Anglická Premier League - souhrn 20. kola

28.12.2008, 15:09, aktualizováno 30.12.2008, 22:59
Komentáře a souhrny
Aston Villa dokázala urvat tři body na půdě Hull City. Manchester United doma porazil Middlesbrough a stíhá vedoucí duo. Liverpool suverénně vyhrál v Newcastlu, kdežto Chelsea jen remizovala na Fulhamu, takže Reds vedou tabulku o tři body. West Bromwich vyhrál, ale stále je poslední. Vyhrály také West Ham, Arsenal, Everton a Wigan...

Newcastle United - Liverpool FC 1:5

28.12.2008 13:00

Góly: 45. David Edgar - 31. Steven Gerrard, 36. Sami Hyypiä, 50. Ryan Babel, 66. Steven Gerrard, 77. Xabi Alonso (pen.)

Naprosto suveréním způsobem vyhrál Liverpool na hřišti Newcastlu 5:1 a díky tomu přečká přelom roku na čele Premier League. Zato Straky mají o čem přemýšlet, po úplném kole se jejich náskok na sestupové příčky určitě zmenší, navíc bez skvělého brankáře Givena mohly inkasovat branek mnohem více.

Při úvodním oťukávání měl mírně navrch Liverpool, první střelu však zaznamenali domácí v 8. minutě, kdy z voleje pálil nad Coloccini. Dvě minuty nato přišla příležitost i na druhé straně, po závaru před brankou střílel z úhlu Kuyt, jenže Given vyrazil. Následující desetiminutovka se nesla ve znamení soubojů hráčů Reds právě s domácím brankářem. V 11. minutě nahrál Kuyt Gerrarda, který ale na vyběhnuvšího Givena nevyzrál. Stejný průběh měla i akce ze 14. minuty, irský brankář tentokrát musel proti tvrdé střele hostujícího kapitána vytáhnout povedenou robinsonádu.

O tři minuty později posadil Gerrard míč na hlavu Hyypiaho, jeho pokus ale opět zneškodnil vynikající Given. Ten ještě řešil ve 20. minutě dvě šance Lucase. Nejdříve na brankové čáře zastavil jeho dorážku a i proti povedené hlavičce si věděl rady. Poté se obrana Strak vzpamatovala a na několik minut zajistila Givenovi oddych, ve 31. minutě však již přišla první branka. Mascherano vysunul Benayouna, který nahrál do druhé vlny Gerrardovi a ten poslal míč nechytatelně do sítě - 0:1.

Tři minuty poté předvedli domácí první pořádnou akci, jenže Duff byl přitom v těsném ofsajdu. Ve 36. minutě však znovu zaútočil Liverpool, na Gerrardův roh si naskočil Hyypia a nekompromisní hlavičkou zavěsil - 0:2. Stejný hráč hlavičkoval chvíli nato ještě jednou, tentokrát ale zasáhl Given. V posledních minutách prvního poločasu se dostali do hry také domácí borci, Taylor nejprve hlavičkoval vedle, v první minutě nastavení ale zahrál Guthrie roh na přední tyč, kde nejvýše vyskočil Edgar a hlavičkou do protipohybu Reiny snížil - 1:2.

Snížení tak dalo domácím do druhé půle naději na zvrat, leč pět minut po obrátce vedli hosté opět o dvě branky. Po rohovém kopu se v závaru před sedícím Givenem nejlépe zorientoval Babel, který zblízka dostal míč do sítě - 1:3. Za Straky se snažil opět vykřesat plamínek naděje střídající Gérémi, v 59. minutě ale trefil z přímého kopu jen spojnici. V 66. minutě tak bylo definitivně rozhodnuto, Lucas potvrdil svůj vynikající výkon neméně dobrým pasem na Gerrarda a ten si tváří v tvář Givenovi věděl rady - 1:4.

V následujících minutách přenechali hosté aktivitu Newcastlu a ten se tak snažil alespoň o kosmetickou úpravu skóre. V 69. minutě vyzkoušel Reinu střelou z dálky Guthrie, o čtyři minuty později zase nadělal hostujícímu brankáři potíže přímý kop Gérémiho, gól však nepřišel. V 75. minutě již ano, bohužel pro domácí ale na druhé straně. N'Gog se po drobném kontaktu s Edgarem poroučel k zemi a následnou penaltu bez potíží proměnil Alonso - 1:5. V úplném závěru neuspěli se svými hlavičkami domácí Ameobi a na druhé straně Lucas, a tak se již na výhře Liverpoolu 5:1 nic nezměnilo.

Více informací k zápasu

West Bromwich Albion - Tottenham Hotspur 2:0

28.12.2008 15:00

Góly: 83. Roman Bednář, 90. Craig Beattie

West Bromwich se odpoutal ode dna Premier League, když před domácími fanoušky porazil Tottenham. Ten hrál zhruba 70 minut v deseti a West Brom toho nakonec dokázal v poslední desetiminutovce využít. Brankou se blýskl český útočník Roman Bednář.

Zatímco Baggies zaznamenali druhé vítězství doma v řadě a získali důležitých šest bodů do bitvy o záchranu, v táboře Spurs se pomalu upínají na lednové přestupové okno. Tottenham totiž dal v posledních čtyřech duelech pouze jedinou branku a manažer Redknapp již prohlásil, že se musí koupit útočník.

První vážnější šanci musel likvidovat brankář Gomes, na nějž mířil z trestného kopu domácí Borja Valero, který společně se Slovákem Čechem trochu nečekaně nastoupil od začátku. Utkání krásy příliš nepobralo a více než střel se diváci dočkali žlutých karet. Charakteristiku utkání po 35 minutách potvrdil Assou-Ekotto. Hostující hráč byl po nebezpečném faulu na Gianniho Zuiverloona vyloučen. Červenou kartu možná nemusel vidět nebýt zbytečných protestů, po nichž sudí Tanner neváhal a vytáhl červený kartónek. První poločas sice Tottenham s jistými změnami v rozestavení zvládl, ale druhá půle se už odvíjela jinak.

Hned ve druhé minutě druhé části musel předvést vynikající zákrok brankář Gomes, když míč do branky z hranice šestnáctky z trestného kopu kroutil Chris Brunt. Následně si poradil také se střelou Zuiverloona. Manažer Spurs Harry Redknapp se sice střídáním snažil oživit útočnou fázi, ale k ohrožení brankáře Carsona docházelo jen sporadicky. S přibývajícími minutami se stupňoval tlak domácích a nebýt Dawsona, Zuiverloon by otevřel skóre. Vytoužená branka Baggies nakonec přišla sedm minut před koncem. Šlo o kombinaci dvou Čechů, ačkoliv jeden z nich je slovenské národnosti. Slovák Marek Čech odcentroval a našel ve vápně Romana Bednáře, který otevřel skóre. Bednář se dokázal zbavit strážce Dawsona, jenž vzápětí protestoval s tím, že byl faulován, ale rozhodčího Tannera to příliš nezajímalo. V závěru ještě pojistil tři body domácím Beattie.

Více informací k zápasu

Bolton Wanderers - Wigan Athletic 0:1

28.12.2008 15:00

Góly: 44. Amr Zaki (pen.)

Wigan se díky vydřené výhře v Boltonu, kterou mu zařídil penaltový střelec Amr Zaki, posunul už na sedmou pozici v tabulce. Pro svěřence Steva Bruce to byla již pátá výhra v posledních šesti duelech.

Manažer domácích Gary Megson dnes nasadil do útočné dvojice vedle Elmandera Daviese a mohlo se mu to vyplatit hned v prvních minutách. Zachyboval totiž obránce Latics Paul Scharner a nechal odcentrovat Elmandera. Míč našel v pokutovém území Daviese a vše směřovalo ke vstřelení branky, ale na poslední chvíli napravil svojí chybu Scharner a skvělým zákrokem udržel bezgólový stav.

Fanoušci sledovali plno nepřesností, které nakonec ústily v ofsajdy nebo nepřesné střely. Bojovalo se ale především o střed hřiště. Bylo pak tedy velkým překvapením, když se Wigan dostal do obrovské šance. Vše začal Shittu, zaskakující za zraněného Garyho Cahilla, když se snažil odkopnout míč, ale místo toho se pořádně zamotal a poslal balon směrem ke své brance. Nejrychleji zareagoval Emile Heskey a řítil se sám na branku, skvělý zákrok ale předvedl Jussi Jaaskelainen a nedovolil Latics otevřít skóre. Wigan s přibývajícími minutami stupňoval tlak a brankáře Jaaskelainena svými střelami zaměstnali Camara, Cattermole i Bramble. Nakonec vše 'vyřešil' domácí O'Brien, který těsně před přestávkou fauloval v pokutovém území střídajícího Camaru a hlavní sudí nařídil penaltu. Tu ve svůj desátý gól sezony přetavil egyptský útočník Amr Zaki a poslal Latics do vedení.

Bolton mohl vyrovnat krátce po startu druhého dějství, ale míč z brankové čáry vyhlavičkoval Wilson Palacios do náruče brankáře Pollitta. Ten musel zaskočit za Chrise Kirklanda, jenž si při rozcvičce přivodil zranění. Domáci ovšem byli přesvědčeni, že míč již přešel brankovou čáru. Sudí Phil Dowd byl ale neoblomný. Ani opakovaný záběr neukázal, zda se jdnalo o gól, nebo ne. Bolton ale stále šel za vyrovnávací brankou. Nejprve zlikvidoval Elmanderův pokus Pollitt, následně hosty zachránila po Daviesově střele branková konstrukce. Smůlu měli domácí také při hlavičce Shittua, jehož hlavičku zastavilo břevno. Latics už poté těsné vedení ubránili.

Více informací k zápasu

West Ham United - Stoke City 2:1

28.12.2008 15:00

Góly: 51. Carlton Cole, 88. Diego Tristán - 5. Abdoulaye Fayé

West Ham na domácím hřišti otočil zápas proti Stoke City a díky výhře 2:1 poskočil na desátou příčku Premier League. Na druhé straně Potters zůstávají na osmnácté, čili sestupové, příčce a mohou jen litovat situace, která vedla k Fullerově červené kartě.

O momentu, který velkou měrou ovlivnil utkání, však hosté na začátku pochopitelně neměli ani potuchy a naopak start se jim vyvedl. Stoke začalo s velkou aktivitou, tempem a nebezpečným pokusem Fullera, kterému ale k úspěchu kousek chyběl. Leč úvodní branka na sebe beztak nenechala dlouho čekat. V 5. minutě zahrál Pugh rohový kop až na druhou tyč, domácí brankář Green vyběhl tak na půl cesty, čehož využil k nekompromisní hlavičce Faye - 0:1.

Hammers mohli srovnat krok o chvíli později, kdy Collison našel Colea, ten však hlavičkoval těsně nad břevno. O pár minut později se ujal slova pro změnu Boa Morte, slušně rozjetou akci ovšem ke zdárnému konci nedotáhl. Velká příležitost domácích přišla po půl hodině, po akci Di Micheleho se k hlavičce opět dostal Cole, opět ale nedokázal svůj pokus nasměrovat do prostoru Sørensenovy branky. Do přestávky to ještě zkusil Parker a na druhé straně Fuller, do šaten ale šli hosté stále s jednogólovým vedením.

Jenže to po změně stran vydrželo pouhých šest minut. Parker poslal do pokutového území dlouhý míč, o nějž svedli souboj Cole s Griffinem. Obránce City nedokázal balon odkopnout, čehož Cole využil beze zbytku a po otočce uklidil míč přesně k pravé tyči - 1:1. Po vyrovnávací brance přišla ona situace. Právě Griffin a útočník Fuller si na polovině hřiště tak vehementně vyměňovali názory ohledně inkasované brance, až se druhý jmenovaný neudržel, na kapitána Stoke ručně zaútočil a byl vyloučen.

Domácí dokázali početní výhody využít k trvalému tlaku, leč šance na rozhodující gól dlouho nepřicházely. Výjimkou budiž pokus Boa Morteho, který již překonal Sørensena, na brankové čáře ale hosty zachránil Higginbotham. V 87. minutě se však Hammers přece jen dočkali. V pokutovém území se dostal ke střele Cole, míč tečoval střídající Tristán a Sørensen byl absolutně bez šance - 2:1. Šťastný střelec sice stál v milimetrovém ofsajdu, toho si sudí snad ani všimnout nemohli a tak si United připisují tři body.

Více informací k zápasu

Everton FC - Sunderland AFC 3:0

28.12.2008 15:00

Góly: 10. Mikel Arteta, 27. Mikel Arteta, 83. Dan Gosling

Everton na domácím hřišti dosáhl teprve druhé výhry v sezóně, když rozdílem třídy porazil Sunderland. Na vítězství 3:0, které liverpoolský celek opět o krůček přiblížilo čelu, měl velký podíl Arteta, který dva góly dal a prsty měl i v tom třetím. Na druhé straně mohou Černé kočky zoufat nad bídnou produktivitou, po dvou čtyřgólových představeních totiž vyšly naposledy dvakrát střelecky naprázdno.

Domácí začali zostra, v 9. minutě hlavičkoval Cahill příliš vysoko, minutu nato však již v Goodison Parku radost propukla. K přímému kopu se postavil Arteta, který tvrdou ranou přes zeď poslal míč do sítě - 1:0. Stejnou mincí se snažil odpovědět o pět minut později Richardson, k úspěchu však měl jeho "přímák" celkem daleko. Za Black Cats pak ještě zahrozil Kenwyne Jones, jenže v 27. minutě opět zaúřadoval Mikel Arteta.

Ten byl ústřední postavou zápasu a hlavně jeho první půle. Právě on dostal znovu šanci zahrát přímý kop, který sice poslal jen do zdi, míč se k němu ale vrátil, načež španělský záložník vypálil znovu a míč se především díky nešťastné teči Tainia dostal až za záda Fulopa - 2:0. Čtyři minuty nato pak Arteta z dalšího přímého kopu posadil míč na hlavu Cahilla, ten ale mířil nad.

Sunderland od okamžiku, kdy podruhé inkasoval, nevymyslel zhola nic, což se přeneslo z první půle i do té druhé. Za zmínku snad stojí jen pokus Edwardse, kterým ale spíše rozchytal Howarda, než aby jej vystrašil. Sunderland poté dvakrát netakticky před brankou fauloval. Bardsley s Tainiem dostali po jedné žluté kartě, Toffees však ani jeden přímý kop nevyužili.

Po více než dvou měsících se pak v 75. minutě dostal na hřiště David Healy, který nahradil bezradného Cissého, současně s ním se na hřiště dostal i hrající trenér Dwight Yorke. Střídání hostujícímu manažerovi Sbragiovi však příliš nevyšla, v poslední čtvrthodině totiž hráli prakticky pouze Toffees, kteří v 83. minutě přidali navrch třetí branku. Arteta nahrál Lescottovi, který přízemním centrem našel před brankou Goslinga a ten zblízka uzavřel skóre na 3:0.

Moyesův tým chtěl přidat ještě další branky, v 86. minutě napřáhl z dálky Neville a jeho úchvatná rána jen o milimetry minula horní tyč. V předposlední minutě se ještě před Fulopa dostal Pienaar, hostující brankář ale dobrým zákrokem udržel pro svůj tým skóre na ještě přijatelné třígólové mezi.

Více informací k zápasu

Fulham FC - Chelsea FC 2:2

28.12.2008 15:00

Góly: 10. Clint Dempsey, 89. Clint Dempsey - 50. Frank Lampard, 72. Frank Lampard

Zajímavý duel s neuvěřitelnou koncovkou byl k vidění na Craven Cottage, kam přijela k derby Chelsea. Fulham favorizovaného soupeře zaskočil brzkou brankou, ale Blues nakonec dokázali skóre otočit. V posledních minutách duelu ale Cottagers ukázali svůj chtíč a i ze druhé střely zápasu dokázali vytěžit maximum a vyrovnali!

Domácí Fulham nakonec do zápasu nasadil stopera Breda Hangelanda, u něhož se nevědělo, zda kvůli zranění nastoupí. To v soupeřově stoperské dvojici se stále neobjevil Ricardo Carvalho, který začal pouze na lavičce. Tam se usadili také Ballack s Anelkou, které nahradili Deco respektive Malouda.

Hned v úvodu duelu si mohl pořádně zavařit Deco, jenž daroval míč hráčům Fulhamu, kteří ovšem v následné akci nedokázali šance využít. Na druhé straně se dostal pod tlak Hangeland, ale vše za něj hasil Paul Konchesky. O střelu se následně pokusil Frank Lampard, ale míč přistál ve Schwarzerových rukavicích. Po deseti minutách hry přišla první větší šance, do níž se po dobré kombinaci Deca s Maloudou dostal Drogba. Útočník z Pobřeží slonoviny ale míč napálil pouze do boční sítě.

Nevyužitou šanci vzápětí krutě potrestali Cottagers. Z levé strany zahrával volný přímý kop Davies. Jeho centr prosvištěl celým pokutovým územím, kde ho trestuhodně minul Ashley Cole a následně především Mikel, jenž dovolil Dempseymu jednoduše z bezprostřední blízkosti prostřelit Petra Čecha. V 18. minutě byli Blues blízko vyrovnání, kdy Mikel parádně vyslal Drogbu, jenž si udělal prostor a poslal míč podél brankáře Fulhamu. Míč nakonec jen těsně minul branku.

Chelsea se sice snažila útočit, ale Fulham měl výborně organizovanou obrannou hru a nedával soupeři příliš šancí. Hosté navíc příliš nevyužívali křídelní prostory a střed byl až příliš přehuštěn. Po půlhodině hry musel do hry poprvé výrazněji zasáhnout manažer Luiz Felipe Scolari. Ten musel stáhnout zraněného Maloudu a na hřiště vyběhl nejlepší střelec ligy Nicolas Anelka. Francouzský ostrostřelec se okamžitě zapojil do hry a nebezpečně vypálil. Jeho dělovku musel vyrážet Schwarzer. Fulham se ovšem nechtěl nechat zahanbit a po povedené kombinaci trojice Dempsey, Davies, Murphy se dostal do šance Zamora, ale dobře zakročil Čech.

Ve 37. minutě přišla další rána do modrých řad, když musel hřiště opustit další hráč. Tentokrát zdravotní stav zradil stopera Alexe. Naštěstí měl Scolari na lavičce uzdraveného Carvalha. Do konce úvodní pětačtyřicetiminutovky se již nic výraznějšího nestalo. Oba celky se snažily si vypracovat nějakou šanci, ale snaha přišla vniveč. Především na straně Blues, kteří měli k dispozici několik rohových kopů, žádný ale nevyužili.

Do druhého dějství vlétli hráči Chelsea jako vyměnění. Soupeře pořádně zatlačili a vynutili si tlak. Z něho nakonec přišla vyrovnávací branka po pěti minutách, kdy se ostudně nedohodli brankář Schwarzer s obráncem Hughesem, navzájem se srazili a míč dopadl pod nohy Lamparda, jenž do prázdné branky neměl problém zakončit. Další šanci si vypracoval Drogba, který v akci jeden na jednoho přešel Pantsila, ale následná rána šla vysoko nad.

V úvodu druhého poločasu se také rozehrál Joe Cole, kterému pomohly dva skvělé pasy. Oba si na hranici vápna dobře zpracoval a následně okamžitě pálil. Pokaždé ale stejně dobře zasáhl Mark Schwarzer a znemožnil Chelsea dostat se do vedení. Na druhé straně dostal prostor obránce Pantsil a nebál se vystřelit, míč ale doplachtil za branku. Na posledních dvacet minut se na hřiště podíval Salomon Kalou, jenž vystřídal Joea Colea. Scolari tak již nemá možnost k dalšímu střídání.

Ještě před inkriminovaným střídáním fauloval Andy Johnson a k trestnému kopu zhruba ze třiceti metrů se postavil Frank Lampard. Hostující kapitán se s míčem příliš nemazal a napálil ho na branku. Míč před Schwarzerem zaplaval a Blues se mohli radovat, domácí gólman již totiž nestihl zareagovat a míč skončil v síti.

Fulham se snažil rychle odpovědět, ale útočné snažení zakončil spíše rugbyovým kopem Murphy. Cottagers se v závěru nechtěli vzdát, a proto přišlo dvojité střídání. Zamoru s Pantsilem nahradili Nevland a Andreasen. Blues po vstřelené brance opět trochu zvolnili tempo a už to nebyla ta dominantní Chelsea, které vlétla do druhého poločasu. A jak to bývá zvykem, hostům se to nakonec krutě vymstilo.

V 90. minutě zahrávali Cottagers první rohový kop utkání a Chelsea znovu ukázala, kde je její největší slabina - v bránění standardních situací. Na centr si naběhl Dempsey a i když mu překážel vlastní spoluhráč, dokázal se domácí hráč prosadit a nechytatelnou hlavičkou vyrovnal. Na Craven Cottage propukla obrovská radost. Tu mohl vzápětí schladit Frank Lampard, ale ve velké šanci zklamal a rozhodl o konečném výsledku 2:2.

Více informací k zápasu

Arsenal FC - Portsmouth FC 1:0

28.12.2008 15:00

Góly: 82. William Gallas

Tony Adams neoslavil svůj návrat na Arsenal zrovna dobře. Po matném výkonu si totiž jeho Portsmouth odváží jednogólovou porážku, kterou svou chybou zavinil brankář David James. Přesto domácí manažer Wenger nemůže být spokojený hlavně s koncovkou svých hráčů.

Děsivě nudný úvod si přichystali hráči obou týmů pro fanoušky. Oba týmy prostě nejsou ve formě, což dokazovala jediná střela mezi tři tyče za prvních pětadvacet minut. I když měl míč u nohy častěji Arsenal, postarali se o tuto střelu hosté. Stejně jako o první pozdvižení na hřišti. Gallas neuhlídal Crouche, který hlavičkou rozezvučel tyč za marně se natahujícím Almuniou.

Na druhé straně zase neproměnil obrovskou příležitost Adebayor. Přihrávku za obranu brankář James očekával, nicméně domácí útočník byl rychlejší. Ve vápně se skluzem zezadu snažil zabránit střele Campbell, Adebayora ovšem nezastavil. To až vracející se Distin svým skluzem odvrátil míč směřující do branky a nechal v nechápavosti radující se londýnské fanoušky.

V závěru poločasu ještě zpoza vápna zkoušel vyslat skrytou střelu Nasri, pokus byl však sražen na nevyužitý roh. Arsenal přehrával soupeře ve středu hřiště, co to ale bylo platné, když za celých pětačtyřicet minut ani jednou netrefil branku.

Hned při prvním útoku druhé půle zahrozili domácí. Rohový kop James podběhl, Silvestreho hlavičku srazil v malém vápně Bouba Diop pouze k padajícímu Adebayorovi, který ale pohotovou střelu znou do senegalského hráče. Ale hostující brankář chyb nezanechal. Při přímém kopu nedosáhl přes změť těl na míč a Adebayor se ocitl před odkrytou brankou. Místo okamižté střely levačkou ovšem přespříliš čekal, než se balon uklidní, a před bránícími hráči mířil pouze do boční sítě.

James své chyby odčinil v 73. minutě, když Nasri dostal přesnou přihrávku za obranu, ale střelou po zemi ke vzdálenější tyči vybídl brankáře Portsmouthu k reflexivnímu zákroku nohou. Na druhé straně mohl udeřit Belhadj, kdyby nemířil ve střelecké pozici přímo do náruče Almunii. Devět minut před koncem ovšem přišlo další chybné vyběhnutí Jamese při centru Denilsona a tentokrát Gallas trestal hlavičkou doprostřed prázdné branky.

Nastavený čas ještě přinesl nepříjemně vyhležíjící zranění Diopa, který nedokázal ze hřiště odejít po vlastních nohou a také nebezpečnou střelu Nasriho do boční sítě. Arsenal tak po třech remízách získal důležité tři body a minimálně do 30. prosince se vrátil mezi čtyři nejlepší týmy.

Více informací k zápasu

Blackburn Rovers - Manchester City 2:2

28.12.2008 17:15

Góly: 45+1. Benni McCarthy, 84. Jason Roberts - 88. Daniel Sturridge, 90+4. Robinho

Léčba Blackburnu novým kouče Samem Allardycem skutečně funguje. Také ve třetím zápase po svém zvolení dovedl své nové svěřence k zisku bodů. Tentokrát si na konto připsal remízu, k výhře ale skutečně nescházelo mnoho, Manchesteru se totiž povedlo vyrovnat až na konci nastaveného času.

Zápas začal pěkně zostra a už v úvodních minutách mohly mít oba týmy na svém kontě gól. Jako první dal o sobě vědět Manchester a konkrétně Caicedo, který mohl po Ballově rohovém kopu vstřelit již svůj čtvrtý gól v dresu Citizens, ale míč poslal nad břevno. Krátce na to měli hostující hráči velké štěstí, jelikož do dobré příležitosti se hnal Roberts a byl na poslední chvíli na hranici pokutového území sražen Dunnem k zemi. K údivu většiny přihlížejících za svůj čin nedostal irský zadák ani žlutou kartu.

V 9. minutě se něco podobného opakovalo také na druhé straně. Tentokrát se ale v hlavní roli ocitl obránce Nelsen a brazilský hračička Robinho, který se vehementně dožadoval penalty, ovšem ani on nebyl vyslyšen. Přesně o dvě minuty později měl gól neobvykle na hlavě Robinho, jenže jeho pokusu scházela přesnost.

Vysoké tempo pak opadlo a hlavně ubylo vyložených šancí. Za zmínku stojí snad jen nepřesná hlavička McCarthyho. Až v nastaveném čase první půle to vyšlo. Úvodní gól zápasu si na konto připsal Blackburn. Po Emertonově centru do pokutového území našel Roberts kanonýra McCarthyho, jemuž se dnes opět povedlo rozvlnit síť. Oba útočníci zasloužili za tento moment pochvalu a ukázali, že Roque Santa Cruz by Rovers zase tolik chybět nemusel.

Pro Manchester to byl impuls k tomu, aby začal hrát po změně stran mnohem aktivněji, jelikož do Blackburnu přijel s cílem bodovat. Jenže v 51. minutě nejprve nedokázal přesně zakončit Wright-Phillips a následně pálil vedle levé tyče záložník Ireland. Naopak na druhé straně mohl vedení pojistit McCarthy, který však také střílel nepřesně a navíc dostal vyhubováno od Pedersena, jenž byl v lepší pozici.

Hostující trenér Hughes ve snaze posílit ofenzívu vystřídal a na trávník se dostal Vassella a Sturridge. Nejblíže vyrovnání byl třetí střídající hráč Richards, ale ani on nemířil přesně. A tak v 83. minutě přišel trest. Robertsova hlavička znamenala pro Blackburn vedení 2:0. Zdálo se, že utkání je rozhodnuto, ale v 88. minutě snížil na rozdíl jediné branky krásnou ranou z voleje Sturridge.V nastaveném čase po špatně sehraném ofsajd systému vyrovnal Robinho a zajistil Citizens šťastný bod.

Více informací k zápasu

Manchester United - Middlesbrough FC 1:0

29.12.2008 21:00

Góly: 69. Dimitar Berbatov

Letošní předposlední klání Premier League má víceméně očekávaného vítěze. Leč fotbalisté Boro nebyli na trávníku Divadla snů zrovna do počtu a občas dokázali být favoritovi vyrovnaným soupeřem, nakonec odjíždí domů díky brance Berbatova s prázdnou.

Všichni hráči Red Devils hýřili ihned po zahajovacím hvizdu nevídanou aktivitou a každý do jednoho se na sebe snažil strhnout pozornost. Nejprve však ve třetí minutě napjal ochozy hostující Aliadiere, když se prodral přes Vidiče, pak ovšem souboj v pokutovém území neustál a bylo po šanci. To United se posléze několikrát dostali i do koncovky. Hned v páté minutě musel Turnbull hasit zaváhání svých stráží hned nadvakrát. Nejdříve Rafael našel Rooneyho, který se rozhodl nehledat volného Parka a namísto toho řádně vyprášit Turnbullovy rukavice. Z dorážky pak nepochodil ani Ronaldo. Ještě neuběhla ani čtvrthodina utkání a portugalský šikula přispěchal s další nebezpečnou střelou. Tentokrát již Turnbulla překonal, zadní tyč však o chlup minul.

Sotva uplynulo dvacet minut hry, zápas se pořádně rozproudil. Konečně se probudilo i Boro a nejednou van der Sara pěkně postrašilo. Ať už to byl chumlem zblokovaný pokus Alvese, nebo později rána těsně nad od téhož borce. ManUtd odpovědělo svižným brejkem dua Rooney-Ronaldo, který pojal za své rovněž nepřesnou koncovku. Ve 35. minutě zase dostal zpočátku až příliš prostoru v šestnáctce Carrick, po nepříliš vyvedeném zpracování však zvládl vypálit jen do protihráče a mimo. Po následném rohu zacílil Vidič vedle vzdálenější tyčky. Ke konci poločasu ještě řádil Ronaldo. Nejprve vyslal kupředu Rooneyho, s jehož volejem si ovšem Turnbull poradil, poté upadl po úderu Pogatetze do tváře v pokutovém území soupeře, penalta se však nepískala.

Druhé dějství se na Old Trafford rozehrálo hodně zvolna. Boro pozorně strážilo svou klec, Manchester ji jen tak mimochodem dobýval. Své ostýchavosti mohl litovat v 57. minutě. Middlesbrough ojediněle přečíslilo soupeře, nalevo stínovaný Alves se uvolnil více do středu a přes obránce vystřelil těsně mimo. Podruhé málem před Sarem zahřmělo v minutě 62., kdy Bates zprava posadil míč na hlavu Tuncaye, jehož projektil jen o pár decimetrů minul před tyč. Modří byli při chuti, po chvíli jen kousek scházel Downingově střele zpoza velkého vápna, aby se vešla mezi tři tyče.

V 66. minutě přímo vydláždili hosté boulevard ve středu hřiště pro Parka, který se po něm ihned proběhl a nakonec přízemní střelou náramně protáhl Turnbulla. O tři minuty už byl i vynikající brankář Boro málo. Park bravurně prostrčil patičkou do běhu Carrickovi, jeho první centr ještě zvládl soupeř zablokovat, za okamžik však již do dráhy balonu doskočit nedokázal. Míč přesto dopadl akorát k Wheaterovi, ten ho ovšem v těžké pozici jen vyrazil před sebe, kde číhal Berbatov a uklidil ho k pravé tyči hostující svatyně. ManUtd rázem ožilo, dalekonosný pokus Ronalda si však cestu za Turnbullova záda nenašel.

Konec utkání se nesl spíše ve znamení střídání, přičemž hru zdatně kontrolovali Rudí Ďáblové. V 81. minutě ještě Carrick mířil těsně nad, potom už akorát Tuncay v nastavení trefil z ofsajdu nůžkami tyč. Na víc se Boro nezmohlo, a tak Manchester zakončil rok 2008 vítězstvím.

Více informací k zápasu

Hull City - Aston Villa 0:1

30.12.2008 21:00

Góly: 88. Kamil Zayatte (vl.)

Škoda, že branka nepadla dříve. To si říkali nejspíše všichni přihlížející. Zayatte se stal nešťastně posledním střelcem roku 2008 v Premier League. Po vlastním gólu začala konečně dobrá hra. Už se však nestihlo nic jiného než odvolaná penalta pro domácí. Villans tedy zůstávají na čtvrté příčce o skóre za Manchesterem, naopak Hull zůstává na osmé příčce s citelnou ztrátou na poháry.

Hull vstoupil do utkání svižně a obrana hostů musela být neustále ve střehu. Hned v páté minutě se také domácí radovali. Barmby však vlétl až moc ostře do souboje s Friedelem v malém vápně, a tak se pískal faul. Aston Villa za svým soupeřem moc nezaostávala, neustálé vzrušení však přinášely hlavně nebezpečné centry domácích, které včas dokázali zpacifikovat Knight s Daviesem.

Po úvodních minutách příjemné podívané přišlo tuhé bránění domácích. Aston Villa nudila dlouhými rozehrávkami, ono se ovšem nic moc jiného nedalo dělat. Není divu, že do přestávky tak stála za zmínku pouze hlavička Daviese, která o metr a půl minula vlastní branku. Hra bez nápadu a rychlých kontrů rozhodně diváky nebavila.

Do druhého poločasu vlétli znovu domácí s chutí útočit, k přímému ohrožení branky Villans to však nevedlo. Organizované obrany za hodinu hry nenechali své soupeře ani prověřit brankáře. První, nikterak gólem zavánějící, střela přímo na bránu tak byla zapsána až v 65. minutě. Tečovaný míč od Petrova mířil přesně doprostřed branky.

Za hlavu se nesčetněkrát chytal domácí manažer Brown, jeho svěřenci měli neskutečné množství příležtostí k dobrému zakončení. Míče létaly kolem tyčí nebo se hostům podařilo zblokovat nebezpečné hlavičky Barmbyho či Turnera. Aston Villa nakonec ukázala, že je mistrem závěrů utkání. V 88. minutě zblokovaná střela Petrova zůstala u hostů, přihrávku do strany převzal Ashley Young, načež centroval do vápna na Agbonlahora. Ještě před ním se však k míči dostal domácí obránce Zayatte a Myhill už rukou nemohl míč vytěsnit. Agbonlahor, na kterého míč mířil, stál v postavení mimo hru a tak branka platit pravděpodobně neměla.

Rozhodčí Bennet bude asi nejnenáviděnějším člověkem v Kingston upon Hull. V nastavení předvedl domácím fanouškům slavnou etudu z Pyšné princezny a odvolal to, co slíbil. Po rohu odpískal penaltu za údajnou ruku Ashleyho Younga. Pomezní rozhodčí však správně viděl pouze břevno a nepovedené natahování mladičkého záložníka. Pokutový kop se tedy nekopal a výsledek už zůstal nezměněn.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZápasyVýhryRemízyPorážkySkóreBody
1.Liverpool FC20136135:1345
2.Chelsea FC20126240:942
3.Manchester United18115229:1038
4.Aston Villa20115433:2238
5.Arsenal FC20105533:2335
6.Everton FC2095627:2532
7.Wigan Athletic1984724:2128
8.Hull City2076728:3727
9.Fulham FC1968518:1426
10.West Ham United2074924:2825
11.Bolton Wanderers20721122:2823
12.Portsmouth FC2065921:3323
13.Manchester City20641038:3022
14.Newcastle United2057826:3222
15.Sunderland AFC20641021:2922
16.Tottenham Hotspur20551020:2520
17.Middlesbrough FC20551017:2920
18.Stoke City20551018:3320
19.Blackburn Rovers20461022:3618
20.West Bromwich Albion20531216:3518

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (459)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele