Česká liga - souhrn 8. kola

23.09.2016, 22:05, aktualizováno 25.09.2016, 17:28
Komentáře a souhrny
Slavia potvrdila zlepšenou formu a po vítězství nad Libercem ovládla pražské derby na Letné. Plzeň zvládla složitý výjezd do Teplic. Zlín porazil také Hradec a rovněž po tomto kole mu bude patřit první místo. Mladá Boleslav pokračuje ve spanilé jízdě, když neprohrála v pátém zápase v řadě - tentokráte si poradila s Jabloncem, ze severu Čech si odváží tři body za výhru 2:1. Dukla si poradila s Brnem, v jejich souboji padlo šest branek...

Sparta Praha - Slavia Praha 0:2

25.09.2016 15:30

Góly: 62. Muris Mešanović, 79. Jaromír Zmrhal

Derby pražských "S" tentokráte ovládla Slavia, která zvítězila na Letné po dlouhých osmi letech! Nutno podotknout, že Sešívaní byli výrazně lepším týmem a zvítězili naprosto zaslouženě. Hrdinou se stal Muris Mešanovič, který sice nejprve neproměnil penaltu, ale o pár minut později si vše vynahradil. Pojistku vstřelil před koncem Zmrhal.

Tomáš Rosický nakonec sledoval trápení svých spoluhráčů jen z tribuny a všem už musí být jasné, že to s návratem na trávníky hned tak rychlé nebude. Na druhé straně zůstal jen na lavičce kritizovaný Gino Van Kessel.

Slavia vstoupila do derby velmi dobře, byla aktivnější a domácí přehrávala. Zpočátku se šance Sešívaných omezily jen na střelecké pokusy ze střední vzdálenosti, například Hušbauer střílel těsně vedle. Sudí Příhoda pak měl možnost na obou stranách písknout penaltu, Lafatovo jasné držení za dres, stejně jako faul na Michala Kadlece nechal ovšem bez povšimnutí. Trenér Jaroslav Šilhavý musel už po půlhodině střídat, neboť se zranil Milan Škoda. To byla pro Slavii citelná ztráta, ale z lavičky naskočil Muris Mešanovič a jak se později ukázalo, klíčový muž utkání. Střídat museli i Sparťané, zraněného Costu nahradil Mario Holek.

Byl to Muris Mešanovič, který měl první obrovskou šanci Slavie. Před Koubkem si udělal prostor, jenomže vystřelil vedle. V nastaveném čase zahrál ve vlastním vápně rukou Holek a sudí už musel písknout penaltu. Muris Mešanovič vzal otěže na svá bedra, jenomže penaltu špatně kopl. Koubek vystihl směr a stal se do té doby sparťanským hrdinou.

Sparta nehrála vůbec dobře a kouč Zdeněk Ščasný musel o přestávce zvyšovat hlas. Jeho svěřencům tak však nepomohlo, neboť Slavia byla nadále lepší. Zmrhal před Koubkem těsně nedosáhl na balón a Mešanoviče brankář letenských znovu vychytal. V 62.minutě už převaha Slavie vygradovala ve vedoucí branku a byl to předchozí nešťastník Muris Mešanovič. Koubek podcenil Barákovu střelu, ta se od tyče odrazila k Mešanovičovi, který vstřelil úvodní gól zápasu!

Domácí byli směrem dopředu naprosto bezradní, což se jim před vlastními diváky takřka nestává, zvláště v derby. Vůbec první šanci měl až čtvrthodinu před koncem Václav Kadlec ale dobře proti němu zasáhl Pavlenka. Krátce na to pa Slavia zasadila Spartě definitivní KO. Holek poslal Čermákovi bídnou přihrávku, čehož využil Barák rychlou kolmicí na Zmrhala a ten prostřelil Koubka - 2:0 pro Slavii. Sparťanům nebyla přána ani kontaktní branka, Václav Kadlec si dobře proklestil cestu, aby následně trefil jen boční síť.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Viktoria Plzeň 0:1

24.09.2016 20:15

Góly: 43. Marek Bakoš

Hráči Plzně slaví čtvrtou výhru za sebou. V 8. kole první ligy vydřeli výhru 1:0 na hřišti Teplic a spolu s Mladou Boleslaví tak ztrácí jediný bod na vedoucí Zlín. O gól se v závěru poločasu se z jediné střely Viktorie na branku postaral Marek Bakoš po hezké akci Milana Petržely. Zařídil tak první výhru Plzně v Teplicích od února 2012. Teplice naopak nevyhrály už potřetí za sebou a po nadějném začátku sezony se propadly do druhé poloviny tabulky.

Plzeň měla velké problémy s aktivní hrou Teplic, které měli většinu utkání převahu. Trable hostující obraně dělal zejména Vaněček, který je plzeňským odchovancem. Už ve třetí minutě si udělal místo ve vápně a jeho střelu Kozáčik jen s námahou vytěsnil k Urmovi, který zblízka trefil břevno.

Od začátku to byl hodně běhavý fotbal s napadáním hluboko na soupeřově polovině. Plzeň nebyla pasivnější a vynucovala si hodně faulů, ale až do konce prvního poločasu se nedostala ani ke střele na branku. Daleko víc hrozili domácí - v 15. minutě po parádním pasu Ljevakoviče prošel přes dva hráče až na roh vápna Fillo a pálil nad, v 38. minutě zase zastavil osamoceného Horu před Kozáčikem diskutabilní ofsajd.

Plzeň postupem času hrála víc a víc z vlastní poloviny, ale to se jí vyplatilo. Dvě a půl minuty před pauzou měli Hořava s Petrželou v pravém rohu hodně místa na narážečku, po níž druhý jmenovaný našel parádním pasem na bližší tyči Bakoše a ten poslal míč přesně pod břevno. Potvrdil tak, že se mu proti Teplicím daří, když jim v osmém z posledních utkání dal sedmý gól.

Pokud letos Plzeň čelí standardní situaci z větší vzdálenosti, občas vysouvá obranu až daleko před šestnáctku. Nezvyklý způsob se jí málem vymstil v 63. minutě, kdy si na centr Kroba nejrychleji naběhl Lüftner, jenže hlavičkoval nad.

Plzeň ve druhé polovině hlavně pozorně bránila a moc dalších problémů si nepřipustila. Z několika nebezpečných závarů před její brankou vypadal nejnadějněji ten v 84. minutě, Potočný ale hlavou míč usměrnil vedle. Teplice nic nevytěžily ani ze závěrečného velkého tlaku.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - 1. FK Příbram 1:0

24.09.2016 18:00

Góly: 84. Tomáš Berger

Bohemians zvládli těžké domácí utkání s Příbramí a po nejtěsnější výhře poskočili už na osmou příčku. Jedinou trefu zápasu obstaral pět minut před koncem Tomáš Berger.

Bohemka to v souboji s Příbramí neměla vůbec jednoduché. Hosté v minulém kole konečně zvítězili a do toho nastříleli tři branky Teplicím. Také zápas v Ďolíčku začali aktivně a hned v prvních minutách měl gólman Budínský co dělat, aby zneškodnil Majtána. Na druhé straně se postaral o zajímavý okamžik Mašek, střelou z přímáku však síť nerozvlnil. Bezbrankový stav setrval i po hlavičce Holendy a pohotovém zákroku Hrušky. Šance Klokanů začaly nápadně přibývat a Hruška se musel činit. V prvním poločase byl určitě nejvytíženějším hráče na place.

Po změně stran se musel předvést i Viktor Budinský, střelu Borka dokázal zpacifikovat a na druhé straně zase Maškova volej skončila těsně vedle. Šance se víceméně střídaly na obou stranách, v 69. minutě opět otestoval Budinského Pilík.

Rozhodnutí nepřinesla ani 83. minuta a krásná rána střídajícího Josefa Jindřiška, která skončila na spojnici! Tlak Klokanů začínal gradovat a v 85. minutě mohl Ďolíček explodovat! Mikuš našel v jasné ložence Tomáše Bergera a ten Hruškovi nedal šanci! Příbram se na odpověď nezmohla, Brandner v nastavení jen lízl dobrý centr a branku Budinského tak neohrozil.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Vysočina Jihlava 1:1

24.09.2016 17:00

Góly: 67. Marek Havlík - 45. Dāvis Ikaunieks

Jihlava dál čeká na vítězství. Dnes sice na Slovácku vedla zásluhou Ikauniekse, ale po změně stran srovnal Havlík a pak už se skóre neměnilo. Domácí měli obrovské množství šancí, ale většinu z nich pochytal fantastický Hanuš.

Trenér Michal Bílek tak sice zůstává neporažen, nicméně jeho tým potřeboval zvítězit, na druhou stranu pořád je to bod zvenku a i ten se počítá, zvláště když mělo Slovácko velkou převahu. První poločas toho nabídl celkem dost, především šance domácího celku, který zahazoval a zahazoval. Sám Francis Koné mohl dát minimálně dvě branky! Hanuš se však v jihlavské brance překonával. Nejenže vychytal už zmiňovaného Koného, ale poradil si i s Divišem a dalšími. Jihlava však měla také šance, Rabušic tu svojí nedal, v nastaveném čase prvního poločasu se ovšem prosadil střelou mezi stopery Davis Ikaunieks. Jihlava tak překvapivě vedla 1:0.

Slovácko chtělo po změně stran okamžitě odpovědět a dobrou příležitost k tomu měl Reinberk, ale do cesty se znovu postavil skvělý Hanuš. Jihlavský brankář a celá obrana odolávala tlaku soupeře až do 67. minuty. Pak se krásně střelou od tyče prosadil Marek Havlík!

Skóre se pak mohlo přehoupnout na jakoukoliv stranu. Dvořáka zneškodnil Heča a Diviš rozvlnil jen boční síť. Slovácko se nakonec rozešlo s Jihlavou smírně 1:1.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Fastav Zlín 0:2

24.09.2016 16:30

Góly: 37. Dame Diop, 90. Vukadin Vukadinović

Ani po tomto kole se na vedoucí příčce nic nezmění. Fastav Zlín vyhrál těžký a také krásný zápas v Mladé Boleslavi s Hradcem a po výhře 2:0 si upevnil vedení. Šancí bylo na obou stranách opravdu mnoho, Hradec mohl klidně vyhrát, ale dnes mu to tam zkrátka nepadlo. Zlínské branky obstaraly Diop a Vukadinovič.

Zlín vstoupil do utkání aktivně a už po čtyřech minutách pořádně zaměstnal gólmana Ottmara střílející Živulić. Na druhé straně zase vypálil vysoko nad Martan. Bohužel pro Zlínské, už po dvaceti minutách se zranil Živulić a kouč Pánik musel sáhnout ke střídání. Do hry se dostal Janíček. Votroci pak měli velkou šanci jít do vedení, jenomže Trubač na Dostála nevyzrál, ten jeho pokus vyrazil na rohový kop.

Obrana Hradce si musela dávat velký pozor na rychlonohého Diopa, ten po jednom z průniků trefil boční síť. Hrál se fotbal nahoru dolu, Trubač v další šanci neuspěl a spaloval i Fastav. Haris Harba dokonce orazítkoval břevno! Bezbrankový stav nakonec prolomil jako první hostující Zlín. Kopečného ránu ještě dokázal Ottmar vyrazit, jenže balón se vrátil zpátky do ohně a Diop lehkou dorážkou zajistil Fastavu vedení. V nastavení mohl Hradec srovnat, Žondra však Dostála nepřekonal.

Několik málo diváků v Boleslavi vidělo výborný první poločas, plný šancí a ani ve druhém poločase se nenudili. Vyrovnání měl na kopačce Plašil, respektive jeho přihrávka nikoho nenašla. Holík zase z přímáku netrefil bránu. Šancí bylo opravdu jako máku, oba celky zahazovaly a nakonec se z výhry radoval asi šťastnější. V nastaveném čase utekl do otevřené obrany Vukadinovič a druhou brankou pečetil zlínské vítězství.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Zbrojovka Brno 4:2

24.09.2016 15:00

Góly: 2. Jean-David Beauguel, 11. Lukáš Štetina, 64. Jan Juroška, 68. Lukáš Štetina - 36. Michal Škoda, 46. Michal Škoda

Ofenzivní Zbrojovka se konečně dostavila, jenže byl z toho průšvih. Moravané vůbec nezachytili začátek utkání a po rychlých brankách brzy prohrávali. Pak se Habancovi svěřenci zmátořili, dokázali srovnat, ale další inkasovaná branka je už definitivně položila na lopatky. Dukla porazila Zbrojovku 4:2.

Zbrojovka předvedla přímo ukázkově, jak nemá vypadat vstup do utkání. Svatopluk Habanec musel pořádně zuřit, neboť několik dní se na Duklu připravoval a jeho svěřenci hned po jedenácti minutách prohrávali 0:2. Totální nepozornost a nekoncentrovanost předvedla obrana Brna už v první minutě. Beauguel dostal přesný pas za obranu a nikým nestrážen překonal Melichárka! Duklu rychlá branka posadila do sedla. Zanedlouho už vedli domácí o dva zásahy. Melichárek nevyběhl na centr Olayinky a Lukáš Štětina na zadní tyč zvýšil už na 2:0.

To už byl pro hosty nejvyšší čas na budíček. Lutonský po dvaceti minutách nabídl šanci Hyčkovi, ale ten minul. Po půlhodině hry mohla Dukla ještě navýšit a utkání nejspíše definitivně rozhodnout ve svůj prospěch, ale Hanousek a ani Néstor Albiach na Melichárka nevyzráli. Ve 37. minutě přišel kontaktní gól, na Hyčkův centr si naskočil Michal Škoda a Zbrojovka byla zpět v zápase. Před koncem poločasu musel ještě uhasit nebezpečí Melichárek a následně se šlo už do šaten.

Brno nejspíše o přestávce dostalo od kouče Habance pořádný kouř, protože do druhé půle vletělo v úplně jiném rozpoložení a dokonce hned ve 46. minutě srovnalo na 2:2. Po krásné akci se znovu prosadilo duo Hyčka - Škoda a pro druhého jmenovaného to byl druhý gól v zápase. Ve 48. minutě mohli hosté dokonat obrat, ale Polákovi chyběla přesnost. Zbrojovka dostala nejspíše pocit, že už se jí nemůže nic stát a následně byl k vidění jen jeden tým - Dukla. Opět musel být v nejvyšší permanenci Melichárek.

Obrana Brna ale byla na kolotoči a v 64. minutě se Dukla znovu dostala do vedení. Albiachův střílený centr dopravil do sítě Jan Juroška! A pak se Zbrojovka zase sesypala a Dukla vstřelila čtvrtý gól. Melichárek v domnění, že zažehnává nebezpečí, trefil jen Lukáše Štětinu a od něj míč skončil v síti..

Více informací k zápasu

FK Jablonec - FK Mladá Boleslav 1:2

23.09.2016 20:15

Góly: 63. Stanislav Tecl - 9. Golgol Mebrahtu, 75. Tomáš Přikryl

Minimálně do soboty se na první místo ePojištění ligy posouvá Mladá Boleslav. Středočeši opět loupili venku a tentokrát zvítězili v Jablonci 2:1. Domácí předvedli špatný výkon a navíc neproměnili penaltu. Je otázkou, jak dlouho ještě trenér Zdeňko Frťala špatné výsledky ustojí.

Jablonec sice trápí poměrně rozsáhlá marodka, ale to není omluvou. Na Střelnici měl uhrát lepší výsledek. Bohužel po další porážce se jen prohloubila výsledková krize. Naopak Mladá Boleslav potvrdila vynikající formu a bude čekat jak si povede trio Zlín, Sparta, Plzeň.

Mladá Boleslav se poměrně jednoduše a hlavně brzy ujala vedení. Stoper Kouřil se vůbec nerozpakoval bránit Golgola Mebrahtu, ten si obránce ještě oběhl a přízemní střelou překonal Hrubého. Snaha Jabloneckých směrem dopředu něco vymyslet se upřít nedala, ale finální fáze, to byla jedním slovem katastrofa. Doležal hlavičkoval mimo a Mehanoviče vychytal Diviš. Mladá Boleslav hrozila především z rychlých přechodů do útoku, po dalším z nich se Kouřil zase nechal obejít Mebrahtuem a zasáhnout musel až Hrubý. Utkání v prvním poločase na čas přerušily dýmovnice, co je však podstatnější, skóre už se nezměnilo.

Domácí potřebovali ve druhém poločase zabrat a především konečně něco vymyslet v ofenzívě. I proto přišel Stanislav Tecl, jenž se nakonec stal smolařem zápasu. Kúdela fauloval Kouřila a sudí nařídil pokutový kop. Stanislav Tecl však situaci vůbec nezvládl, penaltu kopl přímo otřesně a branku přestřelil.

Po hodině hry přišla další "hvězdná" chvíle Kouřila, ten Mebrahtovi poskytl další tutovku a jen Hrubý držel naděje Jablonce nad vodou. V 63.minutě se pak Střelnice dočkala vyrovnání, Hybšův centr do šestnáctky usměrnil za Divišova záda penaltový hříšník Stanislav Tecl a bylo to 1:1.

Ne však na dlouho. Pauschekův centr na zadní tyč dostal do sítě Přikryl a Mladá Boleslav zase vedla. Jablonecké trápení nebralo konce. Mladá Boleslav výsledek naprosto bez problému uhájila, navíc v závěru mohla přidat pojistku. Rychlý kontr zakončil nadvakrát Magera a skvělé zákroky předvedl golman Hrubý. Více už se nestalo, minimálně do soboty je vedoucím týmem Bolka.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Fastav Zlín862017:520
2.FK Mladá Boleslav861116:619
3.Viktoria Plzeň861114:619
4.Sparta Praha843113:715
5.Slavia Praha733112:812
6.Dukla Praha832315:1111
7.MFK Karviná731311:1310
8.FC Hradec Králové83148:1010
9.Bohemians Praha 190583148:1210
10.FK Teplice82338:89
11.FK Jablonec823312:159
12.Zbrojovka Brno71425:97
13.1. FC Slovácko813410:156
14.Slovan Liberec71244:95
15.Vysočina Jihlava80445:124
16.1. FK Příbram81073:153
Zbývající zápasy
24.09. 16:30MFK Karviná - Slovan Liberec

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (787)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele