Česká liga - souhrn 30. kola

27.05.2017, 19:00
Komentáře a souhrny
Slavia doma porazila 4:0 Zbrojovku Brno a raduje se ze zisku titulu, druhé Plzni nepomohl ani triumf nad Jihlavou. Čtvrté místo i přes debakl v Liberci uhájila Mladá Boleslav, Teplice totiž doma nakonec podlehly Dukle...

MFK Karviná - FK Jablonec 0:2

27.05.2017 17:00

Góly: 6. Martin Doležal, 55. Martin Doležal

Osmé místo nakonec obsadil Jablonec, který na závěr sezony zvítězil v Karviné výsledkem 2:0. Severočeši si tak splnili alespoň jeden malý cíl, a sice skončit v tabulce před nenáviděným Libercem. Karviná zůstala na více než solidním desátém místě.

A na první branku utkání se nemuselo čekat dlouho, už v 6. minutě poslal přesnou kolmici za obranu Mihálik a Martin Doležal s ledovým klidem překonal Laštůvku. Karviná sice mohla okamžitě odpovědět prostřednictvím Kalabišky, ale Hrubý vyškrábl balón na rohový kop. Karviná se nicméně osmělovala čím dál více a vše nakonec vygradovalo nařízenou penaltou ve prospěch domácích. Kysela fauloval pronikajícího Kalabišku a útočník Wágner měl jedinečnou příležitost na vyrovnání. Tíhu okamžiku však nezvládl a svému kmenovému klubu branku nedal. Wágner, pro kterého to byl pikantní zápas, ve spalování úspěšně pokračoval. Ve 33. minutě z blízkosti trestuhodně přestřelil. Na druhé straně zase musel zasahovat Hrubý po Budínského hlavičce.

Ve druhém poločase brankových příležitostí ještě přibylo, ale Karviná dál pokračovala ve smělém zahazování. A Jablonec to nakonec nekompromisně potrestal. V 55. minutě si opět našel místo k zakončení Martin Doležal a osmou brankou v sezoně se stal nejlepším střelcem týmu. Co však bylo důležité, Jablonec vedl 2:0 a zbytek zápasu už jen kontroloval. Karviná měla nadále dobré příležitosti, ale i kdyby se hrálo doteď, branku by nedala.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Dukla Praha 0:1

27.05.2017 17:00

Góly: 90+4. Dominik Preisler

Co dodat. Mladá Boleslav na dálku doslova nutila Teplicím Evropskou ligu, ale ty odmítly a prohrály s Duklou. Teplice prožily skvělé jaro, ale posledním zápasem své tažení dokonale degradovaly. Jedinou branku zápasu vstřelil v nastavení Dominik Preisler.

A je to velká škoda, protože Evropská liga byla hodně blízko a loučení Štěpána Vachouška mohlo být o to hezčí. Dobré zprávy z Liberce přicházely velmi brzy a zanedlouho bylo jasné, že pokud Teplice zvítězí, bude druhá nejprestižnější klubová soutěž jejich, tedy samozřejmě předkolo.

Domácí sice bojovali, snažili se vstřelit onen klíčový první gól, jenomže všechno vycházelo vniveč. Teplice musely už v úvodní čtvrthodině střídat, zranil se Hyčka, jehož nahradil Král. První šanci měla Dukla, ale Podaný sám před brankou nedokázal přesně trefit balón. Na druhé straně nebezpečně střílel Fillo, ale také nebyl úspěšný. Střídat musela i Dukla, zraněného Tetoura nahradil Michal Smejkal. V závěru prvního poločasu si Teplice vytvořily poměrně velký tlak, ale obrana Dukly v čele s brankářem Hruškou odolávala.

V 64. minutě se naplnil čas Štěpána Vachouška, který za potlesku zaplněných Stínadel opustil hrací plochu. Jeho týmoví kolegové měli jasný úkol - vstřelit rozhodující branku a to byl kámen úrazu. V dobré příležitosti selhal Červenka a pak už to bylo kdo z koho. Teplice otevíraly hru a Dukle se nabízely rychle kontry. Hned tři z nich domácí přežili, ale ten poslední v nastaveném čase se stal osudným. Balón uklidil do prázdné branky Dominik Preisler. Teplice nevyužily jedinečné možnosti dostat se do Evropské ligy a tu si tak po výprasku 0:4 zahraje Mladá Boleslav.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Bohemians Praha 1905 1:0

27.05.2017 17:00

Góly: 84. František Čech

Hradec se s nejvyšší soutěží rozloučil domácí výhrou 1:0 nad Bohemians 1905, kterým naopak už o nic nešlo. Teprve druhou domácí výhru zařídil jedinou brankou šest minut před koncem František Čech.

V tomto zápas už o nic podstatného nešlo. Hradec měl sestup jistý a naopak Klokani zase záchranu. Větší motivace ale byla přeci jenom na straně domácích, kteří se chtěli rozloučit se zpackanou sezonou co nejdůstojněji.

Hradec do utkání vlétl a bylo ho plné hřiště, jenomže jak už to tak bývá, jako první málem inkasoval. V 17. minutě těsně přestřelil hlavou Havel. V Hradci se rozhodně žádná reklama na fotbal nehrála. První poločas nabídl ještě jednu gólovku a znovu se o ní zasloužili hostující hráči. Mašek se vřítil do šestnáctky a zastavit ho musel výtečný Ottmar.

Ve druhém poločase byl obraz hry totožný. Martan v dobré příležitosti poslal balón jen do boční sítě a pak už se zase delší dobu nic nedělo. Až v 66. minutě nebezpečně vypálil Šípek a opravdu nechybělo mnoho. Votroci byli nakonec přeci jenom lepším týmem a v závěru dosáhli kýžené branky. Ladislav Martan předložil šest minut před koncem balón na malé vápno a František Čech se štěstím dostal balón za brankovou čáru. Bohemce moc času na vyrovnání nezbývalo, nicméně sami Klokani už se v závěru nikam nehnali a s porážkou si nic moc nedělali.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Sparta Praha 1:1

27.05.2017 17:00

Góly: 72. Veliče Šumulikoski - 68. Lukáš Juliš

Nerozhodným výsledkem skončilo utkání mezi Slováckem a pražskou Spartou. Oběma týmům už o nic podstatného nešlo. Vše důležité se odehrálo až po změně stran, na branku Lukáše Juliše rychle odpověděl Veliče Šumulikoski.

Žádná ofenzivní smršť se na stadionu v Uherském Hradišti neodehrála. Zápas nabídl vyrovnanou podívanou, jak Slovácko, tak i Sparta měly dostatek příležitostí, ale nakonec padly jen dvě branky.

První gólovku měl na svědomí David Lafata, který stejně jako v minulých sezonách opět usiloval o korunu krále střelců. Kanonýr Sparty však zamířil těsně vedle. Ve střehu musel být i David Bičík, který ve sparťanské brance nahradil jedničku Koubka. Ve 22. minutě musel zpacifikovat hlavičku Zajíce. Stejný muž měl ještě jednu příležitost ve 38. minutě, ale opět nebyl úspěšný. Závěr prvního poločasu přinesl dvě šance na obou stranách. Nejprve Lafata na malém vápně nedokázal usměrnit balón do sítě a po něm si vylámal zuby na Bičíkovi Rezek. Poločas tak skončil bezbrankovým výsledkem.

Po změně stran hra vizuálně hodně trpěla, ovšem paradoxně se diváci dočkali toho, kvůli čemu na fotbal chodí, totiž branek. V 69. minutě poslal míč před branku Zahustel a Lukáš Juliš i s trochou štěstí dostal balón za brankovou čáru. Radost Letenských však měla krátkého trvání, protože Slovácko odpovědělo hned za čtyři minuty. Havlík poslal na zadní tyč přesný centr a Veliče Šumulikoski srovnal na 1:1.

Sparta si sice mohla vzít vedení zpátky, ale Frýdek Zahustelovu pobídku trestuhodně zahodil. Poslední minuty už nic nepřinesly, Slovácko tak remizovalo se Spartou 1:1.

Více informací k zápasu

1. FK Příbram - Fastav Zlín 0:2

27.05.2017 17:00

Góly: 14. Robert Bartolomeu, 52. Vukadin Vukadinović

Příbram se rozloučila s prvoligovou scénou další porážkou. Svěřenci Karla Tobiáše tentokrát podlehli Zlínu 0:2. Ševci naopak udělali vítěznou tečku za nadmíru povedenou sezonou, i když paradoxně na jaře se jim v lize vůbec nedařilo.

Pro Zlín je samozřejmě směrodatná účast v základní skupině Evropské ligy, na kterou se mohou svěřenci Bohumila Páníka těšit, jinak pokud bychom měli hodnotit jen jarní část ligové soutěže, museli bychom dojít ke katastrofálnímu hodnocení.

V Příbrami si ale Ševci vedli dobře a jistého sestupujícího bez problémů porazili. Ve 14. minutě poslal do vápna přesný centr Traoré a Bartolomeu rozvlnil síť. Bohužel šlo o jediný světlý okamžik poločasu, protože z velké části prázdná Litavka se spíše nudila.

Změnu nepřinesl ani druhý poločas, který byl jinak jako přes kopírák podobný tomu prvnímu. Zlín opět vstřelil rychlou branku, Traoré byl v roli nahrávače opět úspěšný a tentokrát Vukadin Vukadinovič překonal brankáře Kočího. Bohužel druhá branka znamenala v podstatě konec zápasu. Příbram na jakýkoliv zvrat rezignovala a Zlín se rozhodl pro jistotu už neútočit. Ševci tak v nezáživném utkání porazili sestupující Příbram 2:0.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Vysočina Jihlava 2:0

27.05.2017 17:00

Góly: 14. David Štěpánek (vl.), 88. David Štěpánek (vl.)

Nevyšlo to a Viktoria zlatý hattrick nezavršila. Západočeši sice své utkání zvládli, ale ze Strahova přišla špatná zpráva, a tak Plzeňští nakonec zůstávají na druhém místě. Smolařem zápasu se stal hostující Štěpánek...

Viktoria dle očekávání začala hodně aktivně a Jihlavu od prvního okamžiku zmáčkla. A první branka na sebe nenechala dlouho čekat, síť rozvlnil Marek Bakoš, ovšem byl v ofsajdu, a tak branka neplatila. Domácí to nemuselo mrzet, protože už v 15. minutě stejně vedli. Výbornou práci odvedli Hořava s Bakošem, ovšem byl to nakonec hostující Štěpánek, který si srazil balón do vlastní sítě. Viktorka i po prvním gólu dál pokračovala v náporu, měla několik brankových příležitostí, avšak výsledek 1:0 se do konce prvního poločasu nezměnil.

Jihlava toho směrem dopředu moc neukázala, jedinou šanci měl na začátku druhého poločasu Batioja, ovšem Bolek si s jeho střelou poradil. Otázkou zůstávalo, kdy vstřelí Viktoria pojišťující druhý gól. Do Doosan Areny nepochybně pronikly informace o výsledku souběžně hraného utkání mezi Slavií a Brnem, a protože nebyly lichotivé, zřejmě se to podepsalo i na dalším průběhu.

Plzeň nicméně měla šance, ale spalovala a spalovala. Hned dvakrát si vylámal zuby na skvělém Hanušovi Michael Krmenčík. Hra Plzně s přibývajícím koncem vázla a z tribun se místy ozýval i pískot. Plzeň ale nakonec druhou branku vstřelila. V závěru zápasu po Hrošovského centru zamířil podruhé do vlastní sítě nešťastník Štěpánek.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Zbrojovka Brno 4:0

27.05.2017 17:00

Góly: 26. Michal Frydrych, 29. Stanislav Tecl, 57. Stanislav Tecl, 67. Michael Ngadeu

Novým mistrem nejvyšší soutěže se v ročníku 2016/2017 stala Slavia Praha. Sešívaní získali svůj čtvrtý titul v historii samostatné české ligy, když v posledním kole porazili Zbrojovku Brno vysoko 4:0. Svěřenci Jaroslava Šilhavého zlomili odpor Brna už v prvním poločase dvěma brankami a stejnou porci přidali i po změně stran. Prosadili se Frydrych, dvakrát Tecl a Ngadeu.

Slavia měla celou situaci ve svých rukou a zřejmě vědoma si velké zodpovědnosti, začala poměrně nervózně. Zbrojovka byla více na balónu a jen v rozmezí prvních deseti minut zahrávala čtyři rohové kopy. Nic vážnějšího z toho nebylo a Slavia velice pozvolna přebírala otěže zápasu. V první velké šanci se ocitl Josef Hušbauer, který se položil do centru a hlavou těsně minul Melichárkovu branku. Brněnský brankář se nakonec stal klíčovou postavou celého zápasu. Ve 25. minutě totiž musel pro zranění střídat a přenechat svatyni svému kolegovi Veselému, který se postavil mezi tyče hned při standardní situaci sešívaných. Domácí rozehráli rohový kop na malé vápno, Veselý si sice povyběhl, ale balón nezachytil a Michal Frydrych hlavou rozjásal Strahov.

Za další tři minuty přišel druhý gól Slavie a opět to bylo ze vzduchu. Na centr zleva si dobře naskočil Stanislav Tecl a brankář Veselý ze dvou střel na branku dvakrát inkasoval. To už se slávisté definitivně uklidnili a za chvíli mohl Lüftner přidat třetí gól, jenomže trefil boční síť. Pro fanoušky Slavie už byl titul jistou záležitosti a na Strahově odpálili velké množství pyrotechniky, a to natolik, že před koncem poločasu musela být hra přerušena. Za chvíli se ale pokračovalo a Slavia vedení 2:0 do konce prvního poločasu udržela.

Podobně se pokračovalo i po změně stran a Slavia zanedlouho přidala třetí gól, čímž už definitivně rozhodla o zisku titulu. Stanislav Tecl procedil z úhlu balón za Veselého záda, jenž se tak stal nešťastnou postavou utkání. Veselý pak inkasoval ještě jednou, když nedosáhl na střelecký pokus záložníka Ngadeua. Slavia rozdrtila Zbrojovku Brno 4:0 a získala svůj čtvrtý titul v historii samostatné české soutěže. Strahov se ponořil do víru oslav.

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - FK Mladá Boleslav 4:0

27.05.2017 17:00

Góly: 26. Milan Baroš, 32. Milan Kerbr (pen.), 56. Roman Potočný, 60. Milan Baroš

Mladá Boleslav doslova a do písmene utrpěla postup do Evropské ligy. Sama sice učinila vše pro to, aby se tak nestalo, ale výsledek z Teplic jí to nakonec zajistil. Bolka se jinak v Liberci ztrapnila, když prohrála vysoko 0:4.

Těžko říci, co vlastně bylo úmyslem svěřenců Martina Svědíka, zda zvítězit a zajistit si Evropskou ligu, nebo utkání vypustit a v příští sezoně se jen koncentrovat na ligu. Pravdou ale je, že pokud byla cílem druhá varianta, pak byla provedena s naprostou dokonalostí. Mladá Boleslav se Evropské ligy zřekla už v prvním poločase díky dvěma inkasovaným brankám, a pokud někdo ještě doufal v zázračný obrat, tak ho Boleslav vrátila pevně nohama na zem třetí, respektive čtvrtou inkasovanou brankou krátce po změně stran.

Liberci už v podstatě o nic nešlo, motivací svěřenců trenéra Jindřicha Trpišovského byl zisk šestého místa. Domácí vstoupili do zápasu lépe a odevzdaného soupeře poprvé načali ve 26. minutě, kdy se střelecký pokus odrazil od zad Milana Baroše přímo za záda brankáře Vejmoly. Jen o několik minut později fauloval jeden z obránců rozeběhnutého Milana Baroše a nařízený pokutový kop proměnil Milan Kerbr. Otřesený soupeř se ještě pokoušel co nejrychleji snížit, ale snaha byla marná a krátce po změně stran bylo o vítězi zápasu definitivně rozhodnuto. Ševčík šikovně sklepl balón na Potočného, který zvýšil na 3:0.

O výsledku sice bylo rozhodnuto, nicméně ještě nebylo rozhodnuto o tom, zda si Bolka odveze debakl či nikoliv. Věřte nebo ne, ale tým, který měl bojovat o Evropskou ligu, obdržel v 60. minutě už čtvrtý gól. Pohlednou akci zakončil střelou do prázdné branky Milan Baroš.

Mladá Boleslav svým výkonem nechtěla Evropskou ligu a udělala pro to všechno možné. Výsledek z Teplic byl však takový, že i prohra 0:4 zajišťovala předkolo EL. Skláři doma Duklu porazit nedokázali a Mladá Boleslav si i přes ostudnou porážku zahraje předkolo Evropské ligy.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha30209165:2269
2.Viktoria Plzeň30207347:2167
3.Sparta Praha30169547:2657
4.FK Mladá Boleslav301310747:3749
5.FK Teplice30139838:2548
6.Fastav Zlín301181134:3541
7.Dukla Praha301171239:3540
8.FK Jablonec30912943:3839
9.Slovan Liberec301091131:2839
10.MFK Karviná30971439:4934
11.1. FC Slovácko306141029:3832
12.Zbrojovka Brno306141032:4532
13.Bohemians Praha 190530771622:3928
14.Vysočina Jihlava30691526:4727
15.FC Hradec Králové30831929:5127
16.1. FK Příbram30642029:6122

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (429)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele