Evropská liga - souhrn pátých zápasů základních skupin

28.11.2013, 19:58, aktualizováno 28.11.2013, 23:02
Komentáře a souhrny
Z prvního místa po dnešku do další fáze EL postupují Tottenham, Genk, Frankfurt, Kazaň, Valencia, Ludogorec a stoprocentní Salzburg. Dál jdou také Lazio, Trabzonspor, Anži, Alkmaar, PAOK, Lyon či Betis. Dynamo Kyjev čeká přímý souboj o postup s Rapidem, PSV zase s Oděsou. K senzačnímu postupu má nakročeno Waregem...
Skupina A

Swansea City - Valencia CF 0:1

28.11.2013 21:05

Góly: 20. Dani Parejo

Swansea přišla o možnost předčasné kvalifikace mezi nejlepších dvaatřicet klubů Evropské ligy, když v domácím prostředí podlehla Valencii 0:1. Španělský klub tak Velšanům vrátil porážku z úvodního kola a zásluhou Pareja z 20. minuty se již definitivně umístí ve skupině A na prvním místě.

Domácím Labutím přitom stačila i remíza, aby odolali tlaku ruské Kubaně, jenže kromě brzké branky Pareja je postihla i další rána v podobě zranění Bonyho Wilfrieda, z čehož se již po většinu zápasu nedokázali oklepat. Když už Bonyho náhradník Álvaro Vázquez přece jen srovnal, rozhodčí jeho branku neuznali pro domnělý ofsajd, přestože televizní záznamy svědčily o něčem jiném. Vítězi loňského ligového poháru tak nezbývá nic jiného, než si poradit v posledním zápase skupiny na půdě švýcarského St. Gallen.

Svěřenci Michaela Laudrupa mají na Kubaň Krasnodar luxusní tříbodový náskok a navíc i o tři branky lepší skóre. Vzhledem k tomu, že ruský klub zavítá na Mestallu, která je domovem vedoucí Valencie, mohla by i případná prohra ve Švýcarsku nakonec stačit na postup dále. Vraťme se však ke čtvrtečnímu zápasu. Hosté byli o poznání v lepší formě, než jak tomu bylo při prvním střetnutí těchto klubů, a vedení si zasloužili. Brankář Tremmel si nedokázal poradit s rohem Canalese a v nastalém zmatku udeřil Dani Parejo, k němuž se míč odrazil po Bernatově zablokované střele.

Domácí gólman si se střelcem první branky ještě do poločasu vzájemný souboj zopakoval, tentokrát z něj vyšel vítězně Tremmel díky skvělému zákroku. Klíčový moment utkání přišel záhy po vynuceném střídání Wilfrieda, kdy Vázquez zblízka dorazil Shelveyho střelu do sítě, ale praporek čárového rozhodčího ke vzteku domácích utnul veškeré oslavy. Pro velšský klub bylo ještě hůř v závěru, kdy Jeremy Mathieu na brankové čáře odkopnul míč směřující mezi tři tyče, a následně musel odkulhat ze hřiště i pravý bek domácích Angel Rangel.

Více informací k zápasu

Kubaň Krasnodar - FC St. Gallen 4:0

28.11.2013 18:00

Góly: 3. Lorenzo Melgarejo, 54. Vladislav Ignatjev, 71. Lorenzo Melgarejo, 90. Charles Kaboré

Fotbalisté Krasnodaru předvedli suverénně nejlepší výkon v letošním ročníku Evropské ligy a dál živí naději na postup do další fáze, Swansea však musí večer prohrát s Valencií, aby šance ještě teoreticky existovala. St. Gallen nezvládl ani své třetí utkání v řadě a v posledním kole bude bojovat už jen o třetí příčku.

Hosté byli prakticky po celý zápas jasně horším týmem, asi jejich výkon hodně poznamenala i první inkasovaná branka po dvou a půl minutách hry. Sosnin z první vyslal obloučkem Melgareja, který se nacházel sám před gólmanem Loparem, a z blízkosti mu stačilo jen trefil úplně volný prostor u vzdálenější tyčky.

Kubaň tlačila i nadále, o chvilku později mohl Melgarejo navýšit náskok, tentokráte s jeho hlavičkou neměl Lopar větší problémy. Ve 21. minutě pálil po přihrávce z pravé strany od Kozlova tvrdě Cissé, jeho ránu mířící pod břevno dokázal znovu lapit Lopar. Také Ignatjev následně z bezprostřední blízkosti naprosto selhal v koncovce.

Švýcarský celek nebyl často na soupeřově polovině, a když už se mu přece jenom podařilo zaujmout jakési útočné postavení, narazil většinou na hradbu dobře bránících těl v zelenožlutých dresech. Jedinou střelu na branku za celý zápas vyslal Mutsch, tu ovšem nadvakrát zkrotil Belenov.

Závěr prvního poločasu byl hodně hektický. Nejprve po Popovově pobídce Cissé hlavou narazil do běhu Melgarejovi, jenž z voleje zase trefil pouze Lopara. Ve 40. minutě dokonce dvakrát zvonila branková konstrukce v rozmezí asi tří sekund - nejprve tyčku orazítkoval Cissé, poté z dorážky rovněž Ignatjev.

Druhé dějství nebylo, co se týče gólových šancí, už tolik bohaté. Jakmile totiž Ignatěv po Popovově přihrávce z pravé strany doklepl balón za ležícího Lopara, soustředili se domácí hlavně na obranu. A na tu osamocený forvard Karanovič nebo tvořivý záložník Mathys nevyzráli ani v jednom případě.

Třetí branku přidal v 71. minutě znovu aktivní Melgarejo. Zakladatelem akce nemohl být nikdo jiný než Popov, jenž svůj centr z rohového kopu zakroutil na Armase, po němž se v pohodě prosadil paraguayský rodák. Poslední zásah zaznamenal po Chubulovově standardce dobře postavený Kaboré.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Valencia CF (ESP)540111:612
2.Swansea City (ENG)52216:38
3.Kubaň Krasnodar (RUS)51226:65
4.FC St. Gallen (SUI)51045:133
Skupina B

Černomorec Oděsa - Dinamo Záhřeb 2:1

28.11.2013 21:05

Góly: 78. Oleksij Antonov, 90. Anatolij Didenko - 20. Fatos Bećiraj

Černomorec je stále ve hře o třicet dva nejlepších Evropské ligy. Důležité utkání s Dinamem Záhřeb, které už na postup myslet nemohlo, se pro něj nevyvíjelo vůbec dobře. Přesto se domácí nevzdali a díky skvělému finiši nakonec získali tři body. O druhém místě se tak rozhodne až v závěrečném kole.

Domácím samozřejmě rovněž hrál do karet výsledek ze Sofie, kde Ludogorec i podruhé ve skupině porazil favorizované PSV a upevnil si pozici lídra. Eindhovenský klub tak má v současné chvíli totožný počet bodů a v posledním klání přivítá právě Oděsu. Ta v Nizozemsku musí vyhrát, jinak se s evropskými poháry rozloučí.

Ukrajinský tým se mohl ujmout vedení. Riera si nejdříve uklidil na svém písečku, poté našel parádně útočníka Dja Djedjého, jenž však neusměrnil svou hlavičku tak, jak by si představoval. Naopak ve 20. minutě udeřil soupeř. Pinto utekl Kutasovi, přihrál zprava do vápna, odkud míč na vzdálenější tyč uklidil z první Bečiraj.

Dinamo hrálo od té doby daleko více v pohodě, bylo vidět, že není pod žádným tlakem. Další možnost na navýšení měl Halilovič, větší tutovku si pak vytvořil znovu neúnavný Bečiraj, který si naběhl na dlouhý pas a ocitl se sám před gólmanem Bezotosnyjem, toho ovšem trefil trestuhodně jen do ramene.

Ve druhém poločase se dá označit za klíčovou dobu posledních 13 minut. Souboj Bečiraj versus Bezotosnyj se totiž v ten moment opakoval a znovu z něho vyšel úspěšně domácí brankář. Ihned na to se střídající Didenko hnal do brejku a jeho střela byla zablokována do zámezí. Z rohového kopu Černomorec vyrovnal.

Naději na vítězství dal svému mužstvu nejlepší šutér Antonov. Berger totiž centr na bližší tyč prodloužil za sebe do malého vápna, odkud se celkem pohodlně skórovalo. Obrat v první minutě nastavení dokonal Didenko, tentokráte Prijomov na zadní tyči předskočil svého soupeře a jeho spoluhráč na brankové čáře doklepl míč hrudí do sítě.

Více informací k zápasu

Ludogorec Razgrad - PSV Eindhoven 2:0

28.11.2013 21:05

Góly: 38. Roman Bezjak, 79. Roman Bezjak

Dva zásahy Romana Bezjaka pokořily holandské PSV a přispěly ke třem bodům postupujícího Ludogorce. Hosté podali v Sofii spíše matný výkon, především druhá půle trenéra Cocuho rozhodně těšit nemůže. Přesto je PSV nadále druhé.

Bulharský celek svými výkony překvapuje nejednoho fotbalového experta a jeho pozice lídra skupiny je tedy příjemným zpestřením. Dnes večer hostil na domácí půdě slavný nizozemský tým PSV. Návštěva z Eindhovenu poslední dobou neexceluje, čehož mohli domácí hráči využít. Pod burcujícími gesty mladého trenéra Phillipa Cocuho a bedlivým dohledem italského arbitra Nicoly Rizzoliho se do první šance dral mladíček Locadia, ale obránci Ludogorce si s jeho "drzostí" poradili. PSV patřilo od úvodních minut k aktivnějšímu celku, což demonstrovala také spolupráce dua Narsingha s Depayem - střela druhého jmenovaného však mířila nad bránu.

Ani jeden z týmů se nedokázal v rámci prvních dvaceti minut výrazněji prosadit, což je zásluha především obou obranných čtveřic. Ludogorci se nevedlo ze hry, takže jeho hráči se chopili přímých střel. Volný kop v podání Zlatinskiho však bránu PSV neohrozil - k tomu by potřeboval menší razanci i pár centimetrů méně. Holandský fotbal je z dlouhodobého hlediska pověstný především výchovou nejrůznějších talentů a v poslední době mezi ty nejzářivější rozhodně patří Adam Maher. Mladý záložník se pokoušel obstřelit brankáře Stojanova, ale ten jeho ránu kontroloval.

Když se zdálo, že se oba týmy odeberou do kabin za remízového výsledku, klimbající diváky v Sofii rázně probudil Roman Bezjak. Ten totiž s míčem u nohy prošel až do pokutového území Cocuho svěřenců a přesnou ranou k tyči překonal marně zasahujícího brankáře Zoeta!

Dalším zákrokem se Zoet už pochlubit rozhodně mohl, neboť vyrazil dobře mířenou ránu Alexandrova těsně před koncem prvního poločasu. Do toho druhého si musel brankář PSV opět přichystat šťastné rukavice, neboť Bezjak jej opakovaně prověřoval. Pokusy PSV se začaly omezovat na dlouhé nakopávané míče bez špetky tvůrčí invence, což se jim nevyplácelo. Starosti holandskému týmu navíc přidělal Bruma, který viděl za faul na Bezjaka již podruhé žluté napomenutí a sudí Rizzoli s ním neměl sebemenší slitování - Bruma musel do sprch.

Ani početní nevýhoda však nemusela PSV zcela srazit do kolen. Stačilo, aby mladík Depay proměnil přímý volný kop po faulu na svou osobu. To se mu ale nepovedlo, brankář Stojanov situaci pohlídal. PSV dál pomýšlelo na nějaké ty body, takže na hrací ploše se ukázal také rychlík Florian Jozefzoon. Ani jeho přítomnost však holandský tým nespasila. Naopak, byli to domácí, kteří udeřili. Deset minut před koncem utkání se do šance dostal již jednou úspěšný Roman Bezjak a jemnou tečí z hranice pokutového puntíku usměrnil nahrávku Júniora Caicary za Zoetova záda! A protože ve zbývajících deseti minutách již ani jeden z týmů nedokázal nic vymyslet, loučí se PSV s Bulharskem bez bodů.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Ludogorec Razgrad (BUL)54109:113
2.PSV Eindhoven (NED)52124:47
3.Černomorec Oděsa (UKR)52125:67
4.Dinamo Záhřeb (CRO)50142:91
Skupina C

IF Elfsborg - Red Bull Salzburg 0:1

28.11.2013 21:05

Góly: 39. Marco Meilinger

Salzburg ani napopáté nezaváhal a zvítězil ve Švédsku na půdě Elfsborgu 1:0, přestože nastoupil bez některých klíčových hráčů. O jedinou branku zápasu se postaral svým premiérovým zásahem Marco Meilinger.

Dvaadvacetiletý záložník využil dobrého postavení při dorážce Schweglerova centru a téměř tak zajistil rakouskému klubu první místo ve skupině C. Dánský Esbjerg, který doma porazil Standard Lutych 2:1, nyní na Rakušany ztrácí tři body a potřeboval by právě na jejich půdě zvítězit vysokým rozdílem, aby se ještě pořadí v tabulce měnilo.

Nezaujatý pozorovatel musel mít od samého počátku jasno, který klub je uvolněný a ve formě, a který naopak prožívá nepovedenou pohárovou účast. Salzburg dominoval od úvodního hvizdu a bylo jen otázkou času, kdy svou převahu zúročí i vstřelením branky. Stefan Ilsanker si ještě na brankáře Stuhr-Ellegaarda ranou zdálky nepřišel a Florian Klein pak z dobré pozice přestřelil břevno domácí branky. První a zároveň poslední gól utkání nakonec přišel šest minut před koncem první půle. Schwegler zprava dobře nacentroval a nabíhající Meilinger rázně míč uklidil do brány.

Po změně stran přece jen trochu obživli i domácí, ale Niklas Hult svou táhlou ránu nedokázal natěsnat pod břevno Gulasciho hájemství. Elfsborg sice dokázal chvílemi převzít herní iniciativu, ale finální fáze mu byla zapovězena. Švédští diváci tak během nudné druhé půle viděli pouze dvě střely na bránu. Autorem jedné z nich byl Sadio Mané, jehož rána nadělala spoustu problému brankáři Hassanovi, jenž nahradil v poločase zraněného Stuhr-Ellegaarda, ovšem přesto ji nakonec dokázal vyškrábnout mimo. O poslední vzruch zápasu se postaral hostující Havard Nielsen, jeho stoupavá střela však přeletěla Hassana i celou branku.

Více informací k zápasu

Esbjerg fB - Standard Lutych 2:1

28.11.2013 21:05

Góly: 18. Mick van Buren, 79. Mick van Buren - 53. Igor De Camargo

Skupinu C s přehledem ovládl švýcarský Red Bull Salzburg, jen o tři body hůře si vedl Esbjerg. Dánský tým senzačně postupuje ze druhé příčky, což dnes dokumentoval také výhrou proti belgickému Standardu Lutych.

Svěřencům trenéra Nielsena Frederiksena tleskala po závěrečném hvizdu sudího Cristiana Balaje téměř celá Blue Water Arena. A není divu - miláčci místních obyvatel si vysloužili nejen tři body, ale také si s předstihem zajistili postup do další fáze Evropské ligy, což pro některé z hráčů znamená možná největší kariérní úspěch.

První poločas sice příliš fotbalové krásy nenabídl, ale přesto se nadšení diváci dočkali alespoň jednoho gólu. Popořádku, jako první se zastřeloval hostující záložník Paul-José M'Poku, ale jeho projektil nepatřil k nejpřesnějším. Pravdou je, že hráči na trávníku by pravděpodobně udělali cokoli, aby se trochu zahřáli, protože podmínky v Dánsku byly více než nelichotivé. A pokud někteří z menších diváků se ještě před zápasem chtěli stát profesionálními fotbalisty, chladné podmínky jim možná připomněly, že to nebude nejlepší nápad.

Minimálně domácí sektor ale mohla potěšit minuta sedmnáctá, když rohový kop ve prospěch Esbjergu poslal do sítě mladý útočník Mick van Buren. Hosté sice reklamovali ofsajd, ale sudí posoudil situaci podle pravidel a dánský celek mohl slavit - 1:0.

Belgičané se snažili o rychlou odpověď, kterou směrem brankáře Frederika Ronnowa vyslal mladý záložník Alpaslan Öztürk. Jeho pumelice však skončila těsně vedle tyče, takže na další gólovou akci si museli hostující fandové ještě počkat. Aktivní Esbjerg mohl zvýšit krátce před poločasem, ale z nebezpečně vyhlížející standardní situace domácích se Jakob Ankersen pouze zastřeloval. Respektive, radost mu zkazila pečlivě fungující obranná řada Lutychu.

Přestože se belgickému mužstvu v poslední době příliš nedaří, nástup do druhé půle hosté zvládli na výbornou. M'Poku hledal před bránou nabíhající spoluhráče a u jednoho z nich měla jeho akce potřebnou odezvu - Igor De Camargo byl ve správný čas na správném místě, takže před zasahujícím brankářem dokázal tečovat míč do sítě!

Domácí pochopili, že musí začít od začátku a jali se útočit. Především akce Jakoba Ankersena přímo volala po změně skóre. Díky včasnému zákroku obránce Cimana se však domácí publikum ještě radovat nemohlo. Strhnout vedení na stranu dánského výběru mohl například velezkušený záložník Hans Henrik Andreasen, jehož přímý volný kop musel bravurním zákrokem likvidovat brankář Yoann Thuram-Ulien. Ani on však o pár minut později nezabránil dánské radosti. Mick van Buren jej již jednou překonal a povedlo se mu to i napodruhé. Centr střídajícího Hansena tečoval zkušený obránce Tal Ben Haim přímo k jeho nohám a pro van Burena nebyla dorážka problémem - 2:1. A protože už do konce utkání nezbývalo příliš mnoho času, byly možnosti Belgičanů značně omezené. Esbjerg oproti nim jasně opanoval boj o druhou příčku skupiny a může se těšit na poslední zápas podzimní části.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)550012:315
2.Esbjerg fB (DEN)54018:512
3.Standard Lutych (BEL)50145:101
4.IF Elfsborg (SWE)50142:91
Skupina D

Wigan Athletic - SV Zulte Waregem 1:2

28.11.2013 21:05

Góly: 7. Leon Barnett - 37. Thorgan Hazard, 88. Bernard Malanda-Adje

Šance Wiganu na postup do jarní vyřazovací fáze značně utrpěly po domácí prohře 2:1 se Zulte-Waregem. Přestože Latics poslal do vedení Leon Barnett, následná hrubka Nichollse a krásná vítězná rána Malandy nechaly anglický klub s prázdnýma rukama.

Svěřenci Owena Coylea přitom do zápasu vstoupit lépe ani nemohli. Hned v sedmé minutě se jejich úvodní tlak povedlo přetavit v branku, když Callum McManaman pronikl zprava do šestnáctky a posunul míč Jordimu Gómezovi. Španělský záložník sice vystřelil nepovedeně, ale ke štěstí domácích se míč dostal k Barnettovi, jenž přesným volejem do dolního rohu branky rozradostnil anglické fanoušky.

I poté to byl Wigan, kdo měl blíže ke vstřelení dalších branek. Zvláště rychlí a přímočaří křídelníci McManaman a James McClean působili defenzivě Belgičanů značně potíže. Ve třinácté minutě znovu aktivní McManaman proklouzl mezi dvěma obránci a vylámal si zuby až na brankáři Bossutovi. Brankář hostů se v první půli rozhodně nenudil a pořádně si musel oddechnout po šanci McCleana, jenž brejk tři na jednoho řešil sobeckou střelou namísto přihrávky lépe postavenému Gómezovi.

Zulte sice většinu prvního poločasu strávilo na vlastní půlce hřiště, ovšem přesto se jim dokonale povedlo domácí zaskočit. V 38. minutě totiž hráči belgického klubu podnikli rychlý protiútok po nepovedeném rohovém kopu Wiganu a celá akce vyvrcholila soubojem Thorgana Hazarda s Nichollsem. Domácí gólman se pokusil střelu hráče hostujícího z Chelsea zachytit, ovšem nakonec svého rozhodnutí litoval, neboť míč proklouzl skrze jeho ruce až do sítě.

I po změně stran Wigan tlačil soupeře k vlastní brance, avšak přílišné výpady ve velkém počtu hráčů umožňovaly Waregemu posílat protiútoky do otevřené obrany. V šedesáté první minutě na sebe poprvé upozornil i Nick Powell, hostující z Manchesteru United, jehož ránu z hranice šestnáctky ovšem Bossut spolehlivě zastavil. Obě strany se v závěru hnaly za vítězným gólem, a zatímco na jedné straně McArthur v 79. minutě jen těsně minul, o devět minut později přišla rozhodující rána na straně druhé. Malanda rovněž z oblasti před pokutovým územím napřáhl a přesně trefil horní růžek branky bezmocného Nichollse.

Případný postup Wiganu tak nyní závisí na posledním kole, v němž musí porazit NK Maribor na jeho hřišti, a zároveň doufat v neúspěch Waregemu v druhém souběžně hraném utkání proti Kazani.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - NK Maribor 1:1

28.11.2013 18:00

Góly: 43. Bebars Natcho - 86. Dejan Mezga

Rubin Kazaň sice v utkání s NK Maribor vedl, ale pár minut před koncem mu tříbodovou radost vzal chorvatský záložník Dejan Mezga. Oba týmy si připsaly bod, což mnohem více těší vedoucí Rubin.

Rubin na svém domácím hřišti začal utkání velmi aktivně. Do útočné poloviny Mariboru se dostal několikrát, jeho akce však neslavily úspěch. Zato hostující celek se dostal za půlící čáru poprvé až v páté minutě utkání. Devátá minuta přinesla první zajímavou střelu Eremenka, kterého v klidu vychytal Handanović. V desáté minutě jsme již mohli sledovat vyrovnané utkání na obou stranách. Bohužel pro oba týmy končí míč buď na kopačkách protihráčů nepřesnými přihrávkami, nebo ofsajdovými pastmi. Rubin lehce vytvořil tlak v 13. minutě, která končí Rjazancevovým obranným faulem a domácí tým má tak výhodu přímého kopu. Natchův rozehraný kop byl sražen, míč propadl až k Torbinskému, ale ten pálil pouze vedle branky.

O tři minuty později se do velké příležitosti dostal hlavičkující Fajić, ale nezakončil přesně. To byla zatím největší šance Mariboru. Následovaly nepřesné střelecké pokusy na obou stranách - ani Eremenkova ani Filipovićova rána však nenalezly svůj cíl. Tlak Rubinu se ale stupňuje, hostující celek tak maximálně kombinuje na hranici své půle.

Po půlhodině hry zkoušel své štěstí Viler, když rozehrával volný kop. Ten ale obrana Rubinu vytěsnila na roh. Ale ani Derviševičova hlavička neskončila za Ryžikovými zády. Další střela Vilera nenašla opět správné místo mezi třemi tyčemi. Těsně před polovinou utkání se nadále týmy zastřelují, ale jejich snahy nekončí úspěchem. Eeremenkův pokus skončil vedle brány, Vilerův centr do pokutového území byl ukončen pomezním rozhodčím. O minutu později byl další ofsajd zapískán Rjazanceovi.

43. minuta přinesla první velký zážitek pro fanoušky. Dalekonosná střela domácího Natcha poprvé našla perfektní místo v bráně a trefila svůj cíl. Brankář Handanović byl bez šance a tak se jen pár desítek sekund od základní hrací doby dostal do vedení Rubin Kazaň. Nastavená jedna minuta přinesla Mariboru pouze rohový kop, který ale obrana Rubinu odvrátila.

Začátek druhého poločasu se nesl v podobném duchu. Mnoho střel na branky Ryžikova a Handanoviće ale nenesly to pravé ovoce. Rohové kopy střídají ofsajdové pasti, do kterých se v tomto zápase hráči obou celků často nechají lapit. V šedesáté minutě proběhlo střídání v celku domácích z Kazaně. Střídající Rondón se hned v 63. minutě při svém prvním kontaktu s míčem dostal do výborné pozice, jeho pokus však brankář Handanović zvládl vytěsnit na roh. I Maribor poslal čerstvé síly na trávník a tak dalších pět minut mohlo být vidět více držení míče na kopačkách hostující jedenáctky. Přesto si žádnou větší šanci nevypracoval, což se stále odráželo na výsledku i na celkové hře. Rozhodně to nebyla dobrá podívaná pro fanoušky obou táborů.

76. minuta přinesla další volný kop: ze třiceti metrů střílející Kulik ale znovu nachází pouze rukavice Handanoviće. Hráči už pomalu cítí, že do konce nezbývá mnoho času a tak můžeme vidět i několik žlutých karet. Hra je dále kouskovaná rohovými kopy, které ani pro jeden celek stále nekončí šťastně. Až čtyři minuty před koncem přichází velká akce hostujících hráčů. Překvapivě po rohovém kopu míč dopadl až do pokutového území Rubinu, kde jej z voleje napálil Dejan Mezga a zařizuje tak změnu skóre - 1:1. Konec utkání byl pouze nervózním vyústěním celého zápasu a hráči pouze odehráli i nastavené dvě minuty již za stejného stavu. Rozešli se smírně 1:1.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)532012:411
2.SV Zulte Waregem (BEL)52124:87
3.Wigan Athletic (ENG)51225:55
4.NK Maribor (SLO)51137:114
Skupina E

Dněpr Dněpropetrovsk - Pandurii Târgu Jiu 4:1

28.11.2013 21:05

Góly: 12. Nikola Kalinić, 56. Roman Zozulja, 86. Jevhen Šachov, 89. Serhij Kravčenko - 70. Eric (pen.)

Roman Zozulja - toto jméno asi nebudou mít hráči Pandurii po dnešku zrovna v lásce. Ukrajinský reprezentační forvard jedním gólem a třemi asistencemi zničil rumunského soka, a jeho Dněpr tak díky výhře 4:1 potvrdil pověst velmi nebezpečného soupeře.

Už po dvanácti minutách Zozuljův pas vyústil v úvodní branku Nikoly Kaliniće; krátce po změně stran pak sám zvýšil na 2:0. Eric Pereira sice díky proměněné penaltě snížil, ale finální slovo měl opět domácí útočník, který vypracoval gólové zásahy Jevhena Šachova a Serhije Kravčenka.

Už před úvodním výkopem bylo jisté, že domácí postupují, zatímco hosté se naopak po podzimu s Evropskou ligou rozloučí; Dněpr však stále hraje o první místo a tudíž lepší výchozí pozici pro play-off. Po dnešní výhře je tak jasné, že se definitivně rozhodne až v posledním zápase s Fiorentinou.

I přesto to však bylo Pandurii, kdo si vypracoval první skutečnou šanci; střelu Admira Adroviće však zlikvidoval domácí gólman Denys Bojko. Krátce poté už favorit převzal kontrolu nad obrazem hry a Vitalij Mandzjuk málem hlavou otevřel skóre, ale jeho zakončení po přímém kopu Romana Zozulji cestu do sítě nenašlo. Uspěl až Kalinić, který zužitkoval Zozuljův centr zleva přízemní střelou za záda Joaa Mingoteho.

Dněpr i nadále pokračoval v tlaku a Kalinić málem přidal i druhou branku, avšak Mingote byl tentokrát připraven a šanci zneškodnil. Hostující gólman se následně vytáhl i proti dvěma šancím nezastavitelného Zozulji, načež Pandurii zareagovalo nebezpečnou ránou Alina Buleici, kterou zlikvidoval Bojko.

Krátce před poločasem Mingote vychytal Aleksandra Kobachidzeho, avšak postupující tlak domácího celku nakonec nezůstal bez odezvy - 11 minut po změně stran ve vápně napřáhl ke střele Zozulja, jehož střela zapadla přesně do pravého dolního rohu hostující brány. V 69. minutě sice Pandurii snížilo poté, co Pereira potrestal z bílého puntíku Svatokův faul na Adroviće, ale to bylo z jejich strany vše.

Sám Adrović sice mohl vyrovnat o sedm minut později, avšak Bojko si s jeho střelou poradil, a čtyři minuty před koncem už bylo definitivně rozhodnuto - Šachov bezchybně zakončoval po Zozuljově pasu, a Pandurii už se na nic nezmohlo. Finální podobu skóre následně ještě určil Kravčenko, a Dněpr tak před rozhodujícím duelem s Fiorentinou nabyl patřičné sebevědomí.

Více informací k zápasu

Paços Ferreira - ACF Fiorentina 0:0

28.11.2013 21:05

Góly: -

Portugalský tým hostil Fiorentinu v souboji, ve kterém mu prakticky šlo pouze o čest a prestiž. Postup je pro Pacos nereálným, Fialky se naopak mohou na evropské poháry těšit i v jeho jarní fázi.

Fialkám z Toskánska se daří nejen na půdě Serie A, ale dobré výkony je provázejí také v Evropské lize. Ambiciózní celek díky trpělivé práci vedení i majitelů stoupá v rámci pomyslného žebříčku fotbalových týmů a nyní nastal čas demonstrovat to i na hřišti. Ke splnění předsezónních cílů jim notně pomáhá především střelecká forma útočníka Giuseppeho Rossiho, který vládne tabulkám první italské soutěže. Dnes večer čekal tým trenéra Vincenza Montelly další zajímavý soupeř - portugalská Ferreira.

Od prvních minut se dařilo především hostům, kteří díky silnému středu hřiště téměř nepouštěli míč od kopaček. Kádr Fiorentiny často prochází změnami, až nyní se ale zdá být více než konkurenceschopný také na evropské úrovni. A to nemůže již delší dobu nastupovat renomovaný útočník Mario Gómez. Do prostoru mezi třemi tyčemi dnes večer zavítal zkušený brankář Munúa, který se pro slunné Toskánsko rozhodl při letním přestupu ze Španělska. Jeho pozornost si vyžádal centrovaný míč od Rubéna Ribeira, který se snášel na zadní tyč.

K tečované ráně se dostal také Bebé, ale obrana Violy si na poslední chvíli poradila. Útočník Bebé patřil zpočátku utkání spíše ke smolařům, protože netrefil poloprázdnou bránu ani v situaci dvou na jednoho. Munúovy rukavice příhodně míč zastavily, takže se pokračovalo za bezbrankového stavu. Tlak domácí jedenáctky ale neustále narůstal. První poločas příliš fotbalové krásy nenabídl, nezaujatý divák pravděpodobně čekal větší aktivitu především ze strany italského týmu.

Pro zpevnění poměrně průchozího bloku Montellova výběru se na hrací plochu dostal chilský záložník David Pizarro, jehož kariéra je spjata především s římským AS. Nevysoký hráč je především brilantním technikem, i když jeho primárním úkolem je bourat soupeřovu rozehrávku. K tomu mu protihráči příliš možností nedávali, neboť úvod druhé půle se nesl ve znamení nepřesnosti.

Ty se pokoušel přerušit například Alberto Aquilani, bývalý záložník AS či Liverpoolu ale mířil dost vysoko nad bránu. Zkušeného Massima Ambrosiniho vystřídal rychlík Juan Cuadrado, který měl rozhýbat strnulou hru hostí. To se mu však nedařilo; stejně tak v zakončení zklamal útočník Ryder Matos. Další střelu, kterou jsme evidovali, vyslal na Munúovu bránu domácí Ribeiro. Vzrušení bylo k vidění také na opačné straně poté, co Fernández upadl ve vápně Ferreiry a dožadoval se pokutového kopu. Izraelský sudí Shemeulevitch byl ale opačného názoru a za protesty ještě udělil žlutou kartu záložníkovi Pizarrovi.

Fialky se nadále tlačily před brankáře Filipeho, ten se však nenechal zaskočit ani umístěnou hlavičkou Alberta Aquilaniho. Viola chtěla využít alespoň standardní situace, ale ani zakončení obránce Comppera po dobře zahraném rohovém kopu prolomení bezbrankového stavu neznamenalo. Do útoku naopak vyrazil domácí Manuel José, jehož projektil zastavoval Munúa jen s velkými obtížemi. Tempo ve finální fázi utkání stoupalo, ale ani jednomu ze soupeřů se nedařilo jej gólově vyjádřit. Po rohovém kopu Matiho Fernándeze nechal svůj halfvolej vyniknout obránce Alonso, ale mířil nepřesně. Série tří rohových kopů Fialek jim příliš nepomohla, pouze do Filipeho následně střílel také Cuadrado. Brankář portugalského týmu i díky tomuto zákroku udržel čisté konto a jeho tým si připsal bod.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)541010:213
2.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)540110:312
3.Paços Ferreira (POR)50231:82
4.Pandurii Târgu Jiu (ROU)50143:111
Skupina F

Girondins Bordeaux - Eintracht Frankfurt 0:1

28.11.2013 21:05

Góly: 83. Martin Lanig

Do francouzského přístavního města cestovalo s hesenským týmem neuvěřitelných 12 000 příznivců, kteří následně od svých oblíbenců dostali tu nejlepší možnou odměnu - výhru a navrch zasloužený postup do vyřazovací fáze!

Frankfurt začal na soupeřově půdě bez zbytečného respektu a od první chvíle si aktivním přístupem vybojoval územní převahu. Na čistě brankové příležitosti jsme si však museli počkat. Tom platilo až do 23. minuty, kdy po rohovém kopu Faubert oslovil Traorého, proti malijskému středopolaři ovšem pohotově vyběhl Trapp a jeho šanci zlikvidoval! Girondins přebralo iniciativu...

To mohli po půlhodině hry během pár okamžiků zužitkovat Diabaté a Henrique, ani jeden z nich se však kýžené odměny nedočkal. Druhá strana se soustředila zejména na obranu a nejlepší možnost Orlů tak měl Joselu, nicméně jeho rána nemohla pomýšlet na úspěch.

Hostující kouč Armin Veh prakticky hned reagoval a bývalého hráče madridského Realu už do druhého dějství neposlal, kdy místo něho dorazil Stephan Schröck. Krátce nato měl obrovskou šanci Kadlec, ale ze sedmi metrů nedokázal trestuhodně zamířit do ohraničeného prostoru! A rázem se tempo hry ještě více zrychlilo. Faubert však, podobně jako Saivet, svým zakončením nemohl překonat výborně reflexivně vybaveného Trappa. Ten se musel těsně po hodině hry řádně činit proti Diabatému, který ale tváří v tvář na německého brankáře recept nenašel!

Reagovat mohl po jednom z rychlých kontrů Barnetta, ani jemu však nebylo přáno a nadále se tak pokračovalo za nerozhodného stavu. To platilo až do 83. minuty, kdy Barnetta narýsoval před branku ostrý centr a Lanig na zadní tyči nekompromisně zavěsil míč do sítě - 0:1.

Více informací k zápasu

APOEL Nikósie - Maccabi Tel-Aviv 0:0

28.11.2013 21:05

Góly: -

Stíhací jízdu německého Eintrachtu Frankfurt sice Maccabi Tel-Aviv úplně nezvládlo, když na Kypru pouze bez branek remizovalo, ale třetím týmem je právě APOEL, což v praxi znamená, že blíže k postupu má izraelský celek.

APOEL dorazil na Kypr s jasným úkolem - tři body rovná se postup. Tento úkol sice izraelský celek nesplnil, ale vyložená tragédie se pro něj stále nekoná. Jen se rozhodnutí o druhém postupujícím o něco odkládá. Dnešní utkání ale rozhodně nebylo pastvou pro oči a mnoha šancí jsme se nedočkali. Úvodní minuty patřily kyperskému týmu, který se v Nikósii snažil předvést. Střela Nuna Moraise ale vůbec nebyla nebezpečná.

Celkový obraz hry se po pár minutách omezil na laxní rozehrávku hostí a následné protiútoky APOELu, které však mířily mimo tři tyče, popřípadě je likvidovali vracející se obránci. Sudí István Vad tak nemusel v první půli řešit žádné zvláštní problémy. Téměř půl hodiny trvalo izraelskému celku, než se dostal na dostřel domácího brankáře Urko Pardovi. Ani hlavička Tala Ben Haima neznamenala žádné ohrožení jeho svatyně, což se projevilo také na "ovacích" domácích ochozů. Ty působily stejně ospalým dojmem, které vládlo na hrací ploše.

V závěru první půle se pokoušel nezáživně probíhající utkání probudit Itzhaki, ale zakončení hostujícího hráče mířilo mimo tři tyče, jeho střela navíc postrádala i razanci. Aktivním hráčem byl také domácí Anthos Solomou, ale zřejmě nezaujal trenéra Giorgose Donise, který jej pro druhý poločas nahradil Nektariosem Alexandrouem. K zajímavé střele se po pauze odhodlal také Stathis Aloneftis, ale ani jeho pokus změnu skóre nepřinesl. Stejný hráč mohl vstřelit úvodní branku utkání po hodině hry, kdy k němu propadl centrovaný míč, ale kyperský záložník jej z dobré pozice poslal nad branku!

O deset minut později se Aloneftis dostal opět k balonu, tentokrát zakončoval hlavou. Centr z přímého volného kopu ale taktéž neproměnil a místo toho sledoval podrážděnou reakci svého nadřízeného. Obdobnou situaci dostali k dobru také hosté, ale přímý volný kop nastřelil Dan Einbinder pouze do prvního hráče stojícího ve zdi. Solidně vypadající protiútok kyperského týmu na poslední chvíli hasil vracející se obránce Omri Ben Harush, který se tím pádem postaral o bod hostujícího celku. Pokud chtějí hráči Maccabi postoupit a především potěšit své fanoušky, budou muset přidat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Eintracht Frankfurt (GER)540111:412
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)52216:58
3.APOEL Nikósie (CYP)51223:65
4.Girondins Bordeaux (FRA)51044:93
Skupina G

KRC Genk - Dynamo Kyjev 3:1

28.11.2013 19:00

Góly: 17. Jelle Vossen (pen.), 37. Bennard Kumordzi, 40. Benjamin De Ceulaer - 9. Andrij Jarmolenko

Je hotovo - Genk si domácí výhrou nad Dynamem Kyjev zajistil kvalifikaci do vyřazovacích bojů Evropské ligy. Góly Jelleho Vossena, Bennarda Kumordziho a Benjamina De Ceulaera pomohly obrátit výsledek po úvodní trefě Andrije Jarmolenka.

Šlo o zasloužené vítězství - Genk hned od začátku dominoval v držení míče, nicméně jako první i přesto udeřilo Dynamo. V deváté minutě se do první skutečné šance zápasu propracoval Jarmolenko, levačkou propálil domácího gólmana (šlo o jeho sedmou branku v sezoně), a dokonale tak umlčel domácí fanoušky v ochozech Cristal Areny.

Genk se snažil rychle odpovědět a Julien Gorius mohl vyrovnat hned za dvě minuty, ale jeho střela těsně minula brankovou konstrukci; vyrovnání tak přišlo až v 17. minutě, kdy Vossen proměnil penaltu po Chačeridiho faulu na Kumordziho. Jeho střela zamířila přesně doprostřed Kovalovy branky.

V ten okamžik už Genk na hřišti dominoval, což přineslo zasloužené vedení osm minut před pauzou: Thomas Buffel hlavičkoval na okraji vápna a míč se dostal ke Kumordzimu, který zblízka nezaváhal. O tři minuty později se pak De Ceulaer vložil do Goriusova rohového kopu a zajistil Belgičanům poločasové vedení 3:1.

Po změně stran se ani jednomu ze soupeřů chvíli nedařilo najít ideální herní rytmus; jedinou větší šanci za dlouhou dobu si připsal Jarmolenko, jehož slabý pokus přeletěl břevno. Na druhé straně mohl zvýšit vedení svojí druhou brankou De Ceulaer, ale do cesty se mu postavil s famózním blokem Chačeridi.

Dvacet minut před koncem pak Kovala ke skvělému zákroku donutil Khaleem Hyland, který na hostujícího gólmana vyslal dělovku z pětadvaceti metrů; Genk si však suverénně kráčel pro výhru, jelikož kyjevský tým se už k žádnému vzepjetí nevyšvihnul.

Více informací k zápasu

Rapid Vídeň - FC Thun 2:1

28.11.2013 19:00

Góly: 17. Terrance Boyd, 64. Branko Bošković - 62. Berat Sadik

Fotbalisté Rapidu Vídeň dokázali v pátém kole vybojovat svou první výhru v základní skupině Evropské ligy a ještě si tak uchovali naději na postup do jarní části Evropské ligy. V duelu se švýcarským Thunem byli vzhledem k posledním výsledkům mírnými favority a nakonec dokázali soupeře udolat v poměru 2:1. Švýcarský celek tak definitivně přišel o naději na postup a prohrál v této skupině už počtvrté v řadě.

Na závěr se doma utká již s postupujícím Genkem, a pokud ho dokáže porazit, tak bude mít ještě šanci na třetí místo. Rapid si to na závěr rozdá o postup na půdě ukrajinského Dynama Kyjev a potřebuje nad velkým favoritem zvítězit, což bude hodně obtížné. Rapid se dostal do vedení po necelé čtvrthodině hry, ovšem soupeř dokázal v 62. minutě srovnat. Jeho radost netrvala dlouhou a Rapid znovu vedl o dvě minuty později, těsný náskok udržel až do konce.

V první větší možnosti se ocitli hostující fotbalisté, když si za obranu zaběhl útočník Schneuwly a nikým neatakován pálil asi o metr vedle domácí svatyně, slovenský brankář Ján Novota zasahovat nemusel. Rapid se dostal do vedení v 17. minutě po chybě gólmana Faivreho. Ten neudržel v rukavicích jednoduchý centr Sabitzera a s dorážkou do prázdné branky už neměl větší problémy Terrence Boyd.

V dalším průběhu se hrálo opatrněji a útočná snaha hostů končila na bezchybné obraně soupeře. Krátce po změně stran mohli domácí navýšit své vedení. Nejprve po rohovém kopu a střele Sonnleitnera vykopl míč z brankové čáry Hediger a následný pokus Dibona fantasticky vyrazil brankář Faivre. Thun zničehonic trestal po hodině hry. Po pasu Schrinziho nedokázal Novota vyrazit míč do bezpečí a ten propadl až k Beratu Sadikovi, který už měl jednoduchou úlohu.

Neuběhly ani dvě minuty a stadion ve Vídni znovu vybuchl radostí. Po krásné individuální akci se do vápna procpal Branko Bosković a následně tvrdou ranou propálil Faivreho, který neměl šanci. Ihned na to mohl pojistit vedení rakouského výběru Sabitzer, jeho padáček skončil těsně vedle levé tyče. V nastaveném čase úřadovali oba brankáři, když nejprve Faivre vychytal zblízka Starkla a na druhé straně vytěsnil Novota konečky prstů střelu Sadika. Skóre se tak už neměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)53209:511
2.Dynamo Kyjev (UKR)52128:67
3.Rapid Vídeň (AUT)51317:76
4.FC Thun (SUI)51043:93
Skupina H

Sevilla FC - Estoril Praia 1:1

28.11.2013 19:00

Góly: 7. Kévin Gameiro - 90. Ruben

Favorizovaná Sevilla sice dlouho vedla nad svým portugalským soupeřem, ale ani to jí nepomohlo ke třem bodům. Branka Kevina Gameira bezpochyby musela trenéra Emeryho těšit, ale mladý obránce Rúben Fernandes na konci utkání stanovil remízový výsledek, když využil chyby v obraně rojiblancos.

Sevilla byla bezpochyby favoritem dnešního utkání, navíc mohla těžit z příznivé atmosféry na domácím stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána. Aktivity se španělský celek ujal již od úvodních minut, přesto se po sérii kombinací domácího týmu do první šance dostali hosté. Centrovaný míč však brankáři Javimu Varasovi příliš starostí nenadělal a útočit tedy mohla Sevilla. Celek z oblasti Andalusie má k dispozici například hráče jako Ivan Rakitić, který se odpoutal od svého strážce a vykoledoval si přímý volný kop, který také sám zakončil. S jeho ranou si nadvakrát musel poradit až brankář Wagner.

První desetiminutovka patřila k možná nejlepšímu fotbalu, jaký Sevilla v posledních zápasech vyprodukovala, protože následně se do šance dostal také Cala. Jeho hlavička po přesném centru mladíka Diega Perottiho ale mířila těsně nad bránu. Přesto se domácí fanoušci mohli radovat z úvodní branky. Jejich miláčkům trvalo překonání brankáře Wagnera pouhých sedm minut, neboť po jejich uplynutí využil skvělé přihrávky záložníka Josého Antonia Reyese Kevin Gameiro, unikl stíhajícímu Tavaresovi a přesně zakončil!

Nadále aktivní Sevilla mohla podruhé těžit z aktivity Reyese, který našel nabíhajícího Ivana Rakitiće. Ránu chorvatského záložníka ale brankář Silva Wagner skvělým zákrokem vyrazil. Po půlhodině hry mohlo vedení Sevilly nabýt výraznější podoby, když se po Rakitićově centru jen těsně neprosadil Coke. Jeho hlavička totiž mířila pouze vedle tyče. Výborný první poločas mohli domácí uzavřít těsně před jeho skončením, kdy si na vyražený míč naběhl francouzský útočník Kevin Gameiro a k oslavě druhého gólu mu chybělo opravdu jen velmi málo.

Estoril vyběhl do druhého dějství značně aktivnější, což mohl deklarovat například střelec Leal. Jeho rána z přímého volného kopu našla pouze dobře postavenou zeď, která míč až k brankáři Varasovi nepustila. Po Cokeho rozehraném přímém kopu se hlavou pokoušel prosadit opět Rakitić, ale hlavičkování opravdu nepatří mezi silné stránky tohoto talentovaného fotbalisty. Estoril sáhl k několika změnám v sestavě a na hřišti se objevil například Pedro Galvao. Ten se po dvou minutách na hrací ploše mohl zapsat do statistik zápasů gólem, ale brankář Varas si s jeho nebezpečným zakončením poradil na výbornou.

Portugalci rozhodně ještě neskládali své zbraně a jejich šancí přibylo. Konkrétně se o to zasloužil Evandro, který výborně načasovaným centrem našel nabíhajícího Carlitose, jehož zakončení o vlásek minulo tyč Varasovy brány! Varas se musel natahovat po ráně Luise Leala, která navíc ještě těsně před ním skončila. Nakonec si sice poradil, ale ani jeho zákroky nepomohly domácím hráčům ke třem bodům.

Klíčem k zisku bodu se stala také neproměněná akce Vitola, který svého trenéra Unaie Emeryho moc nepotěšil. Střela z úhlu totiž díky zákroku brankáře Wagnera v síti neskončila. To se povedlo až ráně Rubena Fernandese. Domácí ve středu hřiště chybovali a ztratili míč, čehož se hosté ihned chopili. Střídající Javier Balboa našel centrem do šestnáctky spoluhráče Fernandese, který se štěstím procpal míč za záda brankáře Varase! V minutě devadesáté tedy hosté zužitkovali bojovný výkon a díky trpělivosti i chybám domácí Sevilly se nakonec mohou radovat z bodu.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - SC Freiburg 1:2

28.11.2013 19:00

Góly: 81. Serhij Rybalka - 23. Matthias Ginter, 73. Francis Coquelin

Slovan už jednu chvíli prohrával o dvě branky, těsně před koncem však ještě dokázal po zásluze utkání zdramatizovat, ovšem na kýžené body tak jako tak nestačil. Domácí tím pádem musí na závěr vyhrát na hřišti Estorilu a ještě doufat ve vítězství Sevilly nad SCF.

Počáteční dvacetiminutovka byla z obou stran spíše "rozkoukávací", velký důraz se kladl na obranu a nebezpečných situací tak bylo k vidění skutečně jako šafránu. Ta první byla přitom ještě doslova z ničeho nic, neboť Günterův centr se nečekaně snášel až pod břevno Kovářovy svatyně, ovšem domácí brankář zareagoval bezchybně a mičudu za svá záda nepustil.

Takřka hned vzápětí se ale skóre přece jen měnilo: Ginter vracel balón do ohně, kde svedl ostrý, ale vítězný souboj hned s několika zadáky Krmaš, mičuda už však tak jako tak mířila do sítě - 0:1! Slovan podle očekávání zvýšil tempo a kýžená odměna na sebe nemusela nechat dlouho čekat, ale Rybalka z nadějně vyhlížející pozice branku nenašel. Ve zbývajících minutách prvního dějství už se mnoho dalších nebezpečných akcí neurodilo, pouze nepřesně zakončoval Pavelka.

Ještě větší aktivita byla od Slovanu patrná po obrátce. Kušnír z bleskové kombinace na pravé straně oslovil ve vápně Rabušice, jeho přízemní rána ale zamířila jen do tyčky Baumannovy branky! Urostlý kanonýr měl jen o pár minut později před sebou další obrovskou možnost, do cesty se mu však opětovně postavila branková konstrukce! Odpovědět za hosty mohli Coquelin a Hanke, ani jeden z nich však slavit nemohl. To se po 73. minutách podařilo až Günterovi, jehož centr do vápna přetavil ve druhou trefu z bezprostřední blízkosti hlavičkující Coquelin - 0:2.

Severočeši se však nevzdali a za pár minut se opravdu dočkali: Sackey našel hlavu střídajícího Pimpary, jenž sklepl míč na nabíhajícího Rybalku, pro kterého už byla jednoduchá úloha poslat kulatý nesmysl do sítě - 1:2! Od tohoto momentu bylo rozhodně na co koukat, Rabušic a Kováč mohli srovnat krok, ale podobně jako na opačné straně Hanke, neuspěli.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)52307:49
2.Slovan Liberec (CZE)51317:76
3.SC Freiburg (GER)51315:66
4.Estoril Praia (POR)50324:63
Skupina I

NK Rijeka - Vitória SC Guimarães 0:0

28.11.2013 19:00

Góly: -

Vitória po remíze v Rijece ztratila definitivně naději na postup do jarní fáze Evropské ligy. Ačkoli na druhou příčku ztrácí tři body, nepomohlo by jí ani závěrečné vítězství, jelikož má horší vzájemné zápasy než Betis. Domácí letos prokázali, že Kantrida je těžko nedobytným hradem a ani napotřetí zde neprohráli.

Oba týmy potřebovaly pro zachování naděje bezpodmínečně zvítězit, bezbrankový stav jim nakonec srazil vaz. Rijeka předvedla daleko lepší výkon než na úvod v Portugalsku, odkud odjížděla domů s debaklem 0:4. Už ve 13. minutě musel gólman Douglas děkovat břevnu, že stálo přesně tam, kam mířil parádním lobem domácí Alispahič.

Následně na druhé straně pálil nebezpečně André Santos, avšak zamířil pouze nad, Benkovu dobrou hlavičku na bližší tyči zlikvidoval fantasticky na brankové čáře Douglas. Ve 41. minutě domácí zahrozili ještě jednou, Kvržič prostrčil balón do středu, odkud pálil jen těsně vedle levé tyče Alispahič.

I po přestávce se svěřenci Matjaže Keka dostávali do více gólových možností. Benko z přímého kopu neuspěl, poté si rijecký ostrostřelec naběhl na dlouhý pas, zbavil se dvou nedůrazných soupeřů, jenže v koncovce selhal a střela skončila mimo. V 79. minutě André André rovněž pálil jen nad.

Poslední možnost, jak změnit pro diváky nevalné skóre, měl osm minut před koncem znovu Benko. Ten dostal parádní kolmici za obranu, hostům tak trošku nevyšla ofsajdová past. Ačkoli chorvatský forvard mohl přihrávat ještě doleva na lépe postaveného Sharbiniho, po kličce zvolil zakončení, po kterém trefil jen nohy Douglase.

Více informací k zápasu

Olympique Lyon - Real Betis 1:0

28.11.2013 19:00

Góly: 66. Bafétimbi Gomis

Lyon slaví! Dnes brankou Bafého Gomise porazil doma Betis nejtěsnějším skóre 1:0 a zajistil si postup do jarních vyřazovacích bojů Evropské ligy. Gomis přitom začal utkání pouze na lavičce, ale nakonec to byl on, kdo ve druhé půli rozhodl..

Jednou ze změn, které domácí kouč Rémi Garde provedl oproti domácímu ligovému zápasu s Valenciennes (1:1), bylo nasazení Clémenta Gréniera místo Yoanna Gourcuffa, a právě tento mladý playmaker měl prsty v první velké šanci: jeho šikovně zahraný roh našel Biševace, který se opřel do nebezpečné hlavičky, ale hostující gólman Stephan Andersen (kterého fanoušci Ligue 1 znají z Évianu) vytáhl pohotový zákrok.

Na druhé straně se ve 25. minutě postavil k rohu Joan Verdú a nasměroval míč do vápna Les Gones, ale obrana odolala. Hned z následného protiútoku pak Alexandre Lacazette vyčaroval krásný pas z první na Steeda Malbranqueho, proti němuž opět zaúřadoval Andersen.

Téměř 40 tisíc diváků v ochozech Stade de Gerland vytvořilo skvělou atmosféru, ale do konce první půle už to téměř k ničemu nevedlo; snad pouze Cédric Mabwati vzbudil pořádnou reakci, když se po Bédimově chybě zmocnil míče, přešel přes Gonalonse s Umtitim a vypálil na bránu. Gólovou střelu musel na poslední chvíli blokovat obětavý Biševac.

Ve druhé půli nahradil zraněného Jimmyho Brianda nově příchozí Gomis, a na hře Lyonu to bylo znát. První šanci po změně stran však měli hosté - Umtitiho malou domů na Vercoutreho vystihl Chuli, který se zmocnil míče, obešel gólmana a nastřelil tyč. To se psala 59. minuta. Chvíli poté se však už domácí tribuny radovaly - Rémi Garde vyslal na hřiště Gourcuffa, který si hned při prvním dotyku s míčem narazil s Lacazettem a vyslal Gomise do jasné šance; francouzský reprezentant už zblízka ani nemohl zaváhat.

Betis, který měl nezávisle na výsledku postup ze skupiny jistý, následně ve zbytku zápasu vsadil pouze na obranu a nijak neohrožoval Vercoutreho svatyni. Výjimkou byla pouze situace z 88. minuty, kdy Xavi Torres našel přesným pasem Markuse Steinhöfera, nicméně jeho volej úspěch neslavil, a domácí tak výhru udrželi.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Olympique Lyon (FRA)52304:29
2.Real Betis (ESP)52213:28
3.Vitória SC Guimarães (POR)51225:35
4.NK Rijeka (CRO)50322:73
Skupina J

Trabzonspor - Apollon Limassol 4:2

28.11.2013 19:00

Góly: 23. Olcan Adin, 25. Soner Aydoğdu, 61. Olcan Adin, 83. Olcan Adin - 68. Abraham Guié Guié, 80. Gastón Sangoy (pen.)

Hattrick Olcana Adina sehrál zásadní roli v utkání, v němž domácí Trabzonspor udolal Apollon Limassol poměrem 4:2. Turecký celek si tak zajistil postup do vyřazovacích bojů (bývala by mu k tomu stačila i remíza, nebo dokonce i prohra 0:1). Nyní bude Trabzon bojovat o první příčku proti Laziu, s nímž se 12. prosince utká ve finálním kole skupiny J.

Kyperský soupeř donutil domácí o výhru tvrdě bojovat; góly Abrahama Guie Gnekiho a Gastóna Sangoye snížily skóre ke konci zápasu na 3:2, ale Trabzon nakonec ještě potvrdil svoje vedení a definitivně tak odstřihl Limassol z bojů o jarní play-off. Turecký celek tak natáhl svoji sérii neporazitelnosti v pohárové Evropě už na 12 utkání.

Už od začátku utkání bylo jasné, kdo je dnes favoritem; úvodní gól vstřelili domácí v polovině první pětačtyřicetiminutovky, když Adin ideálně zakončil po šikovném pasu od Florenta Maloudy. O pouhé dvě minuty později pak Trabzon vedl už 2:0: aktivní Malouda, kterého bylo v první půli skutečně plné hřiště, vyzval ke skórování tentokrát Aydogdua, jenž zblízka nezaváhal.

Apollon se na nabuzené hráče domácích vůbec nechytal, což se následně potvrdilo krátce po hodině hry: Kadir Keles šikovným míčem našel Adina, jehož rána pod břevno nedala hostujícímu gólmanovi žádnou šanci. Až v tento okamžik se kyperský tým probudil. Nejprve Guie dorazil zblízka do brány centr od Giorgiose Vasilioua (68'), a deset minut před koncem snížil na rozdíl jediné branky Sangoy; mohl za to penaltový zákrok Kelese na pronikajícího Guieho.

Kdyby se hostům podařilo vyrovnat, měl by Trabzonspor před závěrečným kláním v Římě pořádný problém; nakonec se však stal pravý opak. Veškeřé obavy byly zažehnány hned v 83. minutě, kdy Adin dovršil svůj hattrick parádně provedeným přímým kopem do pravého horního rohu.

Více informací k zápasu

Legia Varšava - SS Lazio 0:2

28.11.2013 19:00

Góly: 24. Brayan Perea, 57. Felipe Anderson

Polská Legia Varšava utrpěla další porážku, když nestačila na hosty z Říma. Trenér Vladimir Petković spoléhal především na dravé mládí, když na hřiště poslal například Keitu Baldého, Brayana Pereu nebo Felipeho Andersona a dobře udělal. Jeho svěřenci po vyhraném utkání postupují!

Vědomí případného postupu hnalo hostující Římany dopředu, naopak Legia je již nenávratně ztracena a postup se jí netýká. Do prvního náznaku šance se dostal Hernanes, který dlouhodobě patří k tahounům celku ze Serie A. Jeho přímý volný kop na bránu Kuciaka však pozorná obrana Poláků odvrátila bez větších potíží. U další akce byl opět brazilský záložník, který po nahrávce obránce Stefana Radua proběhl s míčem do blízkosti pokutového území soupeře a tam nahrál volnějšímu Felipemu Andersonovi. Ten se s míčem u nohy dostal až do zakončení, které však namířil jen do diváků.

Po vlažných deseti minutách se k zajímavému odraženému pokusu dostal Gonzalez, jemuž ale těsně před nebezpečnou střelou uzmul míč obětavě bránící Wawrzyniak. Laziu Řím se sice na domácí scéně příliš nedaří, ale Evropská liga skýtá jeho věrným fanouškům alespoň nějakou radost. Další důvod k oslavným chorálům jim chtěl dát mladý útočník Keita Baldé, ale jeho nahrávku na Hernanese na poslední chvíli obránci Legie zablokovali.

Přesto se Lazio mohlo radovat - Lucas Biglia centrovaným míčem našel dalšího z dlouhé řady talentů laziale Pereu, který si nejprve míč zpracoval a poté jej usměrnil do pravého rohu brány - 1:0. Římský tým tedy vedl nad polským soupeřem a jeho postup nabýval reálných obrysů. Stále jej však čekala ještě dlouhá cesta.

Spolupráce dvou mladých talentů mohla slavit úspěch také po půlhodině odehraného času, když se po centru od Keity dostal k zakončení opět nabíhající Brayan Perea. Tentokrát však jeho pokus mířil mimo tři tyče. Polský výběr nekontroval ničím obdivuhodným, i když snaha se mu upřít nedala. Přesto se jeho trenér Jan Urban musel odebrat do šaten s mírně roztrpčenou náladou - hosté totiž po prvním poločase ve Varšavě vedli.

A po změně stran se scénář hry nijak výrazně nezměnil. Pět minut po návratu ze šaten se musel za hlavu chytat zkušený Hernanes, který spálil obrovskou příležitost. Respektive, díky zákroku skvělého brankáře Dušana Kuciaka se vedení Lazia nenavýšilo. Aktivita hostí ale přeci jen nějaké ovoce přinesla. Nebyla odehrána ani hodina utkání, když se Italové opět radovali: mladík Felipe Anderson čerpal ze schopností staršího kolegy Hernanese a přesnou ranou stanovil průběžný výsledek na 2:0 pro hosty!

Brankář Kuciak měl opravdu plné ruce i nohy práce, neboť jej mladý útok Lazia často zapojoval do hry. Bylo tomu tak i v případě spolupráce Radua s Keitou, kterou musel ukončovat právě brankář polského celku. Prapor Legie zvedl až mladý Estonec Henrik Ojamaa, který po sólu obešel dokonce brankáře Etrita Berishu, ale vyveden z ideální střelecké pozice trefil pouze boční síť. Patnáct minut se opět hra víceméně zpomalila a k životu ji probudila až závěrečná desetiminutovka. Dokonce dvě šance po sobě dostal od obrany Legie mladík Onazi, ale ani v jedné se mu střela příliš nepovedla. Přesto brankář Berisha nemusel udržet čisté konto - v závěru zápasu na něj málem vyzrál Miroslav Radović, kterému ale skvělým obranným zákrokem zkazil radost vracející se záložník Lucas Biglia.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Trabzonspor (TUR)541013:613
2.SS Lazio (ITA)53208:411
3.Apollon Limassol (CYP)51135:84
4.Legia Varšava (POL)50050:80
Skupina K

Tromsø IL - Tottenham Hotspur 0:2

28.11.2013 19:00

Góly: 63. Adnan Causevic (vl.), 76. Mousa Dembélé

Fotbalisté Tottenhamu nezaváhali ani ve svém pátém zápase Evropské ligy a z půdy Tromso si odvážejí zasloužené vítězství 2:0. V Norsku se sice poprvé v rámci základních skupin objevil útočník Roberto Soldado, nicméně góly padly po vlastenci Adnana Causevice a pěkném zakončení Mousy Dembélého.

Skupina K zná po dnešním hracím dnu definitivně oba postupující, spolu s Tottenhamem jde dál také Machačkala, které stačila remíza se Šeriffem Tiraspol. Spurs chtěli zápas v Tromso, které se ještě bude dlouho vzpamatovávat z překvapivého sestupu z nejvyšší soutěže, v mrazivém počasí jen přežít ve zdraví.

Na teplotu mínus tři stupně Celsia jsou přece jenom zvyklejší na severu Evropy a už v první minutě český rodák Zdeněk Ondrášek ukázal, že jeho mužstvo bude chtít jako outsider těchto podmínek využít. Friedel sice proti jeho střele zasahovat nemusel, jelikož mířila vedle, rozhodně však zjistil, že se bude muset mít na pozoru.

Londýnskému týmu chvilku trvalo, než si zvykl na studené klima, postupně ale přece jen přebíral otěže utkání. Townsendovy chytré přihrávky málem využil Sigurdsson, jenž zamířil kousek vedle Lekströmovy brány; a domácí gólman pak musel předvést své umění proti islandskému reprezentantovi ještě jednou.

Do druhé půle lépe vlétli nebojácně hrající domácí, jenže to byl nakonec právě soupeř, který se štěstím otevřel skóre utkání. Sigurdsson ze standardky přihrál tvrdě do vápna, kde Chiriches zatlačil na bránícího Čauševiće a ten ve skluzu pod tlakem zamířil na bližší tyč za záda Lekströma.

O třináct minut později mohli v Tromso smutnit ještě jednou. Hosté několika přihrávkami vyšachovali jeho obranu, až finální kolmici Sigurdssona zužitkoval z vyložené pozice Dembélé. Belgický záložník mohl přidat ještě jeden pojišťovací zásah, střela ovšem skončila pouze na tyčce.

Více informací k zápasu

Anži Machačkala - Sheriff Tiraspol 1:1

28.11.2013 18:00

Góly: 58. Alexandru Epureanu - 52. Ismail Isa

Fotbalisté Machačkaly uhráli v domácím prostředí remízu s moldavským Tiraspolem a zajistili si tak účast v jarní části Evropské ligy. Aktuálně poslední celek ruské ligy sice byl v utkání favoritem, ovšem i nerozhodný výsledek určitě bere všemi deseti. Na kontě má osm bodů a ve skupině určitě skončí na druhém místě. Tiraspol bude bojovat o třetí místo s Trömsem a stačí mu bod.

Po bezbrankovém prvním poločase šel Tiraspol krátce po změně stran do vedení, nicméně odpověď na sebe nenechala dlouho čekat a ještě po necelé hodině hry bylo srovnáno. Moldavský výběr si snažil vytvořit v závěru tlak, jenže na kýženou branku nakonec nedosáhl a v nastaveném čase navíc přišel o vyloučeného Ricardinha. Domácí se mohli dostat do vedení hned po úvodním hvizdu, již ve druhé minutě.

K dobré střele se dostal Maksimov, avšak brankář Tomič dokázal odvrátit balón na rohový kop. Po necelé čtvrthodině hry po rychlém brejku převzal balón ve středu pokutového území Ismail Isa a mohl dostat hosty do vedení, ovšem před prázdnou brankou ho v poslední možnou chvíli dokázal zablokovat vracející se Ewerton. Neuběhla ani minuta a obrovskou možnost na vedoucí trefu mělo Anži.

Po krásném pasu za obranu se Sobolev řítil sám na gólmana Tomiće, jenže zakončoval příliš zbrkle těsně mimo. Postupem času hosté zvyšovali tlak a také několikrát ohrozili Keržakova, ovšem tutovku si připravili až koncem úvodního dějství. Před brankářem ruského výběru se ocitl Cadu, aby si na něm vylámal zuby. Tiraspol začal aktivně i po změně stran a nakonec se v 52. minutě dočkal vytouženého gólu.

Po centru Balimy obrana neuhlídala nabíhajícího Isu a ten rychlou střelou k pravé tyči otevřel skóre utkání. Anži se vrátilo do zápasu o šest minut později, když po rohovém kopu hlavičkoval z hranice vápna přesně ke vzdálenější tyči Alexandru Epureanu. Čtvrthodinu před koncem zakončil své sólo nepochopitelně nad Solomatin, hosté si už žádnou vážnější příležitost nevytvořili a ve třetí nastavené minutě se navíc předčasně pakoval do kabin po druhé žluté kartě Ricardinho.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)550011:115
2.Anži Machačkala (RUS)52213:38
3.Sheriff Tiraspol (MDA)50323:63
4.Tromsø IL (NOR)50141:81
Skupina L

AZ Alkmaar - Maccabi Haifa 2:0

28.11.2013 19:00

Góly: 37. Nemanja Gudelj, 90. Jóhann Gudmundsson

Fotbalisté nizozemského Alkmaaru neponechali nic náhodě a v domácím prostředí dokázali porazit izraelského protivníka 2:0. S předstihem si zajistili účast mezi dvaatřicítkou nejlepších v jarní části sezóny a na závěr budou bojovat na půdě řeckého PAOK o první místo. AZ s PAOK tak mají po pěti kolech na kontě jedenáct bodů, zatímco Karaganda s Haifou jen dva a v posledním duelu si to rozdají o třetí příčku v Izraeli.

Úvodní půlhodina nabídla jen několik propagačních střel mimo a ani jeden gólman nemusel vážněji zasahovat, diváci se rozhodně nemohli kochat nijak ofenzivní hrou. AZ sice podnikalo více ofenzivních výpadů a také mělo častěji míč na kopačkách, ovšem brankáře Šaranova nedokázalo ohrozit. Poprvé se do větší možnosti dostal Johan Gudmundsson, po přihrávce Martense střílel asi z osmnácti metrů a brankář hostů musel předvést dobrý zákrok.

Svěřenci kouče Dicka Advocaata se dostali do vedení ze standardní situace ve 37. minutě. Z přímého volného kopu z levé strany odcentroval Martens a našel před brankou zcela volného Nemanju Gudelje, který se zblízka nemohl mýlit - 1:0. Hosté se poprvé ozvali ke konci úvodního dějství. Po pasu Twathy z levé strany si naběhl do pokutového území Abuhatzira a před zívající brankou těsně netrefil skákavý balón.

Po změně stran překvapilo Maccabi svého soupeře velkou aktivitou a vytvořilo si dvě obrovské příležitosti. Nejprve si Rayo naběhl do středu hřiště a z dvaceti metrů namířil balón zhruba o půl metru vedle, poté z bezprostřední blízkosti minul branku také Abuhatzira. Maccabi zatlačilo soupeře na jeho vlastní polovině až do poloviny druhého dějství, postupem času však kontrolovalo hru AZ a soupeře do ničeho vážného již nepustilo.

Utkání se kvůli ošetření pomezního rozhodčího nastavovalo o pět minut a v té závěrečné pojistili vedení holandského celku Gudmundsson. V poslední možnou chvíli dostal přihrávku na levou stranu, postupoval až na hranici vápna a následnou střelou na vzdálenější tyč skóroval; míč se dostal do sítě anglickým způsobem po odrazu od tyče - 2:0.

Více informací k zápasu

Šachtër Karagandy - PAOK Soluň 0:2

28.11.2013 16:00

Góly: 54. Aldin Džidić (vl.), 90. Stelios Kitsiou

Fotbalisté řeckého PAOK potvrdili roli favorita na půdě kazašské Karagandy a díky třem bodům si s přehledem zajistili postup do jarní části Evropské ligy. V posledním utkání doma s Alkmaarem se tak porvou o první příčku. Po bezbrankovém prvním poločase šli hosté do vedení necelých deset minut po přestávce a svůj náskok pojistili ve druhé nastavené minutě. Ve skupině tak zůstávají neporaženi s jedenácti body na kontě.

Karaganda naopak potřetí prohrála a má na kontě pouhé dva body, o třetí příčku bude bojovat s izraelským Maccabi Haifa. V úvodním dějství nebylo k vidění mnoho vyložených příležitostí. Hosté sice svého soupeře přestříleli, ale brankáře Mokina nedokázali dlouho ohrozit. Slovenský záložník Miroslav Stoch v dresu PAOK nastoupil v základní sestavě a odehrál 78 minut, český útočník Tomáš Necid vystřídal Lucase v 90. minutě. Stoch byl vidět hlavně v úvodní pětačtyřicetiminutovce.

První čtvrthodina rozhodně nebyla pro diváky nijak atraktivní, následně se do šancí začali dostávat domácí. V 18. minutě se po rychlé akci probojoval k míči Šimčević, ovšem brankář Glykos si s jeho dobrou střelou dokázal poradit. O čtyři minuty později se stejný hráč pokusil znova překvapit brankáře hostí, i tentokráte ale gólman PAOK zasáhl vcelku jistě. Řecký výběr začal hrozit až v závěrečné desetiminutovce.

Nejprve po rohovém kopu Stocha hlavičkoval velmi dobře kapitán Katsouranis a brankář Mokin se musel vytasit s perfektním zákrokem. Ihned na to sám slovenský špílmachr stál ve stoprocentní příležitosti, brankář kazašského výběru vytáhl další fantastický zákrok. Hosté pokračovali ve své aktivitě i po změně stran a nakonec se dočkali vytouženého gólu v 54. minutě.

Po centru Lucase z levé strany nešťastně tečoval míč do vlastní sítě Aldin Džidić a poslal balón do horního rohu, na tohle už Mokin reagovat nedokázal. Domácí mohli srovnat čtvrthodiny před koncem, Chižničenko zblízka nikým neatakován poslal míč o pár decimetrů vedle. V 86. minutě mohl domácí příznivce rozradostnit Finončenko, proti kapitánovi Šachtëru skvěle zasáhl Glykos. Definitivně rozhodnuto bylo ve druhé nastavené minutě, kdy po pasu střídajícího Salpingidise vypálil tvrdě pod horní tyčku Stelios Kitsiou a Mokin byl bez šance - 0:2.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)53208:411
2.AZ Alkmaar (NED)53206:211
3.Maccabi Haifa (ISR)50234:82
 Šachtër Karagandy (KAZ)50234:82

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (56)

Přidat komentář
madridcan

Lyon-Betis neuveritelna nuda. Neviem vlastne, ze ci som sa bavil pri EL tuto sezonu. Tie timy nato uplne seru rok co rok, viac a viac. Uz davno mala byt motivacia, ze vitaz pojde do Ligy Majstrov.

Reagovat
OVi.77

Tak ono je to jen o výběru zápasu, ono čekat od dvou týmů co stojí celkem za prd už ve svých ligách že předvedou něco top je chyba Osobně jsme preferoval Turecko-Kyperský souboj (Trabzon - Apollon) 4:2, bavil jsem se

Reagovat
madridcan

Islo to v TV, tak som to pozeral

Reagovat
Minister

Tuším od sezóny 2015/16 to tak bude.

Reagovat
smazaný uživatel

Letošní EL je nejhorší a nejnudnější za poslední roky

Reagovat
Aldeano

Taky bych řekl Zatím snad nejhorší ročník.

Reagovat
Aldeano

Zajimavé týmy v loňských skupinách. Nepíšu týmy, které hrají i letos...

Liverpool,Udinese,Atlético,Fenerbahce,Gladbach,Marseille,Newcastle,Steaua,Kodaň,Neapol,Basilej,Inter,Athletic,Bayer,Hannover,

Letos může být nízká atraktivita i tím, že za PL je tam druholigový Wigan. Za BL zachraňující se Freiburg...

V předkolech vypadli například:

Feyenoord(Kubaň),Spartak(St. Gallen),Saint-Étienne(Esbjerg), Beşiktaş(Tromsø),Braga(Pandurii),Stuttgart(Rijeka),Udinese(Liberec), Partizan(Thun)...

To mne překvapilo kolik známých klubů vypadlo a hlavně kdo je často nahradil....

Například skupiny B i C nejsou pro nezaujatého diváka moc zajimavé...

Jinak podle jmen asi nejlepší ročník 2010/201.

Reagovat
Shevchenko

Podle mě 2011/12

Reagovat
smazaný uživatel

To byl solidně nabušenej ročník

Reagovat
OVi.77

Reagovat
madridcan

Absolutne nechcem, aby to vyznelo nejak zle, ale je to pomerne zbytocna sutaz. Samozrejme som fanusik Realu, ale rad si pozrem aj ine dobre zapasy. Ako napriklad Swansea-Valencia dnes, ale hrali na stvrt plynu obaja a potom to ma aky zmysel? Vobec ziadny zaujem, odkrutit si 90 minut a vypadnut co najskor. Samozrejme to nie je Liga Majstrov, ale svojho casu to bola velmi cenena sutaz a hraci by si ju mali vazit. Swansea vyhrala Capital One Cup a tesili sa na EL nato, aby hrali hovno? Videl som zapas dnes a este proti Krasnodaru. Bol to celkom tragicky vykon aj jeden aj druhy zapas. V minulosti(hlavne ked sa to este volalo UEFA), tak to bola krasna sutaz. Ako ked vyhrala Sevilla. To boli krasne zapasy v Sachtari Doneck alebo obrat Boro. Teraz je to skor pritaz aj ked chapem, ze fanusikovia mensich timov ako napriklad Liberec maju radost. Ale ani to sa po vacsine na tribune neodzkadluje a tribuny su prazdne.

Reagovat
Aldeano

Tak v playoff bylo v EL hodně dobrých zápasů...

Jen jak píšu výše, letos je to možná i tím, že vypadlo hodně zvučných týmů. Například místo zápasu Feyenoord-Saint-Étienne/Spartak je to letos Kubaň-Esbjerg/St. Gallen...

Reagovat
madridcan

Ono je paradoxne lepsie, ze tam nie su. Feyenord by sa podla mna tiez viac sustredoval na ligu

Reagovat
Aldeano

Psal jsem to z pohledu atraktivity duelu na papíře. Kde by si určitě každý pustil zápasy těch "známých" klubů...

Reagovat
Aldeano

A jinak tento systém mi přijde daleko více přínosný než dřívější UEFA Cup. Ukazuje se to i na tom, kolik týmů z EL dokáže hrát v LM základní skupinu a to i herně na vyšší úrovni. A já jako aktivní divák, chodící na UEFA Cup a později na EL na Spartu.... To ani nejde porovnat.... Krom toho EL je přínosnější pro menší kluby po finanční stránce,spravedlivější skupinová fáze... Vzpoměň si nejen na památné zápasy Uefy, ale na skupinovou fázi... Řekl bych, že to byla větší nuda...

Reagovat
Aldeano

A ještě si vzpomeň na to, jaký byl tlak na UEFU, aby s tímto formátem soutěže něco udělala...

Reagovat
Filip12

Gomis

Reagovat
Aldeano

Valencia

Reagovat
madridcan

Pozrel som si druhy polcas Valencie. Hrali co potrebovali, Swans malo prevahu, ale finalna prihravka chybala. Valencia z brejkov mohla vela krat rozhodnut, najma po prihravke Canalesa, ked nabiehali dvaja volni hraci, ale neskutocne to zmrvil. Hrac na takejto urovni by si nemal dovolit nieco tak dosrat. Na konci na to skoro doplatili, ked vykopavali z ciary. Jonjo vyborny zo zaciatku mojho sledovania, ale mal ist vonku po udere do tvare Piattiho. Plus nespokojny, hada sa a neviem este co. Ku koncu pridal nepresnosti a dodrbal vela dobre sa vyvijajucich utokov. Alves podrzal, Tremmel nemal vela prace, kedze Valencia na branku tusim ani nevystrelila co som pozeral. Celkom sa mi pacil aj Dyer, ktory to vykryval aj vzadu.

Tak aspon si ide Valencia v klidku z prveho miesta a snad sa dostane co najdalej, kedze v lige to nie je nic valne. Swans vsak tiez prajem postup, ale takto to nepojde a Laudrup ma vela o com premyslat.

Reagovat
smazaný uživatel

Díky Wigan, připravil si mě o prachy

Reagovat
smazaný uživatel

problem tejto sutaze je ze v nej posobi vela nekvalitnych muzstiev zo slabych lig a preto aj muzstva z lepsich sutazi a namakane peniazmi nemaju zaujem hrat o tuto trofej. lebo nema tym padom sledovanost.

Reagovat
Ángel di María 22

Dobře Vale.

Reagovat
smazaný uživatel

Tady nikdy neměli být zavedeny skupiny. Sice zavedením skupin se možná trochu zvýšila finanční prestiž ale sportovní ne.

Reagovat
smazaný uživatel

Hned by se měl hrát vyřazovák. Snad by ty týmy měly nějakou motivaci. Takhle tam většina akorát chodí!

Reagovat
smazaný uživatel

Lidi, mám stejný pocit jako většina. Už ani nemám chuť EL sledovat, je to totální nuda. Většina týmů tu soutěž ani hrát nechce! Viz. Neapol minulý rok, co vypadla z LM, tak proti Plzni se na EL úplně vykašlala. UEFA by se měla zamyslet nad budoucností této soutěže. Podle mého názoru je celá EL zbytečná

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo, jak reagoval o řádek výše. Hned hrát od prvního kola vyřazovák.

Reagovat
Aldeano

Ale to, že na to například týmy se Serie A kašlou od začátku, přece není formátem soutěže. Nebo myslíš, že jo?

Reagovat
smazaný uživatel

Určitě ne. Je to jejich mentalitou. Nicméně ty dnešní zápasy většina týmu odchodila. Nezájem o hru, absolutní. Je to ostuda.

Reagovat
Aldeano

Nj... Zase když si vzpomeneš na Uefu, tak to prostě lepší nebylo. A pro mne jako pro diváka je EL daleko lepší. Samozřejmě to neznamená, že nemá mouchy, ale pokrok se udělal velký.

Těžko říct co s formátem 2. evropské soutěže udělat....

Co například playoff systém už během podzimu a nějaký malý počet klubů (například 2) by naskočil do LM na jarní fázi. Něco jako přes Intertoto se dálo přes léto dostat do Uefy, tak tady by se dalo přes podzim přes velké síto klubů dostat do LM...

Samozřejmě je to blbost, ale jen takový nápad....

Reagovat
smazaný uživatel

Podle mě to je lepší, než UEFA předtím. Minimálně to má lepší znělku I ten nápad není špatný, ale to prostě nejde. Na LM by neměl nikdo šahat. Je to soutěž, která nemá chybu. Nicméně, co s tou EL, to fakt nevím. Na druhé straně je dobré, že Intertoto už nefunguje Pro menší kluby to bylo dobrý, ale myslím, že dvě soutěže bohatě stačí

Reagovat
Aldeano

Intertoto bylo náhodou dobrý

Reagovat
smazaný uživatel

Byly tam dobrí bitvy. Ale pouze u týmů, které si té soutěže vážili. Většina to brala jen jako srandu. Ale Olomouc tam třeba jednu hrála výborně. S Evertonem myslím

Reagovat
Aldeano

S BVB. S Evertonem hrála EL.

Reagovat
Aldeano

Vyřadila Rosu i s Kollerem.

Reagovat
smazaný uživatel

BvB jsem věděl, ale nevím proč jsem si myslel, že Everton. Nebyl to náhodou Hamburg?

Reagovat
Aldeano

No, ale vem si, že už 3.8. odehrála 2x zápasy s BVB a Hamburgem. A to jenom proto, že byla 4. v GL... Obrovská zkušenost.

Reagovat
smazaný uživatel

To jo, taky jsem psal, že pro tyto kluby, které nehrají evropské poháry pravidelně to byl zážitek.

Reagovat
smazaný uživatel

A samozřejmě zkušenost

Reagovat
Aldeano

Reagovat
smazaný uživatel

Nejhorší je stejně, když zkušenější týmy vlastně ani nechtějí EL hrát, ale přesto vyřadí nějaký nadšený menší klub. To je to nejhorší. Radši nech hrají nezkušené týmy s nadšením, než kluby, jako Betis, které dneska postavilo rezervu úplně bez zájmu.

Reagovat
Aldeano

Zase bych neházel všechny ročníky EL do jednoho pytle. Jak jsem psal výše, letos se to nějak špatně sešlo. A většina týmů, která je z top ligy hraje ve vlastní soutěži o záchranu nebo dokonce už 2 .ligu... Jediný Frankfurt to zvládá, ale to je otázka nakolik je to skupinou... Pro Swansea je to premiéra,Valencii se nedaří taky ani v domácí soutěži a nemá nějak kvalitní, široký kádr... PSV je taky z formy i doma... Rubin roli favorita zvládá. Fiore a Dněpr taky.

Dynamo,Lyon Lazio, těm všem se v domácí soutěži taky vůbec nedaří... To je potom těžké. Opravdu mi to spíš letos přijde, že to vyšlo tak, že ty týmy mají svých starostí dost v domácích ligách...

Reagovat
smazaný uživatel

J, byl to Hamburg. Hlavní je, aby šly zápasy nahoru. Snad to bude platit v Play-Off

Reagovat
Aldeano

Ale rozšíření LM mi přijde ještě horší.... A spousta týmu se do LM ještě spíše nedostane, když jim budou chybět pohárové zkušenosti...

Reagovat
smazaný uživatel

Rozšíření LM by bylo asi to nejhorší. Sice to je "LIGA MISTRŮ", ale musí to mít nějakou kvalitu. Nechápu, jak se může dostat do základní skupiny nejprestižnější soutěže tým, který ve všech zápasech prohraje. Viz. Zábřeh minulý rok. Fakt nevím, co s EL, ale podle mého názoru by se mohl hrát hned vyřazovák, jinak tyto zápasy ve skupině jsou zbytečné. Týmy z Itálie tu soutěž ani neberou vážně

Reagovat
Aldeano

Zábřeh,Šumperk tu LM už hraje kde kdo

Reagovat
smazaný uživatel

Zagreb - Záhřeb, vyslovuju to Česky. Je to ostuda. Minule dostali 1:14 za šest zápasů.

Reagovat
Aldeano

Reagovat
Kenneth

Co to Kadlec nedal.

Reagovat
smazaný uživatel

... a preto dufam, ze tento rok vyhra europsku ligu ludogorec razgraz nech je sranda !

Reagovat
smazaný uživatel

razgrad

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
cristiano.K.

dal bych za finalisty dvě místa do LM. Samozřejmě nevím, jak to přesně šlo udělat,ale věřím,že by to šlo. Je hrozný, že mužstva které tu soutěž hrají poprvé na to serou z nějakého důvodu.

Druhá věc je,že ve většině pohárů týmy na ty první tři kola serou všeobecně, začnou hrát až v 1/8,kdy už cítí trofej.

Reagovat
madridcan

Nad tym, ze by obaja finalisti isli do LM som premyslal tiez, ale potom ak by jeden z nich uz bol v Uefe, tak koremu semifinalistovi by sa to dalo? Tam by potom mozno trebalo hrat o tretie miesto a to je tiez blbost. Ono sa da vsetko nejak vymysliet nech je to otraktivnejsie, ale urovnou to klesa strasne nizko, ze aj niektore domace pohare su zaujimavejsie.

Reagovat
cristiano.K.

to je fakt, abych řekl pravdu ani nevím, jak to bude když ted tým vyhraje EL a zároveň se ve své lize kvalifikuje do LM přímo?

Cokoliv pro atraktivitu! Určitě by se to dalo vymyslet líp,ale to by pánové nahoře nad tím museli alespon z poloviny přemýšlet jako my

pak potěší,když si přečteš,že Frankfurt měl 12tis. lidí na stadionu v Bordeux

Reagovat
Liquid

Rakouské týmy dobře válí, největší pozitivní překvapení Esbjerg, největší zklamání Bordeaux

Reagovat
Pipo123

Kvalita EL je fakt na zamyslenie, včera som pozeral zápas Legia - Lazio, v našom útoku nastúpili traja mladíci čo dokopy nahrali 200 minút v Serii A a stejne si súpera vodili ako sa im zachcelo... má to fakt len jedinú výhodu že šancu dostanú mladíci...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele