Česká liga - preview 7. kola

17.09.2016, 08:46, aktualizováno 19.09.2016, 08:31
Previews
Na pondělí si česká liga netradičně schovala hned dva duely. Zlín v souboji o první místo přivítá pražskou Spartu, zatímco konkurenční Slavia si to rozdá s Libercem...
Fastav Zlín - Sparta Praha  (pondělí 17:00)
Vyprodaná zlínská Letná se těší na šlágr kola překvapivě vedoucího Fastavu s favorizovanou Spartou. Půjde nejen o souboj prvního s druhým, ale tak o duel dvou týmů, které ještě neprohráli. Navzdory všem faktorům i umístění v tabulce bude pořád Sparta velkým favoritem.

Kdo by to byl čekal, že po šesti kolech povede českou ligu Fastav Zlín. Ševci jsou na samotném vrcholu tabulky zaslouženě, pět zápasů vyhráli a jen v jednom případě ztratili body, když neudrželi vedení na půdě Slavie. Domácí si navzdory skvělým výsledkům nepřipuštějí žádný tlak a do souboje se Spartou půjdou jako do každého jiného utkání. "Je to pro mě další domácí zápas, který chceme zvládnout tak, jako každý jiný. Naše postavení v tabulce jen umocňuje zajímavost utkání, ale my jsme odhodlaní vyhrát, a první místo si udržet," věří v další vítězství brankář Zlína Dostál. Zlín se naposledy skvěle vypořádal v derby se Slováckem, když vyhrál 3:1.

Sparta bude pochopitelně velký favorit, nicméně v jakém rozpoložení se představí se teprve ukáže. Letenští ve čtvrtek vůbec nezvládli zápas se Southamptonem a do EL vstoupili porážkou. V lize zatím každopádně kráčejí bez porážky, ale ani poslední výsledek nebyl bez problémů. Domácí remíza 2:2 s Mladou Boleslaví je určitě zklamáním. Získat ztracené dva body se svěřenci Zdeňka Ščasného pokusí na půdě vedoucího Zlína."Víme dobře, že Zlín je dobře připravený, poctivý a pracovitý, takže nás nečeká nic jednoduchého," prohlásil asistent trenéra Zdeněk Svoboda.

"Čeká nás velmi těžké utkání. Zlín je teďka v takové eufórii a my se jim to budeme snažit překazit a naopak tu jejich sérii ukončit a nějakou naší sérii nastartovat," vyjádřil se k zápasu ve Zlíně obránce Michal Kadlec.

Zlín se musí vypořádat s absencí křídelníka Štípka i vykartovaného Hájka. Sparta zase nemůže počítat se Zahustelem, co se týče Rosického, jeho start je nejistý, stejně jako ten Dočkalův a Frýdkův.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Jugas, Hubáček, Matějov - Vukadinovič, Hnaníček, Živulić, Holík - Harba, Diop
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, M.Kadlec, Holek, Costa - Čermák, Vácha, Mareček - V.Kadlec, Lafata, Šural
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 5.00 - 3.75 - 1.67
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Slavia Praha - Slovan Liberec  (pondělí 18:30)
Pikantní domácí premiéra čeká na Jaroslava Šilhavého. Slavia totiž přivítá Slovan Liberec, kde současný lodivod domácích léta působil a dosáhl s ním na celou řadu úspěchů. Jakékoliv sympatie však musí stranou, Slavia se v lize trápí a nutně potřebuje zvítězit. O Liberci pak platí "nämlich" to samé.

Na rozdíl od Slavie se však hosté mohou pochlubit startem v základních skupinách Evropské ligy. Liberec zatím v Evropě válí, po vyhraných zápasech v předkolech sahal ve čtvrtek k výhře na půdě nepříjemného Karabachu. V dalekém Ázerbajdžánu dvakrát vedl, ale domácí pokaždé srovnali krok, když si poslední branku na konečných 2:2 schovali až do nastaveného času.

Liberec v české lize a v Evropské lize, to je jako den a noc, respektive noc a den. Za šest kol dokázal vyhrát jen nad slabou Příbramí a v tabulce mu patří až třinácté místo, jen se dvoubodovým odstupem před sestupovými pozicemi.

Dobře na tom neni ani Slavia, která si po špatných výsledcích pořídila nového trenéra Jaroslava Šilhavého, kterého teď čeká domácí premiéra. "Těším se z mnoha důvodů. Nejen kvůli tomu, že jsem v Liberci zažil krásná léta včetně titulu. Hlavně je to ale první domácí utkání, ve kterém se těším na naše fanoušky. Věřím, že jim konečně uděláme radost. A nejen jim, ale nám všem," těší se Jaroslav Šilhavý. Slavia naposledy remizovala v Teplicích, kde nejprve prohrávala, pak vedla a nakonec i mohla prohrát. Další severočeský tým by měl Slavii prověřit více, byť podle výsledků to zatím tolik nevypadá.

"Liberec je respektovaný tým, který si získal velký kredit nejen u nás v české lize, ale i na evropské scéně. Je to pravidelný účastník základních skupin evropských pohárů. K utkání přistupujeme s veškerým respektem a věříme, že to zvládneme. Chceme tam také být, chceme být každý rok pravidelný účastník evropských pohárů, takže máme možnost změřit síly právě s jejich účastníkem," dodal trenér Šilhavý.

Slavii nepomohou Souček, Kenia a Švento a nejistý je i start Ščuka. Liberci zase bude scházet Pokorný a Ševčík.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Mikula, Bílek, Deli, Bořil - Mihalík, Ngadeu, Hušbauer, Zmrhal - Mešanovič, Škoda
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Hovorka, Latka, Bartošák - Bartl, Breite, Folprecht, Sýkora, Vůch - Baroš
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.91 - 3.60 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - MFK Karviná  (neděle 18:00)
Viktoria Plzeň se pomalu rozjíždí k optimálním výkonům a vzrůstající formu bude chtít potvrdit i proti nováčkovi z Karviné, který si vede nad očekávání dobře. Viktoriáni doposud doma neoslňovali, v Doosan Aréně zvítězili jen v jednom případě.

Viktorka má za sebou poměrně úspěšný start v základní skupině Evropské ligy. Remíza 1:1 s AS Řím se určitě počítá, jakou však bude mít reálnou hodnotu, ukáží až další zápasy. Každopádně Viktorka určitě ukázala, že její forma má vzestupnou tendenci a že rozpačitý začátek sezony je snad definitivně pryč.

V lize zatím patří Západočechům čtvrté místo, od prvního Zlína je ale dělí jen tři body. Svěřenci Romana Pivarníka zatím těžili zejména z těžkých šlágrů proti Slavii nebo Liberci, proti papírově slabším soupeřům se jim nedaří. Bohemka si z Plzně přivezla bod a Zlín rovnou všechny. Proti Karviné je už na čase to změnit. "Je dobré, že hrajeme doma. Před domácími fanoušky jsme už letos poztráceli dost bodů a k žádnému podcenění Karviné dojít nemůže. Karviná je v euforii, protože už posbírala několik bodů v těžkých zápasech. Čeká nás soupeř, který dobře brání a dává branky ze standardních situací. Věřím, že naše kvalita a nasazení bude takové, že zápas zvládneme," nechal se slyšet asistent trenéra Pavel Horváth.

Karviná nebude mít v Doosan Aréně vůbec co ztratit a sama se navíc už přesvědčila, že i na silné soupeře umí. Vyhrála v Mladé Boleslavi a špatně si nevedla ani v Jablonci. "Domácí zatím vyhráli ze tří domácích zápasů pouze jediný. Budou to chtít napravit. A v čem je Plzeň nejvíc nebezpečná? Hrou po stranách! Kopic, Petržela, Zeman nebo Kovařík. To je všechno obrovská kvalita. Budeme určitě potřebovat i kousek štěstí a vstřelit gól," prohlásil karvinský trenér Jozef Weber.

Viktorka se s Karvinou střetne vůbec poprvé a je jasné, že bude v roli velkého favorita. A to i navzdory zraněním Hrošovského i Pilaře. Otazník visí nad startem Hromady. Karviné zase bude scházet Voltr.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Matějů, Hejda, Hubník, Limberský - Kopic, Kace, Hořava, Zeman - Poznar, Ďuriš
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Holík, Dreksa, Hošek, Zelený - Janečka, Šísler - Moravec, Budinský, Galuška - Jurčo
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.20 - 6.50 - 13.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Dukla Praha - Bohemians Praha 1905  (sobota 15:00)
V sobotu od 15 hodin odstartuje 7.kolo ePojištění ligy pražským derby mezi Duklou a Bohemians. Domácí se vypořádávají se změnou trenéra, po odchodu Jaroslava Šilhavého nakonec zůstane trenérem Jaroslav Hynek. Dukla bude chtít v domácím prostředí pochopitelně zvítězit, Bohemka zase navázat na poslední vystoupení proti Jablonci a Brnu.

Když se oba celky naposledy utkaly, byl z toho historický zápis brankáře Zlámala mezi ligové střelce. V nastaveném čase se dostal již bývalý golman Klokanů k hlavičce a srovnal výsledek na konečných 2:2. V historii vzájemných zápasů pak úřadují Bohemians, kteří s Duklou už více než čtyři roky neprohráli. "Je to derby, takže to bude opatrný zápas. Já sám jsem překvapený, jak se prezentujou v průběhu této sezony, ty poslední dva výsledky udělali dobrý výsledky. Ti hráči co přišli jsou kvalitní, takže určitě nás nečeká nic jednoduchého," vyjádřil se k týmu Bohemky Aldin Čajič.

Dukla nezažívá povedené období, v lize je až dvanáctá a navíc musela řešit potíže s hlavním trenérem. Kkouče Jaroslava Šilhavého, který odešel do Slavie nakonec nahradil Jaroslav Hynek, který v minulém týdnu dokazál s Duklou remizovat na půdě Jablonce 1:1.

Mnohem lépe si zatím vedou Bohemians. Po špatném začátku se zdá, že si tým sedl a momentálně už dvě kole neztratil ani bod. Klokanům výrazně pomohla mladá krev, která byla hlavním faktorem při zmiňovaných výhrách. Aktuálně devátý tým soutěže chce na výhry navázat a navíc prodloužit dobrou vzájemnou bilanci. "Určitě to mužstvo nabere nový směr po změně trenéra. Teď třeba brali bod na horké půdě Jablonce. Je to těžký protivník, i když má méně bodů než my. Jsem ale přesvědčen, že Dukla má méně bodů, než by měla mít," nechal se slyšet kouč Klokanů Koubek.

Klokanům bude nadále chybět Čížek a Linhart, naopak Tomáš Berger, který Duklu velmi dobře zná už s týmem naplno trénuje a do hry by mohl zasáhnout. U stopera Ševce je nasazení nejisté. Dukla v mnohem horším postavení, scházet jí budou zranění Koreš, Vrzal, Néstor a Podaný. Malé pražské derby bude řídit zkušený sudí Příhoda.
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Štetina, Šimůnek, Preisler - Hanousek, Považanec, Tetour - Juroška, Beauguel, Manzia
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Budinský - Dostál, Krch, Šmíd, Havel - Hubínek - Hašek, Mašek, Jirásek, Luts - Holenda
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.60 - 3.75 - 6.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Zbrojovka Brno - FC Hradec Králové  (sobota 16:00)
Brněnská Zbrojovka v posledním kole vybouchla a před domácím publikem má co napravovat. Domácí přivítají nováčka z Hradce, který si zatím vede více než obstojně, patří mu seedmá příčka. Brno je aktuálně jedenácté.

Zbrojovka si před týdnem na půdě Bohemians určitě představovala jiný výsledek, jenže Klokani jí přejeli 0:3 a kouč Svatopluk Habanec tak s týmem poprvé okusil jak "chutná" porážka. Bilance Brna je zatím tři remízy, jedna výhra a jedna porážka. Kouč Habanec zanalyzoval současný stav Zbrojovky a největší potíž vidí v ofenzívě, domácí totiž zatím nastříleli jen dva góly, z toho jeden zařídil defenzivně laděný Jan Polák. "Směrem dozadu problémy nemáme, o Kijanskasově návratu už jsem mluvil, na stoperu může naskočit Šural, případně to zvládnou i defenzivní štíty. My musíme skládat hráče směrem dopředu, víme o tom, mluvíme o tom. Potřebujeme víc šancí a gólů," zopakoval Habanec.

Hradec nemá na Brno ty nejlepší vzpomínky. Naposledy tu hrál v roce 2014 a odjel s tříbrankovým přídělem. Současná forma by nelichotivou bilanci mohla změnit. Hradci se daří a to i v mladoboleslavském azylu. Votroci tři utkání vyhráli a tř prohráli a v tabulce jim patří sedmé místo. "Chceme pokračovat dál v úspěšné práci a bodovat. Viděli jsme Brno na Bohemce, ale rozhodně si nemůžeme myslet, že to bude jednoduché utkání, když tam Brno poločas prohrálo 0:3. Doma mají velkou sílu," prohlásil kouč Frimmel.

"Brno se dost změnilo, přišlo hodně nových hráčů. Ale čekám, že se na náš zápas dobře připraví a udělají vše proto, aby nás porazili," nechal se slyšet kouč hradecké juniorky Michal Šmarda. Votroci minulý týden porazili Příbram 2:0, když se hned dvakrát prosadil Jan Pázler.

Brnu bude pochopitelně scházet kapitán Pavel zavadil, mimo je i Štohanzl a potrestaný Jovanović. Naopak vrací se Litsingi a Kijanskas. Na straně hostí bude scházet Vlkanova a nejspíše i Krátký.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Vraštil, Kijanskas, Lutonský - Polák, Lacko - Hyčka, Škoda, Vávra - Řezníček
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Holeš, Chleboun, Plašil, Mudra - Janoušek, Trubač - Martan, Pázler, Malinský - Žondra
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.10 - 3.10 - 3.75
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko  (sobota 16:00)
Hráči Mladé Boleslavi se pokusí využít vzájemného zápasu Zlína a Sparty a v domácím prostředí pokud možno vyhrát nad trápícím se Slováckem.

Mladá Boleslav zažívá za posledních deset let nejlepší start do sezony. Do ligové tabulky už nasbírala třináct bodů a nebýt nečekaného domácího zaváhání s Karvinou, mohla si vést ještě lépe. V posledním kole se dokázala vytáhnout na půdě pražské Sparty a favorita obrat o dva body. Domácím se daří i v národním poháru. Nad Zápy sice zvítězili těsně, ale důležitý je postup.

Slovácku se v této sezoně příliš nedaří a kouč Stanislav Levý pochopitelně nemůže být spokojen. Celek z Uherského Hradiště zatím nasbíral pouhých pět bodů a to je pro tento tým, zvyklý hrát minimálně ve středu tabulky, velmi málo. Slovácko naposledy nezvládlo derby se Zlínem a to jak výsledkově, tak i na tribunách. Za chování svých fanoušků bude mít v dalších zápasech částečně uzavřen stadion.

Slovácko by už potřebovalo přivézt body z venčí a dostat se do psychické pohody. Na svém kontě má zatím jen jedno vítězství nad Bohemians. Mladé Boleslavi ještě nepomůže zraněný navrátilec Marek Matějovský a k dispozici nejsou ani Jánoš, Rada, Čmovš a Kysela. Slovácko hlásí pouze jednu ztrátu a sice zraněného Chvátala.
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Pauschek, Da Silva, Hůlka, Fleišman - Přikryl, Kúdela, Mareš, Fabián - Magera, Mebrahtu
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Košút, Šimko - Šumulikoski, Daníček - Diviš, Kerbr, Civič - Koné
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 1.44 - 4.33 - 7.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
1. FK Příbram - FK Teplice  (sobota 16:00)
Šest zápasů, šest porážek a žádný vstřelený gól. Taková je bilance beznadějně poslední Příbrami. Středočeši přivítají v dalším zápase Teplice, které si v minulém kole dělily body se Slavií. Dočkají se už bodu, či alespoň vstřeleného gólu?

Příbrami tak zatím nepomohl ani kouč Petr Rada, který nahradil odvolaného Martina Pulpita. Příbram nadále prohrává a trápí se zejména v ofenzívě. Zažívá tak nejhorší start v historii a v mnohém už překonala i Lázně Bohdaneč. Samotným hráčům nezbývá nic jiného, než tvrdě trénovat a doufat, že každá série jednou končí. "Zítra nás čeká náročný zápas. Hráči jsou na zápas připraveni a je to jen na nich, aby si uvědomili, že hrají nejen za klub, ale také za sebe. Na hřišti musíme podat bojovný výkon a konečně vstřelit gól. Teplice v letošní sezoně hrají velice dobře, my však již body získat musíme," nechal se slyšet kouč Rada.

"Nevíme, čím to je, že se nám tak nedaří. Na tréninku makáme ještě více, ale zatím nám to body nepřineslo. Moc nám chybí vstřelený gól, doufám, že se to někomu s Teplicemi podaří a že zvítězíme," doufá gólman Aleš Hruška.

Teplice zatím nasbírali devět bodů a v tabulce jim patří krásné šesté místo. Naposledy si severočeši rozdělili body se Slavií, v krásném televizním utkání dokonce mohli zvítězit, kdyby Vaněček proměnil poslední šanci. Teplice teď čeká náročné venkovní utkání, byť soupeřem bude poslední Příbram. "Jedeme ven, tak musíme počítat s tím, že to venku bude ještě těžší, než bývá doma. Já ale věřím, že Příbrami tu jejich nepříjemnou sérii bez gólu a bez bodu prodloužíme. Možná budou chtít až moc, budou tím svázaní. Můžou pak hrát víc otevřeně, což by byl prostor pro nás. Musíme zkusit dát první gól, aby se výhoda otočila na naši stranu," věří Admir Ljevakovič.

Absence jsou jen na domácí straně. Proti svým bývalým spoluhráčům si nezahraje Aidin Mahmutovič a k dispozici nebude ani Nikolič. Teplický trenér Šmejkal má po ruce kompletní kádr.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Pecháček, Tregler, Jiránek, Divíšek - Pilík, Borek, Trapp, Rezek - Majtán, Peltier
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Lüftner, Jeřábek, Krob - Hora, Ljevakovič, Kučera, Fillo, Nivaldo - Vaněček
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.20 - 2.63
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Vysočina Jihlava - FK Jablonec  (sobota 19:15)
Jihlava přivítá v domácím prostředí Jablonec a půjde o velký návrat trenéra Michala Bílka. Ex-reprezentační kouč se vrací na ligovou scénu po dlouhých letech a Vysočině by měl pomoci v záchranářských prací. Zabrat by potřeboval i Jablonec, který už čtyři kola nevyhrál.

Jihlava po nezdaru v Karviné odvolala trenéra Hippa a na jeho místo dosadila starou známou tvář - exreprezentačního kouče Michala Bílka. Ten bude mít jasný úkol, vytáhnout Vysočiny ze sestupových pater a co nejrychleji dosáhnout záchrany. Premiéru zažije kouč Bílek v domácím prostředí proti Jablonci.

"Jablonec má opravdu dobrý tým. Přestože v poslední době nedosahoval očekávaných výsledků, tak ho pořád řadím mezi přední týmy ligy. Nebezpeční jsou hrotoví góloví útočníci Wagner a Doležal, ve středu pole jsou kreativní Trávník a Pospíšil, na kraji hrozí rychlonozí Masopust a Mihálik a mají nepříjemné standardní situace. Na toto vše si budeme muset dát velký pozor." Jablonci se pod Zdeňkem Frťalou nedaří a nedaří. Po slibném začátku se tým zasekl a momentálně už čtyři kola v řadě nevyhrál. Navíc jablonecké trápí rozsáhlá marodka.

Jihlavě bude chybět zraněné duo Kryštůfek, Šulek a také Kubista, který nenastoupí pro čtyři nasbírané žluté karty. Mimo bude i jablonecký Kubista a celkově jsou na tom hosté o poznání hůře. Zranění jsou Bárta, Breda, Kysela i Zrelák. K dispozici s velkou pravděpodobností nebude ani stoper Beneš.
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Blaič, Krejčí, Rosa, Urdinov - Batioja, Urblík - Vaculík, Hronek, Ikaunieks - Rabušic
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Nový, Pernica, Kouřil, Hybš - Hübschman - Masopust, Pospíšil, Jiráček, Mihálik - Wágner
Kurzy sázkové kanceláře bet365: 2.63 - 3.30 - 2.60
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Fastav Zlín651014:416
2.Sparta Praha642012:414
3.FK Mladá Boleslav641111:513
4.Viktoria Plzeň641111:613
5.MFK Karviná631211:1110
6.FK Teplice62316:49
7.FC Hradec Králové63037:79
8.FK Jablonec622210:128
9.Bohemians Praha 190562136:87
10.Slavia Praha51319:86
11.Zbrojovka Brno51312:46
12.Dukla Praha61237:85
13.1. FC Slovácko61239:115
14.Slovan Liberec61234:85
15.Vysočina Jihlava60243:102
16.1. FK Příbram60060:120

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (993)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele