Evropská liga - preview druhých zápasů základních skupin

03.10.2013, 08:50, aktualizováno 03.10.2013, 08:50
Previews
Dalších čtyřiadvacet zápasů servírují základní skupiny Ligy mistrů. V "liberecké" skupině přivítá Sevilla Freiburg, který na úvod se Slovanem remizoval. I další favorité dnes budou napravovat domácí nezdary z prvního kola. Lze jmenovat například Valencii nebo Eindhoven.
Skupina A
Kubaň Krasnodar - Valencia CF  (čtvrtek 18:00)
První dojmy z nové sezony pro jakéhokoli fanouška Los Che pravděpodobně nebudou patřit k těm nejsvětlejším vzpomínkám. Přesto se v posledních týdnech pro Netopýry blýská na lepší časy - tým trenéra Djkuiće se neustále zlepšuje. Nyní je čeká těžký test - Kubaň Krasnodar.

Situace v kabině nebyla vzhledem k výsledkům vůbec příjemná, což pocítili fanoušci, hráči, i pod tlakem jednající trenér Djukić. V posledních třech kolech však tým z Valencie rapidně zlepšil své vystupování a především díky formě střelce Jonase mohou pomýšlet na přední místa v tabulce skupiny A. Kdyby se toto utkání odehrálo před pár týdny, Krasnodar by narazil na Valencii zdrcenou třemi ligovými prohrami a ponížením od velšského klubu Swansea. Nyní je však situace rozdílná.

Následující tři výhry (mimo jiné odplata za minulou sezonu vítězstvím nad Sevillou) pomohly Netopýrům k aktuální šesté příčce. Proti starým známým se nyní postaví například španělský obránce Angel Dealbert, který v dresu Kubaně narazí právě na svůj bývalý klub. I on sleduje s pečlivostí výkony svých kamarádů a tak dobře ví, že ty současné nečeká nic jednoduchého. V předzápasovém rozhovoru se rozpomněl na nedávné zážitky ve Španělsku.

"Pro Valencii jsou současné výhry velmi důležité vzhledem k morálce týmu. Před třemi týdny bychom nastoupili proti Netopýrům mnohem raději, protože měli problémy. Nyní se ale vše zdá být mnohem lepší a tým má větší oporu fanoušků. Celý tým znám velmi dobře. Mohou se pyšnit skvělými hráči jako jsou Sergio Canales, Andres Guardado nebo Sofiane Feghouli. Když se jim dostane příležitosti a důvěry, jsou schopní povznést hru týmu na vyšší úroveň. Myslím si, že Valencia má čtvrtý nejlepší tým ve Španělsku, hned za Barcelonou a Realem Madrid. Protože je nyní Atlético Madrid na vzestupu, Valencia je až čtvrtá," skládá Dealbert hold bývalým spoluhráčům.

Ani Kubaň nezačal svou pouť Evropskou ligou právě nejlépe, když po gólech Karanoviće a Mathyse prohrál s FC St. Gallen. To však dle Dealberta dává Krasnodaru novou motivaci.

"Oba týmy si prošly mnoha útrapami a jejich první zápas nedopadl dobře. To máme společné, takže oba celky budou nyní chtít z klíčového zápasu dostat maximum. Když by někdo z nich prohrál, jeho další účinkování v Evropské lize bude pod ještě větším tlakem. Víme sice, že stojíme proti zkušenému a kvalitnímu soupeři, ale hrajeme na domácí půdě a budeme z toho těžit. Chceme hrát na vítězství, takže to Valencii nijak neusnadníme," varuje Angel Dealbert.

O formě Brazilce Jonase již byla řeč, v utkání proti Krasnodaru se však jeho statistiky nejspíše nevylepší - Djukić by měl nechat svého střelce odpočívat. Vedle něj si nezahrají ani zranění Helder Postiga a Ever Banega. Tyto absence by mohly dát prostor talentu Pacovi Alcacerovi, který doufá v úspěšný start: "Co musím dělat, je tvrdá práce na trénincích. Chopím se každé dané příležitosti, protože mám touhu hrát tuhle krásnou a napínavou soutěž," vysílá Alcacer jasný signál ke svému nadřízenému.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.70 - 3.50 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Swansea City - FC St. Gallen  (čtvrtek 21:05)
St. Gallen míří do Walesu s jasným cílem překvapit a obrat domácí Swansea o body. V těžké skupině v Valencií a Kubaní mají oba soupeři výhodu výher z úvodních zápasů, čili dnešní vítěz může jít do trháku..

Zdá se, že švýcarský celek by nemusel být v utkání jen do počtu - v domácí lize je sice průběžně až čtvrtý, ale v posledních týdnech nabral výbornou formu, nebezpečnou Kubaň porazil v úvodním zápase skupiny doma 2:0, a že umí zabrat i venku, ukázal o víkendu, kdy nejtěsnějším skóre 1:0 vykradl stadion silného Grasshopperu. Z posledních šesti zápasů tak hned třikrát odešel středem jako vítěz. Swansea je na tom papírově o něco hůře - Valencii sice na jejím hřišti jasně porazila 3:0, ale od té doby stihla vypadnout z League Cupu (nad její síly byl druholigový Birmingham) a prohrát doma s Arsenalem.

Je možné, že by domácí kouč Michael Laudrup po jasné výhře v úvodním zápase ve Valencii propadnul lehkomyslnosti? Prý to ani v nejmenším nehrozí - koneckonců, St. Gallen se do hlavní soutěže dostal poté, co v předkole šokoval vyřazením Spartaku Moskva, a pokud k tomu připočteme ještě výraznější úspěch Basileje v Lize mistrů (kde zvítězila na hřišti Chelsea), je jasné, že na Švýcary je letos nutno brát ohled.

"Viděl jsem jejich utkání s Kubaní Krasnodar, stejně jako ta proti Spartaku v play off. Nemají ve svém středu velké hvězdy, ale jsou zvyklí tvrdě pracovat a umí se vypořádat s rolí outsidera. Spartak hrál loni Ligu mistrů, a oni je přesto vyřadili, když nejprve doma remizovali a v odvetě prohrávali 0:1 po 51 vteřinách. Spartak je 20 minut přehrával, ale nevzdali se a najednou to bylo 3:1," varuje Laudrup. "To je jasný důkaz, že mají velkého týmového ducha. Bude to těžké utkání. Dokonce i když budeme hrát dobře, musíme si neustále dávat pozor na jejich odhodlání."

Dánský kouč také shrnul poznatky, které nasbíral sledováním zápasů soupeře. "Hrají jinak než my, vyznávají přímočařejší styl. Proti ruským celkům byli skutečně výborní, proto opakuji, že musíme být opatrní. Hrajeme nicméně doma, takže se pokusíme kontrolovat míč a zároveň si dobře hlídat jejich protiútoky," dodává Laudrup, který se navíc bude muset potýkat s nepříjemnými starostmi - zatímco nad startem Angela Rangela visí otazník, Pablo Hernandez, Garry Monk a Ashley Williams budou chybět stoprocentně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.75 - 8.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Swansea City (ENG)11003:03
2.FC St. Gallen (SUI)11002:03
3.Kubaň Krasnodar (RUS)10010:20
4.Valencia CF (ESP)10010:30
Skupina B
Ludogorec Razgrad - Dinamo Záhřeb  (čtvrtek 21:05)
Ludogorec Razgrad v prvním kole šokoval Evropu, když vyhrál v Eindhovenu 2:0, a nyní si brousí zuby i na Dinamo Záhřeb. Chorvaté hrají o první body.

Minulé dvě sezony se záhřebský tým probojoval do Ligy mistrů, ale v úvodním zápase letošního ročníku Evropské ligy to tak vůbec nevypadalo - Dinamo prohrálo doma s ukrajinským Černomorcem Oděsa 1:2, a přidáme-li k tomu poslední ligový zápas v Zadaru (0:0), nezdá se, že by oplývalo ideální formou. Také Ludogorec v posledním ligovém zápase remizoval bez branek, doma s Botevem Plovdiv, ale v jeho případě šlo o první ztrátu po šňůře čtyř vítězných utkání, mezi něž patřila i nečekaná výhra v Nizozemsku.

Nyní tedy Bulhaři bojují o průběžnou pozici na čele tabulky, a přestože jsou (vzhledem k formě i výsledkům úvodního kola) papírovými favority, musí počítat s tím, že Dinamo neprodá kůži lacino. Dokládají to i slova trenéra Branka Ivankoviće a jeho svěřence Josipa Pivariće, kteří dorazili na předzápasovou tiskovou konferenci plni sebevědomí.

"Se vší úctou k soupeři musíme říct, že jsme si do Sofie přijeli pro tři body," nechal se slyšet Ivanković. "Uvědomujeme si sílu našeho protivníka, víme, že to jsou bojovníci, za každých okolností nebezpeční. Zůstáváme však optimisty." Pivarić, čtyřiadvacetiletý obránce a odchovanec týmu, dosvědčoval: "V šatně panuje skvělá atmosféra, všichni věříme, že můžeme Ludogorec porazit. Uvědomujeme si svoji sílu. Poslední dobou jsme nehráli dobře, ale víme, že po dešti se vždy vyčasí, a doufáme, že to nastane už ve čtvrtek. Očekáváme však hodně těžký zápas."

Dinamo muselo v cestě do hlavního města Bulharska, kde se zápas kvůli regulím UEFA odehraje, čelit nečekanému problému: jejich letadlo totiž muselo nouzově přistát ve slovinské Ljubljaně. "Bylo nám řečeno, že šlo o technický problém. Nepanikařili jsme, hráči mají dobrou náladu a nijak je to neovlivnilo. Neřekl bych, že to bude mít nějaký vliv," oddechnul si Ivanković.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.50 - 3.60
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Černomorec Oděsa - PSV Eindhoven  (čtvrtek 21:05)
Fotbalisté PSV Eindhoven naprosto senzačně prohráli v prvním kole základních skupin doma s bulharským celkem Ludogorec Razgrad v poměru 0:2 a nyní se pokusí zaváhání odčinit na půdě spolufavorita skupiny z Oděsy. PSV letos předvádí velmi nevyrovnané výkony a těžko odhadovat, jestli dokáže ukrajinský výběr překvapit. Ten si v prvním utkání poradil na půdě chorvatského Záhřebu a zvítězil 2:1.

Oděse se vcelku daří také na domácí scéně, po jedenácti kolech má na kontě 23 bodů a je na čtvrtém místě těsně v závěsu za Šachtarem, na vedoucí Metalist Charkov ztrácí šest bodů. PSV po šoku v Evropské lize zvládlo duel s mistrovským Ajaxem a uštědřilo mu debakl 4:0, nicméně v předchozím kole podlehlo Alkmaaru 1:2 a nachází se ve vyrovnané soutěži na druhém místě z patnácti body o skóre za vedoucím Twente.

Trenér hostujícího celku Phillip Cocu slibuje, že jeho fanoušky čeká mnohem lepší podívaná než před dvěma týdny. "Budeme na zápas připraveni, to můžu slíbit. První utkání se nám nepovedlo a zbytečně jme ztratily body, teď je potřebujeme získat zpátky. Za každou cenu se chceme v Evropě udržet až do jarní části a určitě můžeme tento cíl splnit. Dobře si uvědomujeme, že teď máme před sebou velmi kvalitního protivníka," uvedl Cocu.

Ten by chtěl využít zbraně, kterou naopak pravidelně praktikuje čtvrteční sok. "Musíme být trpěliví a počkat si na svou šanci, udeřit v ten správný čas. Oděsa je ale zkušené mužstvo a jedna branka jí v žádném případě nepoloží, musíme být obezřetní ve všech situacích. Za každou cenu si na Ukrajinu jedeme pro tři body, opačný scénář by nám značně zkomplikoval postupové ambice a tomu se chceme při náročném programu vyhnout," dodal závěrem.

V sestavě PSV bude kvůli problémům s kolenem stále chybět Koch, mimo hru je kvůli poraněným zádům také Wijnaldum a díky potížím s kotníkem Rekik, po operaci kolene nenastoupí ani Narsingh. Oděsa by oproti minulém duelu v Záhřebu měla nastoupit v nezměněné sestavě.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.25 - 3.50 - 2.30
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Ludogorec Razgrad (BUL)11002:03
2.Černomorec Oděsa (UKR)11002:13
3.Dinamo Záhřeb (CRO)10011:20
4.PSV Eindhoven (NED)10010:20
Skupina C
Esbjerg fB - Red Bull Salzburg  (čtvrtek 21:05)
Hodně zajímavé utkání se odehraje na půdě dánského Esbjergu, kam přijíždí rakouský mistr Red Bull Salzburg; oba týmy touží upevnit si pozici v čele skupiny C.

Jestliže to ihned po losu vypadalo, že si postupové příčky rozdělí právě Salzburg s belgickým Standardem Lutych a na severské duo Esbjerg - Elfsborg zbudou zbylá dvě místa, hned úvodní kolo dalo těmto spekulacím řádně na frak. Salzburg sice svůj úkol splnil, Elfsborg rozprášil doma jasně 4:0 a dal zřetelně najevo, že v letošní soutěži hodlá dojít daleko, do té doby stoprocentní Lutych tvrdě narazil - Esbjerg, který zaujal už v předkole, kde dvěma výhrami vyřadil silné Saint-Étienne, vyhrál v Belgii 2:1. V dnešním souboji tak půjde o to, kdo obsadí po dvou zápasech pozici lídra skupiny.

Šokující výhra v Lutychu jako by nahodila do té doby s všelijakou formou se potýkající Dány zpět na trať - od té doby sehráli tři zápasy (dva v lize, jeden v poháru), a opanovali je s celkovým skóre 14:3. Odpověď Salzburgu? Neméně impozantní - Red Bull sice ihned po demolici Elfsborgu v lize remizoval a v poháru přešel přes Lankowitz až na penalty, ale víkendové utkání, v němž svěřenci Rogera Schmidta rozstříleli Neustadt hokejovým skóre 8:1, vlilo do červenomodrého tábora tolik potřebné sebevědomí.

Hrdinou tohoto utkání byl Alan, který vsítil čtyři branky; brazilský forvard si však dobře uvědomuje, že v Dánsku čeká mnohem záludnější soupeř. "Překvapilo nás, že náš protivník vyhrál v Lutychu," nezastírá. "Protože jde o utkání dvou týmů, které minule vyhrály, očekávání jsou ještě větší." Kouč Schmidt si přisazuje: "Očekávám otevřený zápas proti kvalitnímu soupeři, jejich výhra v Belgii je toho důkazem. Naším cílem je získat minimálně bod. Pokud budeme hrát stejně, jako naposledy v lize i v EL, jsem velkým optimistou."

Co se taktiky týče, nemusejí se tedy domácí obávat nějakých převratných změn v soupeřově táboře. "Esbjerg je skvěle organizovaný tým, zejména v defenzivě. Jejich taktická disciplína je vynikající. Náš herní styl však není žádným tajemstvím, nezáleží na tom, kdo proti nám stojí," dodává Schmidt, který bude v zápase postrádat zraněné Isaaca Vorsaha a Havarda Nielsena. Nad starty Kevina Kampla a Stefana Hierländera se vznáší otazníky.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.70 - 3.60 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
IF Elfsborg - Standard Lutych  (čtvrtek 21:05)
Oba mají po prvním kole Evropské ligy co napravovat. Elfsborg, který je poslední dobou úplně z formy, podlehl jednoznačně Salzburgu 0:4 a v tabulce je poslední. Zato u Standardu Lutych se úvodní porážka 1:2 od dánského Esbjergu určitě nečekala. Ofenzivně laděné mužstvo aktuálně vládne belgické lize.

Možná že hostující trenér Guy Luzon udělal v tomto utkání velkou chybu. Do hry totiž od začátku nenasadil útočníka Michyho Batshuayie s Geoffreym Mujangim Biou, kteří jsou doteď nejlepšími střelci týmu. Přitom útočné pojetí Lutychu proti Esbjergu hodně skřípalo. A nakonec se nepodařilo díky gólu z nastavení uhrát ani bod.

Elfsborg se má čeho bát, Standard o víkendu nasázel venku Cercle hned pět branek, v předešlém pohárovém utkání na půdě WS Brusel čtyři, byť ten je potřeba pochopitelně brát s rezervou. Hosté jsou v Jupiler League po devíti kolech stoprocentní, vsítili celkem 23 branek a pouze třikrát inkasovali.

Luzon může mít problém pouze na postu gólmana. Neotřesitelná jednička Kawašima není zdravotně úplně v pořádku, proto si debut v novém dresu může odbýt Thuram-Ulien. "Soupeř udělal před začátkem sezóny mnoho změn. Jedinou jeho ztrátou je zápas s Esbjergem, jinak má výsledky nad očekávání," říkal Pär Zetterberg.

Bývalý švédský reprezentant ví o belgickém fotbalu opravdu mnoho, skoro celou svou kariéru kopal v Anderlechtu. Výhodu oproti favoritovi by měl mít Elfsborg podle něho díky povrchu. "Na umělý trávník nejsou v Belgii zvyklí. Bylo to vidět už i na Celticu, který v předkole Ligy mistrů nedokázal uspět," dodával Zetterberg.

Švédský celek je bohužel v lize až na šestém místě, v současné době se mu nedaří. Po výprasku v Salzburgu získal z poslední tři ligová kola jen dva body. "Chceme po porážce 0:4 všechno napravit. Musíme být odvážnější než minule," burcoval záložník Stefan Ishizaki, jenž v evropských pohárech odehrál nejvíce utkání z celého týmu.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.60 - 3.60 - 2.15
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Red Bull Salzburg (AUT)11004:03
2.Esbjerg fB (DEN)11002:13
3.Standard Lutych (BEL)10011:20
4.IF Elfsborg (SWE)10010:40
Skupina D
Rubin Kazaň - SV Zulte Waregem  (čtvrtek 18:00)
Rubin Kazaň na domácí ruské půdě přivítá belgický Waregem ve snaze potvrdit roli favorita a co nejjednodušeji si zajistit postup ze základní skupiny do jarní vyřazovací fáze. Zvláště na Centralniym Stadionu je klub z Tatarstánu téměř neporazitelný.

Kazaň patří již ke stálicím Evropské ligy. Od prvního roku založení její stávající podoby od dob poháru UEFA nechyběli svěřenci trenéra Berdyjeva ani v jednom z pěti případů. Navíc momentálně drží působivou šňůru osmi výher v řadě na evropské pohárové scéně a domácí prohra v Kazani přišla naposledy dokonce v sezoně 2006/2007 s italskou Parmou. Od té doby již ruský klub odehrál dalších jednadvacet utkání, z nichž dvanáct vyhrál a devět remizoval.

To Zulte Waregem má o poznání hubenější úspěchy, jen jedinkrát se doposud dokázalo prokousat základní skupinou až do evropského jara. Letošní kvalifikace do Evropské ligy přes Apoel však znamená blýskání na lepší časy, byť v tisíce kilometrů vzdálené Kazani belgické mužstvo nečeká nic jednoduchého. Tak daleko ještě Waregem nikdy cestoval nemusel, bude zajímavé sledovat, zda se to na jeho výkonu projeví.

Velkou ztrátou pro domácí je dlouhodobé zranění klíčového útočníka Rondóna, jenž si zlomil nohu a na trávníku se objeví nejdříve v příštím kalendářním roce. Byl to právě venezuelský kanonýr, kdo se valnou měrou přičinil o úspěšný start Kazaně do letošního ročníku EL, v němž jeho celek porazil ve Slovinsku NK Maribor po divoké přestřelce 5:2. Waregem v úvodním utkání remizovalo doma s anglickým druholigovým Wiganem 0:0. Domácí budou navzdory absenci Rondóna jasným favoritem, Belgičané mj. s talentovaným bratrem Edena Hazarda Thorganem mohou jen a jen překvapit.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.45 - 4.50 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Wigan Athletic - NK Maribor  (čtvrtek 21:05)
Wigan zvládnul svoji evropskou premiéru se ctí, když uhrál bezbrankovou remízu na hřišti nebezpečného Zulte Waregem, a nyní vyhlíží i první vítězství - proti slovinskému Mariboru je doma mírným favoritem.

Není divu, že se manažer Owen Coyle nemůže dočkat - půjde o historicky první zápas v pohárové Evropě, který se odehraje na wiganském stadionu, a vzrušení z nadcházejícího večera umocňuje i fakt, že Maribor dosud anglického soupeře nikdy neporazil. Coby jeden z nejlepších slovinských celků má však s Evropou mnohem více zkušeností; letos se dostal až do finálního předkola Ligy mistrů, kde byla nad jeho síly Viktoria Plzeň.

Do Evropské ligy však nevstoupil celek z pohraničního města nejlépe - doma si nechal od Kazaně nasázet hned pět gólů, prohrál 2:5, a tuto neděli navíc vyhodil manažera Anteho Cacice. Ve Wiganu tak tým povede nová tvář Ante Simundza.

"Je to první domácí zápas. Už máme nějaké zkušenosti z utkání na půdě Zulte Waregem, které jsme zvládli poměrně dobře," těší se Coyle. "Nyní chceme získat všechny body, což by nám zajistilo zajímavou pozici v tabulce. Abychom to však dokázali, musíme předvést bezchybný výkon, protože Maribor má velmi dobrý tým. O víkendu navíc změnil kouče, takže se některé věci mohou změnit."

"Pro nás je důležité, abychom odehráli svůj standard a předvedli, co v nás je," plánuje domácí stratég. "Máme kvalitní hráče a jsme v procesu budování opravdu silného týmu. Myslíme, že nás čeká velmi zajímavá a úspěšná sezona, a zatím se nestalo nic, co by nás přinutilo změnit názor. V tomto duchu je třeba pokračovat i dnes." Coyle také apeloval na wiganské fanoušky: "Doufám, že bude speciální atmosféra. První domácí evropské klání v historii klubu je mimořádným zážitkem pro každého."

Wigan sice loni sestoupil do druhé ligy, ale úspěch v domácím poháru a následná kvalifikace do Evropské ligy znamenají, že Coyleho svěřenci museli minulý měsíc odehrát tři utkání během pouhých šesti dnů; není proto divu, že je manažer tímto faktem znepokojen. Birmingham, který dva roky zpátky taktéž postoupil do EL už jako celek Championshipu, je zářným příkladem - a Coyle kontaktoval jeho tehdejšího lodivoda Chrise Hughtona pro radu.

Cílem Latics nicméně zůstává postup do vyřazovacích bojů (Birminghamu tehdy těsně unikly), samozřejmě společně s opětovným návratem do Premier League. "Do každé soutěže jdete s tím, že chcete vyhrávat zápasy," popisuje Coyle. "Chceme se zlepšovat jako tým, chceme postoupit - a k tomu musíme zdolat několik obrovsky talentovaných protivníků. Počet zápasů, které nás čekají, je obrovský, navíc máme problémy se zraněními. Jdeme však správným směrem," uzavírá.

Wigan je v průběžné tabulce druhé anglické ligy až patnáctý, a proti Mariboru se bude muset obejít bez služeb hned sedmi hráčů - na marodce jsou Ali Al Habsi, Gary Caldwell, Ivan Ramis, Stephen Crainey, Shaun Maloney, Grant Holt a Marc-Antoine Fortuné. I přesto však jeho manažer plánuje předvést agresivní, ofenzivní fotbal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.62 - 4.00 - 6.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Rubin Kazaň (RUS)11005:23
2.Wigan Athletic (ENG)10100:01
 SV Zulte Waregem (BEL)10100:01
4.NK Maribor (SLO)10012:50
Skupina E
Dněpr Dněpropetrovsk - ACF Fiorentina  (čtvrtek 21:05)
Vincenzo Montella má jen pár dní, aby připravil svůj tým na nepříjemnou absenci všech hrotových hráčů. Jeden útočník za druhým se přidávají na seznam zraněných hráčů, což určitě dělá mladému trenérovi značné vrásky na čele. Aby jich přibylo, cestuje italský celek na půdu nepříjemného Dněpru.

Úvodní zápas v Evropské lize sice Fialkám vyšel na výbornou, když portugalský Pacos Ferreira vyprovodily z domácího prostředí bez bodů, od té doby se ale mnohé změnilo. Dobře fungující tým se kvůli absenci klíčových hráčů změnil v přijatelného soupeře se slabší lavicí náhradníků do pole. To zaznamenala mimo jiné i Parma v posledním ligovém kole. Duel šestého kola na stadionu Artemia Franchiho začal lépe pro hostující Ducali, když svěřenci Roberta Donadoniho poslal do vedení Walter Gargano. Fiorentině se zranil útočník Giuseppe Rossi, na kterého Montella velmi spoléhal. Jeho svěřenci sice díky Gonzalu Rodriguezovi a Juanu Vargasovi otočili zápas, nicméně v nastaveném čase druhé půle určil končený výsledek utkání Massimo Gobbi.

Shrňme si krátce současnou ofenzivní situaci Fiorentiny - nejprve se zranila nejzvučnější posila Mario Gómez. Na něj plynule navázal i jeho střelecký partner Giuseppe Rossi, kterému se dařilo obdobně. Aby toho nebylo málo, poslední v řadě je talentovaný hrot Ante Rebić, který se zranil v posledně jmenovaném utkání. Všehovšudy může do utkání s Dněprem zasáhnout už jen Ryder Matos, tím náš výběr končí. Montella podle posledních zpráv pracuje s tezí, že na hrot by mohl postavit Slovince Josipa Iličiće, který už na čele útoku odehrál pár zápasů v Palermu.

I přes množství absencí domácí trenér Juande Ramos neočekává vůbec jasné vítězství svého týmu. Na tiskové konferenci před zápasem bývalý lodivod Málagy či Sevilly na adresu Fialek uvedl: "Očekávám skvělé utkání především pro fanoušky. I když má Fiorentina určité problémy, je stále hlavním favoritem na první místo ve skupině. My se pravděpodobně utkáme s Pacosem o druhé místo. Naším jediným cílem je vyhrát co nejvíce zápasu a pokusit se dojít v této atraktivní soutěži co nejdále," doplňuje Ramos.

Pro Dněpropetrovsk hovoří především skvělá domácí statistika, neboť před vlastními fanoušky neprohrál ukrajinský celek v rámci evropských pohárů již osm zápasů. I před tím Vincenzo Montella varuje své hráče, když říká: "Dněpr má ve svém týmu několik ukrajinských reprezentantů, mají zkušený kádr a charismatického trenéra. Nesmíme si dovolit je podcenit," uvádí bývalý trenér Catanie.

Dněpropetrovsk zvítězil v posledním ligovém klání s Oděsou 2:0, což jej udržuje na druhém místě za vedoucím Metalistem. Ukrajinský celek se s Fiorentinou již setkal, v roce 2001 na svém hřišti remizoval bez branek, v Itálii o jeden gól padl. Zlepší si nyní statistiku?
Dněpr - pravděpodobná sestava:
Bojko - Mandzyuk, Mazuch, Čeberjačko, Strinić - Kankava, Rotan - Zozulja, Matheus, Konopljanka - Selezňov
ACF Fiorentina - pravděpodobná sestava:
Neto - Tomović, Rodriguez, Compper, Pasqual - Ambrosini - Cuadrado, Iličić, Valero, Vargas - Ryder
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.05 - 3.50 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Paços Ferreira - Pandurii Târgu Jiu  (čtvrtek 21:05)
V hluboké krizi hrající Pacos Ferreira bude chtít napravit poslední výprask z půdy Fiorentiny proti rumunskému nováčkovi Evropské ligy z Targu Jiu. Domácí věří, že z nich definitivně spadla poraženecké deka, která tým tížila už od minulé sezóny. Víkendové vítězství v Marítimu pro ně bylo vůbec premiérovým.

Pandurii má na Portugalsko skvělé vzpomínky. Jsou přitom čerstvé, právě jeho senzační vítězství na půdě Bragy znamenalo kvalifikaci do základních skupin. "Utkáme se s dobrým soupeřem, který vyznává podobný styl hry jako my. Ale hrajeme doma a budeme se snažit zvítězit," říkal brankář António Filipe.

Domácím se doposud nedařilo vůbec v útoku. Až čtyři góly vstřelené v Marítimu možná definitivně prolomily jeho smůlu a zažehnaly týmové deprese, vždyť jediným dvougólovým střelcem je v současnosti záložník Manuel José. V září přišel na hostování z Manchesteru United útočník Bebé, jenž má pomoci ofenzívu zlepšit.

Je jasné, že s tak mizernou formou nemohla Ferreira v Itálii uspět. Ani Pandurii v prvním kole neslavilo, doma Dněpru podlehlo 1:2. Možná jen kousek chyběl ke konečnému bodovému zisku. "Remíza by byla spravedlivá, hráli jsme lépe," myslí si záložník Alexandru Ciucur. "Jsme připravení dalšího soupeře porazit."

Pacos věří, že to nejhorší období má už za sebou. "Nemyslím si, že odehrajeme ještě těžší utkání než to ve Fiorentině. Navíc jsme měli těžký program, proto ta velká série neúspěchů," reagoval záložník Jean Michel Seri po porážce 0:3. Největší hrozbou pro jeho mužstvo by měla být soupeřova záloha, vedená Brazilcem Ericem.

Co se týče zkušeností s Evropskou ligou, jsou na tom oba týmy podobně. Prakticky žádný z jeho hráčů dlouhodobě nehrál v takovém klubu, který by se jich zúčastňoval pravidelně. Podobná je i situace u obou trenérů - domácí Costinha vede teprve svůj druhý tým, protivník Cristian Pustai léta působil jen v provinčním Gaz Metan Medias.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.50 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.ACF Fiorentina (ITA)11003:03
2.Dněpr Dněpropetrovsk (UKR)11001:03
3.Pandurii Târgu Jiu (ROU)10010:10
4.Paços Ferreira (POR)10010:30
Skupina F
APOEL Nikósie - Eintracht Frankfurt  (čtvrtek 21:05)
Čtvrteční program druhé nejprestižnější evropské klubové soutěže nás zavede také do Nikósie, kde místní APOEL přivítá Frankfurt, který se může případným vítězstvím opět přiblížit vysněnému postupu do další fáze.

Jeden z tradičních kyperských celků po skvělé minulé sezóně, ve které dokázal po roční odmlce znovu vybojovat mistrovský titul (před rokem se radoval AEL Limassol), nezačal špatně ani letos, když za čtyři zápasy na své konto zapsal slušných sedm bodů. To však svěřencům Paula Sérgia stačí pouze na průběžnou pátou příčku (vedoucí AEL Limassol má k dobru tři bodíky).

Na evropské scéně se domácí ekipa dosud představila na hřišti Maccabi Tel-Aviv, který měl více ze hry, dokonce mohl nevýrazné utkání rozhodnout zásluhou pokutového kopu, ani přesto však nedokázal kýžené vítězství urvat. APOEL tak má co napravovat.

Také druhá strana se po nemastném neslaném úvodu zvedla a sérií úspěšných výsledků se naladila na pozitivní vlnu, kterou si následně přenesla i na pohárovou scénu, kde Eintracht na rozjezd před vlastními fanoušky bez větších problémů přehrál Bordeaux (3:0).

Zklamáním jsou však pro Orly poslední dvě remízy na ligové scéně a to zejména díky tomu, že Frankfurt na hřišti Stuttgartu (1:1) i proti Hamburku (2:2) se ujal vedení, nakonec však o tři body přišel a bral pouze remízu. "Jsme samozřejmě zklamaní," suše hodnotil kouč Armin Veh. "Zatímco náš tým je na evropské scéně ještě "zelenáč", APOEL už má oproti tomu dostatek zkušeností, vždyť byli ve čtvrtfinále Ligy mistrů," řekl sportovní ředitel Bruno Hübener.
APOEL Nikósie - pravděpodobná sestava:
Urko - Mário Sérgio, Joao Guilherm, Borda, Helder Cabral - Nuno Morais, Marcelo Oliveira, Vinicius - Charalambidis, Aloneftis - Isma
Eintracht Frankfurt - pravděpodobná sestava:
Trapp - Jung, Zambrano, Anderson, Oczipka - Russ - Rode, Flum - Barnetta - Aigner, Kadlec
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Girondins Bordeaux - Maccabi Tel-Aviv  (čtvrtek 21:05)
Souboj dvou celků, kterým se letos zatím příliš nedaří, nabídne Stade Chaban Delmas - na hřiště Bordeaux přijíždí Maccabi Haifa.

Oba týmy toho mají leccos společného; přestože problémy Bordeaux (jalový útok, úzký a příliš přetěžovaný kádr, nejasná herní koncepce) jsou dlouho známé, slova trenéra Francise Gillota o tom, že letošní sezona může skončit obrovským průšvihem, překvapila zřejmě každého. Bývalý lodivod Sochaux tak opět dostál své pověsti muže, který je zvyklý vyjadřovat se se vší upřímností; pro pokleslou náladu v kabině by tak případná výhra proti izraelskému soupeři mohla být vysvobozením.

Šlo by tak o další pozitivní zprávu poté, co Les Girondins dokázali uhrát bod na půdě nebezpečného Évianu; v tomto víkendovém ligovém utkání, které skončilo 1:1, sice Gillotovi svěřenci prohrávali po trefě letos famózního Bérigauda, ale vyrovnávací branka malijského obra Cheicka Diabatého jim přihrála do klína důležitý bod (a nic na tom nezměnilo ani následné vyloučení Maxime Poundjého). Právě tento výsledek znamená, že se Bordeaux po osmi odehraných kolech nepotácí na sestupových příčkách - na sedmnácté příčce má nyní výhodu lepšího skóre oproti osmnáctému Lorientu, hůře jsou na tom pouze Sochaux a Valenciennes.

Ani v Evropské lize to zatím neklape podle představ - loňský vítěz francouzského poháru byl sice nalosován do relativně hratelné skupiny, ale hned úvodní výprask 0:3 na půdě Frankfurtu předznamenal vidinu těžkých bojů. Nyní čeká na Les Girondins postupně Maccabi a kyperský APOEL - a chtějí-li zachovat vlastní důstojnost a trochu ulehčit letos zatím strašidelnému francouzskému koeficientu, musí urychleně začít sbírat body.

I přesto je však domácí celek před nadcházejícím utkáním favoritem. Důvod je prostý - ani Maccabi si zatím nemůže moc vyskakovat, v izraelské lize se po čtyřech odehraných utkáních krčí se stejným počtem bodů na desáté příčce, a generálka na dnešní duel skončila těsnou prohrou 2:3 na hřišti Ašdodu. V Evropské lize pak celek z Tel Avivu odstartoval domácí bezbrankovou plichtou s APOELem; mohlo být veseleji, kdyby byl střídající Barach Yihtzaki býval proměnil pokutový kop, ale nutno podotknout, že nejnudnější z remíz reflektovala celkový obraz hry poměrně spravedlivě. Dnešní zápas tak bude mít palčivou příchuť existenciálního souboje.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.00 - 3.50 - 4.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Eintracht Frankfurt (GER)11003:03
2.APOEL Nikósie (CYP)10100:01
 Maccabi Tel-Aviv (ISR)10100:01
4.Girondins Bordeaux (FRA)10010:30
Skupina G
Rapid Vídeň - Dynamo Kyjev  (čtvrtek 19:00)
S naprosto totožnou porážkou 0:1 z prvního kola Evropské ligy budou vstupovat do vzájemného zápasu Rapid Vídeň a Dynamo Kyjev. Především hostující mužstvo je ve velkém srabu, nedaří se mu v lize a úvodní klání proti Genku to jenom potvrdilo. Židle se přitom pomalu a jistě podlamuje i pod koučem Olegem Blochinem.

V Kyjevě mají o čem přemýšlet. Nové letní posily Belhanda, Lens nebo Trémoulinas do herního systému příliš nezapadly, přísnější parametry snáší snad jen útočník Mbokani z Anderlechtu, kterého před kritikou chrání alespoň pět vstřelených gólů. Z klubu chce třeba odejít ostrostřelec Brown Ideye.

Byť má Blochin po ruce nového asistenta trenéra v podobě Serhije Fedorova, klub nemůže být s jeho prací spokojeno. Vůbec nejlepšímu hráči v historii klubu nebylo sice vydáno žádné ultimátum, dokola však nepříznivé výsledky sbírat nemůže. Naposledy venku Dynamo uhrálo pouhou remízu 2:2 na půdě Poltavy.

Do své rodné vlasti se vrací po krátké době rakouský obránce Aleksandar Dragovič, mimochodem další letní posila Blochinova výběru, který však kopal u konkurenční Austrie. Ani o jeho výkonech se nepíšou chvalozpěvy. "Jsem s ním spokojený. Koupili jsme dobrého hráče, nemám s ním problém," je přesvědčený ukrajinský stratég.

Blochin se proti Rapidu střetl už v pohárovém utkání v roce 1986, tehdy v Dynamu pomalu a jistě ukončoval kariéru. "Upřímně řečeno, po všech těch zápasech, co jsem hrál, si na to nemůžu vzpomenout," těžko lovil v paměti ze 411 utkání, které v kyjevském dresu odehrál. "Pamatuji si na stadion, hrálo se to na Prateru."

Uvidíme, zda-li do hry zasáhne gólman Oleksandr Šovkovskyj, který si před třemi týdny poranil stehenní sval, fakticky je ale vlastně jedničkou stejně Maksym Koval. "Trenér brankářů ví, jak na tom je, má zprávy o jeho připravenosti. Já si netroufám odhadnout, jak na tom je," informoval Blochin.

Rapid v lize naposledy nečekaně podlehl Wolfesbergeru 2:4, v tabulce je na čtvrtém místě sedm bodů za vedoucím Salzburgem. "Letěl na to utkání Kondratov, zprávy o soupeři máme. Problémem je, že sestava nebyla taková jaká bude v Evropské lize. Ukázal, na koho si máme dát pozor, více méně to byly jen informativní poznatky," dodal Blochin.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.80 - 3.50 - 2.10
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
KRC Genk - FC Thun  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté švýcarského Thunu se prokousali předkoly Evropské ligy až do základních skupin a i v úvodním utkání proti rakouskému Rapidu uspěli, ovšem favority na postup stále nejsou. Těmi i po prvních zápasech zůstávají ukrajinské Dynamo Kyjev a také belgický Genk, který doma vyzve na souboj právě Thun. Genk nakročil k postupu do další fáze velmi dobře a z Kyjeva si odvezl nesmírně cennou výhru v poměru 1:0.

Thunu se před duelem s Rapidem dařilo i na domácí scéně, jenže od té doby hned dvakrát prohrál a naposledy remizoval, proto mu v tabulce patří až sedmé místo s deseti body po deseti odehraných duelech. Genku se daří o něco lépe, ovšem i on by asi rád myslel na vyšší umístění. Po devíti odehraných kolech posbíral sedmnáct bodů a je pátý s desetibodovou ztrátou na suverénní Lutych.

Trenér belgického týmu Mario Been nemůže počítat se čtyřmi marody, mimo hru jsou Hyland, Joseph-Monrose, Mboyo a Muzaqi. "Minulé ligové duely nebyly z naší strany nejlepší, ovšem Evropská liga je zcela jiná soutěž. Získali jsme z prvního utkání bonus, ze kterého bychom rádi těžili. Na druhou stranu jsem všechny hráče varoval, že proti nám stojí silný soupeř, který letos v Evropě hraje velmi suverénně," uvedl holandský kouč.

Jeho protějšek Urs Fischer se obává především ofenzívy belgického výběru. "Genk má neskutečnou sílu v útočné fázi, což nás nemůže nechat klidnými. Naším úkolem je dostat se do hry a po celou dobu zachovávat klid. Rádi bychom využili naše přednosti jako v zápase s Rapidem."

Ihned na to Fischer přišel s velmi překvapivým vyjádřením. "Genk měl sice proti Kyjevu štěstí, to však stálo i při nás proti Rapidu. I přes tříbodový zisk jsme podle mého názoru největším outsiderem skupiny. O všech týmech můžeme tvrdit, že mají svou kvalitu, to ale nemění nic na tom, že v naší skupině jsou tři zbývající celky hlavními favority na postup a my můžeme jen překvapit," dodal skromně.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.80 - 3.75 - 5.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.KRC Genk (BEL)11001:03
 FC Thun (SUI)11001:03
3.Dynamo Kyjev (UKR)10010:10
 Rapid Vídeň (AUT)10010:10
Skupina H
Slovan Liberec - Estoril Praia  (čtvrtek 19:00)
Druhý start v základní skupině Evropské ligy vyhlížejí Liberečtí, kteří po úvodní remíze 2:2 ve Freiburgu vymýšlejí, jak ve čtvrtek zdolat Estoril. Severočeši tuší, jak velký význam pro ně případný úspěch s pohárovým nováčkem může mít: právě portugalský celek by rádi nechali ve skupině pod sebou a na jeho úkor bojovali o postup do další fáze.

Naopak Estoril je po úvodní domácí porážce s FC Sevilla pod tlakem. Další nezdar pod Ještědem by pro Portugalce znamenal už velké zkřížení plánů. "My naopak víme, jak dobrou výchozí pozici by nám dalo vítězství. Skupina se teprve rozjíždí, ale pokud bychom uspěli, ukázalo by to na naše ambice," řekl ČTK útočník Michael Rabušic.

Také kouč Šilhavý ve čtvrtečním zápase vidí velkou šanci pro svůj tým. "V případě výhry bychom mohli udělat významný krok k postupové pozici," uvedl na odpolední tiskové konferenci Šilhavý, který ale varuje před sílou nenápadného portugalského týmu.

Liberečtí hráči jsou obezřetní. I proto, že jim poslední zápasy nevyšly zcela podle představ. Debakl v Ostravě, vyřazení z poháru druholigovým Žižkovem a v neděli výhra nad Příbramí, vydřená až v nastaveném čase; to je poslední vysvědčení Slovanu. "Ale s Příbramí se nám vyplatilo, že jsme bojovali až do konce," připomněl záložník David Pavelka.

Estoril sice nemá jméno jako portugalské velkokluby, přesto se v Liberci těší plné vážnosti. "Je možné, že nás lidé budou pasovat do role favorita, protože o Estorilu toho tolik nevědí. Nicméně, co my máme zprávy, tak je to velmi kvalitní tým s velkým počtem cizinců. Určitě to nebude žádný jednoduchý zápas, vždyť ani Sevilla v Portugalsku nevyhrála žádným přesvědčivým výsledkem," uvedl Pavelka na webu libereckého klubu a připomněl úvodní prohru Estorilu 1:2.

Liberec v této pohárové sezoně prohrál jen úvodní utkání v 2. předkole EL na hřišti Skonta Riga, nyní si jeho hráči hýčkají už šestizápasovou neporazitelnost. Severočeši tuší, že právě přes zápasy s Estorilem by mohla vést cesta až k postupu ze skupiny, byť je soutěž teprve na začátku.

"Jestli chceme pomýšlet na postup, tak šance je především přes Estoril a Freiburg," naznačil Pavelka, že Sevilla je pro něj jasným favoritem. "Čtyři body získané ze dvou zápasů by pro nás byly výborným vstupem a skvělou výchozí pozicí do dalších zápasů. V Evropské lize něco chceme dokázat a teď máme šanci," přidal se Rabušic.

Severočeši ve čtvrtek určitě nenasadí záložníka Rybalku, který pyká za vyloučení z Freiburgu. "Je to pro nás velké oslabení, Rybalka je velmi důležitý pro naši ofenzivní hru. Musíme ho nahradit týmovým výkonem," reagoval Šihlavý. Velmi nejistý je také start pravého beka Kušníra.

Estoril také do Liberce nemíří s oslnivou formou. Tým, který je prošpikovaný sedmi hráči brazilského původu, z posledních čtyř zápasů portugalské ligy vyhrál jediný, ale stále se drží na čtvrté pozici. "Abychom byli upřímní, nevíme úplně přesně, do čeho jdeme. Budeme mít o soupeři dost informací, ale Estoril je trochu neznámou. Pokud se ale někdo dostane do pohárů z portugalské ligy, kvalitu mít musí," upozornil Rabušic.

Liberečtí doufají, že v duelu s Estorilem nechají zapomenout na svůj sedm let starý první duel s portugalským týmem. V Braze totiž v základní skupině tehdejšího Poháru UEFA prohráli vysoko 0:4. Teď mají šanci na reparát.

Ale Estoril se nechce jen tak vzdát. Kouč Marco Silva se prý vůbec nestará o to, že jeho tým o víkendu ve velkém ligovém šlágru vyzve Benficu. "Prvořadý pro nás je zápas a úspěch v Liberci. Dlouho jsme snili o tom, abychom si Evropskou ligu zahráli, teď je ta šance tady. Nepřipadá v úvahu, že bychom někoho šetřili. Přijeli jsme sem hlavně neprohrát," naznačil Silva cíle Estorilu.

Čtvrteční zápas mezi Libercem a Estorilem začne v 19:00, přímý přenos nabídne ČT Sport.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Kovář - Kušnír, Kováč, Kelič, Fleišman - Sackey - Frýdek, Pavelka, Šural, Delarge - Rabušic.
Estoril Praia - pravděpodobná sestava:
Vagner - Luis, Tavares, Fernandes, Mano - Santos, Goncalves - Seba, Evandro, Pedro - Leal.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sevilla FC - SC Freiburg  (čtvrtek 19:00)
Andaluský celek přivezl tři body ze hřiště Estorilu, na které by nyní rád navázal i doma, kde ho čeká nezkušený freiburský protivník. SCF se zatím nedaří, ale právě na evropské scéně by se mohlo chytit.

Domácí během letní pauzy proměnili velkou část kádru a velký počet změn se logicky ihned neujal, výsledkem je tam nepříliš dobré postavení tradičního klubu na ligové scéně: Sevilla má po sedmi zápasech na kontě pouhých sedm bodů a drží se až hluboko uprostřed pelotonu, odkud má daleko blíže k sestupovým než pohárovým pozicím (poslední Rayo ztrácí tři body).

Naposledy SFC nezvládlo vystoupení na hřišti Sociedadu, kde po většinu utkání vedlo, ovšem nakonec si po remíze 1:1 odvezlo pouze jeden jediný bod. "Zápas jsme si analyzovali a proti Freiburgu chceme ze sebe dostat to nejlepší," vyhlásil bývalý kormidelník Valencie Unai Emery. "Hrajeme doma a chceme navázat na výkon, který jsme předvedli na hřišti Estorilu," dodal.

Ještě o poznání hůře je na tom německá strana: bojovníci z Breisgau se rovněž nedokázali zatím vypořádat s masivním exodem opor, které sice nahradila prověřená kvalita (Fernandes, Coquelin, Mehmedi nebo Hanke), ovšem i ta chtě nechtě potřebuje nějaký čas na sehrání.

Hosté zatím na domácím poli stále čekají na plný bodový zisk, když momentálně drží tři bodíky za stejný počet nerozhodných výsledků. Stejný výsledek, tedy remízu 2:2 si SCF zapsalo na rozjezd Evropské ligy proti libereckému Slovanu. "Těšíme se na skvělý stadion a výlet do Andalusie, ovšem bundesliga má pro nás jasnou prioritu," obeznámil Christian Streich. "Chtě nechtě budeme mít na mysli i nedělní zápas s Frankfurtem," dodal freiburský stratég.
Sevilla FC - pravděpodobná sestava:
Beto - Coke, Cala, Pareja, Alberto Moreno - Iborra, Rakitić - Jairo, Marin, Trochowski - Gameiro
SC Freiburg - pravděpodobná sestava:
Baumann - Sorg, Krmaš, Ginter, C. Günter - Fernandes, Schuster - Schmid, Mehmedi, Coquelin - Freis
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.40 - 5.00 - 9.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Sevilla FC (ESP)11002:13
2.SC Freiburg (GER)10102:21
 Slovan Liberec (CZE)10102:21
4.Estoril Praia (POR)10011:20
Skupina I
Olympique Lyon - Vitória SC Guimarães  (čtvrtek 19:00)
Problémy sužovaný Lyon má jednu z posledních šancí zachránit zatím zpackaný podzim - doma proti Vitórii Guimaraes proto neberou Les Gones nic jiného než vítězství.

Svěřenci Rémi Gardeho zatím bojují na všech frontách - z Ligy mistrů je v předkole hladce vyprovodil Real Sociedad, v domácí soutěži mají po osmi kolech pouhých 11 bodů a krčí se na devátém místě, se sedmibodovou ztrátou na vedoucí dvojblok PSG - Monaco, a ani úvodní zápas Evropské ligy nedopadl zcela podle představ, ačkoliv remízu na půdě silného Betisu lze jen těžko brát jako nějaké selhání. Někdejší vládce Ligue 1 vyhrál z posledních devíti klání ve všech soutěžích jediné, zatímco padl hned pětkrát. A jako by toho nebylo málo, Clément Grénier, kreativní záložník a jeden z tahounů mužstva, onemocněl angínou a jeho dnešní start je vážně ohrožen.

Co se domácí soutěže týče, není na tom Vitória nějak závratně lépe - celek ze severu Portugalska sice naposledy potrápil Porto, na jehož půdě prohrál pouze 0:1, ale jelikož se za odvahu body nepřidělují, zůstává se sedmi korálky z šesti zápasů na průběžném desátém místě. Jednoho z tradičních pohárových aspirantů trápí zejména jalová ofenziva, která se v lize prosadila všehovšudy pětkrát, a zatím tak efektivně eliminuje snahy zadních šiků, o jejichž pevnosti vypovídá bilance pouhých sedmi obdržených branek.

Do Evropské ligy tak Vitória vstupovala s všelijakou formou, avšak úvodní domácí zápas proti chorvatské Rijece všechny obavy okamžitě rozmetal - vysoká výhra 4:0 vystřelila portugalský tým hned po prvním kole do čela skupiny, a na těžké lyonské půdě by vítěz loňského ročníku portugalského poháru na tento výsledek rád navázal. Bude to samozřejmě mnohem těžší, ale klubový prezident Júlio Mendes srší odhodláním.

"Je samozřejmé, že v tomto utkání nejsme favority, ale nemám sebemenší obavu o to, že bychom nepodali svůj standardní výkon," nechal se pan Mendes slyšet v rozhovoru pro portál A Bola. "Budeme se snažit o co nejlepší výsledek. Porážka v Portu nás neovlivní, tím jsem si jistý." Právě zmiňovaný střet s Dragoes znovu rozvířil spekulace o tom, jestli rozhodčí v Portugalsku nadržují velkým klubům; Mendes však o podobných spekulacích nechce ani slyšet. "Bez komentáře, do této diskuse se nebudu pouštět. Jestli sudí ubližují malým týmům? Jediné, co vím, je, že Vitória je důstojný klub s vynikajícími fanoušky," uzavřel rázně prezident.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.57 - 4.00 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
NK Rijeka - Real Betis  (čtvrtek 19:00)
Malebný stadion Kantrida, nacházející se u moře a s tribunou vytesanou do skály, prožije premiéru v Evropské lize. Rijeka přivítá španělský Betis, který naposledy remizoval s Lyonem. Domácí před vlastními fanoušky budou chtít předvést rozhodně lepší fotbal, než ten, jakým se prezentovali naposledy v Portugalsku.

Přesně před 29 lety Rijeka vstupovala v rámci prvního kola Poháru UEFA k odvetnému utkání s Valladolidem. A vyšlo jí lépe, než by si kdo mohl přát - vítězství 4:1 znamenalo postup. Její pouť tehdy zastavil Real Madrid, jenž po domácím vítězství 3:0 nakonec přece prošel dál, i když na Kantridě podlehl 1:3.

Jugoslávskému záložníkovi Nenadovi Gračanovi bylo v tu dobu 21 let. Sám poté Rijeku v letech 2009-10 koučoval. "Měli jsme skvělý tým," uvedl v rozhovoru pro uefa.com. "Poté, co jsme vyřadili Valladolid, nám obrovsky stouplo sebevědomí. Těšili jsme se na největší zápas v naší kariéře s Realem. Rozdíl mezi oběma kluby nebyl tehdy tak obrovský."

Pro chorvatský celek je už samotná účast v základních skupinách velkým úspěchem. Mužstvo slovinského lodivoda Matjaže Keka s touto fází Evropské ligy nemá zkušenosti a i tenhle fakt se možná promítl do úvodního výletu do Guimaraesu. Hosté hráli druhé housle, prohráli jednoznačně 0:4.

"Určitě nejsme favority, to ovšem neznamená, že nechceme pozitivní výsledek. Přijede k nám zvučný soupeř, možná ten nejtěžší ze všech. Chceme bodovat a předvést pěkný fotbal. Kantrida byla drsná v létě, doufáme, že to zůstane taková i tentokrát," řekl Kek. "Skupina je těžká, ale nebrečíme," dodával útočník Leon Benko.

V předkole se o těžké dobytelnosti Istrie přesvědčil třeba Stuttgart, ten tam prohrál 1:2. V lize Rijeka ještě neprohrála a je druhá. Kek avizoval, že proti Betisu možná nasadí tři útočníky, k dispozici má už z marodky Jugoviče, Zlomisliče, Datkoviče, Leškoviče i Škarabotu, a má tak spoustu variant pro tvorbu nejsilnější možné sestavy.

Sevillský klub patří k favoritům skupiny I, aby se přitom mohl ucházet o pozici mezi třiceti dvěma nejlepšími, nynější soupeř by neměl stát v cestě. Betis se v lize nachází sice jen ve středu tabulky, je však rozhodně povzbuzený víkendovou výhrou nad Villarrealem. Uvidíme, zda-li do hry zasáhne bek Nacho, který měl nedávno problémy se stehnem.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 4.50 - 3.60 - 1.91
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Vitória SC Guimarães (POR)11004:03
2.Olympique Lyon (FRA)10100:01
 Real Betis (ESP)10100:01
4.NK Rijeka (CRO)10010:40
Skupina J
Legia Varšava - Apollon Limassol  (čtvrtek 19:00)
Na půdu Legie Varšava zavítá v sedm hodin večer kyperský Apollón Limassol v souboji dvou celků, které v prvním kole zápasů základních skupiny neuspěly. Zatímco domácí prohráli těsně na půdě římského Lazia, Kypřané podlehli tureckému Trabzonsporu 2:1.
Půjde vůbec o první vzájemný střet těchto dvou týmů, Legia má zatím s kyperskými kluby pouze jedinou zkušenost, a to ještě ze starého poháru UEFA v sezoně 1999/2000. Tehdy se utkala s Famagustou, již doma porazila 2:0 a jistě bude chtít to samé zopakovat i o řadu let později. Historicky ještě nikdy kyperský klub nedokázal zvítězit na polské půdě, Apollón tedy bude mít co dělat, aby přepsal dějiny.
Oba celky si připsaly úspěšná tažení kvalifikačními předkoly, za úspěšnější lze rozhodně považovat hosty, kteří srovnali se zemí všechny papírové předpoklady a postoupili do základní skupiny Evropské ligy přes francouzské Nice a vůbec poprvé si tak zahrají přední evropskou soutěž. Legii šlo především o postup do lukrativnější Ligy mistrů, což se v závěrečném čtvrtém předkole nepovedlo jen o chloupek. Do milionářské soutěže totiž díky vyššímu počtu vstřelených branek na půdě soupeře postoupila Stěaua Bukurešť.
Legia půjde do zápasu jako favorit, má v zádech hned sedmizápasovou domácí neporazitelnost v evropských pohárech a i v domácí lize prožívá povedené období. Obhájce ligového titulu i domácího poháru vede s přehledem po deseti odehraných kolech polskou ligu i letos s pohodlným pětibodovým náskokem. To na Kypru se stihla odehrát pouze čtyři kola, z nichž Apollon vytěžil devět bodů a nachází se tak zatím na čtvrtém místě. Zvláštní příchuť může mít střetnutí těchto dvou klubů pro obránce Legie Dossu Júniora, jenž je kyperský reprezentant a v minulosti působil v týmu úhlavního rivala Apollonu, tedy AEL Limassol.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.50 - 4.20 - 8.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Trabzonspor - SS Lazio  (čtvrtek 19:00)
Římský klub přijede do turecké metropole s jasným záměrem - odčinit poslední nepříliš povedená klání Serie A. Úvodní zápas v Evropské lize se ale Petkovićovým svěřencům povedl a na to budou chtít navázat i ve druhém kole. Jejich soupeř však v posledních týdnech nabral skvělou fazonu.

Trabzonspor se může pyšnit vynikající sérií tříbodových zápasů, která čítá například úvodní zápas Evropské ligy proti domácímu Apollonu Limassol. Kyperský tým sice v Nikósii skóroval, ale hosté vývoj utkání otočili ve svůj prospěch. Francouzský cestovatel Florent Malouda nejprve srovnal, mladík Yusuf Erdogan čtyři minuty před koncem zápasu rozjásal menší hlouček hostujících podporovatelů.

Tři body vynesly Trabzonspor na čelo skupiny J, na které se bodově dotáhlo právě římské Lazio. Kromě úspěchu na mezinárodní scéně se turecký tým raduje také na té domácí, neboť z posledních tří utkání vytěžili svěřenci trenéra trenéra Mustafy Resita Akcaye devět bodů. Po šesti odehraných zápasech mají na svém kontě připsaných dvanáct bodů, které jim zaručily čtvrté místo v probíhající turecké Süper Lig. A klíč k úspěchu v podání Turků? Domácí prostředí, jistě. Z posledních šesti zde odehraných zápasů neprohráli Akcayovi svěřenci ani jednou, pět zápasů dokonce dotáhli do vítězného konce.

Cesta Turků do základní skupiny Evropské ligy nebyla z nejsložitějších - z cesty museli "odklidit" nejprve irský celek Derry City, následovalo Dinamo Minsk a finálové utkání před skupinovým bojem zprostředkovalo albánské FK Kukësi. Takže se dá konstatovat, že římský oponent je dosud největší hrozbou pro tureckého zástupce. Ten se bude muset obejít bez obránce Bamby a záložníka Colmana.

Premiéra v letošních bojích Evropské ligy vyzněla pro Petkovićovy svěřence také celkem dobře, tedy třemi body. Nutno dodat, že předvedená hra proti polské Legii Varšava ale nebyla z pohledu Lazia z nejpřesvědčivějších. Utkání musel rozhdnout jediným zásahem brazilský záložník Hernanes. Na obranu Římanů je dobré zmínit, že například ofenzivní tahoun Miroslav Klose už týden nemůže hrát, neboť se podrobil menší operaci chodidla. Kromě něj nemá Vladimir Petković příliš mnoho adekvátních náhrad. Kromě zkušeného Sergia Floccariho je to spíše sbírka mladých nadějí, kterou zastupují Kolumbijec Brayan Perea nebo Balde Keita.

Po zmiňovaném duelu s Legií ale Lazio přestalo odvádět doposud kvalitní práci, což dokumentuje prohra s odvěkým rivalem AS. Minulá utkání se Biancocelesti většinou dokázali vybičovat k dobrému výkonu, ale branky Balzarettiho a Ljajiće určily vládcem Říma AS. Po výhře nad Catanií se cesta do Ligy mistrů pro Lazio opět zamlžila, protože remíza s nováček ze Sassuola se dá brát jako zklamání. Navíc, Sassuolo především díky dvojici Zaza - Schelotto místy favorita přehrávalo. Do utkání s Turky nebudou moci nastoupit hráči jako Konko, Biava, Radu, Novaretti a Pereirinha. Spraví si Římané chuť i bez nich?
Trabzonspor - pravděpodobná sestava:
Kivrak - Bosingwa, Yumlu, Demir, Adin - Akgün, Zokora - Erdogan, Mierzejewski, Malouda - Paulo Henrique
SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Marchetti - Cavanda, Ciani, Cana, Vinicius - Gonzalez, Biglia - Felipe Anderson, Ederson, Lulić - Perea
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.90
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Trabzonspor (TUR)11002:13
2.SS Lazio (ITA)11001:03
3.Apollon Limassol (CYP)10011:20
4.Legia Varšava (POL)10010:10
Skupina K
Anži Machačkala - Tottenham Hotspur  (čtvrtek 18:00)
Trápící se ruský celek jen vzpomíná na ambiciózní výroky vedení, jenž chtělo původně bohatý klub dostat mezi slavné týmy Evropy. Nyní se Anži vůbec nedaří, série špatných výsledků stála tým kromě odchodu mnoha hvězd také postavení. Ani další soupeř nebude mít slitování...

Londýnský Tottenham si udržuje velice dobrou formu, díky níž se drží v závěsu za vedoucím duem Arsenal - Liverpool. Tým z města Beatles má dokonce stejný počet bodů, takže ztráta Kohoutů na první příčku je minimální. Také poslední ligové klání mohlo trenéra Villase-Boase potěšit - v souboji s favorizovanou Chelsea (v čele se svým mentorem Josém Mourinhem) udržel Tottenham remízu. Zejména první poločas se domácím hráčům na White Hart Lane povedl, když své umění opakovaně dokazoval Christian Eriksen. Druhá půle zase patřila Blues, protože na trávník se podíval v poslední době kritizovaný Juan Mata.

Tolik k londýnskému derby, nyní se soustřeďme na nesmírně zajímavý duel týmu se vzrůstajícím finančním kapitálem s týmem, jemuž kapitál i ambice docházejí. Tottenham patří mezi nejproslulejší týmy se stabilními finančními zdroji. V poslední době se o to stará především jedno jméno - Gareth Bale. O jeho přesunu do Realu Madrid a především finanční injekci z něj plynoucím se napsalo již mnoho řádků - zajímavé však je, jak velké kvantum kvality i kvantity dokázali pánové Baldini - Levy přivést.

Spurs se mohou pochlubit množstvím nových tváří, mimo jiné zmiňme Erika Lamelu, Roberta Soldada, Paulinha, Nacera Chadliho nebo právě Christiana Eriksena. Mezi množstvím nově angažovaných hráčů možná zapadají některé předchozí hvězdy, které touží po boji o základní sestavu. Jednou z nich je i německý reprezentant Lewis Holtby. Záložník Spurs pro klubové stránky hovořil o své formě i náladě v celém týmu.

"Můžeme hrát o osmnáct bodů, takže chceme získat všechny. Když se podíváte na tabulku, je vidět, že si můžeme věřit, pracovat na svých schopnostech a nepolevovat ze svých cílů. Naše forma se stále zlepšuje, porážka je daleko za námi a snad ještě dál od nás. V zápase proti Chelsea nikdo vyloženým favoritem nebyl a myslím, že jsme odehráli dobré utkání. I když bude zápas proti Rusům velmi těžký, tak si věříme a letíme na jejich půdu s klidnou myslí," přemýšlí bývalý hráč Schalke.

Tomu se daří především v připravování šancí pro druhé spoluhráče, zejména pak Spurs těží z jeho porozumění si s Jermainem Defoem. "Myslím, že to je jeden z důvodů, proč mě Tottenham koupil - vytváření gólů pro jiné je jednou z mých předností. S Jermainem i ostatními útočníky si velice dobře rozumím a doufám, že naše spolupráce bude pokračovat také proti Anži," slibuje záložník.

Domácímu týmu docházejí finanční možnosti a jeho budoucnost je v oblacích. To mělo za následek jedna výprodej hvězd jako Willian, Gabulov, Samba nebo naposledy Samuel Eto'o. Krize ruského klubu spočívá také v předváděné hře, okleštěný tým se prozatím usadil na patnáctém místě. Vstane z mrtvých proti Angličanům?
Anži Machačkala - pravděpodobná sestava:
Keržakov - Angbwa, Adeleye, Gadžibekov, Grigalava - Achmedov, Jucilei, Gatagov, Sobolev - Burmistrov, Solomatin
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Friedel - Naughton, Kaboul, Chiriches, Fryers - Sandro, Dembele - Lamela, Holtby, Chadli - Defoe
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 8.50 - 4.50 - 1.45
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tromsø IL - Sheriff Tiraspol  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté norského Tromsa se dostali do základní skupiny až dodatečně po vyloučení tureckého Besiktase Istanbul, nicméně vedle superfavorita Tottenhamu by si to v hratelné skupině měli rozdat o postup se dvěma zbývajícími soupeři. Moldavský Tiraspol určitě nemá tak zvučné jméno a ruská Machačkala se zmítá ve finančních i hráčských problémech. Nyní může norský výběr udělat první důležitý krok.

V úvodním utkání na londýnské půdě neměl příliš velkou naději na úspěch a nakonec odjel s porážkou 0:3. Tiraspol možná chtěl v duelu s Anži plný bodový zisk, ovšem i s jedním bodem po bezbrankové remíze může být spokojen. Čeští fanoušci budou jistě zvědavi na výkon českého útočníka Zdeňka Ondráška, který v letošním roce odehrál v dresu Tromsa 25 zápasu a vstřelil hned 7 branek, společně s Remim Johansenem je nejlepším střelcem týmu.

Nicméně Tromso má překvapivě velké problémy v lize a evropské poháry v tuto chvíli možná půjdou lehce stranou. Pět kol před koncem se nachází na čtrnáctém barážovém místě s pětadvaceti body a na své nejbližší konkurenty ztrácí již čtyři body, naopak poslední dva celky má v těsném závěsu za sebou. Sheriff dlouhodobě naprosto dominuje moldavské lize a loni vyhrál s přehledem o 14 bodů, ovšem kvalita této soutěže je na mnohem nižší úrovni.

Trenér domácího výběru Steinar Nilsen si uvědomuje vážnost situace, na druhou stranu ovšem nechce zahodit šanci na velký úspěch svého celku. "Máme to štěstí startovat v této fázi a nechceme se vymlouvat na problémy v jiné soutěži. Záchrana je pro nás sice prioritou, nicméně ani jeden zápas v základní skupině nevypustíme a chceme si užít atmosféru tohoto evropského poháru," uvedl statečně jednačtyřicetiletý kouč.

Před čtvrtečním zápasem si uvědomuje, že defenzívu soupeře nebude jednoduché překonat. "Postup mezi 32 nejlepších celků by byl pro náš klub velkým úspěchem, tak daleko se znovu nemusíme dostat hodně dlouho. Tiraspol je známý svou skvělou obranou hrou, jeho ofenzíva je na druhou stranu velmi neznáma a nečitelná. Pevně věřím, že najdeme recept na obě tyto činnosti Sheriffu a necháme si doma plný bodový zisk," dodal vzápětí.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.88 - 3.40 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Tottenham Hotspur (ENG)11003:03
2.Anži Machačkala (RUS)10100:01
 Sheriff Tiraspol (MDA)10100:01
4.Tromsø IL (NOR)10010:30
Skupina L
Šachtër Karagandy - Maccabi Haifa  (čtvrtek 18:00)
V historicky prvním utkání kazašského celku v pohárové Evropě Šachťor nezklamal - v Soluni na půdě PAOKu sice prohrál, ale vítězný gól přišel až ve čtvrté minutě nastavení. Nyní bude chtít získat první body doma proti Haifě.

Izraelský celek v úvodním zápase padl doma s Alkmaarem nejtěsnějším rozdílem 0:1, a fakt, že oba soupeři mají prozatím na kontě v kolonce bodů nulu, jako by dokresloval jejich obecně špatnou formu - Maccabi nevyhrálo už pět zápasů, Šachťar v posledních sedmi zaznamenal jednu výhru a šest porážek.

"Evropskou ligu bereme velmi vážně," potvrzoval na předzápasové tiskové konferenci domácí kouč Viktor Kumykov. "Už dříve jsem říkal, že jsme v tomto turnaji nováčky, a všechny zápasy jsou proto pro nás velmi složité. Náš nadcházející soupeř má velmi silný tým, přestože nemá takové jméno jako například PAOK. Je to dobrý, organizovaný tým," přemítal. "Jak my, tak oni prohráli v úvodním zápase, proto je ten vzájemný velmi důležitý, co se dalšího vývoje skupiny týče."

Kumykov se také vyjádřil k úvodní prohře v Soluni. "Co se prvního zápasu týče, mohli jsme hrát lépe, ale někteří hráči k němu přistoupili příliš uvolněně a slevili ze svých standardů. Myslím, že dnes to bude jiné," uvedl, a bosenský obránce Aldin Džidić doplnil: "Našeho soupeře jsme pečlivě studovali. Doufáme, že se k nám přikloní štěstí a dokážeme získat tři body."

Dnešní zápas bude historicky prvním utkáním v pohárové Evropě, které se odehraje na kazašské půdě, a Džidić se na něj pochopitelně těší. "Samozřejmě jde o velký průlom. Mnoho post-sovětských zemí se o to snažilo, ale málokomu se podařilo dostat se až sem. Je to pro nás obrovský úspěch," prohlašuje. "Velmi důležitá je i podpora našich fanoušků, a myslím, že právě oni nám můžou poskytnout klíčovou oporu. Naším cílem je vítězství."
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 3.50 - 3.50 - 2.20
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
AZ Alkmaar - PAOK Soluň  (čtvrtek 19:00)
Fotbalisté Alkmaaru prozatím zažívají mnohem úspěšnější sezónu než v loňském roce a kromě souboje o titul v holandské lize by se rádi poprali o co nejlepší umístění také v Evropské lize. Po šťastném postupu ze 4. předkola přes řecký Atromitos dokázali v úvodním zápase zvítězit na půdě izraelského celku Maccabi Haifa, i když soupeř byl v utkání lepší. Nyní je čeká spolufavorit skupiny z PAOK Soluň.

Ani výhra řeckého výběru nad kazašskou Karagandou se nerodila vůbec lehce a tříbodový zisk PAOK vybojovalo až ve druhé nastavené minutě. V řeckém klubu působí český útočník Tomáš Necid, který v dosavadních devíti zápasech zaznamenal jeden gól. Oba dva čtvrteční protivníci se spolu v mistrovském zápase utkaly naposledy v roce 2004 v poháru UEFA, kde nakonec z 1. kola postoupil nizozemský výběr po výhrách 2:1 a 3:2.

Alkmaar ukázal dobrou formu v minulém ligovém v duelu s PSV, loňského vicemistra dokázal po tuhém boji porazit 2:1. V osmi dosavadních kolech získal 13 bodů a je až osmý, ovšem pouze s dvoubodovou ztrátou na vedoucí Twente. Jenže nyní zažije po více jak třech letech premiéru, kterou nikdo nečekal. Vedení klubu se rozhodlo po výhře nad PSV odvolat jednapadesátiletého trenéra Gertjana Verbeeka, důvodem prý byly neshody s hráči a nedostatek vzájemné důvěry.

Prozatímním koučem byl zvolen Martin Haar, který tak zažije na trenérské lavici AZ svou premiéru. "Jsem lehce nervózní a hlavně velmi napjatý jako při předchozích angažmá, nicméně pevně věřím ve vítězství. PAOK je velmi dobrý tým, který hraje mnohem více defenzivněji než PSV a má fyzicky skvěle připravený tým. Pozor si musíme dát především na útočně laděné hráče Dimitrise Salpingidise a Miroslava Stocha."

Jeho slova potvrdil také kapitán týmu Maarten Martens: "Chceme navázat na výhru proti Maccabi a potvrdit tak dobrý start. Rádi bychom hráli ofenzivně, ovšem k dalšímu vítězství potřebujeme uhlídat útočnou sílu soupeře." AZ se bude muset obejít bez zraněného Babalje a Wuytense, hosté by měli nastoupit v kompletním složením a v základní sestavě by se mohl objevit i Necid, který v předchozím ligovém utkání s OFI odehrál 20 minut.

Kouč Soluně Huub Stevens nebude moci sedět se svými svěřenci na lavičce a utkání bude sledovat pouze z tribuny. "Pochopitelně je to velká nevýhoda a přinese nám to spoustu práce navíc. Alkmaar je velmi dobrý tým, který se snaží útočit a předvádí technickou hru. Viděli jsme ho v utkání s PSV a musím říci, že nás nečeká procházka růžovým sadem. Soupeře jistě nabudila i první výhra v Izraeli, proto očekávám velmi vyrovnaný zápas," uvedl s obavami.
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.15 - 3.40 - 3.80
Tip EuroFotbal.cz: 10
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.PAOK Soluň (GRE)11002:13
2.AZ Alkmaar (NED)11001:03
3.Šachtër Karagandy (KAZ)10011:20
4.Maccabi Haifa (ISR)10010:10

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (38)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Je tam chyba, Brdeaux hraje s Tel Avivem a ten je první a mají parádní formu, Maccabi Haifa, která hraje v Karagandě je bez formy a je desátá.

Reagovat
smazaný uživatel

Dík za tip, chtěl sem dát proti Tel Avivu, dám radši na Betis

Reagovat
smazaný uživatel

Dej na Valencii, super kurz a Valencie musí vyhrát.

Reagovat
smazaný uživatel

V našich televizích čtyři fotbaly... nečekaná úroda

Reagovat
Marv

Kubaň - Valencia 0:2

Kazaň - Waregem 1:0

Anži - Tottenham 0:2

Šachtër K. - Maccabi Haifa 0:0

Tromsø - Sheriff 1:0

Trabzonspor - Lazio 3:1

Legia - Apollon 1:0

Rijeka - Betis 1:2

Lyon - Vitór

Sevilla - Freiburg 0:0

Liberec - Estoril 2:0

Genk - FC Thun 4:1

Rapid - Dynamo Kyjev 1:3

Alkmaar - PAOK 1:1

Swansea - St. Gallen 0:0

L. Razgrad - Dinamo Záhřeb 2:0

Č. Oděsa - PSV Eindhoven 0:0

Esbjerg - Salzburg 1:1

Elfsborg - Standard Lutych 0:2

Wigan - NK Maribor 1:0

Dněpr - Fiorentina 3:0

Ferreira - Pandurii 1:2

APOEL - E. Frankfurt 1:2

Bordeaux - Maccabi Tel-Aviv 0:1

Reagovat
Marv

* Lyon - Vitória 1:0

Reagovat
smazaný uživatel

myslím, že bude padat víc golů. Wigan Maribor, Swans.

Bordeaux vyhraje o 2

Reagovat
Pipo123

Pravdepodobná zostava

Marchetti - Cavanda, Ciani, Cana, Lulič - Onazi, Biglia - Candreva, Hernanes, Anderson - Perea,

Takže by to mala byť premiera pre Andersona a inak Lazio omladzuje.

Reagovat
mario23

ČT u mě klesá čím dál víc, nechápu, že budou dávat jen 1 zápas EL... Fandu nechytám a nova sport je placenej shit.

Reagovat
Kongo

sestava Valencie Guaita; Barragán, R. Costa, V. Ruiz, Guardado; J. Fuego, Parejo; Feghouli, Canales, Bernat; Piatti.

Určitě zajímavá sestava,i když mi tam jedno jméno chybí.

Reagovat
smazaný uživatel

Team to face Anzi

Lloris - Walker, friers, kaboul, chiriches - Sandro, dembele - lamela, Hotby, chadli - Yido (legend)

Subs : Friedel, Dawson, Naughton, Sigy, soldi, Kane, eriksen

Este keby bol Azza miest Chadliho, Brad v bráne a bola by dokonalá

Naughton na lavičke

Reagovat
smazaný uživatel

Kubaň - Valencia 1:2

Kazaň - Waregem 2:0

Anži - Tottenham 0:3

Šachtër K. - Maccabi Haifa 3:0

Tromsø - Sheriff 1:0

Trabzonspor - Lazio 1:2

Legia - Apollon 1:1

Rijeka - Betis 0:2

Lyon - Vitória 4:1

Sevilla - Freiburg 2:2

Liberec - Estoril 2:0

Genk - FC Thun 5:2

Rapid - Dynamo Kyjev 1:2

Alkmaar - PAOK 3:1

Swansea - St. Gallen 5:0

L. Razgrad - Dinamo Záhřeb 1:1

Č. Oděsa - PSV Eindhoven 0:1

Esbjerg - Salzburg 1:1

Elfsborg - Standard Lutych 0:3

Wigan - NK Maribor 3:1

Dněpr - Fiorentina 2:3

Ferreira - Pandurii 2:2

APOEL - E. Frankfurt 1:2

Bordeaux - Maccabi Tel-Aviv 3:1

Reagovat
smazaný uživatel

Legendaaaaaa

A opäť Lewis nadherny pas. Ja ho milujem

Reagovat
GarethBaleCZ

Teď Walker a Chadli taky

Reagovat
smazaný uživatel

Ten Holtby je výbornej, což prokázal letos zatim snad ve všech zápasech do kterejch nastoupil, ale za to Lamela mi zatim dost pije krev...

Reagovat
smazaný uživatel

Mne sa lamela páči, ale dnes je to od neho otras. Fakt na facku, vsetko čoho sa chytil dodrbal...

Chadli hra tiez dost zle, ale tak dal gól no.

Najlepsi od nnás holtby, Sandro, Walke r.

A jermain je proste sniper ::thumbsup:

Reagovat
smazaný uživatel

Defoe super. Ja tomu Lamelovi taky pořád věřim, ale zatim mě uplně nepřesvědčil no, uvidíme jak bude hrát dál....Chadli je prostě hráč na lávku, na střídání bude dobrej

Reagovat
smazaný uživatel

přesně, Holtby si chodí pro všechny míče, co může rozdá a sám se necpe někam, kde mu to nesvědčí. Výborně pozičně, přehled 100% kolikrát se trošku ukopne, ale to se bere. Lamela ten se snaží udělat bud až moc na jistotu a potom dost často chce na dálku dávat finálku do golovky no....oni ho z toho v Anglii vylecej si myslim

Reagovat
smazaný uživatel

Miluješ správně

Reagovat
stas87

baumann-sorg,diagne,ginter,günter-fernandes,höfler-klaus,albutat,coquelin-hanke

varas-figueiras,cala,pareja,moreno-rakitic,iborra-jairo,trochowski,perotti-bacxa

remiza by potesila,zvedavy som na albutata,myslim ze by obcas mohol vynechat streich fernanndesa,on snad odohral vsetko..

Reagovat
Pipo123

Lulič nech ide do prdele

Reagovat
Pipo123

Bože to sú góly, najskôr im Lulič nahrá na gól a teraz zasa Cana

Reagovat
GEGE

Lazio

Reagovat
Pipo123

Nie je sa čomu čudovať, domáci nehrajú nič extra, ale my im tie góly darujeme. Já sa tomu nečudujem, keď záložník Lulič hraje v obrane a trojica Cana, Ciani, Cavanda hraje non stop 3 zápasy do týždna celých 90 minut, tak je jasné že to bude fail a ono to ešte zopár týždnov potrvá kým sa uzdraví Radu, Biava, Novaretti atd

Reagovat
smazaný uživatel

Dufam ze dnes bola Lamelovi iba zima lebo to co tam predvadzal bola jedna velka tragedia... najhorsi vykon hraca v drese spurs za poslednu dobu. ale bol to zatial iba jeden vybuch tak to nebudem moc riesit snad sa to uz nezopakuje.

Chiriches bude bomba hrac do EL a ostatnych poharov. Na ligu by som ho ale nedaval kym si neodvykne od toho niekedy az prehanneho a riskantneho kluckovania a drzania lopty.

Chadli zase hrozny, ale zase dal gol. To je velmi zaujimavy hrac tempo nula, lezerna hra, ale praca s loptou velmi slusna a vie vystrelit. Bude platny, aj ked si ho asi nikdy moc neoblubim.

Ostatni super a hlavne Lewisinko

Reagovat
Pipo123

Felipe Anderson bude skvelá posila, hraje hodne dobre celkovo do budúcna máme na čom stavať, vyriešiť len treba obranu

Reagovat
Pipo123

goooooooooooooll 3:3

Reagovat
Pipo123

Biglia mohol ešte rozhodnúť, inak v EL môžu získavať skúsenosti mladíci, dneska výborne Onazi, Anderson, Perea nahral na dva góly, Keita to rozhýbal a nahral na gól, Lazio má na čom stavať do budúcna

Reagovat
smazaný uživatel

Beausejour tam tych Slovincov vodi jak pejsky

Reagovat
smazaný uživatel

Rzhodčí na Swansea těžce nezvládá

Reagovat
smazaný uživatel

asi špatná rozcvička

Reagovat
mickey mouse

Wigan

Reagovat
smazaný uživatel

k 40€ mi chýba gól Swansea a Bordeaux. Tak poďme.

Reagovat
smazaný uživatel

Mas to tam

Reagovat
OVi.77

Reagovat
smazaný uživatel

Ferreira a jeste jeden podjte!

Reagovat
Yanek

Ambro

Reagovat
mithro

POWELL HCP

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele