Česká liga - preview 30. kola

27.05.2017, 09:00
Previews
Závěrečné kolo nabízí česká nejvyšší soutěž. Slavia chce získat titul a potřebuje k tomu porazit Zbrojovkou Brno, případně zaváhání Plzně proti Jihlavě. Sparta se představí na Slovácku, zajímavější však bude bitva o průběžnou čtvrtou příčku mezi Mladou Boleslaví, jenž poměří síly s Libercem, a Teplicemi, které pro změnu přivítají pražskou Duklu. Ve spodních patrech pelotonu už máme jasno...
MFK Karviná - FK Jablonec  (sobota 17:00)
Boj o co nejlepší postavení v první polovině tabulky se rozhoří v Karviné. Domácím patří desáté místo, ale stále si mohou o dvě pozice polepšit. Právě na této pozici se nachází Jablonec, který zase v případě úspěchu může poskočit až na šesté místo.

Karviná před týdnem podlehla Bohemce 0:2, čímž přerušila třízápasovou sérii bez porážky. Svěřenci Jozefa Webera budou hodnotit první sezonu v nejvyšší soutěži určitě pozitivně a navíc ještě mohou skončit v první polovině tabulky. "Je o co hrát a uděláme všechno pro to, aby se nám to podařilo. Není nám jedno, kolikátí nakonec skončíme," nechal se slyšet trenér Jozef Weber.

O zvláštní motivaci bude mít postaráno útočník Tomáš Wágner, který patří Jablonci a v Karviné je na hostování. "Chtěl bych tímto poděkovat oběma stranám, na zápas se moc těším a jsem rád, že budu moct nastoupit. Ve světě je normální, že hráč, který jde hostovat, tak proti svému týmu hraje. Jen u nás tomu tak není. I z tohoto důvodu mám radost," neskrýval nadšení Wágner.

Také Jablonec usiluje o co nejlepší umístění a dokonce se může posunout až na šesté místo. "Jedeme do Karviné s tím, abychom samozřejmě vyhráli. Jsme v situaci, kdy hrajeme o umístění. V případě, že mužstva kolem nás vyhrají a my ztratíme, můžeme se objevit až na desátém místě. V opačném případě můžeme skočit na šesté místo před Zlín. Přáli bychom si zakončit jarní sezonu dobrým výsledkem. Zápasy na jaře dopadly vcelku dobře, kluci hráli podle našich představ. Jen nám někdy chybělo trochu štěstí, že jsme nevstřelili vítěznou branku," podotkl trenér Zdeněk Klucký, kterému budou chybět vykartovaní Trávník s Kubistou.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Pindroch - Moravec, Jovanovič, Hošek, Eismann - Panák, T. Weber - Dressler, Budínský, Kalabiška - Wágner
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Kysela, Pernica, Hübschman, Zelený - Diviš, Považanec, Pospíšil, Masopust - Mehanovič - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.56 - 2.74
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Dukla Praha  (sobota 17:00)
Teplice prožily parádní jaro a nakonec bude tato sezona považována za úspěšnou. Jak moc ale odpoví až závěrečné kolo. Skláři se za jistých okolností mohou dostat do Evropské ligy, potřebují ale pomoc Liberce v souboji s Mladou Boleslaví a sami porazit Duklu. V posledním zápase na Stínadlech se bude s bohatou kariérou loučit Štěpán Vachoušek.

Štěpána Vachouška netřeba představovat, opora Teplic se rozhodla pověsit kopačky na hřebík a ve svém posledním zápase se ještě může zapříčinit o velký úspěch a dostat Teplice do evropských pohárů. Skláři ale nemají situaci ve svých rukou a potřebují, aby Liberec obral o body Mladou Boleslav.

"Já věřím, že vše dopadne dobře, že si Vachy tu rozlučku užije pozitivně. Jestli bychom byli zklamaní, kdyby to nevyšlo? Na začátku jara jsme všichni přemýšleli, jak získat co nejvíc bodů a nebýt dole. Teď, když máme šanci jít do Evropy, musíme být v případě nezdaru zklamaní. Musíme udělat vše pro to, abychom to zvládli. A čekat na výsledek z Liberce. Ten ale neovlivníme," ví Admir Ljevaković.

Zatímco u Teplice je motivace jasná, hůře jí bude hledat Dukla. Pražanům patří sedmé místo, ale stále mohou poskočit na šestou pozici před Zlín. "Všichni víme, o co hrajeme a motivace je určitě veliká," ubezpečuje obránce Michal Smejkal. V podobném duchu se vyjádřil i týmový kolega brankář Matúš Hruška. "Uděláme všechno proto, abychom na tom šestém místě skončili." Dukla už tři zápasy v řadě neprohrála, doma porazila Příbram i Zlín a na půdě favorizované Slavie vybojovala cenný bod.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Hyčka - Ljevakovič, Kučera - Fillo, Vachoušek, Vošahlík - Červenka
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Štetina, Šimůnek, Podaný - Hanousek, Tetour, Mustedanagič - Miloševič, Holenda, Koreš
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.70 - 3.90 - 4.81
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905  (sobota 17:00)
Minimálně na rok se bude s nejvyšší soutěží loučit Hradec Králové. Votroci na závěr sezony přivítají Bohemians 1905, kterým už také o nic nejde. Klokani se zachránili a konec soutěže si mohou patřičně užít.

"Hodí se, abychom se s ligou rozloučili důstojně, zápas zvládli a vyhráli. Musíme dát alespoň malou náplast našim divákům. V neposlední řadě hrajeme za sebe," nechal se slyšet domácí obránce Jiří Bederka. Hradec opouští nejvyšší soutěž, když zkrátka nedokázal posbírat dostatečný počet bodů. Velkou část z nich poztrácel především tady v domácím prostředí, když dokázal vyhrát jen v jednom jediném případě - před týdnem se Slováckem.

To, co se nepodařilo Hradci, se povedlo Bohemce. Ta si po výhře nad Karvinou definitivně zajistila záchranu, a tedy ve zbytku soutěže ji už o nic nepůjde. "Hradec už jistojistě sestoupí do nižší soutěže. Vyměnili trenéra, k týmu dospělých přiřadili kouče od mládeže. Vzhledem k situaci, jaká nastala, tak nastoupí nejspíše s mladšími hráči. Soupeř bude namotivovaný a budou se chtít s ligou rozloučit vítězně. My tam ovšem jedeme vyhrát a získat prémie před dovolenou," řekl pro klubové stránky trenér Martin Hašek.

Záchrana klubu se také projevila na atmosféře týmu. "Jistota záchrany a uklidnění pro závěrečné ligové kolo je znát. Cítíme velkou úlevu, na trénincích vládne pohoda. Stále ovšem pracujeme, ale je to už s menším napětím," dodal Hašek.

Bohemka bude mít přeci jenom o jistou motivaci postaráno. Právě s Hradcem totiž v prvním zápase prohrála a to dost vysoko 0:3, takže mu má co oplácet.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Čech, Bederka, Plašil - M. Černý, Schwarz, Malinský, Janoušek, Martan - Pázler
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Fryšták - Nitrianský, Švec, Šmíd, Havel - Bartek, Jindřišek, Martin Hašek ml., Berger - Kabajev, Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.65 - 3.30
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
1. FC Slovácko - Sparta Praha  (sobota 17:00)
Slovácko se rozloučí se sezonou prestižním zápasem s pražskou Spartou. Oběma celkům už o nic velkého nepůjde. Sparta tak jako tak skončí třetí a Slovácko může skončit nejlépe desáté.

Pro Slovácko v podstatě skončila sezona tím, že si zajistilo záchranu. Domácí nevyhráli už šest zápasů v řadě a po zbytek sezony postrádají patřičnou motivaci. Naposledy svěřenci trenéra Levého prohráli doma s Libercem 0:1. Na Spartu se, jak už to tak bývá, všichni těší. "Sparta má jméno a i když mají teď nějaké svoje problémy, tak pořád je to Sparta. Musíme se na ně dobře připravit a pokusit se něco uhrát, protože závěr se nám teď moc nevydařil, a tak ať ta sezona končí pro fanoušky alespoň pozitivněji," řekl domácí Jan Navrátil.

Motivaci má údajně i Sparta, která cestuje do Uherského Hradiště s cílem zvítězit. Sezona se pro Spartu velkým zklamáním, nicméně v posledních zápasech se přeci jenom blýskalo na lepší časy. Letenští neprohráli pět zápasů v řadě! "Je to ligový zápas. Nehledíme na to, že jsme třetí a že už o nic nejde. Jsme Sparta, my tam musíme jet vyhrát. Je to nepovedená sezona, to všichni víme a ví to i fanoušci, ale my to zkusíme trochu odčinit nebo zahrát hezký zápas na rozloučenou, ať je to léto trošku hezčí," prohlásil Lukáš Juliš.

Tak jako tak dojde po sezoně k velkým změnám. Sparta sice ještě oficiálně nic nesdělila, ale dá se očekávat příchod italského trenéra Andrey Stramaccioniho.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Daněk - Chvátal, Hofmann, Břečka, Civič - Šumulikoski - Navrátil, Machalík, Havlík, Rezek - Zajíc
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Bičík - Zahustel, Karavajev, M. Kadlec, Hybš - Vácha, Sáček - V. Kadlec, Lafata, Vatajelu - Šural
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.80 - 3.66 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FK Příbram - Fastav Zlín  (sobota 17:00)
Hráči Příbrami se rozloučí s nejvyšší soutěží v domácím prostředí se Zlínem. Oba týmy už nemají o co hrát. Zlín se s ligovou scénou rozloučil už dávno a vše investoval do svého triumfu v MOL Cupu.

Prvním týmem české ligy, který si v příští sezoně zahraje základní skupinu evropského poháru je Fastav Zlín. Rozhodl o tom Manchester United, který ve finále Evropské ligy porazil Ajax Amsterdam 2:0. Zlín tak v létě čekají velké změny, ale o tom někdy jindy.

Ševci si toto postavení vydobyli výhrou v MOL Cupu, v lize totiž díky katastrofálním výsledkům pohárové pozice vyklidili. Ještě aby ne, když na jaře vyhráli pouze v jednom jediném případě. S takovou formou by to v Evropské lize bylo zralé na pořádnou ostudu. Zlín udělá tečku za letošní sezonou na půdě Příbrami, která nejvyšší soutěž opouští.

Příbram se do poslední šance snažila zvrátit svůj osud, ale nepovedlo se jí to. Přitom Středočeši už byli blízko cíli, ale následnými třemi porážkami v řadě veškeré naděje zhatili. Příbram sice naposledy získala bod s Jihlavou, ale to už jí v ničem nepomohlo.

Příbram se tedy na závěr pokusí vrátit zlínským první vzájemnou porážku a alespoň se rozloučit vítězně. V souboji s odevzdaným Zlínem by se jim to mohlo podařit.
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Kvída, Jiránek, Chaluš, Divíšek - Květ - P. Pilík, Suchan, T. Pilík, Rezek - Ayong
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Matejov, Bačo, Gajič, Hubáček - Blanař, Janíček, Traoré, Bartolomeu - Fantiš, Holík
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.30 - 3.60 - 3.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava  (sobota 17:00)
Naděje umírá poslední! Fotbalisté Viktorie Plzeň budou v závěrečném kole usilovat o obhajobu mistrovského titulu, avšak situaci nemají ve svých rukou. Porazit Jihlavu by snad neměl být problém, ovšem zapotřebí je ještě ztráta Slavie.

Viktoriáni si za svojí situaci mohou především sami. V závěru sezony to byli práv oni, kdo měl situaci ve svých rukou, jenomže hned několikrát zcela nepochopitelně selhali. Ať už to byl prohospodařený dvougólový náskok v Jablonci, nebo katastrofální vstup do zápasu s Mladou Boleslaví. Dokavaď však bude existovat šance na titul, musí se o ní Plzeň porvat. "Minulé dva roky jsme to měli ve svých rukách, letos to nemáme, ale i tak chceme poslední zápas vyhrát," prohlásil záložník Patrik Hrošovský, jenž vzápětí dodává: "Slavia nehraje na vlastním stadionu, to by pro ni mohla být nevýhoda. Věřím, že Brno tam něco uhraje."

Plzeň musí nejprve zvládnout své utkání s Jihlavou, která se nakonec jen tak tak zachránila a v Doosan Areně tak může hrát uvolněně. Ježci pochopitelně nebudou mít co ztratit. Na druhou stranu panují obavy y jakého si vypuštění zápasu, neboť Jihlavě už o nic nepůjde a její závěry sezon jsou v negativním slova smyslu proslulé. "Věřím, že k takovému poklesu motivace nedojde. Při absenci dvou vykartovaných a hned šesti zraněných hráčů dostanou velkou šanci ti, kteří na příležitost dlouho čekali. Mohou dokázat, že si zaslouží nejen místo v kádru, ale třeba i v základní sestavě," doufá asistent trenéra Petr Čuhel.

Domácí budou favoritem, s Jihlavou naposledy prohráli v roce 2006, tedy ještě před slavnou érou Plzně pod Pavlem Vrbou.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Bolek - Matějů, Hájek, Hubník, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela, Bakoš, Pilař - Krmenčík
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Rakovan - Kryštůfek, Štěpánek, Mišůn, Urdinov - Vaculík - Batioja, Záviška, Ikaunieks, Popovič - Dvořák
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 8.80 - 17.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slavia Praha - Zbrojovka Brno  (sobota 17:00)
Nostalgický Strahov je připraven k mistrovským oslavám, zbývá jen učinit poslední a tedy nejtěžší krok - porazit Zbrojovku Brno, popřípadě doufat ve ztrátu Plzně. Pokud se povede první varianta, nemusejí se Sešívaní na výsledek z Plzně vůbec ohlížet. Získá Slavia svůj čtvrtý mistrovský titul v historii samostatné české ligy?

Den D pro Slavii nastal. Od 17:00 přivítá na Strahově Zbrojovku Brno, a pokud zvítězí, stane se novým mistrem. Jak ale ukazují poslední kola, udělat závěrečný krok je to nejtěžší. "Můžeme nechat vzpomenout na úspěchy, které tady byly nedávno. Slavia tu postoupila přes Ajax do Ligy mistrů. Včera jsem viděl obrázky z oslav. Chtěli bychom se inspirovat tím prostředím i vítězstvím," prohlásil trenér Šilhavý.

Slavia v závěru sezony neoslňuje, ovšem stále drží dlouhou neporazitelnost. K jistotě titulu potřebuje vyhrát, pokud však zaváhá, bude se muset ohlížet na výsledek z Plzně, kde Viktoria hostí Jihlavu. A soupeř nebude jednoduchý, právě Brno před týdnem hodně trápilo Viktorii.

"Brno si asi samo myslelo, že bude hrát ve vyšších patrech tabulky, nicméně má pořád ve svých řadách zkušené hráče jako jsou Zavadil nebo Polák, kteří jsou opravdu výborní. Mají silný tým, ale my máme v rukou titul a myslím, že ta touha a motivace musí být daleko vyšší než na straně Brna. Chceme vyhrát před domácím publikem a získat titul. Věřím, že to zvládneme," říká trenér sešívaných Jaroslav Šilhavý.

Zbrojovce už víceméně o nic nepůjde, nejlépe může skončit na desátém místě, ale k tomu ještě potřebuje zaváhání Karviné. Zápas ale vypustit nehodlá a ráda by Sešívaným zabránila mistrovským oslavám. Brno sice první zápas se Slavií vysoko prohrálo, ale jinak nemá v posledních letech vůbec špatnou vzájemnou bilanci.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Frydrych, Lüftner, Deli, Bořil - Mingazov, Hušbauer, Ngadeu, Zmrhal - Mešanovič, Škoda
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Pavlík, Kijanskas, Jablonský - Polák, Zavadil - Přichystal, Tašči, Lutonský - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.15 - 9.60 - 16.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav  (sobota 17:00)
Mladá Boleslav má před sebou jasný úkol - vyhrát v Liberci a tím pádem si zajistit postup do předkola Evropské ligy. V opačném případě se před ně mohou dostat Teplice. Středočeši to ale nebudou mít vůbec jednoduché, neboť je čeká zápas v Liberci, kde přes devět let nevyhráli!

Už je to opravdu dlouhá doba, co Mladá Boleslav naposled v Liberci zvítězila a nyní je na čase toto dlouhé čekání ukončit. Motivace je pochopitelně obrovská, totiž předkolo Evropské ligy. Přitom dlouho to vypadalo na to, že si Mladá Boleslav poháry bez problému a hlavně s předstihem zajistí, jenže přišli ztráty a skvělá forma Teplic, která zapříčinila, že rozdíl mezi oběma celky činí už jen jeden bod. "Víme, že to bude těžký zápas, protože Liberec má kvalitní mužstvo, kvalitní hráče. Musíme se dobře připravit a samozřejmě ho chceme zvládnout, protože nám jde o poháry a je to poslední zápas. Každý musí nechat na tom hřišti všechno," prohlásil útočník Lukáš Magera.

Liberec bude vskutku těžkým oříškem, za posledních šest kol prohrál jen se Spartou a z bojů o záchranu se nakonec vyškrábal až na deváté místo a navíc stále může skončit šestý, mimo jiné před konkurenčním Jabloncem. "Nakonec je to pro nás výborné utkání, motivací je strašně moc. V případě vítězství máme reálnou šanci na šesté místo, kdyby se to povedlo, bylo by to krásné zakončení sezony vzhledem k tomu, kde jsme byli. Druhá motivace je, že hrajeme doma a po Jablonci je to pro nás takové druhé derby," řekl liberecký kouč Jindřich Trpišovský. Dokáže Mladá Boleslav vyhrát v Liberci, nebo padne a přenechá místenku v pohárech Teplicím?
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Mikula, Kúdela, Karafiát, Kerbr - Souček, Breite - Voltr, Bosančič, Potočný - Baroš
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Vejmola - Pauschek, Da Silva, Stronati, Fleišman - Takács, Ljovin, - Jánoš, Mareš, Přikryl - Železník
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.50 - 3.60 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha29199161:2266
2.Viktoria Plzeň29197345:2164
3.Sparta Praha29168546:2556
4.FK Mladá Boleslav291310647:3349
5.FK Teplice29139738:2448
6.Fastav Zlín291081132:3538
7.Dukla Praha291071238:3537
8.FK Jablonec29812941:3836
9.Slovan Liberec29991127:2836
10.MFK Karviná29971339:4734
11.Zbrojovka Brno29614932:4132
12.1. FC Slovácko296131028:3731
13.Bohemians Praha 190529771522:3828
14.Vysočina Jihlava29691426:4527
15.FC Hradec Králové29731928:5124
16.1. FK Příbram29641929:5922

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (485)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele