Česká liga - preview 17. kola

18.02.2017, 09:00, aktualizováno 20.02.2017, 08:32
Previews
Poslední dva týmy před sebou mají vstup do druhé poloviny české nejvyšší soutěže. Liberec se ligovým jarem protrápil a chce se co nejrychleji vzdálit od sestupových pozic, zatímco Zlín se může těšit na boj o evropské poháry...
Slovan Liberec - Fastav Zlín  (pondělí 17:00)
V pondělní dohrávce prvního jarního kola přivítá Slovan Liberec čtvrtý Fastav Zlín. Domácí prošli další přestavbou kádru a s novým mančaftem se pokusí vyhnout záchranářským pracím. Naopak Zlín bude chtít minimálně udržet vynikající postavení.

Pod Ještědem bylo v zimě pořádně rušno. Před koncem podzimní části se dlouho spekulovalo o odchodu trenéra Jindřicha Trpišovského, ale nakonec odcházeli jiní a kouč zůstal. Liberec tak začne jarní část sezony s obměněným kádrem a jeho cílem bude záchrana. "Potřebujeme se odpoutat od spodku tabulky. Budou rozhodovat první kola, ty chceme zvládnout. Buď se potom uklidníme, nebo se dostaneme do ještě horší pozice. Start bude hodně důležitý, myšlenky nás všech se upínají k zápasu se Zlínem," uvedl trenér Jindřich Trpišovský.

Na podzim se severočechům vůbec nedařilo a v tuto chvíli šest kol nedokázali zvítězit. Nefungovala zejména ofenzíva, pouhých jedenáct vstřelených branek je společně s Jihlavou nejhorším počinem v celé soutěži.

Fastav má samozřejmě zcela jiné problémy, jaro se mu vydařilo a teď bude hlavním cílem nezopakovat to, co se mu stalo minulou sezonu. V její první polovině se totiž Ševcům dařilo, ale ve druhé polovině přišel obrovský sešup a nakonec byli ve Zlíně rádi, že nebojovali o holé přežití. Zlínský kádr zůstal víceméně pohromadě, odešel sice útočník Haris Harba, ale udržet se podařilo největší hvězdu Vukadina Vukadinoviče, jehož do svých řad lákala pražská Slavia.

Liberci bude chybět potrestaný útočník Kerbr a také rekonvalescent Ševčík. Na druhé straně má trenér Bohumil Pánik k dispozici kompletní kádr.
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Coufal, Kouřil, Kúdela, Mikula (Bartošák) - Ekpai, Obročník, Breite, Vůch - Potočný, Baroš
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Kopečný, Jugas, Gajič, Matejov - Vukadinovič, Živulič, Traoré, Štípek - Diop, Beauguel
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.83 - 3.66 - 4.50
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - FK Mladá Boleslav  (neděle 14:00)
Ambiciózní Mladá Boleslav zajíždí k prvnímu jarnímu utkání na půdu Karviné, které bude chtít oplatit nečekanou porážku z prvního zápasu. Na lavičce Mladoboleslavských se poprvé představí trenér Martin Svědík.

Karviná coby nováček soutěže prožila velice povedený podzim a přestože se momentálně vyhřívá na sedmé pozici, její hlavní předsezonní cíl zůstává stejný - co nejrychleji zachránit nejvyšší soutěž. "Jarní část bude obrovsky těžká, musíme všichni vynaložit maximální úsilí na to, abychom v každém zápase odvedli stoprocentní výkon a jsem přesvědčen, že ten cíl, který jsme si dali na začátku sezony, a to je záchrana, splníme," prohlásil na tiskové konferenci sportovní ředitel Lubomír Vlk.

Domácí na podzim ukázali, že zejména doma představují velice těžkého soupeře. Na novém stadionu vyhráli čtyřikrát, dvakrát remizovali a ve dvou případech na body nedosáhli. Na výjimečnost domácího prostředí budou sázet i v zápase proti favorizované Mladé Boleslavi, kterou v jediném vzájemném zápase dokázali porazit. "Všichni se těší na ten první zápas. Budu se opakovat, ale doufám, že bude opravdu plno a lidi si fotbal užijou a my jim dáme v nedělní odpoledne krásný dárek," prohlásil natěšený brankář Jan Laštůvka.

Mladá Boleslav na konci podzimní části možná poněkud překvapivě odvolala trenéra Leoše Kalvodu a na jeho místo přivedla Martina Svědíka. V této sezoně jde už o třetího trenéra. Nároky a cíle Mladé Boleslavi však zůstávají nadále stejné. "Systém, jakým chceme hrát, je úspěšný, ale zároveň náročný. Současné mužstvo je složené, jak jsme si s vedením klubu řekli. Sportovní cíle jsou stejné, jako v předchozích ročnících, to znamená držet se v popředí a šlapat na paty těm, co jsou před námi. V lize i poháru chceme udělat co nejlepší výsledek a potvrdit ambice na účast v evropském poháru," nechal se slyšet Martin Svědík, kterého čeká ostrá premiéra. Svému týmu ale naplno věří. "Mančaft je připravený fyzicky i herně dobře. Bude nyní důležité, jak se to, co jsme s hráči natrénovali, promítne na hřišti v konkrétních zápasech. Do každého půjdeme s tím, že chceme vyhrát," dodal Svědík.

Karviná nemůže počítat s nově příchozím Kalabiškou (dohoda mezi kluby), jinak má ale kouč Jozef Weber k dispozici kompletní kádr. Totéž se nedá říci o Martinu Svědíkovi. Zranění jsou útočníci Chramosta s Klobásou a pro změnu defenzivní opory Kysela s Radou jsou v rekonvalescenci. Chytat nemůže nově příchozí brankář Viktor Budinský, na vině je legislativní problém.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Holík, Košťál, Hošek, Eismann - Janečka, Šisler - Puchel, Budínský, Moravec - Wágner
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Diviš - Pauschek, Da Silva, Stronati, Keresteš - Matějovský, Takács - Vukadinovič, Magera, Přikryl - Železník
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.10 - 3.33 - 2.00
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
FC Hradec Králové - Dukla Praha  (neděle 14:00)
Hradec přivítá na stadionu Pod Lízátky neoblíbeného soupeře z Prahy, totiž Duklu. V lize jí naposledy porazil na stejném stadionu před téměř sedmi lety.

Komplex však Votroci ze svého soupeře nemají a naopak doufají, že se vše špatné otočí v jejich prospěch. "Nemělo by nás to děsit. Musí to pro nás být motivující, chceme sérii ukončit. Jednou to přijít musí a my si strašně přejeme, aby to přišlo právě teď," doufá asistent trenéra Bohuslav Pilný.

Hradec má před sebou jasný cíl v podobě záchrany. Situace v tabulce je nesmírně vyrovnaná a každý bod může být rozhodující, čehož si jsou Votroci samozřejmě dobře vědomi. "Kdyby se nám podařilo zvítězit, tak bychom udělali velký krok k posunu do středu tabulky. Samozřejmě uvidíme, v jakém stavu bude hřiště a jaké bude panovat počasí. Na základě podmínek přizpůsobíme naší hru," dodal Bohuslav Pilný. Hradečtí fotbalisté zažili rozporuplný podzim, povětšinou se jim nedařilo, ale pak dokázali vyhrát například dvě po sobějdoucí utkání na hřišti soupeře, čímž se jejich postavení rázem zlepšilo.

Na východ Čech zavítá překvapivý soused z tabulky pražská Dukla. Celku z Dejvic se podzim vůbec nepovedl a velmi povedená zimní příprava jasně ukázala, že Dukla má na víc. Zápas na půdě Hradce má pro ní velkou váhu. "Samozřejmě to bude velmi důležitý zápas, protože můžeme skočit na devatenáct bodů, ale myslím si, že těch zápasů na jaře, stejně důležitých, bude ještě víc," prohlásil obránce Ondřej Kušnír.

Zatímco Dukla bude postrádat pouze vykartovaného Hanouska a samozřejmě odchozího Néstora Albiacha, Hradec má i přes zimní přestávku poměrně zaplněnou marodku. Zranění do hry nepustí kvarteto Holeš, Vlkanova, Polom a Janoušek.
FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Ottmar - Krátký, Chleboun, Hůlka, Plašil - Schwarz (Súkenník), P. Černý - Martan, Trubač, Malinský - Pázler
Dukla Praha - pravděpodobná sestava:
Rada - Kušnír, Šimůnek, Štetina, Podaný - Bezpalec, Tetour, Mustedanagič - Brandner, Holenda, Olayinka
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.10 - 3.27 - 2.40
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Sparta Praha - Bohemians Praha 1905  (neděle 17:30)
Po debaklu v Rostově čeká na fotbalisty Sparty malé pražské derby s Bohemians 1905. I přes ztrátu na vedoucí Plzeň zůstávají ambice Sparty jen ty nejvyšší. Podaří se svěřencům Tomáše Požára odčinit ruské selhání a zahájit stíhací jízdu na titulem?

Toliko propíraný zápas v Rusku může Spartě paradoxně pomoci a to v tom smyslu, že se může plně koncentrovat již jen na domácí soutěž. Samozřejmě stát se může ještě cokoliv, ale na rovinu si přiznejme, že postup by byl hotový fotbalový zázrak.

Nyní je tu ligová scéna a na ní Sparta musí zabrat, protože má před sebou dva velice silné hráče, mistrovskou Plzeň a znovu vzkříšenou Slavii. Prvním soupeřem jarní části ale budou pražští Bohemians. "Bohemka je velmi poctivé a bojovné mužstvo, je to malé pražské derby, takže tam to vždycky jiskří. V zimě změnili styl, hrajou na pět obránců, dva štíty a na tři útočníky, je potřeba se na to zaměřit," vyjádřil se k soupeři asistent Stanislav Hejkal.

Klokani zažili v zimě poměrně velkou přeměnu. Nejenže odešli útočník Holenda, brankář Budinský nebo Gajič, ale přišly nové akvizice, ruský střelec Kabajev, brankář Berkovec a obránce Nitrianský. Zejména pak došlo na změnu rozestavení. I přesto všechno si Klokani na Spartu věří. "Víme, že Sparta je jeden z předních týmů a mají svojí kvalitu, ale my se tam určitě nepojedeme zabetonovat a hrát na výsledek 0:0, budeme chtít předvést to, co jsme se naučili v přípravě," prohlásil sebevědomě Dominik Mašek.

Favoritem zápasu bude jednoznačně Sparta, která s Klokany prakticky vůbec neprohrává. Nic na tom nemění ani složení sestavy, do které se nadále promítají všelijaká zranění. Od Tomáše Rosického až po Zahustela. Za hosty ne Letné nevyběhne Martin Hašek, nedovolí mu to jednak zranění a také dohoda klubů. Nejisté jsou starty Lutse a nově příchozího Kabajeva.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Koubek - Karavajev, Mazuch, M. Kadlec, Costa - Vácha, Sáček - Néstor, Dočkal, Konaté - Juliš.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Berkovec - Dostál, Buchta, Krch, Švec, Havel - Hubínek, Jirásek - Mašek, Kabajev, Bartek.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.34 - 5.55 - 8.90
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Teplice - Zbrojovka Brno  (sobota 15:30)
V půl čtvrté odpoledne odstartuje jarní část české ligové soutěže a to i soubojem Teplic s brněnskou Zbrojovkou. Hosté mají za cíl vyškrábat se ze sestupového ohrožení a to podle Habancových slov: za pochodu sehrávání se. Teplice se zase pokusí navázat na povedený podzim a setrvat na šesté pozici.

V zimní přestávce oba celky přeskupily své síly a dokonce si i vyměnily hráče, respektive z Brna zamířil na severozápad Čech Alois Hyčka, pro něhož má utkání pochopitelně velmi pikantní náboj. Nová teplická akvizice pevně věří, že se novému týmu podaří zlomit smolnou vzájemnou sérii. Brno totiž v posledních letech na Teplice umí a to zejména na Stínadlech. Moravská bilance je o něco horší. "Brno hraje jinak doma a jinak venku. Doma hraje více útočně, tam mívají okýnka vzadu, venku si zase víc hlídají ten zadek a hrajou na brejky, v tom bude ten rozdíl," prohlásil na adresu svého bývalého týmu Alois Hyčka.

Teplice prožily povedený podzim a skvělou formu chytily především na přelomu října a listopadu loňského roku. Udržet stávající šesté místo ale nebude jednoduché a už zápas s Brnem může ohledně sezonních cílů mnohé napovědět.

Zatímco Teplice si hoví na šestém místě, Brno je až čtrnácté o pouhé dva body před patnáctou Jihlavou. Vedení Zbrojovky tak mělo v zimě napilno a příznivcům přichystalo několik změn. "Teď musí nastat doba sehrání, abychom dosáhli vytčeného cíle. Změn bylo dost, počítat mezi ně můžeme i návrat Zavadila a prodloužení hostování u Litsingiho," nechal se slyšet Svatopluk Habanec.

"Chceme se prezentovat jinými výkony a body, než na podzim. V kabině jsme si dali takový vnitřní cíl. Nechceme mít nosy nahoře a mluvit o pohárech, to by bylo hodně scestné, stejně tak ale nechceme neustále opakovat slovo záchrana. Z toho vyplývá, že naším cílem je pohybovat se ve středu tabulky. Co se týče bodů, je to dosažitelné, na druhou stranu ale víme, co s týmem dělá, když je na dostřel sestupových pozic," varoval Habanec.

Teplice by měly být v kompletním složení, takže trenér Šmejkal může nasadit to nejsilnější, co má k dispozici. Marodka se přes zimu vyprázdnila i Brnu a v základní sestavě se tak objeví zkušený Pavel Zavadil i někdejší hvězda Teplic Francis Litsingi. Naopak otazník visí nad startem Pavlíka a Štohanzla.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Vondrášek, Jeřábek, Šušnjar, Krob - Ljevakovič, Kučera - Fillo, Hora, Hyčka - Vaněček
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Melichárek - Šural, Kijanskas, Vraštil, Jablonský - Zavadil, Polák - Litsingi, Škoda, Ashiru - Řezníček
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.84 - 3.60 - 4.55
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
1. FC Slovácko - FK Jablonec  (sobota 15:30)
Fotbalisté Slovácka přivítají na úvod jarní části soutěže Jablonec, který doma naposledy dokázali porazit před třemi lety. Celek z Uherského Hradiště by také rád vylepšil bilanci domácích zápasů, doposud si totiž před vlastním publikem připsal jen jedno vítězství.

Slovácku se v přípravě celkem dařilo, ale jak už to tak bývá, ligové zápasy představují něco zcela jiného. Moravský celek na podzim rozhodně neoslňoval, nakonec se ale dokázal vyhoupnout až na průběžné osmé místo, což by chtěl pokud možno ještě vylepšit. Prvním soupeřem bude Jablonec, se kterým na podzim remizoval 2:2.

"Myslím si, že je to těžký soupeř, ale pokud si budeme plnit ty věci, co jsme plnili v přípravě v Turecku, tak můžeme hrát s každým. Když se nám to podaří, tak si myslím, že můžeme zvítězit," prohlásil před utkáním Jiří Reinberk. Jeho slova víceméně potvrzuje i hlavní trenér týmu. "Nečeká nás nic jednoduchého, tabulka je nahuštěná. Musíme být stále koncentrovaní," dodal Stanislav Levý.

Jablonec prožil na podzim velké zklamání a z ataků na evropské poháry zbyl jen boj ve druhé polovině tabulky. Jablonečtí to chtějí ale změnit, vědomi si své síly by se chtěli vyhoupnout alespoň na šesté místo, na které ztrácejí pět bodů.

"Pouštěli jsme si jejich zápasy, aby kluci viděli, jakým způsobem brání i útočí. Něco jsme si k tomu řekli, pomohl nám v tom i Jarda Diviš, který hráče soupeře dobře zná ještě z podzimní části. Informace máme. Slovácko disponuje dobře organizovanou defenzívou, záložník Šumulikoski jim dobře supluje i práci stoperů, mají i rychlé krajní hráče," prohlásil trenér Zdeněk Klucký.

Slovácko se bude muset obejít bez Chvátala a Chyly, oba jsou zranění. V kompletním složení se nepředstaví ani Jablonec. Mimo je trio Bárta, Zrelák a Valeš.
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Rada, Břečka, Civič - Daníček, Šumulikoski - Havlík, Navrátil, Tetteh - Zajíc
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hrubý - Masopust, Pernica, Beneš, Zelený - Jiráček, V. Kubista - Diviš, Pospíšil, Mihálik - Doležal
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.15 - 2.75
Tip EuroFotbal.cz: 02
více informací
Slavia Praha - Vysočina Jihlava  (sobota 16:30)
V sobotu vstoupí na scénu také jeden z největších favoritů na titul pražská Slavia. Sešívaní pod trenérem Šilhavým v lize neprohráli a pokud by o tuto sérii přišli v duelu s Jihlavou, bylo by to obrovské překvapení.

Slavia přes zimu opět mohutně posilovala a vzhledem k výsledkům v přípravě a samozřejmě v podzimní části sezony je nutné jí považovat za spolufavorita na titul, ne-li toho vůbec největšího favorita. Přesto v táboře Sešívaných hovoří o titulu opatrně. "Titul jsem zažil na vlastní kůži a bylo to nádherné. A moc bych si přál, aby to znovu poznali všichni slávisté," podotkl kouč Jaroslav Šilhavý. Slavia dosud pod jeho vedením neprohrála dvanáct zápasů v řadě a hned devět z nich vyhrála. Krom toho je Slavia nejlépe střílejícím týmem ligy, společně se Spartou má na svém kontě třicet nastřílených branek.

Jihlava bude v Edenu v pozici velkého outsidera, ráda by ale zopakovala výsledek z prvního vzájemného souboje, kdy doma remizovala 1:1. Tehdy ještě sešívané vedl kouč Dušan Uhrin mladší a naopak na lavičce Vysočiny byl pouze Michal Hipp, později tedy doplněný exreprezentačním trenérem Michalem Bílkem.

Vysočina má před sebou jasný úkol - zachránit ligu. Na nesestupovou Zbrojovku ztrácí dva body, což není nic, co by se nedalo dohnat. Je však třeba pravidelně bodovat, což se před koncem podzimní části dařilo. Až do listopadu se ale čekalo na vůbec první ligové vítězství a nějaká podobná série by Jihlavě takřka jistě zlomila vaz.

Sešívaným bude chybět africký šampión s Kamerunem Michael Ngadeu, ne však pro únavu z turnaje, ale pro počet nasbíraných karet. K dispozici nebudou ani další cizinci Levan Kenija a Ruslan Mingazov. Podobně jako Ngadeu si pro karty nezahraje ani hostující Rosa.
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Pavlenka - Bořil, Bílek, Deli, Flo - Sýkora, Barák, Hušbauer, Zmrhal - Škoda, Mešanovič
Vysočina Jihlava - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Tlustý, Krejčí, Štěpánek - Hronek, Urblík - Nový, Batioja, Novotný - Dvořák, Ikaunieks
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.22 - 6.60 - 14.00
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram  (sobota 18:45)
Viktoria Plzeň otevře v sobotní podvečer druhý díl s názvem "cesta za zlatým hattrickem" a soupeřem jí bude outsider z Příbrami. Cíle jsou na obou stranách zcela opačné - titul a záchrana. Ligovou premiéru si na příbramské lavičce odbude trenér Kamil Tobiáš.

Plzeň je v čele o bod před Slavií a má jedno utkání k dobru, přesto však čeká svěřence Romana Pivarníka nesmírně náročný úkol. Vyhrát tři tituly v řadě se naposledy podařilo pražské Spartě, a to v její hegemonii na přelomu tisíciletí. Od té doby se to již nikomu nepovedlo.

Titul je po vyřazení z evropských pohárů jasný cíl a pokud by se to nepodařilo, byla by sezona považována za neúspěšnou. Tlak na Viktoriány budou vytvářet především obě pražská "S", ale také Fastav Zlín nebo Mladá Boleslav. Jarní část sezony zahájí Západočeši v souboji s Příbramí, která bojuje o záchranu. "Je to první zápas jarní části a víme, že jsme dobře přichystaní. Musíme to ale přenést do naší hry a do výsledku. Očekávám samozřejmě dominanci. Bude důležité, abychom si vytvořili šance a proměnili je. Je pro nás důležité, abychom nic nepodcenili. Doufám, že když je to začátek jarní části sezony, tak budou hráči natěšení a koncentrovaní," doufá trenér Roman Pivarník.

Příbram je v těžké pozici, ale i přes šestibodovou ztrátu na nesestupové příčky nic nevzdává. Ono ji vlastně ani nic jiného nezbývá. "Máme na začátku těžký los, ale musíme věřit tomu, že to zvládneme. Je v našich silách to udržet. Kabina drží při sobě, to si myslím, že je základ úspěchu," věří v záchranu zkušený Jan Rezek.

Svěřenci Kamila Tobiáše nebudou mít v Plzni vůbec co ztratit, tím spíš, že první vzájemný duel skončil dle očekávání jasnou výhrou Viktorky 3:0. Domácím budou scházet Baránek s Chrienem a otazník visí i nad největší posilou, Rakušanem Ivanschitzem. Na druhé straně do hry díky dohodě klubů nezasáhne Suchan a nejistý je start Davora Kukece.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Kozáčik - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Hromada, Hrošovský - Petržela, Hořava, Zeman - Krmenčík
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Hruška - Lupták, Trapp, Jiránek, Divíšek - Bazal, Tregler, Krameš, T. Pilík, Rezek - Linhart
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.18 - 8.10 - 15.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň15113126:936
2.Slavia Praha16105130:1235
3.Sparta Praha1695230:1332
4.Fastav Zlín1694327:1831
5.FK Mladá Boleslav1684428:1828
6.FK Teplice1664618:1522
7.MFK Karviná1663722:2621
8.1. FC Slovácko1646620:2518
9.Bohemians Praha 19051553715:2218
10.FK Jablonec1545623:2517
11.Dukla Praha1644821:2216
12.FC Hradec Králové1551917:2616
13.Slovan Liberec1636711:1715
14.Zbrojovka Brno1629519:2815
15.Vysočina Jihlava1627711:2313
16.1. FK Příbram16231112:319

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1312)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele