Česká liga - souhrn 10. kola

14.10.2016, 22:08, aktualizováno 16.10.2016, 16:48
Komentáře a souhrny
Mladá Boleslav v pátek vyhrála nad Bohemians a posunula se do čela tabulky. Plzeň získala proti Slovácku jen bod, Zlín jede s prázdnou z Teplic. Sparta doma neměla problémy s Jihlavou, Slavia si odvezla všechny body z Hradce Králové...

Sparta Praha - Vysočina Jihlava 3:0

16.10.2016 15:00

Góly: 30. David Lafata, 51. Vjačeslav Karavajev, 55. David Lafata

Na pražské Letné se žádné překvapení neudálo a Sparta v poklidu porazila neškodnou Jihlavu 3:0. Návrat jihlavskému trenéru Michalu Bílkovi na Letnou tak pořádně zhořkl. Naopak David Holoubek coby hlavní trenér Sparty ještě porážku neokusil. Dvěma góly se blýskl kanonýr David Lafata.

Měl to být velký návrat trenéra Michala Bílka, který na Spartě dlouhá léta hrával a coby trenér získal s klubem populární "double", tedy mistrovský titul i národní pohár v jedné sezoně. Jeho Jihlava však zápas na půdě vicemistra nezvládla a po porážce 0:3 dál čeká na první výhru.

Sparťanské šance se začaly rodit krátce po úvodním hvizdu. Po Kadlecově centru zakončoval hlavou těsně mimo Lafata. To bylo první důrazné varování směrem k jihlavské obraně. Ve 27. minutě zaváhal obránce Michal Kadlec a pro změnu mohla trestat Jihlava, Tlustý však Koubka nepropálil. Přesně po půlhodině hry už se měnilo skóre. Mareček našel Lafatu a ten nadvakrát procpal balón za Hanušova záda! Takřka okamžitě mohla Sparta vstřelit druhý gól, ale Václav Kadlec v jasné šanci minul.

Svěřenci trenéra Davida Holoubka nechtěli ponechat nic náhodě a brzy po změně stran vstřelili pojistku. Vjačeslav Karavajev předvedl zpoza vápna krásný kop a šibenicí nedal Hanušovi žádnou šanci. Jihlava rezignovala a do čtyř minut obdržela další gól. Kadlec střílel a Lafata dorážel. Sparťanský kanonýr tak vstřelil druhou branku v zápase a měl hlavní podíl na vítězství.

Sparta měla do konce utkání ještě další šance a mohla vyhrát mnohem, ale mnohem větším rozdílem. Pulkrab, Mareček ani kdokoli jiný už Hanuše překonat nedokázali.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Viktoria Plzeň 1:1

15.10.2016 20:15

Góly: 21. Vlastimil Daníček - 85. Lukáš Hejda

Pouze bod za remízu 1:1 brala na půdě Slovácka Viktoria Plzeň. Domácí poslal do vedení Daníček, ale pět minut před koncem srovnal po krásné Petrželově akci Hejda. Slovácko se prakticky celý zápas bránilo a Plzeň i v deseti měla před koncem zápasu velkou převahu.

Plzni se na půdě Slovácka dlouhodobě daří, domácí však chtěli s touto sérií skoncovat a od začátku se drželi naordinované taktiky - bránit, bránit a zase bránit. A pochopitelně spoléhat na rychlé protiútoky.

Viktorka nepředvedla v prvním poločase optimální výkon. Sice častěji držela balón na svých kopečkách, ale do bezprostředního zakončení se nedostávala. Ve 21. minutě zahrávali domácí rohový kop, na centr Havlíka si naskočil Vlastimil Daníček a hlavou otevřel skóre utkání! Vedení Slovácka znamenalo, že už se hrálo v postatě jen na jeho polovině. Velice brzo mohl srovnat Poznar, po perfektním sklepnutí byl na malém vápně úplně sám, překonal Heču ale míč na brankové čáře zastavil Košút. Vice už Viktorka v prvním poločase nestihla a tak zatím prohrávala o jeden gól.

Po změně stran byla hra jen v režii západočechů. Obléhání Hečovi branky dlouho k ničemu nevededlo, svěřenci trenéra Levýho opravdu houževnatě bránili ve všech lidech. Ojedinělou šanci měl Košút, který ale hlavičkoval mimo.

Tlak domácích se neustále zvyšoval. V 83. minutě byl faulován Řezník, a jelikož už Viktoriáni dostřídali, museli hrát závěrečné minuty jen v deseti. Ani to jim však ve vyrovnání nezabránilo. V 86. minutě předvedl parádní akci asi nejlepší hráč na hřišti Milan Petržela, načechraným obloučkem posadil balón na hlavu Hejdy a ten srovnal na 1:1. Slovácko poslalo na hřiště šestého obránce a rozhodlo se ukopat remízu za každou cenu. I v deseti Plzeň pokračovala v tlaku, ale na další gól už přeci jenom měla málo času.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Fastav Zlín 2:0

15.10.2016 17:00

Góly: 53. Roman Potočný, 73. David Vaněček

Tak už to přišlo! Zlín poprvé v sezoně padl a postaraly se o to domácí Teplice. Svěřenci trenéra Šmejkala byli lepším týmem a tři body získávají poprávu. Všechny branky padly po změně stran, trefili se Potočný a Vaněček.

Teplice měly dobrý, aktivní začátek. Nejblíže vstřelené brance byl Potočný, ale víc než další rohový kop z toho domácí nevytěžili. Zlín postupně hru vyrovnával a také on měl šance. Diop však zakončoval hodně nepřesně. Ve 22. a 24. minutě měli velké příležitosti na otevření skóre Tomáš Kučera a Jakub Hora. Prvně jmenovaný těsně přestřelil a druhý napálil ve vyložené šanci jen golmana Dostála. Ve 38. minutě pálil vedle hostující Holík, a když Pazdera ve 43. minutě orazítkoval zblízka tyč, skončil první poločas bez branek.

Do druhého poločasu vstoupily opět lépe Teplice. Ve 47. minutě hlavičkoval do tyče Martin Fillo a v 52. minutě už Teplice vedly. K propadlému balónu se dostal Roman Potočný a parádním angličanem otevřel skóre utkání. O chvíli později prověřil Dostála Hora a Teplice byly nadále aktivnější.

Zlín samozřejmě nic nezabalil a po Hnaníčkově šanci zblízka mohl vyrovnat, ovšem hráč přestřelil. Čtvrthodiny před koncem výrazně přiblížil první zlínskou porážku David Vaněček. Matějov v obraně zaváhal a David Vaněček chybu nekompromisně potrestal. Vaněček mohl přidat ještě další branku, ale zblízka nepochopitelně přestřelil. Před reprezentační přestávkou se Zlínu podařilo smazat dvoubrankové manko proti Jablonci, ale tentokrát už k ničemu takovému nedošlo. Teplice doma porazily Zlín 2:0.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Zbrojovka Brno 1:2

15.10.2016 17:00

Góly: 28. Martin Doležal - 8. Michal Škoda, 46. Jakub Řezníček

Brněnská Zbrojovka vyloupila Střelnici a Jablonec porazila 2:1. Hosté se dostali rychle do vedení zásluhou Michala Škody. Jablonec sice srovnal, ale Jakub Řezníček na začátku druhého dějství vrátil vedení na stranu Zbrojovky a ta už výsledek nepustila.

Jablonec nevstoupil do zápasu vůbec dobře, a než se vůbec stačil na hřišti rozkoukat, prohrával se Zbrojovkou 0:1. Hostům stačilo pouhých osm minut, aby Michal Škoda pelášil sám na Hrubého a vsítil první gól. Jablonecká defenzíva tak znovu potvrdila, že je nejhorší v celé lize. O chvíli později sice mohl vyrovnat Tecl, ale nedal a na druhé straně musel do bezpečí boxovat golman Hrubý. Zbrojovka byla nadále v náporu a po šanci Hyčky zahrávala jen rohový kop.

Domácí dokázali vyrovnat ve 29. minutě zásluhou Michala Doležala. Vytáhlý útočník si naskočil na Masopustův centr a hlavou rozradostnil domácí fanoušky. Brněnské vedení si mohl vzít zpátky Škoda, hlavou ale těsně minul a na druhé straně Tecl zakončil jen do Melichárka. Těsně před koncem prvního poločasu měla lepší Zbrojovka ještě jednu velkou šanci, ovšem Řezníček ani Krejčí hradbu těl nedokázali propálit.

Obrana Jablonce byla povážlivě děravá a Brno toho opět na začátku poločasu využilo. Hned ve 46. minutě běžel sám na branku Řezníček a podobně jako Škoda v prvním dějství i Řezníček byl úspěšný. A jablonecké trápení tak nebralo konce. Výkon směrem dopředu byl z jeho strany v následující fázi zápasu nulový. Až devět minut před koncem spálil nadějnou příležitost Wágner a více už se v zápase nestalo. Jablonec znovu před vlastními diváky selhal a tentokrát nemá ani bod.

Více informací k zápasu

Dukla Praha - Slovan Liberec 0:0

15.10.2016 17:00

Góly: -

Remízou 0:0 skončilo utkání mezi Duklou a Libercem. Oba celky si vypracovaly několik zajímavých šancí, avšak ani jedna z nich neskončila v síti. Na obou stranách jednou zazvonilo břevno.

První poločas nabídl vyrovnanou podívanou. Do vůbec první střelecké šance se dostal až po dvaceti minutách hostující Liberec. Barošovu ránu však Rada dokázal vyrazit. O chvíli později předvedl pěkné individuální uvolnění Vůch a Rada musel opět vyrážet. Na druhé straně se dostal do blízkosti Dúbravky Hanousek ale v doposud největší šanci neuspěl. Především po půlhodině hry si domácí fotbalisté vytvořili další dvě velké šance. Néstor Albiach už dokonce překonal Dúbravku, ale Liberecká obrana bezprostřední nebezpečí uhasila.

Také druhý poločas nabídl několik gólových příležitostí. Tu první měl na svědomí hned ve 48. minutě Breite, jehož rána se od břevna odrazila nad! Dukla zase kontrolovala šancí Jurošky, ten jen taktak, že hlavou nepřehodil Dúbravku. Liberec byl ale nebezpečnější, Baroš pálil z úhlu do boční sítě a po zákroku na Bartla se hosté vehementně dožadovali odpískání pokutového kopu. Hlavní sudí však jejich přání nevyslyšel.

V 67. minutě dobře vypálil Vůch a Rada musel zasahovat, na druhé straně Hanousek nezamířil přesně. Lepší už to bylo s pokusem Néstora Albiacha po kterém se zatřásl břevno! Remíza 0:0 nakonec možná vyhovovala oběma celkům, neboť s přibývajícím koncem vyložených šancí rapidně ubývalo. Prachbídná návštěva, zhruba 1000 diváků, se nakonec branky nedočkala.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - 1. FK Příbram 2:0

15.10.2016 15:00

Góly: 67. Pavel Dreksa, 88. Jaroslav Zelený

Karviná to zvládla a doma uhájila svojí neporazitelnost, když přehrála poslední Příbram 2:0. Vše podstatné se událo až ve druhém poločase, kdy nejprve domácí poslal do vedení Dreksa a dvě minuty před koncem pečetil výsledek Zelený.

Domácí Karviná vstoupila do zápasu mnohem aktivněji a jasně dávala najevo, kdo že je na hřišti pánem. Ve 12. minutě přestřelil po pěkné kombinaci domácích Voltr a nepřesný byl i pokus záložníka Budinskýho. Až ve 33. minutě si první velkou šanci vytvořili příbramští. Trapp se zjevil před Láštůvkou úplně sám, ale nepochopitelně ještě hledal přihrávkou spoluhráče, který však nikde nebyl. Následně se hra rychle přesunula před Hrušku, ovšem Dreksův gól pro ofsajd neplatil a Hoška vychytal právě příbramský brankář.

Aktivita domácích přinesla kýžené ovoce až po změně stran. V 66. minutě využil Janečkův pas Pavel Dreksa, jenž v běhu napálil míč přímo do sítě. Příbram dopředu nebyla schopná cokoliv vymyslet, Pilík sice zkusil vystřelit, ale trefil jen prvního hráče. S přibývajícím koncem hrozili domácí čím dál více a druhý gól doslova visel ve vzduchu. Ránu z milosti nakonec hostů uštědřil Lukáš Zelený, který pohotovou dorážkou z úhlu překonal Hrušku podruhé. Druhému gólu předcházela neproměněná penalta Jurča, kterou dorážkou dopravil do sítě až právě Zelený.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Slavia Praha 0:3

15.10.2016 15:00

Góly: 23. Milan Škoda, 72. Jaromír Zmrhal, 75. Antonín Barák

Votroci se poprvé v sezoně představili na domácím stadionu Pod Lízátky, kam přišla solidní návštěva, ale bohužel pro ně utkání skončilo hořkou porážkou 0:3. Slavia předvedla větší kvalitu a navázala na skvělé výkony před reprezentační přestávkou. Kouč Jaroslav Šilhavý tak se Slavií stále neprohrál.

Slavia byla lepší už v začátku utkání, kdy si během deseti minut vytvořila dvě solidní příležitosti. Nejprve Mingazov hlavičkoval nad a po něm musel odvracet velké nebezpečí před brankou Chleboun. Za dalších pět minut zblízka trestuhodně přestřelil Hušbauer a až v 19. minutě přišla vůbec první šance Votroků. V nadějné pozici se ocitnul Holeš, ale míč poslal jen vedle tyče.

Skóre utkání se poprvé změnilo ve 23. minutě a to po hrubé chybě domácího Chlebouna. Jeho špatnou rozehrávku vystihl Milan Škoda a pěkným přehozem překonal Ottmara! Už první inkasovaná branka znamenala pro Hradec obrovský problém, byť stále byla spousta času. Slavia se totiž uklidnila a měla i další příležitosti. Takřka jistému Barákovu gólu naposlední chvíli zabránil Chleboun. Hradec se vzpamatoval až po půlhodině hry a konečně také začal ohrožovat Pavlenkovu bránu. Polom, Vlkanova ani Žondra však neuspěli. Pavlenka neinkasoval ani po šanci Martana.

Do druhého poločasu vstoupil Hradec s velkým odhodláním a několikrát byl kýžené brance velmi blízko. I Slavia bylo blízko druhé brance, Ottmar však Frydrycha výtečně vychytal. Stručně řečeno, osud utkání závisel na další brance. Buď se Hradci podaří vyrovnat, nebo Slavia vstřelí druhý gól a tím utkání definitivně rozhodne. Nakonec se prosadila druhá varianta.

V 72. minutě vymyslel Hušbauer přihrávku na Jaromíra Zmrhala, který v jasné pozici překonal Ottmara. Druhá branka byla rozhodujicí a Hradec na svojí branku a případný zvrat definitivně rezignoval. Když za další tři minuty zvyšoval po další pohledné akci tentokráte Šventa Antonín Barák, vypadalo to s Votroky zle. V závěrečných minutách už se utkání jen dohrávalo.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - FK Mladá Boleslav 1:3

14.10.2016 20:15

Góly: 46. Milan Jirásek - 27. Marek Matějovský, 36. Jan Chramosta, 87. Tomáš Přikryl

Mladá Boleslav poprvé v historii zvítězila v Ďolíčku 3:1 a vyhoupla se do čela před Viktorii Plzeň. Ve Vršovicích se odehrálo krásné utkání, plně šancí na obou stranách. Hlavní postavou zápasu se stal Milan Jirásek, jeden gól dal, jeden zavinil a ve finále jeho vyloučení utkání zpečetilo.

Klokani byli v úvodu zápasu o něco aktivnějším týmem, ale jejich šance zůstaly nevyužity. Dvakrát u toho byl útočník Holenda, který nejprve v zakončení neudržel stabilitu a o několik minut později si po jeho centru málem vstřelil vlastní gól Da Silva. Mladá Boleslav vymyslela směrem dopředu něco kloudnějšího po dvaceti minutách a rázem z toho byl vedoucí gól. Jirásek ztratil balón a Marek Matějovský technickou ranou překonal Budinského!

Jen o dvě minuty později mohl Jirásek zaváhání odčinit, jeho rohový kop na zadní tyč zasáhl Havel, jenže jeho hlavička šla mimo. Pak se hra přesunula opět před Budinského a ten měl velké problémy. Nejprve ho zachránila po střele Matějovského tyč a ve 36. minutě podruhé inkasoval. Chramosta si zpracoval Přikrylův pas, otočil se kolem Gajiće a přesnou střelou zvýšil na 2:0. Klokani ani za tohoto stavu nic nevzdávali a tlačili se dopředu. V prvním poločase se však střelecky prosadit nedokázali.

Bohemka se dočkala až těsně po změně stran. Hned ve 46. minutě napřáhl Jirásek a přeci jenom odčinil své zaváhání. Bohemce scházel k vyrovnání jediný gól, ale další, kdo měl práci, byl opět Budinský. Nepříjemnou ranou ho prověřil Fleišman.

Klíčový okamžik celého utkání přišel v 65. minutě. Hlavní postava zápasu Milan Jirásek zajel do Matějovského a sudí okamžitě vytáhl červenou kartu. Oslabení domácí to měli složité, přesto dále bojovali. Nicméně po Přikrylově střele je zachránilo břevno a Vukadinovičovi nebyl uznán zřejmě regulérní gól.

S postupem času se Mladé Boleslavi čím dál více otevírala možnost přečíslení a jedno takové potrestala. Tři minuty před koncem zápasu obstřelil Budinského Tomáš Přikryl a o vítězi bylo definitivně rozhodnuto.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.FK Mladá Boleslav1081120:725
2.Viktoria Plzeň1072119:823
3.Fastav Zlín1063119:921
4.Sparta Praha1054119:1019
5.Slavia Praha953116:818
6.MFK Karviná941413:1413
7.Bohemians Praha 19051041511:1513
8.Dukla Praha1033415:1212
9.FK Teplice1033410:1012
10.Zbrojovka Brno925210:1311
11.FK Jablonec1024415:1910
12.1. FC Slovácko1024412:1610
13.FC Hradec Králové103169:1710
14.Slovan Liberec92346:99
15.Vysočina Jihlava100465:174
16.1. FK Příbram101093:183

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (454)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele