Česká liga - souhrn 20. kola

11.03.2017, 16:56, aktualizováno 12.03.2017, 19:27
Komentáře a souhrny
Slavia vydřela vítězství proti Teplicím a stále drží náskok před Plzní, která udolala Liberec. O výhrách Příbrami a Dukly rozhodly jediné branky, hned šest jich viděli diváci v Jihlavě, kde si zastřílela Karviná. Sparta odjíždí s prázdnou z Mladé Boleslavi, Zlín se rozešel smírně se Slováckem...

Slavia Praha - FK Teplice 2:1

12.03.2017 17:30

Góly: 25. Milan Škoda, 87. David Vaněček (vl.) - 30. Martin Fillo

Už to vypadalo, že Slavia s Teplicemi ztratí a předá iniciativu do plzeňských rukou, ale nakonec je spasil vlastňák Davida Vaněčka, tři minuty před koncem. Sešívaní to s Teplicemi neměli jednoduché, vítězství si ale za usilovnou snahu v závěru zápasu zasloužili. Jejich neporazitelnost pod trenérem Šilhavým nadále pokračuje.

Slavia se ocitla v šanci v páté minutě, kdy na Zmrhalův centr nedosáhl brankář Chudý a Mešanovič netrefil branku. Jinak se ale Sešívaní rozjížděli pozvolna. Teplice mohly jít dokonce do vedení, Sýkorovi se nepovedla malá domů a Červenka utíkal sám na branku. K teplické smůle ale podklouzl a tím celá akce skončila. Slavisté to vzápětí potrestali, Mešanovičovo zakončení z úhlu skončilo na břevně a odražený balón dostal do sítě kanonýr Milan Škoda!

Svěřenci Jaroslava Šilhavého však po vstřelené brance nepochopitelně polevili a výsledkem byla jednak další šance Teplic a především vyrovnávací gól. Tedy postupně. Fillova nadějná přihrávka ještě ztroskotala na červenobílé obraně, ale krátce na to přišel do šestnáctky centr a hlavičkující Martin Fillo překonal brankáře Pavlenku. Pro Slavii to byl jasný vzkaz, že žádné polevení nepřipadá v úvahu. Ještě do konce prvního poločasu mohl vrátit vedení Škoda, který na Mešanovičovu přihrávku nedosáhl a Zmrhal, jenž propadnutý míč napálil mimo.

Diváci se v prvním poločase v Edenu rozhodně nenudili a platilo to také po změně stran. Nejprve si s Hušbauerovou střelou poradil Chudý a o chvíli později to pořádně hořelo ve slávistickém vápně. Po Deliho zaváhání pálil Fillo a Pavlenka předvedl první z řady zákroků, následně totiž ještě zasahoval dvakrát proti Krobovi. To byly velké příležitosti Teplic, které nakonec musely mrzet. Slavia totiž začínala přitápět pod kotlem a Teplice se s blížícím se koncem stahovaly před vlastní šestnáctku.

Brankář Chudý úspěšně odolával až do závěrečných minut, kdy Slavisté zasypávali pokutové území centry a po jednom z nich si nešťastného vlastence vsítil útočník David Vaněček. Eden byl v transu, Sešívaní opět vyhráli a upevnili si první příčku.

Více informací k zápasu

FK Mladá Boleslav - Sparta Praha 1:0

12.03.2017 15:30

Góly: 67. Douglas

Další průšvih zaznamenává pražská Sparta a to nejen díky porážce od domácích fotbalistů, ale také díky řádění jejich fanoušků, kvůli kterým bylo utkání na čas přerušeno. Podstatné ale je, že utkání skončilo 1:0 pro Mladou Boleslav a autorem branky byl Brazilec Douglas Da Silva.

Sparta měla namále už při první velké šanci mladoboleslavských. Ukrytou ránu Valenty musel likvidovat perfektním zákrokem Koubek. Na druhé straně se propracoval k hlavičce Šural, nebylo to však nic vážného a Šeda bez větších problémů schoval balón do rukavic. Mnohem více práce měl Koubek. Hlavičku Fleišmana dokázal vyrazit a na tu Da Silvy reagovat nemusel, neboť šla vedle.

Sparťané se zase připomněli po půlhodině hry, kdy si chtěl v pokutovém území vymodlit penaltu Konaté. Africký křídelník měl pak ke konci poločasu obrovskou šanci poslat Spartu do vedení, ale ačkoliv měl spoustu času, trefil jen dobře postaveného Fleišmana.

Tomáš Požár nemohl být s výkonem svých svěřenců v žádném případě spokojen a do druhé půle přichystal hned dvojí střídání. Sáčka nahradil Vácha a Čermáka Néstor Albiach. Hra Sparty se ale nezměnila, další střelecký pokus poslal na Šedu neúspěšně Konaté.

A pak to přišlo. V 67. minutě rozehrávala Mladá Boleslav rohový kop, na centr Petra Mareše si naskočil brazilský stoper Douglas Da Silva a domácí radost mohla vypuknout. Sparťané se na odpověď nezmohli, tedy alespoň ne hráči, protože v hostujícím sektoru se začali dít věci. Jejich řádění, mimo jiné v podobě pyrotechniky, museli krotit hasiči vodní hadicí a hlavní sudí samozřejmě na čas utkání přerušil. Poté, co se začalo znovu hrát, se sice hosté tlačili dopředu, ale Mladá Boleslav nadějné vedení už nepustila.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 1:0

11.03.2017 17:45

Góly: 44. Ondřej Kúdela (vl.)

Viktoria Plzeň dala zapomenout na těsnou porážku se Slavií a dnes udolala jedinou brankou Slovan Liberec. Hosté si branku vstřelili sami, centr Kopice trefil hlavou do vlastní sítě Kúdela. Branku ale provázely kontroverze, neboť Krmenčík, který se aktivně zapojil do hry, stál v době Kopicovy přihrávky v ofsajdu.

Plzeň začala dle očekávání aktivně a její šance se brzy začaly množit. Po centru Zemana se ocitl v nadějné pozici Hromada, volejí však netrefil balón ideálně. Každopádně záložník s růžovou kšticí byl často u míče a po čtvrthodině hry měl sám dobrou příležitost, jenomže se ukopl. Plzenští stupňovali svůj tlak a Liberec se ocital pod čím dál větší palbou.

Po dobré práci Krmenčíka zakončoval těsně vedle Bakoš. Viktoriáni se dočkali střeleckého zářezu až minutu před koncem prvního poločasu. Kopicův centr do šestnáctky si srazil hlavou do vlastní sítě Kúdela. Do celé akce byl ještě zapojený Krmenčík, který v době Kopicova centru stál v těsném ofsajdovém postavení. Branka platila a Plzeň vedla 1:0.

Liberec nebyl směrem dopředu příliš aktivní, Plzeň hosty k ničemu nepouštěla a když už to vypadalo, že se do úniku dostane Baroš, Hubník mu balón vypíchl. Nedařilo se ale ani Plzni, diváci ve Štruncových sadech si žádali pojistku, která stále ne a ne přijít. Blízko byl Kopic, jehož fantastická rána orazítkovala spojnici brankové konstrukce.

Viktoriáni vedli pouze 1:0 a Liberec cítil šanci alespoň na vyrovnání. V 88. minutě dobře vypálil Karafiát a Kozáčik měl co dělat, aby pokus vyrazil. Byl to jeden z mála světlých okamžiků liberecké ofenzívy. Sudí Machálek ještě nastavil dlouhých pět minut, ale Plzeň si těsný náskok uhájila.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905 0:0

11.03.2017 15:30

Góly: -

Brankový půst Klokanů nadále pokračuje. Bohemka tentokrát vyšla střelecky naprázdno v Brně, a jelikož se nedokázali prosadit ani domácí, skončilo utkání tak trochu už obligátním výsledkem 0:0. Absenci branek alespoň vynahradily dvě červené karty.

Utkání sice skončilo 0:0, ale rozhodně se bylo na co dívat. Jako první měl práci nahradní brankář Fryšták, který opět zastupoval zraněného Berkovce. Po Polákově přihrávce totiž zakončoval Jakub Řezníček. Po čtvrthodině hry sice v Brně gól padl, ale pro ofsajd nemohl být uznán. Hlavními akterý celé situace byli centrující Zavadil, hlavičkující Řezníček a praporek pomezního. V 18. minutě se dostal do permanence i Melichárek, to když pohotově zasáhl proti gólovce Lutse.

Další vzrušivé momenty přinesla až závěrečná pětiminutovka prvního poločasu. Zbrojovka se hned dvakrát neúspěšně dožadovala pokutového kopu a o chvíli později sudí odměnil druhou žlutou Tomáše Bergera a jeho zákrok na kapitána Zbrojovky Pavla Zavadila. Dvě žluté karty v poměrně rychlém sledu znamenaly pochopitelně vyloučení hostujícího forvarda.

Bohemka tedy měla problém, ale kupodivu se ve druhém poločasu bránila úspěšně a Brno se dostávalo do koncovky jen s obtížemi. Velké šance měli po hodině hry zejména Polák s Litsingim. Početní převaha domácích ale nakonec skončila dřív než samotné utkání. V nepříliš dobrém světle se představila nová akvizice ze Stuttgartu Boris Tashchy, jenž byl stejně jako Berger odměněn dvěma žlutými kartami.

Deset minut před koncem byla Zbrojovka blízko rozhodující brance, ale Litsingi pálil po Škodově centru jen do tyče. Nic dalšího už utkání nenabídlo, Bohemka tak znovu nevstřelila branku, zápas skončil 0:0.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - FK Jablonec 1:0

11.03.2017 15:00

Góly: 2. Zinedin Mustedanagić

Dukla doma zabrala a Jablonec udolala brzkou brankou Zinedina Mustedanagiče 1:0. Hosté si na Julisce vůbec nic nevytvořili, byli horším týmem a po zásluze prohráli.

"K čemu to vlastně všechno bylo?" ptají se přiznivci Jablonce, který sice před nedávnem porazil za velké slávy Spartu, aby v následujících kolech ztratil body s Bohemians a nyní prohrál nejtěsnějším výsledkem na Dukle.

Žádná pastva pro oči to na Dukle nebyla, byť utkání začalo nadějně. Už ve druhé minutě vyrobil obrovskou hrubku brankář Valeš, když neudržel centr Brandnera a Zinedine Mustedanagić nelítostně trestal. Rychlá branka ale zápasu příliš nepomohla. Až ve 35. minutě znovu zahrozil Mustedanagić, jenž nemohl v minulém utkání proti Spartě nastoupit, Valešovu branku však tentokrát minul. A když se neujala ani Holendova střela, skončil poločas vedením Dukly 1:0.

Jablonecký kouč Zdeněk Klucký nemohl být v žádném případě s výkonem svých svěřenců spokojen a do druhého poločasu se rozhodl pro střídání. Z hrací plochy stáhl Martina Pospíšila a nahradil jej Michalem Trávníkem. Efekt to ale žádný nemělo, protože hrozil zase Mustedanagić. Jeho rána skončila opět těsně vedle. Hosté se vůbec nedostávali do hry a brankář Rada byl prakticky bez práce. Dukla neměla s udržením výsledku žádné problémy a nakonec zaslouženě vyhrála.

Více informací k zápasu

Vysočina Jihlava - MFK Karviná 2:4

11.03.2017 15:00

Góly: 37. Petr Hronek, 45. Pavel Dvořák - 15. Lukáš Budínský, 36. Pavel Eismann, 39. Filip Panák, 68. Marek Janečka

Celkem šest branek a spoustu dalších šancí nabídlo utkání mezi Jihlavou a Karvinou. Nováček soutěže na jaře pokračuje ve skvělých výkonech a tentokrát porazil o záchranu hrající Jihlavu hokejovým výsledkem 4:2.

Utkání mezi Vysočinou a Karvinou postrádalo snad jakékoliv taktické prvky. Oba týmy byly jako urvané ze řetězů a předháněly se v tom, kdo bude mít více šancí, kdo jich více promění atp. Šance začaly přicházet okamžitě a s růzností se střídaly na obou stranách. Po centru Rabušice hlavičkoval vedle Batioja a vzápětí na druhé straně hlavičkoval Panák a skvěle zasáhl brankář Hanuš. Hronkovu střelu zase Laštůvka vyrazil na tyč a pak přišel gól hostí. Obránce Krejčí špatně rozehrál, čehož okamžitě využil Lukáš Budinský a střelou zpoza vápna překonal Hanuše. Hra se po první brance v žádném případě neuklidnila a celý cyklus začal nanovo. Jedna šance, druhá šance, třetí šance...

Ve 36. minutě se Karviné podařilo vstřelit už druhý gól. Sám před Hanušem se objevil Eismann a bez problému zavěsil. Jihlava okamžitě odpověděla, Hronkův centr si srazil do vlastní brány Laštůvka. Tento stav nevydržel ani dvě minuty a Karviná znovu odskočila na rozdíl dvou branek. Obrana Jihlavy přestala existovat a Filip Panák v klidu zvyšoval. V nastavení prvního poločasu pak přišel už pátý gól v utkání, když si na Štěpánkův centr úspěšně naskočil Pavel Dvořák.

Karviná ovládla bláznivý první poločas výsledkem 3:2 a také po změně stran se na trávníku děly věci. Hra už sice nebyla tak divoká a přeci jenom začaly trochu fungovat obě defenzívy, přesto šance byly. Zoubele poslal svojí hlavičku jen do Laštůvky a Budínského ránu vyrazil Hanuš. V 68. minutě se karvinští přiblížili třem bodům. Budínského centr dolétl až na hlavu Marka Janečka a Hanuš počtvrté v zápase inkasoval. Rozdíl mezi oběma soupeři mohl být vyšší i nižší, ale Wágner trefil tyčku, respektive Rabušic stoprocentní tutovku zazdil. Karviná tedy dobyla Jihlavu výsledkem 4:2.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - 1. FC Slovácko 1:1

11.03.2017 15:00

Góly: 41. Jean-David Beauguel - 16. Jan Navrátil

Regionální derby mezi Zlínem a Slováckem vítěze nepoznalo. Hosté z Uherského Hradiště sice vedli, ale poslední slovo měl zlínský Beauguel. S konečnou remízou budou více spokojeni přeci jenom hostující fotbalisté.

Začátek utkání byl hodně vyrovnaný a náznaky šancí byly na obou stranách. Změna skóre ale přišla až po čtvrthodině hry. Šumulikovskiho dlouhý centr nedokázala obrana Fastavu odvrátit, naopak po lehké teči zavařila brankáři Dostálovi, který tak balón pouze vyrazil před sebe a dorážející Jan Navrátil poslal Slovácko do vedení.

Ševci se z inkasované branky pár minut vůbec nemohli vzpamatovat. Až ve 26. minutě se dostal do koncovky Holík a Heča musel zasahovat. I když si Zlín nevytvořil bůhvíjaký nápor, dokázal do konce prvního poločasu vyrovnat. Pazdera dobře odcentroval a David Beauguel hlavou srovnal stav derby na průběžných 1:1. Vyrovnaný zápas se hrál i po změně stran a až s přibývajícím koncem měl o něco větší převahu Fastav.

V další gólové šanci Vukadinovičovu střelu bez problému lapil Heča a po Šumulikovskiho přímém kopu musel předvést svůj um i brankář Dostál. Deset minut před koncem začal Zlín Slovácku pořádně přitápět, ovšem doplácel na mizernou jarní produktivitu. Po dalším Pazderově centru trestuhodně selhal hlavičkující Beauguel a hlavou neuspěl ani další hráč Fastavu Fantiš, kterého pro změnu fantasticky vychytal Heča. Slovácko dobře bránilo a ve Zlíně nakonec remízu 1:1 dovedlo do úspěšného konce. Regionální derby tak vítěze nepoznalo.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - FC Hradec Králové 1:0

11.03.2017 15:00

Góly: 7. Tomáš Pilík

Příbram to zvládla a její naděje stále žije. Poslední celek soutěže dokázal v záchranářském duelu udolat Hradec Králové 1:0 díky brzké penaltě, proměněné kapitánem Tomášem Pilíkem.

Domácí se mohli hned v úvodu utkání dostat do svízelné situace, nicméně vše nakonec bylo přesně opačně. Když si povyběhnutého Hrušky všiml Jirsák, pokusil se trefit volnou branku a jen díky Hruškově rychlému návratu se nic takového nepovedlo. A jen o dvě minuty později udeřilo na druhé straně. Černý zahrál v pokutovém území rukou a Příbram zahrávala penaltu. Tomáš Pilík jí v sedmé minutě proměnil a Příbram vedla v existenčním utkání 1:0.

Votroci se snažili o rychlou odpověď a několikrát tomu byli blízko, Pázler netrefil branku a když už se to hostům podařilo, zasáhl na brankové čáře Rezek. Nebezpečí musel hasit i hradecký brankář Ottmar, když rychle vyběhl před dotírajícím Bazalem. Jinak se hrálo spíše před příbramskou brankou, což bylo vzhledem k průběhu utkání logické. Ve 42. minutě měli domácí štěstí, když Jirsák trefil z volného přímého kopu tyčku.

Také po změně stran to v pokutovém území domácích několikrát hodně hořelo. Brankář Hruška však společně s celou defenzívou Příbrami odolával. Platilo to i v závěrečných minutách, kdy se dvakrát o slovo přihlásil hostující Schwarz a jelikož domácí žádnou pojistku nepřidali, skončilo utkání jejich nejtěsnějším vítězstvím.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha20145143:1447
2.Viktoria Plzeň19134228:1043
3.Sparta Praha20115433:1738
4.FK Mladá Boleslav2097431:2034
5.Fastav Zlín2097428:2034
6.MFK Karviná2085728:2929
7.FK Teplice2076722:1927
8.Dukla Praha2065924:2323
9.FK Jablonec1957726:2722
10.1. FC Slovácko20410621:2622
11.Zbrojovka Brno20312521:2921
12.Bohemians Praha 19051956815:2321
13.Slovan Liberec2047913:2019
14.FC Hradec Králové19521218:3217
15.Vysočina Jihlava20371016:3116
16.1. FK Příbram20331415:4212

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (710)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele