Česká liga - souhrn 17. kola

18.02.2017, 17:30, aktualizováno 20.02.2017, 18:55
Komentáře a souhrny
Sparta zvládla utkání s Bohemians 1905. Jarní část sezony české nejvyšší soutěže načaly dvě remízy - v Uherském Hradišti hrál Jablonec bez branek, Teplice doma spolu s Brnem diváky zabavily alespoň dvěma góly. Tři body získala až Slavia, ta si poradila s Jihlavou a čekala na odpověď Plzně, která porazila Příbram. Dukla v neděli zvládla výlet do Hradce, v pondělí branka nepadla...

Slovan Liberec - Fastav Zlín 0:0

20.02.2017 17:00

Góly: -

Pondělní dohrávka prvního jarního kola branku pod Ještědem nenabídla. Zatímco v prvním poločase měli více šancí Ševci, ve druhém byl nebezpečnější domácí Slovan. Tak jako tak ale žádná branka nepadla.

Utkání začalo pozvolna. Na cetr Matějova nikdo z hostujících nedosáhl a pro změnu Dúbravka musel jistit střelecký pokus Vukadinoviče z úhlu. Zachytal si i zlínský brankář Dostál, kterého tvrdou střelou prověřil Voltr. Jinak byl ale Zlín nebezpečnějším týmem, což ještě v prvním poločase dvěma slibnými příležitostmi dokázal. Nejprve těsně minul branku Diop a o šest minut později nevyužil perfektního pasu Vukadinoviče útočník Fantiš, jehož dobrým zákrokem zneškodnil Dúbravka. Až těsně před závěrečným hvizdem prvního poločasu se zase připomněl Liberec, konkrétně standardní situací po faulu na Voltra. Slovan z ní však nic podstatného nevytěžil.

Zatímco v první polovině byl o něco lepším týmem Zlín, po přestávce už to neplatilo. Více šancí si vytvořil Liberec, ale ke změně skóre to stejně nevedlo. Dostál lapil jak Potočného povedenou dělovku, tak i šanci aktivního Voltra. Když už se diváci nemohli dočkat branky, tak je alespoň pobavil estetickými nůžkami Ekpai. Bohužel změna skóre se až do závěrečného hvizdu neudála a nepomohl tomu ani nastavený čas.

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Bohemians Praha 1905 1:0

19.02.2017 17:30

Góly: 36. Aleš Čermák

Nezaváhal ani další favorit v boji o titul pražská Sparta. Domácí se ale na vítězství v malém pražském derby pořádně nadřeli. Rozhodla jediná branka Aleše Čermáka.

Oproti zápasu s Rostovem vyběhla na trávník trochu jiná sparťanská jedenáctka, ale její hra pořád nebyla optimální. Bohemka hrála aktivně, nebojácně a obrana Sparty se musela mít na pozoru.

Každopádně první šanci měli domácí, ale Néstora odzbrojil na poslední chvíli Švec. Na druhé straně střílel po závaru Bartek, hradbu těl však nepropálil. Mnohem nebezpečnější byla na druhé straně Dočkalova pohotová rána a skvělý Berkovec ukázal, proč jej Klokani angažovali jako svojí novou brankařskou jedničku. Jak už bylo řečeno, výkon Sparty rozhodně nebyl optimální, přesto skončil první poločas jejím vítězstvím. Aleš Čermák se šikovně obtočil kolem bránícího hráče a párádně z dálky vypálil. Berkovec na jeho pokus nedosáhl a Sparta vedla 1:0.

Klokani i přes nepříznivý stav nemuseli nic moc měnit, také do druhého poločasu vstoupili aktivně. Sám na brankáře Koubka postupoval útočník Markovič a sparťanský brankář předvedl výborný zákrok. Svěřenci Tomáše Požára chtěli kontrolovat hru a nejlépe vstřelit druhý gól, který by je definitivně uklidnil. Nic takového se ale nedělo, v dobré pozici sice byl střídající Juliš, ale branka mu byla malá.

Závěr utkání byl ještě pořádně dramatický. Bohemka se tlačila dopředu a její snažení ve vápně podpořil i golman Berkovec. K němu se sice balón nedostal, ale poměrně nebezpečně hlavičkoval do brankáře Koubka Lust. Hosté tlačili a Sparta zalezla před vlastní šestnáctku a hubené vedení nakonec zuby nehty ukopala.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - FK Mladá Boleslav 1:1

19.02.2017 14:00

Góly: 73. Lukáš Budínský - 78. Ladislav Takács

Pouze remízu 1:1 si na půdě Karviné připisuje Mladá Boleslav. Středočeši dokonce museli dotahovat, neboť jako první se čtvrthodinu před koncem prosadil Lukáš Budinský. Konečnou plichtu zařídil přesnou trefou Ladislav Takács.

Utkání začalo pořádně divoce a velké šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Tu úplně první zahodili hosté, jmenovitě Lukáš Železník, který po Přikrylově sklepnutí trestuhodně přestřelil branku. Vzápětí na druhé straně selhal jiný útočník Tomáš Wágner, kterému z jasné pozice střela vůbec nesedla. Karviná ale zůstávala u balónu a zakrátko musel Šeda hasit nebezpečí Lukáše Budinského a hned dvojí příležitost Marka Janečka! Brankář Jan Šeda si neodpočinul ani v následujících minutách, domácí hýřili aktivitou a na branku mladoboleslavských pálili Košťál i Budinský, avšak bez úspěchu.

Karviná sice měla v první poločase navrch, ale na začátku druhé půle mohlo být všechno jinak. Takács překvapil Laštůvku dalekonosnou střelou a Lukáš Magera pohotovou dorážkou rozvlnil síť. Jeho radost ale byla marná, neboť se jednalo o ofsajdové postavení, což signalizoval praporek pomezního.

Po hodině hry se vydala opět útočit Karviná a byl z toho pořádný závar. Neuspěli ani Budinský, ani Wágner a dokonce ani Janeček. Na druhé straně se zase musel činit Laštůvka a jen o tři minuty později, v 73. minutě, už to na domácí straně klaplo. Na Puchelův centr si ideálně naběhl Lukáš Budinský a Šeda byl tentokrát bez šance. Radost na stadionu v Karviná ale netrvala dlouho. Ladislav Takács na hranici vápna přesně vypálil a bylo to 1:1.

Domácí měli možnost vzít si vedení zpátky, ale se standardkou z ideální pozice nenaložil Puchel dobře. Karviná tak před vlastními diváky remizovala s Mladou Boleslaví 1:1.

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - Dukla Praha 0:2

19.02.2017 14:00

Góly: 67. Jakub Podaný, 90. Jan Holenda

Dukla vstoupila do jarní části sezony vítězně. Na půdě Hradce Králové zvítězila zaslouženě 2:0. Hradec měl také šance, jenomže ani jednu z nich nedokázal přetavit v branku.

Hradec Králové tak prodloužil smutnou sérii na svém vlastním stadionu, kde prozatím nevyhrál. Také do tohoto utkání vstoupili lépe hosté, i když z rychlého brejku mohl udeřit Malinský, chybělo však lepší zakončení. Na druhé straně zase prováhal ideální možnost Holenda a obrana Votroků ho nakonec včas odzbrojila.

Každopádně Dukla zůstávala v tažení, Mustedanagič vyslal na Ottmara nepříjemnou přízemní střelu, ovšem brankář Hradce si s ní poradil. Střelecké štěstí vyzkoušel i Tetour, ale toho pro změnu zablokoval Chleboun. Ve 38.minutě pak nedosáhl na balón Holenda a počet promarněných šancí na hostující straně strmě přibýval. Před koncem poločasu se domácím divákům připomněli i Votroci, Pázler však sám před brankou nakonec nezakončil.

Podobný obraz hry byl k vidění i po změně stran. Více ze hry měla Dukla, ale také Hradec dokázal být nebezpečný. Až do 67.minuty ale oba celky zahazovaly jak jen to šlo. Zejména domácí trio Malinský, Martan, Černý se drželo za hlavu, ale pochválit je nutné skvělého brankáře Radu. Změna skóre nastala až v avizované 67.minutě a radovali se hosté. Jakub Podaný se postavil ke standardní situaci a ukázal, že má vynikající kopací techniku, na jeho střelu přes zeď Ottmar nedosáhl. Dukla pak měla velkou snahu o co nejrychlejší druhý gól, čímž by utkání definitivně získala na svojí stranu, ale musela si počkat a to až do nastaveného času. Hradec při závěrečném tlaku poslal Ottmara do soupeřovi šestnáctky, čehož rychlým brejkem Dukla využila a mezi střelce se zapsal Jan Holenda.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - 1. FK Příbram 1:0

18.02.2017 18:45

Góly: 70. Michael Krmenčík

Viktorka souboj s příbramským outsiderem zvládla a vrací se na první místo před Slavii. Západočeši na hřišti naprosto dominovali, jenomže ze svojí převahy dokázali vytěžit jen jeden gól. O ten se postaral dvacet minut před koncem střídající Michael Krmenčík.

Asi nikoho nepřekvapí, že Viktoriáni měli po celý zápas naprosto výraznou převahu, jenomže kamenem úrazu byla koncovka. V brance Příbrami sice stál výtečný Hruška, jenž sám několik šancí západočechů pochytal, ale domácí si nevěděli rady ani s prázdnou brankou.

Šance se na příbramskou branku valily jedna za druhou a hodně byla vidět nová akvizice z Rakouska, zkušený Andreas Ivanschitz. Ve 38. minutě měl ve vápně ideální pozici, ale trestuhodně poslal balón vedle branky! To už před ním zahodil podobnou tutovku stoper Hejda a v podobném trendu pokračovali i další hráči Viktorie. Před koncem prvního poločasu Kovařík přehodil Hrušku, ale zároveň s ním i celou branku.

Viktoriáni byli přesvědčeni, že podobný ofenzivní uragán nemohou Příbramští dlouho vydržet a že je jen otázkou času, kdy padne první branka. Svěřenci Romana Pivarníka vstoupili i do druhého poločasu naprosto stejně a to i co se týče koncovky. Ivanschitz v další ložence napálil břevno. Na druhé straně se Příbram dvakrát dostala do nebezpečné blízkosti Matúše Kozáčika, ale nic vážného z toho nebylo.

Nerozhodný výsledek udrželi hosté až do 70. minuty, kdy se prosadil střídající Michael Krmenčík. K vytáhlému útočníkovi se dostal balón po Petrželově nadýchaném centru a hraniční situace skončila brankou.

Radost domácích nemusela mít dlouhého trvání, Příbram se totiž vydala na zteč a proti pohotovému Rezkovi musel zasáhnout Kozáčik. Za chvíli se Rezek dostal do další šance a vybojoval pro hosty rohový kop, ze kterého následně nic nebylo. Krom tohoto "výpadku" jinak Plzeň na hřišti dominovala a to i ve zbytku zápasu. Další branku se už vstřelit nepodařilo. Plzeň porazila Příbram 1:0.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - Vysočina Jihlava 2:0

18.02.2017 16:30

Góly: 28. Milan Škoda, 51. Milan Škoda (pen.)

Slavia dokázala bez problémů přehrát Jihlavu a navázala tak na povedený podzim. Sešívaní měli utkání plně pod kontrolou. Jihlava si vypracovala příležitosti až za dvoubrankového náskoku domácích. Obě branky obstaral kanonýr Milan Škoda.

Utkání nakonec začalo až s patnáctiminutovým zpožděním, neboť na stadionu v Edenu nesvítila všechna světla. Dobrou atmosféru v ochozech to však nenabouralo a přes 14 000 diváků nakonec vidělo pohlednou ofenzivní podívanou.

Dle očekávání začala lépe Slavia, ta velice přesně kombinovala a první velké šance na sebe nenechaly dlouho čekat. Sýkora místo koncovky zvolil přihrávku, na kterou však Mešanovič nedosáhl. Jaroslav Šilhavý se odhodlal ke hře na dva útočníky, tím druhým byl vedle Mešanoviče pochopitelně Milan Škoda. A byl to právě on, kdo si vytvořil další šanci, když dobře hlavičkoval a ještě lepší zákrok předvedl Hanuš. Zakrátko se podobný souboj opakoval, po centru Frydrycha si Škoda naběhl do prostoru, zpracoval balón a tentokráte Hanuše překonal! Slavia mohla ještě do konce prvního poločasu skóre navýšit, ale zejména Mešanoviče několikrát fantasticky vychytal Hanuš.

Slavia měla utkání pod kontrolou a v 50. minutě si pojistila průběh zápasu druhou brankou. V pokutovém území byl faulován Sýkora a sudí odpískal pokutový kop. Milan Škoda předvedl pevné nervy, penaltu kopl technicky do šibenice a měl štěstí, že i s pomocí břevna skončil balón za zády Hanuše.

Až za tohoto stavu se dostala ke slovu také Jihlava. Pavlenka musel zasahovat proti Ikaunieksovi, na druhé straně zase minul branku Sýkora. Sešívaní se s dvoubrankovým mankem nikam nehnali, ze střední vzdálenosti zkusil štěstí Hušbauer, ale neuspěl. Jihlava se snažila alespoň o korekci výsledku, Rabušic se dobře uvolnil, ale ani on nedokázal trefit prostor mezi tyčemi. Pavlenku dokonce uchránila před čistým kontem tyčka, a to po dalekonosné ráně Novotného. Slavia nakonec porazila Jihlavu 2:0 a minimálně na pár hodin se posunula do čela celé soutěže.

Více informací k zápasu

FK Teplice - Zbrojovka Brno 1:1

18.02.2017 15:30

Góly: 21. Martin Fillo - 34. Tomáš Vondrášek (vl.)

Nerozhodný výsledek se urodil i v Teplicích, kam zavítala Zbrojovka Brno. Vše podstatné se událo již v prvním poločase. Na vedoucí branku Filla odpověděli sami domácí nešťastným vlastencem.

Do prvních větších šancí se dostali možná trochu překvapivě hosté. Zbrojovka ale jak ve 14., tak v 17. minutě balón do sítě nepropasírovala. Nejprve se zaskvěl proti Zavadilově přímáků Grigar a o tři minuty později odzbrojila domácí defenzíva Jakuba Řezníčka. Teplice se úspěšně ubránily a vzápěti sami vstřelily branku. Martin Fillo se rozhodl vzít vše na svojí zodpovědnost a povedlo se. Pohlednou individuální akcí se dostal sám do vápna, kde překonal brankáře Melichárka.

Tepličtí se z vedení dlouho neradovali, hned ve 34. minutě si při bránění vstřelil nešťastného vlastence obránce Tomáš Vondrášek. Domácí si chtěli vzít vedení okamžitě zpátky, ale Vaněček překopl bránu. Na Stínadlech se hrálo ofenzivní utkání, diváci, kteří si našli cestu na teplický stadion určitě nemuseli litovat.

Zvláště poté, když ofenzivní radovánky pokračovaly i po změně stran. Po Nivaldově přistrčení nebezpečně pálil Kučera a o chvíli později doklepl do branky Nivaldův pokus Vaněček, jenže stál v ofsajdu. Útočník Vaněček byl vidět i v následujících minutách, ale branka jako by pro něj byla zakletá.

Utkání posléze pomalu a jistě směřovalo k nerozhodnému konci. Brno v závěrečných minutách ještě vycítilo šanci, po Olansunjanmiho příležitosti div, že si Vondráček nedal vlastňáka, a po střele Škody musel zasáhnout Grigar. Utkání tak nakonec skončilo nerozhodným výsledkem 1:1.

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - FK Jablonec 0:0

18.02.2017 15:30

Góly: -

Duel mezi Slováckem a Jabloncem nakonec divákům branku nenabídl. Zejména domácí si vytvořili několik zajímavých příležitostí, ale buďto minuli zařízení, nebo se předvedl brankář Hrubý. Na skóre se nic nezměnilo ani po vyloučení Daníčka, čtvrthodinu před koncem.

Oba celky začaly aktivně, ale o něco větší převahu měli domácí. Na první, opravdu stoprocentní šanci si museli diváci v Uherském Hradišti počkat až do 37. minuty. Tetteh byl v jasné palebné pozici, ale na poslední chvíli jeho střelu zablokoval výtečným obranným zákrokem Pernica. Slovácko ještě zůstávalo u balónu, ale rohový kop nezahrálo ideálně. O chvíli později zkusil střelecké štěstí pro změnu Koné, ale ani tentokrát nemusel brankář Hrubý zasahovat, neboť střela šla těsně mimo tyče.

Slovácko vstoupilo aktivně i do druhého dějství a hned ve 47. minutě se mohlo ujmout vedení. Koného centr odhlavičkoval Beneš jen k nohám Navrátila, jehož ránu musel až fantastickým zákrokem likvidovat Hrubý.

Jablonec se dostal do blízkosti Hečy až po hodině hry. Doležal dobře hlavičkoval a předvést se musel Heča, takřka vzápětí se na druhé straně nenechal zahanbit Hrubý a dalším dobrým zákrokem zmařil šanci Tetteha. Tetteh byl vůbec hodně vidět a defenzíva severočechů s ním měla velké potíže, naštěstí v jejich brance stále brankář Hrubý, jenž byl ústřední postavou celého utkání. Slovácko bylo lepší, ale v 72. minutě si zadělalo na problémy. Daníček nesmyslně fauloval Pospíšila a sudí Houdek vytáhl rovnou červenou kartu!

Hosté ale nebyli schopni nějak výrazněji ohrožovat Heču a to dokonce ani prostřednictvím někdejšího hráče Slovácka Diviše. Ten svojí střelou jen minul tyčku. Přesilovka zůstala nevyužita a Slovácko tak remizovalo v prvním jarním zápase s Jabloncem 0:0.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Viktoria Plzeň16123127:939
2.Slavia Praha17115132:1238
3.Sparta Praha17105231:1335
4.Fastav Zlín1795327:1832
5.FK Mladá Boleslav1785429:1929
6.FK Teplice1765619:1623
7.MFK Karviná1764723:2722
8.Dukla Praha1754823:2219
9.1. FC Slovácko1747620:2519
10.FK Jablonec1646623:2518
11.Bohemians Praha 19051653815:2318
12.Slovan Liberec1737711:1716
13.Zbrojovka Brno17210520:2916
14.FC Hradec Králové16511017:2816
15.Vysočina Jihlava1727811:2513
16.1. FK Příbram17231212:329

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (591)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele