Evropská liga - preview pátých zápasů základních skupin

28.11.2013, 08:24, aktualizováno 28.11.2013, 08:24
Previews
Evropská liga již zná osm postupujících do vyřazovací fáze a dnes k nim mohou přibýt další. Frankfurt s masivní podporou fanoušků zajíždí do Bordeaux, Valencia se pokusí revanžovat ve Swansea, Fiorentina se utká o první místo s Dněpropetrovskem, Lyon na svém stadionu přivítá Betis...
Skupina A
Kubaň Krasnodar - FC St. Gallen  (čtvrtek 18:00)
Čistě teoretickou naději na postup do jarních bojů Evropské ligy mají stále Kubaň Krasnodar a St. Gallen. Po čtyřech kolech je jejich ztráta na vedoucí Valencii a Swansea celkem markantní, matematicky však ještě stále stažitelná je. Lépe je na tom v tabulce prozatím švýcarský celek.

V Kubani asi čekali trošku víc, než jen dvě uhrané remízy se Swansea, které se navíc urodily až v nastavení druhého poločasu. Domácím se nedaří ani na ruské frontě, v lize jsou až na osmém místě s docela velkým odstupem na pohárové pozice. V Evropské lize dosud předvedli pouze nepřesvědčivé výkony.

V polovině října byl sice vyhozen kouč Dorinel Munteanu, ani jeho nástupce Viktor Gončarenko však zatím moc nepřesvědčuje. Krasnodar sbírá body pořád jen kouskovaně. "Myslím, že můžeme správně rozvrhnout síly mezi dvěma soutěžemi, které hrajeme. Pro tým je Evropská liga něco nového, hlavně sbíráme zkušenosti," uvedl domácí trenér.

O víkendu Kubaň pohledl venku Amkaru Perm 1:3, avšak ani St. Gallen na domácí scéně neuspěl, v Lucernu prohrál naprosto totožným výsledkem. "Zítra nebude hrát pouze Xandao, jinak můžeme nasadit optimální složení. Vzhledem k tomu, že hrajeme dvě soutěže, nějaká rotace v sestavě určitě proběhne," prozradil Gončarenko.

Domácí mají problémy především v útoku, v Evropské lize během uplynulých čtyř zápasů skórovali jen dvakrát, z toho jednou z penalty. Přitom v lize nepatří jejich 24 vstřelených gólů k nejmenším číslům. Optimální výkony, jaké by si v Krasnodaru představovali, nepodává letní posila Djibril Cissé, jeho kolega Baldé nebo Bucur jsou na tom číselně lépe.

O koho je ovšem třeba zájem v Anglii, to je záložník Ivelin Popov. Bulharský reprezentant patří v Kubani asi k tomu nejlepšímu, co může klub nabídnout. Popov si myslí, že vystoupení na evropské scéně není tak špatné: "Hráli jsme dobře proti Swansea, ve Valencii celých 75 minut. Jestli chceme porazit St. Gallen, musíme být obětaví."

Hosté jsou na tom ve skupině prakticky obdobně jako jejich soupeř, rovněž se jako mužstvo nezkušené evropských pohárů hlavně učí. Dosud zaznamenali jediné tři body právě proti Kubani, který v září před vlastními fanoušky skolili 2:0. Vůbec se jim ovšem nevydařil dvojzápas s Valencií, od ní celkově inkasovali celkem osm branek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.95 - 3.30 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Swansea City - Valencia CF  (čtvrtek 21:05)
Swansea navštíví lídr tabulky z Valencie, který se pokusí si své postavení pojistit. Oba týmy ale dělí pouze bod, takže v případě výhry se Laudrupovi svěřenci dostanou před svého čtvrtečního soka.

Velšané budou mít navíc další motivaci ke třem bodům - v případě výhry totiž dostanou odměnou vstupenku do dalších bojů Evropské ligy. Swansea čekal na úvod nového ročníku těžký soupeř, protože jako první se jim na domácí půdě postavila právě španělská Valencia. Mestalla se ale musela poklonit před bojovným výkonem ambiciózního anglického celku, protože po brankách Bonyho Wilfrieda, Michua a Jonathana de Guzmána si nemohla připsat ani bod. Pro některé odborníky se možná vzhledem k nezkušenosti Laudrupova týmu jednalo o menší šok. Ten ale Swansea vzápětí potvrdila vesměs dobrými výkony na poli prestižní evropské soutěže.

Dalším týmem, který na Swans nestačil, byl švýcarský St. Gallen, který jedinou trefou poslal domů Wayne Routledge bez bodů. Na druhou stranu, od té doby se Swansea příliš nedaří, neboť v posledních dvou kolech Evropské ligy vytěžil Laudrupův tým pouhé dva body v soubojích s Kubaněm Krasnodar. Oba duely skončily stejným výsledkem - 1:1. O gól víc už Swans přidali v minulém kole Premier League, když si díky vlastní brance Aarona Hughese a zásahu Jonjoa Shelveyho ze závěru utkání poradili s londýnským Fulhamem. Generálka na klíčové domácí utkání s Netopýry jim tedy vyšla.

V přímém protikladu s dobrými výsledky Swansea se ocitá Valencia. Los Che totiž z posledních deseti utkání napříč všemi soutěžemi zvítězili jen čtyřikrát a v Primera Division jim patří až jedenáctá příčka. Ani víkendový zápas proti Elche se Djukićovým svěřencům příliš nepovedl, protože nováček soutěže dokázal strhnout vedení na svou stranu a gólem z pětaosmdesáté minuty si zajistil další výhru. A z historického hlediska je situace pro Netopýry ještě horší - proti anglickému celku na jeho půdě zvítězili v šestnácti vzájemných střetnutích pouze dvakrát! V sázce je tedy mnohé, ale ani jeden z týmů nehodlá svého soupeře brát na lehkou váhu.

Alespoň to tvrdí brankář Michel Vorm, který si užívá premiérové minuty Evropské ligy v historii Swans. Pro deník Wales Online říká: "Tohle je přesně ta věc, kvůli níž chcete být profesionálním fotbalistou - takto velké zápasy. A kvalifikace do dalších bojů Evropské ligy je velká věc. Když nad tím tak přemýšlím, tak před třemi lety jsem přišel do Swansea a nevěděl jsem, co můžu čekat. A teď mluvíme o Valencii a postupu do vyřazovacích bojů. Myslím, že výhra nad Fulhamem hodně posílila naši psychiku, což se nám může hodit," uzavírá nadšený Holanďan.

Swansea má několik zraněných, nebo přinejmenším ne úplně zdravých hráčů. Patří mezi ně Michu, Wayne Routledge nebo Pablo Hernández. To Netopýři mají se sestavením základní jedenáctky minimální problémy. Podle posledních zpráv může totiž trenér Djukić použít všechny hráče.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Valencia CF (ESP)430110:69
2.Swansea City (ENG)42206:28
3.FC St. Gallen (SUI)41035:93
4.Kubaň Krasnodar (RUS)40222:62
Skupina B
Černomorec Oděsa - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 21:05)
Černomorec Oděsa se společně s PSV popere o druhou postupovou příčku. Protože má aktuálně tříbodový deficit na nizozemský celek, který zavítá na půdu vedoucího Ludogorce, nebylo by dobré doma s Dinamem Záhřeb zaváhat. V posledním kole v Eindhovenu by totiž v tomhle případě také nemuselo již o nic jít.

Námořníci naposledy dokázali jako první oloupit o body do té doby suverénní Razgrad a uhájili své šance na postup. Aby se stoprocentní jistotou mohli bojovat o účast mezi 32 nejlepšími i v závěrečném utkání, potřebují stejně jako v září porazit chorvatský celek, který na evropské scéně letos již zklamal.

Hosté mají na kontě zatím jen jeden uhraný bod a jediný vstřelený gól. Ten právě dokázali vstřelit v domácím zápase s Oděsou, která ale tehdy v Záhřebu stejně vyhrála 2:1. "Jedeme na Ukrajinu předvést nejlepší výkon a uhrát alespoň remízu bez ohledu na to, že nám výsledek nepomůžeme. Zvedáme se, hrajeme lépe," říkal záložník Jerko Leko.

Mužstvo Romana Hryhorčuka hraje především výtečně vzadu, a jelikož soupeř je na tom se střeleckou potencí na evropské scéně dost mizerně, mělo by mít i v tomhle ohledu výhodu. Na druhou stranu se to v jeho kádru žádnými snajpry nehemží, nejlepším střelcem je Oleksij Antonov s osmi brankami.

Dinamo by mohlo být myšlenkami trošku jinde, přece jenom ho o víkendu čeká největší chorvatské derby s Hajdukem Split. "I když v hlavách máme tenhle zápas, pořád více přemýšlíme o Černomorci," ujišťoval Leko. "Víme, co nás čeká, v Oděse bude zima, ale netřeba panikařit. V takových podmínkách jsme nedávno trénovali."

Hryhorčuk zatím nemůže být spokojený s výkony Brazilce Léo Matose, který prožívá asi nejhorší sezónu v klubu. "Musíme si přiznat, že se po zranění nevrátil do takové formy, v jaké byl předtím," potvrdil domácí lodivod. "Má ale ode mě všechnu podporu, chceme, aby se co nejrychleji vrátil. Dá gól a věřím, že to bude v pořádku."

Co se týče absencí, měl by chybět pouze obránce Anderson Santana, pro něhož vlivem zranění podzimní část sezóny zřejmě definitivně skončila. Útočník Antonov věří, že se mužstvu podaří přelstít urostlé obránce soupeře. "Žádná defenzíva pro mě není příjemná. Tvrdou hru očekávám i zítra," mávl rukou.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.70 - 3.40 - 5.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Ludogorec Razgrad - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté PSV nezažívají v poslední době zrovna nejlepší období a především na domácí scéně sbírají jednu ztrátu za druhou. V Evropské lize prohráli zatím jediné utkání právě proti suverénnímu Razgradu, od té doby si na konto připsali hned sedm bodů, a proto se v tabulce nacházejí na druhém místě o tři body před ukrajinskou Oděsou. Nyní si mohou zajistit postup do jarní části, ovšem k tomu zřejmě potřebují zvítězit v Bulharsku.

Razgrad je v letošní sezóně možná největším překvapením základních skupin. Tento bulharský trpaslík doposud získal deset bodů a zajistil si postup do jarní části druhé nejprestižnější klubové soutěže. Razgrad celkem snadno vyhrál nejprve na půdě PSV, poté doma porazil Záhřeb a následně i Oděsu. V odvetě si pak přivezl z Ukrajiny cenný bod po velmi zodpovědném výkonu.

PSV naposledy pouze remizovalo s Heerenveenem a počtvrté za sebou v lize nedokázalo zvítězit, v tabulce je až osmé s dvaceti body, i když na vedoucí Arnhem ztrácí snadno dostižitelných sedm bodů. Pokud nedokáže proti Ludogorci zvítězit, tak si to pravděpodobně o postup rozdá na závěr doma s Oděsou. V minulém zápase Evropské lize jasně přehrál Záhřeb a porazil ho 2:0.

Ludogorec je v bulharské lize naprosto suverénní a se ziskem třiačtyřiceti bodů vede o šest bodů před Litexem. Trenér Phillip Cocu si dobře uvědomuje důležitost čtvrtečního střetnutí. "Bude to velmi těžký zápas, potřebujeme si odvést dobrý výsledek. Jsem si jistý, že i přes případné vítězství budeme o postup bojovat v posledním zápase s Oděsou. Proti Heerenveenu jsme hráli tři čtvrtiny utkání velmi dobře, a i přes neuspokojivý výsledek chceme na tento výkon navázat," uvedl..

Cocu předpokládá, že by kombinační fotbal mohl být receptem na dobře fungující defenzívu Razgradu. "Musíme si vypracovat mnoho gólových šancí, v poslední době máme problémy s koncovou. Chceme si vytvořit dobrý základ v záloze a soupeři nepůjčovat příliš často míč. Nicméně bulharský tým nám v prvním duelu ukázal, že má smrtící rychlé protiútoky a na ty si musíme dávat velký pozor," dodal třiačtyřicetiletý kouč.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.40 - 3.40 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Ludogorec Razgrad (BUL)43107:110
2.PSV Eindhoven (NED)42114:27
3.Černomorec Oděsa (UKR)41123:54
4.Dinamo Záhřeb (CRO)40131:71
Skupina C
IF Elfsborg - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:05)
Ve skupině C jsou karty rozdány jasně - Red Bull Salzburg postupuje, švédský Elfsborg čekají už pouze dvě utkání. Větší motivaci uspět tak v dnešním duelu na severu mají hosté, kteří si mohou zajistit postup z první příčky; stačí k tomu, aby získali více bodů než Esbjerg doma s Lutychem.

Zatímco Elfsborg se s jediným bodem krčí na dně skupinové tabulky, Red Bull zatím válí; vyhrál všechna čtyři dosavadní utkání, což se povedlo už jen Fiorentině a Tottenhamu. Dnešní zápas bude posledním, který rakouský mistr sehraje do konce roku v Evropě venku, a očekávání jsou vysoká: nepokazit dosavadní úspěšnou sérii a pojistit ideální pozici do losování play-off. V cestě jim vedle soupeře, který ukončil letošní ročník švédské ligy na pátém místě (ve Švédsku se hraje systémem jaro - podzim), budou stát i těžké klimatické podmínky na umělé trávě.

Kouč Roger Schmidt tak varuje před jakoukoliv formou uspokojení. "Elfsborg už je mimo soutěž, takže může hrát bez jakýchkoliv starostí či tlaku. Nemyslím si, že budou tak defenzivně orientovaní jako v úvodním zápase u nás v Salzburgu," připomíná vysokou výhru 4:0 z prvního utkání. "Chceme samozřejmě nadále pokračovat v naší vítězné evropské šňůře a využít šanci vyhrát skupinu se zápasem v záloze," dodal. Salzburg by se případným úspěchem oklepal z posledních dvou ligových proher, které, ač na celkové jasné vedení nemají vliv, vrhají trochu stínu na jeho dosavadní letošní formu.

Atmosféru na hřišti v Boras Areně, která je s kapacitou 17.800 diváků považována za nejmodernější fotbalový stadion v celé zemi, rozhodně neokusí Isaac Vorsah a Stefan Hierländer; oba hráči jsou mimo hru kvůli déletrvajícím problémům s kolenem. S týmem neodcestovali ani Rodnei a Jonathan Soriano, zatímco u Kevina Kampla, kterého zlobí kotník a byl na operaci zubů, visí otazník. André Ramalho je suspendovaný. Zbytek Schmidtova kádru se na specifické podmínky na dalekém severu připravoval tréninkem na umělém trávníku v Taxhamu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.00 - 3.80 - 1.57
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Esbjerg fB - Standard Lutych  (čtvrtek 21:05)
Blue Water Arena v Esbjergu uvítá očekávaný duel favorita s outsiderem skupiny C. Nenechte se však mýlit - favorizovaným celkem totiž není ten belgický, jak by se vzhledem k jeho nedávným úspěchům mohlo zdát. Druhým celkem tabulky je naopak s devíti body dánský tým.

Belgický Lutych má za sebou poměrně slavnou minulost, v níž několikrát dosáhl na mistrovský titul a samozřejmě se následně představil i v evropských soutěžích. V sezonách 2007/2008 a 2008/2009 dokonce získal titul. Teď se ale zdá, že jeho slavné dny jen tak brzy nenadejdou, neboť brány další fáze Evropské ligy se pomalu zavírají. Co víc, tradiční belgický klub, který pro světový fotbal vychoval celou řadu talentů (z posledních zmiňme například Christiana Bentekeho nebo Marouaneho Fellainiho) totiž sídlí na předposledním místě tabulky a již nemá naději na postup. O celých osm bodu jej totiž předstihl právě dánský celek.

Standard chtěl oslavit stý zápas v evropských pohárech proti Red Bull Salzburg, ale po brankách Dušana Šventa, Kevina Kampla a Alana dokázal jen korigovat na konečných 3:1. Tento výsledek ukončil jakékoli naděje týmu trenéra Guye Luzona na případný postup, který naopak díky těsné výhře nad švédským Elfsborgem slavil dánský konkurent. Lutych sice dokázal ve všech zápasech evropských pohárů skórovat alespoň jednou, ale čisté konto se mu podařilo udržet pouze jedinkrát. Dánové se budou moci opírat o zkušenosti Emila Lynga, který coby hostující hráč působil v belgickém SV Zulte Waregem.

Guy Luzon se ujal kormidla Standardu teprve toto léto, ale zatím se mu daří spíše na domácí ligové scéně. Trenér, který musel kvůli těžkému zranění pověsit kopačky na hřebík již v jednadvaceti letech, má již zkušenosti s Pohárem UEFA. Izraelský celek Maccabi Petach-Tikva v sezoně 2005/2006 dovedl do základních skupin. V posledním ligovém kole se dařilo spíše Standardu, který těsně porazil RAEC Mons. I díky tomu je v belgické Jupiler League na prvním místě. Napraví si alespoň částečně reputaci v duelu s Dány? Utkání začne pět minut po deváté a na starosti jej dostali pánové Cristian Balaj, Sebastian Gheorghe a Ovidiu Artene.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.20 - 3.40 - 3.20
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)440011:312
2.Esbjerg fB (DEN)43016:49
3.Standard Lutych (BEL)40134:81
4.IF Elfsborg (SWE)40132:81
Skupina D
Rubin Kazaň - NK Maribor  (čtvrtek 18:00)
Lídr tabulky přivítá na domácím hřišti poslední celek tabulky Maribor. Ani se třemi body na kontě po odehraných čtyřech zápasech se ale slovinský tým nevzdává a pro Kazaň bude bezpochyby nebezpečným soupeřem. Jak zvládnou hostující hráči celkem studené podmínky?

V ruské Kazani by teplota měla v době utkání dosahovat zhruba mínus osmi stupňů Celsia, což pro některé hráče hostí bude jistě velmi obtížný stav. Jedním z nich je i brazilský útočník jménem Marcos Magno Morales Tavares, zkráceně Tavares. Rodák z brazilské metropole Porto Alegre hraje za NK Maribor již šestým rokem a nedávné době byl jeho kontrakt prodloužen o další tři roky. Zkušený zakončovatel se zatím Mariboru velmi vyplácí a v současné chvíli je jeho nejlepším střelcem. Za slovinský tým odehrál již 224 zápasů a v kolonce osobních zásahů se pomalu blíží stovce. Kromě usilování o slovinské občanství má však Tavares ještě jednu touhu, kterou sdílel při interview pro magazín UEFA.

Jeho dalším cílem je totiž probojování se do další fáze Evropské ligy. Do ní má Maribor zatím ze všech týmů skupiny D nejdále, protože sídlí na posledním místě. Na druhý Wigan Athletic však ztrácí pouhé dva body, takže ještě nic není ztraceno. Poslední tři zápasy na scéně domácí ligové soutěže navíc vyhrál s průměrem čtyř branek na utkání! I poslední výhra 5:3 nad celkem NK Domžale by měla být velkou psychickou vzpruhou pro slovinský tým.

Tavares na otázku nejbližších plánů odpověděl: "Je pro mne velkou ctí, že můžu oblékat dres Mariboru již tolik let. Teď máme docela zkušený tým a v sezoně se nám daří, takže doufám, že svým spoluhráčům pomohu k dalšímu skvělému výsledku. Postup do vyřazovacích bojů Evropské ligy by pro nás znamenal obrovské zadostiučinění. Opravdu tvrdě pracujeme a naši fanoušci si nějakou slávu určitě zaslouží."

Brazilský fotbalista je podle statistik hráčem, kterého obrany soupeřů faulují nejčastěji, takže je jasné, že patří k velmi nebezpečným útočníkům. I k tomuto jevu se Tavares vyjádřil: "Je z toho vidět, že jsem po Evropě známý. Využívám své fyzické přednosti, což prostě k fotbalu patří. V Evropské lize to není jiné - obránci prostě vědí, že nejrychlejší a nejbezpečnější možnost, jak mě zastavit, je faulovat mě. Evropská liga je sice daleko před tou slovinskou, ale naději máme. Proti Rubinu prostě nesmíme ztratit body, protože potom by to pro nás mohla být uzavřená kapitola. Také poslední utkání proti Wiganu chceme vyhrát a využít výhody domácího prostředí. A kdo ví, zda nám to k postupu pomůže," naznačuje Tavares.

A jak se připravuje na mrazivé podmínky? Určitě je na ně více zvyklý, než byl před svým nástupem do Evropy. Tavares patří mezi fotbalové cestovatele, neboť vystřídal ligové poměry v Brazílii, Malajsii a Kypru. Teď působí delší dobu ve Slovinsku a podle vlastních slov mu zima nebude dělat problémy: "Mám zimu rád - vezmu si rukavice a nepromrznu," dodává miláček tribun s úsměvem. Kazaň okupuje místo favorita i lídra skupiny a navíc i tomuto celku vyšla generálka na nadcházející utkání. V ligové tabulce sice sídlí až na desátém místě, ale poslední utkání s Tomem Tomsk Kazaň nejtěsnějším možným rozdílem vyhrála. Podaří se jí na tři body navázat i v Evropské lize?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.50 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - SV Zulte Waregem  (čtvrtek 21:05)
Zdá se, že první pozici ve skupině D už evropskými poháry ostřílený Rubin Kazaň nikomu nepustí, ale druhá postupová příčka je stále k mání - a bojují o ni všichni tři zbývající účastníci, tedy i Wigan se Zulte Waregem.

Lépe je na tom před vzájemným duelem v Anglii domácí celek, který sice v minulém kole v Kazani poprvé prohrál, ale jednak šlo o těsný výsledek 1:0 a jednak se asi ani nedalo očekávat, že by nezkušený, v tuto chvíli druholigový tým dokázal v Rusku uspět. Předchozí výhra a dvě remízy nicméně znamenají, že Latics mají na kontě pět bodů, což je o jeden více než druhé Zulte; to se do hry vrátilo teprve poslední těsnou výhrou v Mariboru. Dnešní střetnutí tak bude přímým bojem o postupové pole position - pokud ho zvládnou lépe domácí, mohou si s předstihem zajistit vstupenku do play-off. Pokud hosté, dostanou šanci bojovat až do závěrečného hvizdu posledního kola.

Lehkým favoritem je tak zřejmě právě Wigan, a to i přesto, že naposledy prohrál doma v lize s Brightonem 0:1, zatímco Zulte zvládlo vítězně čtyři z posledních šesti soutěžních zápasů (a dvakrát dokázalo uhrát remízu). Anglický pohárový benjamínek uhrál v prvním vzájemném duelu v Belgii cennou remízu 0:0, a nyní by ji rád zúročil a největšího konkurenta takzvaně "dorazil". Manažer Owen Coyle přiznává, že je před rozhodujícím duelem nesmírně natěšený a věří, že jeho svěřenci mají na to, aby nepříjemného protivníka porazili.

"Máme úžasnou příležitost. Hráči se nemohou dočkat, všichni jsou absolutně odhodlaní probít se do dalšího kola," hýří Coyle optimismem. "Možná že budeme po očku sledovat skóre souběžného utkání mezi Rubinem a Mariborem, ale jsme profesionálové, takže to na náš nemůže mít žádný vliv. Ať už se bude druhý zápas odehrávat jakkoliv, náš přístup na hřišti zůstane stejný," ujišťuje.

Zulte je nicméně velmi těžkým protivníkem, což Coyle plně akceptuje. "Momentálně jsou v belgické lize druzí. Je to velice dobrý tým, vždyť mají mezi sebou hráče jako Thorgan Hazard, s nímž mohou způsobit problémy komukoliv," zdvihá domácí manažer varovný prst. "Dostat se mezi 32 nejlepších je pro nás obrovská výzva. Ten souboj je hodně těsný, ale my si ho užíváme," dodal. Wiganu bude v utkání chybět zraněný García (šest týdnů mimo hru), a také Albrighton, kterého si zpět z hostování stáhla Aston Villa.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)431011:310
2.Wigan Athletic (ENG)41214:35
3.SV Zulte Waregem (BEL)41122:74
4.NK Maribor (SLO)41036:103
Skupina E
Dněpr Dněpropetrovsk - Pandurii Târgu Jiu  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté ukrajinského Dněpropetrovsku si s předstihem zajistili účast v jarní části Evropské ligy a nyní se budou prát o první místo ve skupině s italskou Fiorentinou, která ještě neztratila ani bod. Dněpr získal devět bodů a má před dvojicí Pandurii - Ferreira nedostižný osmibodový náskok. Doposud prohrál pouze s italským favoritem a jinak si připsal tři vítězství, proto by měl v duelu s rumunským celkem zvítězit.

Pandurii již šokovalo postupem do základní skupiny přes portugalskou Bragou a nyní se pokusí vybojovat alespoň třetí místo. Ve čtyřech dosavadních zápasech prohrálo dvakrát s Fiorentou a jednou se svým čtvrtečním soupeřem, jediný bod vybojovalo v Portugalsku proti Paçosu. V úvodním kole proti ukrajinskému týmu inkasovalo ke konci úvodního dějství a jednobrankovou ztrátu už nedokázalo do závěrečného hvizdu dohnat.

Pandurii se celkem slušně daří na domácí scéně, kde v patnácti zápasech získalo sedmadvacet bodů a nachází se na čtvrtém místě tabulky. V předchozím utkání si doma poradilo s Illičivecem po výsledku 3:1. Dněpr je na tom v ukrajinské lize ještě lépe. Po patnácti utkáních má na kontě 34 bodů a je třetí, na vedoucí Šachtar ztrácí čtyři body a disponuje dvěma duely k dobru.

V dresu Dněpru i v letošní sezóně působí český reprezentační brankář Jan Laštůvka, který ale bude chybět minimálně do konce podzimu kvůli poraněnému kolenu. V základní sestavě nastupuje český obránce Ondřej Mazuch a odehrál 19 utkání, ve kterých ani jednou neskóroval. Domácí celek bude nejvíce spoléhat na útočníka Selezňova, který v letošním ročníku skóroval již desetkrát. Doplňuje ho záložník Konopljanka, ten rozvlnil síť celkem sedmkrát.

V hostujícím dresu nejvíce září Brazilec Eric, jež se prosadil taktéž desetkrát, druhým nejlepším střelcem je se sedmi brankami Litevec Matulevičius.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.33 - 4.75 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Paços Ferreira - ACF Fiorentina  (čtvrtek 21:05)
Pouze o čest už hrají fotbalisté portugalského Pacos de Ferreira - postoupit už nemohou, takže jim půjde jenom o to, jestli uhájí v konkurenci Pandurii Targu Jiu alespoň symbolickou třetí příčku. Naopak hostující Fiorentina si výhrou (případně pouhým bodovým ziskem) může definitivně zajistit první místo ve skupině. Do dalšího kola už svěřenci Vincenza Montelly postoupili.

Ačkoliv loni Pacos překvapil celé Portugalsko a jeho postup až do pohárové Evropy lze považovat za obrovský úspěch, letošní nepříjemná kocovina způsobila zatím katastrofální podzimní bilanci, kterou koncem října odskákal bývalý reprezentační záložník a dnes už rovněž i bývalý trenér Costinha (který přitom sám přišel teprve v létě na pozici úspěšného Paula Fonseky, jehož služby si zajistilo Porto). Kormidla potápějící se lodi se ujal Henrique Calisto, a zatím to pod jeho rukama vypadá na určitý progres - ani jeden ze dvou listopadových ligových klání Pacenses neprohráli, po plichtě s Aroucou naposledy doma porazili Belenenses.

Je pochopitelné, že Calisto se spoléhá především na obranu - a v tomto duchu se nesla i jeho reakce po onom utkání, které přiválo do kabiny týmu málem zapomenutou radost ze zisku tří bodů (letos v Evropské lize se jim to ještě nepovedlo, na kontě mají jediný). Pacos pod jeho vedením ještě neinkasoval ani jedou. "Byli jsme si vědomí toho, jak důležitý zápas to je, protože na domácí výhru jsme čekali půl roku. Letos jsme doma do té doby uhráli pouze jeden bod," bilancoval Calisto. "Nezáleželo nám na estetice, hlavním cílem bylo neinkasovat. Prostě je v tuto chvíli primární nedostat gól. Myslím, že tento přístup nám může do budoucna jenom pomoci."

To Fiorentina se s podobnými problémy vůbec nepotýká, naopak; k jistotě jarních bojů v EL letos přidává i slušné výkony v Serii A, kde je prozatím pátá, ačkoliv její hráči míří ještě výš. V rozhovorech pro server football-italia.net si v tomto směru notují Manuel Pasqual a Juan Cuardado. "Cítíme se dobře. Věřím, že tento tým je vybaven k tomu, aby uspěl, a jsem přesvědčen, že Fiorentina bude i nadále investovat s cílem úspěchu," nechal se slyšet levý bek. "Na Juventus a Řím trochu ztrácíme, ale věříme, že můžeme bojovat o titul v Evropské lize a doma o příčky zajišťující postup do Ligy mistrů. Takové výsledky by nastartovaly cyklus úspěchů, který si rodina Della Valle zaslouží." A Cuardado doplňuje: "Chceme vyhrát Evropskou ligu. Bylo by skvělé v tomto dresu získat nějakou trofej."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 6.50 - 3.80 - 1.53
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)440010:212
2.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)43016:29
3.Pandurii Târgu Jiu (ROU)40132:71
4.Paços Ferreira (POR)40131:81
Skupina F
Girondins Bordeaux - Eintracht Frankfurt  (čtvrtek 21:05)
Zajímavou bitvu o postup nabídne ve druhé nejprestižnější evropské klubové soutěži rovněž skupina F, kde doposud nemáme jistého postupujícího. Nejblíže do vyřazovací fáze mají Orli, které čeká vystoupení na půdě Bordeaux.

Tomu se během letošní sezóny daří tak nějak střídavě a výsledkem je na ligovém poli průběžné dvanácté místo se ziskem pouhých osmnácti bodíků, což přístavnímu celku na jednu stranu dává poměrně širokou manévrovací polohu před bojem na samém chvostu ligového pelotonu (náskok deseti bodů), ovšem na stranu druhou si domácí odepřou pohárovou bitvu.

Na evropské scéně dosud Girondins nasbíralo pouhopouhé tři body za výhru nad APOELEM Nikósie (2:1) a ze zbývajících dvou utkání tak domácí strana potřebuje ideálně dvě výhry, aby mohla i nadále myslet na postup. "Devět bodů by nám případně mělo stačit. Jedná se o dvě vítězství," propočítal možnou postupovou cestu Francois Gillot, který si však uvědomuje, že jeho ovečky nečeká rozhodně nic snadného. "Bude to velmi těžké, ale pokud nedokážeme uspět proti Frankfurtu, tak si nezasloužíme vůbec jenom pomýšlet na postup ze skupiny," dodal.

Ještě o poznání hůře je na tom snad největší překvapení německé nejvyšší soutěže z uplynulé sezóny, kde hesenský tým pouze vinou pasivnějšího skóre obsadil skvělou šestou příčku, čímž si zajistil možnost zahrát si na evropském poli. Něco takového by si Eintracht rád zopakoval...

Doposud to však s nadějemi ambiciózního týmu nevypadá zrovna dvakrát růžově: Orli čekají na plný bodový zisk na ligovém kolbišti už celých osm zápasů, během nichž sice dokázali vyválčit pět remízových bodíků, ovšem ve výsledku se pohybují nadále jen těsně nad pásmem sestupu. "Není to pro nás snadná situace," prohlásil Armin Veh. "Nehodláme kňučet, ale chceme tady vyhrát. Jsem optimista, pořád máme docela dobrou výchozí pozici," věří zkušený kouč.

Zatímco domácí ekipa se musí obejít bez čtveřice Mathieu Chalmé, Vujadin Savić, André Biyogo Poko a Landry N'Guemo, ještě hůře je na tom z tohoto pohledu Eintracht. Nadále chybí Anderson, Russ, Celozzi a především potom útočné opory Aigner a kapitán Meier.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.60 - 3.25 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
APOEL Nikósie - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 21:05)
Hosté z Izraele zavítají na stadion v Nikósii s úmyslem stvrdit dobré výkony výhrou a postupem do další fáze prestižní evropské soutěže. Opírat se mohou o formu posledních dní když v lize porazili Hapoel Haifu poměrem 3:1.

Atraktivní duel druhého se třetím může napovědět o postupujícím ve skupině F. Třetí Nikósie v minulém kole Evropské ligy porazila francouzské Bordeaux a předstihla jej v tabulce. Poslední zápas však přinesl tři body také izraelskému celku, který pro změnu vyhrál nad Eintrachtem Frankfurt. Pokud hosté uspějí, bude se jednat o jejich historický postup do dalších bojů, což je velká motivace.

Nejen o ní mluvil v rozhovoru pro oficiální klubové stránky španělský obránce Maccabi Carlos Garcia: "Pokud se nám podaří zvítězit, zajistíme si postup o zápas dříve. To by byl skvělý úspěch pro naše fanoušky, hráče i celý izraelský fotbal jako takový. Víme moc dobře, jak důležitý ten souboj je a také se na něj poctivě připravujeme. Uděláme všechno, co bude v našich silách, abychom své fanoušky nezklamali a mohli na sebe být hrdí," uvádí Garcia.

Na dotaz, zda je jeho celek schopný hrát pravidelně a především úspěšně na obou frontách, zkušený stoper poznamenal: "Jsem přesvědčený, že bychom si s tím poradili. Pokud postoupíme, jedná se vlastně jen o dva zápasy v každé fázi, takže by to neměl být problém. Nejtěžší na celém systému Evropské ligy je samozřejmě boj ve skupinách, protože tam nás je nejvíc. Hrajete šest zápasů, což není snadné. My jsme si s nimi ale poradili výborně a věřím, že se nám dál povede plnit si své povinnosti na obou frontách. Vím, že máme tým, který je konkurenceschopný a já mu plně důvěřuji."

Maccabi Tel-Aviv diriguje z lavičky fenomenální trenér Paulo Sousa, který dokázal vyhrát titul pro vítěze Ligy mistrů s Juventusem Turín v sezoně 1995/1996 a o rok později s Borussií Dortmund. Ještě coby aktivní záložník navíc Souza dovedl portugalskou reprezentaci do semifinále na mistrovství Evropy v roce 2000. Mezi další úspěchy již doby trenéra se řadí postup do Evropské ligy s Videotonem FC.

APOEL Nikósie vyměnil hlavního trenéra, takže jeho hra asi nebude zase tak čitelná. O tom se zmínil i kapitán Shiran Yeini, který řekl: "Máme lidi, kteří APOEL pečlivě sledují, takže můžeme naši taktiku uzpůsobit. Když hrajete proti týmu, který právě změnil trenéra, tak je samozřejmě vždy těžké předvídat jeho kroky. To ale není výmluva, takže se musíme pokusit o rychlou adaptaci. Soupeř určitě bude chtít potěšit své fanoušky, ale máme tady skvělý tým, který jede na Kypr vyhrát," zavelel kapitán. Dosáhne jeho tým na historický úspěch? V rolích arbitrů se představí maďarští pánové István Vad, Istvan Albert a Zsolt Attila Szpisjak. Utkání začne v devět hodin a pět minut.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.75 - 3.20 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Eintracht Frankfurt (GER)430110:49
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)42116:57
3.APOEL Nikósie (CYP)41123:64
4.Girondins Bordeaux (FRA)41034:83
Skupina G
KRC Genk - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Genku vstoupili do Evropské ligy náramně, po dvou vítězstvích se ocitli na čele tabulky, kde jsou mimochodem doteď. Jenže z dvojutkání s Rapidem získali jen dvě remízy, a tak se stále musí bát o postup do jarních bojů. Ve svém posledním domácím utkání přivítají Dynamo Kyjev, jehož forma má stoupající tendenci.

KRC navíc vůbec nevyšly poslední dvě ligová kola. Nejprve nestačil doma na Anderlecht, ostudu v Oostende, které mu naložilo hned čtyřikrát, už vůbec nikdo nečekal. V těchto dvou zápasech jindy ofenzivně laděné mužstvo nevstřelilo jedinou branku. Uvidíme, jestli se útočný trojúhelník Gorius - Camus - Vossen probudí.

Tahle trojice je pro kouče Maria Beena klíčová. Ne nadarmo je právě Fabien Camus spolu s Natchem z Rubinu Kazaň se čtyřmi asistencemi nejlepší ohledně této statistiky z celé Evropské ligy. "Na hřišti si s Julienem Goriusem dobře rozumíme. Jsme dobří přátelé i mimo hřiště," prozradil Tunisan.

Střed zálohy je pro hru Genku klíčovou záležitostí, právě z ní nejvíce těží nejlepší střelec týmu Jelle Vossen, největší ikona klubu. "Když jsem Fabiena poznal, cítil jsem lásku, ale i nenávist," povídal o svém svěřencovi devětačtyřicetiletý Been. "Ale o tom, že je skvělý fotbalista, jsem věděl, to mi nemusel dokazovat."

Domácí jsou vlastně skoro jistým postupujícím, ke stoprocentnosti jim nicméně chybí získat ještě jedno vítězství. Dynamo Kyjev sice v půlce září dokázali skolit na jeho hřišti, jenže to byl ještě ukrajinský celek v hluboké krizi. Teď je soupeř v úplně jiném rozpoložení. A bude také daleko těžší ho porazit.

Pod koučem Olegem Blochinem se houpala trenérská židle, ten ale všem kritikům jasně ukázal, jak šeredně se v jeho kvalitách zmýlili. Jeho bilance s týmem za říjen a listopad je úctyhodná - deset zápasů, osm vítězství. Navíc se vyhrabal i z mizérie v Evropské lize, ve skupině je po dvou úspěších nad Thunem již druhý.

Pro Dynamo platí stejná matematika jako pro Genk: vyhraje - postoupí. Blochin ví, že v Belgii ho čeká důležité utkání, takže o víkendu proti Užhorodu nechal na lavičce sedět největší hvězdu Andrije Jarmolenka, jenž nastoupil až v 81. minutě. Do hry určitě nezasáhne útočník Dieumerci Mbokani, který se v Thunu nechal zbytečně vyloučit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.10 - 3.30 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Rapid Vídeň - FC Thun  (čtvrtek 19:00)
Oba čtvrteční protivníci budou bojovat ve své skupině o naději a pomůže jim pouze výhra. Rapid Vídeň doposud získal pouhé tři body a na třetím místě ztrácí na ukrajinský Kyjev už čtyři body, stejně je na tom také švýcarský Thun. Prohra vyřadí jednoho protivníka definitivně ze hry, remíza při případném bodovém zisku Kyjeva v Genku také zavře oběma čtvrtečním soupeřům dveře do jarní části Evropské ligy.

Thun vstoupil do základní skupiny velmi dobře a doma porazil právě Rapid 1:0, od té doby však nebodoval. Dvakrát jasně podlehl Kyjevu 0:2 a 0:3, na půdě belgického Genku musel skousnout porážku 1:2. Rapid na první výhru stále čeká. Jedinou prohru zaznamenal na švýcarské půdě, následně remizoval 2:2 s Dynamem a nerozhodné výsledky 1:1 a 2:2 si připsal také v duelech s Genkem.

Rapidu se v poslední době vcelku daří na domácí scéně a v předchozích šesti kolech vybojoval slušných dvanáct bodů za tři výhry a tři remízy. V tabulce se posunul na druhé místo se ziskem sedmadvaceti bodů o sedm bodů za vedoucí Salzburg. Thunu se daří o poznání hůře a na obhajobu pohárové Evropy to zatím nevypadá. Po patnácti kolech má na kontě osmnáct bodů a na čtvrtý Luzern ztrácí již sedm bodů.

Rapid si v uplynulém týdnu pojistil slovenského brankáře Jána Novotu až do roku 2016 a vzhledem k současné formě bude v domácím prostředí mírným favoritem. Třiačtyřicetiletý trenér Zoran Barišič věří, že jeho svěřenci zvládnou tento důležitý úkol. "Stále můžeme mít situaci ve svých rukách a pevně věřím, že před vlastním publikem oplatíme Thunu úvodní porážku. Všichni víme, že je to zápas naděje a bereme ho se vší důležitostí," řekl úvodem.

"Thunu se nepovedla poslední dvě vystoupení s Kyjevem a není zřejmě v úplně optimální formě. Proti nám ukázal svou taktickou vyspělost a velmi dobrou obranu, nečeká nás v žádném případě lehký souboj. Všichni hráči touží získat první vítězství ve skupině a nyní si myslím, že proti švýcarskému protivníkovi bychom ho mohli získat," dodal optimisticky. Ani v jednom týmu nepůsobí žádný český krajánek.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)42206:48
2.Dynamo Kyjev (UKR)42117:37
3.Rapid Vídeň (AUT)40315:63
4.FC Thun (SUI)41032:73
Skupina H
Sevilla FC - Estoril Praia  (čtvrtek 19:00)
Španělský celek uvítá na domácím stadionu svého portugalského soka a bude doufat, že zopakuje výkon z posledního soutěžního utkání. V něm si totiž poradila s městským rivalem Betisem hladce 4:0 a také proti Portugalcům by měla zvítězit. Vzrůstající forma Liberce jí totiž může ještě život znepříjemnit.

Svěřenci trenéra Unaie Emeryho si s Beticos poradili až nečekaně snadno a po výhře o čtyři branky a třech bodech se mohou radovat z průběžného osmého místa v Primera Division. Do sítě Realu Betis se postupně trefili Carlos Bacca, po něm se prosadil Stéphane Mbia. Druhý poločas načal úvodní rankou Vitolo a skóre zápasu uzavřel pár minut před koncem Vicente Iborra. Nyní by Sevilla ráda navázala na zmíněný úspěch, neboť případné tři body proti Estorilu by jí pomohly do dalších bojů Evropské ligy. Obránce Daniel Carrico ostatně dodává: "Opravdu si tenhle výsledek užíváme, protože derby je vždycky o něco větší motivace než jiné zápasy. A když se vám podaří ho vyhrát, tak vaše sebevědomí letí strmě nahoru. Teď je ale čas přestat slavit a začít se soustředit na další zápas. Čeká nás bitva s Estorilem a my musíme udělat všechno proto, abychom vyhráli. Když získáme tři body, postoupíme do další fáze a to je přesně náš cíl," dodává portugalský obránce.

Sevilla vede tabulku skupiny H o dva body před českým zástupcem a také proto je pro ni důležité potvrdit svou dominanci. Za určitých okolností by totiž mohla být právě Slovanem Liberec zbavena prvního místa. Estoril ještě nevyhrál a sídlí na posledním místě, na třetí Freiburg mu schází jeden bod. Situace ve skupině tedy ještě v žádném případě není rozhodnutá, takže se máme na co těšit. Úvodní utkání v Portugalsku se domácímu týmu příliš nepovedlo, i když výsledné skóre vylo velmi těsné. Co se ale počítá, to jsou body, a na a ty vede Sevilla.

Zápasy s Freiburgem už dopadly mnohem lépe, protože si Portugalci z obou odnesli po bodu. Toho si cení i úspěšný trenér Marco Silva, který říká: "Moc si vážíme obou výsledků a jsme maximálně spokojeni s tím, jak se nám v Evropě zatím daří. V Evropské lize i domácí soutěži jsme na pozicích, které jsme na úvod sezony plánovali, takže už můžeme jen překvapit," dodává skromný stratég.

Je pravda, že poslední dva duely se Estorilu Praia povedly, když v rámci pohárového pavouka porazil Famalicao, po něm si tři body odvezl také ze hřiště konkurenta Rio Ave. Zasloužil se o ně především útočník Luis Leal, autor dvou branek. Hosté na stadionu Ramóna Sáncheze Pizjuána nastoupí bez zraněné trojice Anderson Luis, Joao Coimbra a Leandro Borges.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.30 - 5.00 - 10.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - SC Freiburg  (čtvrtek 19:00)
Liberec čeká ve čtvrtek zápas podzimu. Pokud v 5. kole základní skupiny Evropské ligy porazí doma německý Freiburg, v jehož kádru figurují Václav Pilař, Pavel Krmaš a Vladimír Darida, s předstihem si zajistí postup do jarních vyřazovacích bojů. Severočeši věří, že se opět dokážou oklepat z porážky v české lize, v níž se jim na podzim před pohárovými zápasy nedaří.

V případě, že Estoril v druhém utkání skupiny nezvítězí v Seville, bude dokonce Liberci stačit k postupu i výsledek 0:0 nebo 1:1. Ve Freiburgu totiž uhrál remízu 2:2 a měl by tak díky většímu počtu gólu venku lepší vzájemnou bilanci.

Do Liberce dnes odcestovali jen dva ze tří krajánků ve Freiburgu. V Německu zůstal Darida, kterého v minulých týdnech trápily potíže s břišním svalem. "Dohodli jsme se s trenérem, že to tak bude nejlepší, abych byl stoprocentně připravený na víkendový zápas bundesligy," řekl ČTK Darida.

Liberečtí se na velký zápas hodně těší. Rádi by protáhli pohárovou sérii bez porážky, která po remíze 1:1 v Seville narostla už na devět utkání. Postup ze skupiny by pro ně byl historickým úspěchem, v sezoně 2006/07 v Poháru UEFA, předchůdci Evropské ligy, dál neprošli. Dosavadním maximem Slovanu v pohárech je čtvrtfinálová účast v roce 2002, tehdy se ale ještě skupina nehrála.

"Dalo by se říct, že nás čeká zápas podzimu. Když to zvládneme, tak postoupíme. Když ne, tak budeme mít ještě druhý mečbol v Estorilu. Ale na to nemyslíme, musíme to zvládnout teď," řekl ofenzivní záložník Josef Šural, jehož tým má před Freiburgem tříbodový náskok.

Liberečtí doufají, že na evropské scéně znovu dají zapomenout na ligový neúspěch. V sobotu proti Dukle se jim už potřetí stalo, že v generálce na Evropskou ligu prohráli, v obou předešlých případech ale následný pohárový souboj zvládli.

"Snad bude stejný model pokračovat i ve čtvrtek. To by znamenalo, že to proti Freiburgu dopadne dobře," řekl trenér Jaroslav Šilhavý, jehož svěřenci v domácí lize už pět kol čekají na vítězství.

"Musíme se dát do kupy a zabodovat. Vždycky před Evropskou ligou dostaneme rychtu. Doufám, že to vyjde i ten poslední zápas s Freiburgem, ale není to už normální," uvedl útočník Michael Rabušic, který už pět soutěžních utkání neskóroval. Liberec má celkově problémy se střílením gólů, v posledních šesti duelech skóroval jen čtyřikrát.

Freiburg neprožívá příliš vydařený podzim. V bundeslize sice vyhrál dvě z posledních tří kol, přesto je v tabulce až třetí od konce. Německý celek ale věří, že mu pomůže sobotní výhra nad nováčkem Braunschweigem. V Liberci potřebuje zvítězit, což se v pohárech U Nisy nepovedlo posledním šesti soupeřům Slovanu.

"Chceme v Evropské lize pokračovat, takže víme, že jedině výhra nám ponechá situaci v našich rukách. Víme ale, že Liberec je těžko k poražení. Je to silné brejkové mužstvo," řekl asistent trenéra Lars Vossler.

Krmaš s Pilařem by na rozdíl od rekonvalescenta Daridy měli nastoupit. "V Liberci se nehraje lehce, já osobně jsem tam nikdy nevyhrál," řekl obránce Krmaš, bývalý ligový hráč Hradce Králové, Sparty a Teplic. Zatímco Krmaš v prvním vzájemném duelu v Německu nechyběl v základní sestavě, oba jeho čeští spoluhráči tehdy kvůli zdravotním problémům do hry nezasáhli.

Zápas začne v 19:00 a přímý přenos odvysílá ČT Sport. Do Liberce se podle informací webu Freiburgu chystá až 1300 německých fanoušků. Očekává se, že na utkání dorazí kolem osmi tisíc diváků, nebude tak úplně vyprodáno.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.60 - 3.50
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)42206:38
2.Slovan Liberec (CZE)41306:56
3.SC Freiburg (GER)40313:53
4.Estoril Praia (POR)40223:52
Skupina I
NK Rijeka - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 19:00)
Ve vyrovnané skupině I mají ještě šanci na postup všechny čtyři týmy - tedy i aktuálně poslední Rijeka. Chorvatský celek však dnes musí bezpodmínečně porazit Vitórii Guimaraes a oplatit jí tak úvodní vysokou prohru 0:4.

Rijeka platí doma za nebezpečného soupeře, favorizované Lyon i Betis udržela na uzdě a oba duely dovedla k remízám 1:1. Venkovní prohry však znamenají, že aktuálně třetí celek chorvatské ligy musí dnes zabrat naplno. Šance k tomu má nemalé - Vitória je ve vleklé krizi, a přestože v Primeiře stále zaujímá pozici ve středu tabulky, její forma má k ideálu pořádně daleko. Posledních pět soutěžních utkání černobílí prohráli, přičemž aktuální šňůra zahrnuje čtyři (!) domácí porážky v řadě. V listopadu tak ambiciózní tým stále čeká na první bod, a během této série skóroval pouze jednou, v domácím poháru proti Leixoes (1:2).

"Chceme rozhodně předvést lepší výkon než v Portugalsku, protože prohrát o čtyři branky je skutečně hodně. Naším cílem je dokázat, že se nám doma v Evropě daří," nechal se před dnešním duelem na Kantridě slyšet kouč Matjaž Kek, který se příliš nezabývá postavením v tabulce. "V tento okamžik myslím pouze na nadcházející zápas a na to, jak to zařídit, abychom vyhráli. Momentálně nás nezajímá, jak nakonec skončíme."

Zlepšit renomé Rijeky touží i Dario Kněžević, který první utkání vynechal kvůli zranění. "Ten výsledek byl příliš negativní, neodrážel realitu. Jednak jsme měli několik zraněných hráčů, jednak Vitória rozhodně nebyla natolik lepší, aby vyhrála 4:0," je přesvědčen Kněžević. I on nicméně očekává těžkého protivníka. "Zatímco Betis a Lyon si mohou dovolit nechat některé hráče odpočívat, Vitória nikoliv, neboť se zuby nehty snaží postoupit. Rozhodně to bude jeden z nejtěžších zápasů sezony, skutečná taktická bitva," varuje. Guimaraes je aktuálně se čtyřmi body třetí, na postupové příčky ztrácí dva korálky.

Kouč Rui Vitória přitom zdůrazňuje, že nálada v kabině není nějak katastrofální. "Řada lidí očekává, že budeme nervózní, ale já si to nemyslím. Na trénincích vidím sebevědomé mužstvo, které si věří. Rijeka má dobrý tým, ale nesmíme dopustit, abychom dnes znehodnotili naši úvodní výhru," dodává Vitória optimisticky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.50 - 3.25 - 2.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Olympique Lyon - Real Betis  (čtvrtek 19:00)
Ačkoliv Vitória i Rijeka nadále (a alespoň v případě Portugalců i realisticky) sní o postupové příčce, karty jsou ve skupině I rozdány poměrně jasně - pokud by mezi nejlepších 32 prošel kdokoliv jiný než Lyon s Betisem, půjde o překvapení. Vzájemný zápas dvou celků, kterým se letos na podzim dlouhodobě nedaří, může leccos napovědět.

Výlet do Francie bude pro Betis vítaným rozptýlením v katastrofě, kterou pro něj představuje prozatímní průběh Primera División; v domácí lize je sevillský tým na samém dně, za celý podzim si připsal pouze 2 výhry a naposledy prohrál v prestižním sevillském derby 0:4 s Emeryho FC. V Evropě je to však prozatím jiná písnička - tam zůstává výběr Pepeho Mela neporažen a vede s osmi body za dvě výhry a dvě remízy skupinovou tabulku (Lyon má bodů 6 a je druhý).

"Debakl se Sevillou byl pro celý tým velkým zklamáním," nezastírá gólman Guille Sara; Betis tak v Primeře čeká na výhru už sedm utkání, přičemž z posledních dvou má děsivé skóre 1:8. "Zvláště proto, že jsme nic neodflákli, na zápas se připravovali poctivě a měli velká očekávání. Na hřišti nám však nevyšlo vůbec nic. Víme, že jsme zklamali jak sami sebe, tak naše fanoušky," sype si Sara popel na hlavu.

Nezbývá tak než doufat, že se vše podaří odčinit právě na Gerlandu; případná výhra by španělskému týmu zajistila kýžený postup do play-off, a to z prvního místa. "Vůbec nepochybuji o tom, že naše kvalita je větší, než napovídá ligové postavení. Musíme to prostě zlomit. Doufám, že čtvrteční zápas nám pomůže navrátit ztracené sebevědomí. Musíme si dokázat, že si sestupové příčky jednoduše nezasloužíme," plánuje hostující brankář.

Úvodní duel mezi oběma soupeři skončil v Seville bezbrankovou remízou, dnes však mají větší šance asi přece jen domácí - a to i přesto, že v lize (kde se po příšerném říjnu mimochodem začínají zvedat) naposledy na Gerlandu pouze remizovali 1:1 se sestupem ohroženým Valenciennes. Napomáhá tomu i fakt, že hned sedm členů Melova kádru má zdravotní problémy, včetně elitního střelce Jorgeho Moliny; do Francie tak cestuje rovnou pět hráčů z rezervy.

Lyon to má ve skupině o něco těžší - případná výhra by mu zajistila postup v případě, že Guimaraes zároveň nevyhraje na hřišti Rijeky. Jinak by Les Gones museli uspět ještě v závěrečném utkání v Portugalsku. "Očekáváme komplikovaný zápas," nezastírá gólman Rémy Vercoutre, který se po vleklém zranění uzdravil právě včas, aby zaplnil díru vzniklou po dalších marodech Anthony Lopesovi a Mathieu Gorgelinovi. "Víme, co všechno je v sázce," dodal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.40 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Real Betis (ESP)42203:18
2.Olympique Lyon (FRA)41303:26
3.Vitória SC Guimarães (POR)41125:34
4.NK Rijeka (CRO)40222:72
Skupina J
Trabzonspor - Apollon Limassol  (čtvrtek 19:00)
Traboznospor chce stvrdit svůj postup do další fáze Evropské ligy a potřebuje k tomu přinejhorším prohru o gól. K tomu by mu mohla pomoci i minulá zkušenost s Apollon Limassol, kdy musel vývoj utkání s kyperským soupeřem otáčet.

Turecký Traboznospor byl možná před úvodním zápasem s kyperským soupeřem považován za favorita, ale dalo mu hodně práce a nervů, aby tuto pozici naplnil. Do vedení se totiž na stadionu Nikósii dostali domácí hráči, s čímž pravděpodobně počítal jen málokdo. Nicméně, tým z Trabzonu jen o dvě minuty později díky Florentu Maloudovi srovnal a pár minut před konečným hvizdem sudího Antonia Matea Lahoze uzmul Kypřanům možnost výhry. I tato skutečnost jej dovedla na průběžné první místo ve skupině J, kterou Turci vedou s dvoubodovým náskokem na druhé Lazio Řím.

V zápase proti Apollonu by mohli potvrdit svůj postup do další fáze Evropské ligy a stačí jim k tomu i jednogólová prohra. Vyšší porážka by totiž spustil téměř lavinu a řádně zamotala vývojem v skupině. Turecký fotbal má ale s kyperskými soupeři vcelku dobré zkušenosti, protože minulou sezonu se Fenerbahce podařilo postoupit i díky dvěma výhrám nad městským rivalem Apollonu, týmem Limassol FC. Navíc mu nahrává i statisticky fakt, neboť Trabzonspor nenašel v rámci evropských bojů přemožitele již dvanáct utkání.

případný postup by navíc byl příjemným dárkem pro trenéra Mustafu Akcaye, který v den posledních skupinových zápasů (v případě Trabzonsporu 12. prosince proti Laziu Řím) oslaví své pětapadesáté narozeniny. Ten má k dispozici i střelce Paula Henriqueho, který v kvalifikačních duelech o Evropskou ligu nastřílel sedm branek v šesti zápasech! Na Turecko má ale dobré vzpomínky (když ne osobní, tak alespoň ty rodinné) také soupeřův hráč Bertrand Robert. Francouzský fotbalista je bratrem bývalého křídelního hráče PSG či Newcastlu United Laurenta, který svůj jediný gól ve francouzské reprezentaci vstřelil v roce 2000 právě Turecku.

Dvě minulá klání ve svých domácích soutěžích zvládly oba týmy ve zcela opačném gardu. Zatímco turecký tým prohrál s Genclerbirligi a poté zvítězil nad Eskisehirsporem, tak jeho protivník si poprvé připsal tři body, které v derby s AEL Limassol zase ztratil. Který z týmů si napraví reputaci ve vzájemném souboji?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 4.33 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Legia Varšava - SS Lazio  (čtvrtek 19:00)
Lazio Řím sídlí na druhé pozici a los mu pro pojištění postupu nadělil dvě kola před koncem relativně nejlehčího soupeře - Petkovićův tým totiž změří síly s posledním týmem tabulky. Co víc, Legia Varšava ještě nezískala ani bod.

Čtyři zápasy, čtyři prohry a ani jeden vstřelený gól - není divu, že se Legia Varšava s Evropskou ligou rozloučí již po základních skupinách. Polský tým již nemá šanci postoupit, tu naopak živí jeho čtvrteční soupeř z Říma. Italové ztrácejí pouhé dva body na první Trabzonspor, takže za určitých okolností se mohou stát lídry skupiny J. K tomu ale potřebují především porazit polský celek. To se jim povedlo už v prvním vzájemném zápase, když utkání rozhodl jedinou brankou Brazilec Hernanes. Od té doby se svěřencům trenéra Vladimira Petkoviće příliš nedaří a chuť si nedokázali spravit ani v rámci italské Serie A. V ní patří Římanům až osmá příčka, k čemuž řádně dopomohly také poslední dvě remízy s Parmou a janovskou Sampdorií. Legia naopak poslední dvě utkání zvládla a porazila Lódź i Pogoń Szczecin. Evropská liga pro ni ale skončí již bojem ve skupinové fázi.

K utkání proti Římanům se na tiskové konferenci vyjádřil záložník Tomasz Brzyski následovně: "Nechceme slibovat nic, co nedokážeme jako tým naplnit. Takže nevím, jestli se nám podaří vstřelit náš první gól v Evropské lize. Ale co vím jistě je fakt, že se vždy snažíme na maximum a to samé uděláme také pro naše fanoušky ve Varšavě," bojovně vzkázal zkušený záložník.

Jeho slova podpořil i ofenzivně laděný spoluhráč Miroslav Radović, který pro sportovní web warszawa.sport.pl uvedl: "Čekají nás poslední dvě utkání letošní pohárové soutěže, takže se budeme maximálně soustředit, abychom odvedli dobrou práci. Žádný tlak necítíme, takže můžeme být uvolnění. Chceme ukázat charakter a potěšit naše fanoušky dobrým fotbalem. Poslední dvě utkání jsme vyhráli a v tomto trendu chceme pokračovat také proti Laziu. Římané jsou v porovnání s námi evropským velkoklubem, ale to neznamená, že bychom na trávník přicházeli odevzdaně. Ve čtvrtek uděláme všechno proto, abychom si připsali naše první body," uzavírá Radović.

Biancocelesti čeká o víkendu těžké utkání s Neapolí, takže i výběr trenéra Petkoviće je přizpůsoben náročnému programu. Do Polska neodcestovali například německý útočník Miroslav Klose nebo zkušený Giuseppe Biava. Chybí také jedna z největších hvězd v podobě Antonia Candrevy. Místo v bráně by měl zaujmout mladý Albánec Etrit Berisha, šanci dostanou také talentovaní Onazi s Keitou Baldém. Římanům se příliš nedaří dávat branky, ale aktivní ve střelbě přesto jsou - po čtyřech hracích dnech vyslali hráči Lazia mimo bránu již 32 pokusů! Padne další z nich do sítě?
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.00 - 3.40 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Trabzonspor (TUR)43109:410
2.SS Lazio (ITA)42206:48
3.Apollon Limassol (CYP)41123:44
4.Legia Varšava (POL)40040:60
Skupina K
Anži Machačkala - Sheriff Tiraspol  (čtvrtek 18:00)
Klíčový souboj skupiny K mezi Anži a Šeriffem může rozhodnout o tom, kdo postoupí společně s lídrem z Tottenhamu do další fáze Evropské ligy. Pokud Machačkala dokáže uhrát alespoň remízu, nikdo jí už účast mezi 32 nejlepšími nesebere. V opačném případě by si domácí notně zkomplikovali situaci.

Ačkoli se při prvním pohledu na tabulku může zdát, že o druhém místě je vlastně rozhodnuto, není tomu úplně pravda. Šeriffu se zatím ani jednou ze dvou ročníků působení v této soutěži nepodařilo nikdy proklouznout na druhou příčku, nicméně tentokráte nejsou úplně bez šance. Vždyť los tak trochu nahrává právě jemu.

Pokud Machačkalu porazí, dotáhne se na soupeře na rozdíl dvou bodů. V závěrečném kole přitom ruský klub zajíždí do Tottenhamu, zatímco Moldavané přivítají doma zdecimované Tromso. To v Evropské lize už vůbec o nic nejde, mužstvo je navíc psychicky hodně na dně po překvapivém sestupu z nejvyšší norské ligy.

Hosté rozhodně nic nevzdávají. A podle výsledků se stále zlepšují - ačkoli nad nimi Tottenham celkem v klidu dvakrát zvítězil, v posledním zápase na White Hart Lane se jim podařilo favorita zaskočit snižující trefou na konečných 1:2. "My musíme pokračovat ve stoupající tendenci," uvedl pro klubové stránky obránce Marcel Metoua.

Anži hned v prvním zápase dokázal v Moldavsku uhrát remízu 0:0, pak sice dvakrát porazil Tromso, ale jen hubeným výsledkem 1:0. "Můžu říct, že uvidíte jiný Šeriff než ten v září. Poté, co jsme hráli mnoho zápasů se silnými týmy, jsme se i my stali silnými," burcoval Metoua. "Naším cílem je hrát Evropskou ligu i na jaře."

Domácí jsou hrubě nepřesvědčiví především v útoku, více jak dvě branky za 90 minut vsítili jen jednou za posledních jedenáct zápasů. Do záhuby ženoucí se sklub, jemuž finanční kohoutky utáhl majitel Sulejman Kerimov, je v ruské lize na posledním místě. Letos dokázal zvítězit jen dvakrát - a to právě nad Tromso!

Kouč Gadži Gadžijev by nerad, aby si jeho mužstvo nechalo uniknout jistý úspěch mezi prsty. Byla by to alespoň malá náplast nad dosud nevydařenou sezónou. "Myslím, že Šeriff bude hrát tak jako s Tromso, tedy agresivněji a odvážněji," je mu jasné. "Prohrát 1:2 v Londýně, to je slušný výsledek pro kohokoli."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.85 - 3.40 - 4.33
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tromsø IL - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 19:00)
Člověk by v dnešním programu Evropské ligy jen těžko hledal jednostrannější zápas - kromě faktu, že své domácí zápasy sehrává na umělém trávníku za polárním kruhem (a tudíž konfrontuje s drastickými podmínkami i soupeře v norské lize, natož evropskou konkurenci), nemá Tromso Tottenham vlastně pořádně čím zaskočit. Severonorský tým zakončuje rok 2013 ve vyloženě depresivní formě, bez šance na postup mezi nejlepších 32, zatímco Spurs, ač v Premier League tápou, v Evropské lize ještě neztratili ani bod a mohou si pomalu začít vybírat soupeře pro play-off.

Po sobě jdoucí prohry s Newcastlem (0:1, doma) a Manchesterem City (0:6, venku) totálně zastínily předcházející šestizápasovou šňůru neporazitelnosti a odsoudily ambiciózní tým k pádu na deváté místo ligové tabulky, avšak to není nic proti tomu, čím si muselo letos na podzim projít Tromso - jeden z tradičních norských týmů měl příšerný závěr sezony (ve Skandinávii se hraje podle modelu jaro - podzim), prohrával jeden zápas za druhým a drtivý výsledek 1:4 na hřišti Brannu Bergen ve finálním, 30. kole tak pouze zpečetil nevyhnutelný rozsudek. Letošní účastník Evropské ligy opouští Tippeligaen a rok 2014 začne v nižším patře norských soutěží.

Znamená to, že Norové budou ve zbývajících dvou zápasech sezony hrát uvolněněji s tím, že se vůbec nemusí zaobírat jakýmkoliv tlakem, nebo naopak únava po dlouhém a náročném roce spojená s absolutním nedostatkem motivace způsobí jen další ostudu? Tottenham je letos, po úbytku gólového příspěvku Garetha Balea, často (a právem) kritizován za jalový útok, avšak zápas v Arktidě se zdá být ideální příležitostí k nabrání ztraceného seběvědomí. Gylfi Sigurdsson věří, že tomu tak bude.

"Samozřejmě že nás čeká něco úplně jiného než doma na White Hart Lane," připomněl islandský středopolař pohodlnou výhru 3:0 z poloviny září. "Všichni víme, jaká je v Tromsu zima, a navíc se musíme připravit na umělku. Nevymlouváme se však. Je jen na nás, abychom splnili, co jsme si předsevzali, a pokusili se pojistit si první místo ve skupině. Tromso se proti nám bude chtít předvést, na to nesmíme zapomínat," varuje Sigurdsson, který je odhodlán co nejrychleji zapomenout na propíraný výpadek v Manchesteru. "Nejdůležitější věcí teď je, abychom dokázali správně zareagovat a vrátili se zpět do vítězných kolejí. Musíme začít opět získávat pozitivní výsledky, abychom prožili příjemnější prosinec," dodává.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 9.00 - 5.00 - 1.33
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)44009:112
2.Anži Machačkala (RUS)42112:27
3.Sheriff Tiraspol (MDA)40222:52
4.Tromsø IL (NOR)40131:61
Skupina L
Šachtër Karagandy - PAOK Soluň  (čtvrtek 16:00)
Páté kolo Evropské ligy nabídne klasicky všech čtyřiadvacet utkání, netradiční jsou ovšem časy některých z nich. Kromě většiny duelů od sedmi hodin či devíti hodin a pěti minut se hned tři zápasy odehrají od šesti a jeden od čtyř odpoledně. V něm Šachtar Karaganda přivítá PAOK Soluň.

Kazaši už mají ligovou sezonu za sebou a nutno říct, že její závěr vůbec nezvládli. Z posledních tří klání skupiny o titul si nezajistili ani bod a spadli na páté místo. Přesto si účast v předkole Evropské ligy zajistili, jelikož před dvěma týdny zvládli finále kazachstánského poháru proti FK Taraz.

V letošní evropské sezoně nicméně tápe. Ve čtyřech dosavadních střetnutích získali jen dva body a na postup jich nyní ztrácí šest. Proti vedoucímu PAOK Soluň tak musí k zachování naděje zvítězit. Řekové naopak v případě jakéhokoli bodového zisku mohou do posledního utkání nastoupit bez starostí.

Ligovou formu mají výbornou, z posledních šesti zápasů jich pět vyhráli a sídlí na druhé příčce Super League za suverénním Olympiakosem. K tomu navíc bez potíží postoupili do třetího kola Kypello Ellados - řeckého poháru, přes Anagennisi Karditsa přešli po dvou vítězstvích 3:0 a 1:0.

Soupeři se v posledních letech střetli jen jednou, a to právě v rámci letošní skupinové fáze Evropské ligy. Přestože byl domácí PAOK jasným favoritem, utkání otočil až v nastaveném čase. Do vedení šli hostující Kazaši po úspěšné penaltě Canase. Až čtvrt hodiny před koncem vyrovnal Athanasaidis a v samotném závěru rozhodl o výhře Soluně Vukić.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.75 - 3.50 - 1.75
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
AZ Alkmaar - Maccabi Haifa  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Alkmaaru si dvě kola před koncem základních skupin prakticky zajistili postup mezi nejlepších 32 celků a nyní potřebují udělat závěrečný krok. V tuto chvíli potřebují k jistotě získat v domácím prostředí bod proti izraelské Haifě a i při případné porážce budou mít vše ve svých rukách. Prozatím nasbírali osm bodů a ještě tedy neprohráli, po celou dobu se přetahují o první pozici s řeckým PAOK.

Haifa naopak získala jen dva body a je na chvostu skupiny společně s Karagandou, do další fáze by jí zřejmě posunul jen zázrak. Maccabi totiž velmi těsně podlehlo doma holandskému celku i v Soluni, i když podalo velmi dobré výkony. V Řecku dokonce vedlo 2:0, v druhém poločase nakonec přišlo i o cenný bod. Alkmaar dokázal jednou porazit Karagandu i svého čtvrtečního protivníka, bod si připsal proti PAOK a na kazašské půdě.

Maccabi se příliš nedařilo ani na domácí scéně, teprve v posledních dvou kolech dokázalo zdolat Beitar a v nedělním utkání také konkurenční Hapoel Tel-Aviv. Po deseti odehraných kolech má na kontě čtrnáct bodů a nachází se na osmé pozici devět bodů za vedoucím Maccabi Tel-Avivem. Alkmaar dokázal zvítězit v Nijmegenu v poměru 3:0 a v Eredivisii se posunul na čtvrté místo se čtyřiadvaceti body o tři body za vedoucí Arnhem.

Dick Advocaat chce se svým týmem za každou cenu zvítězit. "Stačí nám sice bod, do tohoto utkání ale půjdeme naplno a nezajímá nás nic jiného než tříbodový zisk. Očekávám velmi atraktivní hru z obou stran. Maccabi hrálo proti nám výborný fotbal a využívalo skvěle křídleních prostorů, jejich porážka byla podle mého nezasloužená. Proto mě překvapuje, že doposud získalo pouze dva body," vyzdvihuje protivníka.

Advocaat rozhodně nebude měnit sestavu a chce hrát ve stejném složení i s Nemanjou Gudeljem a Nickem Viergeverem. "Nemůžeme si dovolit experimenty, jednou nepovedené utkání by mohlo mít negativní vliv na naše další účinkování v této sezóně. Maccabi se bude snažit hrát útočně, což by pro nás mohla být mírná výhoda. Doufám v dostatečnou podporu fanoušků, která by nám měla hodně pomoci," dodal domácí trenér.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)42206:48
2.AZ Alkmaar (NED)42204:28
3.Maccabi Haifa (ISR)40224:62
 Šachtër Karagandy (KAZ)40224:62

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
smazaný uživatel

COME ON YOU SPURS!!!

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
niflheim

Heh...Spurs dali ve skupině EL stejný počet gólů jako v lize

Reagovat
aaronramsey

sestava kola champions league....ke je aaron nebo jack?

Reagovat
smazaný uživatel

Takže Frankfurt bude po čtvrté z pěti kol vysílán na stanici kterou vlastní Nova(Fanda/NovaSport). Škoda, že EL hraje jenom 48 týmů a Nova nemá vůbec na výběr

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
smazaný uživatel

Pocitali s tim, ze Kadlec bude lakadlo

Reagovat
Arne

No nemuseli je dávat proti Maccabi nebo Nikósii, ale tenhle šlágr si vybrali dobře... Navíc z Frankfurtu přijede 12 tisíc fanatiků, takže atmosféra bude parádní.

Reagovat
Chazy

OT: Kdyby někdo chtěl zkusit tu naší NFL, tak je dneska příhodná chvíle, protože na Sportu2 je zápas už od 18:30

http://www.eurofotbal.cz/clanky/nfl-238937/

Reagovat
Pipo123

Perea

Reagovat
OVi.77

Dynamo Kyjev Co se to s nima jako děje poslední dobou? Mají problém konkurovat nejen šachtaru ale i Metalistu, Dněpru, ale i pár dalším týmum v jejich lize a k tomu teďka problém s Genkem

Reagovat
smazaný uživatel

Levy prosim vyhod uz toho klauna. Ved ten futbal je jedno velke utrpenie. nevieme zatlacit ani druholigovy tym. ani hlava ani pata... nic

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele