšil na 0:3. V této fázi zápasu už to měla Sparta hodně těžké, snížit mohl Slepička, jenomže opět netrefil branku. Sparta se snažila seč mohla, ale na Liberec dneska prostě neměla. Vedoucí tým tak poprvé prohrál - 0:3 s Libercem.

Více informací k zápasu

Baník Ostrava - FC Hradec Králové 1:0

15.10.2011 16:00

Góly: 69. Benjamin Vomáčka

Marek Jankulovski společně s celým Baníkem může slavit. Po třinácti ligových zápasech ukořistila Ostrava všechny body a dostala se ze sestupových příček. Hradec tak neprodloužil sérii tří zápasů bez prohry a zůstává ve spodní polovině tabulky.

Celý první poločas se odehrával za významné účasti nepřesnosti a nervozity. Diváci se tak dočkali pouze jediného zajímavého zákroku brankáře. Frydrych totiž v páté minutě hlavičkoval nepřesně, stejně tak skončil v 11. minutě střelecký pokus Klapky z vápna. Pozornost úvodního dějství tak patřila tribunám a provokaci hradeckých fanoušků ohledně stěhování se ostravského klubu do Vítkovic.

Deset minut před koncem našel Lukeš Svěrkoše, ten ale z těžkého úhlu rozvlnil síť pouze z vnějšku. Až ve 39. minutě musel zasahovat brankář, to Hochmeister z přímého kopu vystrašil domácí obecenstvo. Do šaten se tak zaslouženě odcházelo bez branek.

Dvě minuty po změně stran mohl jít Baník do vedení, když aktivní Šenkeřík hledal Svěrkoše. Jenže před ním stačil balón ukrýt Lindr. Vzápětí tak nebyli daleko od první branky hosté. Dvořákův dalekonosný pokus vyrážel Pietrzkiewicz na břevno.

Po hodině hry si užuž Ostravští schovávali tváře do dlaní, když Dvořákovu ránu šikovně tečoval Fischer a balón skončil v síti. Hostující střelec byl však v ofsajdu, který pomezní odmával. Štěstí tak přineslo střídání, jehož se fanoušci nemohli dočkat. V 65. minutě vstoupil na hřiště Marek Jankulovski a pouhé čtyři minuty poté domácí aplaudovali znovu, tentokrát již s gólovou radostí.

Lukešův perfektní centr z přímého kopu využil Benjamin Vomáčka k povedené hlavičce zblízka. Hradecká snaha o vyrovnání vygradovala v 79. minutě, jenže po dokopnutí na brankové čáře vyletěl opět praporek pomezního.

Za dvě minuty se v dobrém světle ukázal i Pietrzkiewicz, když Poděbradského střelu zpoza šestnáctky parádně vyrazil mimo a udržel tak první vítězství Baníku v letošní sezóně.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:3

14.10.2011 20:15

Góly: 27. Václav Ondřejka - 4. Marek Bakoš, 39. Milan Petržela, 78. Daniel Kolář

Po reprezentační přestávce otevřel 10. kolo české nejvyšší soutěže atraktivní duel mezi dvěma týmy s velmi dobrou aktuální formou. Slovácko totiž před páteční předehrávkou nepoznalo porážku již šest utkání v řadě, Plzeň čtyři.

Že se bude na co dívat, bylo jasné od úvodních minut. Hosté z hlavního města piva se prezentovali svou typickou kombinační hrou se snahou o co nejčastější držení míče. Tento styl jim hned v úvodu přinesl první šance, když se Ďuriš a posléze Bakoš dostali k zakončení. Gól nakonec padl po třetím plzeňském pokusu o zteč Filipkovy brány. Horváthem zahrávaný rohový kop se dostal na hlavičkujícího Bakoše, který otevřel skóre utkání - 1:0.

Skvělý nástup hostí pokračoval a i nadále byla viditelná převaha červenomodrých. Domácí borci však po oklepání se z drtivého tlaku také ukázali, že fotbal pod zkušeným trenérem Soukupem hrát umějí. Náznak šance si připravila domácí hvězda Libor Došek, no skóre se zatím neměnilo. K vyrovnání došlo až po další akci slovácké věže v útoku. Podobně jako v posledním duelu s Jabloncem měl Došek velký podíl na vstřelené brance domácích. Držením míče ve vápně na sebe navázal protihráče a Valentův centr zužitkoval hlavičkující Ondřejka - 1:1.

Pohledný fotbal plný šancí na obou stranách pokračoval. Jak jinak, vždyť oba týmy dopředu hrát umějí. Před přestávkou se do vedení dostali opět hosté. Chybu vyběhnuvšího Filipka potrestal Petržela - 1:2.

Do druhého poločasu nastoupili soupeři s jasnými cíly. Domácí se snažili o vyrovnání, hosté, vědomi si pravidla, že nejlepší obranou je útok, i nadále drželi míč a snažili se prokombinovat do šance. K vážnější příležitosti se však nikdo propracovat nedokázal.

Čím dál více otevřenou obranu domácích mohlo potrestat duo Kolář - Bakoš, obránce Trousil ovšem katastrofě zabránil. Skvělou ránu vyslal na druhé straně Valenta, dobrý zákrok předvedl brankář Čech.

O osudu utkání tak rozhodl třetí gól plzeňských. Odměnou za aktivní hru byla hostům Kolářova branka po Rajtoralově přihrávce - 1:3.

Sérii Slovácka šesti utkání bez porážky tak zaslouženě utnul úřadující mistr. Plzeň dobrým výkonem a hlavně důležitými třemi body potvrdila kvalitu a minimálně na pár hodin se v tabulce posunuje na druhé místo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sparta Praha1090123:727
2.FK Jablonec1061329:1019
3.Slovan Liberec1053220:1218
4.Viktoria Plzeň1053220:1418
5.Bohemians 19051053210:1118
6.FK Mladá Boleslav1044214:1116
7.Dukla Praha1043314:1015
8.1. FC Slovácko1042410:1114
9.FK Teplice1042411:1414
10.1. FK Příbram1040614:2112
11.FC Hradec Králové103257:1111
12.Slavia Praha102356:149
13.Viktoria Žižkov102177:167
14.Sigma Olomouc1035213:105
15.Baník Ostrava101276:205
16.České Budějovice100468:204
Bodové odečty
Sigma Olomouc-9korupční aféra ze sezóny 2009/2010

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (544)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele