Evropská liga - souhrn druhých zápasů základních skupin

03.10.2013, 19:54, aktualizováno 03.10.2013, 22:59
Komentáře a souhrny
Sevilla porazila Freiburg a zůstává stoprocentní stejně jako Kazaň, Swansea, Tottenham, Frankfurt, Fiorentina, Salzburg či Genk. Valencia zvítězila na půdě Kubaně, Lazio vybojovalo remízu na půdě Trabzonsporu, Lyon uhrál jen bod doma proti Guimarãesi, Bordeaux doma prohrou s Maccabi Tel-Aviv...
Skupina A

Swansea City - FC St. Gallen 1:0

03.10.2013 21:05

Góly: 52. Wayne Routledge

Swansea je v čele skupiny s plným počtem bodů a přátelství Michu - rozhodčí Gomes nevznikne. To jsou dvě jistoty, které přineslo nádherné utkání plné sporných momentů a mnoha gólových příležitostí ve Walesu.

Obrovským hladem po gólu se od úvodního hvizdu netajil Michu. Ve třetí minutě si pokryl balón těsně za hranicí vápna a skákající střelou prověřil pozornost brankáře. Další útočná akce napsala první rohový kop, po němž hlavičkoval nad branku.

V 7. minutě jen taktak nevyužil zaváhání Besleho, který ho následně vlastním pádem srazil a nedovolil mu podniknout samostatný úprk na brankáře. K hlasité nespokojenosti diváků hra pokračovala bez přerušení. A ještě před uběhnutím deseti minut stihl pas do vápna a v takřka nulovém úhlu pálil z první do tyče.

Ve 14. minutě mohl navíc přijít šok pro domácí fanoušky. Po centru do vápna neuhlídal své ruce Tiendalli a Karanovič se mohl postavit k pokutovému kopu. Slabý a zle umístěný pokus však udělal hrdinu z Tremmela, který ukryl balón do náruče. Dvě minuty poté se hosté dostali do další obrovské šance, když kolmice za obranu vyslala tváří v tvář brankáři Mathyse, jehož přízemní střela z patnácti metrů minula tyč o pár decimetrů.

A rychlý slet gólových akcí pokračoval. Davies rozehrával přímý kop z pravé strany a po jemné teči rozezněl vzdálenější tyč. V pokračujícím útoku se do vápna vrátila souhrou dvojice Michu - Bony a k zakončení vyzvali Puzuela, který prováhal správný okamžik a ve výtečné pozici neprostřelil obránce.

Ve 26. minutě pak přišel moment, o kterém se bude ještě hodně mluvit. Jeden z bránících hráčů ve snaze odkopnout balón ze šestnáctky kopl Michuovi do hlavy, rozhodčí opět neměl pochopení pro zapískání, přestože se do té doby nejlepší hráč zápasu musel odebrat za lajnu a nechat si ošetřit výrazné krvácení, které ho vyřadilo ze hry na celých deset minut.

Ještě za jeho nepřítomnosti překvapil svým pokusem Mathys a Tremmel měl plné ruce práce jeho střelu zkrotit. V poslední minutě výborného poločasu pustil Bony pas z levé strany na Michua, který mu neprodleně balón vracel, bývalý útočník Sparty pak z hranice vápna pálil těsně mimo.

Gólová radost tak přišla až po změně stran, když poslal de Guzman do vápna Bonyho, jehož střelu z úhlu brankář jen zpomalil a na zadní tyči usměrnil do sítě Routledge. Snaha o další zásah u hráčů Swansea neklesala, švýcarský klub se však za rychlým vyrovnáním nehnal a v defenzívě si počínal lépe, než tomu bylo za bezbrankového stavu.

Blesk z čistého nebe přišel v 66. minutě. To se nevýrazný Sankt Gallen dostal k první výraznější šanci druhé půle, když Montadona poslal zhruba pětašedesáti metrů dlouhý pas, který zkrotil Keita a následným lobem přehodil brankáře i branku.

Posléze mohl pojistit vedení Alváro Vazquéz, toho času na hřišti pár vteřin, ale samostatný únik zakončil nepřesnou technickou střelou z úhlu. Zatímco zvučně rostla frustrace hráčů a diváků vůči rozhodčímu, který vršil jednu chybu za druhou, mohl v 79. minutě rozhodnout po centru Pozuela Dyer, jehož volej pod naskakujícího obránce vyrazil brankář s velkou dávkou štěstí svou stojnou nohou.

A tak se na Ostrovech tajil dech při střele Natera, který napřáhl z pětadvaceti metrů k parádní ráně mířící do tyče. Rozháraný závěr poznamenalo kouskování hry a nervozita na kopačkách hostů, jejichž největší šanci vykopl z malého vápna před Keitou Davies.

Více informací k zápasu

Kubaň Krasnodar - Valencia CF 0:2

03.10.2013 18:00

Góly: 73. Paco Alcácer, 81. Sofiane Feghouli

Netopýři potvrdili stoupající formu a v ruském Krasnodaru si díky brankám Paca Alcácera a Sofiana Feghouliho poradili s domácími bez inkasování. Rusové se dlouho bránili nájezdům soupeře, ale dvacet minut před koncem utkání už kapitulovali.

Souboj dvou celků, kterým se v poslední době příliš nedařilo, skončil po devadesáti minutách ve prospěch španělského celku. Také ten byl po nepovedených zápasech v úvodu sezony kritizován, hráči Los Che ale ukázali, že se s nimi počítat ještě musí. Na sérii vítězných zápasů v rámci La Ligy navázali výhrou v Rusku, o dvě branky jim podlehla Kubaň Krasnodar.

Sudí Marijo Strahonja přivedl na trávník oba konkurenty přesně v šest hodin našeho času, v úvodu se lépe začali prezentovat domácí hráči. Ti častěji drželi míč na svých kopačkách, ale jejich statický přístup nenašel u obránců Los Che příliš pochopení. Valencia se snažila využívat především standardní situace, jako například dobře zahrávané rohové kopy Pareja. Na jeho druhý centr si po Belenově vyboxování naběhl Sergio Canales a vypálil - bohužel pro hosty vysoko nad. Domácím se příliš okének v obraně hostí neotevíralo, na řadu tedy přišly střely. Jedovatou ránou zkoušel pozornost brankáře Guaity záložník Arsen Chubulov.

Hosté se stále více tlačili před brankáře Aleksandra Belenova, který musel řešit ošemetnou situaci po Canalesově rohovém kopu. Zajímavý signál zakončoval hlavičkující Ricardo Costa a brankář Belenov měl plné ruce práce, aby udržel nulu na straně svého týmu. Nabíhající záložník Fidler poté vznášel prudké protesty na adresu hlavního sudího, protože se mu nelíbil kontakt s obráncem Víctorem Ruizem. Píšťalka rozhodčího Strahonjy ale mlčela.

Poslední slovo v první půli měl na svědomí zkušený útočník Djibril Cissé, hlavička protřelého zakončovatele ale mířila jen pár metrů od tyče Guaitovy brány. Ve druhém dějství se odehrála tatáž situace, na kterou si domácí Fidler, když Gonzalo Bueno v šestnáctce upadl po kontaktu s bránícím Barragánem, sudí ale opět faul neviděl. Pět minut po změně stran měli hosté velké štěstí, když se k hlavičce prodral obránce Lorenzo Melgarejo, ale ani on nedokázal Guaitu překonat.

Netopýři roztáhli hru do stran, odkud si míč na kraj pokutového území navedl mladý útočník Pablo Piatti, Argentincova střela ale díky skvělému zákroku brankáře Belenova v síti neskončila. Úvodní gól nepřinesla ani spolupráce Piattiho s Parejem, španělský záložník si po sólu spoluhráče nedokázal dobře zpracovat míč a jeho pomalou střelu brankář domácích v klidu chytil. Přesto se z čistého konta radovat nemohl - plány mu překazil Paco Alcácer.

Mladý španělský záložník toužil po šanci, kterou mu trenér Djukić v závěru utkání nakonec nabídl. Na hřišti pobyl Alcácer sotva pár minut, když skóroval. Brankář Belenov totiž vyrobil hroznou minelu a míč neodkopl, takže mladý Španěl mohl pelášit na opuštěnou bránu!

Valencia ucítila šanci na bodový zisk a pokropena živou vodou začal útočit. Po dalším rychlém pokusu o brejk musel Xandao zastavovat pronikajícího Cartabiu faulem, což znamenalo volný přímý kop. Jeho exekuce se ujal Sofiane Feghouli a krásnou ranou navýšil vedení Španělů! Na něm nic nezměnilo ani nastřelené břevno po hlavičce Bulhara Popova. Valencia se připisuje další tři body...

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Swansea City (ENG)22004:06
2.FC St. Gallen (SUI)21012:13
3.Valencia CF (ESP)21012:33
4.Kubaň Krasnodar (RUS)20020:40
Skupina B

Ludogorec Razgrad - Dinamo Záhřeb 3:0

03.10.2013 21:05

Góly: 12. Juninho Quixadá, 34. Virgil Misidjan, 61. Svetoslav Djakov

Zřejmě největším překvapením dosavadního průběhu Evropské ligy jsou výkony bulharského mistra Ludogorce Razgrad. Po PSV si smlsl i na Dinamu Záhřeb, které má s evropskými poháry daleko více zkušeností než on, a nasázel mu hned tři branky. Dvě mu přitom hosté vlastními chybami darovali vlastně úplně sami.

Ludogorec vstoupil do utkání v Sofii, jak nejlépe mohl. Ve 12. minutě se centr Fábia Espinha dostal k Marcelinhovi, který balón ještě prodloužil za sebe na zadní tyč na Juninha Quixadu, jenž z blízkosti pohodlně zakončil. Dinamo sice mohlo záhy vyrovnat, jenže proti dělovce El Arbiho Soudaniho se fantasticky vytáhl brankář Stojanov.

Ve 34. minutě přidali svěřenci kouče Stojča Stoeva další zásah. Obrovskou hrubici přitom vyrobil gólman Zelenika, jenž vykopl balón tak nešťastně, že se dostal k Nizozemci Misidjanovi, jenž nádhernou střelou o tyč trestal. El Arbi Soudani měl do přestávky ještě jednu možnost, opět si však perfektním zákrokem poradil Stojanov.

Bulharský muž v rukavicích frustraci alžírského forvarda ještě více prohloubil po změně stran, potřetí dokázal nejnebezpečnějšího hráče záhřebského celku vychytat. A když Dinamo v 61. minutě zase úplně zbytečně chybovalo v zadních liniích, bylo o vítězit tohoto balkánského střetnutí rozhodnuto.

Tentokráte si El Arbi Soudani spolu se zkušeným Šimuničem tenhle moment na facebook určitě nevyvěsí, jelikož oba svou špatnou rozehrávkou nabídli snadný gól Djakovovi. Na tuhle branku hosté nemohli najít žádnou odpověď, Razgrad si ve zbytku střetnutí udržel pohodlný náskok a dokráčel ke své druhé výhře ve skupině.

Více informací k zápasu

Černomorec Oděsa - PSV Eindhoven 0:2

03.10.2013 21:05

Góly: 13. Memphis Depay, 88. Florian Jozefzoon

PSV Eindhoven sice kvůli AC Milán nehraje Ligu mistrů, prestiž i finance tak sbírá alespoň v "mladší sestře" slavné klubové soutěže. Úvodní zápas Evropské ligy PSV nevyšel, na druhý pokus už se ale hráči ze tří bodů radovat mohou. Výhru jim zařídily branky Memphise Depaye a Floriana Jozefzoona.

První minuty patřily jednoznačně hostujícímu celku, favorit na celkové prvenství ve skupině nepůjčoval soupeři nijak výrazně míč. Sudí Liran Liany přihlížel snažení Nizozemců, o střelu z větší vzdálenosti se postaral Ola Toivonen. Tlak soupeře vydrželi domácí hráči pouze třináct minut, po nichž už brankář Dmytro Bezotosnyj kapituloval. Po nahrávce mladičkého útočníka Jürgena Locadiy se krásnou ranou prosadil křídelní útočník Memphis Depay. Pár talentovaných ofenzivně laděných hráčů se postaral o brzké vedení PSV a nadále nebezpečně "kousal".

Przemyslaw Tytoň se příliš nezapotil a i když se akce domácích borců občas zdály být nebezpečné, nepřesnost ve finální fázi je stála jakékoli naděje na změnu skóre. První poločas nezáživného utkání sudí Liany ukončil po jedné nastavované minutce a podobně jako mnozí fanoušci jistě doufal, že alespoň jeden ze soupeřů do druhé půle na aktivitě přidá.

Jako by ho vyslyšel domácí útočník Franck Dja Djedjé, jehož rána po závaru v pokutovém území PSV prolétla těsně vedle Tytoňovy brány. Do útoku se zapojil také hrotový hráč Oleksij Antonov, jehož akci museli zastavovat dva bránící hráči Willems a Bruma. Nizozemská kopaná je celosvětově proslavená prací s mládeží, což PSV dokumentuje hned několika zářnými příklady. Jedním z nich je i talentovaný Zakaria Bakkali. Belgičan s marockými kořeny vypálil křížnou ránu na Bezotosnyjho bránu, ale tu o pár centimetrů minul.

Střídající Leo mohl spasit domácí celek, ale jeho rána se nakonec ukázala jako pramálo razantní. Práci pro Tytoňe tak znamenal až projektil Oleksije Haje, který musel polský brankář reflexivně a s námahou vyrážet. Namísto zmiňovaného Bakkaliho přišel Florian Jozefzoon a důvěru trenéra Cocuho nezklamal - dvě minuty před koncem využil Depayovy nahrávky, obešel brankáře Bezotosnyjho a pohodlně zakončil. Eindhoven i díky němu vyhrál v ukrajinské Oděse a slaví tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Ludogorec Razgrad (BUL)22005:06
2.PSV Eindhoven (NED)21012:23
3.Černomorec Oděsa (UKR)21012:33
4.Dinamo Záhřeb (CRO)20021:50
Skupina C

Esbjerg fB - Red Bull Salzburg 1:2

03.10.2013 21:05

Góly: 89. Pape Paté Diouf - 6. Alan, 37. Alan

Povedený vstup do skupiny C má za sebou Salzburg, který po otevíracím vítězství nad Elfsborgem dokázal vyhrát i na hřišti Esbjergu a se šesti body se suverénně posunul do vedení. Dánský tým i přes porážku zůstává na druhém fleku.

Očekávaný favorit ze Salzburgu potřeboval na prokázání tohoto faktu jen šest minut: Soriano, jenž zaznamenal hattrick při úvodním vítězství nad Elfsborgem (4:0), našel útočného parťáka Alana, jenž si bez problémů věděl rady - 0:1! Domácí se po rychlém úderu probrali ze spánku, ale Ankersen si na Gulásciho nepřišel. Ještě do pauzy bylo rozhodnuto: Mané s Kamplem vyslali ke zteči opět Alana, jenž opět nezaváhal - 0:2.

Po obrátce byla k vidění snaha dánského mužstva, které se snažilo alespoň zaznamenat čestný úspěch. Dobrou možnost k tomu měl aktivní Ankersen, ovšem tomu očividně přáno nebylo a z další příležitosti branku pro změnu vůbec nenašel. Nakonec se Esbjerg dočkal až těsně před koncem řádné hrací doby, když Diouf dopravil na místo určení pas od Knudsena - 1:2.

Více informací k zápasu

IF Elfsborg - Standard Lutych 1:1

03.10.2013 21:05

Góly: 23. Victor Claesson - 62. Geoffrey Mujangi Bia

Ani na druhý pokus se Belgičanům nepodařilo porazit severský celek. Domácí vstoupili do utkání výborně, po úvodním zásahu se však jejich aktivita pozvolna vytrácela. Koncentrace na obranu byla účinnou zbraní, Lutych ale přeci jen dokázal vytěžit alespoň bod.

Elfsborg na svého soupeře spustil od prvních vteřin a Nilsson tak už ve druhé minutě parádní ranou vyzdvihl kvality Kawašimy. V 10. minutě centroval Claesson a vyražený míč mohl do branky uklidit Beckmann, hlavičkoval však nad branku. Počáteční snažení švédského celku mohl utnout Batshuayi, kterého parádně vysunul Kanu, nicméně na poslední chvíli skočil obětavě do střely Jönsson.

Domácí se tak přeci jen dostali do vedení ve 23. minutě, když Išizaki přihrál z rohu netradičně na šestnáctku, kde se neomylně opřel do míče Claesson. Elfsborg sice nepolevoval ve své aktivitě ani po získání vedení, další výraznou šanci si ale do přestávky nevypracoval, zároveň ovšem nedovolil nic ani svému soupeři.

A dlouho se zdálo, že takový scénář pomůže domácím přečkat i celý druhý poločas. První akce zavánějící gólem přišla až v 62. minutě, na jejíž konci Ezekiel hledal zpětnou přihrávkou Mujangi Biu, který z první pálil přesně k tyči.

Po dalším zdlouhavém půstu mohl otočit vývoj utkání Batshuayi, jemuž k šanci opět pomohl výborný Ezekiel, tentokrát se však zákrokem u bližší tyče blýskl Stuhr Ellegaard. Díky němu se tak oba týmy podělily o své první letošní body ve skupině.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)22006:16
2.Esbjerg fB (DEN)21013:33
3.Standard Lutych (BEL)20112:31
4.IF Elfsborg (SWE)20111:51
Skupina D

Wigan Athletic - NK Maribor 3:1

03.10.2013 21:05

Góly: 22. Nick Powell, 34. Ben Watson, 90. Nick Powell - 60. Tavares

Špatná forma Mariboru, přes který se mimo jiné Viktoria Plzeň prokousala do hlavní fáze Ligy mistrů, napsala na JJB Stadium další pokračování, Wigan měl po většinu utkání více ze hry a po zásluze slaví premiérové tři body na půdě EL.

Úřadujícímu vítězi FA Cupu (porazil ManCity těsně 0:1) se zatím doposud na ligové scéně nedaří a po osmi zápasech League Championship má na kontě pouhých jedenáct bodů, což pochopitelně na atak postupových místenek nestačí. I přesto začali Latics aktivně a po sedmi minutách mohl otevřít skóre mladičký Powell, Jasmin Handanović byl ale skvělým reflexem připraven!

Domácí svoji převahu přece jen zúročili ve 22. minutě: Beausejour poslal centr do šestnáctky, Handanović balón nepřesvědčivě odvrátil a Powell už měl z bezprostřední blízkosti snadnou práci - 1:0! A kýžená pojistka na sebe nenechala dlouho čekat: Beausejour dalším centrem oslovil pro změnu nabíhajícího Watsona, jenž podobně jako ve finále FA Cupu zavěsil - 2:0.

Bývalý účastník anglické nejvyšší soutěže měl znatelnou převahu a ještě do pauzy nedokázal proměnit několik dalších šancí. To ostatně pokračovalo i po změně stran. Beausejour dalším z mnoha vydařených centrů oslovil před brankou Powella, ten ale z dobré pozice zamířil pouze do tyče slovinské branky! Po hodině hry pak bylo zaděláno na nečekané drama: Mendy se prodral do vápna a následně zpětným pasem oslovil Tavarese, který pohodlně snížil na 2:1.

Maribor tento moment pořádně nakopl a ten samý hráč mohl dokonce o chvíli později srovnat krok, ovšem jeho dalekonosný pokus Carson za svá záda nepustil! Bývalý anglický reprezentační brankář svůj celek výrazně podržel a poté definitivně rozhodl agilní Powell - 3:1.

Více informací k zápasu

Rubin Kazaň - SV Zulte Waregem 4:0

03.10.2013 18:00

Góly: 60. Frédéric Duplus (vl.), 73. Roman Eremenko, 81. Aleksandr Rjazancev, 89. Bebars Natcho

Zcela jednoznačná podívaná byla k vidění na hřišti Kazaně, která si bez větších problémů poradila s belgickým Zulte Waregem a po dvou zápasech má se šesti body na kontě podle očekávání nakročeno do vyřazovací fáze.

Domácí strana vstupovala do zápasu s vědomím, že opanovala předchozích osm vystoupení na evropské scéně (naposledy podlehla ve čtvrtfinále Evropské ligy před rokem londýnské Chelsea), ani to však na nevýrazném úvodním dějství nic nezměnilo. Rubin měl sice mírnou převahu, ovšem až na ránu M'Vily, kterou vytěsnil Bossut si žádnou další možnost nevypracoval.

Nastoupený trend pokračoval i po změně stran. Karadeniz a Marcano sice ještě se svými pokusy úspěch neslavili, ovšem zanedlouho se domácí ekipa přece jen dočkala. To se psala 60. minuta, když si Duplus srazil do vlastní sítě rohový kop Natcha - 1:0. Pojistku mohl vzápětí přidat Rjazancev, ovšem branku nenašel. Ani to však nemuselo domácí dvakrát mrzet: Karadeniz vyzval ke zteči Romana Eremenka, který technickým zakončením zvýšil na 2:0. Děvět minut před koncem se dočkal po Natchově pobídce i Rjazancev a poslední slovo si vzal ze standardky sám Natcho, jenž uzavřel na 4:0!

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)22009:26
2.Wigan Athletic (ENG)21103:14
3.SV Zulte Waregem (BEL)20110:41
4.NK Maribor (SLO)20023:80
Skupina E

Dněpr Dněpropetrovsk - ACF Fiorentina 1:2

03.10.2013 21:05

Góly: 57. Jevhen Selezňov (pen.) - 53. Gonzalo Rodríguez (pen.), 73. Massimo Ambrosini

Fialky nakonec dokázaly porazit domácí Dněpr Dněpropetrovsk, i když jejich cesta za výhrou rozhodně nebyla z nejsnazších. Kvalitní podívané bránil především velice špatný terén, úvodní dva góly vstřelily oba týmy z penalt. Šťastnější odjíždějí přece jen hosté, protože Massimo Ambrosini hlavou překonal brankáře Bojka.

Nevlídné ukrajinské počasí uvítalo oba aktéry atraktivního zápasu do velmi nepříznivých podmínek. Neustálý déšť spolu chladným počasím a občasným sněhem rozhodně netvořila ideální příležitost k fotbalovému setkání a fanoušci doufali, že je rozehřejí alespoň hráči. O velkém problému se složením útoku jsem se zmínil již v preview, trenér Montella vyřešil absence klíčových hráčů nasazením Rydera Matose a Matiase Fernándeze.

Vlivem počasí se terén neustále zhoršoval, takže jakékoli pohledné akce jednoho ze soupeře přicházely vniveč ještě v zárodku. Hra se tak přesouvala převážně k půlící čáře, kde duo Massimo Ambrosini - David Pizarro neustále zakládalo nové protiútoky. Dněpr zahrozil poprvé až po dvaceti minutách, když se s míčem u kopaček do pokutového území Fialek prodral útočník Jevhen Selezňov. Jeho ránu ale skvělým zákrokem zneškodnil brankář Neto.

Na hrací ploše se s přibývajícím časem začaly tvořit kaluže vody, které v určitých místech dost brzdily ofenzivní choutky obou stran. Blátivý terén nepřispíval ke kombinační hře Fialek, zato bojovní domácí hráči se snažili překonat Neta střelami. Ty však nebyly přesné, jejich razance také ke změně skóre nepomohla. Do slibné šance se propracoval Ryder Matos, střelu mladého útočníka musel pohotovým zákrokem likvidovat brankář Denys Bojko. Před odchodem do šaten ještě po úniku Juana Cuadrada toskánský tým deklaroval ruku obránce Striniće, sudí Szymon Marciniak však nepovažoval jeho zásah za důležitý.

Druhou část vyměřeného času začala Viola pozvolnou rozehrávkou kolem velkého vápna brankáře Bojka. Po kolmici na Rydera musel před mladým útočníkem zasahovat český stoper Ondřej Mazuch, který si poradil a míč odklidil do zámezí. Vidina gólu ze hry se nám stále více vzdalovala, přesto jsme se branky dočkali. Rychlé nohy Rydera zastavil faulem vracející se kapitán Rotan, takže sudí neměl jinou možnost, než zapískat pokutový kop. K němu se při absenci kreativních hráčů postavil zkušený obránce Gonzalo Rodríguez a ranou do středu brány přepsal nulu v kolonce vstřelených branek na jedničku!

Domácí hráči ale nesložili zbraně a vrhli se s chutí do útoku. Z jejich aktivity plynula střela kapitána Rotana, který nastřelil ruku Davida Pizarra. Chilský záložník se sice bránil gestikulací ve smyslu "chránil jsem si obličej", ale sudí Marciniak byl neoblomný. Útočník Jevhen Selezňov se Netovi podíval do očí a s malým rozběhem jej poslal na opačnou stranu brány - na penalty i góly bylo srovnáno.

Po rychlém protiútoku Fialek napřáhl z velké dálky Juan Cuadrado, jehož nepříjemná rána ve vzduchu ještě měnila směr. Přesto se obrovitý gólman Dnipru dokázal vymrštit a míč tečoval nad břevno. Nevýrazného Bakiće vystřídal Borja Valero, o dvacet minut později se tento tah mladému stratégovi na lavičce Toskánců vyplatil. Borja Valero se díky rychlé kličce zbavil stínujícího obránce a posadil přesný centr na hlavu nabíhajícího Massima Ambrosiniho. Veterán ve službách Violy z bezprostřední blízkosti nedal Bojkovi šanci - 1:2.

Dněpr se sice ještě deset minut před koncem tlačil do zakončení, ale pozorně bránící řada hostí jej k ničemu vážnějšímu nepustila. Brankovým hodům příliš nepomáhal ani terén, i když se oproti první půli počasí znatelně umoudřilo. Většina fanoušků přesto musela být ráda, když sudí Marciniak ukončil nepříliš pohledný zápas. Příkladem jim šel David Pizarro, který do šaten po červené kartě zamířil ještě o něco dřív...

Více informací k zápasu

Paços Ferreira - Pandurii Târgu Jiu 1:1

03.10.2013 21:05

Góly: 59. Rui Miguel - 5. Marko Momčilović

Fotbalisté portugalské Ferreiry sice letos bojovali v kvalifikaci o Ligu mistrů, jenže prozatím neumí skloubit náročnost programu a trápí se v lize i v Evropské lize. Po úvodní prohře s italskou Fiorentinou nyní zaváhali v domácím prostředí proti rumunskému výběru a ve vyrovnaném utkání mohou být rádi alespoň za bod. Nicméně ve velmi těžké skupině ani jednomu celku bod příliš nepomůže, Fiorentina s Dněprem jsou stále velkými favority.

Hosty nastartoval rychlá branka již z páté minuty, kdy se k míči dostal Erico a odcentroval ho přímo na Marka Momčiloviće, který dokázal trefit odkrytou část domácí svatyně. Po čtvrthodině hry však mohlo být srovnáno. Do míče se opřel asi z osmnácti metrů Manuel José a brankář Pedro Mignote musel předvést výborný zákrok. Po půlhodině hry byl blízko vyrovnávací brance pozdější střelec Rui Miguel, vzdálenější tyčku těsně minul.

Oba celky se snažily hrát útočně a předváděly velmi vyrovnanou hru, i když domácí byli střelecky mírně lepší. Pět minut před koncem mohl uklidnit Pandurii Breeveld, jenže jeho pokus skončil o pár decimetrů mimo pravé tyčky. Ferreira vstoupila do druhého dějství mnohem lépe a s odpovědí na sebe nenechala dlouho čekat. Ve 49. minutě Miguel skvěle spolupracoval s Melim a po finální narážečce před branku s přehledem skóroval - 1:1.

Domácí zasloužené vyrovnání povzbudilo, velkou možnost spálil Bebé. Ten se v pokutovém území dostal k odraženému míči, Mignote předvedl fantastický zákrok a znovu podržel svůj tým. V 65. minutě se portugalský gólman ve službách rumunského celku musel vytáhnout i proti ráně Anunciacaoa do horního růžku. V dalším průběhu ale tlak domcích utichl a do konce utkání už se už v žádné drtivé podobě neobjevil.

V závěrečné desetiminutovce naopak mohli převrhnout misky vah na svou stranu hosté. U obou akci byl střídající Distefano, který na hřiště přišel po necelé hodině hry. Nejprve asi z dvanácti metrů vypálil na přední tyč, avšak gólman Filipe si s vypětím všech sil dokázal skvěle poradit. Následně stejný hráč poslal nadýchaný centr na zcela volného Buleicu, jenže ani ten zblízka proti Filipemu neuspěl a skóre utkání se již nezměnilo.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)22005:16
2.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)21012:23
3.Pandurii Târgu Jiu (ROU)20111:21
4.Paços Ferreira (POR)20111:41
Skupina F

APOEL Nikósie - Eintracht Frankfurt 0:3

03.10.2013 21:05

Góly: 27. Nektarios Alexandrou (vl.), 60. Srđan Lakić, 66. Sebastian Jung

Vcelku jednoznačné utkání bylo k vidění na Neo GSP Stadium, kde místní APOEL nestačil na Frankfurt, který se po druhém vítězství usadil se šestibodovým ziskem na čele skupiny a má dobře našlápnuto k postupu do další fáze.

Kypřané začali hodně opatrně, čehož mohl po osmi minutách využít Lakić, ale jeho střela byla ještě zablokovaná. Postupem času se domácí ekipa přece jen více osmělila, ale k ohrožení branky soupeře to tak jako tak nevedlo. Navíc Barnetta ve 27. minutě rozdal mičudu do strany na Junga, jehož povedený centr si srazil do vlastní branky dezorientovaný Alexandrou - 0:1!

Nepříliš urovnaná podívaná plynule navázala i ve druhých čtyřiceti pěti minutách. Z ničeho nic však bylo záhy po rychlé kombinační akci rozhodnuto: Barnetta oslovil Lakiče, jenž si vyměnil kulatý nesmysl s Kadlecem a poté z hranice pokutového kopu nekompromisně zavěsil - 0:2. Čerstvě 30letý kanonýr tak zaznamenal svůj vůbec premiérový zásah v tomto ročníku!

Těsně po hodině hry už nebylo o triumfu Orlů žádných pochyb: Marcelo Oliveira nedovoleným zákrokem počastoval Lakiče, následující přímý volný kop si vzal na starost Flum, který nabídl balón Jungovi a mladý bek pohotovou ranou zvýšil na 0:3. Krátce nato mohl korigovat Tiago Gomes, ale jeho přízemní dalekonosná střela se do prostoru branky o fous nevešla. O poznání nadějnější akci potom před druhou brankou nedokázal využít pohotový Lakić.

Více informací k zápasu

Girondins Bordeaux - Maccabi Tel-Aviv 1:2

03.10.2013 21:05

Góly: 48. Jussiê - 71. Barak Itzhaki, 80. Dor Micha

Pořádný šok prožili v Bordeaux, odkud si na dalekou cestu do Izraele odvezli všechny tři body hosté z Maccabi Tel-Aviv. Po bezbrankovém prvním poločase se sice trefil Jussie, jenže Itzhaki s Dorem během devíti minut zcela otočili zápas. Les Girondins tak zůstávají v tabulce stále poslední bez jediného bodového záznamu.

Že se Bordeaux nedaří (v Ligue 1 je po osmi kolech jen těsně nad sestupovým pásmem) potvrdil už úvodní zápas ve Frankfurtu, ve kterém zaslouženě prohrálo 0:3. Aby však Stade Chaban-Delmas vyloupilo i tel-avivské Maccabi, to se tedy rozhodně nečekalo. Ještě devatenáct minut před koncem přitom drželo na své straně vítězství.

Izraelský celek na francouzskou půdu vstoupil naprosto neohroženě. Brankář Kévin Olimpa, reprezentant Martiniku, jenž nastoupil za jedničku Cédrica Carrassa vůbec poprvé v sezóně, byl v první půli pod palbou šancí Zahaviho, Itzhakiho a Altmana. Naopak jen Diego Rolán byl pro Maccabi trochu nebezpečným hráčem.

Šikovný Uruguayec pokračoval ve své aktivitě i po obrátce a ve 48. minutě vymyslel centr, po kterém Jussie z bezprostřední blízkosti načal účet. Mužstvo kouče Paula Sousy inkasování v žádném případě nepoložilo a později se dočkalo zasloužené odměny. V 71. minutě Prica chytře přihrál na Itzhakiho a ten v koncovce nezaváhal.

Hrstka fanoušků hostujícího celku mohla ještě jednou slavit o devět minut později, Olimpa už totiž nedosáhl na střelu Dora, jenž zařídil vůbec první venkovní vítězství Maccabi v Evropské lize. Bordeauxský trenér Francis Gillot ihned po utkání uvedl: "Pokud nevyhrajeme příští zápas s APOELem, jsme venku."

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Eintracht Frankfurt (GER)22006:06
2.Maccabi Tel-Aviv (ISR)21102:14
3.APOEL Nikósie (CYP)20110:31
4.Girondins Bordeaux (FRA)20021:50
Skupina G

Rapid Vídeň - Dynamo Kyjev 2:2

03.10.2013 19:00

Góly: 53. Guido Burgstaller, 90+4. Christopher Trimmel - 30. Andrij Jarmolenko, 34. Christopher Dibon (vl.)

Až v samém závěru utkání ztratilo ukrajinské Dynamo tři body, které už pomalu a jistě vezlo do Kyjeva. Rapid Vídeň zabral v poslední možný moment a díky zásahu Christophera Trimmela vymazal dvougólový náskok soupeře z poločasu. Pro oba týmy znamenala remíza 2:2 vůbec první body v Evropské lize.

Čas už se chýlil ke konci, běžela již čtvrtá minuta nastavení. Domácí se hnali za vyrovnáním, kyjevský celek byl pod obrovským tlakem. Kapitán Trimmel se najednou položil do vzduchu nejvýše ze všech a hlavou zužitkoval centr Palla. Sílu jim ale musel dát nejdříve Burgstaller, jenž těsně po přestávce snižoval na 1:2.

V první půli se zdálo, že Blochinova družina v Rakousku nechá zapomenout na příšerné ligové výsledky. Mbokani s Jarmolenkem, dva nejnebezpečnější muži Dynama, trápili vídeňskou obranu už od začátku. Po jejich spolupráci se poprvé pnula branková síť, jenže druhému jmenovanému zkazil radost praporek asistenta.

Jarmolenko se nakonec prosadil po půlhodině hry, Trémoulinas po svém typickém náběhu po levém křídle, jakým byl dříve známý ze svého působení v Bordeaux, načasoval přesně centr na skórujícího spoluhráče. O čtyři minuty později hosté slavili podruhé, ačkoli jim k tomu musel trochu pomoci soupeř.

Belhanda s Mbokanim si krásně narazili, prvně jmenovaný byl těsně bráněný Pallou, a jeho střela-nestřela se nakonec odrazila od Dibonovy hlavy za záda slovenského brankáře Novoty. Kdyby ještě Mbokani stihl navýšit náskok na 3:0, byl by s Rapidem zřejmě amen. Takhle však měli domácí pořád šanci ještě uspět.

V 53. minutě se prosadil Burgstaller, který nahradil o poločas nevýrazného Vukojeviče. Tenhle tah se trenérovi Zoranu Barisicovi rozhodně vyplatil. Blízko brance byli Boyd a Schaub, gólman Koval musel zlikvidovat Burgstallera i Petsosův přímý kop. Dynamu jeho zákroky ovšem v konečném účtování stejně nebyly nic platné.

Více informací k zápasu

KRC Genk - FC Thun 2:1

03.10.2013 19:00

Góly: 55. Julien Gorius, 63. Jelle Vossen - 90. Josef Martínez

Fotbalisté belgického Genku navázali na velmi dobrý výkon z úvodního vystoupení v Kyjevě a dokázali porazit švýcarský Thun nejtěsnějším rozdílem 2:1. Díky tomu jsou na vedoucí příčce se šesti body a případné další vítězství je výrazně přiblíží do další fáze. Thun nebyl v tomto utkání favoritem, po prvním dobrém poločase ale ztratil koncentraci v první polovině toho druhého. Po minulé výhře nad rakouským Rapidem zůstává na druhém místě.

Švýcarský výběr nezačal vůbec špatně a jeho tlak vyvrcholil obrovskou příležitostí na konci úvodní čtvrthodiny. Po přízemní kombinaci se ocitl pozdější střelec jediné branky hostů Joseph Martínez osamocen před brankářem Kötelesem, jenže zblízka ho nedokázal překonat. Belgický výběr se osmělil po dvaceti minutách hry a do vedení ho mohl poslat hlavičkující Jelle Vossen, balón mezi třemi tyčemi neskončil.

Deset minut před přestávkou hrozil Genk z rohových kopů a po jednom z nich nebezpečně pálil Camus, brankář Faivre se vytasil s famózním zásahem. Ihned na to po dalším rohu střílel na vzdálenější tyči Kumordzi, balón však rozvlnil jen boční síť. O minutu později po rychlém brejku mohl domácí zaskočit Martínez, ovšem ani v tomto případě hlavou proti fantastickému Kötelesovi neuspěl.

Po přestávce Genk svou herní převahu přetavil v další možnosti a nakonec se v 55. minutě dočkal vedoucího gólu. Ještě předtím zlikvidoval Faivre hlavičkový pokus Mbodjiho, o pár minut později po narážečce Camuse vypálil nezištně Julien Gorius a svou bombou nedal Faivremu žádnou šanci na úspěch. Belgický výběr se nechal touto trefou uchlácholit a na druhé straně měl na kopačce vyrovnání Cassio, gólman Köteles znovu podržel svůj tým.

Pak byl znovu v permanenci Faivre. Pokus De Ceulaera ještě zlikvidoval, jenže v 63. minutě kapituloval podruhé. Po krásné individuální akci Ngcongcy na pravém křídle a následném centru dostal balón Vossen a snadným gólem uklidnil domácí fanoušky. Genk se poté stáhl do defenzívy a musel čelit útočným výpadům soupeřem, úspěšný byl jediný až ve třetí nastavené minutě. Nejaktivnější muž na hřišti Martínez se dostal k dorážce a snížil stav na konečných 1:2 z pohledu švýcarského týmu.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)22003:16
2.FC Thun (SUI)21012:23
3.Dynamo Kyjev (UKR)20112:31
 Rapid Vídeň (AUT)20112:31
Skupina H

Slovan Liberec - Estoril Praia 2:1

03.10.2013 19:00

Góly: 15. Josef Šural, 62. Radoslav Kováč - 45. Luis Leal

Liberec využil v 2. kole skupiny Evropské ligy proti Estorilu dlouhou přesilovku a portugalský celek porazil 2:1. Slovan rychle vedl po Šuralově trefě. Pohárový nováček sice na konci poločasu, kdy už hrál bez vyloučeného Miguela, vyrovnal, ale po změně stran rozhodl kapitán Kováč. V 82. minutě dostal červenou kartu i domácí Sackey.

Liberec udělal výhrou krok k postupu, ve skupině H je po dvou zápasech druhý za Sevilou a má náskok tří bodů na třetí Freiburg. V dalším duelu přivítá Slovan 24. října Sevillu.

Slovan proti pátému týmu uplynulé sezony portugalské ligy podle očekávání postrádal hned dvě opory. Potrestaného záložníka Rybalku zastoupil ve středu pole Frýdek a zraněného Kušníra nahradil na pravém kraji obrany Coufal.

Liberec před sedmi lety v jediném dosavadním měření sil s portugalským soupeřem prohrál v Braze vysoko 0:4, dnešní duel měl ale úplně jiný průběh. Severočeši začali aktivně, byť první vážnější možnost měl Estoril. Galvao ale libereckou chybu při rozehrávce nevyužil a pálil vedle.

Slovan hrozil rychlými kombinacemi po stranách, vedoucí gól mu ale přinesla akce ve středu pole. Pavelka v 15. minutě kolmicí vysunul Šurala a ten chladnokrevně obstřelil hostujícího brankáře. Odpovědět mohl Evandro, ale hlavičkoval jen do míst, kde stál Kovář.

Ve 24. minutě domácí podruhé dostali míč do sítě. Frýdek dorazil zblízka Rabušicovu střelu, ale pomezní odmával ofsajd a zhatil Slovanu radost. V dresu Estorilu dělal liberecké defenzivě problémy hlavně Galvao a ve 32. minutě se musel Kovář hodně činit, aby vyrazil jeho střelu na roh.

O šest minut později zajel na polovině hřiště do Frýdka Miguel a po druhé žluté kartě musel ze hřiště. Zdálo se, že Liberec v přesilovce v klidu dohraje poločas, jenže těsně před pauzou zaspal na pravé straně a následný závar ve vápně skončil vyrovnáním, o které se postaral Leal.

Čtyři minuty po návratu z kabin překonali Severočeši hostujícího brankáře Vagnera potřetí, ale znovu jim sudí odmával ofsajd. Tentokrát dorážel balon v nepovoleném postavení Rabušic.

Domácí se tlačili za druhým gólem. Dvakrát po sobě neuspěl Frýdek, v 62. minutě už ale Liberečtí slavili. Frýdek z přímého kopu nacentroval do vápna a odražený míč protlačil do sítě kapitán Kováč, třebaže si Vagner na jeho pokus k tyči sáhl.

Slovan pak nepouštěl soupeře k ohrožení své branky, přesto si nakonec závěr sám zdramatizoval. Druhou žlutou kartu dostal také Sackey a jeho tým se ještě o tři body strachoval. Výhru už ale udržel.

Více informací k zápasu

Sevilla FC - SC Freiburg 2:0

03.10.2013 19:00

Góly: 63. Diego Perotti (pen.), 90. Carlos Bacca

Očekávaný favorit skupiny H ze Sevilly dokázal opanovat i svoje druhé vystoupení a po vítězství nad Freiburgem má andaluský celek na kontě plných šest bodů. SCF zůstává s bodovým ziskem na třetím místě.

Opatrný začátek nedokázal ani jeden tým převrátit na svoji stranu a mnoho nebezpečných situací jsme tak neviděli, hra se povětšinou odehrávala poblíž středového kruhu. Španělé postupem času přece jen zvýšili aktivitu, přes dobře organizovanou defenzivní hráz se však dostávali jen velmi obtížně. Jairo, Moreno a Trochowski poté úspěch neslavili.

Naprosto totožný obrázek byl přítomným divákům servírován po obrátce. Z ničeho nic však mohl andaluský celek udeřit, ovšem Bacca na mičudu nedosáhl. Záhy však Diagne zastavil ve vápně Baccu jenom za cenu faulu a sudí Bezborodov nařídil penaltu! Tu si vzal na starost Perotti a přesně umístěnou střelou k tyči otevřel skóre - 1:0! Bojovníci z Breisgau následně vložili do utkání opravdu nemálo úsilí, platné jim to ovšem nic nebylo a kýženého vyrovnání se stejně nedočkali. Naopak už v nastaveném čase přidal druhou trefu po rychlém kontru Bacca - 2:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)22004:16
2.Slovan Liberec (CZE)21104:34
3.SC Freiburg (GER)20112:41
4.Estoril Praia (POR)20022:40
Skupina I

Olympique Lyon - Vitória SC Guimarães 1:1

03.10.2013 19:00

Góly: 53. Maxime Gonalons - 39. Moussa Maâzou

Domácí favorit se na Stade de Gerland trápil, portugalská Vitória Guimaraes si nakonec odváží bod za remízu 1:1. Nejprve se Portugalci dostali do šokujícího vedení, když Moussa Maazou střelou překonal Anthonyho Lopese, o dělbě bodů rozhodl záložník Maxime Gonalons.

Les Gones v úvodních minutách poklidně drželi míč na svých kopačkách a kombinační hrou si chtěli vytvořit postupný tlak. Jejich tempo hry ostatně hosté z Portugalska nijak výrazně nenarušovali. První desetiminutovka se vyznačovala velkým množstvím zákroků na hraně pravidel a taktického zdržování. Zároveň se ale ozývaly chorály povzbuzují tradiční francouzský klub v ofenzivní podívané. Hrotový útočník Bafetimbi Gomis sice v letním přestupovém období měl nabídky na odchod, nakonec ale zůstal a dnes se trenérovi chtěl odvděčit brankou. Nepřesný pas od Maxima Gonalonse jej však předstihl.

Portugalský tým spoléhal převážně na centrované míče před brankáře Anthonyho Lopese, zkušená obrana si s nimi ale většinou poradila bez potíží. Do zajímavého zakončení se v dresu Vítorie dostal Chris Malonga, jeho projektil ale prolétl jen vedle tyče. Po půlhodině hry jsme se stále nedočkali ani úvodního gólu, ani nějaké vyloženě nebezpečné šance. Navíc se Gardemu zranil mladý obránce Samuel Umtiti a na hřišti jej musel nahradit Mehdi Zeffane.

Příval špatných zpráv neustával - o pár minut později si totiž na dlouhý pas za obranu Lyonu naběhl Moussa Maazou a přes nevýrazně zasahujícího Gueidu Fofanu se tento mladý útočník z Nigérie prosadil! Sudí Florian Meyer neměl většího důvodu k nastavování, takže první půli ukončil v neprospěch domácího týmu.

V kabině Francouzů zřejmě trenér Rémi Garde pronesl plamenný projev, což se na hře domácího celku brzy projevilo. Pět minut po změně stran se totiž volný přímý kop Arnolda Mvuemby dostal k hlavičkujícímu kapitánovi Gonalonsovi, který brankáře Douglase Jesuse k radosti publika překonal!

Lyon sice srovnal, ale zdálo se, že na stržení skóre ve svůj prospěch nemá sil ani nápadů. Mladý záložník Alassane Plea sice zakončoval rohový kop domácích, ale jeho pokus mezi tři tyče nezamířil. Aktivní Clément Grénier nenašel pasem nabíhajícího Gomise, poté Lyon nevyužil chyby brankáře Douglase Jesuse. Pedro Correira deset minut před koncem zápasu pravděpodobně zahrál rukou, sudí Meyer ale byl jiného názoru a k nelibosti domácího publika pokutový kop nepískl. Lyon stupňoval tlak, ale ani Gomisovo zakončení ve vápně mu tři body nepřineslo. Nepřehledná situace ze závěru utkání sice vypadala na penaltu ve prospěch domácích, ale po signalizaci pomezního sudího Meyer svůj verdikt změnil. Lyon se i díky červené kartě pro Maazoua po závěrečném dramatu rozešel s Portugalci smírně.

Více informací k zápasu

NK Rijeka - Real Betis 1:1

03.10.2013 19:00

Góly: 10. Leon Benko - 14. Cedrick Mabwati

Rijeka fotbalové Evropě znovu ukázala, že její stadion Kantrida se bude horko těžko dobývat. Po jednoznačné porážce na půdě Vitórie nyní dokázala uhrát remízu s favorizovaným Betisem, který tak podruhé ve skupině získal pouhý bod. Skóre načínal v 10. minutě Leon Benko, o chvilku později vyrovnával Cedric.

Domácí jako by zavzpomínali na 29 let starou vzpomínku, kterak tehdejší tým přesně na den vyřadil z Poháru UEFA jiný španělský tým Valladolid. Na sevillský klub vyrukovali už od začátku, Tomečak si udělal prostor na pravé straně, nacentroval na Benka a ten u bližší tyčky z voleje skóroval.

Hostující lodivod kouč Pepe Mel musel své svěřence zajisté upozorňovat na sílu tohoto Chorvata, který v lize nastřádal už osm branek, zřejmě však marně. Nakonec nemusel panikařit, za čtyři minuty se dokázal Betis vrátit zpátky do zápasu. Velká škoda pro Rijeku, že nevyužila hned tři možnosti, jak míč odkopnout do bezpečí.

Protože k němu se dostal Cedric, jenž osamocený neměl problém přesně zacílit. Útočník z Konga měl poté další dvě dobré šance, nicméně dvakrát se proti němu vytáhl brankář Vargič. Na druhé straně naopak vymyslel Benko pěknou brejkovou akci pro Krstanoviče, jenž ze středu hřiště nezamířil přesně.

Druhý poločas už žádnou změnu nepřinesl. Nejnebezpečnější hráč domácího mužstva Benko napálil z dobré pozice jen hradbu těl soupeře, Betis si vytvořil prakticky jedinou vážnější příležitost, když Sevilla hledal parádním pasem útočníky, jenže ani jeden se k balónu nedokázal dostat.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Vitória SC Guimarães (POR)21105:14
2.Olympique Lyon (FRA)20201:12
 Real Betis (ESP)20201:12
4.NK Rijeka (CRO)20111:51
Skupina J

Legia Varšava - Apollon Limassol 0:1

03.10.2013 19:00

Góly: 56. Gastón Sangoy

Na porážku ze hřiště římského Lazia nedokázala zareagovat Legia Varšava, která před vlastními fanoušky podlehla Apollonu Limassol a po dvou zápasech tak zůstává bez bodu a rovněž bez vstřelené branky na chvostu skupiny J.

Polský tým začal lépe a záhy mohl otevřít skóre Ojamaa, jeho troufalý pokus z úhlu však zamířil jen do břevna Hidiho branky! Vrdoljak z další příležitosti branku nenašel a Żyro s Rzeźniczakem pro změnu ztroskotali na strážci kyperské branky. Jedinou pořádnou šanci Apollonu měl na svědomí Karipidis, ovšem prostor branky netrefil. Legia měla více ze hry, ale nemohla se prosadit.

Z ničeho nic pak mohlo udeřit na druhé straně, když Skaba nedovoleným zákrokem v šestnáctce zastavil Papoulise a rozhodčí Atkinson bez váhání ukázal na značku pokutového kopu! Odpovědnost vzal na svá bedra Sangoy, avšak domácí svatyni trestuhodně přestřelil! Ještě do pauzy to zkoušel opět Vrdoljak, jeho snaha však byla zablokovaná a Ojamaa pro změnu našel jenom připraveného brankáře.

Těsně po začátku druhé poloviny měl obrovskou možnost Dvališvili, ale gruzínský útočník na Hidiho recept nenašel! To vzápětí mohlo Legii mrzet: Roberto po rychlém kontru nastartoval Sangoye, jenž si tváří v tvář proti Skabovi dokázal poradit - 0:1! Za Poláky mohl srovnat krok Jodłowiec, strážce hostující branky však nezaváhal a Żyro pro změnu tři tyče nenašel! Na pozoru musel být i Skaba, jenž zneškodnil ránu Papoulise. Úřadující polský mistr se snažil za každou cenu srovnat krok, ovšem Dvališvili, ani střídající Furman s Kucharczykem úspěch neslavili.

Více informací k zápasu

Trabzonspor - SS Lazio 3:3

03.10.2013 19:00

Góly: 12. Yusuf Erdogan, 22. Adrian Mierzejewski, 35. Paulo Henrique - 29. Ogenyi Onazi, 84. Sergio Floccari, 85. Sergio Floccari

Divoký závěr dramatického zápasu na stadionu v tureckém Trabzonu rozdal oběma týmům po bodu. Domácí hráči sice po většinu utkání patřili k lepším, ale kombinace zkušeností a Floccariho na straně Římanů rozhodla o konečné remíze.

Hosté z Říma ve žluté kombinaci chtěli napravit svou trochu stagnující formu z posledních týdnů, přesto se od úvodních minut museli bránit. Erdoganovu ránu musel brankář Federico Marchetti stahovat pod svou kontrolu. Po vybojovaném míči Senada Luliće následoval centr, který ale nikoho z nabíhajících spoluhráčů nezastihl. Možná trochu překvapivě se vedení v zápase ujali domácí hráči - Henriqueho nahrávku využil nabíhající Erdogan, který doběhl s míčem u kopaček do pokutového území Lazia a technickou ranou rozradostnil davy domácích fanoušků!

Trabzonspor evidentně přehrával svého soupeře a jeho dravost byla brzy odměněna. Jedovatá rána z kopaček Mierzejewskiho sice ještě Marchettiho nepřekonala, ale o minutu později se po práci Florenta Maloudy a chybě stínujícího obránce dostal Adrian Mierzejewski k další ráně, se kterou už nemohl ani natahující se Federico Marchetti nic udělat - turecký tým navýšil vedení a dále hrozil.

Šanci Antonia Candrevy Kivrak s námahou chytil, ani on ale čisté konto neudržel. Po skvělé kolmici Perey mohl zakončovat mladý talent Ogenyi Onazi, který se probil mezi dvěma protihráči a přesnou ranou překonal bezmocného Kivraka!

Lazio po vstřeleném gólu zrychlilo hru a Hernanes měl po technické střele blízko k další římské brance, ale zlepšený projev Lazia nestačil. Naopak, po útočné akci Florenta Maloudy se k míči dostal Mierzejewski, který ještě vylepšil pozici pro Paula Henriqueho. Útočník Trabzonsporu z bezprostřední blízkosti zachoval chladnou hlavu a skóroval.

První poločas ukončila spolupráce Candrevy s Lulićem, ale brankář Onur Kivrak mohl zůstat v klidu. Do druhé půle vkročili hosté gólem, ten však kvůli faulu nebyl uznán. Pět minut poté se k hlavičce prodral Hernanes, kapitán Kivrak ale skvělým reflexivním zákrokem gólu zabránil. Na centr Cavandy po hodině hry nedosáhl naskakující Hernanes, své si odpracoval střídající Florent Malouda. Římané se stále nemohli dostat do optimálního tempa, jejich centry před bránu domácího celku byly převážně nepřesné. I díky nepřesnosti Lazia mohli domácí hráči snadněji útočit do otevřenější obranné linie Petkovićova výběru. Z rohového kopu se hlavičkující Cana také neprosadil; to však bylo pro Trabzonspor varováním. Laziu stále zbývalo dvacet minut do konce a jejich snaha vyrovnat byla evidentní.

Ani vedení o dvě branky Trabzonsporu nestačilo a jeho hráči se dál pokoušeli o napadání italské rozehrávky. Vladimir Petković na vývoj zápasu reagoval nasazením útočníka Keity Baldého a doufal ve schopnosti mladého talentu. Baldé se dostal do zajímavé situace téměř ihned po svém nástupu, ale Onazi jeho nahrávky využil jen pro velmi nevýraznou střelu. Efekt mladého útočníka však nakonec přinesl alespoň částečnou útěchu, po dalším centru Baldého se k hlavičce dostal o generaci starší Sergio Floccari a vystřelil Laziu naději.

Stejný hráč o dvě minuty později z malé naděje vykřesal plamen, který sežehl naděje domácích na tříbodový zisk - rychlou kombinaci Lazia zakončil Floccari po náběhu do vápna střelou podél brankáře Kivraka a rozezvučel přítomné fandy Biancocelesti! Po dramatickém závěru si oba týmy dělí body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Trabzonspor (TUR)21105:44
2.SS Lazio (ITA)21104:34
3.Apollon Limassol (CYP)21012:23
4.Legia Varšava (POL)20020:20
Skupina K

Tromsø IL - Sheriff Tiraspol 1:1

03.10.2013 19:00

Góly: 65. Zdeněk Ondrášek - 87. Ricardinho

Fotbalisté norského Tromso měli velice blízko k prvnímu vítězství ve skupině a necelých dvacet minut před koncem byli proti moldavskému Sheriffu v obrovské výhodě. Po brance českého útočníka Zdeňka Ondráška hráli od 73. minuty proti oslabenému soupeři bez vyloučeného Meliho a vše jim hrálo do karet. Avšak houževnatý Tiraspol tři minuty před koncem srovnal, podruhé za sebou remizoval a v tabulce mu patří druhé místo.

Ondrášek odehrál 88. minut a odešel ihned po vyrovnávací trefě soupeře. Tromso tak potvrdilo svou špatnou situaci z ligové scény a ztratilo takřka vyhraný duel. Utkání v žádném případě nebylo bohaté na vyložené šance a diváci se pohledným fotbalem bavit nemohli. První střela na branku byla registrována až po necelé čtvrthodině hry, po akci pozdějšího střelce Ricardinha bez větších problémů zasáhl brankář Sahlman.

Ihned na to stejný hráč mířil těsně nad, po jeho nahrávce neusměrnil míč mezi tři tyče ani hlavičkující Isa. Hosté posílali centry do vápna soupeře i nadále, norský celek se ozval až ve 20. minutě velmi propagačním pokusem Moldskreda. V dalším průběhu domácí výběr lehce přitvrdil a často fauloval hráče Tiraspolu na půlící čáře. Až do konce úvodního dějství se nic nezměnilo a ani jedna branka již nebyla vážněji ohrožena.

Po přestávce byly k vidění náznaky šancí na obou stranách, nakonec se prosadilo Tromso v 65. minutě díky trefě Ondráška. Po rychlém brejku poslal Andersen zpětnou přihrávku českému forvradovi do pokutového území a ten bez milosti rozvlnil síť. V hostujícím táboře bylo ještě hůře o osm minut později, kdy Meli velmi tvrdě atakoval Moldskreda a sudí ho předčasně poslal do kabin bez předchozího udělení osobního trestu.

Domácí kontrolovali průběh hry až do samého závěru, jenže moldavský celek z ojedinělé akce vyrovnal. Po centru do vápna předvedl dobrý důraz Ricardinho, protlačil se k míči přes Kristiansena a pohotově upravil na konečných 1:1.

Více informací k zápasu

Anži Machačkala - Tottenham Hotspur 0:2

03.10.2013 18:00

Góly: 34. Jermain Defoe, 40. Nacer Chadli

Tottenham potvrdil roli favorita hrajícího ve formě a z Ruska si odváží zaslouženou výhru, o kterou se postaral již v první půli dvojím potrestáním jinak kvalitně hrající obrany soupeře. Po změně stran se pak úspěšně bránil po většinu času bezzubému tlaku a potvrdil pozici lídra tabulky.

Domácí vycházeli od úvodních vteřin ze zabezpečené obrany, a přes zjevně menší kontrolou nad míčem kousali svými rychlými protiútoky zřetelněji. Kohouti však v důležitých soubojích jeden na jednoho vyhrávali a první zajímavé střelecké pokusy patřily jim. Ve 12. minutě nejprve minul branku ze sedmnácti metrů zpoza obránců Defoe, v další moment se z větší vzdálenosti postaral o první zákrok brankáře nepříjemnou střelou Sandro.

Kdo čekal pozvolné osmělování ruského celku, musel být nepříjemně zklamán přesným opakem. Tottenham se však nesnažil obranu soupeře uspat přihrávkami na půlce a stále se snažil co nejrychleji přivést míč k šestnáctce. A neustávající snaha se vyplatila ve 34. minutě, kdy se míč od levé lajny dostal před vápno k Holtbymu, který přesnou přihrávkou našel ulici do vnitra, kam si seběhl nehlídaný Defoe a dělovou ranou nedal brankáři šanci.

Hráči Anži pochopili, že musí začít hrát více dopředu, ovšem nová taktika zapříčinila další pochybení v defenzívě. Kyle Walker se ve 39. minutě ocitl za dvěma obránci sám na pravé straně, lehce si zpracoval parádní pas a stejně dobře našel ve vápně Chadliho, který mezi stínujícími kužely dokázal z první usměrnit balón za záda brankáře.

Pět minut po změně stran se blýskl silou i rychlostí Lamela, když se dostal z vlastní poloviny podél pravé strany až k vápnu, před nímž přihrával Chadlimu. Ten dostal čas i prostor na zpracování, balón ale do branky nezakroutil. Až poté se konečně probrali svěřenci trenéra Gadžijeva.

Tou dobou pár vteřin hrající Ješčenko dostal přesnou přihrávku za obránce po úniku rovněž střídajícího Traorého, střelu z úhlu vykopl Lloris reflexivně před sebe, odkud se mu jen se štěstím nevrátila nechytatelná dorážka. V 59. minutě si pak obdobně kvalitně poradil s velmi nepříjemným centrem Solomatina.

V Rusku se pak určitě bude rozebírat 68. minuta, kdy si ve sprintu do vápna zasekl Solomatin balón a nestíhající Kaboul ho krátce podržel za ruku. Nejspíš až přílišné přehrání pádu pak donutilo píšťalku rozhodčího zůstat němou.

Není pochyb o tom, že se domácí v druhé půli ujali role dirigenta, k čemu je však výrazná převaha, když se v závěrečném čtvrthodinovém tlaku téměř nedostanete k ohrožení branky. Z velmi těžké pozice se o to pokoušel aktivní Solomatin, jeho nepříjemnou, překvapivou ránu Lloris solidním zákrokem vyrazil. Nikdo jiný se k němu už nepřidal a Tottenham tak bez větších problémů veze do Anglie tři body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)22005:06
2.Sheriff Tiraspol (MDA)20201:12
3.Anži Machačkala (RUS)20110:21
4.Tromsø IL (NOR)20111:41
Skupina L

AZ Alkmaar - PAOK Soluň 1:1

03.10.2013 19:00

Góly: 82. Jeffrey Gouweleeuw - 90+3. Dimitris Salpingidis

Fotbalisté Alkmaaru sahali na vítězství proti největšímu konkurentovi ve skupině a po brance v 82. minutě to vypadalo na druhý tříbodový zisk. Jenže řecký celek měl i tentokráte štěstí a po vítězné brance doma s Karagandou ve druhé nastavené minutě vybojoval alespoň bod díky gólu ve třetí minutě nastavení. Oba dva celky se tak zařadily za sebou na vedoucí dvě místa ve skupině se shodným ziskem čtyř bodů.

V úvodní desetiminutovce byli mírně aktivnější hosté a vypracovali si také první vážnější příležitost, nicméně bomba Tizolise z hranice vápna šla velmi těsně nad horní tyčku. Ihned na to zahrozil na druhé straně Gudelj, avšak brankář Jacobo Sanz jeho kroucený pokus fantasticky vyrazil na rohový kop. Po dvaceti minutách hry zahrozilo mírně aktivnější PAOK a poprvé se musel vytasit z perfektním zákrokem brankář Esteban po střele Kitsia.

Téměř celý první poločas se hrálo nahoru dolů a po půl hodině hry neproměnil do té doby největší možnost utkání domácí Jóhannsson. Ten dostal lahůdku do běhu po nepovedené malé domů a fintou obelstil i gólmana Sanze, jenže následně zamířil jen do boční sítě. O minutu později se ocitl v pokutovém území zcela osamocený Martens, balón však netrefil ideálně a zamířil příliš vysoko. Pět minut před přestávkou spálil doposud svou největší šanci také soluňský výběr.

Po nádherné přízemní kombinaci zakončoval Athanasiadis a brankář Esteban se pouze ohlédl, jak jde balón těsně vedle pravé tyče. Po přestávce zahrozil aktivní Gudelj, proti jeho pokusu zblízka brilantně zasáhl Sanz. Na druhé straně to zkusil ze střední vzdálenosti Lucas a Esteban se po míči natahoval marně, tentokráte ho zachránilo břevno. Po klidnější dvacetiminutovce přidali domácí a na chvíli dostali soupeře pod tlak.

Horní tyčka zazvonila i u branky PAOK, když po přetaženém centru hlavičkoval do této konstrukce Jóhannsson. Stejný hráč vyslal svou ránu deset minut před koncem z hranice vápna, Sanz se i nyní vyznamenal perfektním zásahem a odvrátil míč na roh. Ten se stal na pár minut řeckému mančaftu osudným. Po rozehrání přihrál Overtoom za obranu Jeffreymu Gouweleeuwi a ten přízemní střelou k pravé tyči otevřel skóre utkání.

V samém závěru si vytvořil obrovský tlak řecký výběr. Esteban nejprve fantasticky zachránil svůj celek od pohromy po hlavičce z blízka, jenže v předposlední minutě nastavení po zoufalém nákopu do vápna vypálil zpoza obránce Dimitris Salpingidis a k nevůli domácího publika skončil balón v síti i přesto, že si na něj Esteban sáhl. Český útočník Tomáš Necid do tohoto pohárového duelu nezasáhl.

Více informací k zápasu

Šachtër Karagandy - Maccabi Haifa 2:2

03.10.2013 18:00

Góly: 40. Andrej Finončenko, 45. Jevgenij Tarasov - 54. Hen Ezra, 79. Alon Turgeman

Šachtër Karagandy neměl při kazašském domácím debutu v hlavní části evropských pohárů k premiérové výhře daleko díky dvěma trefám v prvním dějství, úspěšné střídání hostů o přestávce je ovšem přes bojovný výkon o tři body připravilo.

Od začátku utkání se oba týmy snažily aktivně napadat rozehrávku soupeře, snaha po míči uloveném ještě na polovině soupeře však často přišla nazmar. Bojovný obraz hry se navíc nesl ve znamení nepřesností při snaze vnést hru do vápna. Když už se to povedlo Ghazaryanovi, střílel vysoko nad branku Simčević.

Kreativní Finončenko zase zkoušel chytrým lobem zaskočit z velké dálky Šaranova, který proti pokusu mířícímu dva metry nad břevno zasahovat nakonec nemusel. Hosté s ofenzivní hrou postupem času zaostávali stále více, k tomu jejich nejslibnější akci zahodil ve 29. minutě Ndlovu, když v dobré pozici střílenou přihrávkou nenašel ani branku, ani spoluhráče.

Blížící se konec poločasu pak ovládl kazašský tým. Proti tečované střele Simčeviće dokázal ještě výborně Šaranov zasáhnout, o minutu později už tak úspěšný nebyl. Ghazaryan se postavil k přímému kopu pár metrů za půlkou a centrem do vápna našel přesně kapitána Finončenka, který hlavičkou do horní poloviny branky otevřel skóre.

Aby toho nenesl izraelský celek málo, přidal ještě v poslední minutě další gól do šatny Tarasov, který bez přípravy napálil prodloužený centr Vasiljeviće k tyči bezradného brankáře. Pojištění nedávno získaného vedení tak mohlo přinést domácím zasloužený klid, když za prvních 45 minut nedovolili soupeři jediný přímý pokus ohrozit Mokina.

Druhý poločas tak záhy nabral nový náboj v jeho deváté minutě. Zlatou ruku ve střídání měl totiž trenér Benado. Turgeman našel ve vápně Ezru, který povedenou přízemní ranou ze 14 metrů snížil. To hostům vlilo do žil potřebnou novou krev, o kterou je chtěl v 59. minutě protiútokem připravit Ghazaryan, jehož nebezpečnou střelu musel likvidovat Šaranov.

A stejný konec čekal na Ghazaryana i čtvrthodiny před koncem, když po centru Finončenka neuspěl se svou levačkou. Srdnatě bojující Kazaši tak deset minut před koncem přeci jen padli. Vysunutý presink přinesl rozehrávku domácích k protihráči Turgemanovi, který výstavní ranou ze třiceti metrů vyrovnal.

A nechybělo mnoho, aby se diváci dočkali dokonalého obratu v naprostém závěru. Pyljavskyj se opřel do odraženého míče zpoza vápna, naštěstí pro domácí byl Mokin ve správný čas na správném místě. Na druhé straně se ale hrdinou utkání odmítl stát Khižničenko, když centr od Ghazaryana poslal hlavičkou nad branku. Obdobně se pak zachoval i jeho spoluhráč Caňas, který po chaosu ve vápně v páté minutě nastavení přestřelil. Zápas tak vítěze nenašel.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)21103:24
2.AZ Alkmaar (NED)21102:14
3.Šachtër Karagandy (KAZ)20113:41
4.Maccabi Haifa (ISR)20112:31

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (43)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Spurs

Reagovat
smazaný uživatel

to má turban na škopku ten šaría ?

Reagovat
Kongo

Feghouli po roce začal běhat. Ruiz výborný,konečně se dostává do formy.

Reagovat
smazaný uživatel

Rijeka a Guimaraes

Reagovat
smazaný uživatel

Ty krávo, co to je na tý fotce?

Reagovat
smazaný uživatel

bojím se

Reagovat
stas87

elfske ucho

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
REPLIKATOR

zombie

Reagovat
Free_player

nějakej Ital no

Reagovat
GEGE

Flocca

Reagovat
smazaný uživatel

a teď Viola na novaSport

Reagovat
smazaný uživatel

Ale né, Betis měl vyhrát, zas nebudu mít žádný dukáty

Reagovat
smazaný uživatel

Dnipro - Fiore slusna komedia

Reagovat
smazaný uživatel

Spíš je hustej ten trávník mokrej a déšť se sněhem co tam padá.

Reagovat
smazaný uživatel

To je terén

Reagovat
db18

Reagovat
smazaný uživatel

Koukal jsem na Swansea - St. Gallen a byl to skvelej fotbal. Swansea hraje fakt pekne

Reagovat
OtecJaJ10

to Bordeaux.. co se to s něma letos děje...

Reagovat
smazaný uživatel

Zbavili se svyho kapitana...

Reagovat
db18

v těch páštěnkách vypadají fans Trabzonu jak figuríny

ale pěkně sladěný

Reagovat
smazaný uživatel

co za picu piskala swans?

Reagovat
smazaný uživatel

souhlas, vůbec bych se nedivil, kdyby mu michu jednu vlepil v první půlce a davies s dyerem ve druhym... by je ani nemohli potrestat, bylo by to fair play a sportovní gesto pro všechny, co na to koukali...

Reagovat
db18

Koukám, že Freiburg docela rotoval sestavou a vypadá to, že pojedou EL v italském stylu...

...ale konečně si zahrál Klaus

Reagovat
Staenly10

Tým z Champu bojuje o postup v EL.

Reagovat
db18

Reagovat
cristiano.K.

Bony bude strašně fajn,ale zatím to ještě není ono, Dyer výbornej dneska až na tu tutovku. Švýcaři utrpěli klasickou daň, nedali pencli a dvě další šance.

Reagovat
Sandstorm

Nick Powell dva góly Příští rok už snad člen A-týmu Moyesi...

Reagovat
smazaný uživatel

Pristi rok uz ale Moyes nebude celenem A-tymu..

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Pinturicchio

Reagovat
Miguel19

Reagovat
Robbie

Swensea

Reagovat
smazaný uživatel

Co?

Sympatický tým.

Reagovat
Robbie

posrali mitiket, měl jsem že padnou dvě branky, žebráci u mě skončili

Reagovat
risk je zisk

Reagovat
Free_player

Reagovat
madridcan

Ahoj Floccari...vitam ta medzi fotkami na EF

Reagovat
niflheim

Powell

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Free_player

Spurs

Reagovat
risk je zisk

a ted si kurevsky dluho pockame na dalsi zapasy ://

Reagovat
Jajinek

Nějak se UEFě zbláznila fanta...u hráčů Liberce a Lazia mám divné hodnoty. Kováčovi chybí gól a u hráčů Lazia mám nějak více bodů za to, že vůbec hráli...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele