Česká liga - preview 20. kola

11.03.2017, 08:46, aktualizováno 12.03.2017, 08:54
Previews
Dvěma důležitými zápasy pokračuje česká liga. Pražská Sparta se nejprve představí na hřišti Mladé Boleslavi, následně pak dojde na souboj mezi aktuálně vedoucí Slavií a Teplicemi...
FK Mladá Boleslav - Sparta Praha  (neděle 15:30)
V nedělní odpoledne přivítá Mladá Boleslav Spartu a po třech remízách by doma ráda naplno bodovala. Letenští sice neprožívají zrovna šťastné období, nicméně stále jsou ve hře o titul a přinejmenším i o kvalifikaci Ligy mistrů. Mladá Boleslav zase bojuje o Evropskou ligu.

"Oba týmy se teď nepotkaly s ideální formou. Budeme to chtít určitě napravit, jak my, tak oni. Bude to těžký zápas a věřím, že s vítězným koncem pro nás," doufá domácí útočník Jan Chramosta. Mladá Boleslav na jaře zatím třikrát plichtila, v Karviné, v Hradci a doma s Teplicemi, takže ke spokojenosti je v klubu hodně daleko. "Ještě jsme na jaře nezvítězili, což je špatně. Musíme teď zkoncentrovat síly, pořádně se na to připravit a hlavně to utkání zvládnout," dodává Jan Chramosta.

Mladá Boleslav sehrála na podzim se Spartou velmi dobré utkání a s trochou štěstí mohla i vyhrát. Letenští doma sice pokaždé vedli, ale Boleslav vždy našla odpověď a nakonec remizovala 2:2.

Utkání na půdě Boleslavi bude mít zvláštní náboj pro Aleše Čermáka, tvůrce hry pražského celku se na půdě svého bývalého týmu představí vůbec poprvé. "Moc se těším, vracím se na místo, kde jsem strávil celou minulou sezonu. Sám jsem zvědavý, jak pro mě ten zápas bude vypadat," nechal se slyšet Čermák a zároveň ví, že Spartu čeká svérázné divácké prostředí. "Upřímně, tam diváci hodně nadávají i domácím. Občas to tam nebylo příjemné, zvlášť když tam chodilo málo lidí a všechno bylo hodně slyšet. Nějaký velký rozdíl mezi domácími a hosty tam asi ani nebyl," dodává záložník.

Sparta v minulém kole porazila Duklu 1:0 a i když opět herně nepřesvědčila, důležité je, že zůstala ve hře o titul. Svěřenci trenéra Tomáše Požára ztrácejí na vedoucí Slavii šest bodů, na druhou Plzeň sice jen dva body, ale ta má utkání k dobru.

Oba celky se musejí vypořádat s několika absencemi. Mladé Boleslavi kvůli dohodě klubů nepomohou Nečas ani veterán Marek Matějovský a duo Kysela, Rada jsou v rekonvalescenci. Na sparťanské straně je to pak furt ta samá písníčka, chybějí Rosický, Frýdek, Zahustel, Hovorka, Pulkrab i Costa. Nezahraje si ani David Lafata, nejlepší střelec nasbíral čtyři žluté karty. Otazník visel nad startem Juliše.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Pauschek, Da Silva, Stronati, Fleišman - Takács, Mareš - Jánoš, Magera, Přikryl - Chramosta
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Holek, Mazuch, Hybš - Konaté, V. Kadlec, Čermák, Sáček, Šural - Néstor
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.74 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - FK Teplice  (neděle 17:30)
Neporazitelná Slavia se může v neděli opět přiblížit vysněnému titulu, hostí totiž Teplice. Skláři mají na jaře zatím dobrou formu, ještě neprohráli a v Edenu by rádi překvapili a třeba i zavzpomínali na srpen roku 2013.

Tehdy to byl pro celý klub a všechny fanoušky Slavie černý den. Teplice zvítězily v Edenu 7:0. Podobný výsledek se ale ztěží bude opakovat, Slavia prošla významnou proměnou a v tuto chvíli je neohroženým lídrem celé soutěže.

Slavia v minulém kole prodloužila svojí sérii neporazitelnosti a kouč Jaroslav Šilhavý stále netuší, jaké je to se Slavií v lize prohrát. Šlágr s Plzní ovládla díky pozdní brance Michala Frydrycha. "Chceme vítězství s Plzní potvrdit v dalším duelu a po utkání opět sdílet radost s našimi fanoušky. Rádi bychom pokračovali na vítězné vlně, ale nechceme nic podcenit," zůstává pevně nohama na zemi kouč Jaroslav Šilhavý. "Máme k Teplicím velký respekt jako ke každému soupeři. Soupeř první tři jarní zápasy neprohrál a nebude to pro nás jednoduché. Ale přáli bychom si, aby zase při zápase byla stejná atmosféra jako proti Plzni a na konci se odehrál podobný scénář," dodává. Slavia má na čele již čtyřbodový náskok, avšak druzí Viktoriáni mají jedno utkání k dobru.

Teplicím zatím patří šesté místo a navíc se po ztrátách Mladé Boleslavi ztenčil jejich náskok na páté místo, které za jistých okolností může znamenat vstupenku do pohárové Evropy. I když je ale Evropská liga relativně blízko, Teplice se tím nikterak nezaobírají. Hlavním cílem je teď uspět na Slavii. "Věřím, že se na zápas dobře připravíme. Myslím, že každý hráč se na něj těší. Přijde minimálně 15 tisíc diváků, bude skvělá atmosféra. Čeká nás těžký zápas, podle mě na nás Slavia nastoupí se dvěma útočníky, bude si myslet, že nás tak svalí. Má velkou sílu, my ale nepřijedeme do Edenu to jen tak odťapat. Budeme chtít přivézt body," rozhovořil se Jakub Hora.

Sešívaným bude opět chybět Levan Kenija a také zraněný Alvir. Na druhé straně se do branky nepostaví obvyklá jednička Tomáš Grigar, takže šanci dostane jeho náhradník Chudý.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Flo - Ngadeu - Sýkora, Hušbauer, Barák, Zmrhal - Škoda
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Chudý - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Kučera, Ljevakovič - Fillo, Hora, Nivaldo - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.40 - 4.50 - 7.21
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - FK Jablonec  (sobota 15:00)
Souboj o první polovinu tabulky uvidí pražská Juliska. Dukla přivítá Jablonec, který sice ještě na jaře neprohrál, ale v Dejvicích se naposledy radoval z vítězství před více než pěti lety.

Dukla si v minulém kole připsala nejtěsnější porážku se Spartou a zatím víceméně pokračuje v nemasných a neslaných výkonech z podzimu. Výsledek z Letné sice představuje jisté zklamání, ale mnohem větší ztrátu představuje předchozí bezbranková remíza s Karvinou. Suma sumárum, Dukla za jaro nasbírala čtyři body a je desátá. Tato stávající pozice se může po víkendu výrazně změnit, to když domácí uspějí nad Jabloncem, který se zatím na jaře jeví zajímavě, což dokládá výhra nad Spartou. "Když jsme se připravovali na Spartu, tak jsme ten zápas viděli. Dobře bránili a Spartu dá se říci, že do ničeho nepustili. Spoléhali na rychlé brejky, hodně využívali Mehanoviće, který je rychlý," prozradil své postřehy Hanousek.

Na druhou stranu Jablonec sice porazil Spartu 3:1, ale hned dvakrát remizoval 0:0. Naposledy se tak stalo před vlastními diváky v souboji s dalším pražským celkem Bohemians 1905. Jablonec nebyl lepším, ani horším týmem. Na Střelnici se odehrálo vyrovnané utkání, jehož výsledek plně odpovídá tomu, co se dělo na hrací ploše.

Dukla má s Jabloncem velice vyrovnanou vzájemnou bilanci, což opět dokládá první vzájemný zápas hraný na severu Čech. Jablonec tehdy remizoval s Duklou 1:1. Zelenobílí by se na Julisce rádi pokusili prolomit více jak pětileté období, během kterého na tomto stadionu nezvítězili.

Pražanům bude chybět zraněný Koval a také ofenzivní Tetour, který nasbíral čtyři žluté karty, ostatní jsou plně k dispozici. Ani Jablonec nebude kompletní, brankář Hrubý i klíčový útočník Martin Doležal jsou zranění.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Šimůnek, Štetina, Podaný - Bezpalec, Marek Hanousek, Mustedanagič - Miloševič, Holenda, Olayinka
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Valeš - Jankovič, Pernica, Beneš, Zelený - Jiráček, Pospíšil - Masopust, Mehanovič, Matěj Hanousek - Mihálik
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.95 - 3.45 - 4.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Vysočina Jihlava - MFK Karviná  (sobota 15:00)
Vysočina Jihlava bojuje o záchranu a zejména v domácích zápasech chce získávat všechny tři body. A aby do ochozů přilákala obecenstvo, nachystalo vedení klubu pro prvních 550 příchozích zabijačkové hody. Zdali bude "zabijačka" i na hrací ploše, kde se představí Karviná, zůstává zatím nezodpovězenou otázkou.

Jihlava zatím na jaře získala jedno jediné vítězství, avšak secsakramentsky důležité. Zvládla totiž duel s Hradcem, na který se zároveň bodově dotáhla. Svěřenci trenéra Michala Bílka sice nadále zůstávají v sestupovém pásmu, ovšem od nesestupových pozic je dělí jenom bod.

Domácí vědí, že může hrát roli každý získaný bod, proto jich chtějí doma pouštět pokud možno co nejméně. Zároveň si jsou dobře vědomi faktu, že bez podpory domácích fanoušků to bude složitější a proto se je klubové vedení rozhodlo přilákat do ochozů prostřednictvím vepřových hodů. "V důležité bitvě proti Karviné budeme velmi potřebovat podporu našich skvělých fanoušků. Zabijačkové pochoutky budou nabízet tři venkovní stánky s občerstvením od 14:00 hodin. Kupón na lákavé občerstvení obdrží při vstupu na stadión každý, kdo si zakoupil vstupenku na utkání proti Karviné nebo zainvestoval do celosezónní permanentní vstupenky, zlevněné vstupenky či rodinné permanentky," prohlásil marketingový manažer Miroslav Fuks. Je potřeba dodat, že jitrničky a spol. budou k mání jen pro prvních 550 návštěvníků.

Zpět však k sportovním výkonům. Jihlava naposledy prohrála v Teplicích 0:1 a v tomto kole bude mít možnost situaci napravit, hostí totiž nováčka z Karviné. Hostům se na jaře mimořádně daří, což potvrzuje pět získaných bodů a více než solidní sedmá příčka.

"Na patnáctou Jihlavu máme k dobru deset bodů, navíc právě u nich v sobotu hrajeme. Chce to určitě bodovat, pak už ten náš cíl bude opravdu blízko. Rádi bychom to zvládli co nejdřív, abychom se po zbytek jara nemuseli nervovat," rozhovořil se předsezonním cílu záchrany Jan Šísler.

Vysočině bude chybět zraněný Urblík a také Urdinov, který nasbíral již čtyři žluté karty. Karviná se představí v kompletním složení.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Rosa, Štěpánek - Vaculík, Hronek, Batioja, Ikaunieks - Dvořák, Rabušic
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Moravec, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka, Šisler - Budínský, Panák, Kalabiška - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.97 - 3.35 - 4.06
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Fastav Zlín - 1. FC Slovácko  (sobota 15:00)
Ve Zlínském kraji se mají o víkendu na co těšit. Regionální derby mezi Fastavem a Slováckem by mělo do ochozů přilákat dostatečné množství diváků. I když se říká, že derby nemívá favorita, tady jím bude Zlín, kterému ale stejně jako Slovácku poněkud zvlhl střelecký prach.

Ševci totiž ve třech zápasech nejenže nevyhráli, ale nevstřelili ani jeden gól. To je dost zarážející statistika pro tým, který bojuje o Evropskou ligu. A zatímco bezgólové plichty v Liberci a doma s Plzní se dají omluvit, těsná porážka na Karviné nikoliv. Nesmíme také zapomínat, že Ševci vyšli střelecky naprázdno v posledních dvou zápasech podzimní části, takže celkem už neskórovali přes 450 minut!

Zlín se pokusí prolomit střeleckou smůlu v prestižním derby se Slováckem a doufá, že příjde více než solidní divácká kulisa. "Už minule jsme měli vzhledem k vzdálenosti obrovskou podporu i na Slovácku. Doma bude určitě ještě větší, ale to hlavně v momentě, kdy budeme hrát pěkný a atraktivní fotbal. Pak se zapojí do fandění i zbytek stadionu a ne jen kotel," doufá asistent trenéra Jan Somberg.

V minulém týdnu si Slovácko střihlo moravské derby s Brnem a i v tomto kole ho čeká jeden z úhlavních rivalů. "Víme, že mají podobný problém jako my, nestřílejí branky a my doufáme, že v tom budou pokračovat," prohlásil pro klubový magazín asistent trenéra Michal Kordula. Slovácko je na tom prakticky stejně, také ještě nedalo gól a třikrát remizovalo 0:0. Domácí budou mít výhodu kompletního kádru, zatímco rival z Uherského Hradiště bude postrádat dvojici Chvátal, Chyla, oba jsou zranění.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Pazdera, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Traoré, Hnaníček, Štípek - Diop
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Hofmann, Břečka, Civič - Šumulikoski - Navrátil, Daníček, Havlík, Tetteh - Koné
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.45 - 4.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FC Hradec Králové  (sobota 15:00)
Příbram má před sebou dost možná rozhodující utkání sezony. U Litavky totiž přivítá čtrnáctý Hradec Králové a pokud zvítězí, přiblíží se na pět bodů. V opačném případě se pomyslné nůžky mezi posledním a čtrnáctým místem ještě více rozevřou, což může v podstatě znamenat definitivní konec nadějí.

Ve fotbale sice nikdy neříkej nikdy, o čemž nás v týdnu přesvědčila Barcelona, ale reálné vyhlídky na záchranu by pro příbramské hodně utrpěli. Už teď je situace středočechů zoufalá, stále je však možno s ní něco udělat.

Svěřenci trenéra Kamila Tobiáše se po debaklu 1:8 od Slavie představili na půdě Liberce, kde podali o poznání zodpovědnější výkon, na body to však nestačilo. Příbrami se tak nepodařilo navázat na povedený závěr podzimní části, na druhou stranu měla velice náročný los, neboť hrála se všemi letošními účastníky evropských pohárů. V tomto kole to ale bude jiné, do Příbrami totiž zavítá Hradec Králové, který je taktéž namočen do bojů o záchranu.

Přímá záchranářská konfrontace je pro Votroky rovněž považována za jednu z nejdůležitějších v sezoně. Hradec pochopitelně ví, že by mu porážka s Příbramí situaci hodně zkomplikovala. "Čeká nás velice těžké utkání, vlastně zápas z nejtěžších možných. Připravujeme se, co nejlépe," prohlásil trenér Bohuslav Pilný, jenž vzápětí dodává. "Příbram do zápasu půjde po hlavě, aby se alespoň trochu přiblížila mužstvům nad nimi. My jim v tom budeme chtít zabránit."

Votroci v minulém kole konečně získali první jarní bod a zároveň to byl první bod získaný v domácím prostředí, navíc proti ambiciózní Mladé Boleslavi. Domácí může těšit jeden fakt a sice prázdná marodka. Kouč Tobiáš tak bude mít k dispozici všechny své hráče. Totéž se nedá říci o druhé straně. Holeš i Vlkanova jsou zranění a Polomův start je s otazníkem.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Lupták, Chaluš, Jiránek, Divíšek - Bazal, T. Pilík, Tregler, Rezek, Kukec - Linhart
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Plašil, Chleboun, Hůlka, Krátký - Martan, Schwarz, Jirsák, P. Černý, Malinský - Žondra
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.62 - 3.40 - 2.65
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Zbrojovka Brno - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:30)
Ukončit střelecký půst se v moravské metropoli pokusí Bohemka. Klokani na jaře nejenže nevyhráli, ale ani neskórovali. Na druhou stranu Zbrojovka ještě neprohrála a tuto sérii hodlá prodloužit i v zápase s Klokany.

Zbrojovka je na jaře zatím neporažena. Ze tří zápasů získala solidních pět bodů a v podobném trendu chce pokračovat i nadále. "Zápas nám napoví, v jakém jsme herním rozpoložení. Je potřeba, abychom naplno bodovali a mohli říci, že byl vstup do jara úspěšný. Soupeře jsem viděl ve všech zápasech, trenér Koubek ordinuje náročný, běhavý fotbal. Nebude to jednoduché utkání," je si vědom trenér Svatopluk Habanec.

Brněnští získali dva body z venčí, další tři si pak připsali v domácím prostředí proti Slovanu Liberec. Rázem si tak v tabulce polepšili, jejich náskok před sestupovými pozicemi ale není nikterak velký a činí jen čtyři body.

Naopak na první jarní výhru čekají Bohemians 1905 a nejen na ní. Klokanům, stejně jako dalším týmům české nejvyšší soutěže poněkud zvlhl střelecký prach a ve třech odehraných zápasech ani jednou neskórovali. "Šance si vytváříme pořád, důležitá otázka je ale zvýšení důrazu ve vápně, koncentrace a technické provedení. To vše se snažíme do hráčů v tréninku dostat, tam na to dobře reagují. Útočná fáze je ale i o centrech, kvalitních finálních přihrávkách, je to souhra celého mužstva, stejně jako bránění. Na všem zmíněném intenzivně pracujeme, zásadní je ale teď zlepšit důraz v koncovce a být v ní agresivnější," nechal se slyšet trenér Miroslav Koubek. Klokani po porážce na Spartě dvakrát remizovali 0:0, nejprve doma se Slováckem, poté v Jablonci.

Svatopluk Habanec bude postrádat zraněného jakuba Šurala, jinak je tým kompletní. Bohemka zase nemůže počítat se zraněným Haškem a dvojice Berkovec-Krch je v rekonvalescenci. Do branky se tak nejspíše opět podívá náhradník Fryšták.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Štohanzl, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Zavadil, Polák - Ashiru, Škoda, Lutonský - Řezníček
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Dostál, Buchta, Švec, Šmíd, Havel - Hubínek, Jindřišek - Mašek, Kabajev, Luts
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.25 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Slovan Liberec  (sobota 17:45)
Viktoria Plzeň přivítá ve Štruncových sadech Slovan Liberec. V souboji dvou letošních účastníků Evropské ligy budou favoritem domácí, kteří chtějí odčinit porážku na Slavii a nadále se držet v boji o titul.

Po porážce na Slavii se budou chtít fotbalisté Viktorie Plzeň honem rychle vrátit na vítěznou vlnu a s vedoucími Pražany držet krok. V domácím zápase je ale nečeká snadný soupeř. Slovan Liberec se sice v lize trápí, pořád je to ale účastník skupinové fáze Evropské ligy. "Do utkání půjdeme jako vždy s cílem dominovat, vytvářet si šance a proměňovat je, abychom dokázali zápas vyhrát. To je pro nás důležité. Do každého zápasu nyní musíme jít tak, abychom byli maximálně úspěšní," nabádá trenér Roman Pivarník. Klubové vedení mu zatím vyjádřilo podporu, kdo ví ale jak se bude situace vyvíjet v dalších a dalších kolech.

Plzeň na Liberec umí. Porazila ho pětkrát v řadě, na druhou stranu v roce 2013 s ním doma prohrála a titul tak musela stvrzovat až v závěrečném kole. Slovan je tedy určitě schopen Viktorku porazit, musí však předvést perfektní výkon.

A to by mohl být problém, protože ani na jaře nejsou výkonu Slovanu bůhvíjaké. Doma bezbranková remíza se Zlínem, porážka v Brně a naposledy povinná výhra nad poslední Příbramí. Cílem svěřenců Jindřicha Trpišovského je určitě co nejrychlejší záchrana a pak především triumf v MOL Cupu, neboť to už je jediná reálná cesta, jak se zase dostat do pohárové Evropy. Viktorka bude postrádat dlouhodobé marody Pilaře s Baránkem, ale nově také Tomáše Hořavu a Radima Řezníka. Zatímco Hořava nasbíral čtyři žluté karty, Řezník bude pykat za vyloučení v zápase se Slavií. Podobně je na tom Slovan, jemuž nepomohou Coufal a také Egon Vůch (4 žluté karty).
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Hromada, Hrošovský - Petržela, Ivanschitz, Zeman - Krmenčík
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Mikula, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Breite, Souček - Ekpai, Ševčík, Bartl - Potočný
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.43 - 4.30 - 7.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha19135141:1344
2.Viktoria Plzeň18124227:1040
3.Sparta Praha19115333:1638
4.Fastav Zlín1996427:1933
5.FK Mladá Boleslav1987430:2031
6.FK Teplice1976621:1727
7.MFK Karviná1975724:2726
8.FK Jablonec1857626:2622
9.1. FC Slovácko1949620:2521
10.Dukla Praha1955923:2320
11.Zbrojovka Brno19311521:2920
12.Bohemians Praha 19051855815:2320
13.Slovan Liberec1947813:1919
14.FC Hradec Králové18521118:3117
15.Vysočina Jihlava1937914:2716
16.1. FK Příbram19231414:429

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1163)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele